Nizozemská Eredivisie - souhrn 14. kola

06.12.2008, 21:43, aktualizováno 07.12.2008, 16:26
Komentáře a souhrny
Alkmaar porazil Heracles a zůstává první. Ajax vyhrál ve Volendamu a je druhý, třetí příčka patří Twente. Groningen vedl po poločase v Eindhovenu 2:0, kolaps po změně stran ale znamenal obrat na 4:2 pro mistra. Roda si snadno poradila s Vitesse. V neděli vyhrávali pouze hosté, své fanoušky šokovali především hráči Feyenoordu, Bredy a Nijmegenu...

Roda JC - SBV Vitesse 3:0

06.12.2008 19:45

Góly: 32. Jeanvion Yulu-Matondo, 48. Willem Janssen, 55. Anouar Hadouir

Roda se pořádně obula do záchranářských prací a v dnešním zápase si připsala důležitý skalp v podobě vítězství 3:0 nad hostujícím Vitesse.

V utkání začali jasně dominovat hned od úvodního hvizdu domácí. Už v páté minutě mohl brankový účet otevřít Ruud Vormer. O pár minut později vystrašil Velthuizena svou akcí Boldiszar Bodor. Ten však svou střelou zpoza vápna trefil pouze břevno.

Ve 32. minutě se však domácí už mohli radovat. Do akce se dostal Jeanvion Yulu-Matondo po výborné přihrávce Anouara Hadouira. Matondo nedal hostujícímu brankáři žádnou šanci. Do konce prvního poločasu žádný s týmu neukázal ale alespoň sebemenší šanci.

Začátek druhé poločasu byl v režii domácích. Ti už ve 49. minutě zásluhou Matodnova centru na volného Willema Nanesena vedli 2:0. O sedm minut později byli hosté sraženi do kolen. Běžela 56. minuta a Jan-Paul Saeijs získal míč, našel nabíhajícího Hadouira. Ten si zpracoval balon a ranou z dobrých 20 metrů potřetí překonal Velthuizena.

Hosté se však pokusili o návrat do hry. Půlhodiny před koncem se do slibné šance dostal Rogier Molhoek, avšak Bram Astro v brance domácích si s jeho pokusem poradil.

Utkání skončilo jasným vítězstvím Rody 3:0 a díky zisku tří bodů se domácí posunuli na 14. pozici právě před Vitesse.

Více informací k zápasu

PSV Eindhoven - FC Groningen 4:2

06.12.2008 19:45

Góly: 54. Otman Bakkal, 57. Otman Bakkal, 61. Danko Lazović, 69. Danko Lazović - 30. Marcus Berg, 45. Goran Lovre

V tomto zápase 14. kola Eredivisie domácí PSV jasně ukázalo, že se tým nesmí vzdát, ani když prohrává už o dvě branky. Parádním obratem vyhrál Eindhoven nad Groningenem v poměru 4:2.

Začátek utkání patřil jednoznačně hostům, ale do první slibné šance se dostali až ve 31. minutě. Tato šance se ukázala jako branková, když se střelecky prosadil Marcus Berg.

Do konce poločasu se hosté dostali do ještě jedné příležitostí ze které Goran Lovre vydoloval maximum. Zvýšil na 0:2 a zdálo se, že je o vítězi rozhodnuto. Domácí neprojevovali sebemenší známky odporu.

Ovšem kabinami Philips Stadium musel proletět uragán, který přinesl nový vítr do plachet hráčům PSV. Do druhé poločasu vlétli s novou energií a znát to bylo hned v 54. minutě. Ve vápně se nejlépe zorientoval Otman Bakkal a svou ranou překonal Briana van Looa.

Domácí se hnali za vyrovnáním. Jejich touha byla vyslyšena o tři minuty později. K dlouhému střílenému balonu do vápna se dostal znovu Bakkal a svou ranou překvapil van Looa. Rázem bylo vyrovnáno a domácí byli na koni.

Toho využil v 61. minutě Danko Lazovic. Ten se dostal k balonu a moc se nerozmýšlel a okamžitě zavěsil. Obrat byl dokonán a na stadionu propukly předčasné oslavy.

Ohromující obrat byl dokonán 21 minut před koncem. Svou druhou brankou v utkání se zaskvěl Lazovic. Obrana hostů se tak soustředila na vyrovnání, že zapomněla na své protihráče. Lazovic pak neměl žádný problém se zakončením a stanovil tak konečný výsledek utkání v poměru 4:2.

PSV se zaslouženou výhrou posunul právě před Groningen na pátou pozici.

Více informací k zápasu

FC Twente - Sparta Rotterdam 6:2

06.12.2008 19:45

Góly: 21. Kenneth Pérez, 30. Blaise N'Kufo, 38. Blaise N'Kufo, 43. Donovan Slijngard (vl.), 78. Marko Arnautović, 90. Youssouf Hersi - 80. Rydell Poepon, 85. Arne Slot

Twente nedalo šanci Spartě Rotterdam a doslova jí rozmetlo v poměru 6:2. Do 80. minuty navíc domácí vedli 5:0. Svěřenci trenéra McClarena si tak zajistili čtvrté vítězství ve všech soutěžích v řadě a minimálně do zítra budou druzí.

Twente prvnímu poločasu jasně dominovalo a první branky se dočkalo ve 22. minutě. Bramaův rohový kop skončil na kopačce zkušeného Kennetha Pereze, jenž pravačkou otevřel skóre. O necelých deset minut později to bylo již 2:0, tentokrát Eliův centr zužitkoval Blaise N'Kufo. Ten samý hráč se trefil za dalších sedm minut a aby toho nebylo málo, zkázu hostující Sparty dokonal těsně před přestávkou Donovan Sljingard, jenž naprosto vyhořel a vstřelil si vlastní branku.

Po hodině hry to mohlo být již 5:0, ale Theo Janssen ve velké šanci zklamal. Více než deset minut před koncem ale nakonec na světelné tabuli přeci jen svítil pětibrankový rozdíl. Huysegems vyslal přesným pasem Arnautovičem, jenž přesně zavěsil. O minutu později alespoň snížil Rydell Poepon a na 5:2 snižoval pět minut před koncem Arne Slot, ale Twente mělo poslední slovo. Střídající Youssouf Hersi stanovil konečný výsledek 6:2.

Více informací k zápasu

AZ Alkmaar - Heracles Almelo 2:0

06.12.2008 20:45

Góly: 19. Ari Ferreira, 85. Mounir El Hamdaoui

Do Alkmaaru soupeři musí jezdit se strachem. Po šesté v řadě totiž udržel lídr tabulky doma čisté konto a opět vyhrál. Heracles nenavázalo na výhru z minulého kola a zůstává dvanácté.

Od prvních minut bylo jasné, kdo bude na hřišti pánem. V dresu domácích dominovali Holman, El Hamdaoui a hlavně Ari. Ten v devatenácté minutě otevřel skóre po skvělém přiťuknutí od Hamdaouiho. O vyrovnání se mohl zasloužit Overtoom, kdyby však nemířil přesně do naruče brankáře Romera.

Domácí se poté naplno ujali otěží zápasu. Zmiňovaná útočná trojka obstarávala neustálé nebezpečí pro hostující branku. Holman našel svým centrem Ariho, ten však zblízka neproměnil. Hamadoui zase svým balónem do vápna vybídl Martense k efektním nůžkám, ani ty brankou neskončily díky dobrému postřehu brankáře.

Belgičan střílel i šest minut po přestávce. Jeho pokus z hranice vápna lapil Pieckenhagen. Heracles byl v druhém poločase v útoku naprosto bezradným, kompenzoval to alespoň dobrou defenzivní hrou. Pieckenhagen musel zasahovat až proti střele Ariho, skvělým zákrokem proti ráně z blízka držel svůj tým v naději.

Jenže jeho spoluhráči se stále v ofenzívě neprosazovali, naopak v 85. minutě se po druhé v zápase trefil favorit. Ari obešel brankáře, nicméně se dostal ze střeleckého úhlu, vzpomněl si však na úvod zápasu a vrátil El Hamdaouimu gólovou přihrávku. Hostující outsider doplatil na zaleknutí se soupeře, slibovaná útočná hra k vidění nebyla.

Více informací k zápasu

FC Volendam - AFC Ajax 1:2

07.12.2008 12:30

Góly: 41. Gerson Sheotahul - 44. Luis Suárez, 64. Jan Vertonghen

V dalším zápase 14. kola Eredivisie se Ajax pomstil nováčkovi z Volendamu za vyřazení z KNVB Beker a odvezl si z Kras Stadionu tři body za vítězství 2:1.

Do utkání vlétli lépe hosté. Návštěvníci se ani nestačili pořádně usadit a už v 6. minutě pálil Luis Suárez. Jeho střelu však bez problému lapil Jeroen Verhoeven.

Ten se vyznamenal i o tři minuty později, kdy ostře pálil Eyong Enoh. Jeho střelu z dobrých 25 metrů zvládl Verhoeven vytáhnout na břevno.

Po dvaceti minutách hry se znovu dostal k míči Suárez a poslal ho přímo do vápna. Tam si naběhl Miralem Sulejmani, ale střílel příliš nad.

Ke konci prvního poločasu se hra vyrovnala a i domácí se dostávali do větších akcí. Překvapení se stalo ve 41. minutě. Do velmi výhodné pozice se dostal Gerson Sheotahul. Ten si naběhl na centr Aarona Meijerse a otevřel brankový účet. Nováček rázem vedl 1:0.

Ovšem radost Volendamu netrvala příliš dlouho. Tři minuty po brance domácích zatáhl míč Sulejmani a předložil ho nabíhajícímu Suárezovi. Ten se jen lehce podíval a napálil míč přímo do sítě. Bylo vyrovnáno - 1:1.

Druhý poločas začal už lépe hostující celek. Tlačil se do útoku a hnal se za vítězstvím. Dočkal se v 64. minutě, když se střelecky prosadil Jan Vertonghen.

Poté mohl vedení hostů upevnit ještě Suárez, avšak ani jednou ze svých dvou šancí neohrozil branku Verhoevena.

Po povinné výhře získal Ajax tři body a zůstává na druhém místě. Naopak nováček je ze sedmi body stále beznadějně poslední.

Více informací k zápasu

Willem II - SC Heerenveen 1:3

07.12.2008 14:30

Góly: 64. Frank Demouge - 44. Arnór Smárason, 70. Christian Grindheim, 90+2. Mika Väyrynen

Heerenveenu se podařilo zásluhou branek Smarasona, Grindheima a Vayrynena vyhrát na hřišti Willemu II a díky čtvrtému vítězství venku se posunul na sedmou pozici.

První poločas nenabídl příliš šancí a diváci se vesměs nudili. Největší šance spadla na hlavu domácímu Dannymu Schenkelovi, který ale mířil nad branku. Nakonec ale branka v prvním dějství přeci jenom padla a to v samém závěru. Grindheimova střela sice byla vyražena, ale pouze k nohám Smarasona, jenž přesně zakončil a otevřel skóre.

Po dvaceti minutách hry ve druhém poločase bylo srovnáno. V domácím dresu se nemohl trefit nikdo jiný než Frank Demouge, který překonal brankáře Steppeho hlavičkou. Tento stav ale příliš dlouho nevydržel, pouhých pět minut. Z pravé strany nacentroval do šestnáctky Roy Beerens a nechytatelnou hlavičkou nasměřoval Heerenveen k vítězství Grindheim. O chvilku později mohlo být opět vyrovnáno, ale Boutaharova rána trefila tyč. V posledních minutách hry nakonec pečetil výhru hostů Mika Vayrinen.

Více informací k zápasu

NEC Nijmegen - FC Utrecht 1:2

07.12.2008 14:30

Góly: 32. Saidi Ntibazonkiza - 77. Simon Cziommer, 89. Cedric van der Gun

Další zápas 14. kola holandské nejvyšší soutěže nám přinesl zaváhání jednoho z papírových favoritů, a to když na domácím stadionu De Gofferta nezvládli svůj zápas hráči Nijmegenu a podlehli hostujícímu FC Utrecht 1:2.

Začátek utkání patřil podle očekávání Nijmegenu. Do první slibné šance se dostal Youssef El Akchaoui po parádní přihrávce Tima Janssena. Svou možnost však nevyužil.

Na druhé straně přišla příležitost, do které se dostal hostující Cedric van der Gun. Ten předložil střeleckou možnost Alimu Boussabounovi. Jeho ránu z 12 metrů však zablokoval Fernández. Odražený balon se dostal k Barrymu Maguirovi, ale ten svou příležitost zahodil a přestřelil.

Běžela 33. minuta a domácí se dostali do dobré pozice otevřít skóre. Janssen se uvolnil po levém křídle a naservíroval svému spoluhráči z útoku. Saidi Ntibazonkiza se do míče opřel se vší silou a z 15 metrů nedal Michelu Vormovi v brance hostí žádnou šanci.

Hosté na to reagovali zvýšením aktivity, a to se jim vyplatilo. Do druhého poločasu vstoupili překvapivě lépe právě oni. Vyvíjeli na svého soupeře tlak, ale vyrovnání nepřicházelo.

Toho se hráči Utrechtu dočkali až v 78. minutě. Zásluhou Simona Cziommera se hosté vrátili zpět do hry.

Později to byli právě hosté, kteří bojovali o plný bodový zisk. Zápas se blížil ke konci a všichni na hřišti i mimo něj se smiřovali s remízou. Ovšem hosté mají Cedrica van der Guna.

Ten se trefil již v nastaveném čase a poslal tři body do Utrechtu

Více informací k zápasu

NAC Breda - ADO Den Haag 0:4

07.12.2008 14:30

Góly: 8. Rick Hoogendorp, 68. Richard Knopper, 80. Richard Knopper, 85. Karim Soltani

Velké překvapení se zrodilo v Bredě, kde tamní NAC prohrálo vysoko s ADO Den Haag a přišlo o druhé místo v tabulce. ADO zvítězilo 4:0 a ukončilo sérii sedmi proher v řadě.

Navzdory nepříznivým výsledkům z poslední doby vstoupil Haag do zápasu s nečekaným sebevědomím a ujal se vedení hned po devíti minutách. Z levé strany nacentroval míč Soltani a za záda brankáře Rouwelaara ho usměrnil hlavičkující Hoogendorp. Breda mohla okamžitě vyrovnat, ale Gorterova rána z 25 metrů brankou neskončila, brankář Zwinkels totiž vytáhl skvělý zákrok. Zbytek prvního dějství již nebyl příliš záživný, takže se přenesme rovnou do toho druhého.

Druhé pětačtyřicetiminutovce dominovalo opět ADO a to ještě více než v té první. První varování vyslal do tábora domácích v 58. minutě Hoogendorp, když obešel brankáře Rouwelaara, ale pak trefil tyč. O deset minut později už ale branka domácích neodolala, Cornelisseho centr zužitkoval Knopper a poslal Haag do dvoubrankového vedení. Ten samý hráč se trefil i v 80. minutě, když dorážel vyraženou Soltaniho střelu. Za stavu 3:0 už bylo v podstatě rozhodnuto a jasné vítězství ADO nakonec pět minut před koncem pečetil nechytatelnou ranou Soltani.

Více informací k zápasu

Feyenoord Rotterdam - BV De Graafschap 1:3

07.12.2008 14:30

Góly: 79. Kevin Hofland - 10. Jason Oost, 50. Geert den Ouden, 68. Geert den Ouden

Zaručeně o největší překvapení 14. kola se postaral Feyenoord Rotterdam. Ten nezvládl domácí utkání s papírově slabším soupeřem a s De Graafschapem prohrál 1:3.

Utkání překvapivě patřilo hostům. Ti se dostali do vedení už v 11. minutě zásluhou trefy Jasona Oosta. Domácí strážce branky Henk Timmer neměl proti jeho střela žádnou šanci.

Vedení si však hosté nemuseli užít dlouho. Okamžitě, co se Feyenoord dostal k pokutovému území, zahrozil domácí miláček Roy Makaay. Jeho střelecký pokus však výborně lapil Erik Heijblok, brankář hostů.

Domácí se stále tlačili za vyrovnáním a byl to znovu Makaay, který se postaral o vzrušení před Heijblokovou brankou. Vyrovnání se však nekonalo, svojí střelu z přímého kopu poslal zkušený holanďan pouze do tyče.

Druhý poločas začal tak, jak skončil ten první. Domácí se snažili o toužebné vyrovnání a hosté urputně bránili. Tentokrát se do šance dostal Andre Bahia. S jeho hlavičkou si však Heijblok znovu poradil.

Ovšem přišla 51. minuta a Geert Den Ouden překvapil všechny přítomné. Purrel Fränkel se dostal k míči, uvolnil se a našel Den Oudena. Ten pohotově zvýšil na 0:2.

Domácím bylo ještě hůř o 18 minut později. Znovu zafungovala spolupráce mezi Fränkelem a Den Oudenem, když se druhý zmiňovaný dostal do slibné pozice a s brankářem Timmerem si hlavu nelámal. Stav 0:3 a domácí měli už málo času na dobrý výsledek.

Zbývalo 11 minut do konce utkání a pro domácí přišla alespoň útěcha v podobě čestné branky. Zasloužil se o ní Kevin Hofland, který se nejlépe zorientoval a ze šesti metrů nekompromisně zakončil.

Překvapivé vítězství 1:3 si odváží De Graafschap a zanechal na De Kuip Stadion výborný dojem. Hosté přesně ukázali, jak se bojuje o záchranu v nejvyšší soutěži.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.AZ Alkmaar14102233:1132
2.AFC Ajax1492329:1729
3.FC Twente1483327:1527
4.NAC Breda1482423:1926
5.PSV Eindhoven1481528:1625
6.FC Groningen1472528:1523
7.SC Heerenveen1465330:3123
8.NEC Nijmegen1464423:1622
9.FC Utrecht1463520:1821
10.Willem II1463520:2021
11.Feyenoord Rotterdam1444627:2316
12.Heracles Almelo1444614:2216
13.Sparta Rotterdam1443723:3515
14.ADO Den Haag1441918:2213
15.Roda JC1434717:2513
16.BV De Graafschap1433812:2612
17.SBV Vitesse1425711:2611
18.FC Volendam14211115:417

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (27)

Přidat komentář
madridcan

krasotka PSV nielen mne ste zachranili tiket

Reagovat
smazaný uživatel

takový přestřelky 19 gólů ve 4 zápasech taky špicovní

Reagovat
terry

V Nizozemsku to je běžné..

Reagovat
terry

Další krok k titulu, skvěle Alkmaar

Reagovat
smazaný uživatel

no říkat ani ne v půlce soutěže "další krok k titulu" je úsměvné, ono je odehráno 14 zápasů z 34 a ty tady píšeš tuhle kravinu PS: doufám, že ten titul udolá AJAX

Reagovat
terry

Neboj se, nemyslel jsem to samozřejmě vážně Vršek tabulky je nesmírně vyrovnaný a může se to celé zamotat.

Reagovat
smazaný uživatel

Zase Ari.

Reagovat
terry

Jojo, ten jede

Reagovat
smazaný uživatel

PSV

Reagovat
smazaný uživatel

Kdo trénuje Alkmaar?

Reagovat
terry

Louis van Gaal

Reagovat
smazaný uživatel

Já už myslel, že skončil

Reagovat
fantomas

Vážně o tom uvažoval.

Reagovat
smazaný uživatel

no spis o tom uvazovalo vedeni v minuly (zpackany) sezone..myslim ze dostal i ultimatum...letos po prvnich dvou kolech si dokonce fanousci prali aby hraci prohrali zapas proti PSV, coz by vytvorilo idealni situaci pro jeho odchod..nastesti se vyhralo 1-0 a od ty doby Alkmaar zari

Reagovat
fantomas

No ale on se mám pocit vyjádřil v tom smyslu, že angažmá u Alkmaaru je jeho posledním.

Reagovat
smazaný uživatel

Hraje se v Eredivisie ještě play-off nebo už ho zrušili?

Reagovat
madridcan

ach jaj koko tiketov mi nahralo 3 a viac na holandsku ligu

Reagovat
madridcan

*kolko

Reagovat
One-Real

Alkmaaaar!!!!

V současné době v Nizozemí nemá konkurenci.

Reagovat
Tomanatura

Co se to zas v té Bredě děje Jak není Amoah, výsledek neočekávejte

Reagovat
smazaný uživatel

takovej debakl doma s ADO

Reagovat
fantomas

Tak tohle nemuže bejt Amoahem, dostat čtyři goly a nedat ADO (!) žádnej.

Reagovat
Tomanatura

Já to psal za stavu 0:1, tohle je prostě tragédie. Bohužel, kádr není tak kvalitní, aby dokázal vyhrávat po celou dobu.

Reagovat
fantomas

Jo tak to jo.

Reagovat
smazaný uživatel

jinak teda celkem prekvapivy vysledky, jen skoda ze Volendam neudrzel aspon plichtu....Feyenoord jsou dobry tragedi

Reagovat
smazaný uživatel

nejvetsi tragedi

Reagovat
stas87

no konecne vyhra...snad za chvilu dobehneme bredu a vratime ju tam kam patri a danko zasa potvrdil ze by mal hravat v zaklade kedy si toho uz huub vsimne...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele