Ozvěny z Bundesligy: Dortmund potřebuje stratéga. Už nějakou dobu

06.02., 15:33
Názory a komentáře

Zápas v Heidenheimu se Dortmundu moc nepovedl. Za bezbrankovou plichtu musel být nakonec rád. Nešlo přitom o výjimečný nezdar. Borussia klopýtá celou probíhající sezónu, ne-li déle. A nespokojenost s trenérem Edinem Terzićem roste.

Mohla za to početná marodka? Nebo šlo o skutečnou, nezkreslenou demonstraci síly? Fanoušci Dortmundu by jistě rádi bezmyšlenkovitě kývli souhlasně na první z položených otázek. Jenže ono to tak úplně nejde.

Je sice pravdou, že "Schwarzgelben” v Heidenheimu limitovalo hned několik absencí. Do Švábska se nevydali Julian Brandt, Marco Reus a nakonec ani Jadon Sancho. Ale i tak... pořád jde o Dortmund, proti němuž navíc stál soupeř, jehož nejlepší hráč by v Porúři přinejlepším bojoval o pozici v základní sestavě. Což není zas tak daleko od pravdy; Jan-Niklas Beste, jenž nováčka Bundesligy táhne, je totiž odchovancem BVB, kde se ovšem nikdy výrazně neprosadil (za první tým odehrál jediný zápas v DFB-Pokalu).

Jenže Heidenheim má Franka Schmidta, vynikajícího stratéga, který jednomu a témuž družstvu slouží už přes 16 let. To Dortmundu někdo takový očividně schází. A neplatí to jen o posledním ligovém kole.

Heidenheim měl plán, BVB nikoliv

Borussia ve Švábsku nastoupila s rozestavením 4-4-2, k němuž se Terzić uchýlil v posledních dnech i kvůli vyššímu počtu zraněných. Nešlo přitom o klasickou, rigidní verzi formace. Narušoval ji především obránce Ian Maatsen, jenž se při držení míče vydával z kraje hřiště spíše do pozice invertovaného levého beka, tedy blíž do středu pole a směrem k záložníkům. Maatsen měl tímto způsobem zřejmě pomoct středopolařům ve výstavbě hry, zatímco pravý zadák Thomas Meunier se držel zkrátka, tedy u autové čáry.

Tato modifikace ovšem nikam nevedla. Dortmund sice poměrně snadno překonával aktivní napadání soupeře (pomineme-li tedy hrozivou individuální chybu Saliha Özcana, po níž Tim Kleindienst trestuhodně odmítl skórovat), avšak se zbylými řadami obranného bloku domácích si nevěděl rady. Hráči Heidenheimu výborně dostupovali, případně si pečlivě drželi svá místa. Zkrátka znali plán a plnili jej.

To hosté naprosto netušili, co mají dělat. Ve středu hřiště chyběl plejer posouvající snažení BVB dál, dynamický driblér schopný dostat se k pokutovému území (rozumějte Brandt... anebo Giovanni Reyna, který ovšem zkraje února raději odešel za větším herním vytížením do anglického Nottinghamu). Maatsen, Özcan ani Marcel Sabitzer nic takového nesvedli a ani výpady stopera Niklase Süleho neměli řešení - balón se poté opět vrátil o několik metrů zpět. Youssoufa Moukoko si z hrotu sbíhal a snažil se útok Dortmundu rozpohybovat, avšak akce po jeho narážečce obvykle zase ustrnula. Křídla i druhý z forvardů Niclas Füllkrug zůstávali zcela odstřiženi. Schwarzgelben 30 metrů před bránou Heidenheimu prakticky neexistovali.

Celé to bezhlavé dobývání rezultovalo tak akorát v ostudnou hodnotu očekávaných gólů po prvním poločase. Po přestávce došlo jen k nepatrnému zlepšení - domácí sice očividně uvadali, nicméně Schmidt jim vhodným střídáním opět dodal impuls. To Terzić něco takového nezvládl - byť je třeba říct, že kvůli smrsknutému výběru náhradníků měl omezené pole možností. Na bundesligový trávník se tak vůbec poprvé ve své kariéře dostal 22letý Ole Pohlmann, jinak hráč především třetiligové rezervy. Nicméně stažení Moukoka za beka Ramyho Bensebainiho asi mnoho fanoušků Schwarzgelben neuvítalo s pochopením.

Bez jasné herní tváře to nepůjde

Nad nepovedeným výletem do Heidenheimu by se dalo mávnout rukou, pokud by šlo o ojedinělý exces. Což ale není pravda. Dortmund sice do kalendářního roku 2024 vstoupil třemi výhrami, avšak zde je třeba podívat se na to, koho porazil: o záchranu hrající Darmstadt s Kölnem a k tomu regionálního rivala Bochum, jejíž odpor horko těžko zlomil až ve druhém poločase. Přičemž herní projev v malém porúrském derby nevypadal ve srovnání s posledním utkáním ve Švábsku o moc lépe.

Na podzim se performancí plných rozčarování našlo ještě víc. A vlastně lze pokračovat ještě dál do minulosti, tedy do uplynulé sezóny. Skutečně, Borussia sice hrála doslova do poslední minuty o titul, nicméně o mnoho silnějším, sehranějším týmem oproti tomu současnému nebyla. Ne snad, že by Schwarzgelben před rokem těžili pouze z kopy štěstí. I to ovšem hrálo roli. Spolu s individuální kvalitou. Terzić se při jarním tažení mohl spolehnout na skvěle hrající Donyella Malena s Karimem Adeyemim, na asistence Rapaëla Guerreira, na famózně chytajícího Gregora Kobela. Přesto Dortmund na jaře několikrát klopýtl a nakonec si jedinečnou šanci na celkové prvenství v Bundeslize nechal protéct mezi prsty.

Takový Leverkusen v současnosti kráčí vstříc historickému úspěchu mnohem sebevědoměji. Zatímco v zápasech BVB se hra nekontrolovatelně přelévala (a nadále přelévá) z jedné strany na druhou, Bayer zpravidla drží otěže mače ve vlastních rukou a body ztrácí "jen” kvůli neschopnosti proměňovat šance, případně z důvodu ojedinělých chyb v defenzivě. Nezaráží však pouze srovnání s B04. Podle řady statistických ukazatelů - ať už těch základních (počtu vstřelených gólů, rozdílu ve skóre) nebo pokročilých (rozdílu mezi očekávaným počtem vstřelených a inkasovaných branek) - je Dortmund aktuálně zaslouženě na čtvrtém místě bundesligové tabulky. Respektive pokud by mělo být spravedlnosti učiněno zadost, klesne Borussia ještě pod Lipsko.

I kdyby se zmíněné opory loňské honby za titulem opět setkaly v dresu BVB (což nelze, protože Guerreiro mezitím odešel do Bayernu), pravděpodobně by nebylo jednoduché je opět nastartovat jen tak, bez funkčního systému. Jasná tvář Dortmundu chybí víceméně po celou dobu, co jej kormidluje Terzić. Jistě, do jisté míry lze kouče obhajovat - nejen marodkou, ale i absencí kvality. O přínosu takového Thomase Meuniera, který je ve 32 letech a po řadě zranění očividně za zenitem, nemůže být přesvědčen ani on sám. A klobouk dolů před o dva roky mladším Niclasem Füllkrugem, jenže i u něj jsou viditelné technické nedostatky a kanonýrem ve stylu Pierre-Emericka Aubameyanga či Erlinga Haalanda se už těžko stihne stát.

Obhajoba Tezice ale opravdu funguje jen omezeně, po určitý stupeň. Proč třeba Sabitzer v Heidenheimu nenavázal na předešlé zlepšení svých výkonů? Právě na něm měla hra Borussie ve Švábsku stát. Bylo to onou větší odpovědností? Proč na ni tedy nebyl připraven? A proč hraje v rakouském národním mužstvu lépe než v dresu BVB? Jak je možné, že se nedaří výrazněji rozvinout talent Nica Schlotterbecka? A ostatně i několikrát zmíněný Brandt je sice oporou Schwarzgelben, avšak zároveň se nelze ubránit dojmu, že by toho mohl ukázat ještě víc.

Všechny problémy trenérský štáb vyřešit nemůže. Avšak hledání herní tváře v podání Borussie už trvá příliš dlouho na to, aby jej šlo svádět pouze na smůlu nebo na další faktory neřešitelné koučingem. Edin Terzić je sympatický muž, Dortmunder celým svým srdcem. Fanoušek, který si splnil sen. Kormidluje klub, jenž miluje. Ale za více než rok a půl neukázal, jak mají jeho Schwarzgelben vypadat. Xabi Alonso to s Leverkusenem zvládl, Sebastian Hoeneß ve Stuttgartu taktéž. Kdežto Terzićův Dortmund neumí kontrolovat hru, přitlačit protivníka důrazně ke zdi. Často si k tomu musí pomoct individuálními záblesky, což je ale dlouhodobě neudržitelné.

A proto je zřejmě neudržitelné taky Terzićovo setrvání na trenérské sesli.

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (33)

Přidat komentář
GrimeBaller98

Videl jsem BVB fakt po hodne dlouhe dobe a neveril jsem vlastnim ocim, strasne nudnej zapas, Heidenheim spalil 2 obri sance a mel vyhrat.

Uz vubec nechapu ten jejich taktickej system, 4-4-2, kde stred zalohy nebyl absolutne videt a prislo mi, ze prohralo dost osobnich souboju.

Reagovat
andrew96

Dobrý point s těmi souboji. I ve vzduchu byl Heidenheim silnější.

Reagovat
pawels

Dobrý postřeh např. s tím Schlotterbeckem. Ta jeho stagnace za poslední dvě sezóny je fakt dobrým ukazatelem toho, jak se mužstvo daří posouvat. Nehledě na první čtyřku, i Brémy nebo Frankfurt mají v současnosti zajímavější projev než Dortmund.

Reagovat
andrew96

Jsou chyby, které vyplývají ze způsobu Schlotterbeckovy hry a které se čas od času budou pořád vyskytovat. On je vynikající ve vystupování a timingu, chodí do riskantních soubojů na poslední chvíli. Sice sem tam zaváhá, většinou je ale úspěšný a ostatně díky tomu se ve Freiburgu vypracoval v elitního stopera.

Ale ano, pak jsou tu ještě poziční zkraty nebo nedomluva, jako třeba v zápase s Bochumí. Takové lze jistě odstranit, přesto se pořád nepochopitelně opakují.

Reagovat
Rudnevs

Klinsmann asi bude coskoro volny

Reagovat
Martin9719

Baumgart už volný je.

Reagovat
Rudnevs

To ma byt ironia ako s Jürgenom alebo vazny navrh?

Reagovat
Martin9719

Jo. Ale zase jako pokud by do toho chtěl Watzke říznout uprostřed sezony na krátkodobé zastoupení tak se tam varianta docela nabízí. Však už jsme tu měli Petera Bosze např. BVB podle mě taky nemá na to aby přivedlo nějakou opravdu personu takže po potenciálním vyhazovu Terziče bych nějakou pecku nečekal. Však ono kde má člověk dneska brát ty trenéry..

Reagovat
Rudnevs

Práveže voľní sú Glasner (sen autora článku ), Hasenhüttl, Flick, Mourinho, Klopp, Conte, AVB sa tuším kedysi vyjadroval v zmysle, že by si Nemecko vedel predstaviť. Mnohé mená sú len ilustračné a na utvorenie predstavy o tom, čo trh poskytuje, hoc to nemusí byť úplne realistické. Každopádne myslím si, že prví dvaja voľní sú a pre BVB by mohli byť reálni. Úplne “svetového” trénera asi nezískajú, už len možno z určitej konzervativnosti, ktorou sa vedenie BVB v posledných rokoch vyznačuje. Ale Oliver a Ralph by boli stále dosť skvelé riešenia.

Baumgart má svoje svetlé stránky, má svoje horšie stránky. Na BVB to podľa mňa ešte nie je a momentálne to asi nie je úplne tréner, ktorého by Dortmund potreboval. Napriek tomu dúfam, že si nájde nejake dobré angažmá a ak nie, rád ho privítam aj v Hamburgu

Reagovat
Martin9719

No z těch co jsi vyjmenoval mi asi popravdě dává smysl jen Glasner. U trenérů jako je Mourinho, Conte, AVB, Flick to nevidím reálně a první dva bych popravdě nechtěl. Klopp nikoho trénovat nebude, ten to s tou pauzou dle všeho myslí vážně, jinak by neměl důvod končit. Bral jsem to i z hlediska platového, nestudoval jsem sice Terzičovu smlouvu, ale myslím si, že Conte ani Mourinho nejsou trenéři jak do Bundesligy jako takové tak BVB už vůbec. To prostě nedává smysl. Budu v tomhle konzervativnější. Jsem zastáncem toho aby do BVB přišel Německý trenér se znalostí BL.

Reagovat
andrew96

Krátkodobé zastoupení nedává význam. Není moc co zachraňovat, maximálně jistotu kvalifikace do LM. Ale i to je slabý důvod k interimu. To už by větší smysl dával příchod trenéra, s nímž by se počítalo i do další sezóny.

Reagovat
pesky passer-by

A Klopp tým stratégom už nebude.

Reagovat
Heresy

19ctka mainzu

Reagovat
oli9

Dortmund hkavne nemá světového útočníka nebo spíš útočníka.. Fullkrug sice minule dal první hattrick ale pár sezon zlatky by takový borec byl útočník který by v Dortmundu chodil na posledních pár minut..

Teď přišel Sancho tak tam nějaká naděje je, že se v Dortmundu opět probudí.. Německý fotbal mu totiž vzdy seděl

Reagovat
Sigma Olomouc

Schick dnes úplně marný. Celkově mi přijde, že to Bayeru Schicky a Hložan kazí

Reagovat
Kryptos_

Souhlas se Schickem. Na druhou stranu je prostě dost odříznutý, není tam chemie. Asi jak dlouho chyběl. Ani Wirtz ho nedokáže najít nebo se naopak zdvojují na jedné pozici.

Reagovat
Sigma Olomouc

ale i když ho tam párkrát Wirtz našel, tak si s míčem moc dobře neporadil.

Reagovat
vladino10

Otázka je ci sedí do tohto herného stylu - silný chrbtom k bráne, vyhrá hlavu...akurát nemám pocit ze to bayer aktualne potrebuje.

Reagovat
Kryptos_

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
Squinty

Teď mohl mít gól a kovář áčko

Reagovat
Kryptos_

Ten výhoz Kováře byl neskutečnej, přesně to on umí. A ani ten gól na 2:2 nebyl vůbec blbej. Věřím, že to urvou.

Reagovat
Squinty

škoda, že je Schick tak pomalý

Reagovat
db18

Mohl by spalovat ještě více šancí...

Reagovat
Spalovač šancí

Toto se líbí uživateli já

Reagovat
Sigma Olomouc

Kovář nádherné

Reagovat
Salfovic

Kolikrát už dal v této sezoně Leverkusen vítězný gól v minutě 90+

To je neuvěřitelný.

Reagovat
dominios

presne tak v minulosti vyhraval tituly Bayern ked bud ani nebol lepsi, alebo to proste zlomil az v zavere...

a teraz to robi Leverkusen na paradu a Bayern presne naopak pod Tuchelom reagovat nedokaze takze ak nepride nejaka nahla obrovska strata formy Leverkusenu, Meistershalle sa bude po rokoch tento rok stahovat do uplne noveho prostredia

a nutno dodat, ze aj ako fanusok Bayernu, uz len kvoli Xabimu sa im to proste neda nepriat

Reagovat
vladino10

Lá Lá la

Reagovat
Werkrider

Nad Schickem bych se moc nepozastavoval. Hrál to co měl, mohl (měl) dát jeden - dva, nedal. Bohužel a naštěstí, není pozice hroťáka pro útok Leverkusenu stěžejní, jakkoliv zvláštně to zní. Stojí to na křídlech a na podhrotech.

1.) A to je i důvod proč se Boniface prosazoval více než Schick, protože je silnější a zdánlivě i lepší technicky, Schick je prostě klasickejší zakončovatel.

2.) A to je i důvod proč se Hložek trápí, ty podhrotové pozice jsou prostě naprosto nejdůležitější a Adam zatím nemá Wirtzův přehled a klid, Hofmannově zkušenosti ani Adliho rychlost i když k jeho stylu má asi nejblíže.

Reagovat
doshcz

Schick potrebuje spis aby tam na nej litali centry a on to zakoncoval nebo sklepaval na spoluhrace ale takhle jednoduse to Lever proste nehraje. Schick neni technicky spatnej ale Boniface je hlavne proste rychlejsi a s lepsi dynamikou, coz se do hry Leverkusenu hodi mnohem vic

u Hlozka bych nerekl, ze se uplne trapi ale ta konkurence je proste lepsi no

Reagovat
vladino10

Reagovat
Jason_

Po takom závere sezony ako mali oni vloni som čakal že na tom bude ešte horšie....

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele