POHÁR UEFA: KOHO JEŠTĚ V ČESKU UVIDÍME

29.09.2006, 14:15
Aktuality
Ve čtvrtek se probojovali tři čeští zástupci do skupin Poháru UEFA a téměř okamžitě se začalo spekulovat, koho ještě na podzim v Česku uvidíme. Los proběhne ve švýcarském Nyonu až v úterý, ale eurofotbal.com vám už dnes přináší předpokládané rozdělení do losovacích košů. Račte vstoupit!

Ve druhé fázi Poháru UEFA bude do konce podzimu účinkovat 40 týmů. Ty budou úterním losem rozděleny do osmi pětičlenných skupin. Nejlepší tři týmy z každé z nich postupují do jarních bojů. Každé mužstvo odehraje ve skupině čtyři zápasy, a to dva doma a dva venku. O tom s kým a kde rozhodne los. Před losováním bude čtyřicítka rozdělena podle klubového koeficientu do pěti košů. Ve skupině se pak ocitne z každého koše jeden tým. Znamená to, že kluby umístěné do stejného koše na sebe v žádném případě nenarazí. Problémem však je, že každé losování je specifické. Například by na sebe neměla narazit mužstva ze stejné země, ovšem podrobná pravidla se dozvíme až těsně před samotným losovacím aktem. Na umístění mužstev do jednotlivých košů by se však nemělo měnit nic.

V prvním koši se to hemží velkoluby ze všech koutů Evropy. Podle očekávání tam žádný český zástupce nefiguruje. Prvním nasazeným je obhájce trofeje FC Sevilla, ačkoliv podle koeficientu je v tabulce až na čtvrtém místě. Nejlepší "skóre" má anglický Newcastle United. Spolu s těmito dvěma celky by dále v pvním koši měly být řecký Panathinaikos Athény, FC Parma, Bayer Leverkusen, AJ Auxerre a dvojice holandských mužstev Ajax Amsterdam a Feyenoord Rotterdam. Stačí si jen vybrat, viďte?

Druhý koš a s ním první česká stopa. Sparta je v tabulce koeficientů jedenáctá a to ji řadí do této společnosti: FC Bruggy, FC Basilej, AZ Alkmaar, Glasgow Rangers, Celta Vigo, Paris St. Germain a Racing Lens. V Praze na Letné by se tedy neměli objevit jak bývalý sparťan Libor Sionko z Rangers, tak další český reprezentant David Rozehnal z PSG.

Ani ve třetím koši se neobjevují žádní outsideři. Jen o několk desetinek proklouzl do této výkonnostní skupiny Slovan Liberec. Na severu Čech se tedy mohou rozloučit s návštěvou tureckého Besiktase Intanbul, italského Palerma, Espanyolu Barcelona, holandského Heerenvenu. Nehrozí jim ani nepříjemní soupeři z bývalého východního bloku - Rapid Bukurešť, Wisla Krakow a Partizan Bělehrad.

Fenerbahce Istanbul a Blackburn Rovers vévodí čtvrtému koši, ale ani dál to není procházka růžovým sadem. Osasuna Pamplona, která jen tak tak nepostoupila do Ligy mistrů, italské Livorno, Grasshoppers Curych, Austria Vídeň... A dva nevyzpytatelní soupeři v podobě Hapoelu Tel Aviv a Dinama Bukurešť. Žádný med, není-liž pravda?

Nikam jinam než do poslední skupiny se nemohla dostat při své první účasti Mladá Boleslav. Po slavném vyřazení Marseille se však český zástupce jen tak někoho nazalekne. Jak je letošní Pohár UEFA nabitý a vyrovnaný dokumentuje to, kdo se ocitl v nejslabším koši podle koeficientů vedle Mladé Boleslavi. Světe div se! Přemožitel pražské Slavie Tottenham Hotspur! Eintracht Frankfurt, který zničil Bröndby Kodaň. Francouské Nancy, na nějž asi dlouho nezapomenou hráči Schalke. Maccabi Haifa, s níž se v předkole Ligy mistrů trápil Liverpool. Dále pak portugalská Braga, belgický Waregem a Dánové z OB Odense.

Relativně nejlepší výchozí pozici z našich má před losem Sparta. Ale co by na Letné asi řekli třeba této skupině: Sevilla, SPARTA, Palermo, Fenerbahce a Tottenham? Nic moc. Naproti tomu varianta Auxerre, SPARTA, Wisla, Austria a Waregem už vypadá mnohem přijatelněji. Na to, jak to všechno dopadne, si musíme počkat až do příštího úterka. Jedno je ale jisté - žádná lehká práce na naše kluby určitě nečeká...


Autor: Jiří Fišara

Komentáře (9)

Přidat komentář
smazaný uživatel

V ČR uvidíme určitě ještě 12 zahraničních týmů...

Reagovat
smazaný uživatel

Přímo v ČR jistě jen 6, další až po případném postupu někoho z české trojice...

Reagovat
smazaný uživatel

Ty abys neryl... Nějak mi ten systém ještě nezalezl pod kůži...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak když nezalez tak nic nepiš. Nevyznáš se v tom tak si to přiznej jsi looser

Reagovat
HOST*real

ale ty si loser :)) to se totiž píše jen takhle..

Reagovat
smazaný uživatel

Já neryju, pouze upřesňuji hrací systém, který jak říkáš, ti ještě nezalezl pod kůži...

Reagovat
smazaný uživatel

Každopádně, je se na co těšit. Boleslav hrála skvěle, přesto si myslím, že každý zápas takhle neodehraje, spíš naopak si stejně myslím ikdyž bych jí to přaál, že nepostoupí dál. Sparta má sice nejlepší pozici, ale ten první tip losu v tom textu by jí moc šancí neda, ten druhý už ano, takže, podle mě má stejně největší šanci ze všech(Česko). Co se týče Liberce- 50% na 50%. Spíš bych se přikláněl k tomu, že postoupí. Nic méně, uvidí se po losu.

Reagovat
HOST*Marcuss

Ahojky všem!Včerejší zápasy byly úžasné pro naše kluby,jen ta Slávie nám dělá ostudu,ale za los může UEFA,tak ji to tentokrát odpusťme ,držme našim účastníkům v poháru UEFA palce!Ahojdy,SPARŤAN MARCUSS

Reagovat
smazaný uživatel

Kéž by na Letnou přijela Sevilla, zase bych šel po čase na fotbal

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele