Neustálá hostování nemají smysl, stěžuje si Piazón

06.09.2016, 19:29
Aktuality
Zaujalo nás
Londýnská Chelsea v posledních letech nastolila poněkud kontroverzní strategii vývoje hráčů. Ať už byl u kormidla kdokoli, vždy se po celé Evropě pohybovala abnormálně široká řádka fotbalistů s modrou visačkou. Jedním z nich je i záložník Lucas Piazón, jenž letošní ročník stráví ve Fulhamu. Je to pátý klub, který si ho vypůjčil, a dvaadvacetiletý Brazilec pro Daily Mail prozradil, že toho začíná mít plné zuby.

Osmatřicet. Víc než tři základní jedenáctky by Chelsea složila z fotbalistů, které momentálně půjčuje jiným klubům. Především fanoušci ostatních týmů se do impéria Romana Abramoviče ráda strefuje - a není se čemu divit - vždyť z aktuálního kádru se z hostujících borců prosadil do A týmu pouze Thibaut Courtois a nyní částečně Victor Moses.

Talentů a hotových borců je přitom ve zmíněné partě habaděj. Vždyť mezi 38 odloženými je hned jedenáct reprezentantů deseti zemí, včetně Juana Cuadrada, Loïca Rémyho, nejlepšího hráče Afrického poháru národů 2015 Christiana Atsua nebo třeba vítěze téhož turnaje z roku 2013 Kennetha Omerua.

Dále jsou mezi nimi taky nejlepší hráč sezóny Championship, kapitán mistrů Evropy do 17 let a celá řada mladíků, kteří mají na svědomí tři vítězství v FA Youth Cupu v řadě (2014 až 2016) a obhajobu juniorské Ligy mistrů (2015 a 2016).

Absolutním matadorem a snad i obětí tohoto systému Chelsea je chorvatský brankář Matej Delač, který se před pěti lety mihnul i v Českých Budějovicích. Na Stamford Bridge podepsal v 17 letech; dnes je mu 24 a belgický Mouscron-Péruwelz je už devátým (!) klubem, v němž bude hostovat.

Pusu na špacír si však nepustil on, ale Lucas Piazón, jemuž opakující se hostování začínají lézt na nervy. "Jsem unavený z neustálého stěhování. Jedno hostování, dvě, tři. Možná už toho bylo dost. Je načase, abych někde setrval víc než rok," plánuje mladík, který Brazílii reprezentoval v kategoriích do 15, 17, 20 i 23 let.

Piazón: Je těžké se aklimatizovat během jediné sezóny

Stejně jako minulý ročník v Readingu, i ten letošní stráví ve druhé anglické lize. "Doufám, že ve Fulhamu odvedu dobrou práci. Je to dobrý tým s tradicí. (...) Nyní je ale potřeba, abych zůstal víc než rok a v klubu na mě začali pohlížet trochu jinak. Jako na hráče, který setrvá, ať se stane cokoli. Ne jako na někoho, kdo se jednoho dne zase vrátí do Chelsea," trápí Piazóna.

Fulham je pro něj už pátou hostovací štací, předtím strávil půl roku v Malaze a vždy sezónu ve Vitesse Arnhem, Frankfurtu a zmíněném Readingu. "Nedává smysl neustále hostovat. Z mé zkušenosti, ani ze zkušeností ostatních kluků, to není dobré pro žádného hráče. Už na tom nedokážu vidět nic pozitivního. Být rok co rok na jiném místě pro mě ve dvaadvaceti není to pravé."

"Ve Vitesse to bylo prima, holandská liga je hodně fotbalová, nebrání tam jako blázni. Měli jsme skvělou sestavu, hráli výtečný fotbal a dávat góly bylo tak snadné. Ale pak jsem se přesunul do Německa, kde jsem každý zápas naběhal dvanáct nebo třináct kilometrů. Po prvním utkání jsem si jen polomrtvý lehl na hřiště," popisuje trable s aklimatizací.

"Adaptace zkrátka chvíli zabere, po dvou, třech letech bych třeba v Německu udělal lepší dojem," vrátil se myšlenkami do Frankfurtu, kde odehrál 22 ligových utkání a vstřelil 2 branky. Do poloviny zápasů však nastoupil z lavičky.

Lucas Piazón má v Chelsea smlouvu až do léta 2018 a přiznává, že prosadit se v modrém dresu by ho lákalo. "Jasně, že bych chtěl. Přišel jsem do Evropy hrát za Chelsea a na tom se nic nezměnilo. Pokud to ale nebude možné, chci jít někam, kde budu hrát víc než jednu sezónu. Nemůžu už zůstat v klubu zaseknutý," uzavřel Brazilec, jenž si v modrém dresu připsal tři soutěžní zápasy.

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (871)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele