Nizozemská Eredivisie - preview 17. kola

26.12.2008, 08:25, aktualizováno 28.12.2008, 08:50
Previews
Na první pohled snadné úkoly čekají na vedoucí Alkmaar a Ajax, jimž do karet hraje i sobotní remíza PSV s Twente. Alkmaar přivítá doma Nijmegen a měl by si připsat tři body podobně jako Ajax, na jehož hřiště zavítá Den Haag. Groningen si to rozdá s Heerenveenem, Utrecht hostí Rodu...
Feyenoord Rotterdam - NAC Breda  (pátek 14:30)
V páteční předehrávce 17. kola nás holandská Eredivisie zavede na půdu aktuálně třináctého celku, a to Feyenoordu Rotterdam, který přivítá letošní překvapení NAC Breda.

V minulém kole zaznamenal domácí celek prohru v poměru 0:1, když se utkal se silným PSV Eindhoven na jeho půdě. Feyenoord je zatím zklamáním letošní soutěže. Očekávané boje o poháry jsou zatím v nedohlednu a pravděpodobnější jsou zatím souboje jiné, a to souboje o záchranu.

Trenér Gertjan Verbeek má i pes nepříznivé postavení stále plnou podporu vedení. "V poslední době se nám opravdu nedaří. Fanoušci jsou zklamaní a já vidím jediný způsob, jak si je znovu získat. Vyhrát. To je přesně to, co teď potřebujeme, a uděláme pro to cokoliv. Následující kolo máme doma Bredu," řekl Verbeek.

"Ta je sice příjemné překvapení Eredivisie, ale to není důvod abychom skládali zbraně. Myslím si, že máme šanci uspět," dodal.

Trenérovi bude v utkání chybět řada hráčů. Už delší dobu nehrají Jon Dahl Tomasson, Ron Vlaar, Tim Vincken, Tim de Cler, Danny Buijs, Denny Landzaat, Jonathan de Guzman, Kevin Hofland a Serginho Greene. K těm se přidali Henk Timmer, Luigi Bruins, Karim El Ahmadi a Andre Bahia.

Na druhé straně stojí právě překvapující Breda a její aktuálně pátá pozice zaručující playoff o Pohár UEFA. NAC v minulém kole doma zdolal slabé Vitesse v poměru 2:0 a pomalu kráčí zpět ke špici tabulky, kde se na začátku sezony překvapivě objevoval.

"Nebude to jednoduché. Soupeř má sice řadu absencí, ale má i široký kádr, se kterým dokáže uhrát solidní výsledky. My se musíme spoléhat na svůj styl hry a věřit, že se nám osvědčí i tentokrát," řekl k zápasu s Feyenoordem hostující trenér Robert Maaskant.

Ten v zápase bude postrádat Csaba Fehera, Bonita Reusera, Kurta Elshota a Tommieho van der Leegteho. Otazník visí také nad startem Anthonyho Lurlinga.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.05 - 3.35 - 3.15
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
PSV Eindhoven - FC Twente  (sobota 18:45)
PSV Eindhoven čeká možná klíčový duel sezony. Svěřenci trenéra Huuba Stevense se totiž z pozice čtvrtého celku tabulky utkají se třetím Twente a pokud nechtějí ztratit kontakt s první trojkou, musí vyhrát.

V Eindhovenu si to moc dobře uvědomují, jedinou možností je pro ně v sobotu výhra. Obhájce titulu je aktuálně čtvrtý, na vedoucí Alkmaar ztrácí už devět bodů, na Twente čtyři. Porážka může Stevensovu družinu před zimní pauzou odsoudit až na dvanáctibodovou ztrátu na čelo, což by bylo nepříjemné. Stevens si je navíc vědom, že Twente rozhodně nepřijede na Philips Stadium bránit.

"Twente chce obvykle hrát dobrý fotbal. Nedělají rozdíl mezi zápasy doma a venku," říká Stevens. "Rozhodně není náhodou, že jsou třetí. Naším úkolem bude udeřit na jejich slabiny. Počítám, že to bude odlišné utkání, než to poslední s Feyenoordem (PSV vyhrálo 1:0 - pozn. red.). Feyenoord totiž hrál na remízu, Twente si přijede pro tři body. Tři body ale chceme získat my, pro nás jsou v závodě o evropské poháry životně důležité."

PSV bude postrádat Reimonda Manca a Edisona Mendeze. Druhý jmenovaný nebude k dispozici z rodinných důvodů, kvůli kterým odcestoval do Jižní Ameriky.

Trenér Twente Steve McClaren věří, že zápas s PSV ukáže, jaký pokrok jeho tým zaznamenal. Klub z Enschede prožívá skvělé období. Posledních pět zápasů vyhrál s úchvatnými dvaceti vstřelenými brankami. Další výhra by je mohla posunout na druhé místo.

"Zápas s PSV pro nás bude velkým testem. V posledních týdnech se nám dařilo a zaznamenali jsme dobré výsledky. Kvůli nim jsme tak vysoko v tabulce," řekl McClaren. "Této pozice se nechceme vzdát. Nyní jsme ovšem v situaci, kdy je každý zápas důležitý. Snažíme se sice dohonit ty před námi, ale zároveň jsme pronásledováni. Nyní chce každý Twente porazit, musíme se s tím vyrovnat," zakončil bývalý lodivod Albionu, jenž bude mít k dispozici kompletní kádr.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.80 - 3.50 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Willem II - Sparta Rotterdam  (sobota 19:45)
V dalším zápase 17. kola holandské Eredivisie zamíříme do Tilburgu za místním Willem II. Ten přivítá v sobotním zápase jako svého protivníka Spartu Rotterdam.

Minulé kolo se stejně jako další tři před ním domácím vůbec nepovedlo. Willem II již čtyři zápasy čeká na zisk jakéhokoliv bodového zisku. Naposledy ho o body obralo FC Twente, když na domácí půdě porazila Tilburg 2:0.

"Poslední zápasy jsou v hlavách fanoušků opravdu silně zapsány. Nedaří se nám, ale to přece neříká, že máme krizi. To v žádném případě. Musíme teď akorát vyhrát, pak se budou myšlenky všech upínat jiným směrem," řekl Andries Jonker.

"Nebylo by správné prohrát pátý zápas v řadě a zakončit tak rok 2008 nešťastně, už kvůli našim fanouškům," dodal.

Wilemu II budou scházet Danny Schenkel, Mehmet Akgun a Ibad Muhamedu. Zatímco Boy Deul se již vrací.

Foeke Booy, trenér Sparty, by nejraději navázal na minulé kolo, ve kterém jasně jeho svěřenci přehráli Heerenveen na domácí půdě a zdolali ho 4:1.

"Máme dobrou náladu. V týmu panuje sebevědomí a proti si proti Willem II věříme. Doma jsme zdolali Heerenveen, teď musíme ukázat, že umíme i venku. Je to zápas, který můžeme vyhrát," řekl Booy.

Tomu budou v zápase chybět Karim Touzani, Charles Dissels, Floribert N'Galula, Maciej Wilusz, Edwin van Bueren a Kim Jaggy. Do zápasu nezasáhne ani Nathan Rutjes.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.75 - 3.60 - 3.95
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Heracles Almelo - BV De Graafschap  (sobota 19:45)
Aktuálně 12. celek holandské Eredivisie Herecles Almelo přivítá jednoho z adeptů na sestup, a to předposlední De Graafschap.

Almelo v poslední době zužuje řada zranění a to potvrdil i domácí kouč Gert Heerkes. Herakles v minulém kole překvapivě zaváhal na půdě nováčka z Volendamu a po předvedeném výkonu si odvezl porážku 1:3.

"Minulé kolo bylo strašné. Náš výkon byl děsivý. Naštěstí jsme se z toho poučili a v zápase s De Graaschapem si půjdeme pro vítězství. Nic jiného nebereme," slibuje trenér Heerkes před sobotním utkáním.

Tomu budou v utkání chybět Mark Jan Fledderus, Sebastiaan Steur, Birger Martens, Kwame Quansah a Karim Bridži. Otazníky visí nad straty Rickyho van den Bergha a Willyho Overtooma.

De Graafschapu se letos absolutně nedaří. Důkazem toho je právě předposlední pozice a zisk pouhých 12 bodů.

"Naše situace je zoufalá. Musím to přiznat. Start se nám nepovedl a minulé kolo bylo doslova děsivé," připomněl trenér BV Henk van Stee zatím poslední porážku svého celku, když v minulém kole doma podlehl Ajaxu debaklem 0:6.

"Doufám, že se nám proti Almelu bude dařit mnohem lépe a že uděláme nějaký výsledek. Rád bych zakončil letošní rok s patnáctibodovým ziskem," dodal van Stee.

Ten bude moci spoléhat na návrat trojice hráčů. Oussama Assaidi, Joost Oost a Geert den Ouden by se měli v sobotu na hřišti proti Heraclesu objevit.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.60 - 3.75 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SBV Vitesse - FC Volendam  (sobota 20:45)
Hans Westerhof má možná poslední šanci, aby se udržel na lavičce Vitesse. Zápas s Volendamen by ale mohl být pro Vitesse tím správným odrazovým můstkem. Volendam je totiž poslední, na Vitesse ztrácí bod.

Trenér Westerhof již byl vedením varován, že jeho pozice není příliš pevná a poslední prohra s Bredou mu nijak zvlášť nepomohla. Před zimní přestávkou je proto pro Vitesse vítězství klíčové. Navíc se hraje s posledním Volendanem a pokud nechce klub z Arnhemu klesnout na samé dno, nesmí si dovolit ztratit.

"Rozumíme jim velice dobře," reagoval na volání fanoušků ředitel Vitesse Paul van der Kraan. Těm se samozřejmě současné umístění nelíbí. "Je jasné, že se v zimě bude muset něco dít. Nejsem nyní schopen říct, co se přesně stane, ale každopádně to nemůžeme jen tak přejít."

Domácí před zápasem trápí absence útočníků Niklase Tarvajarviho a suspendovaného Rickyho van Wolfswinkela. Proto se v útoku objeví Mads Junker. Mimo hru je rovněž Alfred Schreuder, jenž na listině absentujících vystřídá vracejícího se Nickyho Hofse.

Ve Volendamu si uvědomují, že tlak je na straně soupeře. Poslední zápas byl ale pro Volendam vítězný, a proto by bylo určitě pěkné zakončit rok 2008 dalším vítězstvím a zároveň uninkutím z posledního místa. Trenér Frans Adelaar bude postrádat jen Rowina van Zaanena.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.50 - 4.00 - 5.35
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AFC Ajax - ADO Den Haag  (neděle 12:30)
V 17. kole holandské Eredivisie pokračuje Ajax v honbě za titulem, přestože na AZ ztrácí stále tři body. Tentokráte mu v cestě bude stát ADO Den Haag.

V minulém kole Ajax rozstřílel De Graafschap na jeho půdě 6:0 a hořkost porážky zažili Amsterdamští naposledy 23.11. právě proti prvnímu AZ Alkmaar.

"Nutně potřebujeme tři body. Proti Den Haagu musíme vyhrát, v případě, že by se tak nestalo a AZ by uspělo, ztráceli bychom již šest bodů a to si nesmíme dovolit. Nic jiného než vítězství nebereme," řekl Marco van Basten.

"Přesto však nemůžeme do zápasu vlétnout a hned chtít vyhrát. ADO má dobrou obranu a poslední tři zápasy neprohrálo. Dobře jsi jsme vědomi hry ze zabezpečené obrany. To ukázali proti Bredě, kterou porazili 4:0 a rozhodně to nebyla náhoda," upozorňoval dále van Basten.

Tomu v utkání bude scházet Rasmus Lindgren, který laboruje se zraněným kotníkem.

Na druhé straně svěřenci Andreho Wetzela hrajíc sice v poslední době pěkný fotbal a mají i dobré výsledky, přesto však hájí aktuálně čtrnáctou pozici a v hlavách mají spíše negativní myšlenky v podobě záchranářských prací.

"Ajax není pro nás ničím výjimečným. Nastoupíme a budeme hrát stejně jako proti ostatním týmům. Chápu, že jsou znatelné rozdíly mezi třeba Alemelem a Ajaxem, ale celý týden apeluji na hráče, aby si toto nepřipouštěli a upřímně si myslím, že úspěšně," řekl Wetzel.

Tomu bude scházet zraněný Rick Hoogendorp. Naopak do sestavy se vrací Fabio Caracciolo.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.15 - 6.65 - 12.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Utrecht - Roda JC  (neděle 14:30)
Další utkání 17. kola holandské Eredivisie nás zavede na stadion Galgenwaard v Utrechtu. Tamní FC přivítá jeden z celků, který v tomto roce bojuje o záchranu v nejvyšší soutěži - Rodu JC.

Domácí se aktuálně nacházejí na devátém místě a závěr roku by si určitě chtěli zpříjemnit případnou výhrou nad JC. V minulém kole Utrecht podlehl v zápase s AZ na jeho půdě poměrem 0:2, přestože s favoritem hrál až do konce utkání vyrovnanou partii.

Přesto však v klubu panuje negativní nálada. Především spojená s odchodem trenéra William van Hanegam, který se rozhodl po vypršení své smlouvy klub opustit a odpovědí ze strany vedení bylo okamžité propuštění.

"V klubu se toho děje strašně moc, není to lehké jak pro trenéra, tak pro nás hráče. Přesto se však chceme soustředit na naše zápasy, abychom z nich vytěžili maximum. Následující zápas přivítáme Rodu a já věřím v naší sílu a v úspěch," řekl obránce Utrechtu Sander Keller.

Utrechtu budou scházet Gregoor van Dijk a Ali Boussaboun, kteří jsou zranění. Otazníky také visí nad starty Mortena Skouba a Cedrika van der Guna.

Roda JC má o problémy navíc. Nachází se na aktuálně patnácté pozici, tedy přesně krok od sestupových vod. Přesto však v klubu panuje klidná nálada.

"Věříme, že ty dobré výsledky přijdou. Momentálně situace není nijak oslnivá, avšak máme to ve vlastních rukách. Nemůžeme odhadovat, jak to dopadne, musíme sami vstát a jít bojovat," řekl trenér JC Harm van Veldhoven.

Tomu bude chybět řada opor jako jsou William Janssen, Dieter van Tornhout, Vincent Lachambre, Przemyslaw Tyton a Harrie Gommans. Otazník stále visí i nad Boldizsarem Bodorem, který si poranil koleno.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.90 - 3.40 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AZ Alkmaar - NEC Nijmegen  (neděle 14:30)
AZ Alkmaar si bude chtít v domácím duelu s NEC Nijmegen zajistit titul podzimního, vzhledem k období možná zimního, šampiona. Trenér AZ Louis van Gaal ovšem moc dobře ví, že o držiteli titulu nebude rozhodnuto dříve než v březnu.

Alkmaar má na svém kontě po 16 zápasech 38 bodů, díky čemuž má tříbodový náskok na druhý Ajax. Pro AZ by byla určitě první příčka po polovině soutěže úspěchem, ale na to kouč Van Gaal nehledí. Mnohem raději by zde svůj tým viděl i na konci.

"Podle mě se o šampionovi rozhodne v březnu. Mluvit o titulu po první polovině sezony je směšné, to všechno vytváří média," uvědomuje si Van Gaal a dále varuje před nedělním soupeřem. "Nijmegen má určitě kvalitní mužstvo. Velkou zásluhu na tom má kouč Mario Been. Mají kreativní záložní řadu a zároveň pevnou obranu s dobrým brankářem."

Přestože nemůže AZ stále počítat s několika hráči, v posledních dnech zaznamenala marodka Alkmaaru pořádný průvan, ve smyslu jejího vyprázdnění. Do tréninku se naposledy vrátili Moussa Dembele a Kew Jaliens, ačkoliv jejich nedělní start není pravděpodobný. V péči lékařů ještě zůstávají Jeremain Lens, Gijs Luirink a Hector Moreno.

Nijmegen cestuje do Alkmaaru ze sedmé pozice s tím, že letos již porazil takové týmy jako Feyenoord, PSV Eindhoven nebo Udinese a trenér Been nehází flintu do žita ani proti vedoucímu celku Eredivisie.

"K AZ chovám hodně respektu, jak k týmu, tak k samotným hráčům. Je velice těžké je porazit. My jsme již ale letos dokázali, že umíme porazit papírově silnější soupeře. Právě proto věřím, že nejsme proti AZ bez šancí," prohlásil sebevědomě Been, jenž bude muset pravděpodobně upustit od oblíbeného rozestavení se třemi útočníky. Zdravotní potíže totiž trápí Jhona van Beukeringa a Collinse Johna. S menším zraněním bojuje také Lasse Schone. Dalším absentujícím již bude jen Rutger Worm.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.35 - 4.50 - 7.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Groningen - SC Heerenveen  (neděle 16:30)
Groningen prožil povedenou první polovinu sezony a v neděli jí zakončí důležitým duelem. Na stadion Euroborg přijede Heerenveen, který se pro změnu zvedá z úvodních horších výkonů.

Oba celky mají shodně 26 bodů, stejně jako mezi nimi na sedmém místě vklíčený Nijmegen. Groningen v minulém kole protrhl sérii čtyř porážek v řadě a zastavil tabulkový propad. Naopak Heerenveen tabulkou spíše stoupá a nyní si dělá zálusk až na páté místo. Stejně tak ale domácí Groningen.

"Proti Heerenveenu si můžeme dát pěkný vánoční dárek, leč opožděný," netají se trenér domácích Ron Jans chtíčem sesadit z páté pozice Bredu. "Díky zaváhání Bredy s Feyenoordem jí můžeme přeskočit. Pokud dokážeme porazit Heerenveen, můžeme být na sebe náležitě hrdí." Ačkoliv je na tom Groningen v tabulce dobře, Jans si myslí, že jeho tým měl na víc. "První půlka sezony byla určitě dobrá, ale podle mě jsme mohli vyhrát více zápasů. Na druhou stranu ale musíme zůstat na zemi, na bitvu o titul stále nejsme připraveni."

Heerenveen má sice na svém kontě stejně bodů jako jeho nedělní soupeř, ale je o dvě pozice níže. Navíc nezažívá příliš vydařenou sezonu, což svěřenci trenéra Tronda Sollieda korunovali fiaskem v Poháru UEFA, kde v základní skupině nezaznamenali ani bod.

Bude tak na hráčích Heerenveenu, aby si alespoň na konec roku nadělili tři body. Za vítězstvím ale půjdou bez brankáře Kennyho Steppeho, jehož zradila záda. Tím se otevírají dveře pro vracejícího se Briana Vandenbusscheho. "Po prohře se Spartou máme co napravovat, především fanouškům máme co vracet. Groningen je silný tým, ale pokud budeme hrát jako tým, máme šanci vyhrát," prohlásil Vandenbussche. Na marodce hostů je také záložník Geert-Arend Roorda, zatímco start kapitána Michela Breuera je nejistý.

Groningenská listina zraněných čítá podstatně více jmen - Sepp de Roover (noha), Jeroen Veldmate (koleno), Evgeniy Levchencko (koleno), Petter Andersson (koleno), Brian van Loo (kolenní šlacha) and Martijn Meerdink (suspendován).
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.95 - 3.60 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.AZ Alkmaar16122236:1138
2.AFC Ajax16112338:1735
3.FC Twente16103333:1633
4.PSV Eindhoven1692530:1729
5.NAC Breda1692525:2229
6.FC Groningen1682634:2126
7.NEC Nijmegen1675425:1726
8.SC Heerenveen1675433:3526
9.FC Utrecht1664620:2022
10.Willem II1663721:2421
11.Heracles Almelo1654717:2619
12.Sparta Rotterdam1653828:3818
13.Feyenoord Rotterdam1644827:2516
14.ADO Den Haag1643919:2315
15.Roda JC1635820:3114
16.SBV Vitesse1626812:2912
17.BV De Graafschap16331012:3412
18.FC Volendam16321118:4211

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (11)

Přidat komentář
smazaný uživatel

jedem feynoord na hrišti se nedaří ale v hledišti a 3.poločasech jasná jednička

Reagovat
Slejdy

1

Reagovat
smazaný uživatel

co sa s tym Feyenoordom tento rok robi moj naj tim v holandsku ...... cakal som ze skoncia aspon 3 ... ale to uz je davno nerealne

Reagovat
smazaný uživatel

Můžou ještě pomýšlet na play-off.

Reagovat
Tomanatura

Jasná 2

Reagovat
Shevchenko

2

Reagovat
stas87

vzhladom k tomu kolko bude chybat domacim hracov tak sa ta 2 priamo nabizi ja dufam v remizu

Reagovat
smazaný uživatel

jenom šest branek pro makaaye? to byl zraněnej nebo má totální výpadek z formy?

Reagovat
stas87

on ten vypadek ma asi polovica timu letos casto sa meni zostava a neni cas sa zohrat a sancu mu tam pripravi malokdo

Reagovat
smazaný uživatel

nj, ale makaaye znam jako hráče, kterej dá gól i z nemožnejch situací...

Reagovat
Slejdy

uz vedou

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele