Ligue 1 - preview 34. kola

20.04.2018, 10:25, aktualizováno 22.04.2018, 08:53
Previews
Bordeaux vyzve již jistého šampiona z Paříže, zajímavou bitvu ale slibuje i souboj Nice s Montpellierem, kde se bude bojovat o evropské poháry. Naděje na ně se nechce vzdát ani Saint Etienne, které v neděli přivítá doma zachraňující se Troyes.
OGC Nice - Montpellier HSC  (neděle 15:00)
Nice je jedním z pěti klubů, které se perou o pátou příčku. Nesmí si tedy dovolit zaváhání, ale to samé platí i pro Montpellier.

Tým Michela Der Zakariana v minulém kole dokonale zaskočili Les Girondins, když obraně, která je v tomto ročníku chloubou MHSC, nasázelo tři branky. "Byli jsme připravení udělat cokoliv, abychom se vyšplhali na pátou pozici v tabulce, jenže tuhle výbornou šanci jsme nevyužili. Bordeaux hrálo velice dobře. Přesto jsme zklamaní, avšak už za týden se přece hraje další zápas. A doufám, že někteří hráči v něm předvedou výkony, jaké od nich očekávám," řekl arménský kouč se zjevnou narážkou na Jonathana Ikoného.

Nenaznačil však, že by ho tentokrát ze základní sestavy vynechal. Na lavičku ovšem s velkou pravděpodobností usedne Giovanni Sio. Post hrotového útočníka místo něj zaujme buď Souleymane Camara, nebo Casimir Ninga. Plně připraven bude Junior Sambia, který by se klidně mohl stát tajnou zbraní. Paul Lasne si nezahraje kvůli kartám, takže příležitost dostane Facundo Piriz, což by naopak mohl být kvůli své nerozehranosti slabší článek.

Lucien Favre oproti tomu bude moci využít schopností Maria Balotelliho, který by měl vedle Pléy a Saint-Maximina odehrát nějakou porci minut. Na hřiště nevyběhnou ani Christophe Jallet a Wylan Cyprien, jehož ovšem v rámci třiatřicátého kola při remíze proti Angers výborně zastoupil Adrien Tameze.

"Je to velké zklamání, protože jsme mohli celkem snadno získat všechny tři body. Měli jsme na to těsný záskok uhájit, ale nestalo se a můžeme si za to sami. Po prvním gólu jsme měli balon více na svých kopačkách, ale dělali jsme špatná rozhodnutí a zbytečně jsme riskovali. Nicméně v boji o Evropskou ligu zůstáváme optimisty a nic nevzdáváme!" pronesl odhodlaně švýcarský trenér. Tohle nedělní klání na stadionu Allianz Riviera slibuje pozoruhodnou partii.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.06 - 3.35 - 4.14
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AS Saint-Étienne - ES Troyes  (neděle 17:00)
Troyes nutně potřebuje bodovat, jenomže proti ASSE, které neprohrálo už jedenáct zápasů v řadě, to bude mít nesmírně složité. Drobnou útěchou by mohl být fakt, že Lille zajíždí na Stade Vélodrome, kde Marseille rozhodně nebude chtít ztratit kontakt s Lyonem.

Právě celek vedený Rudim Garciou byl v minulém kole soupeřem Estacu. Sestupem ohrožený klub se dostal do vedení už v 1. minutě, nicméně nakonec poměrně smolně padl. "Je těžké se s tím srovnat. Nejde ani tak o to, že jsme prohráli s Marseille. Jde o to, jak jsme prohráli s Marseille. Dvakrát jsme vedli a ukázali jsme výborný charakter, jenže nakonec nás srazily individuální chyby," postěžoval si Jean-Louis Garcia.

Zároveň však dodal, že ani po takovém průběhu utkání, ve kterém se navíc zranil Mathieu Deplagne, rozhodně nic nevzdává. Kromě něj bude muset zůstat mimo akorát Tristan Dingome. Do hry by se mohli dostat mladík Alois Confais a Saif-Eddiene Kahoui. Z postu pravého křídla by měl útok i tentokrát podporovat Samuel Grandsir, střelec úvodní trefy ze vzpomínaného mače proti OM.

ASSE sice o víkendu proti Strasbourgu nebylo až tak suverénní, jako v některých předchozích případech, ale přesto se osm minut před koncem řádné hrací doby dostal do šance Mathieu Debuchy. A co je důležitější - tím, že ji proměnil, zajistil svému celku tři body. A zároveň odčinil své zaváhání ze zápasu s PSG.

"Dnes jsme neměli nic jistého, ale když máte skvělého brankáře a obránce, který se nevzdává, pomůže to morálce celého mužstva. Strasbourg si možná zasloužil alespoň bod, ale Stéphane Ruffier zachytal skvěle a měl i trochu kliku, že útočníky soupeře svoje šance zahodili. Zbývá odehrát pět utkání a my půjdeme klidně do rizika, abychom je vyhráli. Pokud bychom ale předváděli stejný výkon, jako tady, obávám se, že by nám to na tři body nestačilo," zamyslel se Jean-Louis Gasset, jehož tým - třebaže bez Ronaela Pierra Gabriela, Loïca Perrina a Oleho Selnaese - bude jistě i v tomto duelu favoritem.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.49 - 4.43 - 7.64
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Girondins Bordeaux - Paris Saint-Germain  (neděle 21:00)
PSG má zajištěný titul a může si už hrát vyloženě jen tak pro radost. Tím spíše, že ve finále Coupe de France narazí na třetiligový klub Les Herbiers VF. Ten díky mimořádně přívětivému losu nepotkal cestou k historickému úspěchu ani jednoho prvoligového soupeře. Pařížský gigant tak zřejmě zůstane ve Francii opět neporazitelný.

Své o tom dobře vědí v Monaku, když ve šlágru třiatřicátého kola utrpěli od nových šampionů drtivou porážku 1:7. "Dnes večer jsem velmi šťastný. Ligová sezona je dlouhá a vyžaduje konzistentní výkony. Po vyřazení z Ligy mistrů od Realu Madrid se tým rychle oklepal a ukázal velkou sílu, což bylo důležité. Dále chceme přepisovat historii. Jak ve Francii, tak v Evropě. Hráči byli plně koncentrovaní. Nepolevili ve skórování, ale zároveň byli pozorní v obraně," nechal se slyšet spokojený Unai Emery.

Milionářský klub v týdnu otevřel v čínské Šanghaji nový PSG Park, kde nechybějí krytá fotbalová hřiště se speciálním povrchem, velký fanshop, restaurace a bar, kde bude možné sledovat zápasy na velkoplošné obrazovce. U slavnostního otevření nemohl chybět Maxwell, který má po ukončení kariéry na starosti první tým. Takže plní de facto podobnou roli, jako Pavel Nedvěd v Juventusu před povýšením do užšího vedení klubu.

"Šanghaj jsme vybrali proto, že je ze všech čínských měst tím nejevropštějším. Počkáme, jakou odezvu bude mít tento projekt u fanoušků a případně budeme expandovat i do dalších čínských měst. Už teď tam připravujeme další projekty, jejichž cílem bude příprava mladých hráčů a hledání čínského Neymara," přibližoval Fabien Allegre, jenž má v PSG na starosti propagaci.

Díky takřka bezedné pokladně se už zároveň vyhlížejí posily pro příští sezonu. Ve hře jsou jména jako Paul Pogba, Julian Weigl či Fabinho. Z jejich potencionálně-budoucích spoluhráčů zmeškají střetnutí s Bordeaux Marco Verratti, a patrně také Lassana Diarra a Laywin Kurzawa. Tím spíše, že návrat hlásí trio Dani Alves, Thiago Motta a Presnel Kimpembe.

Gus Poyet zřejmě nebude moci nasadit akorát Alexandre Mendyho, ovšem už ví, že po sezoně odejde Malcolm. O talentovaného ofenzivního fotbalistu panuje velký zájem z Anglie, konkrétně od Tottenhamu, Arsenalu i Manchesteru United. Mladý Brazilec skóroval v této sezoně devětkrát a přidal osm asistencí. Proti Montpellieru odehrál jenom třicet minut, a přesto jeho tým překvapivě získal tři body za výsledek 3:1.

"Tohle vítězství jsme si rozhodně zasloužili! Rozhodli jsme se pro naprosto jiný styl hry a tím jsme je dokonale zaskočili. Byla radost sledovat hráče. Už je to hodně dlouho, co jsme naposledy předváděli takhle atraktivní fotbal. V tomto složení jsme nehráli naposledy. O pohárové Evropě se teď z pověrčivosti raději nechci bavit, ale rozhodně uděláme maximum pro to, abychom po osmatřicátém kole potěšili naše příznivce," prohlásil uruguayský trenér. Jenže PSG je přeci jen ještě o level výše, než La Paillade, o čemž svědčí lednový vzájemný duel, ve kterém Emeryho skvadra přehrála tu Der Zakarianovu v poměru 4:0.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.49 - 4.76 - 1.51
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Olympique Marseille - Lille OSC  (sobota 17:00)
Olympique Marseille přivítá na domácím Stade Vélodrome Lille a v tomto střetnutí půjde oběma celkům o hodně. L'OM usiluje o Ligu mistrů, Lille zase o záchranu. Každé zaváhání by mohlo být z obou stran fatální.

Minimálně jeden z týmů v tomto kole ztratí a ať už to bude kdokoliv, bude to nepříjemná ztráta, která zkomplikuje splnění cíle, to jest tedy dostat se do Ligy mistrů respektive zachránit nejvyšší francouzskou soutěž.

L'OM patří po třiatřiceti kolech až čtvrté místo za třetím Lyonem, ovšem se shodným počtem bodů, jen s horší vzájemnou bilancí i skóre. Marseille tak potřebuje zaváhání Lyonu, ale sama nesmí ztrácet. Do konce soutěže zbývá už jen pět kol. Pokud by to domácím nevyšlo, mají v záloze ještě jednu možnost, jak proklouznout do milionářské soutěže a sice skrze Evropskou ligu. Marseille už je v semifinále, kde se utká s rakouským Salzburgem a v případě postupu by ve finále narazila na jednoho z dvojice Arsenal-Atlético Madrid.

Zpět k Ligue 1. Marseille v minulém kole vyhrála na půdě Troyes 3:2, čímž odčinila bezbrankovou remízu v domácím utkání s Montpellierem. Právě domácí forma je to, co trápí trenéra Rudiho Garciu. Tým z Azurového pobřeží doma naposledy vyhrál v polovině února, kdy udolal Bordeaux.

Body si nemůže dovolit ztratit ani Lille, které je v těžké pozici. Severofrancouzský celek je v tuto chvíli osmnáctý, což je ještě schůdnější umístění, protože znamená baráž, ovšem má stejně bodů jako devatenácté Troyes a to už je problém. Lille hazarduje s účastí v nejvyšší francouzské soutěži, navíc to ani nevypadá, že by se chtělo zachránit - poslední ligová výhra je stará takřka tři měsíce! Posledně Lille remizovalo s Guingampem, přestože ještě v nastaveném čase vedlo o dvě branky.

Domácí budou bez své brankařské jedničky Mandandy, kterého mezi tyčemi nahradí Pelé. K dispozici nebude ani Kamara. Ještě o jednu absenci více má Lille. Trojici Kouame, Souamaoro a Dabila do hry nepustí zranění.
Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
Pelé - Amavi, Rolando, Rami, Sakai - Luiz Gustavo, Anguissa - N'Jie, Payet, Thauvin - Mitroglou
Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Koffi - Malcuit, Ié, Alonso, Mendyl - Bissouma, Amadou, Maia - Pepe, Mothiba, Araujo
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.32 - 5.74 - 10.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Amiens SC - Racing Strasbourg  (sobota 20:00)
Amiens chybí v podstatě jen krůček k tomu, aby se na Stade de la Licorne hrála Ligue 1 i v příští sezoně. Pokud porazí Strasbourg, může už být v klidu. Jenže hosté se nacházejí v ještě o něco složitější situaci a rozhodně nedají nic zadarmo.

Body však sbírají jen velmi pozvolna. Thierry Laurey byl zklamaný především po utkáních s Metami a Toulouse, která obě skončila dělbou bodů. V minulém kole podal jeho tým velice bojovný výkon, leč přesto na vlastním stadionu prohrál s rozjetým AS Saint-Étienne. Celkově patnáctá porážka není nic záviděníhodného, ale na druhou stranu se nejedná ani o velký propadák, vezmeme-li v potaz fakt, že páté Rennes a šesté Nice jich má na kontě pouze o tři méně.

Zato remíz má Racing na kontě hned deset, přičemž v této statistice obsazuje třetí příčku za Angers a MHSC. Na jedenáctou to před týdnem nestačilo. "Udělali jsme všechno pro to, abychom vyhráli. Svoje hráče můžu zkritizovat akorát za to, že nedali gól. Neměli jsme štěstí a ten bod bychom si bývali zasloužili. Tým jinak funguje jako celek a dnes nepředvedl špatný výkon. Jenomže je to těžké, když máte tolik zraněných hráčů," hodnotil po duelu s ASSE Thierry Laurey.

K dispozici nebudou Kader Mangane, Martin Terrier a vykartovaný Pablo Martinez, jehož by měl v obraně nahradit pětadvacetiletý Yoann Salmier. Joia Nuno Da Costa, Kenny Lala a Jean Eudes Aholou zřejmě také nebudou moci odehrát celých devadesát minut. Šanci na základní sestavu tedy opět má Jérémy Grimm.

Na druhé straně bude patrně ještě příliš brzy pro zkušeného Mathieua Bodmera, jenž během své kariéry oblékal dres Lyonu či PSG. Právě proti prvnímu jmenovanému klubu se jeho současný zaměstnavatel o víkendu postavil a v Parc Olympique Lyonnais utrpěl po brankách Mariana, Depaye a Traorého porážku 0:3.

"Jsme hodně zklamaní. Věděli jsme, že hodně sází na protiútoky a z jednoho takového jsme stejně dostali gól. Nakonec jsme prohráli o tři branky, což nás hodně mrzí. Nakonec ale musíme uznat, že je to spravedlivý výsledek, protože jsme byli málo aktivní směrem dopředu. Přesto máme velmi blízko k setrvání v soutěži a věřím, že si ho zajistíme už v sobotu proti Strasbourgu," prohlásil odhodlaně Serge Gakpé.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.73 - 3.20 - 2.89
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
EA Guingamp - AS Monaco  (sobota 20:00)
Poslední utrpěný debakl na půdě PSG znamenal pro Monaco hodně velké vystřízlivění. Ačkoli má stále vše ve svých rukou a pořád před tímto kolem disponoval čtyřbodovým náskokem před svými pronásledovateli z Marseille a Lyonu, neměl by si podobné výpadky do konce sezóny více dovolovat. Napravit situaci se bude snažit v Guingampu.

Knížecí celek bojuje o udržení druhé pozice, která zaručuje přímou účast v Lize mistrů. V závěrečných pěti kolech nemá nijak složitý los, takže pokud se rychle oklepe z poslední porážky, měl by se podle papírových předpokladů stát vicemistrem. V Paříži mimochodem přišel o úctyhodnou šňůru sedmnácti utkání neporazitelnosti napříč Ligue 1.

Hostující trenér Leonardo Jardim nemohl být před týdnem vůbec spokojený. "Byl to hodně špatný zápas, doslova noční můra," hodnotil. "Ztratili jsme téměř každý souboj. Horší než ta prohra byl způsob, jakým se to stalo. Myslím, že to bylo to nejhorší v mé kariéře. Podle mého to zanechá na našem mužstvu stopu," obával se nejhoršího.

Hostům nově nebude k dispozici obránce Djibril Sidibé, který kvůli poraněnému kolenu možná vynechá celý zbytek ročníku, na druhou stranu se na pozici stopera zřejmě vrátí Kamil Glik, jenž už se zotavil po zranění stehenního svalu. "Pořád musíme hodně a tvrdě pracovat, abychom skončili druzí," vyzýval své svěřence monacký stratég.

Guingampu uplynulá tři kola vyšla velmi dobře, urval z možných devíti bodů hned sedm a atakuje příčky v horní polovině tabulky. Bretaňský klub měl od půlky února do půlky března menší krizi, kdy se mu nepodařilo vítězit, ale záhy se vymanil ze svých problémů, rozhodl o své záchraně a bude posledních pět utkání dohrávat v klidu a bez tlaku.

Domácí, kterým bude chybět vykartovaný Mustapha Diallo, naposledy senzačně uhráli remízu na půdě Lille. Přitom ještě v poslední minutě prohrávali o dvě branky. "Jsem šťastný, že hráči věřili do poslední chvíle," chválil kouč Antoine Kombouaré. "Bylo to zázrak, že jsme se takhle zvedli. Jsem však na druhou stranu zklamaný, čekal jsem lepší výkon."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.52 - 4.04 - 1.79
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Metz - SM Caen  (sobota 20:00)
Záchrana je ještě pořád možná. Méty si po poslední nečekané výhře na půdě Rennes řekly znovu o udržení a rozhodně se své šance nebudou vzdávat, byť na barážovou osmnáctou pozici stále disponují nepříjemnou pětibodovou ztrátou. Caen je přitom soupeřem, který by určitě mohl být k poražení, obzvláště podíváme-li se na jeho formu.

Přesně takový výsledek, jaký urvali naposledy na bretaňské půdě, Les Grenats potřebovali. Radost naopak určitě neudělal Troyes, Lille nebo Toulouse, s nimiž přímo soupeří o holé přežití. Ačkoli v posledních sedmi kolech domácí prohráli jen s Lyonem a PSG, vítězit se jim nedařilo. Tři body slavili v Rennes vůbec poprvé od konce ledna.

Situace pro Méty opravdu není tak bezvýchodná, jak tomu třeba mohly napovídat uplynulé týdny. V posledních pěti kolech nemají vyloženě těžký los, budou hrát s Lille, Angers a Amiens a na závěr s Bordeaux, které je z této prezentované čtveřice jediné v horní polovině tabulky. Ani náhodou by neměli být svěřenci Frédérica Hantze odepisováni.

Ačkoli domácím možná již bude k dispozici Danijel Miličevič, není příliš pravděpodobné, že by Hantz vítěznou sestavu nějak výrazně měnil. "Výhra v Rennes byla krásná a nálada je nyní daleko lepší. To je něco, co může být v závěru sezóny důležité," uvědomoval si. "Naděje stále existuje, a ačkoli je malá, hodně jsme se posílili," potvrzoval pozitivní atmosféru.

Zato Caen ani zdaleka nemůže vesele plesat. V lize prohrálo už čtyřikrát v řadě, před týdnem utrpělo třígólový debakl od nováčka z Amiens, a pořád se bude muset o záchranu strachovat, ačkoli před osmnáctou pozicí drží slušný šestibodový odstup. Chuť si mužstvo kouče Patriceho Garande nespravilo ani v Coupe de France, z něhož ve středu vypadlo.

Nad jeho síly byl PSG, a i když celek z Normandie neodehrál špatný zápas a ještě deset minut před koncem byl rezultát nerozhodný, stejně nakonec podlehl. "Jsme sice zklamaní, ale musíme se vrátit zpátky do práce," hodnotil hostující lodivod, jemuž teď bude chybět vykartovaný Ismaël Diomandé, po suspendaci se však naopak vrátí Frédéric Guilbert.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.38 - 3.35 - 3.27
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Toulouse FC - Angers SCO  (sobota 20:00)
Situace na dně tabulky se mírně obměňuje prakticky po každém odehraném kole. V tomto čtyřiatřicátém si může Angers zajistit setrvání v soutěži, nicméně Toulouse má pouze jednobodový náskok na sestup a nemůže spoléhat na to, že má střetnutí s Caen k dobru.

Osmizápasová šňůra bez vítězství svěřencům Mickaëla Debéva na pohodně rozhodně nepřidává. Ale právě fakt, že se na Stade Michel d’Ornano nehrálo, by teoreticky mohl TFC pomoci. Na trénincích podle sedmačtyřicetiletého trenéra zkoušeli především nácvik standardních situací, ze kterých hráči jako Sanogo, Cahuzac, Imbula nebo Sylla rozhodně můžou udeřit.

V nominaci na zápas chybí akorát jméno Quentin Boisgard. Jinak není zraněný nikdo. Stále se nedaří ustálit stoperskou dvojici a je vlastně trochu překvapivé, že téfécé neinkasovalo více než těch čtyřiačtyřicet branek. Vedle Issy Diopa by měl tentokrát stát na úkor Christophera Julliena kolega Steven Fortes. Otázkou také zůstává, jestli Andy Delort najde ztracenou formu.

Lodivod Angers bude muset až téměř do poslední chvíle čekat, jestli bude moct poslat na hřiště alespoň někoho z šestice Pierrick Capelle, Yoann Andreu, Billy Ketkeophomphone, Jeff Reine-Adélaïde, Baptiste Guillaume a Angelo Fulgini. Vesměs se jedná o nesmírně důležité borce, kteří obvykle nechybí v základní sestavě, takže by mohlo jít o citelné absence.

Stéphane Moulin tedy bude muset nasadit mladé hráče jako dvaadvacetiletého Lassanu Coulibalyho a ještě o dva roky mladšího Wilfrieda Kangu. Thomas Mangani a ve výtečné formě hrající Karl Toko Ekambi naštěstí chybět nebudou, takže se domácí obrana rozhodně bude muset pořád mít na pozoru.

V minulém kole totiž stačila jedna chybka, aby se podařilo v závěru proti Nice vyrovnat. "Je to vlastně takový bod navíc, který nám doufám pomůže i v následujících utkáních. Vlastně chutná jako vítězství, když proti nám stál silný soupeř opravdu těžkého kalibru. Co se kádru týče, určitě patří v Ligue 1 k nejlepším. Není snadné je vyhodit z rytmu. Jsem rád, že jsme měli odvahu a nedali jsme jim příležitost přidat další góly. Výrazně jsme museli změnit taktiku a přineslo nám to vyrovnávací trefu," pochvaloval si Moulin, který bude se svou družinou chtít prodloužit sérii bez prohry na čtyři zápasy.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.34 - 3.13 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
FC Nantes - Stade Rennes  (pátek 19:30)
Bretaňské derby mezi Nantes a Rennes bude mít určitě o náboj postaráno. Oba celky sice dělí v tabulce hned čtyři pozice, na druhou stranu ovšem pouze dva body, a navíc mají oba eminentní zájem o to zahrát si v příští sezóně Evropskou ligu. K téhle metě mají aktuálně blíže hosté, jež se nacházejí právě na páté příčce, která tenhle cíl zajišťuje.

Les Rouges et Noirs v posledních týdnech výsledkově přece jenom polevili, v uplynulých pěti případech zvítězili pouze v jednom případě, protože je však situace v horní polovině tabulky napjatá jako skoro praskající struna, jsou v podstatě stále pátí. Určitě však budou mít velký zájem napravit poslední zpackaný zápas s posledními Métami.

Nečekaná domácí porážka SRFC zbytečně zkomplikovala cestu za evropskými poháry. Mohl si vytvořit alespoň malý náskok, jenže má jen stejný počet bodů jako šesté Nice. "Mám problém ten neúspěch vůbec vysvětlit," soptil kouč Sabri Lamouchi. "Začali jsme dobře, jako první skórovali. Ale celkově jsem nebyl vůbec spokojený s prvním poločasem."

V minulosti nastalo u Rennes mnoho případů, kdy závěr ročníku vždy totálně pokazilo a nakonec muselo evropské poháry obrečet. K takovému stavu samozřejmě nikdo nechce dospět. "Jakmile ztratíme svoje hodnoty, které nám umožnily zisk dobrých výsledků, dopadneme přesně tak jako proti Métám," zlobil se Lamouchi.

Nantes v tomhle lokálním souboji v posledních několika sezónách hraje spíše druhé housle. A už osmkrát v řadě svého soupeře neporazilo. Teď by tři body po sérii čtyř utkání bez výhry rozhodně potřebovalo. "Mnoho týmů je lepších než my a má větší šanci dostat se do Evropské ligy. My musíme bojovat, bojovat a bojovat," burcoval trenér Claudio Ranieri.

Hosté se nově nebudou moci spolehnout na služby Benjamina Andrého a Ismaïly Sarra, oba jsou totiž vykartovaní, do hry zřejmě stále ještě nezasáhne ani Hamari Traoré. Domácím se také nevyhnul disciplinární trest, konkrétně je kvůli tomu mimo hru Leo Dubois, zranění lýtka pak postihlo Reneho Krhina, a nejistý je také start u Diega Carlose.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.32 - 3.16 - 3.61
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Dijon FCO - Olympique Lyon  (pátek 21:00)
Monaco se před týdnem doslova ponížilo na půdě PSG, kde inkasovalo hned sedm branek, a zároveň notně oslabilo svou druhou příčku. Na té má totiž už pouze čtyřbodový náskok před Marseille a třetím Lyonem, který se tedy bude pokoušet na půdě Dijonu přiblížit svému sokovi na dostřel. Bitva o pozici vicemistra slibuje v závěru sezóny zajímavou podívanou.

Hosté jsou aktuálně ve velké pohodě, v Ligue 1 vyhráli už pětkrát za sebou, přičemž už třikrát v řadě dokonce ani jednou neinkasovali. Rozhodně tak mají právo nárokovat si ten nejvyšší cíl, na jaký v tuhle chvíli mohou dosáhnout, a to je tedy předskočit druhé Monaco. "Zatím jsme se soustředili jen na boj o třetí příčku," říkal trenér Bruno Génésio.

Ten je určitě rád, že se mu již uzdravil kapitán Nabil Fekir, který naposledy střídal proti Amiens, a tentokráte by se již měl objevit v základní sestavě. "Dlouho náš tým držel. V těžkých časech nám umožnil vrátit se do boje. Když je stoprocentně připravený, má garantované místo v základu. A to on je," potvrzoval hostující stratég.

Kdyby v březnu Les Gones venku neskolili Marseille, možná by už ani nemohli reálně usilovat o třetí pozici, o kterou se perou právě s jihofrancouzským klubem. "Nemůžeme nyní ovládnout druhé místo, protože tahle meta závisí na výsledcích Monaca. Nemá smysl to řešit a soustředit se na to. Nejdůležitější je zůstat třetí," dodával Génésio.

Jeho mužstvo na podzim s Dijonem před vlastními fanoušky pouze remizovalo a ani teď ho rozhodně nebude čekat lehká pořízená. Doma je totiž jeho protivník velmi silný a má pátou nejlepší bilanci z celé ligy na svém hřišti. "Hraje útočný a kreativní fotbal, chce si ho užívat. Myslím si, že nás čeká velmi vyrovnaný zápas," předpokládal lyonský lodivod.

Domácí se nacházejí v klidném středu tabulky a v posledních týdnech udělali zásadní kroky k ligové záchraně, která byla jednoznačnou prioritou. Zbytek sezóny by měli dohrávat v relativní pohodě. "Lyon je pro nás velkou výzvou. Bude plný stadion. Rádi bychom smlsli nějakou tu třešničku z dortu," přál by si asistent trenéra Stéphane Jobard.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 7.92 - 5.29 - 1.40
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Paris Saint-Germain332832103:2387
2.AS Monaco33217578:4170
3.Olympique Lyon33199572:3666
4.Olympique Marseille33199567:4066
5.Stade Rennes331381242:4047
6.OGC Nice331381244:4547
7.Montpellier HSC331016732:2946
8.AS Saint-Étienne3312101138:4546
9.FC Nantes331291232:3645
10.Girondins Bordeaux331271439:4343
11.EA Guingamp331191338:4842
12.Dijon FCO331191346:6142
13.Angers SCO338131238:4437
14.Amiens SC331071629:3737
15.SM Caen321051723:4235
16.Racing Strasbourg338101538:5834
17.Toulouse FC32791629:4430
18.Lille OSC33781832:5329
19.ES Troyes33852027:4929
20.FC Metz33672031:6425

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (17)

Přidat komentář
Langi

Skoda, ze Monaco s tim losem uz asi nezavaha...ten zaver ligy by mohl byt jeste o dost zajimavejsi.

Reagovat
smazaný uživatel

Lyon jako vždy když jde do tuhého má odpuštěné penaltičky. každý rok se to opakuje. Nojo sice na twitteru je Aulas ubohej jako když dáš dohromady Trumpa s Ovčáčkem a kolemjdoucí hysterkou, ale jedno se mu ubrat nedá, kontakty má v LFP slušný.

Reagovat
Langi

Me prijde, ze uz je to od vas docela evergreen...vy to tu pisete, jak kdyby proti nam mela v kazdym zapase kopat penalta ...ja nerikam ze letos nam nikdo nic nepisknul v nas prospech...ale odpovez si sam, jestli to je opravdu “Aulasovejma kontaktama”, nebo obecnou nekvalitou sudich v lize, kteri casto piskaj naprosto ucelove...kdyz nas 3 roky zpatky v sezone pravidelne rezali Turpin s Galtierem...a najednou je to uplne obracene...navic jako dneska nevim jestli by Dijonu, dneska jedna penalta jakkoliv pomohla

Reagovat
smazaný uživatel

dneska dijon mohl mit 2 penalty a mohlo to byt 3:3 nebo 4:3. zatímco OM měl kopat 2 penalty v předchozích zápasech. Naposledy v Montpellier a kdyby se správně pískla tak je Lyon pořád za námi. Každopádně to není evergreen od fanoušků OM, trochu francouzskej fotbalovej folklor sleduju a tam jsou penalty pro Lyon pojem celé roky, nikoliv ted nebo sezonu zpátky. Proto je vždy když se neco stane i mimo fotbal milion vtípků ve stylu "penalty pour lyon" . Zákroky v prospěch Lyonu jsou ve francouzském fotbalu pojem.

Reagovat
Langi

Jako neco na tom je...ja to nepopiram, letos je to kolikrat do oci bijici..a internetove meme s penaltou proti Lyonu vidam na FB taky nemysli si

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
lampard8

no, v druhým poločase parádní, jízd, gól Fekira ve stylu Messiho, ale za stavu 2-3 pro Lyon tam byl jasnej faul od Rafaela a měla se pískat pecka. Kdo ví, jak by to dopadlo, kdyby Dijon srovnal na 3-3, to by se Lyon klasicky psychicky složil. Výhra 5-2 naprosto zasloužená, ale tahle penalta se prostě měla pískat. Naštěstí pro Lyon to dopadlo dobře, teď bude potřeba se soustředit na další zápas.

Reagovat
Langi

Stejne je to shit, ikdyz se haluzem dostaneme do LM...ta sezona ma stale velkou pachut a ja se trochu bojim jak to bude vypadat za rok...museli sme vypadnout z EL aby se zaclo neco hrat

Reagovat
Langi

Monaco dneska lost

Reagovat
Seydou Doumbia

a pohřbí je Briand

Reagovat
Seydou Doumbia

pěkně si to s Monakem zakřikl...jen tak dále

Reagovat
Langi

Monaco ukazkovy vykap zajimave to jeste bud a ne ze ne

Reagovat
onze

ALLEZ PARIS SG ! ! !

Reagovat
lampard8

ty vole až teď se dívám pořádně na tabulku a ono je to už o 1 bod mezi Monakem a OL a OM? já měl furt za to, že ani jeden z Olympiků ASM už nedostihne jsem zaspal tak to je paráda, boj o LM bude krutej. Všechny týmy mají naprosto srovnatelný los v rámci síly soupěřů, takže tady to bude jen o hlavě. A všichni víme, jak je na tom Lyon psychicky

Reagovat
Langi

No...Lyon by mel vyhrat bez debat vsechno...Marseille to bude mit tezky v Guingampu a ceka je jeste EL...a Monaco v Caen a doma s ASSE, ktere jeste citi sanci na LM...s aktualni fazonou Lyonu neni nic nemozne, pokud se ten tym neslozi psychicky

Reagovat
juninho8

Nakoniec z toho môže byť ešte vcelku vydarená sezóna a priama účasť v skupine LM. To by pred takými 2 mesiacmi bol iba sen. Treba sa sústrediť na posledné zápasy a zabojovať o to

Reagovat
Langi

zase si vem, že letos je na případné 2. místo potřeba 81 bodů a možná nám to stačit nebude ...zatím nejlepší sezónu jsme měli 2014/15 s 75 body...letos to je závěr ligy jako prase...bohužel ale na úkor EL

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele