Nizozemská Eredivisie - souhrn 23. kola

13.02.2009, 22:38, aktualizováno 15.02.2009, 16:31
Komentáře a souhrny
V souboji obhájce titulu a aktuálně vedoucího týmu tabulky se zrodila remíza, PSV hrálo s Alkmaarem 2:2. Druhé místo si výhrou nad Volendamen upevnilo Twente, Ajax ukončil výsledkovou krizi a porazil Feyenoord. Den Haag porazil v záchranářském souboji 1:0 De Graafschap, Breda si stejným výsledjkem poradila s Rodou.

Willem II - FC Utrecht 0:2

13.02.2009 20:45

Góly: 47. Gregoor van Dijk, 75. Cedric van der Gun

Willem II je po dobrém vstupu do sezony v krizi, z posledních jedenácti zápasů klub vytěžil pouze čtyři body a hrozba sestupu začíná být v jeho případě hodně akutní. Naposledy Tilburg ztratil v pátek doma s Utrechtem.

Utrecht má slušnou formu a potvrdit to mohl již ve druhé minutě Cornelisse, jeho rána levačkou jenom těsně minula domácí svatyni. Willem II si v prvním poločase vypracoval jenom jednu slušnou šanci - v sedmé minutě se do slibné pozice dostal Mehmet Akgun a jeho pokus olízl pravou tyč.

Úvodní pětačtyřicetiminutovka příliš šancí nepřinesla, nejdůležitějším pro oba týmy bylo neinkasovat. Až čtyři minuty před odchodem do kabin se musel činit domácí brankář Aerts, který likvidoval pokus Van der Guna.

Klíčový moment zápasu přišel dvě minuty po změně stran. Ve 47. minutě skvěle zafungovala spolupráce Van Dijka s Van der Gunem a první jmenovaný otevřel skóre - 0:1.

Inkasovaná branka domácí probrala a v následujících minutách to byli oni, kdo udával tempo hry. Na úvodní branku se snažil zareagovat Demouge, Vorm ovšem jeho pokus za svá záda nepustil. V 59. minutě neuspěl Swinkels, který hlavičkoval nepřesně. Nejblíže k vyrovnání pak měl střídající Mohamed Messoudi, jehož trestný kop orazítkoval břevno.

Za všechny neproměněné šance domácí krutě zaplatili v 76. minutě, Cziommer posadil trestný kop na hlavu Van der Guna a ten udělal přítrž snaze Tilburgu o vyrovnání - 0:2.

Více informací k zápasu

ADO Den Haag - BV De Graafschap 1:0

14.02.2009 18:45

Góly: 42. Berry Powel

ADO Den Haag přivítal na svém hřišti celek z De Graafshapu. V souboji dvou týmů ze sestupového pásma dokázal domácí celek vyhrát, přestože prakticky po celé utkání hrál v deseti.

Začátek utkání se domácím opravdu nevydařil. Už od samého úvodu tahali za kratší konec a důkazem toho byla 14. minuta, když se po zbytečném faulu nechal vyloučit domácí Christian Kum.

Den Haag ovšem nepřešel do defenzivní činnosti jak by někdo předpokládal. Domácí hráči se začali řídit rčením "Nejlepší obrana je útok" a tak okamžitě vrhli všechny síly do útoku. Odměnou za to mohl být přímý volný kop Dannyho Buijse. Jeho střela ovšem mířila výše než měla.

Poté přišel protiútok vedený Berrym Powelem, ten si pohrál s bránícím hráčem a naservíroval brankovou příležitost Lexu Immersovi. Ten se nerozpakoval a míč okamžitě poslal na branku, kterou hájil Erik Heijblok. Tomu střela nenadělala žádné problémy a tak zůstal stav neměněn.

Blížil se konec prvního poločasu a domácí chodili i přes nepříznivý počet hráčů stále do ofenzivní činnosti. Tentokrát začala akce od samotného brankáře domácích, když Boy Waterman svým dlouhým výkopem našel Immerse a ten okamžitě poslal míč na volného Powela. Ten si díky své rychlosti dokázal poradit i s brankářem Heijblokem a ve skluzu otevřel stav utkání ve prospěch domácích.

Do druhé půle však vešli lépe hosté. Svou převahu na hřišti však nepotvrdili žádnou závažnější šancí. Diváci si tak museli počkat až do 74. minuty. K míči se dostal hostující Jason Oost. Svou tvrdou střelou vylekal domácího brankáře, který projektil vyrazil pouze před sebe. K odraženému míči se však sám Oost nedostal díky výborné defenzivní práci Timothy Derijka.

Uběhli necelé tři minuty a do další šance se vrhli znovu hosté. Chybu Richarda Knoppera dokázal využít Geert Den Ouden a řítil se sám na Watermana. Ten však zůstal v klidu a s jeho střelou si hravě poradil.

Domácím poté značně ubylo na silách a hosté se odevzdaným výkonem nezmohli na vyrovnání. Utkání tedy skončilo zaslouženou výhrou domácích 1:0.

Více informací k zápasu

FC Twente - FC Volendam 2:1

14.02.2009 19:45

Góly: 28. Marko Arnautović, 33. Blaise N'Kufo (pen.) - 5. Paul de Lange (pen.)

Poslední Volendam sice na hřišti Twente překvapivě vedl, ale poté brzy inkasoval červenou kartu a už jen přihlížel, jak soupeř otáčí skóre. Twente se podařilo zásluhou branek Arnautoviče a N'Kufa ještě do konce prvního poločasu otočit na 2:1 a tímto výsledkem skončilo i celé utkání.

Pouhých šest minut po startu se Volendam ujal překvapivého vedení. Perez totiž v pokutovém území fauloval Meijerse a hlavní sudí daroval hostům penaltu. Tu proměnil Paul de Lange - 0:1. Twente mohlo rychle odpovědět, ale Blaise N'Kufo hlavičkou trefil pouze tyč. Branková konstrukce zaduněla i na druhé straně, když zastavila pokus Mathieua Bootse. Pravděpodobně rozhodujícím faktorem zápasu byla 19. minuta, kdy už druhou žlutou kartu inkasoval Koning a dlouhých 70 minut oslabil svůj tým.

O devět minut později využil celek z Enschede přesilovku poprvé, když si na Perezův pas naběhl Marko Arnautovič a vyrovnal na 1:1. Ve 35. minutě už na ukazateli skóre svítil stav ve prospěch domácích. Peter Wisgerhof byl v šestnáctce faulován a také on, respektive Twente bylo odměněno penaltou. Úspěšným střelcem se stal Blaise N'Kufo a rozhodl o konečném výsledku 2:1. V dalších více než padesáti minutách už diváci nic podstatného neviděli.

Více informací k zápasu

PSV Eindhoven - AZ Alkmaar 2:2

14.02.2009 19:45

Góly: 48. Danny Koevermans, 82. Danny Koevermans - 11. Gill Swerts, 29. Maarten Martens

Alkmaar měl šlágr kola na hřišti PSV Eindhoven skvěle rozehraný, vedl už 2:0, jenomže ve druhém poločase se dvakrát trefil Danny Koevermans a vykřesal pro PSV malou naději na možnou obhajobu titulu.

Hostující AZ mířilo po brankách Gilla Swertse a Maartena Martense z prvního poločasu za dvanáctým vítězstvím v řadě, ale nakonec se muselo spokojit s pouhým bodem za remízu 2:2, tu PSV vystřelil Koevermans. Přesto má stále Alkmaar na čele tabulky luxusní náskok.

Uběhlo pouze 12 minut a Alkmaar šel zásluhou Stijna Schaarse a hlavičkujícího Gilla Swertse do vedení 1:0. PSV si na svou první šanci musel počkat až do 25. minuty, kdy však Afellayova slabá střela nemohla brankáře Romera ohrozit. AZ slabou produktivitu soupeře potrestalo o dvě minuty později. Demy de Zeeuw si došel pro penaltu, když ho fauloval Jeremie Brechet. Penaltu sice napoprvé chytil brankář Isaksson, ale na dorážku Martense již neměl. Pro Eindhoven byl konec prvního poločasu vysvobozením, když toho v úvodní pětačtyřicetiminutovce příliš nepředvedl a prohrával o dvě branky.

Do druhého poločasu ale domácí vlétli jako jiný tým a krátce po startu byl blízko brance Koevermans. Tentokrát ho ale ještě zastavila tyč. Nizozemský útočník vše napravil ve 49. minutě, kdy si naskočil na Dzsudzsakův centr a hlavičkou snížil na 1:2. Další vzrušení si pro diváky na Philips Stadium přichystal Koevermans až na 83. minutu. Tehdy mu připravil míč Francisco Rodiguez a domácí borec zblízka srovnal. Zatímco domácí fanoušci slavili vyrovnávací branku, AZ se málem opět ujalo vedení. De Zeeuwovu střelu z uctivé vzdálenosti však dobře vytáhl Isaksson a určil konečný stav utkání 2:2.

Více informací k zápasu

NAC Breda - Roda JC 1:0

14.02.2009 20:45

Góly: 42. Nourdin Boukhari

Další sobotní utkání 23. kola skončilo výhrou favorita na domácím hřišti, když Breda dokázala zdolat Rodu v poměru 1:0.

Utkání začalo ve vlažném tempu a oba celky spíše vyčkávali s čím přijde soupeř. První větší šance se diváci mohli dočkat až ve 34. minutě a to zásluhou hostujícího Anouara Hadouira. Jeho střela postrádala více štěstí a tak pouze orazítkovala tyč domácí branky, kterou hájil Jelle ten Rouwelaar.

Poté přišla velká šance na straně domácích hráčů z kopaček Fouada Idabdelhaye. Ten si pohrál s hostující obranou a svým lobem překvapil i samotného brankáře Brama Castra. Naštěstí pro něj však střelecký pokus mířil příliš vysoko.

Následovala 42. minuta a výborná střelecká pozice ze strany domácích. V té se ocitl osamocený Nourdin Boukhari a svou nekompromisní střelou poslal domácí do vedení.

Po příchodu z kabin se domácí znovu chopili iniciativy a usilovali o druhou branku. To nezvládl hostující Davy De Fauw a v 53. minutě si svým tvrdým zákrokem vykoledoval rovnou červenou kartu.

Hosté se poté uzamkli na vlastní polovině a jen sporadicky vyzkoušeli pozornost domácí obrany. Ale ani Breda nepředváděla oslnivý fotbal a početní převahu nemohla nijak využít. Do jediné vážnější šance druhého poločasu se tak ke konci dostal aktivní Boukhari. Ten svou střelou však rozezvonil pouze břevno hostující branky.

Roda tedy nezvládla své další vystoupení a vybudovala si již čtyřbodovou ztrátu na záchranu.

Více informací k zápasu

AFC Ajax - Feyenoord Rotterdam 2:0

15.02.2009 12:30

Góly: 51. Thomas Vermaelen, 90. Urby Emanuelson

Ajax konečně zabral a před domácím publikem zaslouženě porazil Feyenoord Rotterdam. Ajax tak nyní na třetím místě ztrácí na vedoucí Alkmaar 12 bodů.

Svěřenci trenéra Marca van Bastena šli do zápasu s jediným a jasným cílem - vyhrát. Ve 13. minutě také poprvé zahrozili, ale Suarezův volej zneškodnil brankář Henk Timmer. Hosté měli výraznější šanci až po půlhodině hry, ale Makaay hlavičkou nezacílil přesně. O sedm minut později se opět musel činit Timmer poté, co z voleje znovu pálil Suarez a následně hlavičkoval nad Vermaelen.

Stav se změnil až v 52. minutě. Bakircioglův volný přímý kop do branky usměrnil Vermaelen. Ajax si mohl v závěrečné půlhodině několikrát pojistit vedení, ale v cestě mu stál brankář Timmer a branková konstrukce. Emanuelsonova střela byla od tyče odražena na brankovou čáru, kde jí chytil Timmer. Další šanci měl Suarez, jenž přehodil brankáře, ale míč pouze zazvonil o břevno. Emanuelsonův trestný kop pro změnu zastavila tyč. Osm minut před koncem definitivně pohřbil všechny naděje hostů Tiendalli, jenž dostal červenou kartu. Aktivní Suarez pak nakonec v nastaveném čase ještě připravil branku pro Emanuelsona a utkání skončilo 2:0.

Více informací k zápasu

NEC Nijmegen - SC Heerenveen 1:1

15.02.2009 14:30

Góly: 38. Youssef El Akchaoui (pen.) - 3. Viktor Elm

Vyrovnané utkání 23. kola se odehrálo na domácí půdě v Nijmegenu, kam přijel ambiciózní Heerenveen.

A byli to hosté, kteří se postarali o velice zajímavý začátek. Běžela teprve třetí minuta utkání, když se míče zmocnil Roy Beerens, ten prošel přes bránící hráče a přesným centrem našel volného Viktora Elma, který svou hlavičkou dokázal překonat domácího brankáře Gabora Babose a poslal tak Heerenveen do brzkého vedení.

O další šanci se postarali v 16. minutě znovu hostující hráči. Tentokrát svou střelu vyslal Goran Popov, ale Babos byl již připraven.

Poté přišel herní útlum obou celků a zdálo se, že otěže zápasu přebírá spíše domácí tým. Ten svou mírnou převahu dokázal v běžící 39. minutě přetavit ve vyrovnávací branku, o kterou se z pokutového kopu postaral Youssef El Akchaoui. Proti jeho střele neměl Brian Vandenbussche, který předtím fauloval Janssena, v brance hostí sebemenší šanci.

To bylo z prvního poločasu vše. Do toho druhého vstoupili tak jako do úvodu utkání lépe hosté a byl to znovu Elm, který se postaral o solidní šanci. Elm si pohrál s bránícím hráčem a přesnou kolmicí našel volného Danijela Pranjice. Babos byl však na jeho pokus dostatečně připraven.

Pak přišli na řadu znovu domácí. Ti se začali věnovat spíše defenzivním činnostem a do útoku se dostávali pouze v přečíslení. O jednu ze zajímavých akcí se postaral střelec vyrovnávající branky El Akchaoui. Ten utekl po levé straně a naservíroval míč volnému Kivuvuoi. Ten bohužel nabídnutou šancí pohrdl a střelu v podstatě zahodil.

Náhradník Kivuvu střílel znovu jedenáct minut před koncem, ale ani tentokrát se jeho střela nemohla hodnotit jako gólová. Utkání poté skončilo remízovým výsledkem 1:1.

Více informací k zápasu

Sparta Rotterdam - SBV Vitesse 0:0

15.02.2009 14:30

Góly: -

Bezbrankovou remízu a převážně nudné představení shlédli návštěvníci, kteří zavítali dnes po poledni na zápas domácí Sparty s rozjetým Vitesse.

Už od samého začátku byla znát na hostujících hráčích pohoda z předchozích kol. Ti se do dobré šance dostali už v páté minutě zásluhou Dalibora Stevanovice. Ten se dostal do dobré střelecké pozice, avšak na jeho střelu byl domácí brankář Cassio připraven.

Zanedlouho o sobě dali vědět i domácí. Erik Falkenburg se proháčkoval skrze bránící hráče Vitesse a svou střelou vyzkoušel pozornost Pieta Velthuizena v brance hostí.

Do dobré šance se dostal Nicky Kuipers. Ten však svou střelou mnoho práce domácímu brankáři nenadělal. Ihned po něm se míče zmocnil znovu hostující hráč, tentokrát Domingues De Souza Claudemir, ale ani on svým pokusem brankový stav nezměnil.

To bylo však z první půle vše. Do té druhé vstoupili lépe domácí hráči. K míči se dostal aktivní Falkenburg a svou střelou výrazně otestoval hostujícího brankáře.

Z druhého dějství uteklo necelých deset minut a do solidní šance se dostal hostující Rogier Molhoek. Ovšem i on narazil na pozorného Cassia, a tak stav zůstal stále 0:0. Po něm se o slovo přihlásil Rydell Poepon. Ani on však nedokázal prolomit střeleckou nemohoucnost tohoto utkání.

Poepon měl šanci strhnout vítězství na stranu domácích sedm minut před konce hrací doby, jeho střela postrádala jak rychlost, tak i pořádnou přesnost.

O poslední šanci zápasu se poté postaral z řad Vitesse spíše nevýrazný Lasse Nilsson. Ten prošel přes bránící hráče a ve slibné střelecké pozici pouze vyzkoušel pozornost domácího brankáře.

Více informací k zápasu

FC Groningen - Heracles Almelo 2:0

15.02.2009 14:30

Góly: 38. Gonzalo García, 41. Marcus Berg

FC Groningen potvrdil v zápase proti Heraclesu Almelo roli favorita a na vlastním stadionu zdolal svého soupeře 2:0.

Byli to právě domácí, kteří se postarali o první šanci zápasu. Osamocený Danny Holla si křikl o míč, který okamžitě dostal, avšak svou střelou nijak brankáře Martina Pieckenhagena v brance hostí neohrozil.

To o pár minut později o sobě dal vědět Evgeniy Levchenko. Ten si výborně připravil míč ke střele, kterou pak poslal těsně nad břevno hostující branky.

Nicméně, Heracles se nenechal zatlačit pouze k bránění a zásluhou Juhy Hakoly se dostal do výrazné šance, kterou však s přehledem vyřešil domácí brankář Luciano.

Běžela 39. minuta a ke slovu se znovu dostali domácí, přesněji Gonzalo García-García. Ten se nerozpakoval ani minutu a svou střelou překvapil hostujícího brankáře a poslal domácí do jednobrankového vedení.

Uběhly necelé tři minuty a o další rozruch v blízkosti Pieckenhagenovy branky se postaral Marcus Berg, který si naskočil na přímý kop a poslal domácí těsně před poločasem do vedení 2:0.

Druhá polovina byla již méně rušná a za zmínku stojí akce ze začátku druhého dějství, o kterou se postaral svou parádní střelou do břevna hostující Ricky van den Bergh. Výsledek mohl ještě před koncem kosmeticky upravit Holla, avšak jeho průnik středem hřiště a následná střela nenašla svůj cíl.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.AZ Alkmaar23183249:1457
2.FC Twente23146345:2248
3.AFC Ajax23143650:2745
4.PSV Eindhoven23126549:2542
5.SC Heerenveen23126546:4142
6.FC Groningen23124743:2540
7.FC Utrecht23107635:2637
8.NAC Breda23105833:3635
9.NEC Nijmegen2388730:2632
10.SBV Vitesse2368923:3326
11.Willem II23741227:3725
12.Feyenoord Rotterdam23661133:3324
13.Sparta Rotterdam23661135:4824
14.Heracles Almelo23581024:3823
15.ADO Den Haag23641324:3822
16.Roda JC23461325:4118
17.BV De Graafschap23451415:4517
18.FC Volendam23431626:5715

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (33)

Přidat komentář
smazaný uživatel

AZ teda jede

Reagovat
terry

Škoda Alkmaaru. Vedení bylo nadějné, ale remíza venku je taky dobrá. Ajax má poslední šanci aspoň teoreticky vrátit se do boje o titul, protože i v případě výhry bude ztráta velká.

Reagovat
smazaný uživatel

ajax nemá na to pravidelně vítězit takže letos je ze hry. Škoda. AZ už si to může pokazit jenom sám, doufám že nepřijde žádná krize a ukáže se poprvé v LM

Reagovat
smazaný uživatel

to by bylo fajn, mozna by vidina LM udrzela i opory v cele s Moussou a Demym...

Reagovat
terry

Odejít by mohli jedině do zahraničí.

Reagovat
smazaný uživatel

to po nich ale nikdo nechce

Reagovat
terry

Já samozřejmě taky ne. Jen jsem tak podotknul, že momentálně je to může táhnout jen do zahraničí..

Reagovat
smazaný uživatel

časem určitě, ted nemají důvod, teda doufám

Reagovat
smazaný uživatel

zatím Eredivisii nepřerostli

Reagovat
smazaný uživatel

nevim jak casto AZ sledujes, ale cela rada jeho hracu (nerkuli vetsina) reprezentuje; o De Zeeuwa mela zajem mj. Valencia...Romero vychytal Argentine titul na olympiade i na MS 20, Moisander, Moreno, Pocognoli, Martens jsou vsechno velky talenti, nemluve o Moussovi Dembélém, ktery uz ted ma na Premier League nebo Primera División, stejne tak El Hamdaoui...a mohl bych pokracovat s Arim, Swertsem, atd...

Reagovat
smazaný uživatel

ale podobný věci se dají napsat i třeba o PSV nebo Ajaxu, a taky jim odešel dycky jenom jeden dva hráči, jasně že se Dembelé nebo de Zeeuw budou chtít prosadit i jinde, ale myslím že ted není důvod odcházet

Reagovat
smazaný uživatel

zdanlive ne, ale zajemci se v lete urcite najdou, a nebudou to maly kluby

Reagovat
smazaný uživatel

s tím počítám, ale pochybuju že vedení bude bezhlavě prodávat, nejsou v česku. Myslím že víc než jednoho nebo dvou odchodů se nedočkáme a to eště za podmínky, že přijde náhrada. Oslabovat se před LM je specialita českejch klubů, pokud tihle hráči nebudou trucovat kvůli odchodům tak neodejdou

Reagovat
smazaný uživatel

i kdyz je pravda ze AZ letos hlavne fungujou dohromady jako tym....nicmene jak jsem zminoval; minimalne Dembélé, Romero, De Zeeuw a El Ham by v klidu meli na to pravidelne nastupovat za velkej tym...

Reagovat
smazaný uživatel

jo a taky by to hodně posilnilo rozpočet, mohli by se stabilizovat, vhodně doplnit kádr a tak

Reagovat
smazaný uživatel

no tak jasne...snad to nezakrikneme

Reagovat
smazaný uživatel

každopádně v holandsku to bývá často vyrovnaný a ted už se zdá že je skoro rozhodnuto, docela brzo, až si říkám aby se to ještě nezlomilo

Reagovat
smazaný uživatel

hm ale letos ma vetsina tymu dost znacny vykyvy, AZ to ma rozehrany vyborne...

Reagovat
smazaný uživatel

hmmm skoda ze jsme to neudrzeli, v druhy puli jsme byli zbytecne moc stazeni...je videt ze chybi Moreno s Moisanderem - Luijcx na Koevermanse nestacil, oba goly jdou de facto na jeho vrub....zda se ze El Ham je trochu v utlumu, dal bych sance jinym...

na druhou stranu Dembélé byl opet vynikajici, stejne tak stred zalohy jako obvykle

Reagovat
Tomanatura

Tým NAC Breda zaznamenal dlouho očekávanou výhru...

Reagovat
terry

Reagovat
One-Real

pozor pozor

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Naučte se sklonovat jméno nového mistra. FC GRONINGEN, bez koho čeho se Eredivisie neobejde, bez FC GRONINGENU, komu čemu je Eredivisie malá, FC GRONINGENU, koho co nejraději uvidíme na trůnu, FC GRONINGEN, oslovujeme, voláme, MISTŘI Z GRONINGENU!, o kom čem budeme mluvit jen a jen v superlativech, o FC GRONINGENU, s kým čím se při fotbale nejlépe bavíme, s FC GRONINGENEM!

Reagovat
terry

To nemyslíš vážně.

Reagovat
fantomas

Ticho tam!

Reagovat
božský John

Reagovat
Zajda

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
One-Real

fantíkovi hráblo ale tak, kdo si hraje nezlobí

Reagovat
Tomanatura

Reagovat
Tomanatura

Šak Breda bude ještě před nimi.

Reagovat
smazaný uživatel

No neviem Groningen ma skoro blizsie k vypadnutiu ako titulu ty mistre.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele