Ligue 1 - preview 8. kola

05.10.2012, 08:53, aktualizováno 07.10.2012, 08:32
Previews
Francie má dnes na programu své Clásico, vedoucí Marseille bude hostit druhé PSG. Na výsledek tohoto duelu budou čekat v Lyonu, jehož hráči o čtyři hodiny dříve hrají v Lorientu. Nedělní program otevře souboj Brestu s Bordeaux...
Stade Brestois - Girondins Bordeaux  (neděle 14:00)
Bordeaux stále patří mezi "svatou" trojici francouzských prvoligových klubů, které nezažily drsnost porážky. Svěřenci Francise Gillota však dnes čeká nevyzpytatelná zkouška: doma zatím stoprocentní Brest.

Před osmým kolem se Girondins mohou pochlubit slibně vyhlížejícími statistikami, čtyři remízové zápasy doplňují tři vítězství; tmavomodří tak v Ligue 1 uzavírají první pětici. Svou sérii bez porážky prodloužili i v minulém kole, kdy zavítali na hřiště do té doby rovněž neporaženého Lyonu.

Domácí byli jasně lepším týmem, vytvořili si několik gólových příležitostí, nicméně Gillotovy muže pokaždé zachránil buďto skvělý brankář Cédric Carrasso, anebo prostá neschopnost soupeřových útočníků. Na druhé straně ulehčili lyonští obránci svým protivníkům hned dvakrát pozici k zakončení. A to stačilo na dvě branky.

"Hráli jsme úplně stejně jako proti Paris Saint-Germain a Valenciennes. Neříkám, že jsme si v Lyonu nutně zasloužili vyhrát. Ale využili jsme svou taktiku, podařily se nám rychlé protiútoky. A fungovalo to, ačkoliv jsme měli i trochu štěstí," nebál se přítomnost štěstěny přiznat manažer Gillot.

"První půle byla těžká, nedařilo se nám fyzicky. Nemohli jsme se dostat z vlastní poloviny hřiště. Ve druhém dějství to bylo mnohem lepší. Dostávali jsme se častěji do ofenzivy a vytvořili jsme si i více šancí," vrátil se ještě k šlágru minulého kola lodivod vítězného týmu, jehož zatím může těšit kolonka "inkasované branky". Ta totiž vykazuje parádní číslici pět, avšak vstřelené branky jako by stále byly "ve výstavbě". Pouze osm týmů letos vstřelilo méně gólů než Bordeaux, pouze tři z nich se pak pohybují v horní polovině tabulky.

"Popravdě, když se podívám, jaké šance oni neproměnili a jaké branky jsme vstřelili my, řekl jsem si, že jsme nemohli jinak, než tam zvítězit. Byla to dobře zorganizovaná krádež za denního světla," přišel se zajímavou metaforou autor první branky, obránce Benoit Trémoulinas, jemuž ke skórování dopomohla teč obránce Dejana Lovrena. "Naše první půle byla katastrofální, hráli jsme navíc proti velice silnému Lyonu. Dokonce bych řekl, že to zatím byl nejnáročnější zápas sezony, a to i přesto, že za sebou máme i klání s Paris Saint-Germain."

Zatímco Bordeaux zatím v lize pomáhá štěstěna, Brest si v utkání s Ajacciem vyjedl smůlu až do dna. Tým okolo českého záložníka Maria Ličky byl velice blízko prvním venkovním bodům, na Korsice předvedl skvělý výkon a připravil si i mnoho dobrých příležitostí. Ale i přes letošní jasně nejlepší výkon na soupeřově hřišti nakonec přišla čtvrtá venkovní prohra, tentokrát 0:1.

"Jsem kvůli tomu trochu zklamaný, všichni se opravdu moc snažili a nakonec z toho zápasu opět nemáme ani bod. Měli jsme čtyři nebo pět dobrých šancí, ale stejně jsme prohráli," stěžoval si kouč Landry Chauvin, jenž tentokrát sáhl k formaci 4-1-4-1, trápí ho totiž obranná fáze. "Když se vám nedaří v defenzivě, musíte něco podniknout. Přeci jen, toto je má práce. Musíme najít řešení, nebýt tvrdošíjní. Budeme bojovat, abychom se letos udrželi. Proto musíme ukázat velkou mentální sílu."

Bordeaux, které letos venku ani jednou neprohrálo (dvě vítězství, dvě remízy) a které si drží již čtrnáctizápasovou ligovou sérii bez porážky, má dnes možnost utnout třízápasovou vítěznou sérii Brestu na Stade Francis-Le Blé.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.75 - 3.00 - 2.15
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Lorient - Olympique Lyon  (neděle 17:00)
Zajímavý souboj se odehraje v Bretani, kam přijíždí Lyon. Oba týmy vkročily do sezony dobře a drží se na dostřel čelu tabulky; zatímco však hosté jsou považováni za jednoho ze spolufavoritů na titul, domácí Lorient zatím příjemně překvapuje.

Trenér Les Gones Rémi Garde však není úplně spokojený. Jeho svěřenci totiž v minulém kole přišli o svoji letošní neporazitelnost, když doma odevzdali všechny body Bordeaux, a mladý kouč požaduje proti Lorientu zlepšený výkon. Na náladě v týmu příliš nepřidal ani fakt, že čtvrteční utkání v Evropské lize na půdě izraelského outsidera Hapoel Kirjat Šmona skončilo hektickým výsledkem 4:3 - vítězství Lyonu zajistila až hlavička Gueïdy Fofany v samém závěru utkání. Francouzský tým přitom v poločase vedl už 3:1.

"Co se individuálních vystoupení týče, naše úroveň hry byla špatná," poznamenal Garde k utkání v Izraeli na tiskové konferenci. "Jsem teď trochu klidnější, ale myslím si stále totéž - nehráli jsme dostatečně dobře. Kromě těch třiceti minut, kdy jsme otočili z 0:1 na 3:1, to bylo pod naším standardem."

"Ale můžeme si odnést i nějaká pozitiva - vyhráli jsme a ve skupině máme šest bodů. Proti Bordeaux (v lize) to bylo něco jiného - hráli jsme dobře, ale přesto prohráli." Nyní čeká Les Gones přetěžký úkol: domácí jsou na Stade du Moustoir velmi dobří, a narozdíl od Lyonu letos ještě neprohráli. Na svého soupeře nyní ztrácí na čtvrtém místě jediný bod.

Les Merlus mají dosavadní bilanci tří výher a čtyř remíz. "Musíme se vzpamatovat. V Lorientu je to vždy těžké," glosuje Garde. "Jejich tým se příliš nemění. Je to kvalitní, dobře organizovaný celek, u kterého se těžko hledají chyby."

Domácí kouč Christian Gourcuff už bude moct využít služeb nejlepšího střelce týmu, burkinského internacionála Alaina Traorého, který vynechal poslední dva zápasy. Případnou únavu Lyonu však nepřeceňuje. "To, že hráli ve čtvrtek v Izraeli, pro nás není výhoda," přemítá. "Mají hráče, kteří jsou schopní hrát každé tři dny. Bude to pro nás těžké."
FC Lorient - pravděpodobná sestava:
Audard - Baca, Koné, Bourillon, Le Lan - Jouffre, Corgnet, Romao, Traoré, Barthelme - Aliadiére
Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:
Vercoutre - Réveillére, Biševac, Lovren, Monzón - Gonalons, Fofana - Briand, Grénier, Lacazette - López
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.75 - 3.10 - 2.63
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Olympique Marseille - Paris Saint-Germain  (neděle 21:00)
Le Classique je tu! Zraky celé Francie budou dnes večer upřeny za souboj dvou největších klubů soutěže, Olympique Marseille a Paris Saint-Germain. O náboj je v tomto utkání postaráno: kromě velké rivality hraje svoji roli i fakt, že se milionářský celek může v případě úspěchu vyrovnat dosud vedoucímu Marseille na čele tabulky.

Pokud chce Marseille uhájit svoji pozici, musí ukázat týmového ducha. Dobře to ví i Loïc Rémy, jeden z útočných klenotů Phocéens, kterému se však zatím letos příliš nedařilo. Paříž by v případě tříbodového zisku vymazala luxusní nástup jeho týmu a propracovala se na pozici, na které trůnila naposledy ve 28. kole minulou sezonu. Rémy by tomu rád zabránil - a fanoušky přístavního celku jistě těší, že se mu v Evropské lize proti kyperskému šampionovi z Limassolu podařilo protrhnout svoji střeleckou smůlu a dvěma góly pomohl k vysoké výhře 5:1.

Marseille podobné povzbuzení potřebovalo, protože poslední ligové kolo je rozhodně nezastihlo v optimálním rozpoložení; pro drtivou porážku 1:4 na půdě Valenciennes se nabízejí ještě ostřejší přirovnání, a celek Élie Baupa tak přišel o svoji neporazitelnost. Rémy doufá, že dnes naváže na své evropské představení, ale nemá nic jistého; v Baupově 4-2-3-1 soupeří o pozici s letos výborným André-Pierre Gignacem.

"Zápasu se nemůžu dočkat, atmosféra kolem je výborná," pochvaluje si útočník. "Máme kvalitu i týmového ducha, což je mimořádně důležité a musíme si jej udržet za každých okolností. Loni se to nepovedlo a důsledky jsme všichni viděli. Tuto sezonu je pro nás atmosféra v kabině tou nejpodstatnější věcí, a v neděli uděláme vše, abychom vyhráli. Beru to jako zápas Ligy mistrů," ujišťuje Rémy. "Bude to těžký úkol, ale ne nezvládnutelný. Lidi PSG hodně rozebírají, a faktem je, že je to tým s výbornou individuální kvalitou, ale také jistými problémy v kolektivu. Proto použijeme naši kolektivní sílu."

Také Pařížané už o svoji bilanci bez porážky přišli - zapříčinilo se o to Porto, které nad Ibrahimovićem a spol. zvítězilo v Lize mistrů. Doma jim to však šlape: po úvodní sérii remíz najel Ancelottiho celek na vítěznou vlnu a současné skóre 15 bodů po 7 zápasech představuje nejlepší start do sezony od roku 1997. Podle očekávání se daří i Ibrahimovićovi, který se sedmi brankami vede tabulku střelců.

"Hráli jsme proti týmu, který předvádí velmi dobrý fotbal - a proto jsme prohráli. Porto má kvalitu a jasnou herní tvář," glosoval italský stratég poslední porážku. "Potřebujeme trochu času, je normální, že ještě nejsme připraveni sehrát za takových okolností kvalitní zápas. Musíme se včas dát dohromady pro utkání v Marseille."

Hostům bude chybět zraněný Ezequiel Lavezzi, který si zatím v novém angažmá vybírá hořký kalich až do dna: k matným výkonům stihl kromě červené karty přidat i slušnou porci smůly, když přišel v Portu na hřiště jako střídající hráč a přesto si stihnul poranit tříslo. Clássica se nezúčastní ani suspendovaný Mamadou Sakho, který se k nadcházejícímu střetnutí vyjádřil odhodlaně: "Musíme otočit stránku a soustředit se na Vélodrome."

"Porážka v Portu nám poskytla varování a tohle je skvělá příležitost nahodit věci zpátky do správných kolejí. V Clássicu to není jen o tom, že hrajete fotbal; je to o vyhrávání, a my jsme připraveni přijít na hřiště a vyhrát," burcuje pařížský odchovanec. S jeho absencí se ve středu obrany vedle sebe postaví Alex a Thiago Silva; do sestavy by se měli navrátit i Javier Pastore a kapitán Christophe Jallet, kteří v Portugalsku zůstali na lavičce.

Absence na straně domácího celku zahrnují Joeyho Bartona, který si stále odpykává disciplinární trest; dalším problémem pro uzoučký kádr pak může být zranění Rafidine Abdullaha, který si proti Limassolu pochroumal kotník. Mimo hru je i Kassim Abdallah, který bude s poraněným stehnem chybět zřejmě několik týdnů.
Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
Mandanda - Fanni, Mendes, Nkoulou, Morel - Kaboré, Cheyrou - Amalfitano, Valbuena, A. Ayew - Gignac
Paris Saint-Germain - pravděpodobná sestava:
Sirigu - Jallet, Alex, Thiago Silva, Maxwell - Chantome, Verratti, Matuidi - Menez, Pastore - Ibrahimović
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.88 - 3.20 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Montpellier HSC - Évian Thonon Gaillard  (sobota 17:00)
Obhájce titulu z Montpellier prozatím dává všemožným novinářům, polemikům a vlastně i fanouškům dostatek důvodů k úvahám, že loňský úspěch byl pouhou a velikou náhodou. Tým Reného Girarda se však přeci jen vrací do o něco úspěšnějších kolejí: dnes bude proti Évianu útočit na první domácí vítězství.

Montpellier má přitom po tomto týdnu opravdu co slavit: vždyť proti německému Schalke získal svůj historicky vůbec první bod v Lize mistrů! A to po pořádné tahanici a velikém dramatu. Francouzský mistr dokonce dohrával posledních 38 minut bez vyloučeného Garryho Bocalyho, jenž v pokutovém území fauloval Juliana Draxlera. Následnou penaltou navíc určil stav na průběžných 2:1 pro německý tým Klaas-Jan Huntelaar.

Montpellier se však podařilo vyrovnat v poslední minutě, konkrétně to byl Souleymane Camara, jenž v základní sestavě překvapivě dostal přednost před Emmanuelem Herrerou. Francouzský celek se tak odlepil od posledního místa skupiny B. "Toto utkání nám jistojistě pomůže. Hráli jsme až do konce, a to i přesto, že jsme více jak půl hodiny museli hrát o deseti. Navíc venku," pochvaloval si trenér Girard.

"Byl to opravdu výjimečný výkon, jsem na své hráče mimořádně pyšný. Ten bod jsme si zasloužili, jsem za něj ohromně rád, jelikož naše dobrodružství v Lize mistrů pokračuje i nadále. Musíme věřit až do konce. Pouze "Souley" je schopný něčeho takové," blahořečil svého svěřence manažer Girard.

Úřadující francouzský šampion nyní bude útočit na svůj první letošní tříbodový úspěch na Stade de la Mosson. A právě Camara jistojistě nezapomněl na poslední vzájemné střetnutí s Évianem na tomto stadionu, které nakonec skončilo nerozhodně 2:2. A to i kvůli tomu, že tento senegalský útočník v poslední minutě utkání - které mimo jiné okořenily čtyři červené karty - neproměnil nařízenou penaltu, míč tehdy lapil gólman Anderson.

První utkání loňského ročníku přitom dopadlo lépe pro outsidera z Évianu, jenž před vlastními diváky triumfoval v poměru 4:2. A zkušený záložník Cédric Barbosa, jenž svou kariéru začal v roce 1997 právě v Montpellier, věří, že by jeho mužstvo mohlo něco podobného zopakovat i na jihu Francie.

"Naše výsledné umístění nezáleží na výsledcích s Paris Saint-Germain, Marseille či Montpellier, přesto se však musíme snažit získat nějaké body. Jsme schopni je porazit, což nám dokázala již minulá sezona. Ale rovněž můžeme prohrát 0:4. Montpellier je v komplikované situaci, ve středu se představili na evropské scéně. My se musíme soustředit na své cíle. Proti Marseille, která zvítězila v předchozích pěti ligových zápasech, jsme od zisku bodů daleko nebyli," přemítal Barbosa.

Évian je spolu s Troyes a Brestem jediným klubem, jenž stále čeká na první venkovní body. Z posledních tří zápasů sice získal body čtyři, za čímž stojí jistojistě i práce nového trenéra Pascala Dupraze, na poslední venkovní vítězství z 32. kola minulé sezony však stále nenavázal a s pěti body je zabořen v sestupovém pásmu. Montpellier má o tři body více, nicméně i jeho trápí špatná defenziva. Stejně jako Évian zatím čisté konto udržel pouze jednou.

Oba týmy navíc trápí i zranění. Domácím kvůli bude chybět trojice Henri Bedimo, John Utaka a Anthony Mounier. Hosté budou ještě tři týdny postrádat Sidneyho Govoua, ještě o čtrnáct dní déle zůstane na marodce i Djakaridja Koné s Cédricem Cambonem, suspendovaný je Aldo Angoula. Do sestavy se naopak vrací Eric Tié Bi. Kapitán Montpellier Mapou Yanga-Mbiwa se dnes naposledy ukáže v sestavě před tím, než si bude muset odpykat pětizápasový trest.
Montpellier HSC - pravděpodobná sestava:
Jourdren - Bocaly, Congré, Hilton, Jeunechamp - Saihi, Estrada - Cabella, Belhanda, Aït-Fana - Camara
Évian TG - pravděpodobná sestava:
Andersen - Dja Djédjé, Mongongu, Mensah, Wass - Sorlin, Lacour, Bérigaud, Barbosa - Sagbo, Khelifa
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.67 - 3.75 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Stade Reims - OGC Nice  (sobota 20:00)
Remeš bude mít proti Nice hodně těžkou práci. Hostující celek spoléhá hlavně na skvělý kolektiv, kterému se nyní velmi daří. Neprohrál už v sedmi zápasech v řadě, svou jedinou porážku v sezóně naposledy utrpěl 11. srpna proti Ajacciu. Domácí však před vlastními fandy vyhráli v rámci Ligue 1 již třikrát v řadě.

Je to souboj týmů, které zatím předvádí překvapivě dobré výkony. Remeš spoléhá hlavně na svůj stánek Stade Auguste-Delaune, OGC i za cenu remízy prostě soupeře díky své bojovnosti nenechá naplno bodovat. Jeho problémem je ovšem defenzivní činnost, čisté konto udržel letos jen jednou.

Svěřenci kouče Claude Puela moc dobře vědí, že je na půdě nováčka nečeká lehká práce. "Sledoval jsem jejich start do Ligue 1 a byl hodně solidní," notoval obránce Romain Genevois. "Nic má velmi dobrý tým, věří si hlavně doma. Budeme prostě muset hrát naší hru, abychom dokázali uspět a bodovat."

I Remeš svého soka plně respektuje. "Rád hraje daleko od domova. Má navíc skvělou sérii bez porážky," připomněl jasně známou věc kouč Hubert Fournier. "Je to dobře organizovaný mančaft tvořený zkušenými hráči. Očekáváme hodně těžký zápas, bude úplně jiný, než ten, který jsme hráli nedávno v Coupe de la Ligue proti Troyes."

Oba týmy se naposledy potkaly právě v rámci Ligového poháru v roce 2011. Tehdy to byla hodně napínavá bitva, ve které nakonec po prodloužení uspěli hosté z Nice a postoupili do semifinále. Takže i kvůli tomu mají Fournierovi hoši klubu z jihu Francie co oplácet. Právě domácí lodivod na rozdíl od Puela u této porážky sám byl.
Stade Reims - pravděpodobná sestava:
Agassa - Mandi, Weber, Tacalfred, Souaré - Ca, Krychowiak, Devaux - Glombart, Courtet, Fauvergue
OGC Nice - pravděpodobná sestava:
Delle - Palun, Civelli, Pejcinović, Gomis - Digard, Traoré, Meriem - Pied, Cvitanich, Eysseric
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.40 - 3.10 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Toulouse FC - Valenciennes FC  (sobota 20:00)
Toulouse může být s dosavadním průběhem sezóny v Ligue 1 celkem spokojeno. Prohrálo zatím pouze jednou, a to na hřišti druhého PSG. Teď bude chtít potvrdit svoje poslední vítězství v Troyes i doma proti Valenciennes. To je však notně povzbuzeno o poslední skalp lídra ligy z Marseille.

Výborně se zatím daří mladíkovi Wissamu Ben Yedderovi. Loni ještě málo vytížený hráč nyní v tabulce střelců Ligue 1 s pěti vstřelenými góly číhá na druhém místě tabulky za vedoucím Zlatanem Ibrahimovičem s PSG. I díky němu může TFC vděčit současné sedmé pozici. "Jsem ve formě a mám z toho radost," říkal.

I on v Troyes přispěl jednou trefou ke konečnému vítězství 2:0. "Jsem si sám sebou jistý, to je to nejdůležitější. Snažím se dělat věci, které vyplynou přirozenou cestou," dodával Ben Yedder. "Je dobré, že už jsem pětkrát skóroval. Nikdy jsem si nemyslel, že budu v tabulce střelců druhý za Ibrahimovičem."

Ještě do neděle byla Marseille bez ztráty kytičky. Až do doby, než přijela na půdu Valenciennes. A to se s francouzským gigantem vůbec nemazlilo, do ranečku na dlouhou cestu domů mu nadělilo hned čtyři macaté buchty. "Po porážkách v Lyonu i Brestu nyní konečně chceme bodovat," naznačil jasné cíle gólman Nicolas Penneteau.

V tabulce je zatím VAFC jen o bod i příčku níže než soupeř. "Musíme napravit drobnosti, které nám venku v posledních dvou zápasech znemožnily bodovat. Jsme si jich vědomi," sliboval zlepšení Penneteau. "Snažíme se hrát všude stejným stylem, což si myslím, že je daleko lepší způsob pro úspěch."

Hosté z posledních čtyř zápasů v Toulouse pohráli jen jednou, a to v loňské sezóně. Tehdy nepředvedli příliš dobrý výkon a po gólech Machada s Devauxem odjížděli zaslouženě domů s prázdnou. Kouč David Sanchez nebude mít k dispozici zraněného Pujola, Djuriče ani Massampua. TFC postrádá Firmina.
Toulouse FC - pravděpodobná sestava:
Ahamada - Aurier, Abdennour, Yago, M'Bengue - Capoue, Sissoko, Sirieix - Djalo, Ben Yedder, Tabanou
Valenciennes FC - pravděpodobná sestava:
Penneteau - Mater, Gil, Isimat-Mirin, Ducourtioux - Sanchez, Nery - Dossevi, Kadir, Danic - Le Tallec
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.83 - 3.40 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SC Bastia - ES Troyes  (sobota 20:00)
Souboj nováčků, kteří nutně potřebují naplno bodovat. Bastia je sice se sedmi body nad sestupovým pásmem, rozhodně by mu však bylo příjemnější být ještě více nad ním. A kde jinde může potřetí v tomto ročníku zvítězit než proti Troyes. To se zatím s nejvyšší soutěží vůbec nesžívá a jako jediný zatím ani jednou nevyhrál.

Hostující klub zatím nemusí nijak panikařit, za sebou má francouzská liga jen sedm kol. Zatímco venku neměl vůbec žádnou šanci bodovat a v průměru si od půdy soupeřů odvezl tři obdržené branky na zápas, před vlastními fanoušky urval jen dvě remízy. Naposledy nestačil Toulouse, kterému podlehl po právu 0:2.

Už před startem experti pasovali Troyes do role jasného outsidera Ligue 1, který bez milosti sestoupí. A zatím tyto prognózy vychází. "Měli jsme těžký start do sezóny. Chápu, že lidé mají pochybnosti," uvedl v rozhovoru útočník Marcos. "Fanoušci ale musí pochopit, že je opravdu složité hrát v úplně nové soutěži."

V Troyes však pochopitelně věří v lepší časy. Nic jiného mu také nezbývá. "Potřebujeme podporu fanoušků. Dodávají nám na jistotě. Máme zbraně pro to, abychom se zachránili," slibuje Brazilec. "V šatně bude o dost lepší atmosféra, když poprvé vyhrajeme. A doufám, že už to brzy přijde."

Bastia v minulém kole remizovala v Nice 2:2, což pro ní byla druhá vlaštovka na venkovních hřištích. Předtím ale prohrála čtyřikrát v řadě. "Bude velmi těžké přejít to období. Už pět kol jsme nevyhráli," připomínal trenér Frédéric Hantz. "Ale nepodléháme vůbec žádné panice, to všechny ujišťuji," dodal.
SC Bastia - pravděpodobná sestava:
Novaes - Angoula, Choplin, Marchal, Harek - Palmieri, Rothen - Maoulida, Yatabaré, Khazri - Modeste
ES Troyes - pravděpodobná sestava:
Thuram-Ulien - Faussurier, Saunier, Rincón, N'Sakala - Thiago, Obbadi, Ngoyi - Nivet, Dos Santos, Grax
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.60 - 3.80 - 5.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Lille OSC - AC Ajaccio  (sobota 20:00)
Zraněními, špatnou formou a nepřízní osudu sužované Lille stojí před zápasem, který je důležitější, než by se na pohled zdálo. Pokud se Dogy chtějí ještě na podzim zvednout, jeví se domácí porážka Ajaccia jako nutnost.

A bude to velmi složité. Manažer Rudi Garcia totiž musí čelit hned třem velmi výrazným absencím: se zdravotními indispozicemi laborují Marvin Martin (tříslo) a Salomon Kalou (koleno), ke kterým se naposledy přidal ještě tmel zálohy a kapitán Rio Mavuba. To jsou tři z pěti aktuálně nejdůležitějších a nejcennějších fotbalistů v kádru..

Mavuba si poranil koleno minulý týden proti Rennes a stát bude podle odhadů šest týdnů až tři měsíce, což ho zároveň vyřazuje z národního týmu, který čeká těžký kvalifikační zápas proti Španělsku. "Ohledně Riova zranění byly nějaké nejasnosti, protože každý hráč na tento typ problémů reaguje jinak," prohlásil Garcia na tiskové konferenci. "Poslední testy bohužel ukázaly, že bude muset na operaci. To samozřejmě znamená, že proti Ajacciu nebude k dispozici. Účast Martina s Kalouem je otazníkem."

Garcia ví, že musí udělat vše pro to, aby skomírající mašinu uvedl opět do chodu. Dogy čekají v lize na výhru už šest utkání a v Lize mistrů nezískaly z úvodních dvou zápasů ani bod. Jejich poslední tříbodový zisk se datuje až do konce srpna, kdy v kvalifikaci do milionářské soutěže porazili Kodaň.

To Ajaccio je na tom lépe. Skromný klub vstoupil do sezony v dobré formě, kterou si přenesl z letošního jara, a naposledy porazil Brest, čímž si zajistil třetí výhru ze sedmi utkání v sezoně. Přestože jsou Korsičané určitě silnější doma než venku, už se jim letos podařilo vyválčit tři body i na cestách - v prvním kole proti Nice.
Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Landreau - Debuchy, Baša, Chedjou, Béria - Guéyé, Balmont, Pedretti - Mendes, Roux, Payet
AC Ajaccio - pravděpodobná sestava:
Ochoa - Diawara, Medjani, Poulard, Bouhours - Mostefa, Faty, André, Cavalli - Gigliotti, Mutu
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.44 - 4.20 - 7.50
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
FC Sochaux - Stade Rennes  (sobota 20:00)
Každoroční ambice? Postup do evropských pohárů. Letošní realita? Po sedmi kolech dva vítězné ligové zápasy. Rennes do letošní sezony vpravdě nevstoupilo nejpovedeněji, svěřence Frédérica Antonettiho pak v tomto rozpoložení otestují hráči trápícího se Sochaux.

Los nebyl k Stade Rennais opravdu nikterak přívětivý: vždyť během prvních čtyř ligových zápasů se utkalo hned se třemi elitními francouzskými týmy - nejprve s Lyonem, následně s Bordeaux a pak i s Marseille. Les Rouge et Noir z těchto zápasů nevydolovali jediný bod, podařilo se jim vstřelit jedinou branku.

Mezi těmito marnými a marnivými výkony však přeci jen vysvitla zelenavá, tříbodová naděje; to po těsném vítězství nad nováčkem soutěže z korsické Bastie. "Začátek soutěže je vždy ošemetný. My jsme ho promeškali, a ostatní soupeři nám tak odskočili. Hodně jsme se koukali na video, abychom zjistili, v čem náš problém tkví," přiznal problémy z úvodu sezony pravý bek Romain Danzé.

A Rennes to očividně pomohlo. Po prohře s Lorientem jako by se karty přelomily v remízovém zápase s Toulouse a od té doby si Antonettiho borci připsali hned dvě vítězství: nejdříve postup v Coupe de la Ligue přes Nancy, následně konečně i tříbodový úspěch v Ligue 1. A to hned proti předloňskému mistrovi z Lille.

"Trenér se nás zeptal, co si myslíme, že bychom měli změnit. Poté jsme na těchto aspektech začali pracovat a nyní se nám to začíná vracet. Od duelu s Toulouse jako bychom se mnohem více semkli a hráli jako jeden tým. Sice stále nejsme úplně mimo nebezpečí, jisté však je, že i dnes proti Sochaux chceme získat všechny body," hlásil nyní již sebevědomě Danzé, jenž zatím nechyběl v jediném soutěžním utkání.

"Výsledky z posledních kol nám rozhodně pomohly, jsme teď daleko uvolněnější. To všechno je znát i na tréninku," pochvaloval si změnu v posledních týdnech šestadvacetiletý bek. Něco podobného však pravděpodobně právě zažívají také hráči domácího celku ze Sochaux.

Rovněž oni totiž do sezony nevstoupili pravou kopačkou, když z prvních čtyř ligových klání vyšli hned čtyřikrát jako poražení. Až následně se jim podařilo překvapit favorita ze Saint-Étienne a nováčka z Troyes a v neposlední řadě také v rámci Ligového poháru Évian Thonon Gaillard; ačkoliv minulý ligový zápas dokázal, že ani zlepšená forma na rozjetou mašinu jménem Paris Saint-Germain nestačí.

V sestavě domácího družstva by se měla objevit i dvojice talentovaných hráčů, kteří byli povoláni do francouzské reprezentace do 21 let pro nadcházející kvalifikační dvojutkání s Norskem - obránce Sebastien Corchia a útočník Cédric Bakambu, se třemi góly nejlepší střelec Les Lionceaux.
FC Sochaux - pravděpodobná sestava:
Pouplin - Corchia, Peybernes, Kanté, Roussillon - Doubaï, Traoré - Contout, Roudet, Boudebouz - Bakambu
Stade Rennes - pravděpodobná sestava:
Costil - Théophile-Catherine, Boye, Kana-Biyik, Mavinga - Pajot, Makoun - Pitroipa, Féret, Alessandrini - Erding
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.00 - 3.20 - 2.38
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AS Saint-Étienne - AS Nancy-Lorraine  (pátek 20:45)
V předehrávce 8. kola francouzské ligy na sebe narazí celky Saint-Étienne a Nancy. Ani jednomu se zatím příliš nedaří; Les Verts sbírají převážně rozpačité výsledky, zatímco Nancy má k nějaké formě aktuálně možná nejdále ze všech ligových celků.

Domácí, kteří jsou v tomto utkání jasným favoritem, patří mezi týmy s pohárovými ambicemi, ale zatím spíše tápou. Momentálně jsou svěřenci Christophe Galtiera jedenáctí, když naposledy bez branek remizovali s nováčkem z Remeše, a rtuťovitý trenér po svých hráčích požaduje, aby tentokrát podali mnohem lepší výkon.

Slavný klub nevyhrál už tři utkání v řadě a Galtier přiznává, že se současnou formou rozhodně není spokojen. "Cítím se frustrovaný a zklamaný ze svých hráčů i ze sebe," nebere si trenér, proslulý svou upřímností, servítky ani tentokrát. "Proti Remeši jsme měli vyhrát, ale srazila nás kombinace špatného počasí, nedostatku štěstí a špatné hry. Takhle nemůžeme pokračovat, musíme v sobě najít vůli skórovat a zvítězit. Potom můžeme být za tuto snahu odměněni."

Fernandezovu Nancy se letos hrubě nedaří, ale i nadále platí za nepříjemný a kousavý celek, což si opatrný Galtier dobře uvědomuje. "Bude to těžký zápas, v této soutěži neexistují slabé týmy. Poslední zápasy ukázaly, že dominovat hře ještě neznamená, že budete vítězit. Potřebujeme výsledky."

Domácí nebudou moci využít služeb zraněných Banela Nicolity a Jeana-Pascala Mignota (oba stehno); do hry se naopak vrací vyléčení Alejandro Alonso (záda) a Francois Clerc (koleno).

Les Chardons prohráli poslední čtyři utkání a na Stade Geoffroy Guichard tak pocestují v pozici průběžně devatenáctého týmu tabulky; pod nimi je už pouze tápající nováček z Troyes. Pokud se však zeptáte záložníka Salifa Saného, potvrdí vám, že víra ve výsledkový obrat z týmu nemizí.

"Sezonu 2011/12 jsme zakončili výborně, ale letos bylo nutné začínat s čistým štítem. To se nepovedlo," glosuje. "Přistupovali jsme k zápasům s přemírou sebevědomí. Musíme si rychle uvědomit, co nás loni zachránilo v soutěži. Naše současná situace je komplikovaná, ale ne kritická."

Jean Fernandez do hry určitě nevyšle Romaina Grangeho, kterého vyřadilo bolavé stehno; na jeho místo v nominaci se tak posunul gambijský reprezentant Abdourahman Dampha. Zraněný je i Fouad Rachid, a suspenzace znemožňuje start brazilskému obránci Hélderovi.
AS Saint-Étienne - pravděpodobná sestava:
Ruffier - Brison, Perrin, Zouma, Ghoulam - Clément, Lemoine, Guilavogui - Hamouma, Aubameyang, Gradel
AS Nancy-Lorraine - pravděpodobná sestava:
Grégorini - Sami, André Luiz, Puygrenier, Haidara - Karaboué, Sané, Mangani - Moukandjo Bilo, Bakar, Zenke
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.57 - 3.60 - 6.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Olympique Marseille760110:518
2.Paris Saint-Germain743012:315
3.Olympique Lyon742112:714
4.FC Lorient734013:813
5.Girondins Bordeaux73409:513
6.Toulouse FC73319:712
7.Valenciennes FC732211:611
8.Stade Reims73228:511
9.AC Ajaccio73226:711
10.Stade Brestois73047:129
11.AS Saint-Étienne722310:68
12.OGC Nice715110:98
13.Montpellier HSC72239:98
14.Stade Rennes72149:117
15.Lille OSC71428:107
16.SC Bastia72149:187
17.FC Sochaux72057:126
18.Évian Thonon Gaillard71247:95
19.AS Nancy-Lorraine71152:104
20.ES Troyes70256:152

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (86)

Přidat komentář
domingo

Tohle je presne zapas, na kterem se Nancy muze chytit. Jejich fotbal je delany na hru venku proti souperum, co ovladaji mic.. Stepani delaji presne tohle a navic jsou labilni jak krava, v ocekavanych sestavach chybi Cohade, cili tam nema kdo davat finalni prihravky, a Galtier uz je uplne vystaveny. Je to sice hodne odvazne, ale za pade tam tu dvojku hodim

Reagovat
didosh

"Bude to těžký zápas, v této soutěži neexistují slabé týmy.... to má pravdu,ale myslím že Aubameyang zařídí výhru!!! pro ASSE

Reagovat
domingo

Mel bych s tim urychlene, ale urychlene prestat

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
domingo

Jeste predpokladany sestavy na dnesek:

Ruffier - Brison, Perrin, Zouma, Ghoulam - Clément, Lemoine, Guilavogui - Hamouma, Aubameyang, Gradel

Grégorini - Sami, André Luiz, Puygrenier, Haidara - Karaboué, Sané, Mangani - Moukandjo Bilo, Bakar, Zenke

Reagovat
fantomas

V preview to snad stačí.

Reagovat
domingo

Dlouho to tam nebylo

Reagovat
Langi

Hoši...Nancy po 20 minutách na ručník

Reagovat
Godwinson

Mapou má pět zápasů, Bédimo zraněný. Opravdu bych chtěl vidět obranu bez těhle dvou hráčů, to by byla velká zábava. Každopádně Girardovi patří ohromný plus za tu ofenzivní trojku, kterou se rozhodl začít stavět ... takhle už sice měla vypadat nějaký čas, ale titul žal po ní zalepil. Ještě bych byl šťastný, kdyby nehodil talent El Kaoutariho do kopru, což ale neočekávám.

Reagovat
domingo

aspon si zahraje Jeunechamp

Reagovat
domingo

Bocaly - Congre - Hilton - Jeunechamp. Kdyby se nalevo nejakym zazrakem octnul El Kaoutari, neni to na ligu vubec spatny.

Reagovat
Godwinson

Docela by mě zajímala bilance s Jeunechampem za poslední rok, protože musí být děsivá ... nebo jeho přímý podíl na prohraných zápasech.

On tam raději nalevo nacpe Stambouliho, i když je fakt, že El Kaoutari byl nalevo výrazně slabší než na stoperu. Stejně je to smutný, Stambouli v podstatě nemá pevnou pozici, Cabella se tam dostal po jaké době, Aït-Fana a El Kaoutari, škoda mluvit, tady by mě hodně zajímalo, jestli to byla jen tvrdohlavost Girarda nebo na to srali.

Reagovat
domingo

Ja myslim, ze mineralku musite roztriskat za jakychkoliv okolnosti..

Reagovat
domingo

Btw leva strana obrany Hilton - Jeunechamp by snad zlomila nejaky vekovy rekord, ne?

Reagovat
Godwinson

Asi .. ještě by proti nim mohla stát záloha Évianu tak, jak jsme se o ní tehdá bavili a vypadalo by to jak zápas starých gard :)

Reagovat
domingo

Cedric Barbosa - March 6, 1976

Cyril Jeunechamp - December 18, 1975

Vitorino Hilton - September 13, 1977

Dohromady jim je 107 let. To budou souboje

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Trand

Reagovat
smazaný uživatel

at jde to Montpellier do prdele.. ani nevyhraje s Evianem..

Reagovat
smazaný uživatel

a tohle hraje LM strasny, hrajou jak u nas Pribram..

Reagovat
smazaný uživatel

prazdna brana a on to tam stouchne jako kulicku

Reagovat
Godwinson

Dnes to Évianu přeju.

Reagovat
smazaný uživatel

mam Montpellier jako posledni zapas na tiketu.. super, co?

Reagovat
smazaný uživatel

tohle proste nemohlo vyhrat titul.. nejvetsi chyba ve fotbalovym matrixu..

Reagovat
Godwinson

Zase nepřeháněj, ani to stejně ještě asi dají, i když ... já doufám, že ne.

Reagovat
smazaný uživatel

sorry, ale kdyby nekdo poprvy koukal na Ligue 1 a nekdo mu rekl, ze tohle vyhralo titul, tak si pomysli, ze je ta liga na urovni nasi druhy ligy..

Reagovat
Godwinson

Když jsem koukal na Manchester City s Dortmundem, člověk si to tam mohl říkat také ... Real taky vstup do ligy jako víno, tak to prostě někdy je .. a to srovnávám top kluby s provinčním klubem, který měl super sezónu a nemá šanci bojovat o titul každý rok, byť tedy šance by tam byla, nebo jen byla. Ale je to špaténka, no. Budou mít letos starosti.

Reagovat
smazaný uživatel

nemaj zadnej system hry, vsechno tahaji individualne.. to je proste strasny..

Reagovat
Godwinson

Holt když se nedaří, navíc 70 minut bez útočníka ... ale statistiky jsou zajímavý, museli je mačkat slušně.

Reagovat
smazaný uživatel

no proste kreten, ma kolem sebe tucet spoluhracu, ale on vypali ze 40 metru do prdele..

Reagovat
smazaný uživatel

jasny no.. sam pred golmanem a napali brevno.. klasika, kdyz mam vsazeno..

Reagovat
smazaný uživatel

jo, diky Montpellier.. 3 strely Evianu na branu 3 goly..

Reagovat
smazaný uživatel

tahnete do druhy ligy, sraci

Reagovat
smazaný uživatel

co týýýý?

co tě přinutilo dát 1? to, že "nějaký Evián" nemůže být pro loňského mistra žádný problém? Měl si je za sráče a slabochy, tak si dal na Motpellier? od začátku sezony hrajou pěkny ho*no a ty na ně vsadíš a pak brečíš

musím se ti smát

Reagovat
.13

Reagovat
Godwinson

chach, pěkný

Reagovat
Godwinson

Ne, že bych chtěl něco naznačovat, jen by mě zajímalo, jestli by se v případě nabídky chtěl vrátit Blanc 'domů' jako hlavní kouč :) Ambice má určitě větší, dokonce o velkoklubech mluvil, ale přeci jen ... domov je domov :)

Reagovat
Langi

Ajaccio do toho

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Godwinson

Diego zase gól, paráda. Bastia musí hrát taky za tři, měli by máknout ...

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
Langi

Nominace na Lorient:

Vercoutre, Lopes – M.Dabo, Umtiti, Bisevac, Lovren, B.Koné, Monzon – G.Fofana, Gonalons, Grenier, Mvuemba, Malbranque, Plea, Briand – Lacazette, Benzia, Lisandro, B.Gomis

tak Anthony chybí kvůli kartám...tak Dabo napravo a Monzon hezky do základu na levo...žádný pičoviny s Umtitim...Rémi zapiš si to někam

Reagovat
fantomas

Taková dolarovská one-man show.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to dopadá, když nezletilci sázejí

Reagovat
Pinturicchio

Nezvládá to, no.

Reagovat
smazaný uživatel

♥PSG♥ dneska musí !!

Reagovat
Langi

remíza

Reagovat
smazaný uživatel

bral bych všema deseti, i kdyby mělo OM 3 tyčky, a dalších x gólovek

Reagovat
smazaný uživatel

No tak to já bych zase byl nasraný, být fandou Marseille . Ale remízka by byla ideální

Reagovat
Israha

Kdo to vymyslel, dát španělské i francouzské Clásico ve stejný den a skoro ve stejnou hodinu? Budu nucen dát přednost Španělsku, Real je můj dlouholetý No.1 klub...a budu doufat v jednogólové vítězství OM .

Jinak bych se nebál zkusit dát do základu mladšího Ayewa. Má dobrou formu, určitě lepší než opětovně statický a nevýrazný Amalfitano...

Reagovat
onze

ALLEZ PSG ! ! !

Reagovat
.13

dnes to musime strhnutna nasu stranu, aj ked skoda toho Ezeho, je mi ho velmi luto a aj Sakha, ze nemoze nastupit. Snad bude mat Zlatan dnes chut a zvladneme to

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ten Gomisův gol byl prvotřídní.

Reagovat
Langi

a já to zas neviděl

Reagovat
smazaný uživatel

Já taky ne, nemůžu najít stream, co by se aspoň jednou za 10 sekund nesekl.

Reagovat
smazaný uživatel

Nicméně ten gol byl takový, že po ose steed-lazaret-gomis se míč nedotkl země a všechno na jeden dotyk ...Ostatně uvidíš zítra na kanálu Ligue 1

Reagovat
Langi

jojo...ten kanál odebírám, aspon něco

Reagovat
Langi

my abysme nedostali góla, to prostě nejde

Reagovat
smazaný uživatel

Jen abychom dali ještě nějaký

Reagovat
smazaný uživatel

A nedostali ještě další

Reagovat
Langi

sleduju to jednim okem a přijde mi to docela vyrovnaný...doufám že vyhrajem jako...

Reagovat
smazaný uživatel

Lorient dvě šance, jeden gol. Lyon jich sice moc nemá, ale máme optickou převahu...tohle se musí vyhrávat.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale už asi 3x po sobě totálně rozebrali naši obranu narážečkama

Reagovat
Langi

mě se to ted začlo sekat

Reagovat
Langi

90+2 neboj

Reagovat
Godwinson

Lorient otočit.

Reagovat
Langi

prohrajou

Reagovat
Godwinson

Neprohrajou, Lyon nebude haluzit věčně ... ještě na jednoho jim věřim.

Reagovat
Langi

prej haluzit jednou máme po letech štěstí a v 90. minutě dáme vítěznej gól a hned haluzíme...Lille takhle vloni vybojovali 3. místo...navíc po těch uplacenejch zápasech s Lille a Bordeaux si další ztrátu nezasloužíme

Reagovat
Godwinson

Po letech? Velmi dobře si pamatuju, jak jsme tu přesně před rokem říkali to samé ... a když si vzpomenu třeba na zápas Montpellieru na Gerlandu, tak bych se posral do vejšky.

Reagovat
Langi

no i kdyby tak víckrát než jednou za sezónu sme takový štěstí neměli snad nikdy...navíc dobře víme jak některý rozhodčí pískaj naše zápasy, takže pořád není moc na místě řikat že haluzíme

Reagovat
Godwinson

Umtiti za Lisandra, chachá, Lorient musí.

Reagovat
Langi

v 90. dostanou

Reagovat
Langi

snad nechtěl penaltu

Reagovat
Godwinson

Jasná penalta.

Reagovat
Langi

jesi jenom rejpeš a řikáš to z prdele tak to beru...ale jesi to myslíš vážně tak musim říct že seš dosti neobjektivní

Reagovat
Godwinson

Těžko říci, sám se v sobě nevyznám, můžu ti říct jen to, že jsem se "díval" na livesportu.

Reagovat
smazaný uživatel

obvious troll.

Reagovat
Godwinson

Tak víme, jak sudí rádi Lyonu připísknou ... takže měl jsem statisticky dost vysokou šanci, že se trefím, neodolal jsem, no.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Langi

hmm sice se takovýhle zápasy maj vyhrávat, ale dejme tomu...Marseille - PSG večer taky remíza at neztrácíme

Reagovat
domingo

V Lorientu se ma vyhravat? Vzdyt Moustoir je jeden z nejhorsich stadionu pro soupere v lize, vyhrat tam je strasne tezky, oni jsou schopni doma kazdyho zamknout a navic maji ted vybornou formu. Bod je pro Lyon zlaty. (Ale zapas jsem nevidel, jestli jste odkourili 10 sanci, tak chapu..)

Reagovat
smazaný uživatel

Šance byly na obou stranách asi stejně, ale Lyon měl převahu na držení míče a ten gol, co dal Lorient, to byla jedna ze dvou tutovek co měli. Jinak bída s nouzí.

Reagovat
smazaný uživatel

nejaky kvalitny stream na zapas?

Reagovat
smazaný uživatel

GOOOOL

Reagovat
fantomas
Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele