Ligue 1 souhrn - 25. kolo

16.02.2008, 19:17, aktualizováno 17.02.2008, 23:17
Komentáře a souhrny
Na 25. kolo Ligue 1 nebudou v dobrém vzpomínat v Monaku, domácí debakl 0:6 se totiž jen tak nevidí. Hosté z Bordeaux, kteří navíc všechny góly nasázeli ve druhém poločase, se dotáhli už jen bod za Lyon, úřadující mistr totiž včera prohrál v Le Mans. V posledním utkání kola, tradičním vyhecovaném souboji Marseille s PSG, byli úspěšnější domácí.

Le Mans UC 72 - Olympique Lyon 1:0

16.02.2008 17:10

Góly: 70. Túlio de Melo

Le Mans dokázalo i podruhé v jednom měsíci porazit mistra z Lyonu. Díky gólu Tulia De Mela doma zapakovalo vítězství z Ligového poháru 1:0. Nejlepší střelec Le Mans zaznamenal svůj jedenáctý gól v této sezóně.

Olympique Lyon moc dobře věděl, že pokud zápas v Le Mans nezvládne a současně druhé Girondins Bordeaux vyhraje zápas s Monakem, sníží se náskok šestinásobného mistra Francie na čele Ligue 1 na pouhý jeden bod. Ovšem domácí hráli velice bojovně. Nabudilo je možná i to, že Lyon šetřil několik svých opor na středeční zápas Ligy mistrů, ve kterém se střetne se slavným Manchesterem United. Pouze na lavičce zůstali Karim Benzema, Fabio Grosso a Jeremy Toulalan a Lyon se vůbec nepříblížil svým standartním výkonům. Za první poločas Olympique vystřelil pouze jednou. Střela Hatema Bena Arfy ovšem neznamenala pro domácí velké nebezpečí. To na druhé straně se Gregory Coupet musel otáčet. Gervinho pálil těsně nad a Daisuke Matsui trefil tvrdou ranou přesně brankáře Lyonu.

Ve druhé půli se hosté o trochu zlepšili. V pětašedesáté minutě přišel na hřiště Karim Benzema. Ovšem nejlepší střelec Ligue 1 nedokázal nic změnit na tom, že v 70. minutě Ibrahima Camara našel ve vápně Tulia De Mela, který bez přípravy propálil Coupeta a zajistil Le Mans tři body.

Více informací k zápasu

FC Lorient - Racing Strasbourg 1:0

16.02.2008 20:00

Góly: 45. Ulrich Le Pen

Lorient nakonec dokázal utkání proti Štrasburku dovést do vítězného konce. Jediný gól vstřelil v poslední minutě prvního poločasu Ulrich Le Pen a zajistil tak svému týmu důležité tři body.

Hosté byli před začátkem zápasu v tabulce jen o bod horší než soupeř z Lorientu, nakonec ale ani skvělý gólman Cassard nedokázal svůj tým zachránit a rozdíl mezi těmito týmy je už čyřbodový. Lorient zahrozil hned v prvních minutách hry, kdy Le Pen našel Hartcoeura, který svojí pravačkou nedokázal překonat Cassarda. V další šanci se ocitli hosté, Fanchone přihrál nikým nechráněnému Gameirovi, jeho střelu Audard reflexivně vyrazil. Cassard musel podruhé zasahovat, když po centru Abriela mířil míč k Saifimu, gólman Strasbourgu byl na správném místě a míč vyrazil mimo bránu. Hosté byli pod tlakem, v další šanci se po přesné přihrávce Abriela ocitl Saifi, Cassard ovšem znovu svůj tým zachránil. Ve 45. minutě už ale branka padla. Hautcoeur našel volného Le Pena, který přesně zakončil do pravého horního rohu brány.

Hostitelé byli blízko ke zvýšení vedení chvíli po začátku druhé půle, Saifiho střela ale cíl nenašla. V druhém poločase příliš krásných momentů k vidění nebylo, týmy se zatáhly do obrany a na první nebezpečnou střelu čekali diváci až do posledních minut utkání. Náhradník Štrasburku Wason Renteria se dostal na dostřel brány, zkusil vystřelit k bližší tyči, Audard ale zakročil a míč lapil do svých rukavic. Lorient tak získává tři body za vítězství 1:0.

Více informací k zápasu

AJ Auxerre - Toulouse FC 1:0

16.02.2008 20:00

Góly: 51. Daniel Niculae

Zápas, ve kterém Auxerre přivítalo na svém Stade Abbe – Deschamps hosty z Toulouse, sliboval vyrovnanou bitvu, což se také veskrze potvrdilo. Po vyrovnaném utkání si nakonec domácí dokázali zajistit tři body gólem Niculaeho.

První půli začali překvapivě lépe hosté, kterým se lepila smůla na paty, což se naplno projevilo v osmé minutě, kdy gólovou Aribaggeho hlavičku zázračně vyrazil domácí gólman do břevna. Toulose pokračovalo ve svém nátlaku a domácí mohli opět děkovat svému brankáři Riouovi, jemuž se vzápětí podařil další neskutečný zákrok, když nádherně zneškodnil další obrovskou šanci hostů. I přes velký tlak Toulouse skončil první poločas bezbrankovou remízou a kouč domácího celku měl jistě v kabině se svými svěřenci o čem mluvit.

Do druhé půle nastoupili hráči Auxerre jako vyměnění a začali svého soupeře tlačit stále hlouběji do defenzivy. Útočný tlak přinesl své ovoce již v 51. minutě, kdy se po krásné akci dostal do brejku Niculae a nedal Douchezovi šanci. Domácí mohli vzápětí pojistit své vedení, ale velkou šanci Nilulaeho tentokrát již brankář Douchez dokázal zmařit. I přes snahu hostů o vyrovnání skóre již zůstalo nezměněno a zápas tak skončil výsledkem 1:0.

Více informací k zápasu

FC Sochaux - SM Caen 1:1

16.02.2008 20:00

Góly: 41. Nicolas Maurice-Belay - 55. Yoan Gouffran

Caen se dál propadá, po debalkech od Marseille a Lens, od nichž inkasovalo deset gólů, uhrálo jen bod na hřišti předposledního Sochaux. Nevyhrálo už pošesté za sebou a uzavírá horní polovinu tabulky.

Domácí byli v prvním poločase lepším týmem, několikrát zaměstnali gólmana Caen Vincenta Planteho. V desáté minutě jej zahřál Maurice-Belay, po půlhodině hry Plante vyrazil další střelu stejného hráče na tyč. Třetí souboj této dvojice už skončil gólem. Graxovu střelu ještě hostující obrana zablokovala, ale míč se dostal jen k Maurice-Belayovi a ten poslal Sochaux při minuty před přestávkou do vedení.

Krátce po změně stran se potvrdilo otřepané pravidlo nedáš - dostaneš. Domácí záložník Stéphane Dalmat ve 49. minutě neproměnil penaltu a za šest minut hosté vyrovnali. Florentin vyslal na zteč Yoana Gouffrana a ten nezaváhal - 1:1. Ve zbytku zápasu měly oba týmy šance na vstřelení vítězného gólu, o něco blíže byli domácí, ale Dagana a po něm Pichota vychytal Plante.

Sochaux tak neprohrálo třetí domácí utkání v řadě, ale v tabulce je stále předposlední s šestibodovou ztrátou na první nesestupovou pozici.

Více informací k zápasu

FC Metz - Valenciennes FC 2:1

16.02.2008 20:00

Góly: 51. Babacar Guèye, 66. Williams Martínez (vl.) - 42. Djamel Belmadi

V Métách po dlouhé době zažívají radost z vítězství, když výsledkem 2:1 zdolali Valenciennes. Pro domácí je to teprve druhý tříbodový zisk v sezóně, na jejich beznadějně posledním místě se nic nemění.

Hosté do zápasu vstupovali ze šestého místa a nic jiného než tři body se od nich nečekalo. Také začali lépe, už ve 12. minutě Marichez minul prázdnou branku. Za dalších dvanáct minut se blýsklo i a druhé straně, přímo z rohu to zkoušel Pjanič, ale gólman Pennetteau vyboxoval. V závěru poločasu už se hosté dostali do vedení. Nejprve Audel hlavou těsně minul, ve 42. minutě pak centroval Roudet a Djamel Belmadi mířil z voleje přesně.

Z náskoku se však fotbalisté Valenciennes dlouho neradovali, už šest minut po přestávce Gygax prostrčil míč na Babacara Gueyeho a ten překonal Pennetteaua. Hosté mohli znovu strhnout vedení na svou stranu, ale Audel tváří v tvář gólmanovi neuspěl, a zanedlouho za to on i jeho spoluhráči pykali. V 64. minutě si Williams Martinez srazil do vlastní branky Pjaničův roh a poslal Méty do vedení.

Za deset minut mohl Barbosa ještě zvýšit, ale ani jeho neproměněná šance nemohla zkazit domácím radost z vítězství, soupeř už se totiž na odpor nezmohl. Po vystřízlivění z dílčího úspěchu se ale v Métách opět střetnou s nepříjemnou realitou - na záchranu ztrácí propastných a nejspíš nepřekonatelných 18 bodů.

Více informací k zápasu

AS Saint-Étienne - AS Nancy-Lorraine 4:0

16.02.2008 20:00

Góly: 17. Loïc Perrin, 42. Bafétimbi Gomis, 71. Pascal Feindouno (pen.), 72. Bafétimbi Gomis

Bafetimbi Gomis se v zápase svého Saint Etienne proti Nancy trefil hned dvakrát a i díky němu může Saint Etienne alespoň na chvíli zapomenou na sestupové starosti.

Další dvě branky Les Verts přidali Loic Perrin and Pascal Feindouno z pokutového kopu a Saint Etienne deklasovalo Nancy, které ještě před měsícem vypadalo na to, že by se s Lyonem mohlo prát i o první místo. První branka zápasu padla již v sedmnácté minutě. Perrin si pohrál s obranou hostů a pohodlně poslal domácí do vedení. Nancy se snažilo o odpověď, ale Dia nemířil přesně. Čtyři minuty před poločasem se radovali opět domácí. Feindouno poslal přihrávku na Gomise, který nebyl v ofsajdu a Bracigliano neměl šanci.

Nancy se ve druhé půli zlepšilo, ovšem Jody Viviani v brance Les Verts překonán nebyl. Naopak na druhé straně byl ve vápně faulován Payet a nařízenou penaltu s přehledem proměnil Feindouno. Poslední slovo zápasu měl opět Gomis, který stanovil konečné skóre na 4:0 pro Siant Etienne.

Více informací k zápasu

RC Lens - OGC Nice 0:0

16.02.2008 20:00

Góly: -

Trápící se Lens uhrálo s rozjetým Nice doma bod. Nikdo z hráčů nedokázal v sobotu na Stade Felix Bollaert vstřelit branku, a proto hrálo Lens s Nice bez branek.

Hosté, kteří drželi před tímto zápasem čtvrtou pozici, mohli jít brzy do vedení díky Anthony Modestemu a Davidu Hellebuyckovi, ovšem ani jeden z nich síť nerozvlnil. Nejdříve našel Bakari Kone Modesteho, který se řítil na branku, ovšem v poslední chvíli ho zastavil Nenad Kovačevič. Poté se do vápna dostal Hellebuyck, ale brankář Lens Vedran Runje jeho dobře mířený pokus kryl.

Ve druhém poločase začali lépe domácí, Lloris si se střelou Yohana Demonta věděl rady. Na druhé straně byl v akci opět Modeste, Runje ovšem míč do sítě nepustil. Poté poslal hezký míč do vápna Fabien Laurenti a Remy hlavičkoval přesně, ale v sobotu v Lens prostě vládli brankáři. Poslední šnaci zápasu zahodil Maoulida, a proto hrálo Lens s Nice 0:0.

Více informací k zápasu

Lille OSC - Stade Rennes 3:1

16.02.2008 20:00

Góly: 43. Patrick Kluivert (pen.), 53. Patrick Kluivert, 56. Michel Bastos - 89. Mickaël Pagis

V souboji týmů ohrožených sestupem se na Stadiu Lille Métropole střetlo domácí Lille s hosty z Rennes. Na góly Patricka Kluiverta a Michela Bastose dokázal odpovědět jen Mickael Pagis.

Hodně rychle mohlo jít do vedení Rennes. Ránu Oliviera Sorlina zastavil na poslední chvíli bek Lillie Franck Beria. Poté následovala hodně hluchá fáze zápasu. Do čtyřiatřicáté minuty si ani jeden z týmů nedokázal vytvořit příležitost ke skórování. Z letargie vytrhla diváky až šance Jimmyho Brianda, který se na prsa zpracoval přihrávku od Sylvaina Marveauxe, ale pálil hodně mimo. Zbývala pouhá jedna minuta do poločasu, když zahrál hostující John Mensah ve vápně rukou. Penaltu proměnil Patrick Kluivert a Lille šlo do kabin s jednobrankovým náskokem.

Stejně, jako skončila první půle, začala ta druhá. Kluivert využil pasu Obraniaka a zdvojnásobil náskok domácího Lille. S Rennes už to vypadalo hodně špatně, když s šestapadesáté minutě zvýšil na 3:0 Bastos, ovšem Rennes nakonec dokázalo snížit. Trefil se Mickael Pagis.

Více informací k zápasu

AS Monaco - Girondins Bordeaux 0:6

17.02.2008 18:00

Góly: 51. Fernando Cavenaghi, 60. Johan Micoud, 64. Fernando Cavenaghi, 81. Marouane Chamakh, 87. Johan Micoud, 90. Gabriel Obertan

Tvrdý direkt domácímu Monaku zasadili fotbalisté Bordeaux. První poločas sice skončil bez branek, ale v tom druhém hosté rozehráli fantastickou partii a jejich brankostroj se zastavil na skóre 6:0!

První poločas nepřinesl nijak oslnivý fotbal, do druhé půle ale nastoupil úplně jiný tým Bordeaux a jednoznačně smetl knížecí klub. Skóre otevřel v 51. Cavenaghi, který využil přesné přihrávky Wendela. Další branku přidal o devět minut později Micoud, který nečekanou střelou překvapil Romu v brance Monaka. Třetí gól přidal přesnou ranou v 64. minutě opět Cavenaghi.

Pokud si někdo myslel, že Bordeaux za stavu 3:0 zvolní tempo hry, tak se velice zmýlil. Hosté nepolevili a během závěrečných deseti minut přidali ještě tři branky! V 81. minutě přidal čtvrtý gól Chamakh, o sedm minut později skóroval Micoud. Monacký tým čekal na závěrečný hvizd jako na smilování, než se ale dočkal, inkasoval ještě šestou branku. V nastaveném čase se trefil osmnáctiletý mladíček Obertan a uzavřel gólový účet zápasu na 6:0.

Domácí mužstvo kleslo na devátou příčku. Vysoká výhra přiblížila Bordeaux k vedoucímu Lyonu, který prohrál v Le Mans. Oba týmy tak dělí pouze jediný bod a bitva o mistrovský titul bude ještě velmi napínavá.

Více informací k zápasu

Olympique Marseille - Paris Saint-Germain 2:1

17.02.2008 20:55

Góly: 36. Taye Taïwo, 45. Mamadou Niang - 29. Jérôme Rothen (pen.)

Ve šlágru kola dokázala domácí Marseille porazit Paris Saint-Germain 2:1, všechny góly padly v prvním poločase. Hosté se ujali vedení díky proměněné Rothenově penaltě, Marseille ale dvěma trefami v rozmezí devíti minut stav zápasu otočila a připsala si na konto cenné vítězství.

Do zápasu lépe vstoupil tým PSG, první šanci ke skórování dostal Armand, ale brankáře Marseille se mu překonat nepodařilo. Po půlhodině hry fauloval Bonnart na hranici šestnáctky Dianého a sudí nařídil pokutový kop. K jeho exekuci se postavil Rothen, a i když se penalta musela kvůli předčasnému vběhnutí ostatních hráčů do šestnáctky opakovat, překonal Mandanda.

Vedení PSG však netrvalo dlouho, o sedm minut později vyrovnal Taiwo, jeho přímý kop zapadl přesně k tyči Landreauovy branky. Druhý gól dostali Pařížané těsně před poločasovým hvizdem, svůj dvanáctý gól v této sezóně přidal Niang.

V druhém poločase byl blízko vyrovnání střídající Pauleta, jeho pokus reflexivě zneškodnil domácí gólman. Dobrou příležitost měl také dvě minuty před koncem útočník PSG Cissé, ale nedokázal překonat Mandanda. Domácí tým si tak připsal cenné vítězství 2:1 nad odvěkým rivalem.

Hosté jsou se ziskem třiceti bodů na 16. pozici, Marseille se po nepovedeném začátku dostává do formy a v tabulce poskočilo na čtvrté místo. Na vedoucí Lyon ztrácí tým trenéra Geretse 11 bodů.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Olympique Lyon25154648:2449
2.Girondins Bordeaux25146543:2648
3.AS Nancy-Lorraine251011427:1741
4.Olympique Marseille25108735:2738
5.Olympique Nice25911523:1838
6.Le Mans UC 72251141030:3337
7.FC Lorient2599723:2536
8.Valenciennes FC251051031:2535
9.AS Monaco251051028:2735
10.Stade Caen2598827:3135
11.Racing Strasbourg2588926:2532
12.AS Saint-Etienne25951127:2732
13.AJ Auxerre25951122:3232
14.Olympique Lille24613526:2231
15.Racing Lens2487927:2831
16.Paris Saint-Germain2579923:2330
17.Stade Rennes25861125:3330
18.Toulouse FC25691023:3027
19.FC Sochaux25591121:3224
20.FC Metz25261714:4412

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (11)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Lyon nějak se to zadrhává v poslední době.. je to asi tím, že odešel Milan Baroš. Každopádně vhozená rukavice Bordeaux i když, myslím, že v Monacu bude plichta. Ale Bordeaux mají dobrou formu, mohli by vyhrát.

Reagovat
smazaný uživatel

Šetřili se na Lm. Stejně ten titul v poklidu obhájí.

Reagovat
smazaný uživatel

A jestli, tak určitě jen těsně...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
M11

Reagovat
smazaný uživatel

Preji Bordeaux a raduji se z prohry Strasburku.Jen tak dal a do 2.ligy s nema.Tym co doma prohraje s Mety 0:3 nema uz jenom z pricipu v lize co delat.

Reagovat
smazaný uživatel

.. a s trochou stesti pate misto..

Reagovat
smazaný uživatel

Hmmm Monako dostalo pěkně na prdel...

Reagovat
smazaný uživatel

www.sendspace.com/file/4jv1o8

Reagovat
smazaný uživatel

bylo by fajn aby tam po XXL létech došlo konečně ke změně na špičce....a aby se Atlantique Nantes vrátil tam kam patří....

Reagovat
smazaný uživatel

paraaadaaaaa!!!!!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele