Ligue 1 - preview 35. kola

01.05.2012, 08:32, aktualizováno 03.05.2012, 08:26
Previews
Až dnes bude dohráno 35. kolo francouzské ligy a půjde o hodně - osmnáctý Dijon hostí poslední Auxerre. Zápas se původně měl konat včera, vinou nezpůsobilého terénu ale byl o 24 hodin odložen...
Dijon FCO - AJ Auxerre  (čtvrtek 19:00)
Burgundské derby má příchuť zápasu o šest bodů. Utkání mezi Dijonem a Auxerre totiž klidně může rozhodnout o jednom ze sestupujících týmů. Hrát se bude výjimečně až ve čtvrtek, kvůli nezpůsobilému terénu byl zápas o den posunut.

Jak Dijon, tak nedaleké Auxerre mají ve zbytku sezony jediný cíl: přežít. Zbývají čtyři zápasy a situace je kritická, což platí zejména o Auxerrois, stále přikovaných k samému dnu tabulky. Extrémní důležitost dnešního duelu si moc dobře uvědomuje i domácí trenér Patrice Carteron.

Lodivod nováčka totiž poradil svým hráčům, aby se obrnili proti "emocionální intenzitě" nadcházejícího derby. Tým postavený kolem špílmachrů Corgneta a Bauthéace je aktuálně šestnáctý a na sestupové pozice má náskok jediný bod, navíc má nejhorší obranu v soutěži. Auxerrois jsou poslední, avšak jejich ztráta na záchranu se po víkendové demolici Brestu ztenčila na pouhé tři body.

Hosté tedy mohou mluvit o jakés takés formě, neboť je holým faktem, že jejich skomírající a odevzdaný fotbal se po nástupu nového trenéra Wallemmeho výrazně zvedl a začaly přicházet i výsledky. Dijon je na tom hůře, prohrál už čtyřikrát za sebou, naposledy proti Saint-Étienne.

"Nemáme čas se litovat," tvrdí Carteron. "Je před námi slavné burgundské derby, na které se každý soustředí. Bude to emocionálně hodně náročné - po zápase bude jedna část regionu slavit a druhá plakat. Bude to velký zápas. Od začátku sezony nám bylo jasné, že budete muset bojovat až do poslední vteřiny," shrnul své předzápasové pocity domácí kouč.

Proti Auxerre hraje zejména jedna statistika: pokaždé, když jeho hráči oblékli modré, venkovní dresy, odcházeli ze hřiště se sklopenými hlavami. Čísla mluví jasně: 17 zápasů mimo Abbé-Deschamps, 0 výher a pouhých 7 bodů.

"Měli jsme před sebou jasný úkol - zbývalo pět zápasů do konce a my byli poslední. První část jsme zvládli, když jsme porazili Brest. Naše práce tím ale není skončena, ničeho jsme zatím nedosáhli. Musíme bojovat," zůstává hostující kouč Jean-Guy Wallemme při zemi.

Za domácí může na hřiště vyběhnout obránce Abdoulaye Méïté, kterému vypršel trest; disciplinární záležitosti však nepustí do hry Bennarda Kumordziho. Auxerre vítá zpět do týmu nejlepšího střelce Dennise Oliecha: keňský borec letos skóroval už desetkrát, avšak o víkendu při nejvyšší výhře sezony na hřišti nebyl, když pykal za vyloučení proti Nice.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.50 - 3.25 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
OGC Nice - Lille OSC  (středa 19:00)
Možná trochu překvapivě, leč určitě ne nezaslouženě se do bojů o francouzský titul vrací i obhájce z Lille. Klopýtání vedoucího dua Montpellier-PSG totiž ostře kontrastuje s herní pohodou Dog. Bude se letos smát pověstný "třetí vzadu"?

Lille by tak všem dokonale vypálilo rybník - musí ale vyhrát, ideálně úplně všechno. A dlouhý výlet na jižní pobřeží určitě nebude žádnou formalitou, Nice je totiž (tradičně) namočeno do bojů o záchranu a jeho hráči mají pověst největších bojovníků ligy.

Do karet hostům hrají čísla posledních týdnů: Rudi Garcia skvěle načasoval formu svých svěřenců na nejdůležitější část sezony a po víkendové výhře v klíčovém utkání proti PSG dělí Dogy od druhého místa (a automatické kvalifikace do Ligy mistrů) pouhé dva body. Montpellier, který včera pouze remizoval doma s Evianem, má na čele šestibodový náskok.

Lillois už místo v první trojce takřka určitě neztratí, ale to neznamená, že by pro ně sezona končila, jak poukázal Garcia v souvislosti s výjezdem do Nice. "Po výhře nad PSG to vypadá, že máme druhé místo na dosah," prohlásil kouč nominovaný na cenu nejlepšího trenéra roku, "ale stále musíme vyhrávat, pokud na něj chceme dosáhnout. Poslední utkání bylo v určitém smyslu jednoduché, nemusel jsem totiž hráčům připomínat, o co hrají," poukázal s ohledem na možné uspokojení.

"Teď ale není čas na oddych. Pokud chceme získat body v Nice, musíme se snažit, protože to bude těžké." Nakonec může dojít k infarktovému závěru - Lille totiž zakončuje sezonu v Montpellieru, a Garcia tuší, že boj o titul ještě není ztracen. "Musíme vyhrát všechny zápasy," má mladý trenér jasno.

Domácí naposledy prohráli 2:0 ve Valenciennes a stále tak bojují o záchranu. Čtyři zápasy před koncem ligy mají svěřenci Reného Marsiglii čtyřbodový náskok. V Normandii si přitom zápas prohráli sami, když se už po 10 minutách nechal vyloučit Kévin Anin, který dal hlavičku Rudymu Materovi. Vše potom dovršil vlastní gól Didiera Digarda.

"Hráli jsme skoro celé utkání v deseti, bylo to těžké," povzdychl si obránce Renato Civelli. "Začali jsme dobře, ale po tom vyloučení už to prostě nešlo. Valenciennes jsou doma velice dobří. Na konci zápasu jsme mohli kopat penaltu, ale to by nám stejně nestačilo."

Anin tak logicky dnes nenastoupí. Na druhé straně potěšila fanoušky zpráva o Hazardově uzdraveném chodidlu, přičemž start dalších dvou hráčů, veledůležitého záložníka Ria Mavuby a rtuťovitého stopera Marka Baši, je otazníkem.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.50 - 3.50 - 1.80
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
SM Caen - FC Lorient  (středa 19:00)
Poměrně důležitý souboj o udržení v nejvyšší francouzské soutěži nabídne zápas 35. kola mezi domácím Caen a hosty z Lorientu. Ani jeden z celků totiž udržení v Ligue 1 ještě zdaleka nemá jisté.

Caen se momentálně pohybuje na patnácté příčce, na sestupující Stade Brestois má přitom čtyři kola před koncem pouze dvoubodový náskok. Do karet mu nehraje ani nepříliš přesvědčivá forma z posledních kol. V uplynulých deseti ligových zápasech si Stade Malherbe připsalo jediné vítězství, naposledy remizovalo 1:1 s Nancy.

To Lorient má o tři body více a z třinácté pozice pomalu vzhlíží spíše k první polovině tabulky. K tomu mu pomohlo především vítězství v minulém kole, les Merlus si totiž před vlastními diváky poradili s trápící se Marseille v poměru 2:1 - a oproti domácímu celku mají ještě jednu výhodu: dva dny přípravy k dobru.

Zatímco Caen své utkání odehrálo v neděli, Lorient se ze zisku všech bodů radoval již v pátek. "Dva dny přípravy a regenerace navíc, to v této fázi sezony není zanedbatelné. Před koncem ročníku před sebou máme ještě dvě domácí utkání (proti Lorientu a Sochaux; pozn. red.). Takže stále máme šanci uniknout. Jak nám ukázal zápas proti Bordeaux, klíčem k úspěchu na našem stadionu je rychle skórovat," myslí si kapitán domácího celku Nicolas Seube, právě autor jediné, vítězné branky proti Bordeaux ze druhé minuty.

Opatrní zůstávají také hostující borci. "Je to tým, který je nám velice podobný. Ať už je průběh zápasu jakýkoliv, snaží se hrát. V útoku mají tři čtyři hráče, již jsou velice rychlí a nebezpeční v zakončení," sdělil k soupeři Christian Gourcuff, manažer hostujícího celku.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.40 - 3.10 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Olympique Marseille - AS Nancy-Lorraine  (středa 19:00)
Již třináct ligových zápasů čeká Marseille na vítězství. Předloňský mistr pokračuje v trapném dohrávání sezony a v dnešním utkání navíc poměří síly s dobře hrajícím Nancy, sousedem v tabulce.

Olympiqueu Marseille sice v polovině dubna získal Coupe de la Ligue, když ve finále po prodloužení přehrál konkurenční Lyon, v lize však svěřenci Didiera Deschampse tápou - a to již od 29. ledna. Jejich série bez vítězství se po minulém utkání s Lorientem protáhla již na třináct zápasů.

Z posledních pěti utkání prohrál tým okolo útočníka Andrého Ayewa hned čtyřikrát, naposledy ztratil všechny body na hřišti sestupem ohroženého Lorientu a není se tak co divit, že se jinak jeden z nejslavnějších francouzských klubů pohybuje až ve druhé polovině Ligue 1.

"V několika kláních jsme do utkání prostě nedávali všechno, ale v těch posledních nás nikdo ze špatného přístupu vinit nemůže. I přesto dostáváme v každém zápase góly a děláme hloupé chyby v obraně, které nás zabíjí. Zbývají nám čtyři poslední zápasy a my musíme najít lék na tuto užírající chorobu. Na vítězství již čekáme až příliš dlouho," myslí si pravý bek domácího mužstva César Azpilicueta.

"Nikdo by nechtěl být v této situaci. Potřebujeme vyhrát. Bylo nádherné zvítězit ve finále Coupe de la Ligue, nyní je však konečně na čase, abychom podobný hlad po vítězství ukázali i v Ligue 1. Není pro nás větší motivace než právě toto. Při tréninku do toho všichni dáváme sto procent, ale v některých zápasech jsme jednoduše měli také smůlu a to člověka pokaždé srazí do kolen," postěžoval si mladý bek, jenž do Marseille přišel před dvěma roky z Osasuny a v probíhající sezoně patří k nejvytíženějším hráčům l’OM.

Nad trápící se Marseille se pohybuje dokonce i jinak papírově slabší Nancy, jenž se díky skvělým výsledkům z posledních kol snad nadobro dostalo ze spárů sestupu do druhé ligy. Tým Jeana Fernandeze má čtyři kola před koncem o jeden bod více než jeho dnešní soupeř, v tabulce uzavírá první desítku a od sestupu ho dělí již devět bodů.

"Myslím, že se 42 body a čtyřmi zápasy do konce ligy jsme ve výhodné pozici. Navíc hrajeme několik zápasů s našimi přímými konkurenty - jako například Dijon či Ajaccio - v boji o udržení, se kterými máme lepší vzájemné zápasy," sdělil úspěšný manažer ASNL, který dovedl svůj celek v posledních třech zápasech ke stejnému počtu remíz.

Naposledy si tým rozdělil body s Caen. "Pokaždé se snažím zvítězit. To bylo odjakživa mé motto. Pokud budeme mít špatný den a Marseille dobrý, bude to těžké utkání. Pamatuji si ještě, když jsem byl trenérem Marseille, jak jsme právě Nancy přejeli 6:0. Jsem rád, že se tam vrátím, jelikož jsem zde zažil skvělé časy a mám zde hodně přátel," zavzpomínal na Fernandez, jenž má na stole nabídku na prodloužení spolupráce od vedení Nancy.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.57 - 3.80 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Girondins Bordeaux - Stade Rennes  (středa 19:00)
Rennes bojuje o Evropskou ligu a potřebuje zvládnout utkání v Bordeaux. Les Girondins už o nic nejde a sezonu dohrají v poklidném středu tabulky.

Holohlavý kouč Rennes Frédéric Antonetti přitom doufá, že fakt, že dnes jeho tým hraje mimo domácí Stade de la Route du Lorient, jeho svěřencům pomůže. Červenočerný tým se může opřít o dobrou formu, a přestože místo v Lize mistrů už vypadá nereálně, Evropská liga je logickým cílem.

Les Rouge et Noir porazili o víkendu Ajaccio 3:1, avšak přes dobré výsledky na hřišti je v Rennes cosi shnilého. Fanoušci klubu jsou s letošní sezonou nespokojení a dávají to hlasitě najevo - jejich terčem je zejména největší hvězda týmu Yann M'Vila. Bučení se stadionem rozléhalo i proti Ajacciu, a to i v okamžiku, kdy domácí už vedli 1:0.

"Atmosféra ve Stade Rennes je zkažená," prohlásil bez obalu Antonetti v rozhovoru pro renneské noviny Le Mensuel. "Nerozumímm reakcím publika. Je to kontraproduktivní, protože hráči potom snadněji ztrácí balony a jsme tak náchylnější k útokům soupeře. Láhev je ze tří čtvrtin plná, a tady se přesto mluví jenom o té prázdné čtvrtině," stěžuje si kouč.

V Rennes skutečně nemají lehkou pozici: jsou sice momentálně čtvrtí, ale na jejich pozici si dělají zálusk Lyon, Saint-Étienne a Toulouse, přičemž Antonettiho tým čekají tři mimořádně složití soupeři. Bordeaux je tím prvním, následuje vedoucí Montpellier a druhé PSG. Atmosféra v klubu potom, podle trenérových slov, brání hráčům učinil finální krok.

Bordeaux je momentálně osmé a sezonu pouze dohrává: poháry jsou daleko, sestup ještě dál. To ovšem neznamená, že hráči už celý ročník odepsali, a naposledy to potvrdili o víkendu v Montbéliardu, kde rozprášili nebohé Sochaux 3:0. Několik hráčů to však odneslo pochroumaným zdravím.

"Morálka v týmu je dobrá, ale máme hodně zraněných," připouští trenér Francis Gillot. "U čtyř nebo pěti hráčů není jisté, že se stihnou dát do pořádku, uvidíme. Poslední dva zápasy jsme hráli dobře a proti Rennes je možné vše. Čelíme velmi dobrému týmu - dokážeme to unést? To je otázka," zakončil Gillot svoji prognózu.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.38 - 3.10 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AC Ajaccio - FC Sochaux  (středa 19:00)
Veledůležitý souboj o udržení se odehraje na Korsice, na Stade Francois Coty. Ajaccio, jenž od sestupového pásma dělí jediný bod, na své horké půdě přivítá předposlední Sochaux.

Ajacciu se v poslední nedaří nic, do čeho střelí. Na vítězství v nejvyšší francouzské soutěži čeká již od začátku března, z posledních sedmi utkání pak získalo pouze pět bodů za stejný počet remíz a změnu s sebou nepřineslo ani minulé kolo. Korsický celek se představil na hřišti ambiciózního Rennes a po brzkém vyloučení obránce Samuela Bouhourse ho stihla porážka 1:3.

V tabulce tak pomalu klesá níž a níž, momentálně se ACA zastavilo na příčce sedmnácté - od sestupových vod ho dělí jediný bod. "V tom utkání jsme se střelili do vlastních řad, již od 11. minuty jsme museli hrát o deseti. Od té chvíle pro nás bylo velice těžké svou hru nějak zorganizovat, urovnat," vrátil se k zápasu Olivier Pantaloni, lodivod domácího celku.

"Rennes pochopitelně chtělo využít svou početní převahu a ujmout se vedení. Ale my jsme bojovali opravdu statečně, třetí branka v naší síti podle mého názoru nebyla zasloužená. Potěšilo mě, jak se hráči prezentovali na hřišti a následně i v kabině. Po utkání byli odhodlaní špatnou sérii zlomit - a nejlepší příležitost k tomu mají již dnes proti Sochaux," dodal Pantaloni, jehož mužstvo od předposledního Sochaux dělí jediný bod.

Nálada v Sochaux musí být pod psa. Po nadějném vítězství nad Dijonem přišlo hned dvojnásobné zklamání. Nejen, že tým prohrál jak s Paris Saint-Germain, tak v minulém kole i s Bordeaux, strašit bude sochauxské lvi nejspíš především skóre těchto dvou utkání: 1:9. Hlavně na šestibrankový výprask od Paris SG by tým okolo kanonýra Modiby Maigy rád zapomenul.

Právě malijský útočník dnes bude svému týmu v tomto veledůležitém souboji chybět, stejně jako obránce Sébastien Roudet totiž v posledním ligovém kole obdržel červenou kartu. Ze stejného důvodu bude domácím chybět obránce Samuel Bouhours.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.25 - 3.90
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Stade Brestois - Toulouse FC  (středa 19:00)
Jedni bojují o záchranu, druzí o Evropskou ligu. Zápas Brestu s Toulousem slibuje velkou a napínavou podívanou. Především domácí celek je v pořádném srabu. Za posledních osm zápasů prohrál hned v sedmi případech včetně poslední kruté lekce od Auxerre. Ani TFC však nemá aktuálně slibnou formu.

Čtyři góly. Takovým stylem si mohl poslední tý, Ligue 1 poradit s hodně špatně hrajícím Brestem. Ten ještě před několika koly nebyl v přímém ohrožení sestupu. Teď je ale v nebezpečném pásmu namočený až po uši, možná až po pleš. S třiatřiceti body okupuje osmnáctou pozici.

Domácí navíc stápí jedna špatná zpráva za druhou. V Auxerre už hráli bez odvolaného kouče Alexe Duponta a klub zatím za něj náhradu nenašel. Stejně jako tam i nyní povede tým sportovní ředitel Corentin Martins. K tomu se navíc čerstvě zranil důležitý článek defenzivních řad Jonathan Zebina, jehož start proti Toulouse je ohrožen.

"Byl to bizarní víkend. V neděli jsme nebyli dost dobří, důvody porážky jsou jednoduché,"
uvedl kapitán Omar Daf. "Musíme už převzít odpovědnost a porazit Toulouse. Musíme se dívat jen a jen do budoucnosti. Zbývají nám ještě čtyři kola, ve kterých potřebujeme ukázat, že s Auxerre to byl jenom kiks."

Soupeř je na sedmém místě, potřebuje však nutně naplno bodovat, aby mu St. Étienne, Lyon nebo Rennes neutekly na větší rozdíl. Toulouse se zkrátka nepopral s o něco obtížnějším losem a z posledních pěti utkání urval jen tři body. Naposledy doma nezvládl zápas s Montpellierem.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.00 - 2.88 - 2.63
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Olympique Lyon - Valenciennes FC  (středa 19:00)
Olympique Lyon se po sobotním triumfu ve finále Coupe de France znovu představí i v nejvyšší francouzské soutěži. A manažer Rémi Garde po zisku trofeje nešetřil nadějemi ani v Ligue 1: vyhlásil útok na třetí místo.

Jediná branka Lisandra Lópeze z 28. minuty rozhodla jinak překvapivě poměrně vyrovnané finále s třetiligovým Quevilly. Lyon se tak po čtyřech hubených až anorektických letech konečně mohl radovat ze zisku trofeje a tím pádem také automatického postupu do Evropské ligy. Manažer Rémi Garde se ale stále nevzdává naděje na postup do prestižnější Ligy mistrů.

Tu v Ligue 1 zajišťuje první až třetí příčka, na níž Lyon po vyhraném zápase s Lorientem ztrácí čtyři kola před koncem devět bodů. Mužstvo okolo kapitána Crise má však stále zápas s Évianem k dobru, a teoreticky tak i nadále může přemýšlet nad tím, jak by rivalům z Lille jejich výsostní postavení vyfoukli.

"Chtěli jsme si co nejvíce užít oslavy po triumfu ve Francouzském poháru, avšak musíme přemýšlet také nad domácí soutěží a na umístění mezi nejlepšími třemi francouzskými týmy. Boj to bude ještě velice složitý, ale nemyslím si, že by se mí hráči již vzdali naděje na třetí místo," prohlásil manažer domácích Rémi Garde.

"Musíme zůstat profesionální a koncentrovaní až do samého konce sezony. Nikdo nemůže tušit, co všechno se ještě může stát. Triumf v Coupe de France nám velmi pomohl psychicky a my chceme v tomto pozitivním přístupu pokračovat," sdělil trenér domácího celku, jemuž však v dnešním zápase bude chybět hned několik hráčů.

V pohárovém utkání si chodidlo poranil obránce Dejan Lovren a na hřišti se určitě neobjeví. Na marodce nadále zůstávají záložníci Michel Bastos a Ederson s obráncem Johnem Mensahem. I bez nich však Lyon momentálně prožívá poměrně vydařené období - z posledních sedmi ligových zápasů zvítězil hned pětkrát a v tabulce se vyšplhal na momentální pátou příčku.

Také Valenciennes si v posledním zápase vylepšilo náladu. Díky vítězství 2:0 nad tehdejším sousedem v tabulce z Nice se tým vyznávající červenou barvu posunul již na dvanáctou pozici, z níž má před 35. kolech již sedmibodový náskok na osmnáctý, sestupující Brest.

"Vítězství nad Nice a zaváhání našich rivalů v boji o záchranu nám umožňuje jít do tohoto zápasu o něco uvolněněji. Ale body pochopitelně potřebujeme, abychom v sezoně skončili na co nejlepší pozici. Je to důležité pro klub kvůli prodeji televizních práv," sdělil k utkání pragmaticky kouč Daniel Sanchez.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.60 - 3.75 - 5.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Paris Saint-Germain - AS Saint-Étienne  (středa 21:00)
O titulu ve Francii pořád není jasno. Především proto, že Montpellier v úterní předehrávce nepotvrdil roli favorita a doma jen remizoval s Évianem 2:2. Toho právě může využít PSG, bezpodmínečně však musí porazit St. Étienne, aby v posledních třech kolech ztrácel na vedoucí pozici jen tři body.

Kdyby HSCM porazil Évian, bylo by jeho prvenství na dosah ruky. Takhle ale hodil pařížskému celku kořist, po které by se určitě rád vrhl. Ten má na rozdíl od Montpellieru o něco příznivější los, takže během závěrečných třech kolech by možná nemusel být problém vecpat se na konečné první místo.

K tomu, aby tyhle vize mohl využívat, však potřebuje nyní nezaváhat. Jenže do Parku princů zavítá St. Étienne, tým, který bojuje o evropské poháry, aktuálně povzbuzený o tři vítězství v řadě. S PSG mimochodem nemá v poslední době příliš dobrou bilanci, za posledních šest zápasů nad ním nevyhrál ani jednou.

Domácí potřebují tři body i z jiného důvodu než jen stahovat šestibodové manko na Montpellier. Ostře sledované utkání na půdě Lille, které nakonec nezvládli a prohráli ho 1:2, znamenalo přiblížení se třetích Dog na rozdíl pouhopouhých dvou bodů. Přitom pouze první dvě příčky zaručující francouzským klubům přímý postup do Ligy mistrů.

"Je to taková škoda. Jsem nesmírně zklamaný," smutnil po zápase záložník Mohamed Sissoko. Trenér Carlo Ancelotti ale rozhodně flintu do žita neháže. "Boj o titul není u konce. Teď to ale máme určitě těžší, to ano. Musíme i tak stále vyhrávat a alespoň udržet druhou pozici."

Hosté jsou šestí a v nabité konkurenci bojují s Rennes, Lyonem a Toulouse o účast v evropské lize. "Nejméně k tomu bude potřeba 62 bodů. Musíme být ambiciózní a jít si za svým. Je to možné," uvedl kouč Christophe Galtier. "Užíváme si tuhle sezónu plnou vyšších cílů. Ale po 38 kolech nechci ničeho litovat."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.50 - 4.00 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Montpellier HSC - Évian Thonon Gaillard  (úterý 21:00)
Fotbalisté Montpellieru mají po víkendovém kole skvěle nakročeno k zisku ligového titulu. Protože dokázali zvítězit na půdě Toulouse a největší konkurent PSG prohrál na půdě Lille, mají na čele tabulky náskok pěti bodů. Nyní přivítají v předehrávce 35. kola nováčka z Évianu - jenom ho nesmějí podcenit.

Hosté si totiž v premiérové sezóně nejvyšší soutěže vedou překvapivě velmi dobře. O záchranu se již bát nemusí, navíc okupují klidný střed tabulky. Teď o víkendu měli sehrát zápas s Lyonem, jenže ten v sobotu bojoval o primát v Coupe de France, takže s ním si to rozdají až příští čtvrtek.

Aktuálně je ale nečeká o nic lehčí soupeř. HSCM je v euforii, ale nemá ještě nic vyhráno vzhledem k tomu, že do konce Ligue 1 zbývají ještě čtyři kola. Jenže manko, které by muselo PSG stáhnout, je celkem markantní. A v Montpellieru zkrátka cítí velkou šanci. Tři body nad Évianem by mu prakticky zaručily prvenství.

"Jsem tak nažhavený na to, že vyhrajeme," uvedl charismatický kouč René Girard. "Být mistrem je historickou událostí pro kohokoliv. Je to obrovská věc, která se prostě prožívá. Matematicky nemáme nic potvrzeno, protože v každém utkání se může stát cokoliv. Je to jen na nás - nesmíme přemýšlet o ničem, jen myslet na vítězství."

Domácí mají k dobrou hodně solidní formu. Za posledních šest kol zaváhali jen v jednom jediném případě, a to v Lorientu. Doma vyhráli osmkrát v řadě! "Jsme sebevědomí, jistí. Dává nám to ještě více sebedůvěry a také víru v to, že náš styl hry je ten pravý," rozplývala se jistota mezi třemi tyčemi Geoffrey Jourdren.

Évian Thonon Gaillard může zbytek sezóny dohrát s naprostým klidem. Aktuálně je na devátém místě a má ještě zápas k dobru. "Můžeme se poohlížet už po jiných cílech než po tom, abychom se zachránili," ví prezident klubu Patrick Trottignon. "Chceme zachovat současné postavení. Bylo by to skvělé, taková třešnička na dortu."

Trenérovi Correovi chybí Poulsen s Farinou, zraněný je také Mensah a Govou. Obránce Dja Djedjé společně s gólmanem Laquaitem jsou zpátky v tréninkovém rytmu, dobře se také vyvíjí mladík Thomasson, který trénuje s áčkem. Girard může počítat se všemi kromě Utaky, jenž nemůže hrát kvůli karetnímu trestu.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.40 - 4.20 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Montpellier HSC34226661:3172
2.Paris Saint-Germain341910564:3767
3.Lille OSC341811564:3765
4.Stade Rennes34169948:3757
5.Olympique Lyon331751152:4356
6.AS Saint-Étienne341681045:3756
7.Toulouse FC341581136:3153
8.Girondins Bordeaux341213943:3749
9.Évian Thonon Gaillard331291248:4745
10.AS Nancy-Lorraine3410121234:4042
11.Olympique Marseille3410111341:4041
12.Valenciennes FC341171633:4040
13.FC Lorient349111434:4538
14.OGC Nice349101534:4137
15.SM Caen348111536:5035
16.Dijon FCO34971837:5534
17.AC Ajaccio347131434:5734
18.Stade Brestois346151328:3733
19.FC Sochaux34891734:5733
20.AJ Auxerre346131541:4831

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (120)

Přidat komentář
blaugrana

Montpellier si to musí postrážiť. Ropa nemôže ovládnuť ďalšiu ligu.

Reagovat
smazaný uživatel

Evián nejsou žádné šunky, ale Montpelier to zvládne tak 2:1

Reagovat
Godwinson

Poslední "lehčí" zápas pro Montpellier do konce sezóny. Doufám, že místo Utaky se na hřišti objeví Aït-Fana, už je na něj zase sráno až příliš.

Reagovat
havrys99

3:0 - Belhanda, Giroud, Camara

Reagovat
smazaný uživatel

Dvě sympatický mužstva proti sobě --- Montpellieru přeji titul, Évianu taktéž fandím...Ale dneska by měl Montpellier brát 3 body, přeci jen Évianu již o nic nejde a těžko říct, jak ten zápas pojmou...Nicméně Évian nejsou žádný ořezávátka, ale i tak by si Montpellier měl v domácím prostředí poradit. Můj tip je 2:0

Reagovat
Godwinson

Jourdren - Bocaly, Yanga, Hilton, Bédimo - Stambouli, Estrada - Cabella, Belhanda, Aït-Fana - Giroud

Kurva, nádhera Ideální sestava a už ve 35.kole, třikrát hurá.

Reagovat
blaugrana

Máš nejaký pekný nie-sopcast strem? Dík.

Reagovat
Godwinson

http://www.sportlemon.tv/c-1.html

Něco tam snad bude fungovat, i když minule jsem měl docela problémy a se svým netem je budu mít i dnes. :)

Reagovat
blaugrana

Heh, snáď hej. Dík.

Reagovat
smazaný uživatel

Už sis zvykl na Hiltona?

Reagovat
Godwinson

Naopak, docela jsem si ho i oblíbil, i když doufám, že příští sezónu už bude třetí nebo čtvrtý stoper.

Reagovat
bruchy

Jaký byl kurz před sezonou že Mpelier vyhraje ligu?

Reagovat
Godwinson

Cabella vynikající

Reagovat
blaugrana

To v každom zápase takto pália šance?

Reagovat
Godwinson

Akorát jsem to chtěl psát, to on umí :) I když zrovna ty "ekvilibristická" zakončení zvládá jako málokdo. :))

Reagovat
blaugrana

S tým pálením šancí mi pripomínajú jeden klub. Ale zo tri kusy tam dnes šuchnú.

Reagovat
Godwinson

To nevypadá s Giroudem dobře.

Reagovat
blaugrana

Tak to mala byť redka.

Reagovat
Godwinson

Bože

Reagovat
Langi

co bys chtěl...v neděli si tu řval "Allez Lille"...to máš za trest

Reagovat
Godwinson

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Godwinson

Ach jo, tohle je jarmark marnosti.

Reagovat
Godwinson

Reagovat
Langi

prej o 5 bodů

Reagovat
Godwinson

Přesně pro tenhle případ jsem ten náskok tak chtěl Ale ty sráče přestávám mít rád, to je pár protiútoků a ...

Reagovat
Langi

kdybyste ty kolohnáty radši přejeli a za 14 dní porazili i to blbý Lille...než abyste se museli spoléhat na to že PSG vám ten titul položí do klína vlastní blbostí ve finále to ještě dopadne 1. PSG, 2. Montpellier, 3. Lille, 4. možná Lyon

Reagovat
Godwinson

Já na to seru, na to už nemám nervy. Montpellier může být ještě úplně v pohodě třetí, protože teď už mají ten los úplně na píču, maximálně spoléhat na to, že se na silného soupeře hecnou a Auxerre v posledním kole už bude bez šance.

Reagovat
Godwinson

... bez šance na záchranu.

Reagovat
Langi

hmm jenže se taky může stát že příště prohrajete v Rennes...ti žebráci z Lille vám nechaj bod...a v posledním kole pojedete do Auxerre, který bude 2 body od záchrany...v tom případě vám bude i těch 5 bodů uplně na hovno...když to vidim, tak budte rádi že to PSG ten titul očividně nechce, když nedokážou v Lille ani plichtit...už chci aby ta sezóna skončila, ale to přestupní období bude taky na hovno...

Reagovat
Godwinson

Teoreticky může ztratit teď jak Lille, tak PSG, protože Štěpáni jsou venku slušní a hecnout se umí, ale to je spíše přání. Montpellier je naprosto nevyzpytatelný, vypadá to, že na ně doléhá tíha okamžiku, protože začínaj padat ve vápně a strašně kazí, ale ...

Góóóól.

Reagovat
Langi

aspon tak... jako pokud se zklidníte a neprohrajete ted 2x po sobě tak PSG ten titul nedá, jsou schopný ještě poslední kolo remizovat v Lorientu...my sme v prdeli, pokud se ted Nice nehecne tak je konec

Reagovat
Godwinson

Aït-Fana - Camara .. střídání za milión.

Reagovat
Godwinson

Pojďme, jde o všechno!

Reagovat
Godwinson

Ach nééé, škoda.

Reagovat
Godwinson

PENALTAAAAAAAAAAAAAAAA

Reagovat
Godwinson

Neuvěřitelnej konec.

Reagovat
Miguel19

Kdo jí nedal ?

Reagovat
Godwinson

Ještě se museli poprat, teprve se bude kopat.

Reagovat
Godwinson

A ještě se perou, pěkné :)

Reagovat
Mihi

Belhanda redka, to je veľká strata

Reagovat
Godwinson

Ale jo, Camara jí nedal, to je píčus.

Reagovat
Masi

Co se to tam děje? Kdo kouká jestil shrne

Reagovat
Langi

twl

Reagovat
I am Mancunian

Reagovat
Godwinson

Uff, jdu pod studenou.

Reagovat
Mihi

Ježiš, to je vôl. Táto penalta možno rozhodla o titule...

Reagovat
Godwinson

Reagovat
Langi

Reagovat
smazaný uživatel

To bylo jasné, že nedá... Škoda pro MHSC,

Reagovat
aurelio

Reagovat
smazaný uživatel

Ty vole to byl konec

Reagovat
Langi

Allez Nice

Reagovat
Langi

OT:

Lyon : Lloris - Reveillère, Cris (cap), Umtiti, M.Dabo - Källström (ou Grenier), Gonalons - Gourcuff, Lacazette, Lisandro - B.Gomis

Valenciennes : Penneteau - Ducourtioux (cap), Isimat-Mirin, Gil, M.Traoré - Camara, R.Gomis, Cohade - Danic, Kadir - Samassa

Reagovat
smazaný uživatel

Pěkná sestava. Jsem rád za Gourcuffa v základu, snad se rozehraje na příští sezonu, ať se nemusí prodávat pod cenou

Reagovat
Langi

sice už na tom hřišti začíná bejt trochu platnej, ale furt to není ideální...pod cenou ho prodáme zcela určitě, pokud ho někdo bude chtít ale tipuju že ted v létě nepůjde, nejdřív v zimě, pokud něco odehraje

Reagovat
domingo

Jestli bude hrat Grenier, tak je to takova ta klasika 'kdo se vraci, neveri golmanovi.' Obrana plna lemplu, pred nima hromada zalozniku, co neumi dozadu a na hrotu gorila. Zas je to Va'nnes venku, takze pohodovy body..

Reagovat
smazaný uživatel

důležité je přestřílet soupeře a dát více golů než on a s budoucím držitelem zlatého míče na hrotu se to určitě povede

Reagovat
Langi

...my nevyhráváme s nulou...je větší šance že to skončí 5:4 než 2:0...sem zvědavej hlavně na toho černýho vzadu, Cris se posledně proti třetiligovýmu soupeři překonával a odehrál moc dobrej zápas ...on tehle zápas stejně nebude nic řešit pokud se Nice nevyhecuje k nějakýmu super výkonu

Reagovat
Godwinson

Ofenzíva.

Reagovat
smazaný uživatel

proc je na vas tak vysokej kurz? (1,6)

Reagovat
onze

ALLEZ PARIS SG ! ! !

Reagovat
smazaný uživatel

Lloris – Dabo, Cris, Koné, Cissokho – Fofana, Gonalons, Gourcuff – Lisandro Lacazette, Briand

Skvely, tesim se na Fofanu a supr, ze Gourcuff zaklad! Bude to asi 4-2-3-1 s Lacazettem zleva bych tipoval... Jsem zvedavej, co predvede Fofana

Reagovat
Godwinson

Tak, Nice do toho!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Langi

to Lille mě sere neskutečnym způsobem

Reagovat
Godwinson

Reagovat
domingo

Co to Rennes dneska, rupnou? Na to se mozna podivam

Reagovat
Langi

23letý Marvin Martin byl přes léto spojován s přestupem do londýnského Arsenalu, nejlepší nahrávač minulé sezony, jenž stále působí v sestupem ohroženém Sochaux, má však nyní podle všeho namířeno do Lille, kde by měl nahradit odcházejícího Edena Hazarda.

Reagovat
Langi

ty vole to je sestava...já si to snad zapnu

Reagovat
domingo

Tak koukam nakonec na Marseille, ani nevim proc vlastne.

Reagovat
smazaný uživatel

Bože, proč taková rána

Reagovat
Langi

Lille shořte...kupte si Martina s Boudebouzem...cestou se zastavte v Toulouse pro Capoueho a Sissoka a zas skončete poslední ve skupině LM ...od ted vás ignoruju...

Reagovat
blaugrana

Capoue ide k nám.

Reagovat
Langi

tak aspon někdo nepude do Lille

Reagovat
Godwinson

Reagovat
smazaný uživatel

Pekne Lisandro, i kdyz trochu holomajzna, ale supr

Reagovat
Langi

Reagovat
domingo

Tak na Velodrome zatim uchazejici zapas. Marseille tam ma skupinku fanousku s transparentem 'Posledni verni'. Jo a Niculae je strasny fantom, jednak teda hraje skvele, ale hlavne ta jeho francouzstina je neco sileneho, na to ze je to Rumun

Reagovat
Godwinson

Koukal jsem, že smlouva končí Sanogovi, to může být docela žhavé letní zboží :)

Reagovat
domingo

Co ti na to mam rict, no, Bourgeois uz nam mel letos pomahat k zachrane, treba misto toho zmrda Kossoka, ktereho si cely rok nikdo ani nevsiml.

Reagovat
Godwinson

Je to smutný, ta přestupová politika poslední doby. Snad to v létě všechno vyčistí a ty mladý využijou.

Reagovat
domingo

Tak ono bude v prvni rade zalezet na tom, jaka se bude hrat pristi rok liga.

Reagovat
Godwinson

Samozřejmě, ale to jsem nechtěl zmiňovat, protože v L2 se čistí lépe.

Reagovat
domingo

Hlavne z L2 by ti mladi utekli, minimalne Boly urcite, Bourgeois se taky vracet nebude, Sanogovi konci smlouva, moc toho nezbyva..

Reagovat
Godwinson

To si nemyslim, že by to byl nějaký úprk. Spíš bych doufal, že odejdou ti nesympaťáci, kterým stejně končí smlouvy a postaví se to právě kolem těch mladých, které tam má Auxerre prostě brilantní. Bourgeois by se taky rád vrátil, měl by motivaci dostat rodný klub výše :)) Ale uvidíme, snad tam Auxerre neskončí.

Reagovat
smazaný uživatel

Cris Už druhej

Reagovat
Langi

Reagovat
Langi

Nice má ideální čas s tim výsledkem něco udělat

Reagovat
Godwinson

Sochaux je neuvěřitelný, ať spadnou. Takhle prasit, s takovým týmem hrát takový hovno.

Reagovat
Langi

to Auxerre se snad ještě zachrání...na to že jim i domingo dával nějakejch 15%

Reagovat
domingo

Wallemme pusobi strasne dobre, takze zvedam sanci na 20%. Klidna hranice je letos 40 bodu, to jsou tri vyhry.. a mimochodem nejnaslapanejsi rocnik co pamatuju, nikdo neodpadl.

Reagovat
domingo

A mame venku Dijon a Marseille a doma Bordeaux a HSC, to bude jeste kurva tezky. Porad by to bylo obrovsky stesti, kdybysme se i s tim Fournierovym extempore zachranili, zatim to totiz vypada uplne stejne jako Lacombeho Monaco.

Reagovat
Langi

hlavně v tom Dijonu to dneska dost napoví...ale včera vám Sochaux hodně nahrálo...dneska byste to mohli zvládnout, a se 34 bodama by to už vypadalo mnohem líp ...Brestu nakonec ani ty remízy nepomůžou

Reagovat
Langi

Nice ještě to zkuste...prosím

Reagovat
pospech11

Někdo kdo sleduje L1 vysvětlete mi co se stalo s AJA že jsou poslední, vždycky jsem jim tak nějak fandil, tak mi řekněte co je asi největší příčinou takového propadu ?

Reagovat
domingo

Uvidim jak dopadne sezona, pokud spadnou, tak napisu clanek. Pokud ne, tak jenom strucnejsi shrnuti do posezonniho souhrnu.

Reagovat
pospech11

dík a tak nějak bokem by si mi to říct nemohl, francii tak nějak letos nesleduju, tak by mě to fakt hodně zajímalo

Reagovat
domingo

Po lonske sezone odesel uspesny trener a kostra tymu, a muselo se sahnout po novem trenerovi, ktery by si ten tym znova vytvoril. A vybral se trener lempl a hraci lemplove - v podstate je to o dost jednodussi, nez vypada. (Chtels strucne )

Reagovat
pospech11

díky za tuhle stručnou analýzu. Nenapadlo by mě že když odejdou Pedretti, Jelen a Birsa, že budou mít až takový problém, ale je pravda tihle tři byli asi to nejlepší co v AJA bylo.

Reagovat
domingo

Kadr je kvalitni porad, jenze my tri ctvrtiny sezony hrali proste strasne, z nejlepsi obrany souteze se pres noc stal takovy amorfni slepenec, kde vsechno musel hasit dvacetilety kluk. Proste vsechno spatne

Reagovat
pospech11

dík, každopádně se modlím aby se zachránili, protože bych francii přestal asi sledovat úplně bez AJA, i když teď se na ní dívám max. 1 měsíčně

Reagovat
Langi

Btw: co vůbec ten váš N'Dinga...sem si na něj zrovna vzpomněl...vloni takový terno, nechtěli ste ho pustit za 12 mega a letos o něm neni vidu ani slechu...a koukám že toho letos odehrál polovinu toho co vloni

Reagovat
domingo

zdravi v <>

Reagovat
Langi

tak to je na hovno...našlápnuto měl dobře

Reagovat
Godwinson

A Belhanda se dnes pro L'Équipe "pustil" do Girouda a Camary :) Dobré to rozhodně není, ale těžko s ním může člověk nesouhlasit.

Reagovat
Langi

už kolujou určitý fámy že se snad už dohodl s PSG na letním přestupu

Reagovat
Godwinson

S PSG? To bych se asi ani nezlobil, protože ti by snad dobře zaplatili a Cabellu strašně žeru.

Reagovat
Langi

to je asi tak jediný, vysolej vám pěkný peníze...ale on se zakope v takovym klubu...kdyby šel radši k nám

Reagovat
Godwinson

Právě, slušné peníze a zakopal by se :)) Ale ne, to bych mu nepřál, ale Montpellieru bych přál ty finance, pokud by je smysluplně využili.

Reagovat
Godwinson

100. pro rychlé prodloužení smlouvy Aït-Fanovi

Reagovat
cristiano.K.

Reagovat
cristiano.K.

100. pro titul Montpellieru a druhé místo Lille

Reagovat
Langi

a 3. pro Lyon

Reagovat
cristiano.K.

já realná přání a ty takhle

Reagovat
Robbie

vyhraje dnes Auxerre ? za ten kurz by to stálo

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Tak Žárd potvrzen až do roku 2014.

Reagovat
domingo

žárd

Reagovat
smazaný uživatel

le Nova Sport prononciation

Reagovat
domingo

Wallemme NA HRAD & UDRZET

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele