Portugalské okénko (19.) - preview

06.04.2013, 05:54, aktualizováno 08.04.2013, 02:23
Previews
Zase jednou to nejlepší na konec si schovávají v Portugalsku. V rámci pondělní dohrávky se střetne Porto s Bragou a diváci si mohou být jisti, že budou přihlížet bitvě se vším všudy. Půjde totiž o hodně - draci dál nahánějí Benfiku, Arsenalistas pro změnu třetí Paços, respektive Ligu mistrů...
FC Porto - SC Braga  (pondělí 21:00)
Na Estádio do Dragao je vše připraveno k rozehrání zápasu, který se může ukázat jako naprosto klíčový pro závěr ligy - a platí to pro oba zúčastněné týmy. Jak Porto v boji o titul, tak Braga v honu za Ligou mistrů totiž zatím zaostávají a další zaváhání si nemohou dovolit.

Domácí Draci, úřadující šampion a dlouhou dobu největší favorit na další ligové prvenství, ztrácí 6 kol před koncem na vedoucí Benficu (která má o odehraný zápas navíc) sedm bodů; Liga mistrů jim však už určitě neuteče, což se nedá říct o jejich soupeři. Na strategické třetí pozici totiž momentálně trůní překvapení sezóny Pacos Ferreira a Arsenalistas ví, že případná výhra v Portu by znamenala vyrovnání bodového skóre. Zároveň by pak také ideálně vymazala poslední domácí kolaps se Sportingem (2:3).

Za daných okolností si pochopitelně všichni aktéři dobře uvědomují, co všechno je v sázce; to potvrzují i slova domácího kouče Vítora Pereiry, který se házet flintu do žita rozhodně nechystá. "V tuto chvíli může o titulu rozhodnout každý zápas, což platí jak pro nás, tak pro Benficu," uvádí trenér, který dnes nebere nic jiného než vítězství: "Braga je kvalitní tým, je to účastník Ligy mistrů, takže očekáváme silného a agresivního protivníka. Naše cíle jsou však jasné, potřebujeme získat tři body."

Pereirův protějšek José Peseiro zaujímá před zápasem nebojácný postoj. "Hrát na Dragau je pochopitelně těžké pro jakýkoliv tým, a jsme si toho dobře vědomi. Musíme však být dostatečně ambiciózní a projevit snahu poprat se o třetí místo. Chceme vyhrát, to je naše filozofie, ať už hrajeme s kýmkoliv," burcuje Peseiro.
"Potřebujeme získávat body, abychom se dostali dostali do Ligy mistrů. Musíme hrát náš obvyklý fotbal na vítězství, protože kdo hraje pouze na údržbu, málokdy uspěje. Je potřeba, abychom měli důvěru v náš herní systém," vyzdvihuje dále hostující kouč. "Strach není na místě, ačkoliv nás čeká jeden z těch zápasů, ve kterých je k úspěchu třeba podat výkon na maximální fyzické i psychické úrovni."

Před Bragou leží skutečně těžký úkol - Porto totiž letos ještě neprohrálo, a poslední úspěch Arsenalistas na jejich stadionu se datuje celých osm let zpátky. Peseiro se však bude moct opřít už i o služby uzdravených obránců Coelha a Haase, v pořádku je také Rúben Micael.

Také domácí hlásí jednu radostnou zprávu - marodku po dvou utkáních opouští ghanský křídelník Christian Atsu, a vrací se i Hélton, který dostal volno ve vítězném pohárovém semifinále proti Rio Ave (4:0). Na druhé straně však vedle zraněného Silvestra Varely přibyli hned tři suspendovaní hráči - konkrétně jde o Kadúa, Mangalu a Izmajlova.

A ještě jedna poznámka k portugalskému poháru - finále, které je na pořadu dne 14. dubna, nabídne přesnou reprízu dnešního souboje.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.44 - 4.33 - 7.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SC Olhanense - SL Benfica  (neděle 21:15)
Papírově jednoduchý úkol čeká na Benficu v Olhanense; zatímco hosté jsou největším kandidátem na titul, domácí čeká ještě tuhý boj o záchranu. V případě úspěchu mohou Orli alespoň provizorně odskočit pronásledovatelům z Porta už na sedm bodů.

Olhanense je naopak třinácté a od prvního sestupujícího, Gil Vicente, jej dělí body pouze dva. Tým, který nedávno sužovaly problémy s nevyplácením provizí hráčům, se nicméně může opřít o psychologicky nesmírně cenné vítězství, jež vyválčil minulý víkend na půdě Beiry Mar (1:0).

Kouč Manuel Cajuda nicméně dobře ví, s kým mají jeho svěřenci tu čest, a jeho očekávání směrem k zápasu jsou realistická. "Je to velice těžký úkol. Stačí si vzpomenout na slova Jorge Jesúse (kouče Benfiky - pozn. red.), pronesená po výhře v Evropské lize nad Newcastle - řekl, že se od tohoto okamžiku plně soustředí na utkání s námi," připomíná.

"Budeme se snažit uhrát co nejlepší výsledek," slibuje Cajuda, ale připomíná: "Benfica je jeden z nejlepších týmů v zemi, jsou mnohem výše než my. Musíme hrát inteligentně a eliminovat jejich strategii, nikdo není poražený ještě před začátkem zápasu. Máme nějaký sen a doufáme, že nebude příliš tvrdě rozdrcen. Uvědomujeme si, že potřebujeme ve zbylých utkáních získat co nejvíce bodů."

Jorge Jesús před utkáním apeloval na fanoušky, aby vytvořili jeho týmu domáckou atmosféru. Celý Estádio José Arcanjo je vyprodaný, o lístky byl vůbec největší zájem za celou sezonu.

"Potřebujeme podporu našich příznivců. V Olhau očekáváme červenou vlnu," nechal se slyšet hostující lodivod. "Blížíme se do finále sezony a od fanoušků teď potřebujeme více podpory než kdy dříve. S ochozy v zádech se vyhrává mnohem lépe." Ohledně soupeře byl Jesús opatrný: "Čeká nás velmi motivovaný soupeř, který už dokázal obrat o body Porto," připomněl. "Musíme zůstat sebevědomí. Máme teď skvělou formu a pokud ji potvrdíme, vyhrajeme. Chceme dovézt domů tři body."
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Sporting CP - Moreirense FC  (sobota 21:30)
Konečně má Sporting na čem stavět, chtělo by se říct. Po nemastných neslaných - či ještě hůře nijakých - výsledcích se posledně Lvi vzepjali k parádnímu výkonu proti Braze, kterou zcela oloupili dokonce na jejím vlastním hřišti. Proti o záchranu bojujícímu Moreirense by se pak mělo bodovat tím spíš.

A pokud se tak má stát, zřejmě u toho bude muset být střelec Ricky Van Wolfswinkel. Pokud vezmeme v úvahu měsíce únor, březen a duben, nizozemský forvard musel zařídit pět branek z celkových jedenácti - sám se přitom hattrickem postaral o čerstvý triumf nad Bragou. Je tedy evidentní, že právě kolem muž, jenž v létě přesídlí do Anglie, se nyní v zelené části Lisabonu všechno točí.

"Tahle závislost na Rickym není normální, ale zápasy nám nevyhrává jenom on. Jde o kolektivní práci," prohlásil na adresu Van Wolfswinkela trenér Jesualdo Ferreira; a cynik by jej zřejmě zpražil slovy: však jistě, že nevyhrává, když jste za poslední dva měsíce a kousek (od začátku února) zvítězili všehovšudy třikrát. K tomu se přidaly tři prohry a dvě remízy, takže nyní Lvi ztrácejí na Ligu mistrů propastných 16 bodů.

Přesto, že horší by to už těžko mohlo v globálu být, nemůže být pochyb o tom, že Van Wolfswinkel prostě bude chybět. "Aktuálně si uvědomuji, že nebýt Rickyho, naše problémy jsou teď ještě závažnějšího rázu. Ale to proto, že se kolem něho budoval celý tým. Teď už s tím nejde nic dělat," tvrdí dále Ferreira.

Ten musel pro sobotní utkání nominovat neobvyklou brankářskou dvojku, která bude krýt záda neohroženému Rui Patríciovi - malý "debut" si odbude Hugo Ventura. Do 18členného výběru se jinak nevešli suspendovaný Joãozinho a stále zraněný Boulahrouz.

Závěrem ještě přidám neoficiální tip: pokud jste zrovna dobrodružný sázkař a nevěříte, že by snad mladý Sporting mohl ročník dohrát na vítězné vlně, radím vám - jděte do remízy. Aktuálně 14. Moreirense plichtilo čtyřikrát z posledních pěti kol, navíc se Sportingem hrálo nerozhodně také na podzim, když po devíti utkáních registrovalo všehovšudy šest bodů a sedělo na samém dně tabulky.
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.SL Benfica24204066:1564
2.FC Porto24186055:1160
3.Paços Ferreira24129335:2245
4.SC Braga24134752:3443
5.CS Marítimo2489728:3633
6.Estoril Praia24951035:3232
7.CD Nacional2487936:3931
8.Sporting CP2479826:2930
9.Rio Ave FC24861027:3630
10.Vitória SC Guimarães24861027:4030
11.Vitória FC Setúbal24651327:4723
12.Académica Coimbra24491128:3921
13.SC Olhanense24491124:3521
14.Moreirense FC24491123:3721
15.Gil Vicente FC24471324:4419
16.SC Beira Mar24381326:4317
Ostatní zápasy
05.04. 21:00CS Marítimo - Paços Ferreira
07.04. 17:00Gil Vicente FC - Académica Coimbra
07.04. 17:00Estoril Praia - CD Nacional
07.04. 18:00Rio Ave FC - Vitória FC Setúbal
07.04. 19:00Vitória SC Guimarães - SC Beira Mar

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (33)

Přidat komentář
ryzskej

Sporting dneska půjde na páté místo, věřím tomu.

Reagovat
FC Porto FC

po včerejšku ej to nemožný

Reagovat
FC Porto FC

Nechápu proč hrajeme v pondělí sakra

Reagovat
smazaný uživatel

Kvuli TV. Porto s Bragou je slagr a do nedelniho programu uz by se to nenacpalo.

Reagovat
FC Porto FC

omgggggg tak se to mělo hrát dneska

Reagovat
smazaný uživatel

Sporting musí pobrat 3 body za výhru!!! 8.místo v tabulce mu vůbec nesluší. A kvalitě a pověsti už vůbec ne ..... Tip 2:0

Reagovat
FC Porto FC

Kdo by mi to dokázal přeložit? http://www.abola.pt/nnh/ver.aspx?id=393516 je tam něco o prodlužování smluv a zajímal by mě ten poslední odstaveček hlavně

Reagovat
smazaný uživatel

Jaká je situace v Boavistě? Už jsou z dluhů venku? A co sportovní úroveň? .... atd.

Reagovat
Benfica

Z dlhov asi nie, ale neviem či už dostali odškodné... čo sa týka športu: trénuje ich Armando Petit a BFC má kvalitné týmy čo sa týka mladších hráčov o áčku pochybujem...

Liga ZON Sagres možno bude mať v sezóne 2013/2014 18 týmov aj s Boavistou. (bude sa o tom rozhodovať na konci sezóny)

Reagovat
FC Porto FC

viděl bych ji rád aspon by bylo derby

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně tak .....

Reagovat
smazaný uživatel

Tak snad se časem zvednou a vrátí se zpět do Primeira Ligy, tam kam patří. Osobně jsem jim vždy přál ....

Reagovat
Hiko

je to tak, teď už jenom potvrzení portugalské federace Otázkou je, kde se na ligu vezmou peníze, protože ty teď v Boavistě nejsou. A tuším, že všem nám tu je jasné, že BFC do ligy patří

Reagovat
Benfica

Minulý rok zamietli 18 týmov..

Reagovat
Benfica

No Sporting sa rozbieha, ale o týždeň príde STOP!!!

Reagovat
Benfica

teda o 2 týždne

Reagovat
FC Porto FC

proč je za tejden přestávka?

Reagovat
Benfica

finále Taca da Liga, veď hráte aj vy

Reagovat
FC Porto FC

Ježiš marja no jo já si myslel že se to hraje až zadlouho :D

Reagovat
Benfica

Reagovat
Benfica

Reagovat
fantomas

Zajímavý, kvůli dvěma týmům vynechat celý kolo...

Reagovat
FC Porto FC

Tak Portugalsko má jen 30. kol není kam spěchat

Reagovat
Benfica

Pre Benficu dobrá pauza..

Reagovat
fantomas

Sakra, stačila minutka a moh mi vyjít odvážnej tip.

Reagovat
FC Porto FC

Reagovat
FC Porto FC

Modlím se at jim Targino pláchne a dá nějakýho fíka a remizujou stejně jako my

Reagovat
Benfica

We win, či dajak....

Reagovat
smazaný uživatel

Olhau bude bojovat o každej bod.. Hodně nepříjemnej soupeř.

Tip: 1:2

Reagovat
Benfica

to FC Porto FC: dnes sa ti dostane tá Braga na 3. miesto

Reagovat
FC Porto FC

až na konci sezony :) už aby bylo po zápase se Sportingem chci vidět tvý slzy

Reagovat
Benfica

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele