Ligue 1 - preview 5. kola

14.09.2012, 08:46, aktualizováno 16.09.2012, 08:37
Previews
Netradičně již ve dvě hodiny odpoledne se bude hrát francouzská liga, trápící se Rennes v bretaňském derby přivítá dobře hrající Lorient. Lyon následně přivítá Ajaccio a bude se snažit vyvinout tlak na vedoucí Marseille, která uzavře páté kolo zápasem na půdě Nancy...
Stade Rennes - FC Lorient  (neděle 14:00)
Bretaňsaké derby je tu. Vždy vyrovnaný zápas se vším všudy by měl i nyní nabídnout tradiční souboj Rennes s Lorientem. Zatímco loni byl v obou případech úspěšnější SRFC, předloni naopak ve dvou zápasech zvítězili Les Merlus. Především domácí by potřebovali uhrát co nejlepší výsledek, jelikož se se třemi body krčí v sestupovém pásmu.

Lorient letos naopak ještě neprohrál, doma je stoprocentní. Před týdnem na jeho hřišti padlo Nancy, které podlehlo jednoznačně 0:3. Hostující celek je rozhodně ve formě. A kouč Christian Gourcuff si zatím nemůže na nic stěžovat. "Máme dobrý začátek sezóny. Chceme ho proto potvrdit v Rennes, abychom také stvrdili svou pozici," burcoval.

Trochu to sice skřípe vzadu, Lorient ani jednou neudržel čisté konto, o to víc je ale úspěšnější ofenzíva. V každém zápase Gourcuffovi svěřenci vsítili minimálně dvě branky a s devíti zásahy mají společně s Lyonem nejlepší útok ligy. "Skutečnost, že nyní hrajeme derby, dává utkání další rozměr," dodával Gourcuff.

Kévin Monnet-Paquet letos nastoupil zatím pouze k dvěma zápasům. Tentokráte by se měl objevit v základní sestavě. V rozhovoru trochu litoval reprezentační přestávky. "Nastala v době, kdy se nám dařilo," přiblížil. "Budeme muset začít od znovu. Víme, že to nebude snadné, protože je to derby. Bude to hlavně výzva po psychické stránce."

Domácí zatím v novém ročníku jen paběrkují. Doma dokázali skolit pouze nováčka z Bastie, naposledy venku nestačili Marseille. "Musíme se v některých věcech rychle zlepšit," říkal trenér Fréderic Antonetti. "Není ale nic ztraceno. Není třeba dělat ukvapené závěry, špatný start není symbolem pro špatnou sezónu," věří.

Kvůli tomu, aby se utkání vysílalo v televizi, se čas zápasu posunul už na 14:00. Ve Francii na tyto brzké hodiny nejsou vůbec zvyklí. "Naposledy jsme hráli takhle brzy, když nám bylo třináct nebo patnáct let," vzpomínal Monnet-Paquet. "Cíl ale zůstává stejný. Na neobvyklý čas se nebudeme moci vymlouvat."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.83 - 3.25 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Olympique Lyon - AC Ajaccio  (neděle 17:00)
Lyon, druhý celek tabulky, je v zápase s Ajacciem jasným favoritem. Už několikrát však Olympique překvapil všechny a s papírově slabším celkem uhrál třeba jen remízu. Korsický klub přitom loni v obou případech uhrál proti němu právě bod. A i nyní si na Stade de Gerland věří se vším všudy.

Jindy by se před několika lety neotřesitelný král Francie připravoval na nadcházející Ligu mistrů. Letos ale na milionářskou soutěž může zapomenout. Zvyká si přitom také na další skutečnosti, a to třeba na odchod brankářské opory Huga Llorise. Z PSG přišel naopak Biševac, dorazit by mohl i Malouda z Chelsea.

Nově může kouč Remi Garde počítat i s posilami Arnoldem Mvuembou, Lucianem Monzónem nebo Steedem Malbranquem. Ten se přitom do Lyonu vrací po jedenácti letech. Suma sumárum - kádrové čistce se letos slavný klub prostě nevyhnul. Aktuální nepříjemností je zranění druhého jmenovaného a Lisandra Lópeze.

Ačkoli jsme již uvedli, že OL nebude hrát Ligu mistrů, o pohárovou Evropu se bát nemusí. A ve čtvrtek na svém stánku v rámci Evropské ligy přivítá pražskou Spartu. "Čeká nás šest zápasů během třech týdnů. Kvalita soupeřů se přitom bude stále více zvyšovat," nastínil nejbližší program Garde.

Gardeho družina v Ligue 1 získala celkem slušných deset bodů. Trenérovi ale jako by tenhle stav úplně tolik nevyhovoval. "Mohli jsme mít dvanáct. Nevím, jestli se deset bodů úplně promítá s tím, jak silný máme kádr," neskromničil. Ajaccio po výhře nad Évianem věří, že se právě jemu podaří poprvé v tomto ročníku vyloupit lyonský stadion.

Kouč Alex Dupont získal do svých řad hvězdné jméno. Je jím útočník Adrian Mutu, jenž měl v minulosti problém s užíváním drog. Během reprezentační přestávky Ajaccio hrálo přátelské utkání s Istres a rumunský hráč se uvedl vítězným gólem. "Není v nejlepší formě, ale snaží se. Pravděpodobně bude na zápas připravený," prozadil.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.44 - 4.20 - 7.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Nancy-Lorraine - Olympique Marseille  (neděle 21:00)
Mnozí mohli tipovat Paris Saint-Germain, nakonec je to však někdo jiný, kdo po čtyřech kolech drží nadvládu nad tabulkou Ligue 1. Ze všech klání zatím vyšla úspěšně Marseille a v tom by chtěla pokračovat i na umělém hřišti Nancy...

Nový ročník, nový kouč. A Marseille jako by z mrtvých vstala! Olympique pod vedením Élieho Baupa v této sezoně stále ještě neprohrál: a to se kromě Ligue 1 představil také v Evropské lize. V ní se mimochodem podařilo francouzskému celku probojovat až do základní části poté, co vyřadil turecký Eskişehirspor a moldavský Šerif Tiraspol.

Body bral však i v soutěži domácí: zatím si poradil se všemi svými dosavadními soupeři, tedy s nováčkem z Remeše, dále se Sochaux, s obhájcem titulu z Montpellier a s ambiciozním Rennes, a s dvanácti body jasně kraluje tabulce. Hlavní zbraní obrozené Marseille je defenziva, níž velí brankář Steve Mandanda. Vždyť v dosavadních čtyřech ligových zápasech inkasoval jedinkrát!

Pokud by se l’OM podařilo urvat tři body i v dnešním zápase s Nancy, jednalo by se o historicky nejúspěšnější vstup do sezony tohoto klubu. Pět výher v řadě, to se totiž marseillským ještě v samém začátku ligy nikdy nepoštěstilo. Steve Mandanda však připomíná, že zápas není vyhraný předem.

"Víme, že za sebou máme skvělý start do nové sezony, ale musíme nechat hlavy dole. Nesmíme zapomenout na pokoru, s kterou jsme vcházeli do všech předchozích zápasů," myslí si francouzský reprezentant, jenž byl i u posledního vzájemného zápasu obou celků. Ten ovládla díky brance Loïca Rémyho právě Marseille.

A Nancy není ani tentokrát, o několik měsíců později, na vítězné vlně. Po úvodní výhře nad Brestem přišly hned tři ztráty v řadě, naposledy se tým Jeana Fernandeze musel smířit s krutou porážkou 0:3 od Lorientu. Nyní se však ASNL vrací zpět na domácí půdu, kde se mu tradičně daří o něco lépe...

"Víme, že jsou velmi motivovaní, tento zápas bude v televizi. Hraje se na umělém povrchu. Na takovém hřišti se hraje jednoduše trochu jinak, takže to pro nás bude asi o něco komplikovanější," myslí si Mandanda. Tomu již na hřišti budou moci vypomáhat Souleymane Diarra a Lucas Mendes, jež byli zranění.

"Je vzrušující, že můžeme být prvním týmem, který by je porazil nebo alespoň obral o body. Víme, že možné je všechno a chceme takovou výzvu využít," vyjádřil se k skvělému startu Marseille do soutěže obránce Salif Sané, od léta hájící barvy právě Nancy.

"Je to jeden z nejlepších týmů ve francouzské nejvyšší soutěži. Pokud se jim podaří udržet tak skvělou formu, jakou mají nyní, můžou i celou soutěž ovládnout. A to by nebylo nic překvapivého, protože Marseille je velký klub," řekl na adresu svého protivníka Sané, jenž by se navzdory lehkému poranění měl objevit v základní sestavě domácích.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.40 - 3.10 - 2.25
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
ES Troyes - Lille OSC  (sobota 17:00)
Předloňský šampión a nedávný bronzový mančaft francouzské nejvyšší soutěže z Lille si hodlá na půdě Stade de l’Aube v Troyes napravit pošramocenou reputaci prvních kol a získat tři body. Letošní novic mezi francouzskou smetánkou nehodlá soupeři darovat body snadno, sám jich potřebuje kupu k naplnění jediného cíle - záchrany.

Troyes v loňském ročníku Ligue 2 ze třetího místa nakonec relativně pohodlně proklouzli mezi elitu, ačkoliv se jednalo v kontextu prvotních předpokladů o velmi překvapivý postup. Chudý klub disponuje na poměry velice průměrným, ba spíše podprůměrným kádrem, jenž se pokusí bojovností a dřinou dostat k zázračnému zachránění.

Na druhé straně barikády stojí o poznání silnější soupeř, protřelý evropskými soutěžemi a schopný atakovat v nejvyšší soutěži příčky nejvyšší. Ačkoliv se Lille vstup do soutěže hrubě nepovedl, což můžeme přisoudit adaptaci na hru bez hvězdy posledních let Edina Hazarda, hlavního strojvedoucího mančaftu, musíme s klubem situovaným k severní hranici Francie s Belgií počítat. Krom odchodu Hazarda musel klub řešit absenci Joa Colea, jenž se vrátil zpět do Liverpoolu.

Prezident klubu Michel Seydoux kvapně na situaci reagoval a sehnal adekvátní náhrady - Salomona Kaloua z Chelsea a Marvina Martina ze Sochaux. Oba hráči se zařadili do základní sestavy, avšak výkonnostně to ještě není ideální. Salomon Kalou ovšem v Troyes nenastoupí, neboť je dištancován. Pochybnosti pak panují nad startem lehce zraněného pravého beka Mathieuho Debuchyho.

Trenér hostujících Dog Rudi García po minulé prohře s největším favoritem na prvenství z Paříže, že pokud tým nedokáže bodovat na domácí půdě, musí uspět venku, čímž stanovil jediný cíl týmu v zápase s Troyes - vyhrát. "Troyes hrají dobrý fotbal, ale to by nás nemělo zastavit v tom, abychom zvítězili a dobře se připravili na nadcházející duel s Bate Borisov v Lize mistrů. Jestliže chceme v Ligue 1 v této sezóně uspět, musíme se konečně rozehrát a vstoupit na cestu za úspěchem pravou nohou," řekl kouč Lille na předzápasové tiskovce.

Ačkoliv Troyes zatím nepředvádí ledabylé a špatné výkony, na kontě mají pouhopouhý jeden bod. Kouč Jean-Marc Furlan před zápasem prohlásil, že si uvědomuje nedostatečný přísun bodů v minulých čtyřech kolech, přesto hovoří o nezaslouženosti daného stavu. "Z neutrálního pohledu se dá zcela jistě říci, že jsme si zasloužili alespoň bod v zápasech proti Valenciennes a Brestu," shrnul výsledkovou nepřízeň kouč, jenž dovedl mančaft do nevyšší soutěže. V zápase s Lille se od týmu nedají očekávat zázraky, soupeř přijede na stadionek v Troyes ve špatné formě, ale bude se s vervou rvát o každou píď hřiště a nabrat směr špička tabulky.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.75 - 3.40 - 1.80
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Valenciennes FC - Girondins Bordeaux  (sobota 20:00)
Před pátým kolem zůstává Bordeaux jedním ze šesti neporažených celků francouzské nejvyšší soutěže. Dnes však tým okolo českého záložníka Jaroslava Plašila zajíždí do Valenciennes, které má po čtyřech kolech pouze o jeden bod méně...

První kolo a vítězství 3:2 nad loňským nováčkem z Évianu, druhé kolo a tříbodový zisk proti ambicioznímu Rennes. Dvě zelené položky vystřídala dvojnásobná dělba bodů - po bezbrankové remíze s hvězdami nabitým Paris Saint-Germain přišel výsledek 1:1 s OGC Nice.

Osm bodů na kontě a stále ještě držící neporazitelnost mohou vypadat věru příjemně, Gillotův výběr však trápí střelba branek. Kromě prvního zápasu s Évianem se mu ve zbývajících třech duelech podařilo skórovat pouze dvakrát. Chuť si tak vylepšil alespoň v předkole Evropské ligy, kde se utkal s Crvenou Zvezdou Bělehrad. Zatímco v Srbsku hrál francouzský celek znovu bez branek, na domácím stadionu dokázal v hektickém závěru vybojoval vítězství 3:2 a tedy i postup do základní skupiny této evropské soutěže.

"Problém se střílením gólů nás pronásleduje již několik sezon. Určitě bychom se rádi více prosazovali před brankou soupeře. Proti Bělehradu se nám to sice podařilo třikrát, následně jsme ale proti Nice zazdili snad tři stoprocentní gólové příležitosti," stýskal si zklamaný Gillot.

"Je jasné, že na efektivitě musíme zapracovat. Kdyby se nám podařilo skórovat třikrát, nebylo by vůbec o čem diskutovat. Alespoň tak doufám, že jsme si ty branky schovávali pouze na nějaká další, snad o něco důležitější utkání," zahlaholil manažer hostujícího celku. Francois Gillot se přitom během utkání hodně bouřil - vždyť Nice na konečných 1:1 vyrovnávalo až v nastaveném čase druhého poločasu! "Byla veliká škoda, že jsme to již nedokázali udržet. Na druhou stranu stále zůstáváme bez porážky. Ale je to smůla, protože tu určitě byla šance na vítězství."

Stejný zápas, tedy Valenciennes proti Bordeaux, pouze o pár měsíců dříve, přinesl neuvěřitelné drama až do konce. Valenciennes se dlouho radovalo z vedení 1:0, o to ale nakonec (a to opravdu na konec, tedy v několika závěrečných minutách) přišlo a Bordeaux se radovalo ze slavného vítězství 2:1. Francois Gillot podobnou bitvu očekává i tentokrát.

"Hrají velice dobře, a to i přesto, že podlehli Lyonu. Ten zápas jsem viděl, určitě mohli získat přinejmenším bod. Mají veliké odhodlání, navíc se jim jakousi záhadou tak často nezraňují hráči. Víme, že to opět bude náročné klání. To vítězství z minulé sezony bylo jakýmsi malým zázrakem. Tento rok toho máme víc co říct, ale stále to bude těžké."

Valenciennes totiž rozhodně letos nepatří mezi ty průměrné celky. Po čtyřech odehraných kolech má na svém kontě sedm bodů: a to za vítězství nad Troyes s Ajacciem, remizovalo s Nice. V minulém kole jejich neporazitelnost však konečně prolomil Lyon, jenž se radoval z těsného vítězství 3:2...
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.80 - 3.00 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
OGC Nice - Stade Brestois  (sobota 20:00)
Už snad s uzdraveným nosem nastoupí kouč Claude Puel a jeho družina z Nice, která je ovšem již naopak oslabena o dlouhodobě zraněného Moussu M'Bowa, doma proti těžkopádnému Brestu, proti němuž je vždy hodně těžké se prosadit. Hosté venku zatím neuhráli ani bod a hodlají to nyní změnit. OGC naopak získalo tři remízy v řadě.

Puel přesně před týdnem zjistil, že trénování není lehká práce. A někdy i pořádně bolí. I ve svých padesáti letech se zapojil do tréninku áčka a nešťastně se v hlavičkovém souboji srazil s bekem Nemanjou Pejčinovičem. Budiž mu za to zasloužená odměna - nos zkrátka nebyl na tom místě, kde má obvykle být.

Bývalý stratég Lyonu ale z této události nedělá žádnou senzaci. Podle slov asistenta Freda Gioriy se nejednalo o žádnou katastrofickou situaci. "Puel se sám sobě nelíbil, takže se rozhodl, že ten nos je konečně potřeba nějak vyřešit," prohodil dokonce vtipně. Puela během reprezentační přestávky zajímala především jedna jediná věc.

Dát do kupy co nejlépe svůj tým. "Všichni jsme zpátky po čtrnáctidenní přestávce. Někteří hráči nám odcestovali, ostatní ale tvrdě makali," jasně naznačil, že žádné úlevy nikomu nedával. "Budu vidět, jak se to projeví v zápase. Každopádně hodláme proti Brestu konečně vyhrát." Nice má zatím na kontě tři body, na vítězství ale jinak stále čeká. Byť prohrálo pouze v prvním kole s Ajacciem.

SB29 podobně jako loni bude spoléhat hlavně na domácí prostředí. Právě v nich uhrál všech šest bodů, zatímco venku je naopak stoprocentně neúspěšný. "Vidím vůbec poprvé, že má soupeř dvojnásobný počet bodů než my," dodával Puel. "Soupeř je sice před námi, ale nemyslím si, že zrovna on by nám měl udílet lekce. Budeme se prostě soustředit sami na sebe."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.91 - 3.10 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Évian Thonon Gaillard - SC Bastia  (sobota 20:00)
Évianu vůbec nevyšel vstup do nové sezony a s pouhým jedním bodem se potácí v sestupovém pásmu. Bastia může být mnohem spokojenější, na svém kontě má bodů hned šest...

Domácí zatím může těšit pouze fakt, že jsou jediným týmem, jemuž se povedlo oloupit o body druhý Lyon, v součtu s porážkami od Bordeaux, Brestu a Ajaccia z toho je až osmnácté místo. Vedení klubu také neváhala a propustilo trenéra Pabla Correu, jehož povinnosti převzal do té doby sportovní ředitel Pascal Dupraz.

"Chceme udělat a také uděláme vše proto, abychom zůstali v Ligue 1," slibuje nový kouč.

"Proti Bastii to bude složité. Jestli se nám podaří vyhrát, nezapomenu poděkoval Pablovi Correovi. Chci říct, že jako člověka i jako trenéra ho velice obdivuji," říká Dupraz.

Bastia je na tom po čtyřech kolech mnohem lépe, i když ani v jejím táboře nepanuje úplná spokojenost. Nováček měl skvělý vstup do soutěže a porazil Sochaux a Reims, další dvě kola mu už však nevyšla. Nejprve po boji odjel s prázdnou z Rennes a před reprezentační přestávkou podlehl 0:3 St. Etienne.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.40 - 3.20 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AS Saint-Étienne - FC Sochaux  (sobota 20:00)
Sochaux - jediný a na chvostu tabulky osamocený celek stále ještě čekající na svůj první bodový zápas. Další šanci dostane dnes, zajíždí na půdu ambiciozního Saint-Étienne.

ASSE přitom nezačalo novou sezonu právě ideálně: z úvodních dvou kol nevybojovalo ani jeden bod. Nejprve podlehlo Lille, následně nestačilo ani na tradičního soupeře v boje o evropské poháry z Toulouse. Se srpnovým měsícem ale jako by odešla i nekoncentrovanost hráčů a následující dvě utkání přinesla až nečekaně hladká vítězství: nejdříve odjížděl domů s čtyřbrankovým přídělem Brest, následně si Saint-Étienne vylepšilo skóre i v Bastii. Té před jejími vlastními diváky nadělilo "trojku".

Možná i kvůli tomuto skvělému rozjedu nechce manažer Christophe Galtier momentálně příliš "rozpitvávat" informace o zraněných hráčích. Jisté nicméně je, že na čtyři až šest týdnů se bude muset obejít bez obránce Francoise Clerca, jenž si poranil koleno, v obraně se rovněž s jistotou neobjeví ani zraněný Kurt Zouma.

"Je to určitý hazardem, který ale k fotbalu a ke každému začátku nového ročníku jednoduše patří. Až do této chvíle jsme přitom žádné větší fyzické problémy neměli. Nechci se zaměřovat na absence. Máme řešení. Mám k dispozici silný kádr," nehledal žádné výmluvy Galtier.

"Některá zranění dokonce mohou pomoci jiným hráčům, kteří se chtějí předvést v základní sestavě, chtějí ukázat, jako moc chtějí být na hřišti celých devadesát minut. Pro ně se jedná o skvělou příležitost. Proti Sochaux chceme každopádně postavit co nejsilnější sestavu. Několik hráčů, již obvykle nedostávají tolik šancí, jsme vyzkoušeli i v přátelském utkání s Dijonem," napínal Galtier.

To Sochaux má naprosto jiné starosti. Do letošního ročníku jako by vstoupilo ještě hůře než do toho předchozího; z úvodních čtyř zápasů zatím jako jediný celek Ligue 1 nezískalo jediný bod, vstřelilo pouze tři branky. Los přitom až tak krutý nebyl: dva nováčky - Remeš a Bastii - vystřídali dva prvoligoví mazáci - Montpellier a Marseille.

Galtier si však žádné podcenění nechce ani připustit. "Je očividné, že se Sochaux trápí. To však neznamená, že to bude jednoduchý zápas. Musíme navázat na naše dvě poslední utkání. Abychom vyhráli, měli bychom být stále nebezpeční v útoku, na druhou stranu však obezřetní v zadních řadách. Naším cílem je dostat soupeře pod tlak, držet balon a vytvořit si co nejvíce šancí," shrnul jednoduchou taktiku Galtier.

Tomu hraje do karet i statistika: naposledy vyhrálo Sochaux na Stade Geoffroy-Guichard v roce 2006, z těchto šesti vzájemných utkání vyšel domácí celek jako vítěz hned čtyřikrát. Naposledy se z plného bodového zisku radoval v lednu tohoto roku, vítězství 1:0 mu tehdy jedinou brankou zařídil Kurt Zouma - tedy muž, jenž bude dnešní utkání sledovat pouze z tribuny.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.44 - 4.10 - 8.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Paris Saint-Germain - Toulouse FC  (pátek 20:45)
Francouzská liga nabídne po reprezentační pauze hned na páteční večer duely mistra a vicemistra loňské sezóny. Paris Saint-Germain ovšem bude mít trošku těžší úlohu než Montpellier, jenž zajíždí do Remeše. Do Parku princů zavítá Toulouse, celek na děleném čtvrtém místě zatím bez porážky na kontě.

Důvod, proč se hraje v neobvyklý pátek, je prostý. V úterý HSCM i PSG načnou svá působení v Lize mistrů. A Ancelottiho družina by ráda před duelem s Dynamem Kyjev udělala co nejlepší výsledek. Klub nabitý drahými hvězdami pochopitelně nebere nic jiného než vítězství, byť TFC vstoupil do sezóny velmi slušně.

Domácí stále nebudou moci počítat s Brazilcem Thiagem Silvou. Posila za 40 miliónů eur neodcestovala ani k přátelským utkáním reprezentace kvůli nataženému pravému kvadricepsu. Kouč Carlo Ancelotti začíná dávat najevo svou nespokojenost se současným stavem, Silva totiž zatím v dresu nového klubu nenastoupil. Hrát nemá ani Ezequiel Lavezzi, který dostal volno.

V základní sestavě se ale možná objeví zatím poslední nová akvizice, kterou je nizozemský obránce Grégory van der Wiel. Podle svých slov je zatím spokojený. "Všichni se ke mě chovají přátelsky, mám z toho radost," uvedl těsně po přestupu. Především má konkurovat Jalletovi, na jehož pozici by jinak chyběla adekvátní náhrada.

Každopádně většina z týmu dala reprezentační přestávce zavděk. Přece jenom Pařížané nevstoupili do tohoto ročníku úplně nejlépe, až právě v posledním zápase napravili rozpačité tři remízy výhrou na půdě Lille. "Ano, pauza nám udělala dobře. Naposledy jsme vyhráli v Lille a po něm jsme se měli možnost sehrát," říkal Jérémy Ménez.

Toulouse je mužstvo, na které PSG v posledních letech hodně umí. Během uplynulých pěti střetnutí vyhrálo ve všech případech! "A chceme vyhrát i tentokrát. Máme po zápas s Lille velkou motivaci," hovořil nažhaveně Ménez. I on mimochodem loni jedním gólem přispěl ke konečnému skalpu v podobě 3:1.

Hosté se na výlet k Eiffelovce těší. Avšak Alain Casanova ví, že uspět bude hodně složitý úkol. "Byl bych lhář, kdybych řekl něco jiného," uvedl trenér, jehož hoši dvakrát zvítězili a dvakrát remizovali, naposledy doma s Remeší. "Vždy je to pro fotbalisty zvláštní hrát v Paříži. V Lille soupeř jasně ukázal, jak dobrý má potenciál."
Paris Saint-Germain - pravděpodobná sestava:
Sirigu - Jallet, Alex, Sakho, Maxwell - Nene, Ménez, Motta, Matuidi, Pastore - Ibrahimovič
Toulouse FC - pravděpodobná sestava:
Ali Ahamada - Ninkov, Zebina, Abdennour, M'Bengue - Capoue, Sirieix, Sissoko, Riviére, Ben Yedder - Braaten
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.45 - 4.10 - 7.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Stade Reims - Montpellier HSC  (pátek 20:45)
Obhájce titulu z Montpellier čeká další náročný zápas: a to navzdory tomu, že v rámci předehrávky pátého kola Ligue 1 zavítá na půdu jednoho z nováčků soutěže. Remeš má totiž na svém kontě zatím stejný počet bodů jako jeho soupeř.

Manažer hostujícího týmu René Girard chce zůstat plně koncentrován na nejvyšší francouzskou ligu, a to přesto, že jeho celek již příští týden čeká premiérová účast v prestižní Lize mistrů. Trenér MHSC "odkoučuje" svůj první zápas Champions League již v úterý, kdy přivítá na svém hřišti londýnský Arsenal.

Právě tento zápas se s jistotou zapíše do dějin montpellierského fotbalového klubu, ještě před tím se ale všichni musí koncentrovat na - přeci jenom - o něco méně prestižní zápas s donedávna ještě druholigovým týmem: a to s Remeší. Montpellier totiž vůbec nevyšel úvod sezony a po čtyřech ligových kolech má na svém kontě pouze čtyři body, stejně jako jeho protivník.

Přitom start do sezony vypadal z pohledu Montpellier ještě o něco beznadějněji: z prvních tří zápasů vybojovala Girardova parta jediný bod, až zápas se Sochaux přinesl obhájci titulu tříbodovou radost - před vlastními fanoušky vyhrál 3:1, a dostal se tak alespoň ze sestupového pásma. Něco podobného se podařilo i Remeši, která své dva úvodní zápasy svorně prohrála.

"Myslím, že je důležité, abychom si na takovéto zápasy před velikými souboji - jako třeba s Arsenalem - zvykli. To je důvod, proč jsme stále plně koncentrovaní. Bude to složitý zápas. Vždycky je trochu obtížné hrát několik zápasů v rychlém časovém sledu za sebou," zapřemýšlel trenér hostů Girard.

"Naše příprava také nemohla být ideální, několik hráčů bylo na reprezentačních srazech. Na oba zápasy se musíme zaměřit postupně. Kvůli té reprezentační pauze nebudou mít hráči moc času na regeneraci, takže budeme muset být ostražití," dodal.

Remeš začala novou sezonu dvěma porážkami. Nejdříve nestačila na Marseille a následně v nováčkovském duelu podlehla Bastii. Od té doby se však jejich výkony a výsledky rapidně zlepšily a připsali si vítězství nad Sochaux a remízu s Toulouse. Klub nyní čekají hned tři utkání v řadě před domácími fanoušky, na rozdíl od Reného Girarda však lodivod domácích, Hubert Fournier, na následující utkání ohledy nebere.

"Máme před sebou velikou výzvu. Před těmito dvěma zápasy je tu Montpellier, to je to jediné, co mě zajímá. Nestal to mistr Francie náhodou. Bude určitě velice náročné zastavit jejich útočnou řadu, avšak my rovněž nejsme bezzubí, jakmile se nám naskytne šance!"
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.50 - 3.10 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Olympique Marseille44007:112
2.Olympique Lyon43109:410
3.FC Lorient42209:58
4.Girondins Bordeaux42205:38
 Toulouse FC42205:38
6.Valenciennes FC42116:37
7.AC Ajaccio42113:37
8.AS Saint-Étienne42029:46
9.Paris Saint-Germain41304:36
10.SC Bastia42027:96
11.Stade Brestois42023:66
12.Lille OSC41216:65
13.Montpellier HSC41125:54
14.Stade Reims41123:44
15.AS Nancy-Lorraine41122:54
16.OGC Nice40313:43
17.Stade Rennes41034:73
18.Évian Thonon Gaillard40133:71
19.ES Troyes40134:91
20.FC Sochaux40043:90

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (94)

Přidat komentář
AjaxFans

Ajaccio překvap

Reagovat
Langi

ty ses přes to ještě nepřenes??

Reagovat
AjaxFans

Tak zas to není,co jsem byl na Korzice na rally,tak od té doby přeji Aiacciu v ligue

Reagovat
AjaxFans

Jinak u vás mě to celkem přešlo,ale u zágrebu nikdy.A že tam bylo minule vše v "pořádku" mě nikdo nevymluví

Reagovat
Langi

to ti taky nevymlouvám...Záhřeb to asi pustil žeo...jinak Ajjacio je jeden z nejhorších soupeřů pro nás, můžeme je v klidu přejet a nebo tak můžeme zachraňovat remízu, sem na to sám zvědavej

Reagovat
AjaxFans

Letos to alespoň vypadá,že vypadnem sportovní cestou.Bo ta skupina je extra mord,ale zas můžem jen překvapit.

Reagovat
smazaný uživatel

Memo vás vychytá

Reagovat
Woods

PSG dnes vyhra 3:0 (Ibra 3)

Reagovat
kubys

Pěkné foto.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

akorát bude asi archivní

Reagovat
kubys

No nekecej...

Reagovat
smazaný uživatel

Bohužel je to jen připomínka starých časů.

Reagovat
smazaný uživatel

konečně pořádná fotka....

Reagovat
herbage

ta sestava PSG i Toulouse se mi nějak nezdají. PSG bude hrát 4-2-3-1 a tipnul bych si, že při stejném složení zálohy bude rozestavení Matuidi, Motta - Ménez, Pastore, Nené - Ibra. Stejně tak jediný hrot Toulouse Riviére nebude v záloze a křídelník Braaten na hrotu, i když tam umí taky zahrát

Reagovat
One-Real

Šak to tak určitě bude, akorát v sestavě je to blbě naznačený. Každej si v tom tu sestavu najde. Každopádně Motta s Matuidim budou mít dost práce

Reagovat
herbage

no sorry, ale jestli si to tam každý najde, proč se vůbec namáhat a psát nějaké rozestavení?

Reagovat
One-Real

aha, teď koukám že má Neneho a Meneze u sebe, to vypada fakt hodne divne

Reagovat
cristiano.K.

remíza PSG

Reagovat
smazaný uživatel

mineralka-napoleonovci 1

Reagovat
smazaný uživatel

napoleonovci hrajú v Lyone

Reagovat
smazaný uživatel

Evian - Bastia myslí

Reagovat
smazaný uživatel

ale napoleonovci sú Ajaccio

Reagovat
smazaný uživatel

Hlavně, aby je nějaký debakl Toulouse neodstartoval k vítězný šňůře..

Reagovat
Langi

bude remíza

Reagovat
cristiano.K.

Reagovat
hribco

Dnes tipnem, ze Carlo necha Jalleta odpocivat na ligu majstrov a zahra si van der Wiel, dufam v sred Matuidi-Verratti aj ked bude hrat Motta... Allez PSG

Reagovat
onze

ALLEZ PSG ! ! !

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Woods

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

I ty?

Reagovat
smazaný uživatel

PSG mi bylo i sympatické, ale ne po tom, co s klubem udělali šejkové

Reagovat
smazaný uživatel

No jo, ale za to samotné PSG nemůže. A pak šejci...mně stačí abych si pustil tohle: http://www.youtube.com/watch?v=dNhggg1rJSo a hned mám jasno .

Reagovat
smazaný uživatel

Bude plichta . Zase.

Reagovat
blaugrana

Ibra to dnes o5 rozhodne sám.

Reagovat
blaugrana

Nejaký lepší stream na PSG? Dík.

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
blaugrana

Pán Boh zapať chlapi.

Reagovat
blaugrana

Kosa ako hovado a on ukazuje zdvihni sa.

Reagovat
smazaný uživatel

trošku slepej postranní, Verratti za přihrávku Pastore s přehledem

Reagovat
Rssa

Veratti výýborně

Reagovat
blaugrana

Ale ten Verratti. Veľký pán. A ešte sa mi páčí Jaillet, Sakho a Matuidi. Ibra tiež parádne.

Reagovat
blaugrana

Ten Verratti ma ťahy Xaviho.

Reagovat
blaugrana

Každopádne. Aj keď sa mi moč nepáči, čo sa z PSG stalo, tak ich hra sa mi celkom páči. Kvalitu tí hráči majú nespornú. Som zvedavý, ako budú hrať v CHL.

Reagovat
Langi

stejně jako Lille...budou se snažit co to pude a CHL pro ně bude mít aspon na podzim větší prioritu než liga, protože se budou chtit ukázat (v případě Lille i vydělat) a pokud nepostoupí ze skupiny tak se na EL vyserou a budou chtit vyhrát ligu

Reagovat
blaugrana

Bude to príjemné oživenie. Tak sa snáď dostanú čo najďalej. Francúzskej lige by prospelo, keby šli čo najďalej. Aspoň by sa nemohli sústrediť len na jednu súťaž.

Reagovat
smazaný uživatel

stejně se musí soustředit i na ligu, nepostup do LM by pro ně byla pohroma

Reagovat
blaugrana

Veď jasné, že sa budú. Ale predsa len keby šli ďalej v CHL, tak by tých síl na ligu ostávalo menej = šanca pre konkurenciu.

Reagovat
Langi

ty týmy se to musí naučit...PSG hlavně...dokud sem neviděl Lille v EL, tak sem netušil že může bejt tak těžký hrát zároveň ligu, domácí poháry a evropský poháry...zatim to ve Francii zvládají pouze Lyon a Marseille bohužel

Reagovat
blaugrana

Takže je to také kontraproduktívne. Za jedno je môžné, že bdue PSG stagnovať v Európe, ale zas bude šanca pre iných v lige. Uvidíme, ak osa to vyvinie.

Reagovat
smazaný uživatel

a je hotovo, Menez pěknej zápas

Reagovat
blaugrana

Neskutočne to zahrali.

Reagovat
Woods

Zlatan pod pridaj este 1

Reagovat
smazaný uživatel

Dajte toho Plasila prec, furt si ho na titulke pletiem potom s clankom Pavliny Scastnej

Reagovat
Langi

OL/Ajaccio J-1, le groupe : Vercoutre, Lopes, Réveillère, Dabo, Bisevac, Lovren, B.Koné, Monzon, Fofana, Gonalons, Grenier, Mvuemba, Malbranque, Briand, Bastos, Lacazette, Lisandro, Gomis. Allez l'OL

Lovren, Monzón do základu

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

jak musí být liga trapná, aby si ani za miliony nešlo koupit lepší než 9. místo.

Reagovat
hribco

po 4. kole

Reagovat
Langi

Compo probable pour ce soir :

Vercoutre-Réveillere-Lovren-Bisevac-Monzon-Gonalons-Mvuemba-Malbranque-Bastos-Lisandro-Gomis

twl to je 4-3-3 nebo co? ...dneska se rád podivám

Reagovat
smazaný uživatel

alebo Steed ako AM

Reagovat
Langi

jo ted mi to docvaklo...takže klidně 4-2-3-1 s Malbranquem uprostřed...ty vole

Reagovat
Langi

jinak moc tý sestavě nevěř, už se objevila další předopkládaná a je uplně jiná ::biggrin:

:

Vercoutre, Réveillère, Bisevac, Lovren, Monzón ou Dabo, Malbranque, Gonalons, Briand, Grenier, Bastos, Gomis ou Lisandro.

Reagovat
smazaný uživatel

No někde píšou, že Malbranque bude hrát EL, tak je na lavičce. Takže to bude podle mě Grenier na AM a Mvuemba s Gonalonsem.

Reagovat
Langi

jo to už sem taky viděl...radši si počkám na oficiální...tyhle "zaručený" předpokládaný sestavy

Reagovat
smazaný uživatel

Traorého druhý gol

Reagovat
Godwinson

Traoré neskutečný, to se dalo čekat ... a získal ho Lorient

Reagovat
smazaný uživatel

co proti nim máš? přijdou mi hodně sympatický

Reagovat
Godwinson

V podstatě nic, jsou sympatičtí, ale je to tým, který měl loni starosti se záchranou. Traoré byl velmi dostupný hráč ... narážím opět na nepříliš povedený přestupní období Montpellieru.

Reagovat
Langi

OL:

Vercoutre - Reveilleré, Lovren, Biševac, Dabo - Gonalons, Malbranque - Lisandro, Greniér, Bastos - Gomis

proč zas Dabo zbytek

Reagovat
smazaný uživatel

Lovren

Reagovat
smazaný uživatel

No jo, jak se Lyon dostane přes ten beton ke střele, tak tam bude zase Ochoa. To zase bude zápas

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ne ....Lovreeeeen

Reagovat
smazaný uživatel

Dejan konecne prekonany Ochoa

Reagovat
smazaný uživatel

Chce to ještě gol a přesunout Lisandra někam z křídla pryč. Vyšlo by to nastejno, kdyby tam hrál Gomis.

Reagovat
Langi

Kde koukáme pánové?? já zas jdu až na druhej poločas

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
Langi

Reagovat
Langi

twl on zas stáhne Greniéra ...Rémi že tys o víkendu chlastal v Havířově

Reagovat
smazaný uživatel

Na to, že vidíš tak 10 minut, nějak se orientuješ . Samozřejmě podpora defenzívy nutná.

Reagovat
Langi

už skoro 20 a vůbec, jaká defenzíva, za tu dobu co koukám neměly ty dřeva z Korsiky jedinej náznak šance, chce to druhej gól ať je klid...myslel sem že po ty křeči v Evianu už pochopil že záloha s Greniérem na AMC a bez něj je docela velkej rozdíl

Reagovat
smazaný uživatel

ale mali,, hned na zaciatku druheho polcasu hlavickoval utocnik Ajaccia sam cca z 11 ...ale nastastie vedla,,,

Reagovat
smazaný uživatel

Lisandrooo a samozřejmě krásné Steedovo popíchnutí míče ...tak se hrají protiútoky.

Reagovat
Langi

tak koukám Malbranque další alternativa na AMC ...že v 75. minutě takhle poběží by mě teda nenapadlo

Reagovat
smazaný uživatel

No tak jestli Grenier bude hrát takhle pořád, tak to Yoann s návratem do základu bude mít hodně těžké.

Reagovat
Langi

no jako ten bude v prdeli už totálně, vzhledem k tomu jak dlouho většinou hledá formu po zranění...viděl sem Greniéra dneska 20 minut a tolik míčů co rozdal a ty kličky na hranici vápna co tam zkoušel navíc souhra mezi nim a Malbranquem byla na jedničku...Gourcuff až se vrátí tak bude poloviční jak Greniér dneska

Reagovat
Langi

Briand Malbranque Licha

Reagovat
smazaný uživatel

Jooo Monzon

Reagovat
Langi

hmm a za Lichu takže Dabo si půjde zahrát svůj zamilovanej post

Reagovat
smazaný uživatel

Ne. Monzon bude hrát křídlo

Reagovat
Langi

ono cokoliv lepší jak Dabo...Monzon je tak víc směrem dopředu jako byl Aly??

Reagovat
smazaný uživatel

No trošku lépe, i Dabo byl lepší dopředu, než Aly

Reagovat
smazaný uživatel

on hraval ako krídlo aj v nice sem tam

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele