Portugalské okénko (3.) - preview

11.11.2012, 14:51, aktualizováno 11.11.2012, 14:51
Previews
Program tohoto kola portugalské nejvyšší soutěže tentokrát vůbec nebyl milý vůči televizím - veškeré atraktivní zápasy natlakoval do jediného nedělního večera. Porto tedy teprve za čtyři hodiny vyběhne k utkání s Académikou, Benfiku čeká složitá cesta na hřiště Rio Ave a ve 21:15 rozehrají šlágr fotbalisté Sportingu a Bragy.

Včerejší výsledek zajímavě zamíchal tabulkou, neboť Nacional po přesvědčivé výhře v Guimarãesi minimálně dočasně opustil úplné dno tabulky a poskočil výše o pět příček.
FC Porto - Académica Coimbra  (neděle 19:00)
Z mrazivé Ukrajiny, kde si zajistilo definitivu postupu do vyřazovací fáze Ligy mistrů, se Porto vrací tam, kde je mu zdaleka nejlépe - domů. Tam letos jedině vyhrává, ve všech soutěžích, a to dokonce - až na jednu výjimku (3:2 právě s Dynamem) - aniž by inkasovalo. Není tedy divu, že už ve druhém největším portugalském městě pomalu myslí na další mistrovský titul, jímž by završili čistý hattrick. Podle čerstvého vyjádření zadáka Otamendiho je obhajoba dokonce "povinností".

Letošní sezona se pro Porto dělí na dvě části - tu s Hulkem a bez Hulka. V obou pasážích - jak té třízápasové, tak té pětizápasové aktuálnější - loňský mistr registruje jednu ztrátu. A pokud by si měl trenér Vítor Pereira vybrat mezi návratem ke starým časům nebo setrváním v současnosti, údajně by volil druhou možnost. Jeho tým je teď prý "soudržnější a propojenější".

To platí zejména o útočné trojce Varela-Martínez-Rodríguez, z níž přesto lehce vyčnívá neobyčejně spolehlivý hrotový útočník z Kolumbie. Jacksonu Martínezovi (a stejně tak i levému křídelníkovi Jamesi Rodríguezovi) by přitom podle všeho mohl od ledna asistovat další krajan: Dragões jsou dle informací Aboly favority na zisk Johna Pajoye z Atlétika Nacional, třiadvacetiletého šikuly a potenciálního dalšího osvěžení zabijáckého trojzubce.

V tuto chvíli nerozlučný trojlístek očekává další výzvu v podobě Académiky. Mužstvo ze studentského města Coimbry je zatím takovým tím klasickým vyrovnaným, veskrze nudným elementem středu tabulky takřka každé přední ligy. Académica je desátá, málo skóruje a poměrně sporadicky také inkasuje. Již třikrát se jí povedlo udržet čisté konto, zároveň ale posledně dovršila hattrick, co se po sobě jdoucích zápasů bez vítězství týče. Porto na tohoto soupeře nemá vůbec dobré vzpomínky. V březnu mu při domácí hostině přenechalo jeden bodík po remíze 1:1, kterou ke všemu zajistil Hulk až v 93. minutě.

Obhájce titulu bude nově bez Maicona s Fernandem, kteří přišli k úrazu v minulém kole, a dále také bez Emídia Rafaela - všichni tři jsou ještě v plné péči lékařského týmu. Naopak Alex Sandro už alespoň vyklusával a zlehka potrénoval se zdravým zbytkem mančaftu, přesto zřejmě na levém kraji obrany znovu bude muset zaskakovat původním povoláním stoper Mangala.

Své nemalé problémy ovšem mají i "studenti". Marcos Paulo, Hélder Cabral, Halliche, Serge N’Gal, Rodrigo Galo a Júnior Lopes zase nebudou svému nadřízenému k dispozici. Tým ale výměnou za to nebude postrádat trio Cleyton-Keita-Makelele, jež během pátečního tréninku nuceně odpočívalo.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.17 - 7.00 - 16.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Rio Ave FC - SL Benfica  (neděle 20:30)
"Benfica je otevřený, transparentní a demokratický klub postavený na lidech," ujistil své posluchače nově znovuzvolený prezident SLB Luís Filipe Vieira na jednom ze svých nedávných vystoupení. Především jde ale o jeden ze dvou suverénních týmů prozatímního vývoje tohoto ročníku portugalské Primeira Ligy, který své aktuální postavení bude čerstvě hájit proti Rio Ave.

Lisabonští zatím ztratili všehovšudy dvakrát, z toho jednou se členem neoficiální velké čtyřky (Bragou). K dobru si může připočíst čtyři čistá konta, dělenou nejplodnější ofenzivní vozbu a stejně tak dělené vedoucí postavení v tabulce - momentálně je o jediný inkasovaný gól mírně ve výhodě Porto. Benfice jde hlavně k duhu nesmírně vyvážený kádr. Mnozí by si mysleli, že absence Gaitána, Nolita a Melgareja Orly docela dobře potopí; ovšem ti železně bodují i bez levého beka a obou křídel pro základ.

Největší hvězdou posledních zápasů je takto Ola John, teprve 20letá posila z Twente, která si nalevo výborně sedla s Luisinhem, dalším novicem v sestavě. Zvláštní systém 4-2-2-2, jímž se momentálně Benfica prezentuje, má pak ještě jedno poznávací znamení; a sice drtivou dvojku hrotových útočníků. Rodrigo Lima (5) s Óscarem Cardozem (6) se postarali o rovnou polovinu ligového přídělu soupeřům.

Vzhledem k tomu, že již uzdravený Gaitán v pohárovém týdnu ještě odpočíval, dá se očekávat, že se teď po dvou vynechaných víkendech opět vrátí do základní sestavy. Objeví se tak teprve ve čtvrtém ligovém utkání; a hned proti němu nebudou stát žádní nazdárci. Rio Ave prozatím představuje nejpříjemnější překvapení dosavadního průběhu ročníku, vždyť před vstupem do tohoto kola sedělo na skvostné čtvrté příčce.

Ačkoliv na Benfiku posledně vyzrálo před dlouhými sedmi lety, na svém kolbišti už letos obralo o body Porto a předtím dokonce triumfovalo na půdě Sportingu. I na Orly si tedy klub, který datuje svůj vznik na začátek druhé světové války, rozhodně bude věřit. Podle jednoho z tahounů mužstva, teprve 19letého Filipeho Augusta, bude znovu klíčová jednota celého mančaftu. Právě skrze potlačení individualismu se prý Rio Ave takhle vyšvihlo.

Kouč ambiciózního celku z Vila do Conde, Nuno Espírito Santo, nebude moci před výkopem počítat se záložníkem Pateirem, který v pondělí podstoupil operaci levého kolene a zhruba osm týdnů si počká na další akci.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 7.00 - 4.33 - 1.44
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sporting CP - SC Braga  (neděle 21:15)
Šlágrem devátého kola Primeira Ligy je jednoznačně duel Sportingu s Bragou, který bude mít velký náboj i přesto, že mezi oběma celky momentálně desetibodová propast. Zatímco Braga se totiž stále drží na dostřel prvního místa, Sporting po poslední porážce v Setúbalu visí těsně nad sestupovou zónou.

Výsledek 1:2 je však poněkud matoucí - hra Sportingu pod novým trenérem Vercauterenem nevypadala vůbec špatně, a tak je logické, že kouč hostů José Peseiro přistupuje k utkání s patřičným respektem. Důležité je prý starat se především sám o sebe, ať už proti vám stojí jakýkoliv protivník.

"Pokud se takhle velký tým dostane do podobné pozice, klima v kabině to ovlivní," tvrdí Peseiro o dnešním soupeři. "To je ale záležitost Sportingu, ne naše. My se musíme soustředit na to, jak hrajeme my, musíme předvést co, co chceme a co se od nás očekává, a to platí u každého zápasu," dodává.

Braga jde do zápasu s vědomím, že prohra v Lize mistrů s Manchesterem United jí trochu nabourala postupové plány, ačkoliv v otevřené skupině stále ještě není ani zdaleka rozhodnuto. Peseiro však i přes porážku hledal pozitiva. "V neděli musíme přistoupit k utkání stejně, jako jsme to udělali proti Manchesteru," říká. "Samozřejmě je ale potřeba vyhnout se chybám, které způsobily naši prohru. Výsledek mě mrzí, ale způsob, jakým jsme hráli, ukazuje, že se stále zlepšujeme."

"Sporting je kvalitní tým s dobrými hráči. Na hřišti se nikdo nebude ptát na to, jak hráli doteď," uzavírá hostující kouč svoje předzápasové vyjádření. Jeho protějšek Franky Vercauteren bude už mít k dispozici Daniela Pranjiće, který vyléčil zlomené žebro a může naskočit do zápasu. To se lisabonskému klubu skvěle hodí, protože řada defenzivních hráčů chybí kvůli zraněním.

Belgický kouč tak i nadále pokračuje v povolávání talentovaných mladíků z B-týmu - tentokrát se na velký debut mohou těšit Eric Dier Esgaio a Ricardo. Do utkání však určitě nezasáhne další z obránců, distancovaný Cédric Soares. Zraněný je i křídelník Pereirinha, kterého na hřiště nepustí stehno, což bývalý mládežnický reprezentant snáší jen těžce.

"Je to nesmírně frustrující, nemoct pomoc týmu," říká hráč, který bude mimo hru přibližně dva až tři týdny. "Svým spoluhráčům však na 100% věřím. Dají do toho všechno. Musíme pokračovat v práci. Můžeme se opřít o vynikající fanoušky, kteří přistupují ke každému zápasu se stejným zápalem bez ohledu na to, jestli se nám zrovna daří nebo ne," ocenil Pereirinha "dvanáctého hráče" Sportingu.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.50 - 3.20 - 2.88
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Porto862022:520
2.SL Benfica862022:620
3.SC Braga852120:1117
4.Paços Ferreira935111:714
5.Rio Ave FC842210:914
6.Vitória SC Guimarães93248:1611
7.Vitória FC Setúbal82427:1110
8.Estoril Praia823313:139
9.Gil Vicente FC92347:129
10.Académica Coimbra81529:108
11.CD Nacional922514:208
12.CS Marítimo82244:138
13.SC Olhanense814312:147
14.Sporting CP81436:97
15.Moreirense FC813410:126
16.SC Beira Mar813411:186
Ostatní zápasy
11.11. 17:00SC Olhanense - SC Beira Mar
11.11. 17:00Estoril Praia - Moreirense FC
12.11. 21:15CS Marítimo - Vitória FC Setúbal

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (43)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Už vylepšený jo?

Reagovat
Han střelil první

SCP musíme!

Reagovat
smazaný uživatel

Sporting uz vyhraje

Reagovat
smazaný uživatel

pekne

Reagovat
smazaný uživatel

ešte by to chcelo dať zon sagres do prehledu souteží. Ak chcete pomôcť s prekladom článkov tak môžem. Ale budú len po svk

Reagovat
fantomas

Však tam je..jako Primeira Liga.

Reagovat
smazaný uživatel

jaj nevšimol som si...dik

Reagovat
smazaný uživatel

tak to radši abglicky než po svk.. psaná svk je strašná..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

ještě si zapoměl na tohle - ..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
noustres

Sportingu bych už moc přál výhru

Reagovat
smazaný uživatel

fans Porta, alebo Portugalskej ligy všeobecne: môžete mi opísať pár slovami toho Jacksona Martineza? je to čistý hrot alebo tak viac do krídla?

Reagovat
FC Porto FC

jednoznačný hrot.Prostě něco jako Falcao

Reagovat
fantomas

Akorát techničtější.

Reagovat
FC Porto FC

přesně tak

Reagovat
smazaný uživatel

to chces povedat ze Falcao je drevo?

Reagovat
fantomas

Ne, chci povedat, že je Jackson Martinez techničtější.

Reagovat
smazaný uživatel

aha kedze ja som ho este nevidel hrat tak u mna je technickejsi Radamel.

nestiham vsetky ligy sledovat ako ty ja musim aj normalne pracovat.

Reagovat
smazaný uživatel

Ty máš z fantíka normálny komplex.

Reagovat
smazaný uživatel

tak obdivujem ho naozaj o co vsetko sa zaujima. arsenal, pl, azia, australia, portugalsko a co ja vie co este. ja stiham akurat skotsko a to teraz pozeram ze barcelona prehrala vraj v stredu s nejakym neznamym skotskym timom. clovece ako mi toto mohlo ujst.

Reagovat
fantomas

Ok.

Reagovat
herbage

to bych netvrdil

Reagovat
fantomas

Já bych to tvrdil, zcela jednoznačně.

Reagovat
FC Porto FC

No jak bylo napsáno dneska nebude určitě hrát Fernadno, Maicon, Alex Sandro a i Kléber. Ale hrajeme doma tak to musíme zvládnout tipuju že tohle bude zápas Varely

Reagovat
smazaný uživatel

Hele dal jsem sázku kombi na výhru Bragy, PSG a Interu.Když vyjde hodí mi tak 700.Myslíte že je to pravdepodobný?

Reagovat
FC Porto FC

Tak nakonec 2:1 Academica nás vždycky dokázala potrápit svojéí defenzívou no. Ale tak 3 body máme a Moutinho a Wilson Eduardo daly hodně pěkný goly

Reagovat
smazaný uživatel

Konečně dal Moutinho branku. Sice to není žádný kanonýr, ale už bylo načase.

Reagovat
fantomas

A parádní.

Reagovat
smazaný uživatel

ta plachtila

Reagovat
FC Porto FC

taky sem si to řikal

Reagovat
fantomas

Dier.

Reagovat
fantomas

Patrício.

Reagovat
fantomas

Ten Capel má fakt hrozně směšnej styl běhu.

Reagovat
FC Porto FC

Benfica jedna

Reagovat
smazaný uživatel

Sporting vede 10 minut před koncem nad Bragou.

Reagovat
fantomas

Ale v posledních 15 minutách nebezpečně hoří, Braze už i Proenca neuznal gól (popravdě nevim proč)..

Reagovat
smazaný uživatel

asi si říkal, že i Sporting musí někdy zvítězit

Reagovat
fantomas

Rui Patrício musí bejt bůh, normální bůh.

Reagovat
FC Porto FC

Na zápas sem se nekoukal ale Sporting vyhrál to prostě není možný! a co je stim Patríciem že ho každej velebí?

Reagovat
fantomas

Jeden zákrok jak z jinýho světa, další tři senzační. Jeho zápas.

Reagovat
noustres

Sporting konečně, s velkým štěstím

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele