Ligue 1 - preview 37. kola

18.05.2013, 08:49, aktualizováno 19.05.2013, 08:50
Previews
Ve Francii se fotbalem bavili zejména v sobotu, a tak na neděli připadá už jen jeden prvoligový souboj. Jeho aktéry budou fotbalisté Nice a Lyonu a půjde v něm o hodně. Domácí se mohou vyhoupnout až na čtvrtou přičku na stejnou bodovou úroveň se svým dnešním sokem...
OGC Nice - Olympique Lyon  (neděle 15:00)
Zřejmě nejostřeji sledovaný souboj 37. kola proti sobě svede Nice a Lyon, a motivace obou soků je jasná - hraje se o Ligu mistrů. Nice navíc vede bývalý dlouholetý kouč soupeře, Claude Puel..

Pro Les Aiglons jde navíc o poslední domácí utkání na tradičním Stade Municipal du Ray - od příští sezony se totiž po dlouhých 85 letech stěhují do zbrusu nové arény Allianz Riviera. Novou éru klubu bude navíc symbolizovat i obměněné logo. Není proto divu, že Puel nebere nic jiného než vítězství.

Pokud by se snad Nice podařilo smazat tříbodové manko a urvat třetí příčku zajišťující start v Lize mistrů, šlo by o jejich první start na nejvyšší evropské úrovni od roku 1960. Kromě aktuálně třetího Lyonu jim konkurují ještě Lille, které má stejný počet bodů, a o jeden korálek zaostávající Saint-Étienne.

"Byl bych radši, kdybychom ztráceli pouze dva body, protože i když je teď porazíme, pořád budou nad námi díky lepšímu skóre," přemítá Puel. "Bojujeme o tytéž mety a do zápasu jdeme s týmž cílem. Zatím prožíváme skvělý rok, hráči udělali velký pokrok, ale stále zbývají ještě dvě utkání a musíme se soustředit na to, abychom je zvládli co nejlépe. Uvidíme, k čemu to bude stačit," sumarizuje.

Domácím bude vedle Valentina Eysserice, kterému až do konce sezony běží trest za strašidelný faul na Jérémyho Clémenta ve 27. kole, chybět i Neal Maupay, jenž si poranil koleno.

Lyonský kouč Rémi Garde, který u kormidla vystřídal před dvěma lety právě Puela, má pro zbytek sezony jasno - je třeba stůj co stůj udržet třetí příčku a vyvarovat se tak druhé sezoně bez Ligy mistrů za sebou. "Ze všech těch řečí o bodech se mi točí hlava," přiznává bývalý hráč Lyonu a Arsenalu. "Nejlepší bude, když je získáme co nejrychleji, jak to bude možné, ačkoliv remíza v Nice by nemusela být nutně špatným výsledkem. Nevím, jestli budeme sledovat vývoj zápasu Montpellieru s Lille - myslím, že budu mít jiné věci na práci."

"Zápas v Nice bude určitě důležitý, a všichni víme, jaké mají oba týmy silné stránky. Rozhodně oba rádi hrají fotbal," podotýká Garde. "Nemyslím, že by muselo nutně jít o vyhrocené utkání. Hraje 11 hráčů proti 11, stejně jako v jakémkoliv jiném střetnutí v sezoně."

Lyon naposledy venku exceloval, když vykradl stadion nebezpečného Nancy v poměru 3:0; hvězdou utkání se stal Bafétimbi Gomis, který po bezbrankové první půli vystřídal Lisandra a vsítil dvě branky. Skóre uzavíral probuzený Yoann Gourcuff, který, stejně jako Gomis, má místo i v nedávno zveřejněném výběru reprezentačního kouče Didiera Deschampse.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.63 - 3.00 - 2.88
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Paris Saint-Germain - Stade Brestois  (sobota 21:00)
Domácí oslava titulu. Jiný reálný význam zápas PSG s Brestem vlastně ani nemá - domácí už z trůnu nikdo nesesadí, hosté si zase minulý víkend definitivně potvrdili pád do Ligue 2..

V Parku princů bude podle všeho hodně veselo - alespoň pro domácí fanoušky, jelikož hostující sektor zřejmě ve švech praskat nebude. Důvody jsou nasnadě - Pařížané si minulý víkend výhrou v Lyonu zajistili třetí titul v krátké historii, zatímco Brestois po deváté porážce v řadě zpečetili svůj sestup.

Ke slavnostnímu předání poháru mělo dojít na pařížském Place de Trocadero před deseti tisícovkami diváků; díky výtržnostem v davu však byla celá akce brzy zrušena. Neklidný týden v hlavním městě pak ještě ve čtvrtek přiživil David Beckham, který oznámil po sezoně konec kariéry.

"Jsem velmi smutný," nechal se slyšet klubový prezident Nasser Al-Khelaifi. "Moc rád bych ho viděl hrát ještě jeden rok v našich barvách. Je pro nás obrovskou ctí, že jsme ho přesvědčili, aby se k nám v lednu přidal. Je to ohromně talentovaný hráč, a dres PSG bude jeho posledním, který kdy oblékne. Momentálně jednáme o jeho možném dalším působení v klubu."

Čerstvý mistr doufá, že sobotní oslava bude mít hned dva důvody. "Sobotní zápas bude Beckhamův poslední v Parku princů. Spoléháme na vás, že přijdete a ukážete svůj vděk za to, že jste ho viděli hrát v našich barvách, stejně jako za celou mistrovskou sezonu," apeluje Al-Khelaifi na fanoušky.

A dá se předpokládat, že PSG si tři body doma pohlídá - před vlastními tribunami jde o vůbec nejlepší tým soutěže (s bilancí 12-4-2) a v roce 2013 v Parku princů ještě neprohrál. Pokud skóre otevře hvězdný Zlatan Ibrahimovic, bude zřejmě hotovo - ve všech 11 zápasech, v nichž se švédský šutér radoval jako první, Pařížané vyhráli.

Brest si zajistil sestupovou definitivu domácí prohrou se Sochaux; popravily jej dvě branky Sloana Privata, a hořké loučení obstarala ještě červená karta pro Floriana Lejeuneho. V posledních devíti zápasech nezískal bretaňský klub ani bod, skóroval pouze dvakrát a inkasoval hned dvacetkrát.

V roce 2013 vyhrál loňský nováček pouze jednou, hned v úvodu nad Évianem; současný kouč Corentin Martins převzal taktovku od Landryho Chauvina před šesti zápasy, ale jak vidno, tentokrát jeho ozdravná kůra pranic nepomohla, spíše naopak.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.10 - 8.50 - 26.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Stade Reims - FC Lorient  (sobota 21:00)
Fotbalistům Remeše chybí poslední krůček k záchraně. Pokud před vlastními fanoušky porazí o nic hrající Lorient, v Ligue 1 je uvidíme i v příští sezóně. V opačném případě by se domácí celek strachoval do posledního kola, přitom má vše rozehrané velice slušně. Na sestupové pásmo vzhlíží se čtyřbodovým náskokem.

Na závěr mužstvo kouče Huberta Fourniera zajíždí do Marseille, kde by se pozitivní výsledek získával velice špatně. I proto je pro něj souboj s Les Merlus tím nejklíčovějším v sezóně. "Vše máme ve svých rukách," uvedl Gaëtan Courtet, který se narodil právě v Lorientu. "Víme, že pokud vyhrajeme, zachráníme se."

Jasno mohli mít domácí už dávno, jenže v uplynulých čtyřech kolech pouze dvakrát remizovali a dvakrát prohráli. "Musíme si udržení zasloužit a nespoléhat na výsledky ostatních. Potřebujeme být připravení tak jako na nejdůležitější zápas tohoto ročníku," burcoval Courtet.

Kdyby se minulý pátek uspělo v Lille, spalo by se Remeši lépe. Tam ale neměla šanci, Dogy v pohodě zvítězily 3:0. "Nehráli jsme tam dobře. Nedělali jsme to, co jsme si předem řekli. Soupeř byl sice lepší, my však vůbec neukázali náš charakter," hodnotil remešský forvard. "Teď potřebujeme podporu každého fanouška, budou mít velkou roli."

Malý francouzský klub z Bretaně letos opět skončí v horní polovině tabulky. Možná chtěl přece jenom trochu víc, za svou dlouhodobou práci by si možná zasloužil i účast v evropských pohárech. Ze sedmé příčky ovšem ztrácí na páté Nice sedm bodů, což se ani v mezích teorie dohnat nedá.

A tak jde hostům o to dohrát zbylá dvě kola se ctí. "Budeme se snažit, i když menší zklamání v kabině zavládlo," smutnil útočník Fabien Robert, paradoxně po výhře 3:1 nad St. Étienne, která mu v posunu tabulkou výš již nepomohla. "Remeš není zachráněna, doma to bude chtít dokázat. Bude to z její strany velký tlak."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.05 - 3.20 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Stade Rennes - AC Ajaccio  (sobota 21:00)
Ajaccio má stále o co hrát. Před předposledním kolem má nováček soutěže čtyřbodový náskok na sestupové pozice, jeho záchrana tak ještě není stoprocentně jistá. Dnes stojí v cestě Stade de Rennais.

Ajaccio v posledním zápase prohrálo na vlastním hřišti proti předposlednímu Troyes a nedokázalo tak navázat na těsné vítězství 2:1 nad Montpellierem a remízu s Remeší z předcházejících zápasů. Nicméně pokud dnes hosté zabodují na sto procent, účast v nejvyšší francouzské soutěži mají i v následující sezoně jistou.

Rennes má sice na sestupové pozice náskok deseti bodů a jeho sestup tak nepřipadá v úvahu, nicméně celek Frédérica Antonettiho měl před sezonou naprosto odlišné cíle, totiž útok na evropské poháry. Ty se však domácímu celku v posledních měsících kvůli naprosto katastrofální formě vzdálily do nedohledna.

Momentálně Rennes na čtvrté Lille ztrácí propastných patnáct bodů. Na vině je tristní forma z posledních týdnů. Z posledních deseti ligových zápasů dokázal celek Frédérica Antonettiho zvítězit pouze jednou, a to proti poslednímu Brestu. Dále si připsal remízu se Saint-Étienne a neuvěřitelných osm porážek. Naposledy nestačil na Valenciennes, které doma Rennes přehrálo snadno 4:1.

Do karet nehraje domácímu týmu ani rozsáhlá marodka, do tohoto zápasu nezasáhne hned několik klíčových hráčů. Mevlüt Erdinc zůstává zraněný poté, co musel již v prvním poločase finále Ligového poháru střídat kvůli bolesti stehna. Kvůli karetnímu trestu se na hřišti neobjeví ani obránce Chris Mavinga.

Další obránci Kevin Theophile-Catherine, Romain Danze a Jean-Armel Kana-Biyik jsou mimo kvůli zranění, kouč Antonetti nemůže počítat ani s Victorem Montanem. Herita Ilunga má problémy se stehenním svalem, Johna Mensaha trápí záda a Romain Alessandrini se již dříve podrobil operaci a nebude k dispozici ani v následujícím zápase. Suspendován je dále Dimitri Foulquier a John Boye.

Zatímco domácí se tak musí vypořádat s pořádnou řádkou absencí, hostům budou v dnešním zápase chybět pouze tři hráči. Problémy s Achillovkou má Ricardo Faty, poranění nepustí do hry ani Brandona Devilla a Samuela Bouhourse. Nicméně domácí na svém stadionu dokázali vyhrát pět posledních střetnutí proti Ajacciu.

To je navíc na soupeřových trávnících obvykle bezzubé, venku dokázalo zvítězit pouze dvakrát z osmnácti pokusů. Naposledy se ve vzájemném střetnutí radovalo Rennes, které před Vánocemi porazilo svého protivníka jasně 4:2.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.25 - 3.20 - 3.25
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Montpellier HSC - Lille OSC  (sobota 21:00)
Vítězství. Nic jiného si v Lille ani nemohou připouštět, chtějí-li potřetí v řadě postoupit do Ligy mistrů. V cestě však stojí silný protivník - úřadující šampion z Montpellieru..

Dva zápasy před koncem jsou Dogy čtvrté, s tříbodovou ztrátou na třetí Lyon; páté Nice má pak pouze horší skóre. Evropská liga by tak pro Garciovy svěřence měla být minimem, milionářská soutěž je však výrazným lákadlem. "Musíme usilovat o výhru, nic jiného nepřipadá v úvahu," jasně deklaruje Garcia. "Ať už se tento víkend stane cokoliv, rozhodovat se bude v posledním kole proti Saint-Étienne."

Hostující kouč však dobře ví, co proti němu stojí za protivníka: "Montpellier je vynikající tým, zejména doma. Momentálně jsme čtvrtí a tuto pozici si musíme přinejmenším udržet; pokud se naskytne šance poskočit výše, využijeme ji." Lille prohrálo z posledních 11 utkání jediné, před čtrnácti dny v Toulouse (2:4); naposledy doma smetlo Remeš 3:0 a dvěma brankami se blýskl Salomon Kalou, který hraje na jaře v parádní formě a může se směle rovnat hlavní opoře a jednomu z letošních nejlepších hráčů celé soutěže, Dimitri Payetovi (mimochodem autorovi třetí branky z minulého víkendu).

Garcia má pravdu v tom, že umístění Les Pailladins ve středu tabulky může být zavádějící; doma je totiž tým Reného Girarda zpravidla výborný, v lize je v příslušné tabulce na třetím místě (za PSG a Marseille) a prohrál pouze třikrát (proti Marseille, Evianu a Lyonu).

Stejní soupeři se utkali v podobné fázi soutěže také loni - tehdy zvítězil Montpellier a udělal tak klíčový krok k historickému titulu. Autorem vítězné branky, která padla až ve čtvrté minutě nastavení, byl Karim Aït-Fana. "Ten zápas vyvolává úžasné vzpomínky," pamatuje si marocký křídelník, jehož kariéru krutě brzdí chronicky bolavé koleno. "Tehdy šlo o vše, udělali jsme obrovský skok k titulu. Tu výhru jsme slavili se svými fanoušky. Přišel jsem z lavičky, a než jsem skóroval, málem jsem se ani nedotkl míče," vzpomíná.

Zopakuje HSC úspěšnou domácí rozlučku proti témuž soupeři? Girardovi v tom určitě nepomůžou suspendovaní Anthony Mounier a Cyril Jeunechamp, ani zraněné trio Bocaly, Saïhi, Utaka. Připraven je naopak Younes Belhanda, kterému vypršel trest.
Montpellier HSC - pravděpodobná sestava:
Pionnier - Congré, Mezague, El Kaoutari, Bédimo - Stambouli, Estrada - Cabella, Belhanda, Martin - Camara
Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Mouko - Béria, Chédjou, Baša, Digne - Balmont, Mavuba - Rodelin, Martin, Payet - Kalou
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.80 - 3.80 - 1.85
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Sochaux - Toulouse FC  (sobota 21:00)
Jediný bod chybí Sochaux k absolutní jistotě. Nyní již stálý účastník nejvyšší francouzské soutěže má dvě kola před koncem sezony pětibodový náskok na sestupové pozice. Své udržení může dnes potvrdit proti Toulouse.

Sochaux v posledních týdnech zabralo a nyní se již blíží svému vysněnému cíli, tedy záchraně v Ligue 1. V posledních osmi zápasech prohráli les Lionceaux pouze jednou, a to na hřišti ambiciozního Nice. Jinak si připsali čtyři remízové výsledky a tři výhry. Naposledy si Sochaux odvezlo všechny body z Brestu po vítězství 2:0.

Domácí se tak v tabulce dostali až na čtrnáctou pozici, z které jim k definitivní záchraně chybí jediný bod. Ten by si mohli připsat již dnes proti Toulouse, tedy týmu, který již prakticky nemá o co hrát. Fialoví v úvodu sezony opět budili u soupeřů respekt, nicméně s postupem času se jejich forma vytratila a nyní se usadili opět ve středu tabulky.

TFC má na svém kontě momentálně pětačtyřicet bodů - na pohárové pozice ztrácí bodů patnáct, na sestupové příčky má pohodlný desetibodový náskok. A nulové motivaci odpovídají i výsledky hostujícího mužstva: z posledních šesti ligových zápasů hned čtyřikrát prohráli, naposledy ztratili všechny body proti ambiciozní Marseille.

Toulouse tak může pouze doufat, že se udrží na desáté pozici a neztratí tak svou příslušnost k té lepší polovině týmů francouzské nejvyšší soutěže. Hostům již delší dobu chybí obránce Jonathan Zebina, stále fit není ani další stoper Pavle Ninkov. Domácí však mají přeci jenom větší problémy s marodkou.

Stoper Carlao je opět zraněn a v dnešním zápase se tak neobjeví. Naproti tomu Ryad Boudebouz si v minulém kole odpykal svůj karetní trest a dnes již bude moci nastoupit. Mimo zůstává Edouard Butin, kvůli zranění kolena se dnes nepředstaví trojice Kalilou Traoré, Frederic Duplus a Pierrick Cros.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.50 - 3.00 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Évian Thonon Gaillard - Valenciennes FC  (sobota 21:00)
Bitva o záchranu je na francouzské scéně v plném proudu. Vše má zatím dobře rozehrané Évian Thonon Gaillard, kterému poslední dva zápasy vyšly na jedničku. Na osmnácté Nancy má náskok dvou bodů, čili pokud s Valenciennes a za týden v Bordeaux neztratí, Ligue 1 si zahraje i příští sezónu.

Sto osmdesát minut rovná se osm vstřelených gólů. Díky shodným vítězstvím 4:0 mají domácí založeno na pořádný úspěch. Přes Lorient totiž postoupili do finále Coupe de France, stejný úspěch proti Nice pak znamenal posun z první sestupové pozice na klidnou sedmnáctou. Mužstvo je v závěru tohoto ročníku ve velké pohodě.

Stát se přitom může, že prvoligovou příslušnost si uhájí již v tomto kole - pokud Troyes i Nancy zaváhá a Évian naopak ne. "Je to skvělá příležitost," uvedl na tiskové konferenci obránce Cédric Cambon. "Chceme zopakovat výkony proti Lorientu a Nice. Dle mého názoru bude nejtěžší srovnat si vše v hlavě."

Cambon ví, o čem mluví. Třikrát v řadě se Évianu nepodařilo zvítězit ještě ani jednou. "Jsme teď sebevědomí, určitě nám poslední utkání hodně pomohla. Důvěra je důležitá," pokračoval. "Je potřeba udělat si názor na tyto duely a na ty, co nás čekají. Takže pokud chceme rozhodnout sami za sebe, musíme se i soustředit na sebe."

VAFC se nachází v klidném středu tabulky, záchranu už má několik kol vlastně jistotu. Jeho forma má v uplynulých několika kolech pouze stoupající tendenci, naposledy porazil bez větších problémů Rennes 4:1. Na podzim vyzněl vzájemný zápas s Évianem v jeho prospěch (2:1), loni mu však třeba dvakrát podlehl.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.62 - 3.80 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
ES Troyes - Girondins Bordeaux  (sobota 21:00)
Troyes ještě nevzdává boj o záchranu; ještě nedávno na pohled ztracená bitva začíná dostávat reálné kontury. Je však potřeba bezpodmínečně porazit Bordeaux, kterému už v lize o nic nejde..

Domácí forvard Marcos doufá, že v posledním kole bude stále o co hrát - a zrovna proti Bordeaux má ESTAC o motivaci postaráno, jelikož to byli právě Les Girondins, kdo nováčkovi v týdnu vystavil stopku v semifinále Coupe de France. V lize jsou svěřenci Jeana-Marca Furlana devatenáctí, tři body od záchrany, za což mohou vděčit plnému počtu šesti bodů z posledních dvou utkání proti Évianu a Ajacciu.

Není proto divu, že nálada v modrobílém táboře je optimistická, a Marcos je přesvědčen o tom, že pohárový neúspěch nebude mít na objektivní cíle mužstva negativní vliv. "Bude to jiné utkání, pohár je něco odlišného. Je však jasné, že to budeme mít hodně těžké," nechal se slyšet zkušený Brazilec. "Hrálo se v úterý, takže budeme odpočatí. Soustředíme se pouze na nadcházející utkání, je důležité abychom vyhráli."

"V takovém případě si můžeme v posledním kole ve Valenciennes zajistit záchranu," vypočítává Marcos, který je přesvědčen o tom, že Troyes dokáže zvítězit v obou závěrečných kláních. "Hraje se o šest bodů, a my nemyslíme na nic jiného," dosvědčuje. "Chceme je získat všechny, protože se nacházíme na pozici, kterou si nezasloužíme. Jsme lepší, než říká tabulka. Ve druhé půlce sezony jsme to ukázali dostatečně. Doufám, že nám pomůže i trocha štětí, které jsme dříve často neměli."

Bordeaux se naopak může soustředit už prakticky pouze na pohár, kde se ve finále utká s Évianem; osmé místo v lize znamená klidný střed tabulky. Křídelník Julien Faubert nemá potíže přiznat, že hráči berou zbývající dvě ligová utkání jako přípravu na velké finále: "Nemůžeme si dovolit polevit, ty dva zápasy v Ligue 1 budou dobrou dobrou zkouškou. Teď nás čeká Troyes, s nimiž jsme měli v týdnu spoustu práce. Chceme náš úspěch zopakovat."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.05 - 3.40 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Saint-Étienne - Olympique Marseille  (sobota 21:00)
Saint-Étienne se zadrhl dech v tu nejhorší možnou dobu - v současnosti to vypadá tak, že chtějí-li Les Verts do Ligy mistrů, musí oba zápasy vyhrát a doufat ve velkou shodu náhod..

Je tedy jasné, že cokoliv jiného než domácí triumf nad Marseille znamená konečnou (pokud tedy můžeme Evropskou ligu, již si Galtierův tým zajistil výhrou v Coupe de la Ligue, takto nazývat). "Je to velmi jednoduché," vysvětluje mladý středopolař Josuha Guilavogui, který byl ve čtvrtek vůbec poprvé v kariéře povolán do francouzského národního týmu. "Jsme čtyři body od třetího místa, jeden bod od čtvrtého a pátého. Hraje se ještě o šest bodů. Pokud porazíme Marseille, závěrečný zápas proti Lille bude mít neuvěřitelný náboj."

Les Verts se letos překonávali - nejenže ukončili po 32 letech čekání na trofej, ale navíc stanovili rekord sezony jarní šestnáctizápasovou šňůrou neporazitelnosti, kterou utnul až minulý víkend Lorient. "Sezona ještě není u konce," varuje Guilavogui. "Vyhráli jsme Coupe de la Ligue a na jaře jsme byli dlouho neporažení, ale momentálně se soustředíme pouze na to, abychom dokázali odčinit zaváhání z Lorientu a zvítězit. Chceme poděkovat fanouškům za jejich podporu a zakončit ročník ve velkém stylu."

ASSE ve skutečnosti nevyhrálo už třikrát v řadě; před Lorientem se smírně rozešlo s Lyonem a Bordeaux. Naopak Marseille už má zajištěné druhé místo, a tedy přímý postup do Ligy mistrů; mohlo by se tedy zdát, že už nebude mít žádnou motivaci. Kouč Élie Baup však něco takového rezolutně odmítá, když tvrdí: "Neponecháme nic náhodě."

"Musíme respektovat naše fanoušky, tuto ligu a tyto dresy, takže je třeba hrát vždy naplno, i v těchto zbývajících dvou zápasech," burcuje trenér, který v minulosti vedl i Saint-Étienne. "Hráči pracují úplně stejně jako kdykoliv jindy, i když mají v hlavách, že na jiném než druhém místě už skončit nemohou."

Marseille neprohrálo už deset zápasů v řadě, a to se skóre 10:3; poslední vítězství 2:1 nad Toulouse navíc bylo jejich už osmnáctou výhrou o jednu branku (celkově Phocéens triumfovali jednadvacetkrát). Poměrem 1:0 skončilo 13 jejich zápasů, a výhra nad okcitánským klubem byla už čtrnáctou jednobrankovou v řadě.
AS Saint-Étienne - pravděpodobná sestava:
Ruffier - Clerc, Zouma, Perrin, Ghoulam - Guilavogui, Lemoine, Cohade - Aubameyang, Brandao, Mollo
Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
Mandanda - Fanni, Nkoulou, Mendes, Morel - Romao, Barton - Amalfitano, Valbuena, A. Ayew - Gignac
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.91 - 3.40 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
AS Nancy-Lorraine - SC Bastia  (sobota 21:00)
Nancy stále doufá. Tým Patricka Gabriela se dvě kola před koncem stále nachází na sestupových pozicích. Na bezpečná umístění však ztrácí pouze dva body. Dnes na svém stadionu přivítá zachráněnou Bastii.

Nancy bylo dlouho posledním týmem nejvyšší francouzské soutěže, nicméně v posledních týdnech dokázalo uhrát několik dobrých výsledků a opět začalo věřit v udržení v Ligue 1: Nancy dokázalo porazit například Nice, Évian, Sochaux či Rennes. Nicméně v posledních třech ligových zápasech se Gabrielovu týmu již tolik nedařilo.

Vše začalo bezbrankovou remízou s Valenciennes a nakonec vyústilo ve dvě porážky v řadě. Nejdříve stadion v Nancy vyplenil Olympique Lyon, jenž domů odjel spokojen po vítězství 3:0, a následně ASNL neúspěšně bojovalo v Bordeaux: v zápase, který prohrávalo již 0:2, dokázalo ještě vyrovnat, nicméně nakonec inkasovalo třetí branku v posledních minutách hry.

Naproti tomu Bastia se již nemá o co strachovat. V posledním ligovém zápase porazila na Korsice mistra z Montpellieru v poměru 3:1 a postoupilo již na třináctou pozici. Z té má nyní na sestupové pozice náskok již osmi bodů, a to dvě kole před koncem. Tedy jiným slovy náskok již nedostižitelný.

Ve velice dobré formě se proti Montpellieru představil Anthony Modeste, jenž vstřelil dvě branky svého týmu a na svém kontě má celkem již čtrnáct ligových branek - je tak pátým nejlepším střelcem Ligue 1. Ve vynikající formě momentálně hraje rovněž Wahbi Khazri a Florian Thauvin, domácí obrana - jedna z nejhorších v lize - se tak bude muset mít dnes na pozoru.

Bastia by dokonce mohla zaútočit i na umístění v top tep, tedy nejlepší desítce Francie. Na desáté Toulouse momentálně ztrácí pouze dva body. Do karet hraje hostům rovněž vyprázdněná marodka. Jedinými dvěma hráči, kteří dnes s jistotou do utkání nezasáhnout, tak jsou Yassin El Azzouzi a Jacques Faty.

To domácí mají přeci jen o něco více starostí. Kvůli zranění je mimo záložník Thomay Ayasse, nastoupit nebude moci ani Jean-Michel Joachim s jeanem Landrym Bassilekinem. Zraněný je dále Guy-Rolandy N’Dy Assembé a Abdourahman Dampha.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.50 - 4.00 - 6.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Paris Saint-Germain36238563:2177
2.Olympique Marseille36217842:3470
3.Olympique Lyon36189958:3763
4.Lille OSC361612858:3960
5.OGC Nice361791054:4560
6.AS Saint-Étienne361514757:3159
7.FC Lorient3614111156:5453
8.Girondins Bordeaux361216838:3252
9.Montpellier HSC361561554:4951
10.Toulouse FC3611121345:4645
11.Valenciennes FC3611121347:5045
12.Stade Rennes361361747:5645
13.SC Bastia361271748:6543
14.FC Sochaux3610101640:5540
15.AC Ajaccio369141338:4839
16.Stade Reims369121532:4239
17.Évian Thonon Gaillard369101743:5137
18.AS Nancy-Lorraine368111735:5535
19.ES Troyes367131641:5934
20.Stade Brestois36852330:5729
Bodové odečty
AC Ajaccio-2za výtržnosti fanoušků v utkání s Lyonem v sezóně 2011/2012

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (65)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Allez OL

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
Langi

ne...Gomis...ale jako nechápu proč nehraje Umtiti...jednak dvojice Biševac - Koné je s přehledem nejhorší, a když už, tak na LB by měl mít přednost...jinak je dobře že Gourcuff s Greniérem dokáží zahrát takovýmhle způsobem vedle sebe, to tehdy ještě s Pjaničem možný nebylo

Reagovat
Langi

jo aha...on je Umtiti zraněnej

Reagovat
smazaný uživatel

To stejně ještě není oficální, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

officialne to nieje..to je len predpokladana zostava zlozena z tymu ktory odcestoval...

Reagovat
smazaný uživatel

Ishak Belfodil upoutal pozornost anglických klubů. Podle italských médií se o mladého ofenzivního hráče Parmy zajímají Everton, Liverpool a Tottenham.

Reagovat
juninho8

vidno odkial je

Reagovat
Langi

mohly by k nám putovat aspon nějaký procenta z přestupu

Reagovat
smazaný uživatel

1%

Reagovat
Langi

dneska už to prostě prohrát nemůžem ...a jinak jsem docela zvědavý na Cvitaniche...na podzim mě neskutečně bavil

Reagovat
smazaný uživatel

vyhra=lm ... snad se podle toho hraci postavi k zapasu

Reagovat
Pipo123

Guingamp a Nantes o jeden dôvod viac prečo sledovať L1 Guingampu som fandil ešte v druhej lige, mali na postup už dlhšiu dobu.

Reagovat
Godwinson

To ani ne.

Reagovat
Pipo123

Myslíš že nemajú tým na udržanie sa v L1 ?

Reagovat
Godwinson

No, objektivně mají docela kvalitní tým, udržet by se klidně mohli. Tam bude zásadní léto, pokud se jim povede na trhu to, co Remeši, tak můžou hodně zlobit ... bude záležet, kým posílí.

Reagovat
Maresma

Mohl by mi nekdo neco rict o Zoumovi ze Saint-Etienne? Pry se o nej zajima Liverpool a sam hrac rekl, ze by tam rad hral.

Reagovat
Maresma

No taaak.

Reagovat
Langi

ASSE nijak nasledovaný nemam, ale zkusim to...má 190 cm a 85 kg...silnej hráč, dobrej ve vzduchu, ale vcelku i rychlej a hbitej...na standartky chodí často do vápna a umí hlavou i zakončit...na to že je mu teprv 18...podle mě je to mega talent, ale nechci to nějak přehánět s tim hodnocenim, určitě ho má někdo nasledovanýho líp

Reagovat
Maresma

Díky, a jak je na tom s rozehrávkou?

Reagovat
Godwinson

Tu měl obhospodařovat ten druhý stoper, byť o míč se nepřeráží.

Reagovat
Godwinson

*by

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Tak v Nice se dneska ani nemusí hrát, bo z trávníku je asi jedna velká bažina kvůli dešti.

Reagovat
Langi

já si troufám tipovat, že se hrát nebude...v Nice to vypadá, že proprší celej den

Reagovat
Godwinson

Guingamp v L1 je velké zklamání, to bude takové Troyes. Caen to holt posralo, co se dá dělat. Guingamp alespoň ukáže světu dalšího obrovsky slibného hráče.

Reagovat
onze

ALLEZ PARIS SG ! ! ! MAJSTER LIGUE 1 ! ! !

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Langi

tak komu dneska fandit...vidim to na Montpellier a Marseille

Reagovat
smazaný uživatel

Zítra to prostě musí být povinně výhra, když sleduju ty výsledky, jinak to s tou LM bude vypadat hodně bledě.

Reagovat
FC Porto FC

Všude se píše že Beckham odehrál poslední zápas kariery a co zápas proti Lorientu ten bude poslední ne?

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
juninho8

no a teraz to musi byt jednoznacne vyhra a LM je doma....najvacsie obavy mam samozrejme o dvojicu Bisevac-Kone....napravo konecne Anthony...na lavo Dabo....zaloha Maximus,Steed,Gourcuff,Grenier,Benzia a na hrote Bafe....celkom fajn.....da sa vyhrat

Reagovat
juninho8

Benzia zacal v style Ibrahimovica....cize v style kung fu

Reagovat
juninho8

tak Kone zatial rozhodjuci faktor ze sme este nedostali gol

Reagovat
Langi

jako dělá si kozy? za co?

Reagovat
juninho8

ja som to teraz prave vypol....absolutne nezazivny futbal v prvom polcase a teraz toto....to nema zmysel pozerat

Reagovat
Langi

no to nemá...nevim co tam ten idiot slepá viděl...Cvitanich běžel vedle Koného, centrovanej míč, na kterej by ani nedosáh...spad na zem a penalta

Reagovat
juninho8

to radsej efektivnejsie vyuzijem cas a pojdem si pospat alebo ucit alebo si pozrem FIN:USA

Reagovat
Langi

jo taky bych se moh radši učit, když mam za 3 tejdny státnice...ale já sem se chtěl podivat na fotbal a oni to zas takhle dojebou

Reagovat
juninho8

idem tomu dat druhu sancu

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Godwinson

Benzia žlutá karta v první minutě? Slušné

Reagovat
juninho8

no zahral sa na Ibru trosku a rozdal tam nejaku kopacku na hrud

Reagovat
Langi

twl jak dlouho si to zpracovává než vystřelí na prázdnou bránu proboha

Reagovat
juninho8

poviete mi niekto na co Licha cakal?

Reagovat
Langi

dobrý...tak je to správný...takhle se prohrává LM

Reagovat
juninho8

a je hotovo...proti Rennes bez Maximusa...LM sa pekne vzdaluje

Reagovat
juninho8

ako vymazem tento koment?

Reagovat
juninho8

tak toto nieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee Cleeeeeeeeeeem

Reagovat
Langi

Hrdina

Reagovat
juninho8

akurat som si spomenul na zapas proti montpellieru a ten jeho voley v 93. minute

Reagovat
Langi

no bylo by to dobrý udržet...

Reagovat
Langi

ještě že tam mají Cvitaniche

Reagovat
juninho8

Reagovat
juninho8

po takomto priebehu ten bod musime brat....chyba nam este ten jeden z posledneho zapasu tak snad to nepokazime

Reagovat
smazaný uživatel

pokud by asse vyhrali a my remizovali, tak to stacit nebude, protoze maji lepsi skore ...

Reagovat
smazaný uživatel

Holt musíme fandit Lille.

Reagovat
Langi

tak současný Rennes snad nebude tak tvrdej oříšek...

Reagovat
smazaný uživatel

to se rikalo treba o sochaux taky ale temhle o nic nepujde, tak to snad vypusti, otazka je jak to bude fungovat bez kapitana

Reagovat
Langi

musíme vyhrát...aby byl klid no

Reagovat
juninho8

tak teda to chce vyhru

Reagovat
smazaný uživatel

neberie sa vzajomny zapas?

Reagovat
Langi

skóre nejdřív podle mě

Reagovat
Langi

skóre nejdřív podle mě

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele