Ozvěny z Bundesligy: Co jsme prošvihli? Piety, protesty, ale i narozeniny

24.01., 10:22
Názory a komentáře
Fanoušci vyjadřují svůj odpor vůči krajní pravici (© twitter.com/VfLBochum1848eV)
Bundesliga se po kratší zimní pauze opět rozjela. Avšak ne všude ji řeší tak intenzivně. Hertha se vyrovnává s velkou ztrátou, smutnili také příznivci Dortmundu. Řadu Němců pak momentálně víc znepokojuje vývoj na politické scéně. Alespoň ve Frankfurtu ale bylo co slavit...

Stejně jako na začátku sezóny jsme zaspali i nyní, po zimní pauze. Tentokrát máme zpoždění jen jeden týden, ale i tak... sluší se omluvit všem pravidelným čtenářům bundesligových Ozvěn i těm občasným, kteří po 17. kole marně čekali na článek. Dobrou zprávou je ovšem to, že další dovolená autora, a tedy i další výpadky, je momentálně v nedohlednu.

I bez Ozvěn však každý pozorovatel Bundesligy jistě zaznamenal víkendové klopýtnutí Bayernu, dva strhující finiše v podání Leverkusenu či návrat Jadona Sancha. Restart sezóny toho ovšem nabídl ještě víc, a nejen na hřišti. Pojďme si tedy zrekapitulovat, čím německá fotbalová veřejnost v uplynulých dnech žila, neboť řada z toho zanikla za sportovními výsledky. Což je škoda.

Ruhet in Frieden

Co se tedy stalo? Bohužel dominovala pieta. Nejprve se uctila památka Franze Beckenbauera, jenže brzy přišla další velice smutná zpráva. Ve věku 43 náhle zemřel prezident berlínské Herthy Kay Bernstein. Muž, který se do klubového vedení dostal s pozoruhodným životopisem, nicméně o to větší oblibě se těšil. Bernstein nebyl žádným papalášem, nýbrž aktivním podporovatelem BSC. Ztělesňoval očistu klubu z Olympiastadionu, který se místo vzestupu propadal čím dál níž.

Když do Herthy před čtyřmi a půl lety začal pumpovat peníze investor Lars Windhorst, netajila se "Stará dáma” velkými ambicemi. Plány se ovšem nedařily, a to ani po sympaticky vypadajících změnách. Před rokem už Windohrsta přestalo rozhazování bavit, načež přišel sestup z 1. Bundesligy. Snaha BSC dostat se mezi německou klubovou elitu dopadla příšerně, fanoušci ale byli rádi alespoň za to, že se zbavili neoblíbeného mecenáše. A naději na lepší zítřky ztělesňoval právě Bernstein, tedy jeden z nich.

Po odchodu Windhorsta není Hertha v komfortní finanční situaci, k tomu se jí moc nepovedl ani start do probíhajícího ročníku. Postupně se však klub konsolidoval a hodlal se uzdravit pod vedením Bernsteina, jenž nastolil tzv. berlínskou cestu. Ta spočívala v ekonomické obnově, podpoře vlastních odchovanců, návratu do nejvyšší soutěže a z dlouhodobějšího hlediska také ve výstavbě vlastního stadionu.

V tom všem může Stará dáma dál pokračovat, jen teda už bohužel bez Bernsteina. Jeho náhlý skon ve spánku šokoval. Taky ale podporovatele BSC sjednotil. Nedělní utkání Herthy proti Düsseldorfu mělo dost smutný nádech, přineslo mnoho emocí. Fabian von Wachsmann, hlasatel na Olympiastadionu, který Bernsteina dobře znal, ztratil hlas. Přes křeslo dosud vyhrazené pro klubového prezidenta zůstala přehozena jeho kultovní bunda. Když Haris Tabaković otevřel skóre utkání, vzdali hráči domácích Bernsteinovi hold. A pozadu pochopitelně nezůstali ani fanoušci.

Zhruba sedm tisíc příznivců Herthy se před nedělním mačem vydalo na smuteční pochod. V ochozech pak nechyběly kondolenční transparenty, a to ani v sektoru vyhrazeném pro fans hostujícího Düsseldorfu. A již v pátek spřátelený klub podpořili taky fanoušci Karlsruhe.

Zatímco Hertha smutnila uplynulý víkend, v táboře fanoušků Dortmundu se kondolovalo o týden dříve. A to na památku fanouška Marcela, jenž byl členem dortmundské ultras skupiny The Unity. Marcel bojoval od roku 2017 s nádorem na mozku, který se mu po vyoperování za další čtyři roky vrátil. Podruhé svůj statečný boj prohrál. Jeho příběh prožívali příznivci Borussie několik měsíců. Pořádali sbírky na léčbu a na podporu Marcelově ženě a dceři. K pomoci věrnému podporovateli se připojili i sami hráči BVB.

Dortmund i Hertha truchlily kvůli mužům, kteří měli minimálně jedno společné - podíleli se na svébytné kultuře, kterou Německu závidí celý fotbalový svět. Už jen proto si zaslouží vzpomínku i od nás. Ruhet in Frieden, Kay und Marcel!

Pozor, krajní pravice roste

Ani další fanouškovská uskupení v Německu se uplynulý víkend nekoncentrovala pouze na fotbal. V celé zemi totiž probíhaly protesty namířené na ochranu demokracie a proti vzestupu krajní pravice. A podporu demonstracím vyjádřili i účastníci Bundesligy.

Řada Němců cítí ve vzduchu ohrožení současného demokratického systému. Do ulic je vyprovokovalo odhalení schůzky představitelů krajně pravicové strany Alternativa pro Německo (AfD) a dalších podobně smýšlejících skupin, na níž se údajně měl probírat plán na vystěhování asi milionu přistěhovalců. Což podle odpůrců AfD do značné míry připomíná vize Hitlerovy Třetí říše "odsunout” (ve výsledku ale spíše pozabíjet) miliony Židů, Slovanů a dalších etnik, která měli nahradit příslušníci árijské rasy.

K tomu se německá extrémistická scéna rozšiřuje... anebo možná drolí (to se teprve ukáže). Vznik strany ohlásila v Německu dobře známá Sahra Wagenknechtová, politička dosud spjatá s protestní postkomunistickou levicí, jejíž nová partaj by se však měla usadit spíše na pravé hranici politického spektra (byť bude nadále oslovovat (ultra)konzervativní voliče). A podobným směrem se vydává též hnutí WerteUnion založené bývalým šéfem kontrarozvědky Hans-Georgem Maaßenem.

Dění na německé krajní pravici nenechává klidnými nejen běžné občany, ale ani protagonisty z fotbalové scény. ”Ti, kdo se nyní nepostaví, nic nechápou. Je za pět minut dvanáct. Kdo dnes nic nedělá, nic nepochopil ve škole během hodin dějepisu,” prohlásil trenér Freiburgu Christian Streich, jenž se na tiskových konferencích pravidelně pouští do celospolečenských témat.

Podobně ovšem hovořili i další: kouč Leverkusenu Xabi Alonso, lodivod Brém Ole Werner. Nebo starý známý Uli Hoeneß. ”Musíme se vrátit tam, kde jsme byli všichni pyšní na naši zemi. Rád bych ale velmi jasně zdůraznil, že nechci, aby AfD byla součástí tohoto procesu,” řekl člen dozorčí rady Bayernu na vzpomínkové akci věnované Franzi Beckenbauerovi.

Jasně se vyjádřili nejen jednotlivci, ale taky oddíly. Mnoho klubů z 1. i 2. Bundesligy podpořilo protestující. Důvtipně to zvládl Hoffenheim, který dlouhodobě trápí menší fanouškovská základna. Tentokrát pro to měl pochopení... pokud tedy potenciální příznivci TSG upozadili fotbal na úkor demonstrace.

Samuraj slaví

Smutných či znepokojujících novinek už ale bylo ažaž. A to jsme se ještě vyhnuli rozboru stávky německých strojvedoucích, která právě graduje a značně ochromuje železniční dopravu.

Na závěr tedy raději trochu jinak: všechno nejlepší, Makoto Hasebe! Japonský internacionál oslavil 40. narozeniny. Ve Frankfurtu už sice vypadl ze základní sestavy, plnohodnotným členem kádru SGE ovšem zůstává. Už nyní jej ale v Hesensku nazývají legendou.

Tak přece jen jsme se dočkali něčeho hezkého. Snad toho bude příště ještě víc.

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (63)

Přidat komentář
Messy<3

1. proti náckům a fašounům. Slogany typu politika do sportu nepatří jsou falešnej argument.

Reagovat
Messy<3

(Rasismus a nenávist nejsou politika)

Reagovat
Milan.B

Rasizmus je hlavne prirodzeny jav v spolocnosti. A nikdy nezmizne

Reagovat
TopinB

Ani autonehody, ale furt se tomu snažíme předcházet.

Nebo povolíme chlast, zakážeme pásy a v zimě jenom na letních?

Reagovat
Kejza

Reagovat
Freedo

Tyhle nesmyslný nálepky ještě dál polarizují společnost. Já se Němcům nedivím, že chtějí otázku imigrace řešit, když se v mnoha městech bezpečnostní situace stále zhoršuje.

Vystěhování samozřejmě není proveditelný řešení, ale je vidět, že velká část populace už prozřela a uvědomuje si, jaká chyba byla natahat si tam milióny lidí bez jakéhokoliv plánu, jak je integrovat do společnosti.

Článek mi přijde dost černobílej, uvádí argumenty jen jedné strany. Beru, že je to pod názory a komentáře, ale celkově mi tahle rubrika občas přijde hodně "doleva".

Reagovat
Freedo

sorry, neměla být reakce

Reagovat
mistr129

Za to nemůže ta rubrika, která jen popisuje “celofotbalový konsenzuální”.

Jinak AfD je skutečně “černobílá”, jediný pozitivum na jejím růstu muže být, že se ostatní strany vzpamatují a bude tam nějaká normální strana řešící tento problém, jako třeba CSU

Reagovat
Freedo

Ne každý, kdo upozorňuje na nebezpečí spojená s nezvládnutou imigrací, je nutně pravicový extrémista. A o tom já mluvím. Stranu jako takovou neobhajuju.

Reagovat
mistr129

Souhlas, nicméně původní komentář očividně odkazoval na AfD, pro které to stoprocentně platí

Reagovat
Breze

Treba si najprv nastudovat na co reaguju tie protesty a ako planuje AfD riesit migraciu. Tu mas kratky vystrizok z dlhsieho clanku o tajnej konferencii AfD s inymi krajnepravicovymi spolkami:

Teraz má slovo Sellner. Vo svojom prejave podrobne opisuje, čo by znamenala reemigrácia v Nemecku. Vysvetľuje, že existujú tri cieľové skupiny migrantov, ktorí by mali byť z krajiny vydaní - alebo, ako hovorí, "cudzinci", ktorí by mali prejsť "obráteným usídlením". Sú to: žiadatelia o azyl, nenemeckí občania s právom na pobyt a "neasimilovaní" nemeckí občania. Práve títo poslední by podľa neho predstavovali najväčšiu "výzvu".

Po tomto prejave nasledovalo mnoho podporných otázok. V zásade nie sú žiadne námietky proti "masterplánu", len obavy o jeho uskutočniteľnosť. Silke Schröderová, developerka a členka predstavenstva pravicovo orientovaného Zväzu nemeckého jazyka (Verein Deutsche Sprache), sa pýta, ako by reemigrácia fungovala v praxi. Určite, ak má človek "vhodný" pas, bolo by to " nemožné", však? Pre Sellnera je to len detail. Podľa neho bude na ľudí vyvíjaný "vysoký tlak", aby sa prispôsobili, a to prostredníctvom "zákonov na mieru". Reemigrácia sa neuskutoční zo dňa na deň, je to "projekt, ktorý bude trvať desaťročia". Členovia AfD v sále rozhodne nemajú námietky voči tejto myšlienke. Naopak, poslankyňa Gerrit Huy zdôraznila, že tento cieľ sleduje už roky.

A mozno nas uz caka mala ochutnavka v Sasku:

V miestnosti je aj Ulrich Siegmund, vedúci parlamentnej skupiny AfD v Sasku-Anhaltsku. Práve on bude neskôr v priebehu dňa vyzývať na dary. V rámci AfD má značný vplyv; strana je v súčasnosti v prieskumoch na prvom mieste v Sasku-Anhaltsku. Jeho prezentácia, ktorá veľmi zodpovedá Sellnerovmu "masterplánu", podrobne opisuje jeho predstavy o zmene obrazu nemeckých ulíc. Zahraničné reštaurácie by sa dostali pod tlak. Život v Sasku-Anhaltsku by sa mal stať "pre túto klientelu čo najmenej atraktívnym". A to by sa podľa neho dalo dosiahnuť veľmi, veľmi jednoducho.

A pre predstavu o rozsahu tohto "masterplánu": Podľa nemeckého štatistického úradu (Statistisches Bundesamt) má 20,2 milióna Nemcov "prisťahovaleckú históriu", čo znamená, že oni alebo ich rodičia sa prisťahovali do Nemecka od roku 1950.

Cely clanok najdes tu: https://correctiv.org/en/top-stories/2024/01/15/secret-plan-against-germany/

Reagovat
andrew96

Tak ta jedna strana jsou německé kluby a kvůli dění v nich Ozvěny jsou. Popisuje se jejich postoj, nepouští se do jejich obhajoby, to není nutně něco doleva/doprava.

Reagovat
Freedo

Určitě a to chápu. Na druhou stranu se tam zmiňují věci, který už nejsou přímý citace klubů a neslouží jako popis dané situace, která vedla k protestům - např. "podle odpůrců AfD do značné míry připomíná vize Hitlerovy Třetí říše "odsunout” (ve výsledku ale spíše pozabíjet) miliony Židů, Slovanů a dalších etnik". Nemyslím si, že by kdokoliv v Německu chtěl znovu stavět koncentráky, takže srovnání s holocaustem mi přijde mimo a trochu zaujaté.

Reagovat
vladino10

no ono ta zmienka o holokauste nadvazuje na toto.: https://www.postoj.sk/145655/masove-protesty-proti-afd-pokracuju-mnichovsky-pre-preludnenost-zrusili

(nejsom konzervativny jak ten dennik, ale iny clanok na tuto temu v SK som ti nenasiel )

na druhej strane to malo byt stretko par jedincov, ktore teraz ich politicki protivnici logicky pouzivaju proti celej AfD

Reagovat
andrew96

Jednak je žádoucí zasadit postoje klubů do kontextu, jednak toto si odpůrci skutečně myslí. A opět – jde to od odpůrců, nikoliv od autora, takže pokud ti srovnání přijde mimo, směřuje to na protestující.

(Nicméně nyní osobní vhled: pokud se krajně pravicová strana zabývá vystěhováním, smrdí to.)

Reagovat
Freedo

Tak původně jsi psal, že jen prezentuješ postoje klubů, ale tohle už je názor jedné z těch dvou stran v téhle debatě. O to mi šlo. Ale neber to nějak osobně, pořád je to fajn článek k zamyšlení a diskuzi. Deportaci navrhovala i Konzervativní strana (do Rwandy) a Tories bych za nácky určitě neoznačil. Tím ten návrh nijak neobhajuju, jde mi jen o ty nálepky..

Reagovat
andrew96

To se nevylučuje, jak píšu výš, postoje klubů je třeba zasadit do kontextu.

Reagovat
vladino10

mne co som o tom nieco malo precital pride ten clanok v pohode

Reagovat
ACSeRw!n

dyt ta strana je regulerni nasledovnik NSDAP a ani se tim netaji.. jen vyuzivaji situace

Reagovat
Breze

Reagovat
TopinB

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
uff

Reagovat
verv

Reagovat
Breze

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
domingo

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
raduinho

Extrémní pravice a extrémní levice patří na smetiště dějin

Reagovat
anarchochuligan

AfD to je jediná strana, která chce svoji vlast zachránit, před úplným zničením v podobě Islámu. Kdo četl Korán a https://www.databazeknih.cz/knihy/sira-zivot-mohameda-248708, tak ví, že Islám netoleruje jic jineho než Islám, nic a nikoho kdo není Muslim /ti co k němu konvertují nejsou Muslimové/. Jediné co mají společné AfD a Islám je nenávist vůči židům.

V budoucnu dojde v Německu na občanskou válku mezi nacionalisty a arabskou skupinou pro obsazení Německa, Nacionalistů je o 25-40% méně a proto se k ní přidavají Němci s bílou pletí /ateisti apod/. Levicově orientovaní mladí Němci, hlasající Antifa, budou pro Islamisty je otroci na práci.

Židé z Německa/Franci odcházejí jinam kvůli vlastnímu bezpečí /do měst v USA, kde vladnou Republikáni/, jelikož ve městech kde vládnou demokraté, vládne rasismus vůči lidem s bílou barvou pleti nebo C22H28N2O.

Pak je otázkou zda v občanské válce budou mít nacionalisté dostatek podpory ze zahraničí a kvalitní vedení aby válku zvládli, nebo to dopadne jako ve Francii, které již není pomoci, a kde se formuje již politické islamské hnutí aby obsadilo v dalších volbáchpolitické funkce, kde plány jsou takové, že po roce 2035 chtějí mít svého muslimského prezidenta.

Reagovat
Rudnevs

Na to aby sa vyriešili nejake problémy s utečencami, alebo vlastne akýkoľvek iný problém v spoločnosti, netreba hneď ísť voliť tú najextremistickejšiu stranu. To si prosím všetci zapamätajte. Preto tak vyzerá politika aj u nás. Jednoduchí ľudia volia národniarov, aby zatočili so slniečkármi a liberalismom. Bohužiaľ sú tak sprostí a nevzdelaní, že si neuvedomujú riziká, ktoré to prináša. Každý obyčajný stredo/vysokoškolák predsa vie, ako sa dostal k moci Hitler v 33. Alebo aj iné totalitné či extrémistické režimy. Väčšinou ich zvolili samotní ľudia s cieľom, aby zatočili s nejakym iným problémom. Očividne nás história nič nenaučila.

Reagovat
cologneFC

Reagovat
vladino10

brasko, aka historia. Pozri sa na nase ucebne osnovy - pravek, stredovek, stredovek, stredovek, stredovek, jedna dve vyucovacie hodiny prva svetova, tri vyucovacie hodiny druha svetova a hotovo.

Niekto koho to nezaujima vo volnom case nema byt ako z historie niecoho "nauceny". Nase skolstvo je v zufalom stave.

Reagovat
smazaný uživatel

Nevím jak na Slovensku, ale u nás se učí 20. století celý třetí a čtvrtý ročník.

Reagovat
Shevchenko

Třetí a čtvrtý ročník na čem? Na gymplu? To není moc velké procento.

Reagovat
smazaný uživatel

Jak to myslíš? Je to 50 % celého dějepisu na střední... Samozřejmě na druhém stupni základní školy to probíráš taky, takže na střední to probíráš podruhé.

Reagovat
Shevchenko

Jakože gymplů je 50% že všech středních škol? Upřímně vůbec nevím kolik jich je

Reagovat
smazaný uživatel

Ajo, takhle, už to chápu... No je pravda, že to taky nevím, bral jsem to jenom z mojí gymplácké perspektivy.

Reagovat
smazaný uživatel

Pokud to teda nemyslíš tak, že na gympl chodí malé procento lidí.

Reagovat
andrew96

Otázka, zda za to mohou osnovy, nebo školy / konkrétní učitelé.

Reagovat
Rudnevs

Osnovy. So samotnými učiteľmi som túto tému viackrát preberal a všetci sa vyjadrili v zmysle, že oni by radi učili niečo iné, ale ruky majú zviazané osnovami. Na ministerstve školstva to zrejme nikoho dostatočne nezaujíma na to, aby to nejakym spôsobom menil, resp. asi ani nechce zaujímať, obzvlášť nie v dnešnej dobe. Keď sa ničí už aj rezort kultúry konšpirátorkou, pochybujem, že bude v niekoho záujme, aby sa žiaci učili o tom, ako funguje propaganda či totalita a ako tomu predísť.

Reagovat
Martin9719

Je to dost podobný ve všech oborech. I v technických oborech jak na maturitních oborech tak učebních. Učí se věci které byly aktuální před 30 lety ještě možná. Dneska učeň přijde do firmy, neumí nic. Vlastně jen tím, že něco absolvuje dostane vstupenku do toho zaměstnání, jinak je to k ničemu. Stejně tak je to i s vysokoškoláky. Vystudují nějaký obor a skončí v lepším případě na vyšší pozici někde ve firmě v úplně jiném oboru.

Reagovat
Rudnevs

Tak co ma potom clovek robit? Odist do zahranicia jedine asi…

Reagovat
Martin9719

No ale to záleží v jakým oboru. Medicína, právo apod. to asi u nás špatný nebude, ale vymývání mozků lidí kteří studují nějaký sociální vědy a gender je v zahraničí celkem na běžným pořádku.

Reagovat
Rudnevs

Ja som maturoval z dejepisu, čiže som toho mal oveľa viac než bežní ľudia a aj tak som mal pocit, že som sa mnohé veci podstatné veci naučil až v prvom ročníku na práve. Stále si myslím, že povedomie väčšiny mladých ľudí je však už lepšie než ľudí, ktorých vzdelanie je z čias ČSSR. Ja som to nezažil, ale neviem si predstaviť, že by sa tam tie dejiny učili nejakym spôsobom objektívne.

Ale s tými osnovami máš rozhodne dobrú pointu. Najmä že sa donekonečna preberá pravek.. načo to komu je. Keď prídem domov a budem si chcieť uloviť mamuta, tak si spomeniem, že už davno vyhynuli…

Reagovat
uff

Reagovat
smazaný uživatel

To je divný, my jsme pravěk probírali asi tak 2 měsíce v prváku...

Reagovat
uff

Reagovat
Breze

Reagovat
uff

U nás na Slovensku absolútne nič. Tu mi to pripadá ešte horšie.

Reagovat
verv

Reagovat
mistr129

To je hezky že si z toho vyberes zrovna jednu dobrou věc (ze jsou proti islámu) a ignoruješ, že obhajují nacisty a jsou to proruští zmrdi

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Breze

Reagovat
Blasphemer

Reagovat
Bastaron

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
Rudnevs

Minule ozveny chýbali, ale dúfam, že si autor užil dovolenku

Ku Kayovi Bernsteinovi sa mi páčila spomienka tohto novinára:

https://x.com/ibehnisch/status/1747243424246280254?s=46&t=8TYhRWtiEDaSfU01xTQz3w

Bol to fajn chlap. Nech mu je zem ľahká.

Reagovat
St. Pauli

Diky za ten socialne-politicky presah.

Reagovat
Godwinson

Nemci jsou uplne zdegenerovany narod a o vikendu to bylo opet hezky videt.

Reagovat
Mass

Kdo se tu orientuje v německé politické scéně, mohl by mi říct, jaká byla reakce AfD na tu údajnou schůzku v Postupimi? Všiml sem si, že Scholzovi klesají preference a stávka železničářů hrozila rozšířením i na další profese. Celkově to vypadá, že půjde brzo od válu. Není to jen nějaká false flag akce na odvedení pozornosti, něco ve stylu podívejte na ty dezoláty a volte mě, já je zastavím, jako Rakušan v Karviné?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele