Ligue 1 - preview 36. kola

06.05.2012, 09:01, aktualizováno 07.05.2012, 09:00
Previews
Paříž včera vyhrála, a tak Montpellier potřebuje odpovědět stejnou mincí, čeká ho ale těžký zápas v Rennes. Titulu se zatím nevzdali v Lille, kam přijede Caen, St. Etienne hostí Marseille. Sochaux, Dijon a Auxerre se budou snažit uniknout ze sestupových příček.
AJ Auxerre - Girondins Bordeaux  (pondělí 19:00)
Dvě vítězství v řadě, vůbec první zisk všech bodů na hřišti soupeře. S Auxerre se v posledních týdnech dějí věci... Záchranu ale jistou ještě rozhodně nemá, dnes ho čeká rozjeté Bordeaux.

Dvě velice cenná vítězství v posledních dvou kolech si připsalo Auxerre. Svěřenci Jeana-Guye Wallemmeho nejdříve obrali o všechny body konkurenta v boji o udržení z Brestu po výsledku 4:0, ztrátě všech bodů neunikl ani další sestupem ohrožený celek - Dijon. Ačkoliv se skóre zápasu vydělilo, výhra 2:0 se stále počítá...

AJA se tak před tímto kolem dostalo mimo sestupové pásmo, ačkoliv ho po včerejší remíze Brestu s Lyonem ze sedmnácté pozice právě prvně jmenovaný celek vytlačil. Na nesestupové pozice nyní Wallemmeho celek ztrácí jeden bod. "Jdeme do tohoto zápasu v o něco lepší pozici, než v jaké jsme byli před dvěma týdny. Ale stále jsme ničeho nedosáhli," je si vědom manažer domácích, jenž mužstvo převzal v průběhu sezony po neúspěšném Laurentu Fouernierovi.

"Musíme kontrolovat své nervy a nenechat se napálit, pokračovat v nasazeném tempu. Odhodlání máme," je si jist Wallemme, jehož mužstvu se v posledním ligovém kole podařilo vůbec poprvé v sezoně získat všechny body na hřišti soupeře. Pokud ale chce klub vyznávající modrou barvu udržení v soutěži vybojovat, bude muset tuto statistiku ještě vylepšit. A los k Auxerre příliš milosrdný nebyl: kromě Bordeaux poměří síly ještě s Marseille a vedoucím Montpellier.

Girondins však letos již o moc hrát nemusí, ačkoliv evropské poháry nejsou z osmého místa na hony vzdáleny. Tři kola před koncem ztrácí na páté místo, které po triumfu čtvrtého Lyonu v Coupe de France rovněž zajišťuje účast v Evropské lize, pět bodů. A jejich momentální forma je více než solidní.

Nejdříve před vlastními fanoušky porazili rivaly z Marseille 2:1, následně přestříleli Sochaux 3:0 a v posledním ligovém zápase obrali o všechny body na poháry myslící Rennes. "Je to velice silné mužstvo, které dokáže potrápit jakéhokoliv soupeře. Budeme muset předvést opravdu skvělý výkon, aby se nám podařilo pokračovat v naší sérii," myslí si gólman domácích Olivier Sorin.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.20 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Lille OSC - SM Caen  (pondělí 19:00)
Tři kola před koncem stále ještě žije naděje Lille na obhajobu mistrovského titulu. Dogy ztrácí na vedoucí Montpellier pět bodů, dnes je čeká utkání se sestupem ohroženým Caen.

Les Dogues stále živí titěrnou naději na zisk druhého mistrovského titulu v řadě. Svěřenci Rudiho Garcii v minulém kole nakonec ubojovali Nice a po těsném vítězství 1:0 a jediné trefě Túlia de Mela prodloužili svou sérii vítězství již na čtyři zápasy. Z posledních osmi ligových utkání zvítězili hned sedmkrát.

Po remíze prvního Montpellier s Évianem se tak mezera mezi prvním a třetím týmem tabulky smrskla na "pouhých" pět bodů. "Hráči se semkli, aby dosáhli na to, co chtějí. Máme velice silný kolektiv a touhu po úspěchu, což jsme dokázali i v minulých kolech. Pokud se nám podaří tohoto ducha udržet, můžeme si dělat všechny možné naděje," myslí si Garcia, jenž svůj celek v loňské sezoně dovedl kromě k mistrovskému titulu také k vítězství v Coupe de France.

"Konec sezony bude velice napínavý, zisk doublu v minulé sezoně ale dodal mým hráčům hodně potřebného sebevědomí. Nemáme důvod cokoliv počítat, cokoliv bránit. Mohli bychom skončit druzí, což by bylo fantastické. Jít přímo do Ligy mistrů, to je něco, co je motivací pro všechny mé svěřence," vysvětlil Garcia, jehož mužstvu již čtvrté místo v tabulce pravděpodobně nikdo nevezme. Čtvrtý Lyon ztrácí tři zápasy před koncem osm bodů.

Nicméně i Caen má stále o co hrát. V minulém kole zaskočilo Lorient a na domácím stadionu získalo všechny body. Na sestupové pozice tak má nyní ze čtrnáctého místa čtyřbodový náskok. "Víme, že proti Lille budeme trpět. Ale budeme hrát o něco uvolněněji, jelikož vítězství nad Lorientem nám dalo trochu prostoru k dýchání a jelikož Lille je lepší než my. Víc k tomu není co říct," pasoval svůj tým do role velikého outsidera záložník Grégory Proment.

Tomu by nasvědčovaly i statistiky vzájemných zápasů. Lille z posledních pěti utkání s Caen pokaždé vyšlo jako vítěz, hned třikrát se mu podařilo skórovat více než dvakrát. A právě ofenziva letos patří k největším zbraním LOSC, pětašedesát vstřelených gólů je druhým nejlepším číslem celé Ligue 1. Lépe je na tom pouze druhé Paris Saint-Germain.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.25 - 5.50 - 12.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Lorient - Dijon FCO  (pondělí 19:00)
Jeden z rozhodujících zápasů tohoto ročníku čeká předposlední Dijon. Letošní nováček zajíždí na půdu třináctého Lorientu, jenž by si v případě vítězství mohl zajistit záchranu v nejvyšší soutěži.

Devatenáctý Dijon navíc zasáhly čerstvé informace francouzského tisku. Podle něj se měl trenér Patrice Carteron pohádat s prezidentem Bernardem Gnecchim, celý spor měl mít za výsledek letní odchod kouče, jenž Dijon dovedl do nejvyšší francouzské soutěže. A to i přesto, že má smlouvu až do roku 2016.

Gnecchi však informace médií, které mimo jiné hlásaly, že ani případné udržení v Ligue 1 by Carteronovi nebylo nic platné, rychle vyvrátil. "Tyto zprávy nejsou pravdivé. Když o nás někdo rozhlašuje lži, irituje mě to," sdělil nejvlivnější muž letošního nováčka, jenž stále musí urputně bojovat o udržení.

Tři kola před koncem je na tom totiž hůře pouze Sochaux, od sedmnáctého Auxerre však DFCO dělí pouze o něco horší skóre. "Postup do nejvyšší soutěže nám v loňském roce, kdy jsme neměli příliš prostředků, velmi pomohl. Nyní máme tři kola na to, abychom zvrátili výsledky z minulých kol a dostali se ze sestupového pásma. Pokud se nám to podaří, bude to další z velikých úspěchů klubu," sdělil již k samotnému utkání Carteron.

Dijonu se v poslední době věru nedaří. Prohrál všech posledních pět ligových zápasů, naposledy se z výhry radoval na konci března. V minulém utkání ho o všechny body obrala na jeho vlastním hřišti Auxerre, přímý konkurent v boji o záchranu, jemuž se díky vůbec prvnímu vítězství na cizím stadionu podařilo uniknout ze sestupové bažiny.

Dnes navíc zajíždí na půdu Lorientu, který v posledních čtyřech domácích zápasech hned třikrát bodoval naplno. A to se nejednalo o žádné "podržtašky", les Merlus obral na svém hřišti o všechny body jak Marseille, tak následně i lídra z Montpellier. I díky tomu se i nadále drží v dostatečné vzdálenosti od sestupového pásma, nyní má na osmnácté Auxerre čtyřbodový náskok.

"Už dlouho se nám žádný zápas nepovedl jako tyto dva. Vítězství nad Montpellier a Marseille nám psychicky hodně pomohla, ale nadále zůstáváme v problémech," je si vědom manažer Christian Gourcuff.

Hostům se po zranění vrací obránce Charer Zarour, po karetním trestu bude opět k dispozici záložník Bennard Kumordzi.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.80 - 3.40 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AS Saint-Étienne - Olympique Marseille  (pondělí 19:00)
Jediný bod dělí Saint-Étienne od pátého místa, jenž zajišťuje kvalifikaci do evropských pohárů. Ještě před několika týdny by kdekdo mohl prohlásit, že Marseille je soupeřem k nezaplacení - vždyť až do minulého utkání trápila svěřence Didiera Deschampse třináct zápasů dlouhá série bez vítězství...

Zeleno-bílí přišli v minulém kole o svou tři zápasy dlouhou řadu vítězství. Svěřenci Christopha Galtiera nenavázali na tři výhry nad vesměs podprůměrnými celky a v utkání s ambiciozním Paris Saint-Germain, které stále prohání vedoucí Montpellier, ztratili všechny body. Saint-Étienne tak promeškalo fantastickou příležitost posunout se právě na pátou příčku v tabulce, která po triumfu čtvrtého Lyonu v Coupe de France zajišťuje účast v Evropské lize.

S postupem do evropských pohárů ale jako by si hlavu příliš nelámal nejlepší střelec domácích Pierre-Emerick Aubameyang. "Je krásné žít. Závěr sezony si opravdu užíváme, snažíme se hrát hezký fotbal a být spokojení. Kvalifikace do evropských pohárů bude těžká. Moc o tom nepřemýšlím," přiznal autor letošních čtrnácti ligových branek.

"Snažím se brát každý zápas jednotlivě, tak, jak jdou za sebou. Ostatně jako to dělám od začátku sezony," dodal ještě gabunský útočník, jehož mužstvo nyní na páté Rennes ztrácí jediný bod. Zatímco Saint-Étienne čeká těžký zápas s Marseille, jejich přímý konkurent v boji o Evropskou ligu čeká těžký domácí duel s vedoucím Montpellier.

Do boje o poháry by přitom mohly promluvit ještě další dva mančafty. Tři kola před koncem dělí od vysněné pohárové pozice Toulouse pouze tři body, pět bodů dělí od Evropské ligy Bordeaux. Až za ním se na desáté pozici ocitá Marseille, která tak uzavírá první polovinu ligových mužstev.

"Budou určitě hrát velmi uvolněně. Budou se snažit útočit. Podle všeho se bude jednat o docela těžký zápas, ale my se musíme pokusit získat všechny body. Hrajeme doma a chceme potěšit své fanoušky," sdělil dvaadvacetiletý útočník, jenž před Saint-Étienne působil i v AC Milán, Lille a Monaku.

"Máme před sebou několik důležitých zápasů a pokud chceme do Evropy, musíme je všechny vyhrát. Může se stát cokoliv, uvidíme, jak to dopadne," dodal na závěr talentovaný kanonýr.

Marseille se v minulém utkání konečně dočkala kýženého zisku tří bodů, po čtyřech měsících a třinácti utkáních to překvapivě odskákalo Nancy, které se do té doby těšilo z devítizápasové série bez porážky. Olympique si tak již s jistotou zajistil účast v nejvyšší francouzské soutěži i v následující sezoně, tři kola před koncem má na sestupové pozice náskok deseti bodů.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.30 - 3.25
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Sochaux - AS Nancy-Lorraine  (pondělí 19:00)
Důležitý souboj o záchranu čeká v břečkách se topící Sochaux. Na svém hřišti přivítá Nancy, které je sice ve středu tabulky na jedenáctém místě, má ale také zájem získat nějaký ten bod. Ani hosté totiž nejsou matematicky, tak říkajíc, v suchu. I když, pravda, bezpodmínečné vítězství potřebují především domácí borci.

FCSM je už poslední, ačkoli spodek tabulky je tak nahňácaný, že ještě letos může skončit klidně i třináctý. Jeho boj bude ve 35. kole o to těžší, že díky karetním trestům budou chybět hned čtyři hráči. A nejedná se o vůbec žádné náhradníky. Řeč je o Maigovi, obráncích Saugetovi s Mikarim a čerstvě i o záložníkovi Marvinu Martinovi.

Nancy už je prakticky zachráněno. I když před několika měsíci také patřilo ke kandidátům na sestup, série skvělých výsledků ho posunula nahoru. Nyní ovšem za poslední čtyři kola nevyhrálo ani jednou. "Hraje tady do značné míry úloha únavy," omlouvá výkony obránce Salif Sané. "Ujištění toho, že jsme skoro zachránění, nás možná trochu navedla k odpočinku."

ASNL naposledy prohrál v Marseille. Tam přitom předvedl bídný výkon, za který ho vicemistr Francie náležitě potrestal a po dlouhé době zvítězil. "Jsem přesvědčený, že se zotavíme," tvrdí Sané. "Soupeř hraje o přežití a bude více namotivovaný než my. Má ale hodně absencí včetně jeho nejlepšího hráče. Budeme hrát naší hru, nikam spěchat nebudeme."

Sochaux začíná pořádně téct do bot. V poslední době nefunguje především obranná činnost a velkou roli v konečném boji o záchranu může hrát také disciplína. Vždyť u středeční porážky 1:2 v Ajacciu byli hned dva vyloučení hráči - Sauget a Mikari. Na druhou stranu to může prospět - jejich účast defenzívě nebyla příliš dobrá, v posledních třech zápase tým inkasoval hned jedenáct gólů, třeba se nová jména či sestava osvědčí lépe.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.20 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Toulouse FC - OGC Nice  (pondělí 19:00)
Nice čeká v souboji o záchranu hodně nepříjemný celek, pořádně kvalitní, který se v popředí rve o příčky zaručující Evropskou ligu. Oba dva by potřebovaly tři body. Zatímco domácí se bez nich asi už neobejdou, pokud po několika zaváhání ještě chtějí uspět, hosty by případné vítězství obrovským krokem nasměrovalo k záchraně.

Po tomto kole se OGC střetne s Évianem, na závěr cestuje do Lyonu. Aktuálně má náskok dvou bodů na sestupové pásmo. Je tedy potřeba uhrát co nejlepší výsledky nyní, v nejlepším případě mít vše jisté ještě před zápasem v Lyonu. Tam by totiž bylo pořádně těžké něco napravovat. "Jsme pod tlakem. Ale nejsme v tom sami," uvedl pro klubové stránky záložník Elliot Grandin.

Hostům se uplynulá čtyři kola příliš nevydařila, i když neměli jednoduchý los. Hned třikrát prohráli, naposledy doma s Lille 0:1. "Ostatní týmy mají stejné starosti. Jsme v těžké situaci, ale to jsem si uvědomoval, už když jsem sem přicházel," dodávala posila na hostování z Blackpoolu. "Stále máme osud v našich rukou, musíme být klidu."

Toulouse na tom s formou není o moc lépe. Mužstvo je sedmé, šest bodů ztrácí na čtvrtý Lyon. Z posledních šesti zápasů získalo jen jedno vítězství, čtyřikrát prohrálo, remízu uhrálo minulou středu v Brestu. "Musíme získat devět bodů," ví moc dobře záložník Adrien Regattin. "Cítím, že jsme schopni tu sérii hodit za hlavu. Věřím týmu. Máme před sebou prostě tři finále. Uvědomujeme si, že jsme měli výjimečnou sezónu a že něco výjimečného můžeme ještě dokázat."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.73 - 3.50 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Stade Rennes - Montpellier HSC  (pondělí 21:00)
Ve vloženém 36. kole francouzské nejvyšší soutěže se v dalším duelu Rennes ve velmi důležitém zápase postaví proti Montpellier. Domácí útočí na evropské poháry a musí pro jejich šanci bodovat. Montpellier má naopak na druhém místě stejný bodový zisk jako první PSG, ale má k dobru právě utkání proti Rennes. Může se tak v případě úspěchu vrátit zpět na první pozici.

Montpellier zažívá nejlepší sezónu v historii klubu a v závěru sezóny je ve skvělé formě, což velmi nelibě nesou fanoušci konkurenčního Paris Saint-Germain. V minulém kole však dostalo PSG šanci na stáhnutí náskoku a využilo ji. Montpellier totiž doma pouze remizoval 2:2 s devátým Evianem a přišel o svůj pětibodový náskok.

Také Rennes se v posledních duelech dařilo, ale tuto statistiku vyvrací poslední 35. kolo, ve kterém prohrálo 0:2 na půdě Plašilova Bordeaux. První vzájemný duel obou soupeřů v letošní sezóně skončil jasným vítězstvím domácího Montpellier v poměru 4:0. Na půdě Rennes by však rozdíl neměl být tak markantní, i když hosté jsou favoritem zápasu.

Trenér hostujícího celku René Girard věří, že si jeho celek před závěrečnými koly vybuduje tříbodový náskok v boji o titul. "Pokud chceme pomýšlet na titul, musíme na půdě Rennes uspět a odčinit tak zaváhání z minulého kola. PSG už pravděpodobně všechny duely do konce sezóny vyhraje a my tak musíme také."

"Necháme na hřišti vše. Hrajeme o historickou šanci a můžeme dokázat něco velikého. Byla by škoda po tak skvělé sezóně o titul přijít v závěrečných duelech. Celou sezónu nás všichni podceňovali a nyní je na čase ukázat, že se mýlili. Pokud v Rennes zvítězíme, tak věřím, že titul už nám neunikne. Tříbodový náskok dvě kola před koncem bude dobrý základ," dodal trenér Montpellieru.

Hosté budou v utkání postrádat dvě opory - Belhandra a Marcos Estrada nemůžou nastoupit kvůli distanci za karty. Na straně domácího Rennes kvůli zranění budou chybět Mevlut Erding, Kader Mangane a Vincent Pajot. Nejistý je také start Romaina Danzeho a Onyekachi Apama.

Na straně domácích hovořil před zápasem gólman Benoit Costil. "Proti Bordeaux jsme odehráli špatný zápas, ale stále máme šanci bojovat o evropské poháry a musíme se o to pokusit. Teď nás čeká velmi těžký duel proti Montpellier, ale věřím, že ho můžeme vyhrát a zapojit se do závěrečného boje. Rozhodně máme tým na to, abychom mohli hrát evropské poháry."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.60 - 3.20 - 2.75
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Évian Thonon Gaillard - AC Ajaccio  (neděle 17:00)
Domácí vítězství nad předposledním Sochaux pomohlo nováčkovi z Ajaccia vystoupit ze sestupových bažin. Tým pod vedením Oliviera Pantaloniho dnes svede další důležitý souboj o udržení, tentokrát s letošním nejúspěšnějším nováčkem Ligue 1 - Évianem.

Téměř po dvou měsících se ACA v minulém zápase radovalo z vítězství - a výhra 2:1 nad přímým konkurentem v boji o setrvání v nejvyšší soutěži ze Sochaux musela pořádně potěšit všechny příznivce korsického týmu. Ajaccio se v tabulce posunulo již na šestnácté místo, na to osmnácté, poslední sestupové má nyní tříbodový náskok.

Pantaloni si je ale vědom vrtkavosti této situace, tři kola před koncem ho od posledního týmu dělí pouze čtyři body. Jediné vítězství vzdáleny jsou hned tři celky: Dijon, Brest a Auxerre. "Naše kvalita se ukáže právě v této fázi sezony. Tato tři utkání jsou pro nás nejdůležitější částí letošního ročníku," prohlásil "natvrdo" Pantaloni.

"Proti Sochaux jsme získali tři body, to nám ale ještě zdaleka nezaručuje udržení v nejvyšší soutěži. Musíme pokračovat až do konce," myslí si manažer Ajaccia, jenž v minulé, druholigové sezoně zaostal za svým dnešním soupeřem pouze o tři body. První vzájemné utkání v rámci Ligue 1 pak skončilo remízou 1:1, na horké korsické půdě vyrovnával za hosty čtvrt hodiny před koncem zápasu Kévin Bérigaud.

Nyní je však situace jiná. Évian se momentálně vynachází ve skvělé formě, z posledních tří zápasů vybojoval hned sedm bodů a v minulém utkání se mu dokonce podařilo obrat o body jinak fenomenální Montpellier, momentálního lídra francouzské nejvyšší soutěže. I tato remíza přispěla k pohodovému umístění ÉTG ve středu tabulky.

Z devátého místa má již tým hrající v růžových dresech záchranu zajištěnou, a hraje tak pouze o co nejlepší umístění. "Moc toho o Ajacciu nevím, jelikož jsem je neviděl hrát. Před nějakým časem se však říkalo, že jsou již mrtví, že již nemají šanci. Ale přestože jsou podle všeho ve složité situaci, hodně se v poslední době zlepšili," podotkl Thomas Kahlenberg, lednová posila Évianu z německého Wolfsburgu.

"Přijedou k nám a budou se to snažit potvrdit. Ale my můžeme hrát uvolněně a pokračovat v naší skvělé formě z posledních kol," dodala ještě bývalá opora záložních řad Auxerre.

Hostům bude v dnešním zápase chybět suspendovaný obránce Samuel Bouhours, jenž v předminulém kole s Rennes viděl červenou kartu.
Évian TG - pravděpodobná sestava:
Andersen - Lacour, Angoula, Cambon, Wass - Sorlin, Tie Bi - M'Madi, Kahlenberg, Barbosa - Sagbo
AC Ajaccio - pravděpodobná sestava:
Ochoa - Diawara, Medjani, Poulard, Saad - Mostefa Sbaa, Pierazzi - Andre, Cavalli, Sammaritano - Eduardo
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.30 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Olympique Lyon - Stade Brestois  (neděle 17:00)
Sedminásobný francouzský mistr z Lyonu se nechce spokojit pouze s triumfem v Coupe de France a čtvrtým místem v tabulce. Svěřenci Rémiho Gardeho chtějí bojovat o pozici třetí, kterou však nadále úspěšně hájí Lille. Ke stažení devítibodového náskoku ale l’OL musí dnes bezpodmínečně zvítězit nad sestupem ohroženým Brestem.

Olympique Lyon se v posledních týdnech rozehrál k lepším výkonům, než na jaké jsme mohli být v průběhu sezony zvyklí. Po těsném vítězství nad Lorientem přišlo důležité finále Coupe de France proti třetiligovému Quevilly a tým okolo kanonýra Lisandra Lópeze, střelce jediné a tím pádem rozhodující branky, počtvrté v historii tuto trofej také získal.

Poslední utkání rovněž muselo potěšit všechny lyonské příznivce. Ačkoliv tomu projev mužstva možná po celou dobu klání neodpovídal, přejel Olympique alespoň výsledkově Valenciennes v poměru 4:1. A tři kola před koncem není umístění v první trojce nereálné - Lyon má totiž stále utkání s Évianem k dobru.

Ke splnění svého cíle však musí les Gones téměř všechny své zbývající zápasy vyhrát - a ten proti sestupem ohroženému Brestu je, jak se říká, "must be". Loňský nováček, jenž smutní po výhře Auxerre z minulého kola, jelikož nyní zůstává jediným celkem Ligue 1, jenž stále čeká na první venkovní vítězství, se v posledních týdnech propadl až na osmnácté místo, právě od sedmnáctého Auxerre ho však dělí pouze horší skóre.

"Víme, že to bude velice obtížný zápas. Lyon se bude před vlastními fanoušky určitě chtít ukázat. Jsou to favorité, takže my můžeme jenom získat," myslí si obránce Grégory Lorenzi, jenž se v minulém kole vrátil do sestavy po dlouhém zranění. I s jeho pomocí se Stade Brestois podařilo udržet na uzdě domácí Toulouse a po třech porážkách v řadě si Brest připsal alespoň bod za bezbrankovou remízu. Poprvé po osmi kolech se rovněž radoval z čistého konta. "Toulouse patří k nejlepším francouzským týmům vůbec a proti nám hráli solidně. To, že jsme uhráli bod, nám dává sebedůvěru," prohlásil Lorenzi.

Obrana přitom patří k nejsilnějším stránkám tohoto celku. Sedmatřicet inkasovaných branek v pětatřiceti zápasech, to je třetí nejlepší bilance z celé ligy. Tak například jeho dnešní soupeř, Lyon, inkasoval gólů o sedm více. Katastrofální produktivita (28 branek, vůbec nejhorší číslo v celé lize) však tým, v němž působí i český záložník Mario Lička, zatím stojí lepší umístění.

Tým Corentina Martinse má stejný počet bodů jako předposlední Dijon a sedmnácté Auxerre, již o tři body více má Ajaccio, a to díky výhře z minulého kola nad posledním Sochaux. Levý bek Lorenzi proto vidí vítězství AJA pozitivne. "Dijon nám mohl uniknout o další tři body. Auxerre je sice zpět v boji, ale nebude to mít jednoduché, jelikož má těžký los," přemýšlel osmadvacetiletý hráč, jehož mužstvo kromě Lyonu čeká ještě Valenciennes a Évian. "Od začátku sezony jsme věděli, že budeme hrát o udržení. Nejsme pod tlakem," dodal ještě.

Brest ovšem opravdu nečeká nic jednoduchého, proti Lyonu si zatím nepřipsal jediné vítězství. Domácím budou chybět zranění záložníci Michel Bastos s Edersonem.
Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:
Lloris - Réveillère, Cris, Umtiti, Dabo - Gonalons, Källström, Lacazette, Gourcuff - Lisandro - Gomis
Stade Brestois - pravděpodobná sestava:
Elana - Daf, Barysse, Kantari, Lorenzi - Culma, Coulibaly - Touré, Grougi, Lesoimier - Jemaa
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.36 - 4.50 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Valenciennes FC - Paris Saint-Germain  (neděle 21:15)
Pařížané bojují nejen o titul, ale také o druhé místo, zajišťující přímou účast v Lize mistrů. A dnešní soupeř jim to příliš neusnadňuje - jakkoliv je Valenciennes podle tabulky velmi průměrným celkem, doma to jednoduše umí, a na silné soupeře obzvlášť.

Zkušený obránce Zoumana Camara, který v PSG poslední dobou dostává poněkud překvapivě přednost v základní sestavě, svému týmu věří a myslí si, že mu v boji o titul pomůže týmový duch.

Situace na špici tabulky se přitom stále vyrovnává, a schyluje se tak k dramatickému závěru. PSG zaváhalo minulý víkend proti Lille, Montpellier pak v týdnu doma s Évianem, a zezadu se mocně dotahuje znovu a znovu vítězící Lille. Ancelottiho svěřenci nyní ztrácejí na čelo tři body, a protože Montpellier hraje až v pondělí, mají v Normandii šanci navázat na poslední domácí výhru nad Saint-Étienne a stáhnout náskok lídra na nulu.

A za tuto situaci vděčí Camara právě týmovému duchu. "Po prohře v Lille každý tvrdil, že jsou naše šance pohřbeny," řekl v rozhovoru pro klubový televizní kanál. "Lidé dokonce říkali, že nebudeme ani druzí. My jsme ale tam, kde jsme - protože máme silného ducha. Jsme zpět v boji."

"Na tomto příkladu je vidět, jak je každý zápas důležitý a že každý může ztrácet body. My momentálně ztrácíme pouze tři." Camara se jistě bude snažit přispět svému týmu podobným výkonem jako proti Saint-Étienne, kdy suverénně opanoval celou defenzivu. Je to pro něj určitě zadostiučinění po složité sezoně, kdy spíš vysedával než hrával; sám však tuto situaci neřeší. "Když hráči nastoupí, chtějí pomoci týmu dosáhnout jeho cílů. Já jsem rád, že jsem dostal šanci pomoci," říká.

Camara zřejmě nebude chybět ani proti Va'nnes, kteří ještě nemají matematicky jistou záchranu, avšak prakticky už jim ve zbytku sezony o nic nejde. Jiný zkušený obránce, Sylvain Armand, k nacházejícímu zápasu řekl: "Musíme se k tomu utkání postavit s absolutním klidem, jak jen to bude možné. Musíme stavět na vítězství proti Saint-Étienne, pokud chceme zůstat v boji o titul. Teď je to na nás, hráčích."
Valenciennes FC - pravděpodobná sestava:
Penneteau - Mater, Isimat Mirin, Gil, Bong - Sanchez, Camara, Gomis - Kadir, Aboubakar, Danic
Paris Saint-Germain - pravděpodobná sestava:
Sirigu - Jallet, Camara, Alex, Maxwell - Motta, Sissoko, Matuidi - Nene, Pastore, Menez
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.75 - 3.25 - 1.83
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Montpellier HSC35227663:3373
2.Paris Saint-Germain352010566:3770
3.Lille OSC351911565:3768
4.Olympique Lyon341851156:4459
5.Stade Rennes351691048:3957
6.AS Saint-Étienne351681145:3956
7.Toulouse FC351591136:3154
8.Girondins Bordeaux351313945:3752
9.Évian Thonon Gaillard3412101250:4946
10.Olympique Marseille3511111342:4044
11.AS Nancy-Lorraine3510121334:4142
12.Valenciennes FC351171734:4440
13.FC Lorient359111534:4638
14.SM Caen359111537:5038
15.OGC Nice359101634:4237
16.AC Ajaccio358131436:5837
17.AJ Auxerre357131543:4834
18.Stade Brestois356161328:3734
19.Dijon FCO35971937:5734
20.FC Sochaux35891835:5933

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (77)

Přidat komentář
smazaný uživatel

dnes povinne 3 body...a nedostať gól !

Reagovat
smazaný uživatel

tak nedostat gol s brestem by nemelo bejt tak tezky..

Reagovat
smazaný uživatel

pre na šu obranu je všetko tažké

Reagovat
smazaný uživatel

ale tak cris se v posledni dobe rozehral k docela v pohode vykonum, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

tak on hej ... ale bez Lovrena to je tažke, aj ked Kone zahra svoj priemer, len nech nenastúpi Sakho... ale goly dostávame aj so slabými superami z dolnej polovice, . tak naposledny sme nedostali v Lige gól 17.03. v Saint etienne kde to skoncilo 1:0 a pred tym v Loriente 11.12 kde sme vyhrali 1:0 ... ......za posledných 19 kôl(od 16 kola) sme udrzali v Lige len 2 čiste kontá...

Reagovat
smazaný uživatel

to je docela tragicky, to je pravda. na to, ze mate v brane llorise.. ale jak tak koukam, tak dostava sance taky ten mladej umtiti.. jak hraje ten?

Reagovat
smazaný uživatel

to je ten spominaný Sakho

Reagovat
Langi

když hraje tak se tady všichni modlíme ne jako zatim na to podle mě nemá, dělá blbosti, už tam udělal pár kiksů ala Cris...jako třetí stoper dobrý, ale potřebuje zkušenosti a rozhrát se, pořád je dost brzo aby hrál v základu

Reagovat
Langi

nějaký čistý konta...my soupeře vždy přestřílíme

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Neuro

EZ: Emmanuel Adebayor zažívá povedenou sezónu v Tottenhamu, kde je na ročním hostování z Manchesteru City, který s ním už nepočítá. Největším zájemcem o 28letého tožského kanonýra je podle zpráv z Francie Paris Saint-Germain, který se anglickému týmu údajně chystá nabídnout 12 milionů liber.

tak já nevím.. ty přestupové spekulace ohledně PSG mě moc nebaví ale tady si myslím že by to byl dobrý kauf

Reagovat
smazaný uživatel

jeste se hodne resi higuain tusim..

Reagovat
smazaný uživatel

Higuaín, Adebayor, Gameiro, Hoarau na jeden post. Plus ještě Pata chtějí

Reagovat
Langi

Ancelotimu se líbí i Benzema

Reagovat
smazaný uživatel

nejlepsi obrana je utok..

Reagovat
smazaný uživatel

A rozestavení 3-1-6

Reagovat
smazaný uživatel

Toho bych nepral snad ani PSG

Reagovat
onze

ALLEZ PARIS SG ! ! !

Reagovat
Godwinson

Dnes Valenciennes musí zabrat!

Reagovat
Langi

OT: ten Corgnet v Lyonu začíná vypadat celkem reálně, pro Aulase je údajně prioritou pro léto...cena okolo 6 mega...docela by se hodilo kdyby Kallstrom šel do ty Kazaně

Reagovat
smazaný uživatel

no uz ked z toho Martina nic tak aspon Corgnet...

Reagovat
smazaný uživatel

Lisandro Lopez : "Remi Garde je ideálny tréner pre OL. Liga majstrov bude chýbať na budúci rok ale ja zostanem v Lyone"

Reagovat
Langi

doufám že to myslí vážně...mám o něj docela strach když za rok LM nebude

Reagovat
smazaný uživatel

Lepší angažmá CF s třicítkou na krku nesežene, on zůstane

Reagovat
smazaný uživatel

29

Reagovat
smazaný uživatel

á pardon to na krku som som nejak inak pochopil

Reagovat
Langi

no furt kolem něj slídí Juventus...ten má výhodu že tu blbou LM hrát bude...snad má Licha rozum a zůstane

Reagovat
Langi

no furt kolem něj slídí Juventus...ten má výhodu že tu blbou LM hrát bude...snad má Licha rozum a zůstane

Reagovat
smazaný uživatel

La compo : Lloris, Réveillère, Cris, Umtiti, Dabo, Gonalons, Källström, Gourcuff, Lisandro, Lacazette, Gomis. zostava v pohode až na Sakha

Reagovat
smazaný uživatel

Na to 4-2-3-1 se teda kouká lépe.

Reagovat
smazaný uživatel

Yoann is back

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Umtiti a jeho malá domů ...je mi ho líto ale místy

Reagovat
Langi

on to zas posral jo??

Reagovat
smazaný uživatel

Do p.. s Umtitim uz ma ohladom neho Garde velmi serie

Reagovat
smazaný uživatel

Lisandro už mohl mít hattrick

Reagovat
smazaný uživatel

keby mu to vsetko vyslo..tak sa mohol este Giroud triast

Reagovat
Darren Fletcher

pre odbornikov ligue 1 - auxerre vyhra s bordeaux a sochaux vyhra s nancy su realne? surne to potrebujem, thanks

Reagovat
smazaný uživatel

Nevyhnutelné se stalo skutečností ...ještě že už to je tak nějak jedno

Reagovat
Godwinson

Reagovat
smazaný uživatel

Kdybys viděl co všechno jsme spálili. Už to mohlo být tak 6:1

Reagovat
Godwinson

Jj, právě, na posranýho i hajzl spadne. Každopádně bod Brestu, to je velká nepříjemnost.

Reagovat
smazaný uživatel

To je na tom snad to nejhorší

Reagovat
fenixLFC

PSG to fakt vyhrat nechce....

Reagovat
cetto

Tak dnes nevím, komu fandit. Montpellieru přeju titul, PSG nepřeju titul, ale Rennais jsou mými oblíbenci

Reagovat
Langi

OT: v Lyonu si asi už začínají připouštět, že Cris stárne ...v létě by už konečně mohl někdo kvalitní přijít, na seznamu jsou zatím celkem zvučný jména...Bruno Ecuele Manga, Aymen Abdennour a Jean-Armel Kana-Biyik...+ ještě ten Corgnet místo přeplacenýho Kima...mohlo by to klapnout, nemusí pršet, jen když kape

Reagovat
Godwinson

Tenhle styl posil by byl úžasný, tedy přesněji .. ten Kana, Mangu bych chtěl do Montpellieru

Reagovat
.13

to by bol asi aj stary dobry OL spat, kupovanie menej znamych(v Europe) hracov, postupne zapracovanie a nasledne predaj za premrstene peniaze do velkoklubov+ tradicny prispevok nadejnych juniorov

Manga a Kana by vam urcite bodli aj ten Corgnet

mam len otazku, ze preco zislo z toho zaujmi o Martina? ten by sa vam tiez hodil aj s Corchiom podla mna(ak by Sochaux vypadlo)

Reagovat
Godwinson

To je pravda. Ten Martin, zájem o něj asi Lyon neztratil, ale ono bylo poměrně jasné, kde skončí. Mluví se o tom asi rok, že 'nahradí' Hazarda a myslím si, že je to hotová věc. Tam pokud chtěl Lyon uspět, asi měl útočit dříve a razantněji :)

Reagovat
smazaný uživatel

Kéž by aspoň dva z toho přišli

Reagovat
Langi

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak tenhle styl posil se mi velice líbí. Francouzi, zvyklí na Ligue 1, za malý peníz relativně, vysoce kvalitní a ne žádní supertalentovaní Brazilci někde z Gremia a Sao Paula

Reagovat
.13

hore som to napisal, ze prave toto bol vas styl, koli tomu ste boli vtedy strasne sympaticky a aj uspesny(ni, ze by ste teraz neboli)

toto by bola cesta, kt. by som bol rad keby sme aj my sli a nie kazdy tyzden inu spekulaciu(vid. Pato, Higuain, Ade,...)

Reagovat
smazaný uživatel

Tak na začátku, jste to tak měli, že? Matuidi, Gameiro, Bisevać. To je přesně ten samý postup jako City, nakoupili "hvězdy" ligy a ty byly postupně odsunuty na lavičku ještě většími a dražšími hvězdami

Reagovat
.13

ja som proti tomu, radsej by som tam mal napr. Mangu ako Alexa, Moussu/M´Villu namiesto Thiaga Mottu, ja to vsak nijak neobvplyvnim

PSG fandim dost dlho, uz som to tu pisal, neprestanem im fandit koli tomu, ze ich kupili sejkovia co mne je vrcholne nesympaticke, tak isto ako zkupovanie "hviezd".

Nemyslim si, ze by toto bola jedina cesta do Europy-LM(vid. Lyon pred par rokmi, nekupovali hviezdy z inakade).

Ked ich kupili, cital som, ze chcu koncepcne vybudovat silny mansaft, zo zaciatku to aj tak vyzeralo(kym tam bol Kamboaure), no s nastupom Carla sa to nejak zmenilo na kupoavie hracov, kt. pozna a podla mna uplne zbytocnych ked v lige a mozno aj v nasom kadri su dost dobri hraci ma to, potom na to doplati Sakho alebo Armand a to ma dost mrzi.

Jedno vsak mam s fanusikmi OL spolocne, okrem toho, ze OL je je mi najviac sympaticke po PSG a to je, ze verim v lepsie zaciatky(alebo nech sa aspon spamata Carlo, kym tam nebudu sami Adebayorovia a pod.)

Reagovat
smazaný uživatel

Věřím, že tohle období temna přečkáš .

Reagovat
.13

tak teraz to este nieje hroczne, len sa bojim tych casov ked budeme kupovad dost zbytcnych a nesympatckych hracov(dufam, ze to nerpijde)

Reagovat
.13

ja som to na zaciatku sezony bral nejak tak, ze mozna nahrada za Edena by bol Joe, ten vsak neskor vytlacil posilu Payeta. Payet vsak v poslednom case zacak podavat celkom sympaticke vykony a tak si ani nemyslel, ze by nutne potrebovali velku posilu. Ako vsak LOSC vybojovali tu LM tak ten kader proste bude treba zpevnit, skoda prial som ho OL, v kazdom pripade radsej toho Mangu alebo nejakeho riadneho stopera(napada ma aj Mangane, ale ten je zraneny sa mi zda).

Pre mna je naozaj zahadou, ako niekto kto ma v brane Llorisa moze dostavat tolko golov.

Reagovat
Godwinson

Podívej se na to z druhého pohledu. Kdyby neměli v bráně Llorise, tak těch gólů dostanou více než Ajaccio.

Reagovat
.13

celkom na zamyslenie, aspon, ze sa Aulas a Garde nebudu nudit cez leto

Reagovat
smazaný uživatel

ak by tam nebol lloris tak by sme mali na pocte inkasovaných golov taku 80siatku a nie 44...tie goly sme dostavali po hrubych chybach obrany, nespravnych vybehnutiach, nespravnych prebratiach hracov, Umtitiho mala domov ...prehrate suboje a mnoho mnoho dalsích chýb ktore zavinili caste zranenia a nezohratost a hlavne mala kvalita soperov Lovren nema spravnu dvojku..a pritom bol aj casto zraneny..tak ze ozme byt radi ze mame Huga lebo by to v tabulke vyzeralo inač...

Reagovat
.13

dufam, ze ho po sezone nepredate, to by bola mega facka pre vsetkych pocnuc fanusikov

takze asi obranu sa chyste teda urcite zlepsovat, napada vas este niekto iny ako tu uz bol spomenuty?

a este podla mna je velmi dolezite zohnat utocnika, lebo ak vam zasa vypadne Licha, tak sa mozete spoliehat zasa na nejaku Gomisovinu

Reagovat
smazaný uživatel

Gomis je tragický ale nejak mu to sem tam spadne a za sezonu dal vo vsetkých sutažiach 24 golov tak ako Licha, ..uvidime ako na tom bude Bastos a či vobec bude...a dost sa vyrysoval Lacazette, čize utok asi posileny nebude

Reagovat
.13

ak Bastos odide nahdoou, napada ma napriklad Krasic(ten by sa vam podla mna hodil dost na kridlo), Badebouz, Elia, Stoch

a na hrot by ma napadal asi podla situacie u nas Gameiro/Hoarau, Maigu

Lacazette sa inak pekne vysvihol tuto sezonu, to je pravda, skoda Pjanica, Yattara vyzera nadejne, Umtitti potrebuje zkusenosti a Grenier ma tiez pekne naslapnute

dolezite je udrzat tu hlavnu os timu

Reagovat
havrys99

Proč je Belhanda na hlavní fotce, když dneska hrát nemůže?

Reagovat
Godwinson

Tak je to "událost" kola, pro Montpellier to může být poslední z hřebíčků do 'rakve'.

Reagovat
Godwinson

Spoléhám na Caen .. Auxerre, Nancy a Lorient.

Reagovat
Langi

ten Intersport je tam hroznej...do světle modro-bílý kombinace se fakt nehodí

Reagovat
domingo

I ta oranzova je pekne hnusna.

Reagovat
Godwinson

Montpellier inspiruje.

Reagovat
domingo

Montpellier je letos dobry, ale v novackovske sezone jste meli strasne pyzamo Letos tam jsou jini adepti, treba Ajaccio a Brest

Reagovat
Godwinson

Ty krávo Bordeaux.

Reagovat
smazaný uživatel

kokos, to auxere sa vazne nechcez zachranit.... des a hroza toto !

Reagovat
domingo

Tu EL proste musi dat..

Reagovat
Godwinson

De Melo zahrával penaltu. Tak to večer Hazard ohlásí bojkot posledních dvou kol ... a to, že chce hrát v Anglii.

Reagovat
Langi

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele