Eredivisie - preview 14. kola

06.12.2008, 08:32, aktualizováno 07.12.2008, 08:42
Previews
I po čtrnáctém kole zůstane na čele tabulky Alkmaar, jeho ztrátu ale chtějí snížit Ajax a Breda. Amsterdamští jedou pro body k nováčkovi z Volendamu, Breda hostí Haag. Heerenveen se potřebuje chytit, hraje v Tilburgu, Feyenoord přivítá De Graafschap a Nijmegen se střetne s Utrechtem.
Roda JC - SBV Vitesse  (sobota 19:45)
V zápase dvou potenciálních adeptů na sestup z Eredivisie mezi domácí Rodou JC a hostující SBV Vitesse uvidíme důležitý zápas o cenné body v boji o záchranu.

"Následující dva zápasy jsou zásadní. Dovolil bych si říct, že právě ty dva zápasy nám ukáží, jak bude vypadat naše další účinkování v soutěži. Tento týden jsme velmi tvrdě pracovali a věřím, že se to projeví i na hřišti. Máme před sebou těžký úkol, ale jsme na to připraveni," řekl Harm van Veldhoven, trenér Rody.

"Vím, jaká je naše situace. Je závažná. Nacházíme se na sestupových pozicích a to nevidím rád jak já, tak hráči a vedení, ale hlavně naši příznivci," dodal.

Roda se nachází na šestnácté příčce kdežto Vitesse na čtrnácté. Situace mohla být opačná v případě výhry Rody v minulém kole na hřišti De Graafschapu. Odtud si však odvezla alespoň cenný bod za remízu 1:1. Tu zaznamenalo i Vitesse v zápase s Feyenoordem na vlastní půdě.

"Mohli jsme vyhrál, ale bohužel jsme pouze remizovali. Ale musím uznat, že remíza byla cenná. Hráče jsem však musel pochválit, hráli fantasticky," řekl Veldhoven. I díky tomuto výroku se situace v kabině zklidnila. Hráčům trenérova slova dodala na sebevědomí a podle asistenta to bylo znát na trénincích během uplynulého týdne.

Na straně Vitesse se trenér Hans Westerhof rozhodl k razantním změnám v kádru. Dvojici Sebastien Sansoni a Civard Sprockel nahradí Frank van der Struijk a Alfred Schreuder.

Westerhofa může těšit návrat Rogiera Molhoeka, který se vrací zpět do sestavy. Poslední zápasy Vitesse vychází. Svědčí o tom i fakt, že jeho hráči ztratili pouze jedno z posledních šesti ligových utkání.

"Situace se může změnit během každého týdne. Jsem stále optimista. Máme kvalitní tým a měli bychom s ním bojovat minimálně ve středu tabulky. Abychom toho docílili musíme proti Rodě vyhrát. Tohle utkání bude buď a nebo. Věřím v náš úpěch," řekl Westerhof.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.95 - 3.20 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
PSV Eindhoven - FC Groningen  (sobota 19:45)
Ve 14. kole holandské Eredivisie přivítá aktuálně šestý celek PSV Eindhoven souseda z páté pozice Groningen.

Trenér domácích Huub Stevens prozradil, že tento zápas bude nejen soubojem o čtvrtou pozici, ale zároveň soubojem dvou týmu, které mají dobrou formu a nerady prohrávají.

"Je na čase vrátit se na čelo tabulky. Už je toho dost. Sponzoři, vedení, ale hlavně fanoušci už dlouho čekají," řekl Stevens.

Ten doufá, že bude mít v zápase k dispozici mladíka Nordina Amrabata, který se střelecky prosadil ihned po návratu z rezervy. "Nemůžu vám k tomu více říci, jen doufám, že bude fit. Hodně na něj spoléhám a myslím si, že by to mohl být právě on, kdo by nám hnal vítr do plachet," odpověděl Stevens na otázku právě ohledně mladíkova startu.

To trenér hostujícího Groningemu Ron Jans má větší problém. V utkání mu bude chybět Luciano. Brankářský jednička pátého celku dnes nedokončila trénink a k utkání nenastoupí.

"Luciano začal trénink s prášky proti bolesti, ale ani to nepomohlo. Kvůli hrozbě dalšího zhoršení jeho zranění ho raději nebudeme vůbec nominovat. Doufám, že Brian van Loo bude dostatečná náhrada a my utkání zvládneme," řekl Jans.

"I přes tuhle situaci si v zápase s PSV věřím. Věřím v dobrý výsledek a v posun v tabulce směrem nahoru. Teď jsme zaznamenali dvě prohry v řadě, ale to přece neznamená, že máme problém nebo ještě hůř, že jsme v krizi. Zápas začíná za stavu 0:0 a jak na tom jsme poznáme až po skončení utkání," pokračoval Jans.

"Pro PSV může být výhodou domácí prostředí, přesto stále věřím v úspěch. Nemají dobrou formu. Z toho bychom mohli těžit," dodal hostující trenér.

Groningenu budou v zápase chybět kromě Luciana také Sepp de Rozver, Jeroen Veldmate, Evgeniy Levchenko a Koen van de Laak.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.50 - 3.60 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Twente - Sparta Rotterdam  (sobota 19:45)
Twente se opět pomalu dostává do formy a dotahuje se na čelo tabulky. Daří se ale také Spartě Rotterdam, která bude chtít v Enschede bodovat.

Trenér domácího Twente Steve McClaren si myslí, že výkony jeho svěřenců se v poslední době blíží těm nejlepším, což bude chtít potvrdit v zápase se Spartou na Arke Stadionu. Twente vyhrálo poslední tři zápasy včetně toho v Poháru UEFA, kde si díky výhře nad Schalke zajistilo postup. McClaren prohlásil, že vítězství bylo výsledkem několikaměsíční práce a vývoje.

"Před zápasem se Schalke jsem klukům říkal, že do zápasu musí dát všechno, hrát jako tým. Pokud se podíváte na práci, kterou jsme udělali, abychom zápas vyhráli, zasloužili jsme si zvítězit. Jen to ukázalo, jak jsme jako tým za poslední měsíc vyrostli," pochvaluje si bývalý kouč Anglie. "Jsem velice šťastný, ale nyní se musíme soustředit na další zápas. Čeká na nás Sparta a je na nás, abychom si udrželi výkonnost."

McClaren do duelu s rotterdamským celkem nasadí totožnou sestavu s tou, která porazila Schalke. Nastoupí také Kenneth Perez, jenž laboroval se svalovým zraněným.

Také Sparta zažívá dobré časy, neprohrála již tři zápasy a odpoutala se od sestupového pásma. Především poslední vítězství bylo velkým překvapením, protože svěřenci trenéra Foeke Booye přehráli třetí Bredu vysoko 4:0. Sám trenér má optimistickou náladu. "V týmu je pohoda a každým týdnem se cítíme lépe. Pro výhru v Enschede ale potřebujete štěstí. Myslím si, že máme šanci, ale musíme mít štěstí a předvést dobrý výkon."

Spartě budou chybět Edwin van Bueren, Kim Jaggy, Karim Touzani, Floribert N'Galula, Nathan Rutjes a Sander van Gessel. Všichni jsou zraněni.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.30 - 4.65 - 8.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AZ Alkmaar - Heracles Almelo  (sobota 20:45)
Vedoucí Alkmaar přivítá dvanáctý Heracles Almelo. Domácí AZ bude jasným favoritem, jenomže soupeř se určitě bude chtít vytáhnout, a tak ho nečeká nic lehkého. Hosté jsou navíc povzbuzeni posledním vítězstvím.

Před soupeřem varuje i trenér Alkmaaru Louis van Gaal, jenž své svěřence nabádal, aby od zápasu čekali neočekávatelné. Alkmaar v posledních dvou kolech zaznamenal dvě důležité výhry nad Ajaxem a Groningenem a na první příčce má náskok tří bodů.

"Celou sezonu hrají ofenzivně, ale proti nám možná systém změní," narazil Van Gaal na taktiku soupeřů. "Zjistil jsem, že spousta týmů, co s námi hraje, mění svojí taktiku. Nejspíše to bude kvůli naším výsledkům," dodal Van Gaal, jemuž budou chybět Jeremain Lens, Moussa Dembele, Gijs Luirink a Kew Jaliens a také suspendovaný Demy de Zeeuw.

Soupeři z Almela budou chybět Mark Jan Fledderus, Karim Bridji a nejistý start je také u Sebastiaana Steura, který se rozhodne až těsně před výkopem. Svěřenci trenéra Gerta Heerkesa minulý týden zaznamenali teprve čtvrté vítězství a v táboře Heraclesu věří, že další body mohou získat v sobotu. "AZ tehdy vyhrálo 3:0," narazil Heerkes na zářijovou výhru AZ v KNVB Bekeru. "Tohle je ale jiný zápas a začíná se od stavu 0:0. Měli bychom hrát rychlý fotbal a zatlačit soupeře na vlastní polovinu. Alkmaar chce ale vždy dobrý výsledek, proto předvádí ten nejlepší fotbal."
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.18 - 6.05 - 11.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Volendam - AFC Ajax  (neděle 12:30)
Další těžký zápas čeká nováčka z Volendamu ve 14. kole holandské Eredivisie. Na jeho půdu přicestuje výborně hrající Ajax.

Domácí se na zápas těší. Po zápase 3. kola KNVB Beker, kdy nováček vyřadil právě Ajax, ho přivítá i v ligovém klání. Tentokráte však domácí nemohou spoléhat na podcenění z hostujících řad.

"Tentokrát nás nepodcení, budou si dávat větší pozor. Pokud se nám je i přesto povede zaskočit, a oni budou hrát spíše laxnější fotbal, můžeme pomýšlet na úspěch," řekl domácí trenér Frans Adelaar.

Nováček se musí oklepat po debaklu z minulého kola, kdy si z Nijmegenu přivezl výprask 6:1. Volendam se chce spolehnout na domácí prostředí, ve kterém se mu daří mnohem lépe než v zápasech hraných venku.

Adelaar může přivítat zpět v sestavě navrátilce Dominiqueho van Dijka, který se zotavil ze zranění a může nastoupit. Naopak nemůže počítat se zraněnou dvojicí Yannick de Wit a Vít Valenta.

Hosty sužuje zpráva o odchodu jejich hvězdy. Během týdne se totiž Klaas Huntelaar dohodl na přestupu do Realu Madrid. Holandská hvězda se v zimním přestupovém termínu bude stěhovat do slunného Španělska, přestože ji stále trápí zraněný kotník.

"Musíme vyhrát všechna utkání v tomto měsíci. Pokud chceme uvažovat o titulu, musíme vyvíjet tlak na konkurenční AZ Alkmaar. Nesmíme zaváhat ani v jediném utkání. Volendam je náš první krok," řekl Marco van Basten, trenér Ajaxu.

Ten může mít radost, protože se mu do sestavy vrací Ismail Aissati a Jeffrey Sarpong. Nad startem v zápase nad nimi však stále visí otazníky. Měli by se však objevit aspoň na lavičce.

Van Bastenovi budou chybět Maarten Stekelenburg, Mitchell Donald, Jan-Arie van der Heijden a již zmíněný Klaas Huntelaar.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 7.25 - 4.50 - 1.35
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Willem II - SC Heerenveen  (neděle 14:30)
Heerenveen by se potřeboval vrátit na vítěznou cestu a skvělou příležitost mu nabízí 14. kolo, kde se střetne s tabulkovým konkurentem Willemem II z Tilburgu. Heerenveen je devátý, o místo níže než jeho soupeř.

V Tilburgu řeší velice nepříjemné problémy a trenér Andries Jonker přiznal, že nepříznivá finanční situace klubu může Willem II odsoudit k pádu z Eredivisie. "Jsou tu plány na postavení nového stadionu a nového mládežnického centra, jenomže na to nejsou prostředky. Pokud se v nadcházejícím měsíci nic nestane, Willem II bude hrát následující roky ve spodu tabulky nebo dokonce o soutěž níž," prohlásil smutně trenér Jonker. "Oproti klubům jako Breda, Utrecht nebo Vitesse z pohledu finanční stránky jasně ztrácíme. I Heracles Almelo je na tom lépe."

Willem II má sice na sestupové pozice náskok jedencácti bodů, ale Jonker se stále ohlíží přes rameno. "Důležité je vyhnout se problémům, ale Venlo s De Graafschapem měly loni také skvělý start do sezony a jak to dopadlo. Po zimní pauze se propadly na konec tabulky a Venlo se nakonec ani neudrželo. Naším cílem je získat 31 bodů, jak nejrychleji to bude možné. Pak se uvidí, zda máme na víc."

Kouč Heerenveenu Trond Sollied musí řešit několik problémů týkajících se zranění. V zápase Poháru UEFA se totiž zranili hned tři hráči - Danijel Pranjič, Mika Vayrynen a Gerald Sibon. Ani po výsledkové stránce na tom není Heerenveen příliš dobře, když je až na deváté pozici.

"Přiliš jednoduše dostáváme góly, jak v lize, tak v pohárech," vidí důvod ztrát trenér Sollied. "Je to proto, že naši obránci nejsou tolik sehraní, musíme jim dát čas." V zápase budou chybět také Bovanenture Kalou a Geert-Arend Roorda, kteří laborují se zraněním již delší dobu. Vrací se ovšem klíčový útočník Frank Demouge.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.45 - 3.25 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
NEC Nijmegen - FC Utrecht  (neděle 14:30)
Další zápas 14. kola holandské Eredivisie nás zavede na trávník ambiciózního Nijmegenu, který přivítá FC Utrecht.

Domácí trenér Mario Been doufá, že jeho tým naváže na výborný úspěch, který zaznamenal v Poháru UEFA. V utkání skupiny D porazil v Moskvě tamní Spartak poměrem 2:1.

"Jsme unaveni po zápase se Spartakem, ale věřím v dobrý výsledek. Vyhráli jsme tam a hráči jsou sebejistí, avšak cestování v pohárové Evropě je namáhavé. Doufám, že hráči hodí únavu za hlavu a projeví bojového ducha jako v Moskvě," řekl Been.

"Utrecht má nebezpečné standardní situace. Nesmíme jim je dopřát, to by bylo jako jít na veřejnou popravu," dodal Been.

Tomu bude chybět zraněný Jhonny van Beukering, který si během týdne poranil kotník.

Na druhé straně stojí Utrecht. Tým, který v minulém kole obral o body favorizovaný Ajax. Remízou 1:1 ukázali hráči Utrechtu, že i s nimi se musí v boji o pohárovou Evropu počítat. Zatím hájí desátou příčku, přičemž by je zisk tří bodů posunul na osmou pozici zaručující playoff o Pohár UEFA.

Utrechtu budou chybět Morten Skoubo, Mihai Nesu a kapitán Gregoor van Dijk.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.80 - 3.30 - 4.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
NAC Breda - ADO Den Haag  (neděle 14:30)
NAC Breda přivítá na Rat Verlegh Stadion ADO Den Haag a bude chtít jednoznačně vyhrát a zaútočit na vedoucí Alkmaar nebo si alespoň udržet druhou, respektive třetí pozici.

Haagu se letos zatím vůbec nedaří, ale trenér Adnre Wetzel je přesvědčen, že i navzdory špatným výsledkům jeho tým nesestoupí. ADO do nedělního duelu s Bredou vstupuje se sedmi prohranými zápasy v řadě, kvůli nimž je až na 15. místě, tři body před koncem tabulky.

Do sestavy by se hostům mohl vrátit Mitchell Pique, jenž po zranění odehrál plných 90 minut za rezervu. Otazníky visí nad starty Wesleyho Verhoeka a Lexe Immerse. Jasná situace je u Robina Fabera a Gina Couitihna, ti určitě nenastoupí.

Trenér Bredy Robert Maaskant prohlásil, že jeho mužstvo je připraveno ze strany Haagu na cokoliv. "Během posledních měsíců se jejich mužstvo hodně změnilo," řekl Maaskant. "Minulý týden hráli v rozestavení 4-4-2, proti nám ale mohou nastoupit ve formaci 4-3-3. Na tom ale nezáleží, jsme připraveni na cokoliv. Dokážeme změnit taktiku podle nastalé situace."

Mimo hru jsou vinou zranění Rob Penders, Martijn Reuser a Kurt Elshot. Nejistý start je opět u Matthewa Amoaha, jenž má svalové problémy.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.35 - 4.55 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Feyenoord Rotterdam - BV De Graafschap  (neděle 14:30)
Utkání 14. kola Eredivisie mezi Feyenoordem Rotterdam a hosty z De Graafschapu má podle statistik jasného favorita v podobě domácího celku.

Domácí trenér Gertjan Verbeek chce, aby se jeho tým dostal na špici a udržel se tam co nejdéle. Prozatímní výsledky nám však ukazují pouze 11. příčku, což je hluboko za očekáváním.

V konfrontaci proti předposlednímu Graafschapu si nikdo z celku domácích nepřipouští jiný výsledek než vítězství. Dalo by se říci, že zisk tří bodů je ve Feyenoordu doslova povinností.

"Naše výsledky nejsou dobré. Máme na mnohem víc, ale nemůžeme se divit. Hrajeme dobře pouze někdy. Musíme hrát kvalitně pokaždé a ne jen v některých případech," kritizoval Verbeek.

"Nad Graafschapem musíme vyhrát. Nechci protivníka nijak znehodnocovat, ale proti soupeři, jakým je Graafschap, si nesmíme dovolit zaváhat," dodal.

Verbeekovi budou v zápase chybět Tim de Cler a Giovanni van Bronckhorst.

Na druhé straně trenér Henk van Stee počítá se složitým bojem. Během týdne diskutoval van Stee s vedením ohledně přestupního termínu, který přijde v lednu. Do Graafschapu by van Stee rád přivedl hráče, který by hrál hluboko ve středu pole a vykonával by tak "černou" práci pro tým.

Vedení klubu s jeho názory souhlasilo a ujistilo ho, že touto otázkou se budou v přestupním termínu zabývat mnohem vážněji.

Van Steemu bude v zápase chybět stále suspendovaný Joost Volme. Naštěstí je zápas proti Feyenoordu jeho posledním v disciplinárním trestu. Do sestavy Graafschopu se vrací zotavený Purrel Frankel.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.25 - 5.50 - 8.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.AZ Alkmaar1392231:1129
2.AFC Ajax1382327:1626
3.NAC Breda1382323:1526
4.FC Twente1373321:1324
5.FC Groningen1372426:1123
6.PSV Eindhoven1371524:1422
7.NEC Nijmegen1364322:1422
8.Willem II1363419:1721
9.SC Heerenveen1355327:3020
10.FC Utrecht1353518:1718
11.Feyenoord Rotterdam1344526:2016
12.Heracles Almelo1344514:2016
13.Sparta Rotterdam1343621:2915
14.SBV Vitesse1325611:2311
15.ADO Den Haag1331914:2210
16.Roda JC1324714:2510
17.BV De Graafschap132389:259
18.FC Volendam13211014:397

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele