Plzeň představila nového majitele, Šádek zůstává ve funkci

30.06.2023, 18:41, aktualizováno 30.06.2023, 19:28
Aktuality

Viktoria Plzeň má nového většinového majitele, jímž se stala rakousko-švýcarská podnikatelská skupina FCVP GmbH. Dosavadní šéf západočeského prvoligového klubu Adolf Šádek zůstává ve vedení coby předseda představenstva, v němž bude spolupracovat s novými zahraničními kolegy. Plzeňští o příchodu vlastníka z ciziny informovali na svém webu.

Západočeši začali hledat nového majitele již zhruba před dvěma lety nedlouho poté, co Šádek předloni v březnu převzal Viktorii po Tomáši Paclíkovi. Plzeňský šéf podle informací médií jednal s více zájemci a nakonec se dohodl se společností, za níž stojí funkcionáři se zkušenostmi z evropských klubů jako Rapid Vídeň či Basilej. Šádek zůstane generálním ředitelem a ve Viktorii si ponechal menšinový podíl.

"Novým většinovým vlastníkem klubu se stává společnost FCVP GmbH se sídlem v Rakousku. Stojí za ní velmi ambiciózní lidé s bohatými zkušenostmi z evropského fotbalu. Jsem rád, že se celý proces podařilo uzavřít před startem nové sezony," uvedl Šádek.

Příchod nových majitelů by měl Viktorii přinést finanční stabilitu a ještě větší konkurenceschopnost v boji s pražskými kluby Spartou a Slavií, které dosud disponovaly několikanásobně vyššími rozpočty. V uplynulém ligovém ročníku obsadili Plzeňští coby obhájce titulu třetí místo.

"Mým dlouhodobým cílem bylo najít takové partnery, kteří klubu zajistí finanční stabilitu, budou mít vysoké ambice, motivaci a chuť pracovat koncepčně a posouvat náš klub dopředu. Navíc jde o partnery ze západní Evropy, kteří přicházejí s dlouhodobou vizí. Jsem tedy rád, že se vše nyní podařilo dotáhnout," řekl Šádek. "Nová majitelská struktura klubu pro nás znamená stabilitu a ideální podmínky pro další růst klubu ve všech jeho oblastech. Těšíme se na spolupráci," doplnil obchodně-marketingový ředitel Viktorie Jaromír Hamouz.

Spolu s Šádkem budou v představenstvu další dva členové. Osmačtyřicetiletý rakouský podnikatel Raphael Landthaler v minulosti například zastával pozici ředitele pro finance a rozvoj v Rapidu Vídeň a byl také v představenstvu rakouské ligy.

O devět let starší Martin Dellenbach od 90. let působil v automobilovém průmyslu, v roce 2020 se stal ředitelem mládeže FC Basilej. Vloni vstoupil jako investor do rakouského prvoligového Hartbergu, kde buduje velkou akademii. Od května je rovněž ředitelem druholigového Lafnitzu.

I dozorčí rada Viktorie bude tříčlenná. Vedle Hamouze v ní budou zastoupeni Christian Fuchs a jako předseda Martin Bruckner. Osmapadesátiletý funkcionář byl v letech 2019 až 2022 prezidentem Rapidu Vídeň.

Noví majitelé chtějí klást velký důraz na mládež. "Těší nás, že jsme se stali součástí klubu s bohatou historií a velkými úspěchy na domácí i evropské scéně. Společně se současným týmem kolem Adolfa Šádka je naším cílem další rozvoj klubu. Naše strategie je založená na stabilním ekonomickém základu a rozvoji mladých talentovaných hráčů," uvedl Landthaler.

"Společně s akademií v Lafnitzu, která disponuje dvěma týmy, Hartbergem a Viktorií Plzeň zapadá vše naprosto ideálně do našeho výchovného konceptu. Mladí talentovaní hráči dostávají skvělou příležitost, aby se přes akademie a spolupráci profesionálních týmů dokázali prosadit a udělat mezinárodní kariéru. Přesně to je naše filozofie," podotkl Dellenbach.

Šádek v uplynulých dvou letech financoval klub i ze svého a připustil, že je to velmi složité. Vloni na konci léta mu výrazně pomohl postup do skupiny Ligy mistrů, což držiteli celkem šesti českých titulů vyneslo přes 400 milionů korun. I tak ale chtěl šéf Západočechů najít nového investora, což se mu nyní povedlo.

Autor: ČTK

Komentáře (84)

Přidat komentář
exse

Zajímavý, ta jejich vize mi přijde v podstatě opak toho co roky razil Šádek, trochu mi to přijde , jako by z Plzně chtěli udělat takovej českej Trenčín. Ale proč ne, pro ligu je to jen dobře.

Reagovat
Kang & Kodos

A ve stejnej den poslali možná největší naději z mládeže hostovat do Brna

Reagovat
Salfovic

To třeba taky přikoupí.

Reagovat
Greny

No tento ne, ale po x letech je to už fakt blízko blizoučko že bude nový majitel...

Snad si to plesnivá kunda nerozmyslí na poslední chvili

Reagovat
ACSeRw!n

co to je za vizi ?

Reagovat
Salfovic

Mastit si kapsy na prodeji mladých fotbalistů.

Reagovat
Pepe1911

Tak třeba aspoň rozvinou scouting, je třeba to brát pozitivně a realisticky, za mě dobrá zpráva

Reagovat
KingMaster13

Plzeň už byla pomalu mrtvej klub, tohle je pro ní super zpráva, zvlášť když Slávie a Sparta nejsou v našem prostředí tak bezchybní jako třeba Salzburg v Rakousku tak můžou udělat v budoucnu i dost titulů

Reagovat
exse

Jako jasný, ta cesta doufání každý 3 roky na zázrak v podobě LM nebyla udržitelná, takže tohle je pro Plzeň velká záchrana a postavit to na mladých a jejich prodeji dává smysl. Jen si moc nedokážu představit, jak do té koncepce zapadne sám Šádek.

Reagovat
KingMaster13

Já si myslím že on to celé dělal protože musel. Přeci jen lepšího správce klubu u nás fakt nenajdeš

Reagovat
Pablos

No s tou filozofií… si o tom muzou nechat zdát… bejt to red bull tak jeste ok, ale oni jsou taková levnější napodobenina… to bude fungovat tak na střed tabulky. Rád se budu mýlit, ale očekávám úplný hovno

Reagovat
KingMaster13

V našem prostředí? To si se zbláznil. Ukaž mi tu na klub, kterej nebojuje s chudobou. Pokud fakt pojedou co si všichni myslíme a oni to tak prezentují tak mají top 3 jistou.

Reagovat
Salfovic

Konečně ten příchod Říčky dává smysl.

Reagovat
Bex5

Bud prosim te konkretnejsi, o koho jde a co ma na starosti? To je ten, co prisel letos k Sadkovi?

Reagovat
Salfovic

Jo, skaut co pracoval třeba pro Chelsea nebo ManCity. Bylo divné, že by takovej člověk pracoval jen pro Plzeň, ale teď je jasné, že bude mít velkou roli v celém tom projektu.

Reagovat
Bex5

Husty, uz jsem si ho nahledal ... tak snad to bude fakt fungovat

Reagovat
Pablos

Reagovat
Pablos

Doufám, že jejich první oficiální proslov bude ,,Vrátíme Plzeň kam patří"

Reagovat
AjaxFans

Do druhé ligy?

Reagovat
ondrasch77

Reagovat
dest1l

Reagovat
Mouser

fcvp gmbh, ntvl lmao

Reagovat
Mass

ngl wtf

Reagovat
Kepy_FCB

fck fcvp

Reagovat
inferno08

Vyjádření Adolfa Šádka na tiskové konferenci:

https://youtu.be/u2M09ZxNJd8

Reagovat
mistr129

to zní fajn

Reagovat
KingMaster13

Jako nevím kolik tam budou sypat ale Šádek už měl v podstatě prd a žil na dluhy. Tohle Plzni dodá stabilitu a může jí to jedině pomoci, pochybuji že tam jdou s úmyslama jako Natland nebo Řebíček, protože tam v podstatě není co rozkrást. Jako asi bude za eskama furt zaostávat ale v takových těch sezonách jako byla ta letošní mohou ty tituly sbírat.

Reagovat
ondrasch77

Na mě teda síť automyček působí spíš jako solidní pračka peněz

Reagovat
Pony Slaystation

Reagovat
KingMaster13

I kdyby pračka peněz a velký prodej mladých hráčů aby si majitel namastil kapsy, tak je to mnohem lepší strategie než jeli do teď

Reagovat
ondrasch77

Reagovat
patas92

Šádek odkoukal u Waltera Whitea?

Reagovat
Salfovic

Tak jako ti lidé mají hodně zajímavé fotbalové CV.

Reagovat
romeo351

Zrovna koukám na BB

Reagovat
Salfovic

Ono bude záležet na tom jestli, bude Plzeň tou cílovou stanicí, kde budou ukazovat hráče v pohárech, pak by to pro ní bylo asi skvělé, ale jestli před ní bude třeba nějakej rakouskej či švýcarskej klub, tak to pro ní bude dost na hovno.

Reagovat
KingMaster13

Tak oni nemusí být vysloveně Salzburg ale i třeba Trenčín měl velmi zajímavou cestu ve skromnějších podmínkách nebo Žilina s tím že Plzeň je finančně už teď stabilní.

Reagovat
Pablos

Či-li totální sračky kluby

Reagovat
Pablos

Resp. ne totalní… to jsem zase přehnal, ale úplně evropsky bezvýznamný.

Reagovat
KingMaster13

No ale v našich podmínkách to znamená top 3 v klidu a v případě slabších sezon pražských S i titul občas

Reagovat
KingMaster13

Každopádně nehejtím to Stabilizované kluby tu potřebujeme. Tak ještě někdo takovej ze Saska do Podještědí pro Jabka a Liberec

Reagovat
ondrasch77

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
Imos

Reagovat
r.mrazik

Liberec je úplně v pohodě i bez nějakého Saska

Reagovat
ondrasch77

Až ta bolševická svině zdechne, tak Slovan možná i zanikne..., jeho haranti o něj nemají zájem a prodat se to nedaří celá léta...

Reagovat
r.mrazik

On se někdo najde

Reagovat
smazaný uživatel

Širší špička je pro český fotbal jedině přínosem.

Reagovat
Martin9719

Tak je to tu. Jsme zachráněni.

Reagovat
Blasphemer

Hlavní je, že Adolf zůstává. Čistě po sportovní stránce ten klub asi nikdo lépe vést nebude.

Reagovat
Anetis92

No jsem zvedavej teda… treba udelaji takovej ceskej Salzburk, jen se obavam, ze budou tahat mladiky z ciziny (coz me nevadi, ale cechackum dost). Asi budou konkurence schopny, takze liga bude atraktivni i nadale, ale pro nas narodak a rozvoj nasich hracu to bude k prdu.

Reagovat
cr7sux

Tak tem mladym cechum vyssi konkurence jen prospeje

Reagovat
fabec1222

Ti se na to spíš vyserou, než aby víc mákli.

Reagovat
doshcz

Plzen zadny mlady hrace do narodaku za ty roky stejne nerozvijela :D krom Daridy teda

Reagovat
bartes

Oni fakt nejsou dělat Salcburk, ale Rapid, který se v poslední době umisťoval hned za Salcburkem. To může v českých podmínkách být velmi stabilní klub hned za Spartou a Slávií. A je dost pravděpodobné, že si tady budou tahat mladíky jak z Rakouska, tak ze Švýcarska. Vůbec bych se nedivil nově nastolené trase Plzeň - Basilej a Plzeň - Rapid podobně jak to měla dříve Slávia s Libercem.

Reagovat
r.mrazik

Salzburk nemůže být ani Sparta.

Natož Plzeň

Reagovat
Anetis92

Jeste navic bych si pral aby Banik mel nejakeho fakt bohateho majitele, co umi pustit chlup na poradne posily.

Aby bojovali pravidelne o titul a evropu, hned by ta liga byla zajimava, jeste k tomu s tema chacharama v ochozu, co umi udelat show.

Tak snad jednou - ale zda by to nebylo uz moc - 4tymy co bojuji o titul a evropu pro nas malej rybnicek.

Reagovat
KingMaster13

Baník ho má, tam je problém čistě v tom managmentu klubu

Reagovat
ratusek

snad už ne

Reagovat
mistr129

Tak stačí aby začali férově pískat rozhodčí a bude to jen Slavia, Plzeň a Baník, takže klidně.

Reagovat
doshcz

Reagovat
Uwe háže buly

Reagovat
kilobyte

Ještě pořád bolí to, jak jste si prosrali titul podruhé za sebou?

Reagovat
mistr129

Bolí hlavně to první, druhý nepočítám

Reagovat
HorajzmAmmann

Prachy v Baníku problém fakt nejsou. Nehledě na to, že Brabec několikrát v rozhovorech naznačoval, že pro něj je důležitější cpat prach do mládeže a zázemí než A-tymu...

Reagovat
Sosi

Vypadá, že chtějí dělat fotbal a ne jen prachy, což je super. Bál jsem se, že to střelí nějakýmu investorovi jen na prachy nebi na východ, toto fakt vypadá, že si dal záležet

Reagovat
delfin

kéž by

Reagovat
Pablos

Já to vidím naopak

Reagovat
Sosi

Tak levne koupit a draho prodat nejaky mladiky nevidim jako byznys jen pro prachy. To je i o fotbale. Spis jsem myslel, aby nesli jen vyzrat momentalni uspech, nenakoupili sestavu tricatniku z ciziny a spplehali by na uspech

Reagovat
Rothbard

Přeju hodně štěstí. Konkurence k dvojici pražských S je potřeba.

Reagovat
Modi6

Potřebujeme minimálně tři silné kluby. Snad v Plzni zvolili správně !!

Reagovat
Jerry015

Skupina podnikatelů jako majitel subjektu málokdy přinesla fotbalovému klubu stabilitu. Vize takových lidí je produkování zisku. Výsledky a budoucnost klubu jsou sekundární. Netvrdím, že to nějakou dobu nemůže jít ruku v ruce, ale s dlouhodobého hlediska moc pozitiva pro Plzeň nevidím. Bude to pro ně zajímavé jen tehdy a do té doby, dokud z toho něco dokáží vytřískat.

Reagovat
Uwe háže buly

Reagovat
zorz767

FCVP GmbH - to zní jako nově založená firma speciálně pro nákup Plzně, teda v podstatě prázdná schránka bez historie Těžko říct důvod, proč to udělali tímhle způsobem, ale nejspíš to bude minimalizace rizik. Zároveň to zajišťuje neprůhlednou vlastnickou strukturu. Těžko proto odhadovat, co přesně noví majitelé s Plzní zamýšlí a kdo přesně za tím stojí. Představená jména vůbec nemusí být reální majitelé.

Reagovat
bartes

Šádek je zkušený a umí v tom chodit. Navíc si zůstává ve vedení jako spojka. Nevidím žádný problém v tom, že si někdo založí zvlášť dceřinku jen pro fotbalový klub.

Reagovat
zorz767

Mohl to založit i sám Šádek a nastrčit tam pár najatých Rakušanů, aby uklidnil a získal sponzory, protože každý ví, že bez nového majitele by šla Plzeň do kytek.

Reagovat
bartes

Jako mohl, ale to by tam nedal lidi z fotbalu, ale nějaké neznámé. Prachy musí získat tak jako tak a není důvod kvůli tomu zakládat společnost v cizině, aby získal sponzory. Plzeň má své jméno v Evropě a mnohem schůdnější cesta mi přijde, že si nějaký holding založil dceřinku, která se stará jen o ten klub. Dosadí tam lidi, kteří mají zkušenost z Rapidu a Basileje a mohlo by docházet k zajímavým transakcím mezi těmito kluby. Tzn. do Plzně by mohli chodit mladí hráči se rozehrát a Plzeň by naopak mohla prodávat tímto směrem své hráče.

Reagovat
Blasphemer

Ano, tak to je a je to úplně normální i v ČR. Welcome to the real world.

Reagovat
Bex5

Reagovat
Hlahart

Reagovat
Hlahart

Wtf, jak jinak bys chtěl takovou transakci udělat prosím tě?

Reagovat
ACSeRw!n

OT: diskuze k TdF jede nekde ?

Reagovat
Salfovic
Reagovat
Cotton

Kolo, Tour(é) a doping, chytrý

Reagovat
Kixi Syhimour

Vypadá jak Benitez...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele