Portugalské okénko (3.) - preview

30.08.2015, 12:42, aktualizováno 31.08.2015, 13:42
Previews
Netradičně hned dvě pondělní dohrávky má na programu portugalská nejvyšší soutěž. Nejprve se od 20 hodin střetnou fotbalisté Belenenses a Marítima, shodně toužící po premiérovém vítězství; od desíti večer se potom Vitória Guimaraes pokusí vyhrabat ze srpnové krize na půdě nováčka z Madeiry..
CF Os Belenenses - CS Marítimo  (pondělí 20:00)
Portugalská metropole bude mít letos v evropských pohárech hned tři zástupce - vedle tradičních velkoklubů Benfiky a Sportingu se mezi klubovou smetánku nově probilo i skromné Belenenses. Vyslanci týmu z lisabonského předměstí se momentálně připravují na třetí ligové kolo doma proti Marítimu, v jejich kabině ale ještě doznívá postupová euforie..

Belenenses totiž dosáhli opravdu unikátního kousku: proklouzli do základní skupiny Evropské ligy bez jediného legionáře v kádru. Stoprocentně portugalský tým pod vedením kouče Sá Pinta tak zaplavila vlna národní hrdosti. "Je to splněný sen, po Evropě jsme toužili poslední tři roky. Držíme prapor portugalské cti," prohlásil například záložník Miguel Rosa.

Pintovi svěřenci do EL postoupili přes rakouský Altach a zároveň tím pomstili Vitórii Guimaraes, která právě s tímto soupeřem ve 3. předkole vypadla; Belenenses k úspěchu stačila hubená venkovní výhra 1:0, následovaná bezbrankovou domácí odvetou. Teď je ale zapotřebí začít opět naplno pracovat - kromě domácí soutěže totiž na nenápadný tým číhá i těžká evropská skupina I s Basilejí, Fiorentinou a Lechem Poznaň.

Klubový prezident Rui Pedro Soares byl z historického úspěchu samozřejmě nadšený. "Sá Pinto je jedním z nejlepších trenérů v Portugalsku," prohlásil na adresu někdejšího reprezentačního útočníka. "Máme za sebou těžkou kvalifikaci, museli jsme hodně bojovat. Nebyli jsme favority, vždyť ani nemáme vlastní tréninkové zázemí. Teď ale žijeme svůj sen, jsme ohromně pyšní. Získané peníze nám nesmírně pomohou. Belenenses vstupuje do nové éry," kochal se funkcionář.

Současná euforie však nemusí mít dlouhého trvání; hosté z Madeiry jsou připraveni v metropoli zabojovat o cenné body. Zatím mají na kontě jediný, pro jeho získání však museli uhrát domácí remízu s favorizovaným Portem. Belenenses naopak plichtilo v obou dosavadních duelech, 3:3 doma s Riem Ave a 1:1 v Guimaraesi.

"Víme, že nás čeká těžký soupeř, který bude extrémně motivovaný po postupu do Evropské ligy," prohlásil na tiskové konferenci hostující kouč Ivo Vieira. "Je to jeden z těch zápasů, kde musíte být připraveni na všechno. Soupeř však ukázal nějaké defenzivní chyby, kterých chceme využít. Musíme dobře bránit a využívat své šance," zakončil stratég, jemuž bude nově chybět zraněný forvard Moussa Marega. Motivace jeho týmu je jasná: loni totiž Belenenses ovládlo oba vzájemné zápasy..
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.50 - 3.00 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
União Madeira - Vitória SC Guimarães  (pondělí 22:00)
Nováčka z Madeiry čeká první ostrá zkouška proti týmu sídlícímu na portugalské pevnině - po dvou lokálních derby s Marítimem a Nacionalem přijíždí do Funchalu nepříjemný protivník v podobě Vitórie Guimaraes. Té sice vstup do nové sezony nevyšel podle představ, i přesto si však za cíl vytyčila premiérové vítězství..

Guimaraes logicky oslabil odchod kouče Ruie Vitórii, kterého si po loňské skvělé sezoně zakončené pátou příčkou vyhlédla věhlasná Benfica. Místo boje o Ligu mistrů, do nějž byl tradiční klub zapojen ještě začátkem tohoto kalendářního roku, tak přišla tvrdá realita zvykání si na nové vedení; Vitóriův nástupce Armando Evangelista začal sezonu ostudným vypadnutím z třetího předkola Evropské ligy s rakouským Altachem, a přestože po úvodní ligové prohře v Portu jeho svěřenci zareagovali remízou 1:1 v Belenenses, fanoušci očekávají razantní nárůst formy.

"Čeká nás protivník, který postoupil po 20 letech do první ligy a už stačil získat premiérové vítězství," připomněl Evangelista skvělý start Unionistas do nové sezony; v 1. kole zvítězili doma 2:1 nad Marítimem. "Je to morálně velice silný tým, který nám může způsobit řadu problémů." V Guimaraesi nicméně očekávají, že skvadra kolem Tozého s Tomaném přiveze domů první tři body sezony, a kouč před touto zodpovědností neutíká: "Když v takovémto klubu čekáte dlouho na vítězství, je pochopitelné, že atmosféra nebude ideální. My ale máme týmového ducha a věříme, že se vše obrátí v náš prospěch. Na Madeiru jedeme se dvěma úkoly: předvést dobrý fotbal a získat výhru."

Evangelistův protějšek Norton de Matos mezitím na poslední chvíli shání nové posily pro těžký boj o udržení. Už dnes by se na trávníku mohl objevit útočník Gonzalo Bueno, dvaadvacetiletý Uruguayec a držitel stříbrné medaile z mistrovství světa 'dvacítek' v roce 2013; smlouvu u Unionistas podepsal v sobotu. Nováček také ulovil služby gólmana Rennyho Vegy, už šestatřicetiletého veterána, který má zkušenosti z turecké ligy a nasbíral 66 startů za venezuelskou reprezentaci.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.90 - 3.10 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
CD Tondela - CD Nacional  (neděle 17:00)
Nováček z Tondely zatím mezi elitou herně nezklamal, proti Sportingu i Boavistě předvedl bojovné výkony a mohl získat i své historicky první prvoligové body. Jenže na to se ve fotbale nehraje; důležité jsou výsledky, takže svěřenci Vítora Paneiry po dvou těsných prohrách touží konečně prorazit. Dalším soupeřem je Nacional..

Vyslanci z Madeiry sice loni skončili sedmí a jen těsně jim utekla účast v Evropské lize, přesto by však nemuselo jít o nepřekonatelného soupeře. Letošní sezonu zahájili prohrou v Braze a fanoušci se museli smířit s nečekaným odchodem nového útočného esa Case Peterse, který po přestupu z nizozemského Emmenu odehrál výtečnou přípravu, těsně před startem ligy byl ale za podivných okolností propuštěn.

V následujícím kole nicméně Nacional zabral, nováčka Uniao Madeira porazil v malém ostrovním derby 1:0 a do Tondely tak přijede s vyšším sebevědomím. Cíl je jasný: zaokrouhlit počet bodů ze soubojů s čerstvými prvoligisty na šest. Jenže celé městečko Tondela se dnes těší na velkou domácí premiéru - první zápas proti Sportingu byl přesunut na větší stadion v Aveiru - a Paneira tak logicky vidí ideální příležitost získat první dobrý výsledek.

"Lehcí soupeři na této úrovni neexistují," uvědomuje si kouč, který v létě nahradil strůjce postupového úspěchu Quima Machada (jehož další kroky vedly do Setúbalu). "Zápas proti Nacionalu bude těžký pro oba týmy. My chceme zvítězit, je to náš jediný cíl. Hrát doma, v prostředí, na které jsme zvyklí, je ohromná výhoda. Nutně potřebujeme výhru, abychom uspokojili fanoušky. Chceme předvést dobrý fotbal a získat tři body. Abychom to dokázali, musíme hrát chytře a efektivně," plánuje.

Svůj debut v zeleno-žlutém dresu by si na Estádio João Cardoso mohl odbýt Salva Chamorro, nejnovější z řady letních posil domácího týmu; španělský útočník dostal zelenou a nechybí v předzápasové nominaci. Fanoušci však budou největší pozornost upírat k jinému legionáři - pokud totiž mají domácí uspět, musí se vytáhnout především anglický gólman Matt Jones. Zatím mu to po přestupu z Boavisty jde dobře, na první čisté konto ale stále čeká..
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.90 - 3.10 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Paços Ferreira - FC Arouca  (neděle 18:00)
Portugalská liga má po dvou kolech už jen jediný dosud stoprocentní tým; není jim Benfica, Porto ani Sporting, ale nenápadná Arouca, která přitom loni skončila na šestnácté, tedy první nesestupové příčce. Protáhnout svůj úspěšný start se její hráči pokusí i na půdě Pacos Ferreira..

Raketový úvod podceňovaného týmu je o to překvapivější, že Arouca už má za sebou i zápas s Benfikou; tu minulý týden slavně porazila 1:0 a postarala se tak o největší šok dosavadního průběhu soutěže. Zkušený kouč Lito Vidigal však nemíní usnout na vavřínech. Pacos Ferreira ostatně dnes bude favoritem, i proto, že v tomto vzájemném duelu ještě nikdy neprohrál (loni na podzim doma triumfoval 2:1).

"Naše cíle zůstávají stále stejné," krotil Vidigal vášně po posledním triumfu. "Na trénincích během týdne budeme pracovat stejně jako dosud. Chceme se i nadále zlepšovat a do každého zápasu jít s tím, že hrajeme na vítězství. Proti Benfice jsme si říkali totéž. Je pro nás důležité, abychom byli stále připraveni a abychom ukázali, že se umíme měřit s konkurencí. Teď jsme sice první, ale nepřikládáme tomu velkou váhu. Jdeme zápas od zápasu," dodal.

Opatrnost je v tomto případě na místě - Pacos Ferreira totiž také nezačal sezonu vůbec špatně a na rozdíl od svého dnešního soupeře plánuje od začátku bojovat o pohárové příčky. Po úvodní těsné výhře nad Coimbrou naposledy uhrál nesmírně cennou remízu na Sportingu, takže nadcházející duel bude soubojem dvou týmů, které si ve druhém kole vyšláply na papírové favority. Hosté sice dosud neinkasovali ani gól (jako jediný tým v soutěži), Pacos má nicméně šanci je v tabulce v případě výhry přeskočit a dotáhnout se na sedmibodové Porto.

"Jsme připraveni na těžkou zkoušku, na jejímž konci může být vedení v tabulce," prohlásil domácí kouč Jorge Simon. "Očekávám intenzivní zápas proti soupeři, který už dokázal porazit úřadujícího mistra. Kdybych řekl, že chci celou ligu vyhrát, nikdo by mě nebral vážně - faktem ale je, že po třetím kole můžeme být první. Pokud toto není ideální motivace, tak už nevím, co by mohlo být," zakončil bojovně.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.05 - 3.20 - 3.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SC Braga - Boavista FC  (neděle 18:00)
Ambiciózní Braga zatím může být se startem ligové sezony spokojena tak napůl: po úvodní výhře 2:1 nad Nacionalem Arsenalistas zaváhali na půdě Rio Ave, kde i přes dobrý výkon ve druhé půli padli těsně 0:1. Nyní se však vracejí zpět na svůj stadion a proti Boavistě chtějí další tři body..

Loni v tomto zápase domácí jasně dominovali při triumfu 3:0, tentokrát však jejich kouč Paulo Fonseca očekává mnohem těžší boj. Loňský nováček z portského předměstí ostatně prožívá podařený úvod ročníku, po plichtě 2:2 v Setúbalu udolal Tondelu (1:0) a trůní na dělené šesté příčce, o bod nad svým dnešním soupeřem.

"Bude to hodně náročný zápas. Boavista je mnohem lepší než v minulé sezoně," nepochybuje Fonseca. "Kouč Petit udržel většinu opor a on sám působí nyní zkušenějším, jistějším dojmem. Letos jsou rozhodně výrazně silnější. Očekávám, že budou bránit v hlubokém bloku, snažit se rozbít naši hru a vyrážet do protiútoků," dodal. Co se poslední porážky ve Vila do Condo týče, nejde prý o nic dramatického: "Ta prohra nás neohrozí. Utkání jsme si detailně analyzovali a podařilo se nám identifikovat klíčové chyby ve středu pole."

Chladná hlava se bude Fonsekovi letos hodit, kromě domácí soutěže - kde by Arsenalistas rádi tlačili na vedoucí trojici - se totiž na Estádio Municipal de Braga připravují i na Evropskou ligu. V ní se klub, jehož fanoušci ještě pamatují slavnou jízdu do finále pod vedením Domingose Paciencii, utká ve skupině F s favorizovaným Marseille, Groningenem, a také Slovanem Liberec. Jako kapitán povede své spoluhráče do sezonních bojů nově stoper André Pinto, který převzal pásku po Aderlanovi Santosovi (Valencia).

Hostující trenér Petit uznává, že v historickém městě budou jeho svěřenci outsidery, přesto však - povzbuzem pozitivním startem - neskládá zbraně. "Čeká nás těžký soupeř, jehož cílem je vždy útočit na špičku tabulky. Chceme se předvést jako bojovný, konkurenceschopný tým, podobně jako se nám to povedlo v prvních dvou kolech. Jsem zvědavý, jaký výkon předvedeme proti soupeři takového kalibru. Paulo Fonseca se svými týmy rád hraje ofenzivní fotbal," těší se někdejší portugalský reprezentant.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.62 - 3.60 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Académica Coimbra - Sporting CP  (neděle 20:15)
Sezona sice teprve začala, už nyní však můžeme říci, že nový kouč Sportingu Jorge Jesús svůj první velký úkol nezvládl - nedokázal totiž protáhnout Lvy do základních skupin Ligy mistrů. Nyní se jeho svěřenci musí rychle oklepat, hodit čerstvou prohru s CSKA za hlavu a vrátit se zpět na vítězné koleje. V cestě stojí Académica Coimbra..

Zasloužil si Sporting z milionářské soutěže vypadnout? Pokud se zeptáte samotného Jesúse, dostanete více než jasnou odpověď. "Byli jsme jednoznačně poškozeni, v obou zápasech pískali rozhodčí viditelně ve prospěch ruského týmu," vztekal se zkušený trenér těsně po vyřazení. "Zkuste se na těch 180 minut podívat znova a najít jedinou chybičku, která by nám pomohla. Nenajdete nic. Na druhé straně ale máte dvě neodpískané penalty, neuznaný gól.. to jsou prostě fakta. To by viděl i slepý," zuřil.

Místo soubojů s evropskou klubovou smetánkou tak na lisabonské čeká pouze Evropská liga, kde byli nalosováni do skupiny H po bok Besiktase, dalšího moskevského týmu Lokomotivu, a albánského nováčka Skënderbeu. Papírově hratelná konkurence, jenže všechny tři venkovní zápasy znamenají dlouhé cestování. Z hráčského tábora proto zaznívají hlasy o soustředění spíše na domácí soutěž, kde si Lvi vytyčili odvážný cíl - získat mistrovský titul.

"Dnešek bude patřit nám. Dnes získáme tři důležité body a uděláme tak další krok kupředu v boji o nejcennější trofej," napsal na svůj facebookový účet mladý ofenzivní záložník Joao Mário. Nutno dodat, že Sporting bude v Coimbře jasným favoritem - domácí si totiž katastrofální formu ze závěru minulé sezony 'udrželi' i přes léto a po úvodních zápasech s Pacos Ferreira a Vitórií Setúbal mají na kontě 0 bodů při skóre 0:5.

Z posledních šesti vzájemných ligových duelů sice Académica padla pouze dvakrát (čtyřikrát se jí podařilo remizovat, loni na podzim takto zaskočila favorita hned v prvním kole výsledkem 1:1), jenže dnes bude mít výrazně ztíženou úlohu: hladový Sporting totiž vedle prohry v Moskvě hodlá odčinit i zaváhání z 2. kola (domácí remíza 1:1 s Pacosem) a vrátit se zpět na vítěznou vlnu.

"Chceme podat dobrý defenzivní výkon, hrát organizovaně, agresivně a koncentrovaně," plánuje domácí kouč José Viterbo. "Očekáváme zápas, v němž bude Sporting diktovat tempo hry a držet míč, takže musíme vymyslet ideální strategii. Jsme připraveni. Myslím, že fiasko v Moskvě soupeře nijak neoslabí. Kdyby se pískalo podle pravidel, tak by v Lisabonu slavili postup," podpořil svého kolegu.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 10.00 - 4.75 - 1.33
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Vitória FC Setúbal - Rio Ave FC  (sobota 17:15)
Třetí kolo portugalské Primeira ligy zahájí sobotní podvečerní souboj dvou týmů, kterým se zatím daří nad očekávání dobře: domácí Vitória Setúbal i hostující Rio Ave mají na kontě shodně po čtyřech bodech, což jim stačí k dělenému druhému místu. Pouze Arouca je po dvou zápasech stoprocentní. Případný dnešní vítěz se tak může alespoň na chvíli posunout do čela..

Co se papírové síly týče, lépe vypadají přece jen hosté - Rio Ave by letos rádo opět útočilo na evropské poháry, zatímco Vitória loni prožila frustrující sezonu a za záchranu může vděčit nejspíš pouze velice slabé konkurenci na dně rozšířené tabulky. Jenže letos je zatím všechno jinak: do Setúbalu přišel nový kouč Quim Machado, strůjce postupového zázraku s provinční Tondelou, a tradiční klub najednou šlape jako hodinky.

Jistě, takové řeči mohou být po pouhých dvou kolech předčasné, pondělní suverénní výhra 4:0 na půdě ambiciózní Coimbry však ukázala mnohé. Především přehlížený talent Hyun-Jun Suka, korejského forvarda a klíčové opory Vitórie, který srazil Coimbru do kolen dvěma góly. Hosté sice dohrávali v deseti, ani to jim ale hřebínek nesrazilo, takže před návratem na vlastní stadion (kde v prvním kole remizovali 2:2 s Boavistou) vcelku pochopitelně hýří sebevědomím.

"Naše tajemství úspěchu? Kolektivní výkon, dobrá organizace hry a víra v to, že všechno je možné," vyjmenovával Machado po zápase. "Poučili jsme ze z chyb proti Boavistě a předvedli lepší výkon. Vyhrát o čtyři góly je perfektní. Hráli jsme na vítězství, snažili jsme se tlačit, chodit dopředu, nikdy jsme se nesnížili k pouhému hlídání náskoku," zářil spokojeností. Uvidíme, jestli podobně aktivní přístup bude fungovat i proti Rio Ave.

Machado se koneckonců nenechává unést. "Neznamená to ale, že bychom si mohli oddechnout. Stále je před námi spousta práce. Důležité je, že jdeme správným směrem," podotýká. Opatrnost je na místě, stále totiž není jisté, v jaké podobě se jeho kádr vlastně uzavře - hodně se mluví například o hostování gólmana Ricarda z Porta.

To v městečku Vila do Condo, kde sídlí Rio Ave, podobné otázky řešit nemusí - jejich strážce Cássio předvedl ve druhém kole proti Braze (1:0) excelentní výkon, když prakticky sám v oslabení vychytal valící se ofenzivu soupeře. Po úvodní divoké přestřelce na půdě Belenenses (3:3) je udržené čisté konto velice dobrou zprávou. Dnes však bude mít hostující obrana opět pořádný 'zápřah', ofenzivě Setúbalu totiž zatím vychází prakticky vše..
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.40 - 3.20 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Porto - Estoril Praia  (sobota 19:30)
V určitém slova smyslu si Julen Lopetegui po minulém víkendu jistě oddechl - jeden z nejobávanějších zápasů sezony už má za sebou. Jeho Porto sice kletbu stadionu Marítima nezlomilo a pouze remizovalo 1:1, alespoň ale udrželo neporazitelnost a nyní může vyhlížet návrat zpět na vítěznou vlnu. Estoril ale chce být důstojným soupeřem..

Pro skromný hostující celek je srpnový ligový program také menší pohromou - hned v prvním kolem se představil na Benfice, kde dostal nařezáno 0:4, a přestože naposledy se poměrně hladkou domácí výhrou 2:0 nad neduživým Moreirense alespoň částečně rehabilitoval, nyní jej čeká další výlet na půdu kandidáta na titul. A to s vědomím, že v Portu by cokoliv jiného než tři body považovali za menší pohromu.

Lopetegui si je toho dobře vědom, v prognózách však zůstává opatrný. "Samozřejmě, že chceme vyhrát," prohlašuje, leč dodává: "Estoril proti Benfice nehrál špatně, 75 minut jí byl vyrovnaným soupeřem a dokázal si vypracovat několik šancí. Je to dobrý tým, porazit jej nebude lehké. Musíme se opravdu snažit, abychom zvítězili. Estoril se od loňské sezony výrazně zlepšil a ukazuje, že umí hrát atraktivní fotbal."

Porto nebylo před týdnem jediným portugalským velkoklubem, který klopýtl - remízy si připsali i vyslanci Benfiky a Sportingu, což podle španělského kouče není náhoda. "Myslím, že portugalská liga je opravdu vyrovnaná, mnohem vyrovnanější, než si řada lidí myslí," dodal Lopetegui. "Její kvalita je na vzestupu. Čím dál více týmů je schopno konkurovat těm nejlepším."

Draci se nyní také začínají připravovat na skupinovou fázi Ligy mistrů, v níž jim los určil poměrně zrádné soupeře - jasným tahákem bude dvojzápas s Chelsea, kterou vede portská legenda José Mourinho, nebezpečí ale představuje i Dynamo Kyjev a podceňovat se určitě nevyplatí ani Maccabi Tel Aviv, přemožitele Plzně v předkole. Už kvůli náročnému a dlouhému výletu na izraelskou půdu.

V klubu proto horečně probíhají poslední kádrové změny: Lopetegui by ještě do konce přestupového okna rád získal mladého mexického reprezentanta Jesúse Coronu, který nyní nastupuje za Twente. Na odchodu jsou naopak Adrián López, jehož služby si formou hostování zajistí Betis, a také Rolando, který by rád zamířil do Trabzonsporu.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.17 - 6.50 - 19.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SL Benfica - Moreirense FC  (sobota 21:45)
Moreirense to na úvod nové sezony skutečně nemá jednoduché. Po dvou prohrách v řadě bez jediné vstřelené branky jej totiž ve třetím kole čeká ostrý test na půdě úřadujícího šampiona Benfiky, takže je pravděpodobné, že na srpen 2015 se v klubových análech nejspíš příliš vzpomínat nebude..

Zatím to vypadá, že by Moreirense mohlo patřit k hlavním kandidátům na sestup; před výletem Estádio da Luz se strachy třesou i jinačí týmy, takže zástupci Benfiky v těchto dnech řeší spíše Ligu mistrů než portugalskou soutěž. Tam by vítězství nemělo být problémem. Hostující kouč Miguel Leal však s nějakým podceněním ze strany soupeře příliš nepočítá.

Katastrofální úvod do sezony, okořeněný prohrami 0:2 doma s Aroukou a následně v Estorilu, vyvolal jasnou reakci - oživit neproduktivní útočnou linii přichází talentovaný Iuri Medeiros, jednadvacetiletý produkt věhlasné akademie Sportingu Lisabon. Moreirense si teprve před pár desítkami hodin zajistilo jeho roční hostování z mateřského klubu, Leal by jej však rád využil už dnes.

S Medeirosem v útoku by šance Moreirense připravit mocným Orlům třetí ztrátu ze čtvrtého soutěžního utkání nové sezony jistě stoupla; pro domácího stratéga Ruie Vitóriu by nicméně podobný scénář znamenal slušnou noční můru. Poslední trapná prohra 0:1 na půdě Arouky už se zkrátka nesmí opakovat.

Leal tomu přílišnou vážnost nepřikládá. "Nezáleží nám na tom, jak hrála Benfica před týdnem, ačkoliv si uvědomujeme, že její hráči budou pod větším tlakem," uvedl kouč outsidera na tiskové konferenci. "Neumím odpovědět na to, jestli je náš soupeř slabší než loni. Tak jako tak má k dispozici skvělý tým a bude bojovat o titul. I když si myslím, že letos to bude boj hodně těsný," prohlásil diplomaticky.

A konkrétní herní plán? "Musíme být extrémně opatrní v defenzivě, hrát kompaktně a nedělat chyby. Vepředu pak chceme využít každou sebemenší skulinku, kterou nám Benfica poskytne," odhaluje Leal.

V červené části hlavního města mezitím debatují o tom, jak se vypořádat s Ligou mistrů - ve skupině s Atlétikem Madrid, Galatasarayem a nováčkem Astanou budou Orli favority na postup, výlety do Turecka a Kazachstánu však slibují nepříjemné zkoušky. "Myslím, že nás čekají tři nesmírně těžké výjezdy," podotkla klubová legenda Nuno Gomes. "Benfica ale má dostatek kvality, aby splnila svůj cíl a postoupila do play-off."

Rui Vitória bude dnes nejspíš stále postrádat brazilského stopera Jardela, který se sice ve středu vrátil do tréninkové zátěže, stále ale zůstává pod dohledem lékařů. Svůj debut v novém dresu by si mohl odbýt Adel Taarabt, jehož problémy s nadváhou jsou prý už minulostí, zatímco jiný ofenzivní hráč Hany Mukhtar klub na rok opouští a míří hostovat do Salzburgu.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.14 - 7.50 - 17.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FC Arouca22003:06
2.Vitória FC Setúbal21106:24
3.FC Porto21104:14
4.Rio Ave FC21104:34
5.Sporting CP21103:24
 Boavista FC21103:24
7.Paços Ferreira21102:14
8.SL Benfica21014:13
9.CD Nacional21012:23
 União Madeira21012:23
 SC Braga21012:23
12.Estoril Praia21012:43
13.CF Os Belenenses20204:42
14.CS Marítimo20112:31
15.Vitória SC Guimarães20111:41
16.CD Tondela20021:30
17.Moreirense FC20020:40
18.Académica Coimbra20020:50

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (237)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Reagovat
Benfica

wow

Reagovat
FC Porto

To si Boavista nezasloužila

Reagovat
Benfica

heh ale dostali...

Reagovat
M.Vaza

Tak kolik lidí to rozkliklo kvůli fotce

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
jany kozak

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
havrys99

Reagovat
raduinho

Reagovat
chytrejkluk

Reagovat
Votas

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Willy Wonka

Reagovat
Ragazzo d'oro

Reagovat
johnik

Reagovat
FORZAMILAN

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
paver

Reagovat
Mr.Mike

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Gedofrey

Reagovat
Milan.B

Reagovat
frankiefcb

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
justcall

Reagovat
Kang & Kodos

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kang & Kodos

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Svatej

no konečně

Reagovat
bayern987

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Gryphonheart

Reagovat
tnt03

Reagovat
Amarino

Bohovská Poprvé jsem chtěl pogratulovat autorovi článku za tento majstrštyk, ale nepodepsal se

Reagovat
I*M

Reagovat
Stiksxx

Reagovat
Dufan

Reagovat
Didier Drogba

Reagovat
db18

Reagovat
protiproudu

Reagovat
FCBjhonysFCB

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kucka

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
C-M@ster

Reagovat
Lorcan

Reagovat
MySch017

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
ACSMan

achjo marketing holtd ví jak zabrat na mužské plemeno (až na pár výjmečíček)

Reagovat
Kang & Kodos

výjmečíček teď ses z toho plemena diskvalifikoval

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
vinetou

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Paddy

Reagovat
Frank Lampard 8

Reagovat
F.Torres

hloupá otázka

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
ryzskej

Reagovat
monty25

Reagovat
db18

Reagovat
raduinho

Onan

Reagovat
Kang & Kodos

Reagovat
Uwe háže buly

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Elliasson

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
The Krupy

Reagovat
FUnk

Reagovat
bayern987

Reagovat
junglist

Reagovat
minoLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ne asi

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
smazaný uživatel

ja chtěl přímo podpořit portugalský ženský fotbal

Reagovat
Svatej

Reagovat
Rarášek

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
BrainBlender

Reagovat
Darren Fletcher

Reagovat
Blasphemer

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Usty

Reagovat
smazaný uživatel

Chytli nás.

Reagovat
Uwe háže buly

Já ne.

Reagovat
PePiG7

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
ZB 07

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Lojd

já, ale fakt upřímně, jinak tyhle preview nikdy nečtu vlastně ani teď jsem to nechtěl nějak moc číst

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
jany kozak

Reagovat
celeb

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Tomanatura

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
Furia Ceca

Reagovat
Qtipie

Reagovat
fantomas

Sexista domingo

Reagovat
Aldeano

Reagovat
smazaný uživatel

Redaktoři dostávají odměny podle počtu rozklinutí článku?

Reagovat
Aldeano

Reagovat
db18

Reagovat
8lampard8

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

Tyhlety clanky o Portugalsku maji malou ctenost nebo co, Domingo?

Reagovat
Aldeano

Reagovat
Kucka

Reagovat
smazaný uživatel

Ten dres je jí očividně malý

Reagovat
smazaný uživatel

nepřijde mi

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Svatej

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
bayern987

Reagovat
celeb

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
havrys99

Jmenuje se Filipa Paixão. Jestli je jako ten útočník Sparty tak nedá a nedá

Reagovat
db18

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
raduinho

Belenenses sympatáci

Reagovat
chytrejkluk

Reagovat
Aldeano

Reagovat
Kucka

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
ryzskej

Reagovat
bayern987

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Marv

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
FCSL

Reagovat
smazaný uživatel

velebnostiiiii

Reagovat
smazaný uživatel

Sexisticke prasatecko

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
r.mrazik

neni to tricko na ty fotce zbytecny? nalakali byste do portugalsky sekce vic lidi...a kdyz uz,tak sem dejte i nejaky video...samozrejme ne fotbalovy

Reagovat
fantomas

Reagovat
r.mrazik

nebo jsi jeste holku takhle nevidel? ani video? nezakryvej si oci...nestyd se

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Neviděl no. Musíš chápat, že si nechci kazit první dojem

Reagovat
smazaný uživatel

Evidentně zafungovala i tahle fotka..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
cetto

Ani ne, takhle si můžeš domyslet něco hezkýho a roztomilýho..bez trička bys viděl jen asymetrický jabka s velkejma jizvama

Reagovat
Spalovač šancí

Paços Ferreira - FC Arouca bude zajímavý zápas

Reagovat
smazaný uživatel

To už se hrálo

Reagovat
Spalovač šancí

Fakt?

Reagovat
smazaný uživatel

Ironie se přes diskusi špatně poznává...

Reagovat
smazaný uživatel

myslíš sarkasmus

Reagovat
smazaný uživatel

No asi spíš ten..prostě jsem to bral vážně, myslel jsem, že se přehlídnul, nějak jsem nemyslel na to, že to je fór

Reagovat
Langi

Reagovat
Lifted

Za foto

Reagovat
Gryphonheart

Článek jsem nečetl, ale fotka dobrá

Reagovat
smazaný uživatel

Ty jo tolik komentů portugalské okénko ještě nemělo

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Stiksxx

Reagovat
Svatej

Reagovat
smazaný uživatel

Takhle se to dělá, už teď má článek jednou tolik zobrazení než minulé kolo

Reagovat
smazaný uživatel

Belenenses

Reagovat
Azazelo RD

Jaká fotka?

Reagovat
smazaný uživatel

Tvl co je to za stetku. A rozhodne to neni fanynka ale nanynka v dresu Belenenses. A co to jako kua vubec je, to tady pujdeme ve stope Novy. Ta vy o fotbale uplnou picu. Tak se ptam co to jako ma byt, jestli si mam zvykat na novy trend nebo to byl jenom ulet z toho vedra.

Reagovat
ryzskej

Ty toho evidentně výš hodně.

Reagovat
johnik

a ty toho taky vÍš hodně

Reagovat
Spalovač šancí

Čemu se směješ?

Reagovat
johnik

jeho pravopisné chybě.....ovšem jak s tak dívám, tak to byl asi úmysl......tak beru zpět, ale příště ironii do ůvozovek

Reagovat
smazaný uživatel

To jako měl dát celou větu do uvozovek jen proto, že jsi pan nechápající ?

Reagovat
johnik

ne jen "výš" No aspoň ale víme kdo je tu skutečně pan nechápající

Reagovat
Ragazzo d'oro

Reagovat
smazaný uživatel

že ti občas něco nedojde není chyba České pošty

Reagovat
johnik

haha...

Reagovat
db18

"ůvozovek"

Reagovat
johnik

přesně

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
smazaný uživatel

Ta fotka je určitě jakousi kampaní, aby uživatelé více přispívali k portugalské lize

Reagovat
smazaný uživatel

To je jedinej pro me pochopitelnej duvod.

Reagovat
smazaný uživatel

*vi

Reagovat
smazaný uživatel

Nevim co ma zenska spolecnyho s fotbalem, takze absolutne nechapu co to je za ulet. Az se budu chtit podivat na nejakou peknou buchtu, tak se podivam na porno, proto je nepotrebuju videt v clancich o fotbale.

Reagovat
smazaný uživatel

Zapomnels na #nohomo

Reagovat
Jordi Alba

Proč, doma máš bnusnou ?

Reagovat
smazaný uživatel

az si tohle precte monty..

Reagovat
REPLIKATOR

Konečně kvalitní fotka ke článku

Reagovat
domingo

LOL

Reagovat
fantomas

Laciny

Reagovat
smazaný uživatel

mazaný

Reagovat
smazaný uživatel

ale tak pobavilo, Dominiku

Reagovat
FC Porto FC

Bože co to je za diskuzi ? Akorát sračky. Lepší bylo když tu bylo 10 komentářů k Portugalský lize. Ted sem šel každej onan kvůli fotce.....

Reagovat
smazaný uživatel

Co je na tom špatného? Portugalské okénko ti nabízí krásný fotbal a a krásné ženy myslím, že to by ocenil i rodilý portugalec. Za mě palec

Reagovat
Jordi Alba

Máš pravdu a zlepšil si tímto komentářem kvalitu diskuze, děkuji.

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
fantomas

Reagovat
Spalovač šancí

Diskuse je naopak dobrá. Jenom ji kazí pár homosexuálních fotbalových onanistů

Reagovat
cetto

Už jen čekám, kdy matka nějakého z místních základoškoláků nahlásí tuto stránku xD

Reagovat
smazaný uživatel

presne, priste at tam daji fotku nakejch peknejch kluku

Reagovat
db18

Nepiš to moc nahlas, nebo se tu v podobném outfitu objeví Vácha...

Reagovat
cetto

Btw chlapi z portugalské sekce, mám na Vás otázku - který tým je asi nejsympatičtější (krom té přední trojice)? Z pohledu historie, města, klubových barev, snahy o systematické budování kádru, práce s mládeží apod.

Chci se v příštím FMku pustit právě do portugalské ligy a uvažoval jsem o Belenenses, Marítimu, Boavistě, Rio Ave atd, ale jsem otevřený i jiným návrhům.

Reagovat
Hiko

I když mě ten tým není moc sympatický, pro tyhle potřeby doporučuji Guimarães, tam většinou vědí, co dělají. Klub je tam hodně spjat s městem, pěkný stadion, slušné návštěvy, mládež často hraje na špici juniorské ligy. Delší dobu se ten klub drží v širší špičce ligy, občas si zahraje nějaké ty evropské poháry (pokud to teda nezmastí jako letos).

Reagovat
cetto

Vidím, že ty máš v oblíbených Boavistu, za tu jsem hrál někdy v roce 2002 v CSM xD Ted se vrátili zase do Liga Nos, myslíš, že mají výhledově šanci se zase vytáhnout tam, kde bývali?

Reagovat
Hiko

Jo Boavista... vloni to byla dost skládačka, letos by se to mohlo usadit a já doufám, že do 3 let bychom mohli být svědky boje o Evropu.

Btw. v Portugalsku je jen 5 klubů, které kdy vyhráli tamní ligu. Tři dáme dohromady jednoduše, leckdo si vzpomene na titul Boavisty. Ten pátý je...

BELENENSES (i když hodně fousatá historie)

Reagovat
smazaný uživatel

Braga je bez titulu tiež? To by som netipoval absolútne.

Reagovat
Spalovač šancí

Jednoznačně Belenenses (min. do příštího kola)

Reagovat
cetto

Vždyt zas až tak hezká není, ne? (teda až na ty sexy široké boky předurčující velký zadek..)

Reagovat
domingo

Mne je docela sympaticky Rio Ave teda.

Reagovat
FC Porto FC

Dobrou práci odvádí Guimaraes a Rio Ave a v poslední doběi Belenenses které má v týmu jen Portugalce

Reagovat
Teoretik

Guimaraes. Pár měsíců jsem tam teď byl, takže to mám z první ruky. Bylo tu založeno Portugalsko, město je krásný - zapsáno v UNESCO, pěkný staďák pojmenovaný po Afonsovi prvním králi Portugalska. Každý druhý víkend vyráží snad půlka města na zápas a ta atmosféra je na stadionu super. Černobílá je prostě klasika. Ale odešel jim letos nejlepší hráč André André Navíc budeš mít derby s Bragou. Prsatý a prdelatý ženský všude

Reagovat
Hiko

UMinho?

Reagovat
Teoretik

jo

Reagovat
Hiko

na tu mám moc krásné vzpomínky

Reagovat
Benfica

Guimarães

Reagovat
smazaný uživatel

noblesni kunda redakce

Reagovat
raduinho

2443 zobrazení portugalského preview

Reagovat
smazaný uživatel

dneska si zacal fandit Belenenses?

Reagovat
raduinho

Nn, fandím jim od roku 2004 a příchodu Abramoviče.

Reagovat
smazaný uživatel

nuda

Reagovat
smazaný uživatel

tohle zvedne tým víc než Abramovičovi prachy....Filipa amore

Reagovat
Zark

trochu se ti ze slečny přehřál mozek

Reagovat
papanegra

Konečně pořádnej článek...

Reagovat
smazaný uživatel

Já taky fandím Belenenses. Vezmeš si mě?

Reagovat
smazaný uživatel

já klidně začnu fandit...

Reagovat
smazaný uživatel

To je moje buchta, přestaň mi do ní dělat jako

Reagovat
smazaný uživatel

chceš jedno do huby ? tož to jó a tu druhou kdyžtak do ruky

Reagovat
junglist

Izer

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Skoro 200

Reagovat
Shevchenko

Pěkné okénko

Reagovat
smazaný uživatel

Kdyby takhle vypadaly dresy v ženském fotbalu tak bych se na něj asi začal koukat

Reagovat
smazaný uživatel

nejsi sám

Reagovat
DieFohlenBMG

poprvý jsem otevřel Portugalské okénko

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele