Portugalské okénko (21.) - preview

26.04.2013, 16:19, aktualizováno 29.04.2013, 08:27
Previews
Zejména příznivci Benfiky a Porta budou při pondělním večeru na nohou. Lisabonský lídr tabulky totiž jede do Funchalu reagovat na sobotní výhru draků nad Setúbalem. Pokud by Benfica s Marítimem pohořela, ztenčí se její náskok na čele na pouhý bod...
CS Marítimo - SL Benfica  (pondělí 21:00)
Benfica hraje v dohrávce 27. kola Primeiry v Marítimu, a jelikož Porto své poslání zvládlo a opět stáhlo její náskok na jediný bod, mají svěřenci Jorge Jesúse nesnadný úkol..

Není totiž žádným tajemstvím, že Marítimo je doma těžko k poražení; ze 13 odehraných utkání zvítězilo sice jen třikrát, ale pouhé dvě prohry je v tomto ohledu řadí na čtvrté místo v celé lize (za nedostižné vedoucí duo a Pacos Ferreira, které doma padlo jedinkrát). Benfica je na druhou stranu venku famózní, ze třinácti pokusů brala všechny body hned v jedenácti případech. Povede se jí to i tentokrát?

Celek z ostrova Madeira stále pošilhává po pohárových příčkách, na které momentálně ztrácí tři body; úspěch proti favoritovi by jim proto přišel velmi vhod, a záložník Rafael Miranda si důležitost nadcházejícího utkání dobře uvědomuje. "Je o pro nás zápas roku, můžeme se v něm odrazit ke splnění svého snu," vyzdvihuje.

"Toto utkání je klíčové, a my ho musíme zvládnout. Věřím, že Benfica to vidí podobně, ale pro nás je v sázce víc, protože se můžeme dotáhnout za vedoucí čtyřku," pokračuje Miranda, který zároveň uznává, že i remíza by byla pro Marítimo dobrým výsledkem: "Známe kvalitu soupeře, proto nemůžeme tvrdit, že bychom nebyli spokojeni s remízou. Hrajeme však doma, kde se snažíme zvítězit proti každému protivníkovi. Bod by nebyl špatný, ale budeme pochopitelně hrát na výhru. Benfica je favoritem, jako ostatně vždy."

Odhodlání vyzařuje také ze slov Igora Rossiho, který má ve středu obrany nahradit zraněnou stálici Valentina Robergeho. "Benfiky se nebojíme, i když si zaslouží velký respekt. To sice platí pro všechny týmy, ale vzhledem k tomu, že dnes nastoupíme proti dosud neporaženému soupeři, který vede ligu, musíme se soustředit ještě intenzivněji. Víme, že můžeme vyhrát - ačkoliv to bude enormně složité," shrnuje brazilský stoper.

Na straně hostí stojí kromě tabulkového postavení i jedna statistická perlička, která zároveň plní roli výrazné vzpruhy po posledním evropském představení. Benfica totiž prohrála úvodní semifinálový zápas Evropské ligy na půdě Fenerbahce (0:1), čímž si připsala třetí pohárovou prohru v sezoně; první dvě přišly proti Spartaku a Barceloně - a Orli se z nich vždy dokázali oklepat, když hned následující utkání vyhráli 3:0 (v Gil Vicente) a 2:1 (doma s Beirou-Mar).

To v kombinaci s faktem, že se Benfice ještě letos nestalo, aby ve dvou utkáních po sobě neskórovala, staví Marítimo do poměrně nezáviděníhodné situace..
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 8.00 - 4.50 - 1.40
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sporting CP - CD Nacional  (neděle 19:00)
Sporting minulý víkend prohrál derby s Benficou a potřebuje ještě pořádně zabrat, chce-li na konci sezony slavit umístění na pohárové pozici. Už dnes proti Nacionalu musí nutně přijít výhra..

Lisabonský klub se nachází na deváté pozici, pět bodů od pátého Estorilu; sedmý Nacional je na tom o něco lépe, konkrétně o jeden bod. Kouč Jesualdo Ferreira dobře ví, v jaké situaci se jeho svěřenci nachází, ale zůstává optimistou: "Tento tým v posledních zápasech ukázal něco, co se mu v předchozích měsících nedařilo. Doufám, že se nám to podaří i v tomto utkání."

"Doufám, že bude plný stadion," pokračuje zkušený kouč. "Nacional je dobrý tým, který je na vzestupu, koneckonců jsou v tabulce před námi. Disponují dobrými hráči, ale náš cíl zůstává bez diskuse - chceme hrát tak, abychom po zápase mohli i nadále doufat v pohárovou Evropu."

Rovněž na druhé straně barikády vládne bojovná nálada, alespoň podle křídelníka Candeiase, který věří, že Nacional může slavného soupeře překvapit. "I přes prohru s Benficou je to tým plný skvělých hráčů, který se od příchodu kouče Ferreiry hodně zlepšil," uznává pětadvacetiletý borec, ale zároveň dodává: "My máme také své zbraně, a naším cílem je vykrást Alvalade."

Hosté se budou moci opřít o postavu Mária Rondóna, který má na Sporting zvláštní pifku - minulou sezonu při pohárové remíze 2:2 na lisabonské půdě byl právě venezuelský kanonýr jedním z úspěšných střelců, čímž navázal na předchozí trefu proti témuž soupeři, ještě v dresu Pacos Ferreira. Dnes sedmadvacetiletý borec doufá, že se mu podobný kousek povede i nyní.

"Jsou to dobré vzpomínky. Minulý rok jsme hráli 2:2, ale mohli jsme zvítězit, což je jediné, na což dnes myslíme. Proti Sportingu se mi daří, doufám, že skóruji a pomůžu svému týmu," neskrývá Rondón. "Jsme sebevědomí, protože následujeme svůj cíl. Očekávám, že narazíme na silného, agresivního soupeře, ale soustředíme se pouze na to, abychom hráli svoji hru."

Hosté hlásí jedinou změnu v sestavě, kterou je návrat Miguela Rodriguese. V domácím kádru se budou muset obejít bez Erica Diera, který si v derby s Benficou poranil hrudní koš; nahradil ho Santiago Arías. Chybí také Cédric Soares, který stále zůstává na marodce.
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Porto - Vitória FC Setúbal  (sobota 21:30)
Benfica v minulém kole odmítla dát Portu takříkajíc čuchnout, když dokonale zvládla také lisabonské derby a nadále si od obhájce titulu udržuje solidní čtyřbodový odstup. Dragões tím pádem nezbývá nic jiného než zkrátka železně bodovat ve svých zápasech a čekat - zrovna Setúbal doma by potom mohl být jedním z těch tutovějších tutovek.

Ačkoliv Porto na čele ztrácí, v posledních kolech opětovně nejeví zájem rozdávat body na potkání. Naposledy tak učinil před více než měsícem ve Funchalu, od té doby ale se skóre 9:1 zválcovalo vše, co mu stálo v cestě. Jedenáctá Vitória FC sice před týdnem výhrou nad Estorilem přerušila sérii pěti proher, přesto se od ní nečeká nic jiného než mírumilovné zařazení do zástupu dračích skalpů.

"Mají tým plný agresivních hráčů, kteří si dokáží vyhovět, budou se snažit využít svou sílu v protiútocích," přemítá nicméně Vítor Pereira, kouč Porta, o příštím soupeři s náležitým respektem. Přesto je zkrátka faktem, že Draci s tímto sokem naposledy ztratili v říjnu 2005 (od té doby ho v lize 14krát po sobě přechytračili); a na podzim ze Setúbalu vezli hladké vítězství 3:0. Dvěma góly se tenkrát uvedl Jackson Martínez, který v nedávné době - zdá se - chytá druhý dech. Po boku uzdraveného Varely by nyní mohl s chutí navázat.

Mezi významné absentéry na straně Porta tedy aktuálně můžeme počítat už akorát stopera Maicona, jenž nadále laboruje s vymknutým kotníkem. Naproti tomu Nelson Pedroso ze Setúbalu bude na tribuně pykat za svůj čerstvý prohřešek proti pravidlům a v nominaci scházejí rovněž jména zraněných Miguela Lourença, Danila Alvese, brankářské dvojky Caleba a dobrovolně vynechaného Igora.
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Estoril Praia - SC Braga  (pátek 21:00)
Páteční program sedmadvacátého kola v Portugalsku nabízí opět jen jediný zápas, ale zato pořádně atraktivní - mezi Estorilem a Bragou se bude bojovat o pohárové příčky..

Domácí celek se v nováčkovské sezoně stále drží na dostřel elitní společnosti a na pátou Vitórii Guimaraes ztrácí jediný bod; případný úspěch by jej tak alespoň částečně posunul na pozice zajišťující Evropu. Braga je čtvrtá a jejím cílem je kvalifikace do Ligy mistrů, za níž zaostává o tři body.

José Peseiro, kouč Arsenalistas, věří, že dnešní vítězství může být v tomto boji naprosto klíčové. "Nemyslíme na nic jiného než na výhru v Estorilu," připouští. "Ztrácíme tři body na příčku, kterou chceme dosáhnout, a myslíme pouze na tento vytyčený cíl. Je to otázka zodpovědnosti. Očekáváme také, že Pacos Ferreira (třetí tým) ztratí nějaké body."

Peseiro také dobře ví, že jeho svěřence nečeká nic lehkého: "Je to velmi těžký soupeř, mají dobrý tým s kvalitními hráči. Musíme hrát se vztyčenou hlavou a nic nepodcenit, každý tým, který zde hrál, měl problémy. Estoril bojuje o evropské příčky, tohle pro nás bude další finále," připomněl nedávný triumf v domácím poháru.

S podobným přístupem k utkání pochopitelně vzhlíží i domácí trenér Marco Silva. "Braga ví, že nebudeme měnit svůj styl. Svého protivníka vždy respektujeme, ale zajímají nás pouze tři body. Necítíme žádný zvláštní tlak, ale náš cíl je jasný," shrnuje kouč, který bude postrádat zraněné Bruna Miguela a Frédérica Mendyho; do týmu se však vrací Jefferson a Elizeu.
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.SL Benfica26224070:1570
2.FC Porto26206061:1266
3.Paços Ferreira261310338:2449
4.SC Braga26144854:3746
5.Vitória SC Guimarães261061031:4236
6.Estoril Praia261051139:3335
7.CS Marítimo26811730:3835
8.Sporting CP2689929:3333
9.Rio Ave FC26961130:3933
10.CD Nacional26881037:4432
11.Vitória FC Setúbal26751429:4926
12.Gil Vicente FC26571426:4622
13.Académica Coimbra26491329:4221
14.SC Olhanense26491325:3921
15.Moreirense FC26491325:4321
16.SC Beira Mar26481428:4520
Ostatní zápasy
28.04. 17:00Vitória SC Guimarães - Paços Ferreira
28.04. 17:00Rio Ave FC - SC Beira Mar
28.04. 17:00Gil Vicente FC - SC Olhanense
28.04. 21:15Académica Coimbra - Moreirense FC

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (36)

Přidat komentář
Hiko

Braga by se v tomto kole mohla dostat na bronzovou příčku a tu prosím až do konce neopustit, Paços si užijí své jedno kolo slávy v předkole EL, s tím už jsem se smířil. Jen doufám, že neproběhne mezi Guimarãesí a Ferreirou nějaká přátelská (regionální) výpomoc jen proto, že VSC stejně jako celé město Guimarães nesnáší Bragu. VSC už má totiž už jasnou (jestli ne, opravte mě) skupinovou fázi EL díky účasti ve finále poháru proti Benfice.

Zápas Benfiky na Madeiře by mohl být pro Porto jednou z posledních možností, kde můžou doufat ve ztrátu svého rivala. V zájmu zachování napětí bych si to i docela přál.

Přímé záchranářské souboje Gil Vicente - Olhão a Coimbra - Moreira nabídnou hodně emocí, sám jsem zvědav, na které dva padne černý Petr, Coimbře jako velkému městu s velkým stadionem (bohužel na druhou stranu i s mizernými návštěvami) bych to snad ani nepřál.

Reagovat
Rarášek

Nevíš jak je na tom Boavista?

Reagovat
smazaný uživatel

boavista je teraz v tretej lige (2 divisao centro) po 29. kolach na 8. mieste (16 mancaftov) s bilanciou 29 9 10 10 42:38. posledny zapas vyhrali doma 6:1 joane.

Reagovat
smazaný uživatel

oprava - nie centro ale norte.

Reagovat
Hiko

Boavista, jak říká kolega, je ve 3. lize zoufalá, ovšem je tu velká naděje posunu týmu zpět do první ligy, ještě chybí konečné rozhodnutí portugalské federace, ale to by snad mohl být jen formální krok. Otázkou je, jestli bude součástí odškodnění kromě navrácení do nejvyšší soutěže i nějaká finanční kompenzace, protože jen z peněz od sponzorů a prodeje permanentek (a přiznejme si, BFC tolik fanoušků zase nemá) to utáhnout nepůjde a jednalo by se spíš o jednoroční epizodu. Klub uvažoval o odškodném ve výši 25 milionů euro, pak by se dalo hovořit o posilách a solidním umístění, Boavistu bych rád viděl v TOP4, kde by bylo po dvou klubech ze dvou největších portugalských měst. (snad tu není moc fanoušků Bragy )

Reagovat
Benfica

Minulý rok FPF zamietla ligu s 18 tímami... a to je jediná šance pre Boavistu... liga s 18 tímami

Reagovat
Hiko

uvažuje se o tom, že z ligy prostě dva sestoupí, ze druhé půjdou taky dva a Boavista bude doplněna jako 17. tým, takže zamítli 18, ale 17 zatím ne

Reagovat
FC Porto FC

taky sem četl že liga s 17. týmy je dost pravděpodobná

Reagovat
Benfica

Ja zase, že FPF dostala návrh na ligu s 18 tímami

Reagovat
domingo

Ja k tem klubum zespod nemam zadny specificky vztah, ale nevadil by mi sestup Moreirense, protoze chci Ghilase u Stepanu

Reagovat
FC Porto FC

no je jedno jestli sestoupí nebo ne Ghilas odejde i tak

Reagovat
smazaný uživatel

na strane druhej je coimbra mesto s neuveritelnou atmosferou, univerzitou a skvelymi vinicami naokolo.

Reagovat
FC Porto FC

přesně. Nejlepší by bylo kdyby sjelo Gil Vicente a Moreirense.

Reagovat
fantomas

A perspektivnim, zajímavym manažerem. Académica musí zůstat.

Reagovat
FC Porto FC

Taky doufám. Podle toho co čtu po sezoně opustí Pacos fakt hromada hráčů základu. Nejspíš odejde jejich golman prej do brazílie a pak se spekuluje že neudrží André Leão, Paolo Hurtado, Josué a Vítor a Luiz Carlos už je domluvenej s Bragou. Jenom toto máš 5 hráčů ze základu co by stim dělali v předkole LM. Podle mě VSC porazí Pacos ale jestli Braga Estoril to je otázka. No a máš taky pravdu v tom že Marítimo je naše poslední záachrana kde může Benfica remizovat protože pak už hraje jen doma nevěřím že by tam se něco stalo. Štve mě že se to hraje až v pondělí.

Reagovat
FC Porto FC

Braga to nedala jak sem čekal

Reagovat
Hiko

No a mně se rozpadá celá koncepce .

Ale uvědomuju si, že to vlastně bude pro portugalský fotbal taky docela dobré. Sice bude muset Portugalsko na 99% oželet tři týmy v LM (a tím pádem jistotu bodů za základní skupinu), ale Braga bude mít rozhodně větší šanci se dostat ze 4. předkola do skupin EL než by to měla na její pozici PdF, Paços sice nejpravděpodobněji vypadne ve 4. překole LM (tam dostane řachanec třeba od AC Milán nebo Schalke), ale má v tom případě jistotu základní skupiny EL, tam by mohli doma třeba po vzoru Coimbry nějaký bod urvat.

Takže PT má už teď jistotu dvou týmů v LM, pak by bylo pravděpodobné, že se do skupin EL dostane přinejhorším trojice VSC, PdF a Braga, jako poslední by mohl jít do pohárů někdo z Madeiry, třeba Marítimo už není v pohárech nováčkem a má už aspoň trochu bodů v koeficientu, to by mohlo stačit na nasazení(?) v předkolech.

Reagovat
Hiko

a nebo místo toho klubu z Madeiry v nejlepším případě Sporting, samozřejmě ale v tom jsem dost opatrný, SCP nám v této sezoně přináší spoustu nechtěných emocí

Reagovat
FC Porto FC

No Pacos ještě čeká Porto a Sporting takže maj naprd los ještě když je ted čeká silná VSC takže bych řekl že Braga se ještě na 3. flek dostane. Ale jestli Sporting se dostane na 5. místo to bych neřekl bohužel

Reagovat
Hiko

jojo, máš pravdu, PdF mají dost těžký los, ovšem možná tyto zápasy, v nichž se od nich až tolik nečeká, zvládají lépe než domácí souboje s týmy z druhé poloviny tabulky (vyhráli na Sportingu i v Braze). Samozřejmě bych ze všeho nejvíc uvítal, kdyby spadli na 4. flek a třetí byla Braga , ta má ty tři poslední zápasy teoreticky lehčí

Reagovat
FC Porto FC

Mě by ani ten Pacos nevadil na 3. fleku ale když prostě čteš že 6 hráčů ze základu nejspší odejde tak to pak nemá cenu....snad Pacos dnes prohraje

Reagovat
Benfica

Do Ligy majstrov SLB a FCP 100%, PCF na 100% v Európskej lige, ale osobne verím na to, že prekvapí a postúpi do skupín LM.. V EL potom vidím Bragu a Guimaraes + Martimo alebo Sproting..

Na zostúp by som chcel Moreirense a Gil Vicente/Beira-Mar.. GLV a BM majú dobré štadióny + nehrajú až tak zle hlavne BM je nádejná... Academica sa musí udržať pre mňa tradičný klub... presne preto som rád, že sa vracia do LIga ZON Sagres Belenensen a rád by som bol aj za Aves a v prípade, že sa Boavista vráti čo je moje "tajné prianie" tak to ma Aves a Leixoes isté..

Reagovat
Hiko

proč zrovna Aves? To je taková vesnička s jedním nádražím a jednou solidní ulicí

Reagovat
Benfica

zaujímavý klub + čo viem hrajú celkom dobrý futbal tak prečo nie..

Reagovat
Hiko

ok já bych spíš preferoval Leixões

Reagovat
FC Porto FC

Setúbal je pro mě nudný tým a očekávám že je přejedem a že to bude hra na jednu bránu ještě když už pár měsícu nemají Meyonga

Reagovat
FC Porto FC

Porto dalo Marítimu 5:0 a pak 1:1 Benfica dala Marítimu 4:1 takže ted? :D remíza ! :D

Reagovat
Benfica

Reagovat
Benfica

Dnes dáme Maritimo a titul už budem v našich rukách na 90%..

Reagovat
FC Porto FC

Prosíííííím ustřel te mi hlavu Benfica vede po 5. monutách z penalty o muj bože

Reagovat
Benfica

Bola to jasná penalta... Lima ťa ustreli ešte raz

Reagovat
smazaný uživatel

je to tak. penalta to byla jasná

Reagovat
smazaný uživatel

benfica má dobrou smůlu, břevno, tyčka.. hmm

Reagovat
FC Porto FC

bože oni vyhrajou po gole z penalty a vlastnáku an to už fakt nemám

Reagovat
Benfica

Tak nakoniec sme to zvládli 3 bitky a je hotovo..

PS: Maritimo si bod zaslúžilo, ale nevyšlo bod proti Portu im bude stačiť

Reagovat
FC Porto FC

šmejdi :) snad budete Estoril celej zápas drtit a pak vám daj haluz gol a bude remíza

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele