Nizozemská Eredivisie - souhrn 33. kola

05.05.2013, 14:27, aktualizováno 05.05.2013, 14:27
Komentáře a souhrny
Ajax pěti góly smetl Willem II a obhájil titul, jeho soupeř naopak sestupuje. Druhé místo má po výhře nad Nijmegenem jisté PSV, jelikož Vitesse podlehlo ve Waalwijku a Feyenoord v Haagu. Baráž už jistě nemine Venlo a Rodu...

NAC Breda - Roda JC 5:3

05.05.2013 12:30

Góly: 18. Eric Botteghin, 58. Anthony Lurling, 60. Anthony Lurling, 75. Elson Hooi, 81. Anthony Lurling - 13. Frank Demouge, 33. Roly Bonevacia, 49. Mitchell Donald

Fotbalisté Bredy nakonec zvládli velmi důležitý souboj o záchranu s Rodou a nakonec po divokém průběhu zvítězili v poměru 5:3. Roda tak definitivně přišla o přímou záchranu, patnáctý Waalwijk totiž porazil překvapivě Arnhem a Kerkrade tak bude o prvoligovou příslušnost bojovat v baráži. Breda naopak poskočila na dvanácté místo s osmatřiceti body a před závěrečným kolem má stále šanci skončit na devátém místě.

Domácím se přitom dlouhou dobu nedařilo a po necelé hodině hry dokonce prohrávali 1:3, ovšem během čtvrthodiny zápas třemi brankami otočili a rozhodující gól přidali deset minut před koncem. Hrdinou utkání se stal Anthony Lurling, který vsítil hattrick. Ten nejprve dvěma brankami srovnal a nakonec vsítil i poslední branku utkání. Hosté šli do vedení už ve 13. minutě zásluhou Franka Demougeho.

Ten si naběhl do vápna po pasu z levé strany a zblízka nedal brankáři Jelle ten Rouwelaarovi žádnou šanci. Nicméně o pět minut později bylo srovnáno. Po přímém volném kopu a velkém závaru se ujal míče Eric Boteghin, který tvrdou střelou zamířil přímo tyči. Remízový stav však trval jen patnáct minut a Roda šla znovu do vedení. Ve 33. minutě se odvážil ke střele z pětatřiceti metrů Roly Bonevacia a jeho fantastický pokus zapadl přímo do horního rohu - 1:2.

Čtyři minuty po přestávce hosté navýšili své vedení a zdálo se, že si dojdou pro tři body. Domácí sice v úvodu tvořili hru, poté se však do rychlého brejku dostala Roda a po milimetrové přihrávce skóroval do prázdné branky Mitchell McDonald. Nicméně NAC to nezabalilo a poté přišly Lurlingovy chvíle. Ten nejprve v 58. minutě snížil ranou do prázdné branky a o dvě minuty později srovnal na 3:3 střelou do horního rohu.

Domácí rozhodli o své výhře čtvrthodiny před koncem. Krásnou individuální akci předvedl Elson Hooi, který obelstil hned tři protihráče a následně také brankáře Kurta, se střelou do prázdné branky už neměl problém. Svůj povedený večer zakončil v 81. minutě Lurling, který se vyhnul ofsajdové pasti a nádherným lobem dokonal senzační obrat Bredy a zároveň svůj hattrick - 5:3.

Více informací k zápasu

Heracles Almelo - FC Twente 1:1

05.05.2013 12:30

Góly: 7. Thomas Bruns - 27. Leroy Fer

Velmi nudné a nepohledné utkání bylo k vidění v Almelu, kde domácí Heracles remizoval s Twente 1:1.

Utkání přitom začalo velmi dobře a útočně. Domácí se na svého soka vrhli hned v úvodu a již v 7. minutě si vybojovali příjemné vedení, když z poloviny hřiště přišla milimetrová přihrávka na rozeběhnutého Brunse. Ten sám před brankářem Plattelem nezaváhal a šikovnou ranou poslal domácí celek do vedení.

Hosté mohli krátce na to srovnat. Gutiérrez vyslal dělovku přímo na branku, ale brankář Van Loo svým zákrokem domácí podržel. Poté přišla na řadu 27. minuta a s ní přímý kop Twente. To rozehrálo signál a náhle se před domácím brankářem objevili tři hráči hostů. Brankář byl bez šance a Leroy Fer snadno srovnal.

To bylo prakticky vše. Utkání se poté hrálo v klidném tempu a ani jeden celek nevymyslel nic zajímavého. Za zmínku ještě stojí samotný závěr, když v 86. minutě mohlo Twente urvat vítězství. Holscher však ve výborné pozici těsně minul. Utkání tak skončilo smírně 1:1.

Více informací k zápasu

SC Heerenveen - FC Utrecht 2:4

05.05.2013 12:30

Góly: 30. Yassine El Ghanassy, 80. Yassine El Ghanassy - 34. Jens Toornstra, 62. Jacob Mulenga, 67. Jan Wuytens, 87. Mike van der Hoorn

Zajímavé utkání bylo k vidění v Heerenveenu, kam přicestoval Utrecht. Ten ukázal, že důležité zápasy zvládá na výbornou a i proti domácím vybojoval vítězství 4:2.

Utkání začalo hodně opatrně a ani jeden z celků nechtěl chybovat. Netrvalo však dlouho a kormidla se chopili domácí hráči, kteří chtěli před vlastním publikem ukázat to nejlepší. První světlý moment přišel ve 30. minutě. V té přiletěla dlouhá přihrávka až za hostující obranu a brankář Ruiter se vydal na výlet. Jeho mizerný odhad však vybídl Finnbogasona, který se k míči dostal dřív, obešel Ruitera a nahrál do volného prostoru, kde stál osamocený El Ghanassy a střelou do prázdné branky poslal domácí do vedení.

Radost Heerenveenu však netrvala dlouho. O pouhé čtyři minuty později se totiž u míče objevil hostující Toornstra. Ten si postavil míč k volnému přímému kopu a učebnicově ukázal, jak se to má kopat. Jeho rána nedala domácímu brankáři žádnou šanci a Utrecht srovnal.

První dějství vítěze neurčilo, o tom muselo rozhodnout dějství číslo dvě. Do toho naskočili lépe hosté. Utrecht se hnal do útoku a na jeho hráčích byl znát hlad po vítězství. Psala se 62. minuta a hosté získali výhodu rohového kopu. Na ten si nejvýše naskočil Mulenga a přesnou hlavičkou strhnul vedení na stranu svého týmu.

Hosté byli na koni a ve svém náporu pokračovali. Neuběhlo mnoho a Heerenveen už prohrával o dvě branky. V 67. minutě se totiž rozhodl na hranici pokutového území vystřelit Wuytens a jak se ukázalo, udělal dobře. Jeho rána nádherně zapadla do šibenice - 1:3.

Poté se hra trochu zklidnila, avšak domácí museli zabojovat. V poslední desetiminutovce svitla naděje, když se v 80. minutě trefil opět El Ghanassy. Domácí ovšem v samotném závěru nedokázali vyrovnat a v běžící 87. minutě o osudu zápasu rozhodl hostující van der Hoorn, který svou hlavičkou po rohovém kopu stanovil konečný výsledek 2:4.

Více informací k zápasu

VVV Venlo - FC Groningen 0:0

05.05.2013 12:30

Góly: -

Fotbalisté Groningenu sice nepotvrdili úlohu favorita a na půdě předposledního Venla pouze remizovali, i tak se však výrazně přiblížili svému cíli, tedy kvalifikaci Evropské ligy. Nyní už poskočili na sedmé místo o bod před Heerenveen a před devátým Haagem mají náskok tří bodů. V závěrečném duelu s vedoucím Ajaxem tak k jistotě potřebují bod. Venlo díky prohře Tilburgu jistě skončí na sedmnáctém místě a stejně jako v předchozích letech bude hrát baráž.

Utkání nebylo příliš bohaté na šance a diváci se rozhodně nemohli bavit útočným fotbalem. Hosté byli lepší v prvním poločase a vytvořili si i větší příležitost, po změně stran však začali hrozit také domácí. V závěrečné půlhodině nikdo nechtěl udělat chybu a ani jedna branka již nebyla ohrožena. V úvodním dějství se zrodila jediná šance po půl hodině a dostal se do ní hostující Leandro Bacuna.

Ten po centru Michaela de Leeuwa a zpětné přihrávce Andraže Kirma střílel na přední tyč, ovšem brankář Niki Mäenpää skvěle vytáhl míč na rohový kop. Ihned po změně stran si Groningen vytvořil ještě jednu příležitost. Po nahrávce Rasmuse Lindgrena přenechal Género Zeefuik míč Césaru Texeirovi, ten však z voleje mířil těsně vedle levé tyče. Následně na druhé straně zahrozili poprvé v zápase domácí.

Po individuální akci Briana Linssena se dostal před brankáře Marca Bizota osamocený Ricky van Haaren. jenže ho nedokázal zblízka překonat. V 55. minutě stejný hráč tvrdě pálil po kombinaci Ahmeda Ammiho s Linssenem, jenže Bizot jeho pokus do středu branky s přehledem zlikvidoval. Hosté byli do konce utkání mírně lepší a drželi míč na kopačkách, ovšem k vítězné brance měli hodně daleko.

Více informací k zápasu

AZ Alkmaar - PEC Zwolle 4:0

05.05.2013 12:30

Góly: 20. Viktor Elm, 39. Roy Beerens, 63. Aron Jóhannsson, 77. Adam Maher

Fotbalisté Alkmaaru potvrdili velice dobrou formu z poslední doby a kromě porážky s PSV deklasovali třetího protivníka v krátké době. Po jasném vítězství nad Heracles v poměru 6:0 porazili v minulém kole Heerenveen 4:0 a stejným poměrem zdolali teď také nováčka ze Zwolle. Díky tomu se v tabulce posunuli na desáté místo o bod za Den Haag a i před posledním kolem mají šanci na horní polovinu tabulky.

Zwolle splnilo svůj cíl a je zachráněno, v tuto chvíli je se šestatřiceti body na čtrnáctém místě. Domácí rozhodli o svém vítězství v prvním poločase, další dvě trefy přidali po hodině hry. Tentokráte se sice neprosadil tradiční střelec Jozy Altidore, avšak nahradili ho hned čtyři jeho spoluhráči. Alkmaar šel do vedení přesně po dvaceti minutách hry ze své první vážnější akce a autorem vedoucí branky byl Viktor Elm.

Ten si skvěle naběhl na zadní tyč po rohovém kopu a hlavou rozvlnil síť. Nicméně hosté mohli vyrovnat ze své největší šance zápasu po půl hodině hry. Fred Benson se elegantně zbavil protihráče a tvrdě vypálil, brankář Esteban ale dokázal míč vyškrábnout a následně chytit. Pět minut před přestávkou vstřelili domácí druhou branku. Po špatném odkopu dostal do vápna míč Roy Beerens a s přehledem zblízka nedal brankáři Boerovi žádnou šanci.

Po změně stran se hrálo velmi vyrovnaně a AZ definitivně stvrdilo svou výhru v 62. minutě. Po rychlém protiútoku dostal přihrávku za obranu Aron Jóhannsson, přelstil dva protihráče a poté i brankáře Boera, míč pak bez větších problémů zasunul do prázdné branky - 3:0. O poslední branku se postaral přesně o patnáct minut později Adam Maher, který ve skluzu dopravil se štěstím míč do branky.

Více informací k zápasu

RKC Waalwijk - SBV Vitesse 3:2

05.05.2013 12:30

Góly: 3. Robert Braber, 40. Mart Lieder, 73. Sander Duits (pen.) - 47. Jan-Arie van der Heijden, 68. Mike Havenaar

Utkání ve Waalwijku přineslo hodně zajímavého, pět branek, červenou kartu a hlavně překvapivé vítězství domácích 3:2 nad Vitesse.

Vitesse vědělo, že musí v tomto zápase vyhrát, aby mohlo v závěru bojovat o Ligu mistrů. Čáru přes rozpočet mu však udělal už samotný začátek. Psala se totiž teprve 3. minuta a na domácích tribunách propukly oslavy. K míči se dostal osamocený Braber a sám před hostujícím brankářem nemohl zaváhat, jeho střela tak znamenala brzké vedení RKC.

Hosté poté hodně zapnuli a bojovali o vyrovnání. Důležitá byla 29. minuta. V té zavládly emoce domácího Boukhariho. Ten se slovně oháněl na rozhodčího, který neváhal a udělil mu žlutou kartu jako výstrahu. Boukhari však nepřestal a v téže minutě došla trpělivost i rozhodčímu, který jej krátce po první odměnil i druhou žlutou a po následné červené jej poslal do sprch. Hosté tak získali velkou výhodu.

V samotném závěru první půle přišla velká rána pro Vitesse. Ve 41. minutě se Waalwijk dostal již do dvoubrankového vedení. Po rohovém kopu se hlavičkou prosadil Lieder. Arnhemští věděli, že ve druhém poločase musí zabrat, i když bylo jasné, že Waalwijku bude stačit už jenom bránit.

Plán hostí začal fungovat rychle. Hned ve 47. minutě se k míči po dlouhém pasu dostal van der Heijden, který sám před Zoetem neváhal a snížil na rozdíl jediné branky. Vitesse tak bylo na koni a bylo jen otázkou času, kdy přijde vyrovnání. To přišlo v 68. minutě. V té přišel přesný centr na osamoceného Havenaara, který svou hlavičkou vstřelil velmi důležitou branku.

Poté se však na kopačky hostů vpravila nervozita. Navíc v 70. minutě přišla další velká rána. Po faulu v pokutovém území byla nařízena penalta, které se chopil domácí Duits. Jeho rána k levé tyči nedala hostujícímu brankáři žádnou šanci. Waalwijk se poté hodně zatáhl a těsné vedení si uhájil až do konce.

Více informací k zápasu

PSV Eindhoven - NEC Nijmegen 4:2

05.05.2013 12:30

Góly: 9. Daan Bovenberg (vl.), 38. Ola Toivonen, 78. Jeremain Lens, 90+6. Jürgen Locadia - 65. Nick van der Velden, 76. Rémy Amieux

Domácí PSV vědělo, že je šance na zisk titulu minimální, přesto však hrálo o druhou příčku. V cestě mu stál Nijmegen. Eindhovenský celek utkání zvládl a zvítězil 4:2.

PSV naskočilo do utkání s čistou hlavou a s chutí střílet branky. Na tu první se tak nemuselo dlouho čekat, psala se teprve 10. minuta a domácí mohli slavit. PSV vhazovalo dlouhý aut do pokutového území, na který si nejvýše naskočil hostující Bovenberg a v domnění, že jej zneškodní, hlavičkoval. Bohužel pro něj hlavičkoval tak nešikovně, že překvapil i brankáře Babose, kterému míč zapadl za záda - 1:0.

Uvolněné utkání pokračovalo a PSV snadno přecházelo do útoku. Nijmegen, zlomen první brankou, nekladl velký odpor, a tak bylo jen otázkou času, kdy přijde branka číslo dvě. Ta přišla na konci první půle. Ve 39. minutě se po velkém zmatku ve vápně hostů nejlépe zorientoval Toivonen. Ten neváhal, napálil míč na branku a nedal Babosovi žádnou šanci.

První poločas byl v jasné režii domácích, ale ten druhý začal zcela opačně. PSV jakoby se nechalo unést snadným vedením, absolutně přestalo hrát a Nijmegen se tak mohl zakousnout. Nejprve přišla 65. minuta a s ní parádní centr ze strany, na který si šikovně naskočil van der Velden a svou brankou snížil na rozdíl jediné trefy. NEC ve svém náporu pokračovalo a odměnou byla další branka. V 76. minutě se u míče objevil Amieux a po perfektní individuální akci dokázal svou ranou srovnat.

PSV vědělo, že takto to nepůjde a ihned zapnulo. Netrvalo to dlouho a o pouhé 2 minuty později napřáhl jeden z domácích ke střele. Tu Babos v brance hostů zlikvidoval, avšak vyrazil ji jen před sebe, kam rychle přiběhl Lens a ve výborné pozici už nemohl minout. Tlak PSV pokračoval i poté a bylo jasné, že 3 body zůstanou doma. V nastaveném čase, v 97. minutě přišla ještě další branka, když se snadno trefil Locadia.

Více informací k zápasu

ADO Den Haag - Feyenoord Rotterdam 2:0

05.05.2013 12:30

Góly: 11. Mike van Duinen, 37. Danny Holla (pen.)

Feyenoord nezvládl své předposlední utkání a na půdě Den Haagu selhal. Domácí ADO může slavit snadné vítězství 2:0.

Utkání začalo pro hostující hráče hodně smolně. Hned v úvodu šlo ADO totiž do vedení. Psala se 10. minuta a Holla na pravém křídle dostal míč za obranu. Následně přesně odcentroval do pokutového území. Tam stál dobře postavený van Duinen, jemuž nedělalo už žádný problém poslal domácí do vedení.

Poté trochu začali hrát i hosté. Jejich hra však připomínala spíše trénink. V dobré šanci se přesto objevil Pelle, který měl gólovku. Coutinho ho ale nadvakrát vychytal a hrálo se stále za stavu 1:0.

Tento stav však nevydržel dlouho. Na řadu přišla 37. minuta a s ní velký tlak domácích. Ten vyústil ve faul jednoho z hostujících hráčů, a to navíc v pokutovém území. Rozhodčí neváhal a nařídil penaltu, ke které se postavil Holla. Jeho následná rána znamenala vedení domácích již o dvě branky.

Druhý poločas poté začali domácí s velkým klidem. Zlobil akorát Pellé, ten však v 56. minutě hlavičkou minul. Poté jakoby Feyenoord přestal mít chuť. Snížit a upravit výsledek tak mohl alespoň v 95. minutě z pokutového kopu. K tomu se postavil aktivní Pellé, avšak jeho rána skončila pouze na břevně. Nevydařené utkání ze strany hostů tak přineslo radost domácím, kteří zvítězili 2:0.

Více informací k zápasu

AFC Ajax - Willem II 5:0

05.05.2013 12:30

Góly: 12. Kolbeinn Sigthórsson, 25. Christian Eriksen, 69. Viktor Fischer, 82. Siem de Jong, 89. Danny Hoesen

Ajax splnil svou roli favorita a v domácím utkání proti Willemu II rozhodl o tom, že se stane mistrem a svého soka pošle do nižší soutěže. Amsterdamští proti poslednímu celku vyhráli snadno 5:0.

Domácí hráči věděli, že pokud vyhrají, získají titul a i proto se dalo očekávat, že budou chtít rozhodnout co nejdříve. Do utkání tak Ajax naskočil ve velkém stylu a hned od prvních minut se do svého soupeře zakousl. O osudu utkání bylo rozhodnuto brzy. Běžela teprve 13. minuta a u míče byl Babel, ten se protáhl po straně a šikovným centrem našel nabíhajícího Sigthórssona, který nezaváhal a poslal svůj tým do vedení.

Ajax byl na koni a při vedení 1:0 si zápas užíval, stejně tak diváci na tribunách. Na těch bylo navíc od 26. minuty ještě veseleji. V té se totiž Ajax dostal již do dvoubrankového vedení, když po nakrátko rozehraném rohu přišla přihrávka na Eriksena, který sám na hranici pokutového území napálil míč na hostující branku - 2:0.

První poločas se poté dohrál v klidném tempu. Do toho druhého domácí opět naskočili s chutí střílet branky. Ta další přišla v 68. minutě. Po perfektní akci na jeden dotek se u míče objevil Babel, který svým dalším přesným centrem vybídl ke skórování osamoceného Fischera. Ten již v perfektní pozici nemohl netrefit.

Amsterdamští věděli, že je titul jejich, přesto však nepřestávali útočit. Willem II už odevzdaným dojmem pouze pobíhal po hřišti, a tak přišla na řadu 82. minuta, ve které se po rohovém kopu trefil se štěstím de Jong. V samotném závěru, přesněji v 89. minutě, přišla však ještě jedna branka a Ajax tak završil "bůra", když se střelou prezentoval Eriksen a v pokutovém území ji do sítě usměrnil Hoesen. Ajax tak vyhrál vysoko 5:0 a ihned po závěrečném hvizdu mohly naplno propuknout mistrovské oslavy.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.AFC Ajax332110281:3173
2.PSV Eindhoven332238102:4069
3.Feyenoord Rotterdam33206763:3866
4.SBV Vitesse33197768:4164
5.FC Utrecht33186952:4160
6.FC Twente331611657:3259
7.FC Groningen331271436:5143
8.SC Heerenveen331191350:6242
9.ADO Den Haag339131147:5940
10.AZ Alkmaar331091456:5239
11.Heracles Almelo339111358:6838
12.NAC Breda331081540:5538
13.NEC Nijmegen331071643:6437
14.PEC Zwolle33991538:5336
15.RKC Waalwijk338101537:4734
16.Roda JC336121550:6930
17.VVV Venlo335101832:6225
18.Willem II33482131:7620

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (21)

Přidat komentář
AjaxFans

wij zijn kampioenen, wij zijn de kampioenen Yeahhhhhhhhhhhhhhhhh

Reagovat
afc ajax

Reagovat
OVi.77

Reagovat
smazaný uživatel

blind

Reagovat
smazaný uživatel

nevíš prosím kdo byl ten, kdo pak ten talíř předával?

Reagovat
smazaný uživatel

taky mě to celkem zajímá, zkusím zjistit..

Reagovat
Rarášek

Bony jednou nedá góla, a oni prohrajou

Reagovat
smazaný uživatel

Ajax .... Vítej zlatý Hattricku!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Congrats to Ajax

Reagovat
smazaný uživatel

Feyenoord si dělá prdel ne?

Reagovat
smazaný uživatel

PSV aspon to druhe, plus este vyhrat pohar a nebude to najhorsie ale Arnhem a Feynoord pekne zakopli, cakal som, ze sa rozhodne az v poslednom kole

Reagovat
Woods

Frank je borec ... tretí rok trener Ajaxu a treti titul

Reagovat
smazaný uživatel

jen dva a půl

Reagovat
smazaný uživatel

waalwijk a o rok hadam menej nervov a vyssie miesto !

Reagovat
Elliasson

Feyenoord, proč?

Reagovat
Stiksxx

Ještě, že Feye i Arnhem protekli Takhle s Twente už to bude nervů o druhej flek

Reagovat
smazaný uživatel

Jediná česká stránka o Ajaxu Amsterdam na úrovni opět v provozu a v lehce odlišném kabátu! Po zablokování bylo nutno změnit název a profil. https://www.facebook.com/pages/Xxx-AFCA-xxx-fans-CZ/442004279224788 . Původní stránka s cca 500 fans pod názvem AFC AJAX_CZ/SK fanoušci jistě pamatují a opět se přidají

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele