Nizozemská Eredivisie - preview 33. kola

05.05.2013, 08:45
Previews
Nizozemská Eredivisie jde do finiše, Ajax dnes může slavit další titul, jistotu mu dá výhra nad posledním Tilburgem. Eindhoven hostí Nijmegen, Feyenoord jede do Haagu, Vitesse se představí v Haagu - v těchto zápasech půjde o Ligu mistrů. Roda se v Bredě pokusí opustit barážovou příčku.
NAC Breda - Roda JC  (neděle 12:30)
Fotbalisté Bredy letos mají jasný úkol a tím je záchrana. Dvě kola před koncem sice ještě mohou skončit na šestnáctém barážovém místě, ovšem vše mají ve svých rukách. V tuto chvíli jsou na čtrnáctém místě tabulky a k jisté záchraně jim stačí bod právě se šestnáctou Rodou. Navíc stále ještě mohou skončit v horní polovině Eredivisie, ve vyrovnaném středu tabulky ztrácejí dva body na devátý Heracles.

Rodě se v letošním ročníku vůbec nedaří a dělá vše proto, aby se baráži ještě vyhnula. Velkou naději si zachovala po minulé výhře nad patnáctým Waalwijkem a stáhla jeho náskok na rozdíl jednoho bodu. Nyní jí čeká další důležitý souboj a v každém případě potřebuje zvítězit. Před kýženou výhrou nad Waalwijkem se jí ale vůbec nedařilo a šestkrát v řadě nevyhrála, Breda je na tom jen o trochu lépe.

Z minulých osmi duelů dokázala porazit jen Nijmegen a poslední Tilburg, v předchozích dvou zápasech jasně nestačila na silný Utrecht a vedoucí Ajax. V podzimním vzájemném utkání vítěz znám nebyla a oba celky získaly bod po bezbrankové remíze. Vyrovnaný duel se dá očekávat také teď. Domácí tým se bude muset obejít bez zraněných Schalka, Verbeeka, Loomse a Hadouira, naopak hosté nastoupí v kompletní sestavě.

Hostující trenér Ruud Brood se domnívá, že by jeho svěřencům mohlo pomoci důležité vítězství nad Waalwijkem. "Je to určitě velká vzpruha pro celý tým. Všichni jsme si uvědomili, že šance na přímou záchranu se jeví velmi reálně a dvě kola před koncem není nic ztraceno. Do zápasu jdeme s tím, že necháme na hřišti duši a pro výhru uděláme všechno, i kdyby to nedopadlo. Před závěrečným kolem bychom rádi měli vše ve svých rukách," uvedl bojovně.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.25 - 3.40 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Heracles Almelo - FC Twente  (neděle 12:30)
Fotbalisté Twente sice po bídném začátku jara převádějí v tuto chvíli slušné výkony, ovšem zabrali příliš pozdě. Dva zápasy před koncem ztrácejí na čtvrtý Arnhem šest bodů a jeho náskok už jen těžko smažou. Enschede tak bude bojovat o pátou pozici s Utrechtem, který je za svým soupeřem pouze bod. Twente by nyní mělo být v domácím prostředí favoritem, přivítá totiž Heracles. To je už zachráněn a zatím drží deváté místo se sedmatřiceti body.

Nicméně Almelo se může během jednoho kola propadnout až na patnácté místo a určitě tak chce bodovat. V posledních utkáních se mu ale příliš nedařilo, v pěti duelech hned čtyřikrát prohrálo a zdolat dokázalo pouze Waalwijk. V předchozím zápase navíc utrpělo debakl 0:6 od favorita z Feyenoordu. Twente naopak šestkrát v řadě neprohrálo a z toho pouze dvakrát uhrálo nerozhodný výsledek, v minulém kole přehrálo Nijmegen po divokém průběhu 5:2.

V podzimním vzájemném klání dokázal favorit z Enschede zdolat Heracles 3:2 a i nyní by měl být mírným favoritem. Domácí výběr se bude muset obejít bez brankáře Remka Pasveera, který byl vyloučen v zápase s Feyenoordem ještě před přestávkou. Kvůli zranění nenastoupí Dorda. Hosté mají marodku mnohem početnější, nacházejí se na ní stále Brama, Boschker, Landzaat, Schilder i Rendla.

Hostující stratég Michel Jansen chce za každou cenu skončit na pátém místě. "Rádi bychom udrželi alespoň pátou pozici, výše už bohužel myslet nemůžeme. Nečeká nás však lehká úloha a pokud nyní nezvítězíme, tak pravděpodobně skončíme až za Utrechtem. V závěrečném kole totiž přivítáme PSV a tento souboj může dopadnout jakkoliv. V tuto chvíli chceme hrát útočně a navázat na předchozí klání, musíme si ovšem dát pozor na rychlé brejky," uvedl Jansen.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.00 - 3.60 - 1.85
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
SC Heerenveen - FC Utrecht  (neděle 12:30)
Ambiciózní Heerenveen v závěru sezony hostí souseda z tabulky Utrecht.

Domácí Heerenveen bude chtít v závěru sezony udržet a potvrdit své postavení v první osmičce. V cestě mu však bude stát Utrecht, který zápasy s velkými týmy a důležité zápasy zvládá na výbornou. Svěřenci Marca van Bastena v poslední době zažívají hodně smíšené pocity. Prohra střídá výhru a naopak. Průměrné výsledky tak vynesly momentální 7. příčku a zisk 42 bodů. S náskokem 5 bodů tak mohou Srdíčka s jistotou říci, že si o Evropu zahrají. V posledním kole přišlo velké zaváhání, když Heerenveen na domácí půdě podlehl Alkmaaru vysoko 0:4.

"O Evropu si zahrajeme, nyní se musíme soustředit na to, abychom se nezranili a nepřišli o klíčové hráče. Samozřejmě hrajeme na domácí půdě a budeme se chtít fanouškům odvděčit za celou sezonu," prohlásil Marco van Basten. Ten bude postrádat zraněného Chrise Kuma a Daniëla de Riddera. Mimo bude také suspendovaný Marten de Roon.

Utrecht může s klidem označit tuto sezonu za vydařenou. Momentálně hájí 6. pozici, avšak na páté Twente ztrácí pouhý bod. Nálada v klubu je navíc více než příjemná, v posledních pěti zápasech Utrecht hned čtyřikrát vyhrál a pouze jednou prohrál. Naposledy šestý celek Eredivisie přehrál nováčka ze Zwolle, když na jeho půdě dokázal vyhrát těsně 2:1.

"Sezona se povedla a věřím, že přinese ještě mnoho dobrého. Máme v týmu momentálně dobrou pohodu a věřím, že si ji přeneseme do playoff," prohlásil kouč hostujícího Utrechtu Jan Wouters. Ten bude postrádat trojici zraněných. Mimo jsou Leon de Kogel, Adam Sarota a Yoshiaki Takagi.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.83 - 3.75 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
VVV Venlo - FC Groningen  (neděle 12:30)
Fotbalisté Venla ztratili dvě kola před koncem naději na přímou záchranu, nicméně pravděpodobně je jako v předchozích letech čeká baráž. Sedmnáctý celek tabulky má totiž čtyřbodový náskok na poslední Tilburg, který navíc v tomto kole zavítá na půdu prvního Ajaxu. VVV se pokusí obrat o body Groningen, který se po dobrých výsledcích odpoutal od středu tabulky a téměř s jistotou si zajistil kvalifikaci o Evropskou ligu.

Groningen má totiž pětibodový náskok na Heracles s Nijmegenem a chce bojovat o sedmou pozici s Heerenveenem, za kterým zaostává pouze o skóre. Až do posledního kola dokázal zvítězit čtyřikrát v řadě, naposledy doma podlehl silnému PSV v poměru 2:5. Venlo v celé sezóně zvítězilo pouze pětkrát a v posledních osmi duelech získalo pouhé dva body. Po šesti porážkách v řadě v minulých dvou utkáních remizovalo s Twente a Den Haagem.

V podzimním vzájemném duelu nedokázal Groningen doma zvítězit a se svým nedělním protivníkem si rozdělil body po bezbrankové remíze, nyní ovšem bude mírným favoritem. Domácí výběr se bude muset obejít bez zraněného Heimanna (problémy s ramenem) s Gielenem (poraněné vazy v kolenu). Hosté nepřivezou Bosse (svalové zranění lýtka) a také Bakkera (problémy s kolenem).

Hostující trenér Robert Maaskant věří, že jeho svěřenci dokáží navázat na zlepšenou formu z poslední doby. "Osmé místo by pro nás bylo velkým úspěchem a kvalifikace Evropské ligy by byla bonusem navíc. Rádi bychom skončili na sedmé pozici před Heerenveenem, v tom případě však musíme Venlo porazit. Kromě předchozího zápasu s PSV jsme předvedli zodpovědný výkon v defenzívě a konečně se nám začalo dařit i střelecky. Doufám, že v tom budeme pokračovat a s předstihem si zajistíme alespoň osmé místo," řekl čtyřiačtyřicetiletý kouč.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.50 - 3.30 - 2.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AZ Alkmaar - PEC Zwolle  (neděle 12:30)
Fotbalisté Alkmaaru dokázali v závěru sezóny zabrat a nakonec se s velkou pravděpodobností vyhnou baráži, navíc ještě mohou bojovat i o deváté místo, na které ztrácejí pouze jeden bod. Ovšem jejich největší naděje na Evropskou ligu vede přes vítězství v květnovém finále národního poháru proti PSV. Nyní přivítají konkurenční Zwolle, které má stejný počet bodů a je horší pouze o skóre, jako nováček tak svůj cíl splnilo.

PEC se totiž chtělo především zachránit a k tomuto cíli u chybí už jen malý krůček. V závěru sezóny také zlepšilo své výkony a ze tří duelů získalo sedm bodů, teprve v minulém klání podlehlo doma silnému Utrehtu poměrem 1:2. Alkmaar v předchozích pěti vystoupeních nestačil jen na PSV, jinak dokázal deklasovat Heracles poměrem 6:0 a naposledy s přehledem vyhrál v Heerenveenu po výsledku 4:0.

V podzimním vzájemném utkání AZ vybojovalo na půdě Zwolle tři body po výhře 2:1 a favoritem zůstává také teď. Marodka Alkmaaru se v poslední době pořádně pročistila a zůstává na ní už pouze Martens, který má problémy s kotníkem. Hosté jsou na tom v tomto ohledu mnohem hůře, mimo hru jsou Reiners (poraněná třísla), Slot (problémy s kolenem), Narsingh (zraněný kotník) i švédská opora Avdič (poraněné vazy v koleni).

Trenér Gertjan Verbeek věří, že jeho svěřenci ještě skončí v horních patrech Eredivisie a podle jeho slov by měly stačit dvě výhry. "Konkurence je opravdu velká, my jsme však ve slušné formě a šest bodů by mohlo na deváté místo stačit. Jsem rád, že jsme se velmi brzy odpoutali od posledních celků Eredivisie a můžeme sezónu v poklidu dohrát. Na ligu se ještě soustředíme, ovšem velkou důležitost přikládáme hlavně národnímu poháru," nastínil Verbeek aktuální cíle po zbytek sezóny.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.57 - 4.00 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
RKC Waalwijk - SBV Vitesse  (neděle 12:30)
Fotbalisté Arnhemu mají sice letos nejlepšího střelce ligy Bonyho Wilfrieda, ovšem na titul už na 99 procent nedosáhnou a zatím jsou čtvrtí v tabulce. V tuto chvíli ztrácejí na Feyenoord s PSV dva body a nic tak nemají ve svých rukách. Na druhou stranu stále ještě mají šanci dostat se na druhé místo zaručující kvalifikaci Ligy mistrů, k tomu ale potřebují v neděli porazit Waalwijk. To jednoduchá úloha určitě nebude, RKC totiž bojuje o holé přežití.

Waalwijku se v poslední době příliš nedaří a ve čtyřech utkáních v řadě nezvítězil, navíc minule prohrál v zatím nejdůležitějším utkání sezóny na půdě Rody v poměru 1:3. Vitesse naopak v předchozích deseti zápasech osmkrát zvítězilo a nestačilo jen na Feyenoord, překvapivou remízu si připsalo na stánku Rody. V podzimním vzájemném utkání doma Waalwijk neporazilo a uhrálo s ním remízu 2:2, nyní potřebuje nutně tři body.

To samé ale platí pro Waalwijk, který má pouze jednobodový náskok na barážovou Rodu a čeká nás tak velmi pikantní souboj. Domácí celek má stále velmi početnou marodku, kvůli zranění nebudou hrát Jungschläger, Zeldenrust, Sneijder, Barroilhet ani Najah. Hosté jsou naopak zdravotně kompletní, ale jednu absenci přeci jen mají. V minulém klání totiž obdržel čtvrtou žlutou kartu letošní sezóny gruzínský obránce Kašia a svému celku tak bude chybět.

V dresu Vitesse by měl i tentokráte nastoupit český obránce Tomáš Kalas. Trenér Fred Rutten upozorňuje, že utkání ve Waalwijku se nesmí podcenit. "Dobře vím, jaké to je hrát o záchranu a jak tým může během chvilky svou hru zlepšit. Stačí jeden moment a psychika je v tomto případě úplně jinde. Pokud chceme bojovat o druhou pozici, tak se však musíme s těmito nástrahami vypořádat a zvítězit. Budeme ale muset hrát velmi zodpovědně a záležet bude na tom, jestli dokážeme proměňovat naše šance," řekl Rutten s mírnými obavami.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.25 - 3.50 - 2.15
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
PSV Eindhoven - NEC Nijmegen  (neděle 12:30)
PSV doma přivítá Nijmegen, který stále bojuje o pohárovou Evropu.

Domácí PSV se již nejspíše smířilo s faktem, že letos titul nezíská. Na vedoucí Ajax ztrácí totiž eindhovenský celek čtyři body a pouhá dvě kola před koncem může být tento rozdíl zásadní. Ajax navíc doma hostí poslední Willem II a pokud nezaváhá, bude rozhodnuto. Přesto však PSV bojuje o 2. místo. Právě to hájí Eindhoven pouze o lepší skóre před dotírajícím Feyenoordem Rotterdam. Poslední dvě utkání PSV vyšla, když nejprve přehrálo AZ 3:1 a poté na domácí půdě snadno Groningen 5:2.

"Titul nejspíše nezískáme, ale stále bojujeme o Ligu mistrů, kterou všichni chceme. V té soutěži jsou peníze, zkušenosti a sláva. Musíme druhou příčku udržet za každou cenu," komentoval pozici PSV trenér Dick Advocaat. Ten bude postrádat zraněného Luciana Narsingha, který laboruje s kolenem.

Na druhé straně stojí Nijmegen. Celek, kterému se v závěru sezony vůbec nedaří. Posledních pět kol přineslo totiž hned čtyři porážky a pouze jedinou remízu. I díky tomu NEC spadlo až na aktuální 11. místo a pouze vítězství nad PSV může uchovat naděje na playoff o Evropskou ligu. Poslední duel navíc přinesl hned pětibrankový příděl, když na půdě Twente NEC prohrálo vysoko 2:5.

"V poslendí době se nám nedaří, ale stále máme o co bojovat. A pokud nevyjde ani playoff, musíme bojovat alespoň o čest. PSV bude chtít vyhrát, my se však nedáme," nechal se slyšet kouč NEC Alex Pastoor. Ten bude postrádat v utkání s PSV hned čtveřici zraněných. Mimo bude Jordi Tutuarima, Danny van den Meiracker, Ruud Boymans a Søren Krukow Rieks.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.14 - 8.00 - 15.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
ADO Den Haag - Feyenoord Rotterdam  (neděle 12:30)
Fotbalisté Feyenoordu stejně jako loni zažívají povedenou sezónu a v tuto chvíli mají velkou šanci obhájit druhé místo. Na titul pravděpodobně už nedosáhnou, nicméně v souboji o druhou příčku s PSV a Arnhemem by neměli zaváhat. Nyní se pokusí navázat na dobrou formu na půdě trápícího se Den Haagu, který se během několika kol propadl na desáté místo a ztratil svůj velký náskok. Nicméně dlouhodobě se mu na velké favority daří.

Rotterdamský výběr má vše ve svých rukách a v posledních dvou duelech se utká s celky z dolních pater tabulky. V posledních devíti duelech prohrál pouze jednou na půdě Heerenveenu, po velmi důležité výhře nad Arnhemem v minulém kole uštědřil debakl Heraclesu v poměru 6:0. Den Haagu se po dobrém vstupu do jarní části přestalo dařit a následně pětkrát v řadě prohrál, teprve v minulém kole uhrál bod se sedmnáctým Venlem.

V podzimním vzájemném utkání dokázal Feyenoord zvítězit 3:2, vzhledem k současné formě a postavení v tabulce by měl zvítězit také teď. V domácím dresu nebude moci nastoupit Beugelsdijk a zraněné duo Horváth - Zwinkels. Hosté nemohou počítat pouze s marodem Boëtiusem. "Chceme opět zopakovat minimálně druhé místo z loňské sezóny a vzhledem k situaci všichni věříme, že se nám to povede," uvedl nadšeně kouč hostů Ronald Koeman.

"Den Haag má určitě svou kvalitu, a i když se mu nedaří, tak může vždy překvapit. Každý zápas je jiný, ovšem nyní hrajeme skvěle v obraně a střelecky se nám daří stále více. Doufám, že soupeře přehrajeme kombinací, jako se nám to povedlo proti Heraclesu. Určitě je v našich silách porazit následně i Bredu, musíme být ale plně koncentrovaní. Oproti loňskému roku jsme zkušenější a druhé místo opravdu není daleko," dodal Koeman optimisticky.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 7.00 - 4.75 - 1.40
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
AFC Ajax - Willem II  (neděle 12:30)
Předposlední kolo je tu a domácí Ajax bude bojovat o titul na domácí půdě proti Tilburgu.

Ajax může po tomto kole slavit zisk mistrovské trofeje. Slavný klub hájí aktuálně 1. pozici a na dotírající PSV má příjemný náskok 4 bodů. Dvě kola před koncem tak čísla hovoří jasně. V cestě za slávou Ajaxu bude stát nyní Tilburg, který by neměl být pro hráče pod vedením kouče Franka de Boera problémem. Ajax hraje ve velké pohodě a v posledních pěti zápasech hned čtyřikrát vyhrál a pouze jednou remizoval. Poslední kolo navíc přineslo příjemnou výhru 2:0, kterou si Amsterdamští vybojovali v Bredě.

"Víme, že to máme ve svých rukou. Musíme vyhrát, nic jiného nebereme. Willem II bude určitě kousat, hraje o záchranu a víme, že pokud s námi prohraje, tak spade. Bude to zajímavé utkání, které nejspíše přinese mnoho emocí," prohlásil kouč Ajaxu de Boer. Do utkání v barvách Ajaxu nenastoupí kvůli zranění Fabian Sporkslede, Davy Klaassen a Mickey van der Hart.

Willem II zažívá nevydařenou sezonu. Dvě kola před koncem hájí celek z Tilburgu poslední 18. příčku se ztrátou čtyř bodů na předposlední Venlo. V případě porážky s Ajaxem tak může celek pod vedením Jurgena Streppela balit kufry směr nižší soutěž. Willem II se dlouhodobě nedaří a i když nedávno zablýskla naděje na záchranu, hned v minulém kola byla uhašena na půdě Vitesse, které si s Tilburgem pohrálo snadno 3:1.

"Zápas s Ajaxem bude velmi zajímavý. Domácí mohou slavit titul, v případě našeho vítězství budeme moci ještě myslet na záchranu. Buďme však realisté, nejspíše se po tomto duelu s Eredivisie rozloučíme," nechal se slyšet kouč Willem II Streppel. Tomu bude chybět hned osmička zraněných. Do utkání nezasáhnou Ruud van der Rijt, Jeroen Lumu, Hans Mulder, Kevin Brands, Aurélien Joachim, Gaby Jallo, Niek Vossebelt a Jens Podevijn.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.04 - 13.00 - 34.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.AFC Ajax322010276:3170
2.PSV Eindhoven32213898:3866
3.Feyenoord Rotterdam32206663:3666
4.SBV Vitesse32197666:3864
5.FC Twente321610656:3158
6.FC Utrecht32176948:3957
7.SC Heerenveen321191248:5842
8.FC Groningen321261436:5142
9.Heracles Almelo329101357:6737
10.ADO Den Haag328131145:5937
11.NEC Nijmegen321071541:6037
12.AZ Alkmaar32991452:5236
13.PEC Zwolle32991438:4936
14.NAC Breda32981535:5235
15.RKC Waalwijk327101534:4531
16.Roda JC326121447:6430
17.VVV Venlo32591832:6224
18.Willem II32482031:7120

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (14)

Přidat komentář
Neuro

sleduje tady někdo Vitesse nějak podrobněji? mají šanci příští ročník EL dojít někam dál i bez Bonyho?

Reagovat
Neuro

tak kde jsou všichni ti fandové Arnemu? ajo oni umí psát jen "Bony "

Reagovat
REPLIKATOR

Bony

Reagovat
smazaný uživatel

asi tak cely tim hral hlavne na neho, ale dal polovicu golov, neviem kto by ho v tomto nahradil, myslim, ze po jeho odchode to bude nic moc

Reagovat
smazaný uživatel

a navyse odide aj Van Ginkel, to su dalsie goly a kreativita, vitesse bez sance v EL

Reagovat
AjaxFans

Tak už to můžem dát chladit,co?

Reagovat
smazaný uživatel

jj, já už krapet slavil včera

Reagovat
smazaný uživatel

Tituuuuuul

Reagovat
REPLIKATOR

Vitesse Feyenoord

Reagovat
smazaný uživatel

Joooooooooooooooooooooooooo, Ajaaaaaaaaaaaaaaax.

Reagovat
smazaný uživatel

tak sa pozrime aký náklad gólov tu máme v Eredivisie....zaslúži si väčšiu pozornosť pre tento útočný štýl celej ligy nieje to len o dnešnom kole..ale celkovo, pre mňa liga ktorá sa najviac podobá Premier League

Reagovat
smazaný uživatel

eredivisie mi pride pomerne podcenovana liga. je to taka mala bundesliga, moderne stadiony, okrem arnehu viac-menej vsetky stale vypredane, kopa mladych hracov, vela golov, utocny futbal.

Reagovat
smazaný uživatel

... arnhemu...

Reagovat
smazaný uživatel

waalwijk sezona zachranena, sice s odretymi usame ale predsa ! vidime sa na mandemakers aj v buducej sezon !

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele