Portugalské okénko (18.) - preview

30.03.2013, 03:46, aktualizováno 31.03.2013, 14:43
Previews
Šlágr 24. kola portugalské Primeiry Ligy je v plánu na úplný závěr programu. Na velikonoční pondělí se od 21:30 našeho času budou na Estádiu Municipal potkávat výběry domácí Bragy a hostujícího Sportingu. V sázce budou do jisté míry pohárové příčky. Druhý jmenovaný klub na ně už nechce jen zasněně hledět z dálky, ten první jmenovaný by se rád posunul výš...
SC Braga - Sporting CP  (pondělí 21:30)
Nejzajímavější utkání 24. kola portugalské nejvyšší soutěže se odehraje v Braze, kam přijíždí lisabonský Sporting - a oba soupeří mají stále o co hrát. Domácí by rádi opět do předkola Ligy mistrů, zatímco v zelenobílé části hlavního města se stále nevzdali myšlenek na pohárovou Evropu..

Arsenalistas potřebují zareagovat na úspěch svého konkurenta Pacos Ferreira, který v pátek přestřílel Gil Vicente a vrátil se tak na třetí příčku s dvoubodovým náskokem; Sporting má 27 bodů a na páté Marítimo ztrácí stále stáhnutelných šest korálků. Zatímco však domácí po krátkém zimním výpadku opět šlapou, s hosty je to stále všelijaké - aktuálně sice mají třízápasovou sérii bez prohry, ale do ideálu je z jejich strany pořád hodně daleko.

Mluvit o favoritovi by bylo ošemetné, faktem však zůstává, že Braga by asi neměla brát méně než vítězství - a myslí si to i její útočná hvězda Éder. "Sporting? Musíme vyhrát, chceme se vrátit na třetí příčku. Pacos Ferreira má dobrý tým a prožívají dobrou sezonu, ale náš cíl se nemění - a já nepochybuji, že třetí místo bude nakonec naše," věří brazilský forvard.

Braga sice momentálně drží úctyhodnou šňůru pěti výher v řadě (čtyři v lize, jedna v semifinále domácího poháru proti Benfice), na Sporting se jí však v poslední době nedaří - z osmi utkání prohrála hned šestkrát, a kouč José Peseiro tak bude muset přijít na to, jak zamezit opakování scénáře z podzimního ligového utkání, které lisabonský klub vyhrál 1:0. Bude se při tom moci spolehnout už i na důležitého navrátilce Custódia.

Peseirův protivník Jesualdo Ferreira má ze soupeře zdravý respekt a podotýká, že rozdíl mezi oběma kluby se smrsknul na minimum: "Sporting je dlouhodobě velkým klubem, kterému se pouze teď daří hůře, zatímco Braga neustále roste a už teď je na tom výborně. Historický rozdíl mezi oběma celky se v poslední době smazal, což Braze jako klubu, který mám velice rád, upřímně přeji."

"Je potřeba k tomuto utkání přistoupit s maximální pokorou," varuje Ferreira. "Musíme si uvědomit, kdo proti nám stojí. Chceme předvést sebevědomý, soustředěný výkon, ukázat, co jsme opravdu zač. Toho dosáhneme jedině tak, budeme-li hrát na vítězství," má zkušený kouč jasno.

Ani přes rychle ubývající počet ligových zápasů k odehrání si však Ferreira nemyslí, že by případný neúspěch v zítřejším střetnutí byl nutně rozhodujícím faktorem pro pohárové ambice Sportingu. "Může to tak být a nemusí, jisté je, že nebudeme mít definitivu. Je tady hodně týmů, které mají stejný cíl jako my, a také je ještě čekají těžké zápasy. Jsme v situaci, kdy se zkrátka musíme ohlížet také na výsledky ostatních," uzavírá.

Ať už Sporting v Braze dopadne jakkoliv, jisté je, že v tom nebude mít prsty André Carrillo - peruánský záložník se na poslední chvíli zranil a vypadl ze soupisky. To Khalid Boulahrouz je po dlouhé pauze konečně fit; zítra ho však na hřišti ještě neuvidíme, neboť mu schází potřebná fyzická kondice.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.91 - 3.50 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Académica Coimbra - FC Porto  (sobota 19:15)
S přehledem nejhorší období sezony zažívají v Portu a nic moc na tom nezměnila ani reprezentační přestávka. Místo toho, aby se v táboře obhájců titulu soustředili na vyspravování psychické kondice, počítají nové překážky - do Coimbry necestuje čerstvě zraněný Varela, přičemž kolumbijské duo Jackson-James mělo na cestě z Latinské Ameriky zpoždění...

Velká očekávání jsou tak přirozeně kladena na bedra Joãa Moutinha, jemuž byla nejčastěji dávána "za vinu" ona dvě venkovní klopýtnutí na půdě Sportingu, respektive Marítima. Klíčový středopolař totiž zmeškal minulá tři kola a nyní se vrací, aby pomohl Dragões stáhnout ošklivé čtyřbodové manko. Ani s Moutinhem to ale ke konci nebylo to pravé ořechové, poslední debakl některého ze soupeřů je ostatně starý bezmála dva měsíce (začátkem února dostal od Porta čtyřku Guimarães).

Porto zkrátka aktuálně podzimní válec nepřipomíná ani náhodou a nepřipomínalo ho rovněž v prvním vzájemném střetnutí s Académikou - v listopadu tehdy hochy z Coimbry udolalo nejtěsnějším možným rozdílem (2:1). Co je přitom zajímavé: vítěznou branku tenkrát vsítil právě João Moutinho. Ten dnes bude mít až na Varelu po ruce všechny obvyklé parťáky, včetně zmíněného kolumbijského dua. Absenci nadále lehce zraněného Atsua kompenzuje přítomnost Kelvina.

Académica má ve svém středu všehovšudy čtyři internacionály, bez výjimky Afričany. Tři z nich - Nivaldo (Kapverdy), Ogu (Nigérie) a Cissé (Guinea) - se vrátili včas, v noci ze čtvrtka na pátek se pak měl dostavit rovněž Halliche (Alžírsko). Všichni by pak měli prověřit loňského mistra, což už nelze říct o Carlosi Saleirovi (fraktura pravého kotníku) či Amessanovi (přetržený sval v levém stehnu).
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
SL Benfica - Rio Ave FC  (sobota 21:30)
Poměrně složitou situaci vyhlíží v Lisabonu. Zaprvé možná budou muset reagovat na čerstvé vítězství Porta, což nikdy není úplně příjemné, hlavně se ale zadruhé musejí správně vypořádat s násilnou stopkou v podobě reprezentační pauzy. Že by takhle Benfica mohla přijít o jakýsi stav "pozitivního tranzu", to ostatně připouští také sám trenér Jorge Jesus...

Byli to přeci právě Orli, kdo před veškerými srazy národních týmů ztělesňoval nezastavitelnou mašinu - daleko spíše než rival z Porta. Zatímco draci nezvládli hned dva nedávné výjezdy, Benfica před "klubovým výpadkem" deklasovala Gil Vicente i Guimarães, přičemž brankář Artur čeká na přemožitele od 10. února, celých pět kol! Neskutečná dominance Benfiky se pak promítla také do tabulky, kde na svého úhlavního nepřítele lisabonští živí už čtyřbodový náskok.

Teď se mohou obávat ztráty setrvačné síly a vedou ji k tomu mimo jiné také čtyři mohutné otazníky nad výhradně důležitými hráči. Nejhůře to zřejmě vypadá s Enzem Pérezem, jenž celý týden ani netrénoval - ani jeho start nicméně Jorge Jesus na předzápasové tiskovce kompletně nevyloučil. Stejně činil také v souvislosti s Melgarejem, Cardozem a Maxim; rozhodne se prý na dnešním závěrečném tréninku.

Rio Ave, které si sice tabulkově stojí dobře (šesté, bod od pohárové Evropy), avšak už pět kol čeká na ligové vítězství, na tom ale není o nic lépe. Filipe Augusto s Andrém Vilasem Boasem nenastoupí kvůli karetním trestům, přičemž André Dias v týdnu jen sotva vkročil do posilovny, takže ani on nebude připraven. V nominaci se tedy nacházejí hned čtyři (staro)nová jména.
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.SL Benfica23194060:1461
2.FC Porto23176052:1157
3.SC Braga23134650:3143
4.Paços Ferreira23119332:2042
5.Estoril Praia23941034:3131
6.Rio Ave FC2386926:3030
7.CS Marítimo2379724:3430
8.Vitória SC Guimarães2386926:3830
9.CD Nacional2377934:3828
10.Sporting CP2369823:2727
11.Vitória FC Setúbal23651225:4323
12.Académica Coimbra23491028:3621
13.Moreirense FC23481122:3620
14.Gil Vicente FC23471222:4119
15.SC Olhanense23391123:3518
16.SC Beira Mar23381226:4217
Ostatní zápasy
29.03. 21:00Paços Ferreira - Gil Vicente FC
30.03. 17:00Vitória FC Setúbal - CS Marítimo
30.03. 17:00Moreirense FC - Estoril Praia
30.03. 17:00SC Beira Mar - SC Olhanense
01.04. 19:15CD Nacional - Vitória SC Guimarães

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (36)

Přidat komentář
Hiko

Pro FCP zřejmě klíčový duel, jestli nevyhrají (a SLB ano, to se snad dá čekat), budou asi už bez šance na obhajobu. Dneska čekám velkou řežbu v Aveiru, Olhanense i domácí Beira Mar hrají o šanci na záchranu. Favorizuji domácí, v kabině Olhãa asi není ta nejlepší atmosféra. Nacional porazí GMR a bude se snažit ztéci pohárové příčky, zato Vitória SC se podle mě bude těšit na odvetu pohárového semifinále (to by měla být jen formalita) a hlavně finále s Benfikou (vše tomu napovídá) a ligu hodí na druhou kolej.

No a v pondělí tu máme souboj dvou těžkých vah Bragy a Sportingu. Klapkovitě myslím ještě na pátou příčku pro SCP, ovšem vyhrát v Braze bude asi v současném rozpoložení nemožné . Ovšem myslím, že z té fronty na páté místo bude v posledních kolech ztrácet každý, není tam vyloženě favorit, jehož by se všichni ostatní báli (tuhle roli bych moc rád přisoudil Sportingu, ale víme...).

No a Paços, to je případ sám pro sebe

Jinak jsem si dovolil na svůj blog vyplodit jeden článek o Boavistě a současném stavu - http://hikuv.blogspot.cz/2013/03/boavista-fc-tak-jak-to-tedy-vlastne-je.html

Reagovat
FC Porto FC

Když vidím jak na tom v Olhanense sou tak bych řekl že už vím prvního sestupujícího. Ve všech zápasech sem věřil Sportingu a jak to dopadlo ted budu věřit Braze a kdyby tam Sporting vyhrál tak to bych se divil. Jinak ten Pacos ne a ne prohrát

Reagovat
FC Porto FC

Tím že nám bude chybět Varela to je možná naše plus. Snad se komečmě tenhle zápas rozstřílíme. A Benfica by mohla aspon remizovat když koukám jací hráči jsou v ohrožení. Rio Ave patří k těm lepším soupeřům

Reagovat
smazaný uživatel

Jak říká Jesus, ta repre pauza nepřišla pro Benficu vhod.

Perez a Cardozo se dají nahradit. Problém bude, jestli nebude moci nastoupit Melgarejo ani Maxi, protože by vypadli dva krajní obránci.

I tak ale hrajem doma a nic než vítězství nepřipadá v úvahu. Coimbra bude kousat, snad se dokopou aspoň k remíze..

Reagovat
Benfica

Nemaj strach máme dosť široký káder zvládneme prvý zápas a ta pohoda sa vráti hneď..

Reagovat
FC Porto FC

široký kádr v obraně tomu říkáš Miranda, Vítor a Lusinho? :D To sou tragédi dobrej náhradnik z obrany je jen Jardel a Almeida a to je ještě střední záložník

Reagovat
Benfica

Čo máš proti Lusinhovi on dobre makal v zápasoch v ktorých nastúpil a Almeida je pravý obranca a defenzívny záložník... to zvládneme

Reagovat
FC Porto FC

já jen říkám

Reagovat
Benfica

Tak Perez, Cardozo, Malgarejo a Maxi sú v nominácii.. chýba len Lusinho a Kardec už aj Gomes sa dal do kopy takže ťažká pohoda...

Reagovat
FC Porto FC

Pi*a to není možný stou Benficou !!

Reagovat
fantomas

Benfa inkasovala? Trapáci

Reagovat
FC Porto FC

? :D

Reagovat
fantomas

Tak měli tu sérii bez inkasování že jo.

Reagovat
Benfica

nevadí ja som to hovoril, že pohoda sa vráti po 1. zápase

Reagovat
FC Porto FC

nejtěžší soupeře máte teprav před sebou...

Reagovat
smazaný uživatel

To je strašný, jen 6:1

Reagovat
fantomas

Nauč se čííííst.

Reagovat
smazaný uživatel

Já jen, že na nějakým inkasovaným gólů nezáleží, když se vyhraje o pět gólů..

Reagovat
fantomas

Njn, mně právě záleželo jen na něm, což by ti došlo, kdybys používal mozek.

Reagovat
Benfica

Ou, ou tu na jednom góle nezáleží, pri takejto výhre je to nič a skóre máme aj tak lepšie ako všetci v lige takže no problem.... VadzoLFC má pravdu..

PS: nám na tom góle nezáleží.. na to si mohol dojsť Ty.

Reagovat
fantomas

Ááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááá...

Proboha, byla to pochopitelně nadsázka, která měla narážet jednoduše na to, že když už pět zápasů neinkasuješ, tak je malinko hloupý nechat si dát góla zrovna s takovýma zoufalcema. Nic víc. Fakt radši do těch vašich benfiček a portíčků nerejpat, evidentně.

Reagovat
FC Porto FC

hele mě nech jako :D

Reagovat
Han střelil první

Rýpej do nás (do mě). Já už přežiji všechno.

Reagovat
fantomas

Tak ty seš Sporting, tam to zas berete jinak. Nemáte na výběr.

Reagovat
Benfica

Benfica a Porto = nedotknuteľný element

Reagovat
FC Porto FC

To Khalid Boulahrouz je po dlouhé pauze konečně fit; dnes ho však na hřišti ještě neuvidíme.

Hraje se v pondělí takže dnes asi ne :)

Reagovat
domingo

Nj, sorry, mam takovy zvyk, ze preview i reporty proste patri k danymu dni, proto vzdycky pisu "dnes", i kdyz je to v adminu treba uz dva dny predem..

Reagovat
FC Porto FC

pohoda

Reagovat
Han střelil první

Nezbývá než se modlit. Ono to páté místo není zase tak daleko. Musíme využít toho, že nám okolnosti hrají do karet. Jenom je škoda, že se Custodio opět nevykartoval až na náš zápas. Z podzimu si pamatuji, že jim hodně chyběl.

Reagovat
FC Porto FC

ale budete ještě muset porazit Benficu a 5. flek bude

Reagovat
Han střelil první

To my už jen proto, ať ty svině neudělají titul

Reagovat
FC Porto FC

moje řeč !!! :D

Reagovat
Benfica

Jáj chlapci... Benfica je neporaziteľná

Reagovat
FC Porto FC

svojí neporazitelnost měla ukazovat v LM :D

Reagovat
Benfica

Neskoro si začali brať LM vážne..

Reagovat
FC Porto FC

to byla ta chyba..

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele