Nizozemská Eredivisie - souhrn 17. kola

26.12.2008, 16:29, aktualizováno 28.12.2008, 18:30
Komentáře a souhrny
Na čele nizozemské ligy nic nového - Alkmaar i Ajax své zápasy zvládly, takže AZ vstoupí do druhé poloviny sezóny s tříbodovým náskokem na prvním místě. To samé platí i o třetím místě, které Twente ustrážilo ve vzájemném bezgólovém utkání v Eindhovenu. Heerenveen vyhrál v Groningenu a dostal se na šesté místo...

Feyenoord Rotterdam - NAC Breda 3:1

26.12.2008 14:30

Góly: 32. Diego Biseswar, 44. Leroy Fer, 62. Leroy Fer - 86. Matthew Amoah

V předehrávce 17. kola Eredivisie si domácí Feyenoord poradil s překvapením soutěže, s Bredou a zvítězil 3:1.

Utkání začalo v klidném tempu. Domácí nechtěli udělat chybu, protože moc dobře věděli o kvalitách brejkové hry Bredy. Po klidném začátku se začal Feyenoord osmělovat a začal svého soupeře tlačit na vlastní půlku.

Avšak i přesto byla o velké šance nouze. První přišla až ve 33. minutě a hned skončila gólem. Po levé straně se uvolnil Diego Biseswar a výstavní ranou z 34 metrů překonal marně se snažícího brankáře Jelle ten Rouwelaara, který se mohl jen bezmocně dívat jak míč padá za jeho záda.

Biseswar se pár minut po své brance znovu tlačil do útoku. Tentokrát si narazil po levé straně se svým spoluhráčem, pronikl do nepřátelského pokutového území a ranou ze 16 metrů orazítkoval břevno.

Zdálo se, že domácí dohrají poločas v klidu a nebudou riskovat případnou ztrátu vedení. Běžela 44. minuta a na pas z pravé strany si naběhl Leroy Fer a chytrou hlavičkou přehodil strážce hostující branky. Později se však ukázalo, že Fer stál evidentně v postavení mimo hru.

Poločasová přestávka určitě přišla hostům vhod. Do druhé půle vstoupili domácí znovu aktivně. Usilovně bojovali o třetí branku, které se dočkali v 62. minutě zásluhou aktivního Fera.

Konec zápasu se blížil a v ochozech domácího stánku panovala spokojenost. Breda se v posledních minutách drala alespoň za čestným gólem. Matthew Amoah se uvolnil ve středu hřiště, pronikl do šestnáctky Feyenoordu a střelou k levé tyči překonal Roba Van Dijka.

Feyenoord se díky výhře 3:1 posunul na 11. pozici, NAC Breda zůstává na pozici páté, avšak sobotní zápasy ji mohou srazit tabulkou dolů.

Více informací k zápasu

PSV Eindhoven - FC Twente 0:0

27.12.2008 18:45

Góly: -

Twente po bezgólové remíze na Philips Stadium s tamním PSV Eindhoven zůstává na čtvrté příčce a před dnešním soupeřem má stále čtyřbodový náskok.

Svěřenci trenéra McClarena sice nenavázali na šňůru pěti vítězných zápasů v řadě, ale přesto je remíza s PSV povedeným zakončením roku 2008.

Do první šance se dostalo až po 18 minutách PSV, ale Brechetova hlavička byla vyražena na roh. Za šest minut odpovědělo Twente, když se do vápna vřítil Robbie Wielaert a poslal míč na Arnautoviče, jenž nastřelil tyč. Poté pokoušel štěstí z dálky Dzsudzsak a také jeho střela skončila na brankové konstrukci, tentokrát na břevně. To bylo z prvního poločasu vše.

Druhé dějství toho nabídlo ještě méně než to první a jedinou větší šanci měli hosté. V 68. minutě ale nedosáhl na centr Ceese Pauweho Arnautovič. Od té chvíle se oba týmy soustředily na to, aby neinkasovaly, nakonec také čisté konto udržely a rozešly se smírně 0:0.

Více informací k zápasu

Willem II - Sparta Rotterdam 3:2

27.12.2008 19:45

Góly: 2. Rens van Eijden, 22. Frank Demouge, 58. Arjan Swinkels - 40. Ruud Knol (pen.), 54. Joey Godee

V celku zajímavé utkání bylo k vidění na Willem II Stadion, kde domácí Tilburg hostil Spartu Rotterdam.

Začátek utkání patřil jednoznačně domácím hráčů. Úvodní tlak se vyplatil a už ve třetí minutě utkání mohl svou branku oslavovat Rens Van Eijden po výborném centru Saida Boutahara.

Ve 22. minutě bylo v řadách domácích ještě veseleji. Architektem další brankové příležitosti se stal znovu Boutahar. Tentokrát si na jeho volný přímý kop naskočil nejvýše Frank Demouge a poslal Tilburg do vedení 2:0.

Hosté však zbraně nesložili. V závěru prvního poločasu si Sparta vypracovala menší tlak, ze kterého vytěžila i kontaktní branku. Rydell Poepon si pohrál s celou obranou Willem II a prošel až k brankáři Maikelu Aertsovi, ten se však útočníkovi vrhnul pod nohy a rozhodčí Michel Winter okamžitě nařídil pokutový kop pro hosty. K tomu se postavil Ruud Knol a s přehledem proměnil.

Důležitá branka ve prospěch Rotterdamu. Avšak z euforie nevytěžil nic Edouard Duplan. Ten se dvě minuty před koncem poločasu nechal hloupě poslat do sprchy. Po druhé žluté kartě ho Winter nekompromisně vyloučil.

Začátkem druhé poločasu hosté těžili z kontaktní branky. Pomalu, ale jistě, si vytvářeli herní převahu, která v 54. minutě přinesla své ovoce. Joey Godee se proháčkoval obranou až na dostřel soupeřovy branky a nekompromisně vyrovnal.

Z patové situace se však hosté neradovali dlouho. Přišla 58. minuta a únik Arjana Swinkelse. Ten se nijak nerozpakoval a napálil míč směr Wapenaarova branka. Bohužel pro brankáře hostí se Swinkelsova střela zastavila až v síti.

Do konce zápasu v tu chvíli zbývalo něco málo přes půl hodiny. Domácí se stáhli a jen občasnými útoky hrozili celku z Rotterdamu. V deseti hrající se už na vyrovnání nezmohla, a tak v Tilburgu podlehla Willemu II v poměru 2:3.

Více informací k zápasu

Heracles Almelo - BV De Graafschap 0:0

27.12.2008 19:45

Góly: -

Další sobotní utkání 17. kola holandské Eredivisie nás zavedlo na Polman Stadion, kde své domácí zápasy hrají hráči Heraclesu Almela. Ti přivítali outsidera z De Graafshapu.

Obě strany v minulém kole prohrály, a tak bylo v zájmu obou mužstev vyhrát. Avšak ani jednomu z nich se to nepovedlo a po předvedeném výkonu se musely spokojit každý se ziskem jednoho bodu za remízu 0:0.

Nudná hra a málo šancí, i tak by se dalo nazvat divadlo, které Almelo s De Graafshapem předvedly. Začátek utkání překvapivě patřil hostům. Stephan Keller našel Jasona Oosta a ten svou ranou z 15 metrů nemířil vůbec špatně. Bohužel pro něj však jeho rána brankáře Almela Martina Pieckenhagena nepřekonala.

Po půlhodině hry se znovu zaskvěla stejná dvojice v podání hostí. Tentokráte si role obrátili, když Oost nacentroval a Keller hlavičkoval těsně nad břevno.

Domácí se jen zřídka dostávali do útoku, hra se převážně odehrávala ve středu pole. Když už se Heracles dostal k hostující bráně, většinou ztroskotal na dobře organizované obraně soupeře.

Druhý poločas začal zostra De Graafshap. Deset minut od začátku druhé půle se míče chopil Peter Jungschlager a svou zdravou agresivitou se dostal na dostřel Pieckenhagena. Ten však bravurním zákrokem svůj tým podržel.

Domácí se do pořádné šance dostali až před závěrečným hvizdem. Willy Overtoom se prokličkoval až k Heijblokovi. Tomu však hodně záleželo na úspěchu svého celku a Overtooma vychytal.

Po nudném výkonu se oba celky rozešly smírně 0:0.

Více informací k zápasu

SBV Vitesse - FC Volendam 3:1

27.12.2008 20:45

Góly: 7. Alexander Büttner, 25. Santi Kolk, 83. Mads Junker - 54. Melvin Platje

Kouč Vitesse Hans Westerhof se pravděpodobně zachránil na lavičce arnhemského klubu poté, co jeho svěřenci porazili poslední Volendam a alespoň na chvíli unikli sestupovým vodám.

Vitesse nechtělo ponechat nic náhodě a hned od prvních minut útočilo. Vše se zúročilo v 7. minutě, kdy po dobré kombinaci otevřel skóre Alexander Buttner. Volendam si první šanci schoval na 23. minutu. Kelvin Maynard předvedl skvělé sólo, ale nakonec nedokázal přesně zakončit. Za neproměněnou šanci poslední tým ligy draze zaplatil. Brankář Jeroen Verhoeven předvedl obrovskou hrubku, když míč nakopl pouze ke Kolkovi, jenž z 25 metrů zvyšoval do prázdné brány.

Volendam sice zdramatizoval duel osm minut po přestávce, kdy Sheotahulovův centr za brankářova záda hlavičkou usměrnil Platje. Stejný hráč mohl o deset minut později vyrovnat, ale gól mu nebyl uznán kvůli ofsajdu. O chvilku později to opět mohlo být 2:2, jenomže Bootsův pokus na brankové čáře vykopl Van der Struijk. Vitesse si nakonec pojistilo vítězství osm minut před koncem, přesným střelcem se stal Mads Junker.

Více informací k zápasu

AFC Ajax - ADO Den Haag 3:0

28.12.2008 12:30

Góly: 6. Darío Cvitanich, 17. Darío Cvitanich, 57. Darío Cvitanich

Ajax potvrdil v zápase 17. kola holandské Eredivisie roli favorita a na domácí půdě porazil Den Haag rozdílem třídy v poměru 3:0.

Zápas začal přesně tak, jak se čekalo. Domácí se ihned po úvodním hvizdu ujali iniciativy a tlačili na svého soupeře. Odměna v podobě gólu přišla velmi brzy a to už v 7. minutě. Luis Suárez se ve středu hřiště nejlépe zorientoval a výbornou kolmicí vyslal do velké šance Daria Cvitaniche. Ten si pohrál s obranou a také s ležícím brankářem Robertem Zwinkelsem a bez problémů zavěsil.

Oběhlo jedenáct minut a Ajax se znovu dostal do velmi příjemné šance. Když znovu Suárez zakouzlil s balonem a našel Cvitaniche, který svou druhou brankou v zápase zvýšil už na 2:0. Od té doby se oba celky začali šetřit a spíše se soustředili na bránění. První poločas skončil zvýšenou aktivitou hostí, avšak na výsledek to nemělo žádný vliv. Do toho druhého vstoupili domácí znovu s větší vervou než soupeř.

Běžela 57. minuta a dvojice Suárez - Cvitanich zaúřadovala potřetí. Po výborném pasu nahrávače Suaréze si nejvýše naskočil kanonýr Cvitanich a zkompletoval hattrick. Po jasném zápase si domácí zlepšili náladu a výhrou 3:0 sebrali všechny tři body.

Více informací k zápasu

FC Utrecht - Roda JC 3:1

28.12.2008 14:30

Góly: 21. Cedric van der Gun, 38. Simon Cziommer (pen.), 46. Loïc Loval - 58. Marcel Meeuwis (pen.)

Další utkání holandské Eredivisie nás zavedlo na Galgenwaard Stadion v Utrechtu, kde domácí změřili síly s hostující Rodou JC.

V začátku utkání jasně tahal za delší konec domácí celek. Od prvních minut se tlačil do zakončení a usiloval o první branku. Té se dočkal ve 22. minutě, když se uvolnil Simon Cziommer a nachystal perfektní palebnou pozici pro Cedrica van der Guna. Ten míč napálil přímo z voleje a Bram Astro v hostující brance neměl nárok. Domácím to však nestačilo a chtěli soupeře dorazit. Ten však odolával až do 38. minuty, kdy se Utrecht prosadil zásluhou Cziommera. Poločas tedy vyzněl mnohem lépe pro domácí, když odcházeli do kabin za stavu 2:0.

A ještě mnohem lepší to bylo pro Utrecht na začátku půle druhé. Na křídle se uvolnil Tom Caluwé a s velkým přehledem našel nabíhajícího Loice Lovala. Ten se nerozpakoval a poslal domácí do tříbrankového vedení. Zdálo se, že hosté vše zabalí a zápas prostě už jen dohrají, avšak to nebyla pravda. Roda začala kousat. Centrované balony do pokutového území, však nepřinášely žádné ovoce.

Zbývala necelá půlhodinka hry do konce, když si na další centr naskočil Jan-Paul Saeijs. Toho však ve výskoku stáhl zpět na zem Barry Maguire a rozhodčí odpískal penaltu, kterou s přehledem proměnil Marcel Meeuwis. Zbývající půlhodina už ale nepřinesla žádnou větší šanci a tak utkání skončilo vítězstvím domácích v poměru 3:1.

Více informací k zápasu

AZ Alkmaar - NEC Nijmegen 1:0

28.12.2008 14:30

Góly: 75. Graziano Pellè

Alkmaar dokázal porazit Nijmegen a upevnil si pozici na čele tabulky. Z pomyslného vrcholku vstoupí do Nového roku také díky Pellemu, jenž dal dnes jedinou branku utkání.

První poločas z větší části ovládlo AZ. Po čtvrthodině hry si připsal první střelecký pokus Kees Luijckx. Míč ale branku minul. Dobré individuální akce v podání El Hamdaouiho využil Stijn Schaars, ale také on pálil vedle. Jediné, na co se NEC zmohlo, byla hlavička Jhona van Beukeringa, kterou lehce chytil brankář Romero. Osm minut před přestávkou mohl otevřít skóre Ari, ale Nijmegen nakonec odešel bez úhony. Domácí útočník s číslem děvět totiž nedokázal Schaarsův pokus usměrnit do branky. Z následného rohového kopu opět hosté utekli hrobníkovi z lopaty, když po El Hamdaouiho střele vykopávali míč z brankové čáry.

Druhá půle navázala na tu první, tedy hru kontrolovalo AZ. Po hodině hry se opět dostal do šance Mounir El Hamdaoui, ale rozhodující branka nakonec padla až čtvrthodiny před koncem. Dembeleho ránu sice vyrazil Babos, jenomže pouze k Pellemu, který neměl problém se zakončením. Nijmegen se na nic většího již nezmohl a odváží si zaslouženou porážku.

Více informací k zápasu

FC Groningen - SC Heerenveen 2:3

28.12.2008 16:30

Góly: 53. Gonzalo García, 90+1. Andreas Granqvist - 12. Danijel Pranjić (pen.), 76. Arnór Smárason, 90+4. Paulo Henrique

V posledních minutách se dnes na stadionu Euroborg skutečně děly věci. Domácí Groningen totiž v nastavení dokázal vyrovnat na 2:2 a mohl se radovat. Heerenveen se ale s bodem nespokojil a ještě dokázal vstřelit rozhodující branku a nakonec si odváží všechny tři body.

Hosté šli do vedení už po třinácti minutách. Penaltu proměnil Danijel Pranjič a připsal si 11. gól sezony. Pokutový kop byl nařízen po faulu brankáře Da Silvy na pronikajícího Beerense. V minulém zápase se Groningen mohl spolehnout na služby útočníka Marcuse Berga, který dal hned čtyři branky. Dnes se ale útočníkovi s číslem devět nedařilo, což potvrdil před přestávkou, když z dobré pozice přestřelil.

Groningen se přeci jenom dostal zpět do zápasu. V 52. minutě našel z trestného kopu Stenman Garciu a ten nádhernou ranou vyrovnal. Hra ale nepřinesla očekávaný spád, spíše uspávala. Čtvrthodiny před koncem potrestal chybu Metaje hostující Smarason, jenž zblízka prostřelil brankáře Luciana. Pořádné vzrušení nakonec přišlo až v samotném nastavení, kde se ovšem mohli diváci bavit. Berg hlavičkou propasíroval míč Granqvista, který ukázal svojí odolnost, udělal si prostor a vyrovnal. Domácím táborem prolétla vlna radosti. Jenomže ta měla doslova jepičí život. Heerenveen totiž vzápětí zásluhou Henriqueho hlavičky opět strhl vedení na svojí stranu a rozhodl utkání ve svůj prospěch.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.AZ Alkmaar17132237:1141
2.AFC Ajax17122341:1738
3.FC Twente17104333:1634
4.PSV Eindhoven1793530:1730
5.NAC Breda1792626:2529
6.SC Heerenveen1785436:3729
7.FC Groningen1782736:2426
8.NEC Nijmegen1775525:1826
9.FC Utrecht1774623:2125
10.Willem II1773724:2624
11.Heracles Almelo1755717:2620
12.Feyenoord Rotterdam1754830:2619
13.Sparta Rotterdam1753930:4118
14.ADO Den Haag17431019:2615
15.SBV Vitesse1736815:3015
16.Roda JC1735921:3414
17.BV De Graafschap17341012:3413
18.FC Volendam17321219:4511

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (39)

Přidat komentář
One-Real

A já si řikal, že se Breda zvedá..

No nic, mně to ale vůbec nevadí, aspon se nepřiblíží Alkmaaru

Reagovat
Xavi8

no konecne Feynoord

Reagovat
smazaný uživatel

Tak tak

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Biseswar.

Reagovat
Slejdy

PSV sem myslel ze to daji

Reagovat
smazaný uživatel

ajax to zejtra musí dát, nebo nebudu moct pohlédnout svý holce do vočí

Reagovat
One-Real

víc jsme si přát nemohl

Reagovat
stas87

OT:neviete niekto kde sa vzal arnautovic?

Reagovat
terry

Je mu teprve 19 a do Twente přišel z mládežnických týmů z Rakouska.

Reagovat
stas87

jaj ja ze prisiel zo srbska ale je to srb nie?dik za info

Reagovat
terry

Ne, je to Rakušan.

Reagovat
stas87

to si ma moc nepotesil skoda ale za rakuske A este nehral nie?hodil by sa

Reagovat
terry

Už odehrál i dva zápasy za rakouskou repre.

Reagovat
smazaný uživatel

Rakúšanom svitá na lepšie časy, z hráčov ako Arnautovic, Hoffer, Harnik niečo určite vyrastie...

Reagovat
terry

Ale pořád jich nebude tolik, aby to dalo na nároďák.

Reagovat
smazaný uživatel

Csaba striedaný už v 33. minúte? Je zranený alebo čo?

Reagovat
smazaný uživatel

asi dost hořel

Reagovat
smazaný uživatel

Poďme Nijmegen!!!! Musí to tam spadnout.

Reagovat
smazaný uživatel

Už vám to tam spadlo Alkmaaaaaaaaaaar jedeme!

Reagovat
smazaný uživatel

Já jen zkusil dvojku na tiket. Nedá se, příště to vyjde

Reagovat
smazaný uživatel

parada, dulezita vyhra...jsem rad ze konecne nastoupil Moussa Dembele, ty jeho pruniky mi chybely da se rict ze rozhod zapas

dobry je ze jsme zase dva bodiky odskocili Twente a PSV...v pulce ligy to vypada ze si to o titul rozdame s Ajaxem...

Reagovat
smazaný uživatel

Snad to už konečně urve Alkmaar, mají nejsympatičtější herní styl, předvádí parádní fotbal, žádná taktika, taktika, prostě mají míč, tak s ním jdou ve čtyřech, pěti lidech do útoku...Je radost se na ně dívat. Přestože jim v Nizozemí nejvíc fandím, tak jsem měl velké obavy, jak se jim bude dařit v letošní sezóně, ta loňská pro ně byla obrovské zklamání, o té předloňské ani nemluvím - takovým způsobem přijít o titul, to byla tragédie...I letos špatně začali, první 2 zápasy prohry, pak se ale, jak už to někdy bývá, chytili v zápase proti silnému týmu - PSV - a těsná výhra 1:0 je nasměrovala k parádním výkonům! Jen tak dál, Alkmaare!

Reagovat
smazaný uživatel

lonska sezona vubec nevysla, podle me zejmena kvuli velkejm zmenam v kadru pred sezonou a behem ni...je zajimavy jak tym dokazala nastartovat vydrena vyhra proti PSV - od ty doby to Alkmaaru slape neskutecne, coz je pomerne prekvapujici kdyz si clovek uvedomi kolik absenci tenhle tym behem podzimu nastradal. Ted jen udrzet kadr dohromady - tezko by se nam nahrazoval famozni stred zalohy De Zeeuw - Schaars, pripadne nekterej z talentovanych obrancu,....v utoku mame skoro pretlak ale diky tomu jsme podzim odehrali takovym stylem - ackoliv chybel spilmachr Dembele, zastoupili ho El Hamdaoui, pozdeji Ari a dulezitou cernou praci odvadel i Pelle (dokud se nezranil). Nesmim zapomenout na vybornyho Romera, kterej ma na to aby byl jednickou i v argentinsky reprezentaci

diky za paradni podzim AZ

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
One-Real

Alkmaar! řekl bych, že toto je velmi důležité vítězství

Reagovat
smazaný uživatel

aj ked hra Alkmaar skvele , na konci ligi bude 1 Ajax

Reagovat
Tomanatura

Ze začátku jsem vůbec něčemu, jako Alkmaar - titul nevěřil, ale jak vidím, měl bych začít. Zdá se, že umí vyhrávat i zápasy, ve kterých se nedaří... Přeju víc Ajaxu, snad se o poháry popere i Breda, což ale začíná být nereálné...

Reagovat
smazaný uživatel

v tuhle chvili mame o dva body min nez za celou lonskou sezonu

Reagovat
Zajda

o jaký jde klub?

Reagovat
Tomanatura

Feyenord

Reagovat
Shevchenko

Alkmaar

Reagovat
Tomanatura

Wirklich?

Reagovat
Shevchenko

Natürlich.

Reagovat
smazaný uživatel

Ty vole, kdyby udělal Feyenoord za loňskou sezónu 21 bodů, tak by sestoupil...

Reagovat
Tomanatura

Ty nejen že jsi natvrdlý, ale ani nerozpoznáš ironii. Neříkal jsem ti snad, aby jsi na mě nereagoval?

Reagovat
smazaný uživatel

Nevydařený pokus o ironii, ironmane...

Reagovat
Tomanatura

Chytří lidé to pochopí, ti hloupí na mě reagují 9-ti smajlíky, což je známka mozkové indispozice.

Reagovat
smazaný uživatel

Zdá se, že tuhle ironii jsi pochopil jenom ty sám, což bude známka toho, že jsi poněkud výjimečný (=divný)...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele