Ligue 1 - preview 34. kola

18.04.2014, 08:54, aktualizováno 23.04.2014, 10:08
Previews
PSG a Lyon se v sobotu střetly ve finále Ligového poháru, dnes se pak představí v rámci dvou dohrávek 34. kola francouzské ligy. Pařížané vedou tabulku o sedm bodů před Monakem a další tři body mohou získat v duelu s Évianem, Lyon čeká složitější úkol, cestuje do Toulouse...
Toulouse FC - Olympique Lyon  (středa 18:30)
Olympique Lyon cestuje do Toulouse s úmyslem přidat pár bodů na své konto a posílit svou pozici v boji o evropské poháry. Naposledy porazilo i Paris Saint-Germain, takže Toulouse dnes večer nečeká snadná práce. Domácí navíc dva poslední zápasy prohráli a budou si chtít udobřit fanoušky.

Poslední vzpomínka na Paris Saint-Germain ale rozhodně nebude přívětivá. Oba kluby se setkaly ve finále ligového poháru a Coupe de la Ligue získal pařížský klub. Lyonu se sice podařilo utkání zdramatizovat, když se prosadil Alexandre Lacazette, ale dvě branky Edinsona Cavaniho rozhodly o čtvrté trofeji pro Pařížany. Přesto se Lyon nemusel tolik strachovat o přísun negativních zpráv, protože ani celky Saint-Étienne s Marseille nevyhrály svá utkání a boj o čtvrtou příčku tedy dál zůstává otevřený.

Kdyby se svěřencům trenéra Remiho Garda podařilo dnes večer zvítězit, pak by se dostali na stejný počet bodů se Saint-Étienne a dostali by pohodlný náskok pěti bodů na Marseille. V domácí lize se Lyonu podařil velký obrat k lepšímu, protože Olympique zareagoval na porážku a vyřazení od Juventusu skvělým způsobem. Z rukou italského mistra sice Lyon vypadl z Evropské ligy, ale Ligue 1 ještě nevzdal a zabojoval. Mladý záožník Jordan Ferri se stal hrdinou utkání proti PSG, které rozhodla jediná branka.

Na tiskové konferenci popsal trenér Remi Garde náladu v kabině následovně: "Samozřejmě nás moc mrzí, že jsme nevyhráli finále a nemohli získat trofej. PSG bylo lepší, to je jasné. Přesto se ale tým nesmí cítit poražen, protože nám ještě zbývá hodně práce. Máme jediný cíl do konce sezony a tím je kvalifikace do Evropy," nastiňuje Garde.

"Myslím, že takhle to prostě ve světě fotbalu chodí. Každý atlet chce vyhrávat a dělá pro to všechno. Ale také musí být naprogramován a připraven posunout se dál. Když prohraje, musí sesbírat své síly a ukázat, že na to má. Nikdo nemůže vyhrávat neustále," je si vědom úspěšný trenér.

Domácí Toulouse je zatím na desáté příčce a v případě výhry se dostane na osmou. Svěřenci trenéra Alaina Casanovy sice nevyhráli poslední čtyři utkání, ale na druhou stranu mohou vzpomínat na dobrou formu proti Lyonu. Z posledních sedmi vzájemných utkání vyhráli pětkrát, dvakrát získali alespoň bod. Naposledy je porazilo domácí Sochaux brankami Jordana Ayewa a Roye Contouta.

Trenér Remi Garde ale dobře ví, že jeho hráče nečeká procházka růžovou zahradou. "Je pravda, že na tomhle stadionu se nám dlouhodobě nedaří, takže sem nepojedeme s nějakým naivním optimismem. Naopak, chceme se pokusit o lepší výsledek, než jakého jsme dosahovali poslední roky v Toulouse. Nesmíme ztrácet body, protože už do konce zbývá jen pět kol, takže každý bod se bude počítat víc. Čeká nás velmi těžké utkání, ale my jsme připraveni jej zvládnout," burcuje Garde své hráče.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.70 - 3.20 - 2.63
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Paris Saint-Germain - Évian Thonon Gaillard  (středa 18:30)
Honba za trofejemi skončí letos v Paříži pravděpodobně ziskem dvou z nich. Co se té z Ligového poháru týče, ta se stala minulou sobotu počtvrté v historii součástí pařížské vitríny. Zbývá ještě dokončit práci v Ligue 1. Náskok v ní je na ostatní celky dostačující, ale je potřeba ještě udělat poslední kroky. Zaprvé je potřeba uspět proti Évianu.

Sedm bodů, to je aktuální rozdíl mezi prvním PSG a druhým Monakem. Chybí opravdu jen málo, aby se klub z hlavního města stal podruhé za sebou mistrem Francie. Postaví se mu ale soupeř, na kterého nemá moc dobré vzpomínky. V lize utrpěl právě od něj jednu ze svých dvou porážek sezóny a ta s Évianem byla hodně nečekaná.

V Paříži se jinak uplynulé dny hovořilo o budoucnosti kouče Laurenta Blanca. Údajně měl dostat nabídku od Manchesteru United. "Samozřejmě jako trenér slýchám, co se říká. Noviny moc nečtu, takže vím jen to, co mi říkají funkcionáři našeho klubu. Já přemýšlím pouze o zápasu s Évianem," uvedl domácí stratég.

Naposledy jeho mužstvo podlehlo v lize Lyonu, a ačkoli má vše skvěle rozehrané, nehodlá Blanc, který stále nebude mít k dispozici Zlatana Ibrahimoviče, závěr sezóny podceňovat. "Děláme věci profesionálně, soupeře respektujeme," dodával. "Čekají nás dva klíčové zápasy - s Évianem a Sochaux. Po nich uvidíme, jak na tom budeme."

ÉTG má poměrně jiné starosti než jeho sok, stále se totiž musí rvát o záchranu. V současné chvíli disponuje pětibodovým náskokem na sestupové pásmo. Co se aktuální formy týče, tu nemají svěřenci Pascala Dupraze vůbec špatnou. Za posledních sedm kol prohráli jen jednou, získali za toto období slušných 14 bodů.

Takže do Parků princů pocestují s důvěrou. "Naším cílem je, abychom zůstali v Ligue 1 i čtvrtý rok po sobě. Připravujeme se na dvě utkání, která budou těžká, příště nás doma čeká St. Étienne," uvedl Dupraz. "Proti PSG jsme outsidery. Co je ale jisté, že nejedeme do Paříže obdivovat krásu hlavního města ani stadion," burcoval.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.18 - 6.50 - 15.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Monaco - OGC Nice  (neděle 14:00)
Co nejrychleji zapomenout na pohárové fiasko a pojistit si druhou příčku v lize, takový je plán Monaka před domácím derby s Nice. Pokud by svěřenci Claudia Ranieriho vyhráli, mohli by pomalu začít slavit splnění předsezonních plánů..

Desetibodová ztráta na vedoucí PSG je nejspíš už příliš markantní, knížecímu celku však stále hrozí pád na třetí příčku - Lille na něj ztrácí šest bodů, což není málo, ale ve fotbale už byly na poslední chvíli promrhány i větší náskoky. Aktuálně se pak Monaco touží oklepat z nečekané semifinálové prohry v Coupe de France, kde podlehlo podceňovanému Guingampu (1:3 v nastavení).

"Teď je nejdůležitější, abychom drželi hlavy nahoře a mysleli pouze na derby," uvedl Ranieri na předzápasové tiskové konferenci. Jeho svěřenci mají rozhodně na co navazovat - v úvodním duelu vyhráli na půdě soupeře vysoko 3:0, v únorovém pohárovém čtvrtfinále pak triumf zopakovali (1:0). Italský stratég však i přes tyto dobré zkušenosti před nadcházejícím duelem varuje.

"Nice se teď daří lépe než na začátku sezony, bude to úplně jiný zápas," uvědomuje si. "Moji hráči jsou sebevědomí, na trénincích tvrdě pracovali a jsou připraveni. Zbývá nám odehrát pět zápasů, což bude jako hrát pětkrát finále," dodal kouč, jehož budoucnost je neustávajícím tématem spekulací. On sám nicméně zůstává klidný, a to i přes fiasko s Guingampem.

"Není možné, aby jedna prohra změnila vše. Náš prezident je velmi inteligentní, ví, jak se věci mají," shrnuje situaci Ranieri. "Je normální, že je má pozice pod drobnohledem. Je to podobné jako v PSG, které zažívá skvělou sezonu v Ligue 1 i Lize mistrů, přesto se však spekuluje o Blancově budoucnosti. Takhle to ve fotbale prostě funguje, neznamená to žádné konkrétní problémy. Soustředíme se pouze na nadcházející zápas," dodává s klidem.

Nice loni zakončilo ligu na skvělém čtvrtém místě, letos se mu však daří o poznání méně a musí se spokojit s pozicí ve středu tabulky. Les Aiglons nevyhráli už čtyřikrát v řadě a na Stade Louis II to budou mít hodně těžké - letos se to povedlo pouze (překvapivě) Valenciennes. Zajímavý bude souboj domácího playmakera Jamese Rodrígueze s gólmanem Nice Davidem Ospinou, které váže příbuzenský vztah..

Rodríguez je chotěm Ospinovy mladší sestry Daniely, dnes však půjdou rodinné vazby stranou - kolumbijský univerzál se rozehrál do fantastické formy a připsal si v sezoně už 20 kanadských bodů (9 gólů, 11 asistencí). Dává tak jasně najevo, proč za něj Monaco zaplatilo v létě Portu celých 45 milionů Eur.

A Ospina samozřejmě udělá vše pro to, aby toto číslo zůstalo na téže hodnotě ještě další týden. "Mimo hřiště jsme součástí jedné rodiny a jsem opravdu rád, že se Jamesovi tolik daří," uvedl reprezentační brankář Los Cafeteros. "On však hraje za Monaco, já za Nice. Dnes mi bude chtít dát gól, mým úkolem je mu v tom zabránit," shrnul lakonicky.

Nice zajíždí na půdu favorita posíleno o kapitána a klíčového záložníka Didiera Digarda, který si v minulém zápase odpykával disciplinární trest, a po lehčím zranění stehna by mohl být k dispozici i argentinský kanonýr Darío Cvitanich. Monaco pochopitelně opět postrádá Radamela Falcaa, větším problémem je však pokračující absence skvělého levého beka Layvina Kurzawy. Zatímco na Falcaově místě totiž řádí Dimitar Berbatov, Kurzawova strana je bez jeho neúnavných ataků mnohem slabší..
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.40 - 4.33 - 8.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Stade Reims - FC Sochaux  (neděle 17:00)
Další z řady posledních šancí má Sochaux - zuřivě bojující celek si rozhodně nevede špatně, v jarní tabulce je dokonce na skvělém osmém (!) místě, na záchranu to však stále nestačí. Cokoliv jiného než výhra na půdě ambiciózní Remeše by pro svěřence Hervého Renarda znamenalo stěží řešitelný problém..

Les Lionceaux se opravdu snaží. Minulý víkend porazili Toulouse 2:0, definitivně ukončili soupeřovy naděje na poháry a přeskočili Valenciennes na osmnácté příčce, potřebují nicméně ještě výše. Aktuálně ztrácí na záchranu pět bodů, a útočník Jordan Ayew (na hostování z Marseille) věří, že pro tradiční klub stále není nic ztraceno.

"Posledních několik týdnů jsme pracovali přímo příkladně," vyzdvihuje Ayew. "Naneštěstí jsme nebyli vždy po zásluze odměněni bodovým ziskem. Stále ale věříme. Udržet si prvoligový status bude ohromně náročný úkol, nebude to však nemožné. Všichni si přejí, aby se Sochaux zachránilo," uvádí sebevědomě.

Právě Ayew se může ukázat jako klíčová postava v náročném boji - proti Toulouse byl přímo skvělý, sám otevřel skóre a k pojišťující druhé trefě přispěl gólovou přihrávkou. "Myslím, že se mi zápas vydařil," pochválil se ghanský reprezentant. "Od mého příchodu se čekalo, kdy začnu střílet góly."

"Každou minutu na hřišti ze sebe vydávám naprosto vše, protože Sochaux mi dalo šanci pravidelně hrát," projevuje Ayew vděk týmu, který jej alespoň na půl roku vytáhl z marseilleského trápení. "Pamatuji si, že když jsem v lednu přišel, lidé říkali, že jsem blázen - proč chodit do odepsaného týmu? Varovali mě, že nebudu dostávat šance, ale já věděl, že je to dobrá volba. Nemám důvod litovat," zakončil.

Ayew tak pomalu převzal roli útočné jedničky od Renardova oblíbence Emmanuela Mayuky, a pokud mají Les Lionceaux na Stade Auguste Delaune překvapit a uhrát pozitivní výsledek, bude jeho forma opět potřeba. Domácí se mohou spolehnout na vracejícího se Grzegorze Krychowiaka, kterému vypršel disciplinární trest; Ouali, Ghisolfi a Glombard sice zůstávají na marodce, ale Krychowiakův návrat je skvělou zprávou pro kouče Huberta Fourniera. Letos v Ligue 1 totiž nehraje moc lepších středních záložníků.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.45 - 3.30 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Valenciennes FC - FC Nantes  (neděle 17:00)
Oživit chřadnoucí naděje na záchranu se pokusí fotbalisté Valenciennes, kteří hostí nováčka z Nantes. V boji o setrvání v Ligue 1 je udrží pouze výhra, mají však slušnou šanci - Les Canaris se totiž na jaře vůbec nedaří..

Normandský celek je v akutním nebezpečí a hrozí mu dokonce pád na samé dno tabulky - poslední Ajaccio na něj ztrácí pouze bod, sedmnáctý Guingamp má potom šestibodový náskok. Právě s Guingampem se svěřenci Ariela Jacobse utkají příští víkend, pokud však má jít o rozhodující duel, musí nejprve udolat Nantes.

Aktuální forma navíc hraje v jejich neprospěch, z posledních čtyř duelů získali pouze bod a nevypadá to, že by se mělo něco změnit. Jean-Christophe Bahébeck, který na severu hostuje z PSG, trvá na tom, že pokud se chtějí Valenciennes ještě zachránit, musí vzít svůj osud do vlastních rukou.

"Musíme zůstat silní jako tým. Je zapotřebí vycházet ze zajištěné obrany, ale zároveň být aktivní v útoku a nečekat pouze na soupeřovy chyby," plánoval mladý forvard. "Musíme bezpodmínečně udělat vše pro to, abychom proti Nantes získali tři body," uvědomuje si. Los hraje Les Athéniens do karet - Nantes minulý víkend porazili Guingamp, pokud nyní Bahébeck a spol. získají proti těmto dvěma týmům plný počet bodů, mají ještě reálnou šanci sezonu zachránit.

Hostující kouč Michel Der Zakarian bere na sever notně zredukovanou sestavu - mimo hru zůstává elitní forvard Filip Djordjević (koleno), pouze v rezervním týmu se pak rozehrávají rehabilitanti Papy Mison Djilobodji, Vincent Bessat a Rémi Gomis. Připraven by však měl být první gólman Rémy Riou, který doléčil bolavá záda.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.10 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Lorient - Montpellier HSC  (neděle 17:00)
Atraktivní fotbal by mohli vidět diváci na Stade Moustoir - domácímu Lorientu i hostujícímu Montpellieru už jde de facto pouze o čest, oba celky mají prakticky zajištěnou záchranu. Větší motivace bude zřejmě na straně Les Pailladins, kteří touží co nejrychleji překročit klíčovou hranici 40 bodů - aktuálně jich mají na kontě 38.

Na domácí straně vyhlíží další šanci věčný talent Gilles Sunu, kterému se zatím v lorientském dresu příliš nedařilo, minulý víkend však dokázal poprvé skórovat a doufá, že se bude radovat i dnes. Sunuův gól pomohl Gourcuffovým svěřencům k překvapivé výhře 2:1 na půdě Nice a ukončil tak čtyřzápasové čekání na úspěch.

"Tuto sezonu jsem si příliš nezahrál, do minulého týdne byl mým posledním startem lednový zápas s Nantes. Jsem rád, že jsem důvěru splatil gólem," uvedl vděčný dvaadvacetiletý forvard. "Neměl jsem moc příležitostí přesvědčit, a už vůbec ne dva zápasy po sobě. Doufám proto, že nastoupím i teď v neděli. Záleží však na trenérovi, on má poslední slovo," uvědomuje si bývalý hráč Arsenalu.

Pokud by Les Merlus nebezpečného soupeře na Moustoiru udolali, zvětší se propast mezi oběma týmy už na šest bodů; Montpellier má naopak šanci srovnat Lorient na 41 bodech. Po vybřednutí ze sestupových vod panovala v kabině Rollanda Courbise většinou poklidná atmosféra, tu však narušily aktuální spory mezi brankáři..

Geoffrey Jourdren a Laurent Pionnier se podle všeho nějak nepohodli, Courbis proto angažoval bývalého reprezentačního gólmana Bruna Martiniho, aby doplnil současného brankářského kouče Dominique Deplagneho a pomohl vše zase rychle urovnat. Výhra by zlepšení nálady v kabině určitě prospěla, a hosté budou mít výhodu v podobě zranění domácího Yanna Jouffreho - šikovný křídelník je dlouhodobě jedním z nejlepších hráčů Lorientu, teď je však mimo hru díky bolavému lýtku.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.50 - 3.00 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Girondins Bordeaux - EA Guingamp  (neděle 17:00)
Fotbalisté Bordeaux mají pořád šanci poprat se o evropské poháry. Pět kol před koncem věří, že se jim podaří dohnat šestibodovou ztrátu na šestou Marseille. Potřebují ale začít nutně vyhrávat, vždyť pětkrát za sebou pouze remizovali. V cestě jim bude stát Guingamp, který stále nemá jistou záchranu.

Minulý víkend Les Girondins nevyhráli dokonce ani na půdě Ajaccia, které už je jistým sestupujícím. V klubu z nerozhodného výsledku 1:1 pochopitelně radost neměli. "Nevěříme si," uvedl Nicolas Maurice-Belay. "Tohle období ukazuje, jaké problémy máme. Nejsme agresivní a v koncovce jsme neefektivní."

Svěřence Francisa Gillota tak čeká v pořadí druhý soupeř, který se krčí v dolní polovině tabulky. Guingamp ale na rozdíl od Ajaccia má stále o co hrát. Sedmnáctý tým tabulky má jen pětibodový náskok na sestupové pásmo a o prvoligovou příslušnost se musí strachovat. V lize hosté nebodovali čtyřikrát v řadě.

Zato v Coupe de France se bretaňskému klubu ve středu zadařilo náramně. Byť byl v souboji s Monakem jednoznačným outsiderem, dokázal ho skolit v prodloužení 3:1. A může se radovat z finále, které si zahraje znovu po pěti letech. "Nevím, jestli se Guingamp soustředí víc na ligu nebo na pohár," pokračoval Maurice-Belay.

Bordeaux se jinak na tohoto soka daří, porazil ho již šestkrát po sobě. "I když je ve finále, je pro něj podle mého důležitější stále liga. Pro nás může být dobré, že na tom fyzicky budeme asi lépe," dodával domácí záložník. "Bude to jiný zápas než s Ajacciem, ten už je odsouzený k sestupu. Guingamp hraje o přežití, proto čekám těžší zápas."

Hostující trenér Jocelyn Gourvennec může zažít úspěšnou sezónu, prvořadým cílem je ale jednoznačně záchrana. Úspěch na poli CdF by byl jen něco navíc. "Hráčům jsem řekl, že dokázali něco mimořádného. Čeká nás nádherný zápas na Stade de France 5. května. Mezi tím ale dvě utkání, během nichž si musíme vydobýt záchranu," burcoval.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.05 - 3.10 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
SC Bastia - AC Ajaccio  (neděle 17:00)
Ačkoli se Ajaccio stalo prvním jistým sestupujícím, utkání v Bastii rozhodně vypouštět nebude. Jestli ostatní zbylé zápasy odehrají bez nervů, pak to se svým úhlavním rivalem rozhodně ne. Domácí by naopak potřebovali získat tři body, aby se přiblížili definitivní záchraně v nejvyšší soutěži.

Podzimní klání obou celků se z nařízení Francouzské fotbalové asociace muselo odehrát 400 kilometrů od Korsiky na Istres, aby se předešlo možným střetům obou táborů. Teď se ovšem již oba týmy svým fanouškům představí v plné řežbě na Stade Armand Cesari, čili domovském stánku Bastii.

Oba kluby doufají, že utkání proběhne hlavně na tribunách v pořádku. V minulosti se jiskřilo i na hřišti, není tomu zase tak dávno, co jedno z těchto derby přineslo hned pět červených karet. Na podzim skončilo remízou 1:1, a to Ajaccio i v deseti dokázalo zachránit alespoň bod jen osm minut před koncem.

Byť má Bastia osmnáctibodový náskok na svého soupeře, co se týče aktuální formy, je na tom poněkud hůře. Za posledních devět kol prohrála hned šestkrát, tři body urvala pouze na domácí půdě proti Remeši. Na sestupové pásmo disponuje osmibodovým náskokem, což je rozhodně slušná výchozí pozice pro zbytek sezóny.

ACA si bude chtít své poslední týdny v Ligue 1 užít v co největší míře. Uplynulá čtyři kola mu vyšla celkem solidně, prohrál pouze v Marseille, jinak si na své konto připsal pět bodů. "Zbývá nám zachránit čest. Příležitost, jakou máme v neděli, je ta nejlepší, jakou můžeme udělat radost fanouškům i našemu městu," stojí na klubových stránkách.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.83 - 3.40 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Olympique Marseille - Lille OSC  (neděle 21:00)
Možná že Lille čeká vůbec ten nejklíčovější zápas sezóny. Pokud by totiž z půdy Marseille vezlo všechny body, o třetí příčku, a tedy kvalifikaci Ligy mistrů, by ho jen těžko někdo připravil. Domácí naopak hodlají nasadit v závěru sezóny k mohutnému útoku na příčky zaručující Evropskou ligu.

Kouč René Girard bohužel na jih Francie nepocestuje bez své hlavní opory. Záložník Florent Balmont je nedílnou součástí základní sestavy, jenže proti OM nebude moci nastoupit kvůli karetnímu trestu. Na druhou stranu může počítat s Franckem Bériou a Papem Souarém, kterým naopak karetní trest vypršel.

Hosté pojedou na Stade Vélodrome s největší pravděpodobností s jedním jediným cílem, a to neprohrát. "Jedeme tam v uvolněné náladě. Pořád nemáme takový náskok, jaký bychom si představovali, takže nám velí něco z Marseille přivést," uvedl hostující stratég. "Z psychologického hlediska je důležité, abychom mezeru na soupeře udrželi."

Dogy v lize neprohrály už v deseti kolech v řadě, tři výhry si naposledy připsaly proti Guingampu, v Toulouse i s Valenciennes. "Víme, že nemáme snadný los do konce sezóny," připomínal Girard. "Čeká nás Marseille, Bordeaux, Bastia, PSG a Lorient. Bude to těžké, ale aspoň tenhle fakt donutí hráče plně se koncentrovat."

Domácí se ještě před několika týdny nacházeli v pořádném srabu, teď ale pokukují právem po pohárových příčkách. Na svém kontě mají dvě vítězství v řadě, naposledy v Montpellieru přitom o třech bodech rozhodl minutu před koncem až Payet. "Tvrdě jsme bojovali a nakonec to zvládli," říkal útočník André-Pierre Gignac.

Mužstvo se evidentně zlepšilo hlavně směrem dopředu, během uplynulých dvou kol dokázalo vstřelit hned šest branek. Lepší koncovka je přitom něco, co OM bezpochyby trápí už druhou sezónu. "Doufám, že zabereme stejně i proti Lille. Chceme fanouškům nabídnout úspěšný konec tohoto ročníku," zakončil Gignac.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.20 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AS Saint-Étienne - Stade Rennes  (pátek 20:30)
V Rennes se můžou po úterním úspěchu nad druholigovým Angers radovat z postupu do finále Coupe de France, zapomínat by ale rozhodně neměli na ligové povinnosti. Potřebovali by přece ještě nějaké ty body, aby byli matematicky zachráněni. Čeká je ovšem hodně těžká zkouška, St. Étienne potřebuje vítězství snad ještě více než oni.

Dvě remízy s Nice a s Remeší jsou pro Les Verts za současné situace obrovskou a trestuhodnou ztrátou. Čtvrtá příčka najednou není tak neotřesitelná, jako bývala před několika týdny, a zezadu se pořád tlačí hlavně Lyon. Pokud chtějí jeho ataky odrazit co nejefektivněji, tři body by byly tím pravým řešením.

Že se jedná o klíčovou pasáž sezóny, ví i celý tým. "Nemáme prostor pro manévrování, musíme hrát pořád naplno. A dáme do hry vše," burcoval Christophe Galtier, který ví, že boj o třetí příčku a vidina Ligy mistrů je vlastně v nedohlednu. "Lille je daleko, ale stát se může cokoliv. Prioritou je pro nás udržet čtvrtou pozici."

Na Bretani panuje po úterním vítězství 3:2 nad Angers v rámci Francouzského poháru spokojenost. Právě tahle soutěž může zachránit opět dost neúspěšnou sezónu. O trofej si to Rennes rozdá s Guingampem, tedy se svým lokálním rivalem, který o den později senzačně vyřadil favorizované Monako.

V Ligue 1 ovšem SRFC nemá úplně vyhráno. Byť se osmibodový náskok na sestupové pásmo zdá být dostačující, v klubu neberou svou situaci pět kol před koncem na lehkou váhu. A vědí proč. Rennes mělo v minulých letech už několikrát jedny z nejhorších konců sezóny ze všech a tahle pasáž vždy zpackala to, co se snad ani zpackat nedalo.

Kouč Philippe Montanier především krotil euforii po úterním večeru. "Jasně, máme radost, že jsme postoupili. Ale povinnosti nás čekají také teď v pátek," uvedl. "Musíme jít prostě dál. Nemůžeme pořád slavit. Potřebujeme ještě spoustu bodů a musíme myslet na zápas se St. Étienne, abychom se zachránili co nejdříve."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.45 - 4.25 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Paris Saint-Germain33247274:1979
2.AS Monaco33209454:2769
3.Lille OSC33189638:2063
4.AS Saint-Étienne33168946:3156
5.Olympique Lyon33159949:3854
6.Olympique Marseille331491046:3651
7.Girondins Bordeaux3311121040:3845
8.Stade Reims3311121041:4545
9.Toulouse FC3311111141:4744
10.FC Nantes331271431:3643
11.FC Lorient331181440:4441
12.OGC Nice331161629:3839
13.Stade Rennes339111340:4038
14.Montpellier HSC33717939:4038
15.Évian Thonon Gaillard339111333:4738
16.SC Bastia331081536:5238
17.EA Guingamp33981629:3535
18.FC Sochaux33791731:5630
19.Valenciennes FC33781833:5229
20.AC Ajaccio333111932:6120

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (50)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Mám špatné tušení, že si Rennes odveze minimálně bod. Brandao a Erding budou ve vápně chybět. Dneska to bude hodně těžké, tak doufám, že to ASSE zvládne

Reagovat
Israha

V neděli se musí bezpodmínečně porazit Lille (a doufat, že PSG neodchodí finále ligového poháru), jinak je definitivně po EL. Nicméně vyšlo to blbě, že jeden z trojice ASSE, Lyon, Marseille bude bez pohárů, a místo nich tam bude Rennes nebo nedej bože Guingamp...každopádně věřím, že se zabojuje, i přes Anigovo (ne)koučování ten tým tu vnitřní sílu už několikrát ukázal, chce to zopakovat. Hlavní je šest bodů ze zápasů s Lille a Lyonem, ten zbytek už by se nějak zvládnout měl...

Reagovat
Israha

Shit, tam jsou ještě Girondins venku, to taky nebude lehký zápas...

Reagovat
Langi

Marc-André ter Stegen je na odchodu z Mönchengladbachu, jeho očekávaný odchod do Barcelony ale možná nevyjde kvůli trestu od FIFA. Mladý brankář má i další nápadníky, údajně se jedná o Arsenal, Paris Saint-Germain a Tottenham.

PSG

Reagovat
juninho8

slepice tam co chcu? ci kazdu sezonu musia kupit aspon jedneho golmana

Reagovat
Godwinson

Tam jsem četl nějaké spekulace, že Huga koupí Monaco.

Reagovat
juninho8

a jeje...to by tam uz boli 4 exlyoncania...aspon co ma narychlo napadlo

Reagovat
smazaný uživatel

tak Hugo chce chytať LM, tak pohrozil odchodom...

Reagovat
juninho8

ale Monako by to zrovna byt nemuselo....mohli by po nom ist spanieli...Atletico alebo Barca....

Reagovat
Langi

loni tvrdil, že by do Monaca nikdy nešel

Reagovat
Godwinson

No, Atlético by byla parádní volba. Ale ten žid by za něj chtěl určitě alespoň třicítku :)

Reagovat
Langi

si za to může sám, když šel do toho paklubu...měli za sebou jednu úspěšnou sezónu a hned si hráli na nějakej velkoklub...přitom oni na to 5. - 6. místo patří

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
juninho8

Reagovat
juninho8

Vedení Lyonu podle některých francouzských médií začalo s hledáním nového trenéra, ve funkci by v létě měl skončit Rémi Garde. nieeeee....celkom som si ho oblubil a ak je to za to ze nic nevyhrali tak to nie je jeho chyba....proste kazdy vedel ze teraz to bude horsie....+ zranenia klucovych hracov...

Reagovat
Langi

Co je to za blbost zas...leda by chtel skoncit sam, protoze pochybuju ze by se ho Aulas chtel dobrovolne zbavit, lepsiho trenera stejne nezaplati. Navic Garde dela svoji praci dobre, ten tym hraje maximum, na vic to neni

Reagovat
juninho8

tak toto je teda blbost....snad to je len nejaka kacica

Reagovat
smazaný uživatel

Musí být kravina, lepší trenér by se nesehnal stejně.

Reagovat
juninho8

Hubert Fournier či Jocelyn Gourvennec jsou údajně mezi jmény, která vedení Lyonu řadí mezi potenciální nové trenéry. Olympique nyní vede Rémy Garde, je ale možné, že po sezoně skončí....uz maju aj mena...to si snad robia prdel....toto nieeeeeeeeeeeeeeeee

Reagovat
Langi

Ty vole co je to s tim Gardem? Dyt bylo ticho po pesine a ta sezona nevypada ze by dopadla extra spatne

Reagovat
juninho8

toto sa mi fakt prestava pacit...ak to bude tak ze ho vyhodia proti jeho voli a zoberu nejakeho takeho to trenera tak ma Aulas zase pekne nasere....a kedze uz dlho nic podobne nevyparatil tak sa to kludne moze stat

Reagovat
Langi

Aulas by byl sam proti sobe kdyby se ho v tyhle dobe zbavil. On zna ten tym jako nikdo a i financne je to nejlepsi dostupnej trener, kteryho muzeme mit. Byla by to od nej stejna demence jako kdyz tehdy pritahl Puela misto Perrina, ktery v sezone ziskal triple.

Reagovat
smazaný uživatel

tam nejde vôbec o vedenie, Aulas aj Lacombe a vlastné celý klub ho chcú udržať, veď Garde mal novu zmluvu na stole už pred Vianocami, a neskôr sa sám vyjadril, že dá vedieť do konca marca či podpíše alebo nie, potom sa to posunulo na termín "po finále CdL" a sám Aulas to potvrdil, že Remi sa ešte nevie rozhodnúť. Čize Aulas ho jasne chce udržať, sám sa o tom niekoľko krát vyjadril. Jednoznačne tam musí byť niečo čo Gardemu prekáža, či úzky kader alebo bohvie čo....to nik nevie....

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Pospovič

Marseille hraje hrozně, na to se nedá dívat

Reagovat
Israha

To je zas jednou ukázka Anigova netrenérství. Na zhuštěný střed Lille vymyslí úžasnou "taktiku" nakopávání balonů na Gignaca, bravo . Dogy tam jeden z brejku nebo rohu dají, a adieu EL...

Reagovat
Pospovič

Reagovat
Langi

twl doufám že vyhrajeme...ono to tak nejdřiv nevypadalo, ale mezi 4.-6. zas takovej rozdíl neni

Reagovat
smazaný uživatel

v Toulouse sme nevyhrali už nejakú dobu...

Reagovat
onze

ALLEZ PARIS SG ! ! !

Reagovat
Godwinson

Proc chce proboha Monaco podepsat to tele nastalo

Reagovat
smazaný uživatel

Les compositions :

Toulouse : Boucher, Aurier, Spajic, Veskovac, Aguilar, Akpa Akpro, Didot, Trejo, Ninkov, Ben Yedder, Braithwaite

Lyon : A.Lopes, Tolisso, Bisevac, Umtiti, Bedimo, Gonalons, Ferri, Malbranque, Mvuemba, Briand, Lacazette

no nič už to treba prekonať, naposledy sme vyhrali v Toulouse v roku 2005 bolo to 0:1 a rovnež to bol náš zatiaľ posledný gól na ich trávniku, čistá katastrofa v konfrontácii s nimi na ich trávniku, tak že dnes moc optimista nie som, a ešte s oklieštenou zostavou, ale tak treba prekvapiť!!

Reagovat
juninho8

podla mna ta zostava neni zla...nieco podobne porazilo PSG v lige....nekukam zapas ale podla statistik to bude asi trochu nuda fotbal

Reagovat
smazaný uživatel

tak tak soda, boj v strede pola, sem tam je to hore dole, ani 100% tutovky tam neboli oni mali 1-2 príležitosti a mi jednu...dúfam že to nejak zlomíme

Reagovat
smazaný uživatel

Bedimo

Reagovat
smazaný uživatel

Gonalons

Reagovat
juninho8

ale pozeram ze uz aspon na striedacke je znovu Benzia....uz si dal dokopy hlavu? kiezby zacal naplnat ten potencial co v nom je

Reagovat
smazaný uživatel

práve nastúpil a aj s novým účesom

Reagovat
juninho8

tak to si idem zapnut teda

Reagovat
juninho8

no ak bol takyto cely zapas som rad ze som nepozeral

Reagovat
smazaný uživatel

tyčka brvno...

Reagovat
Langi

To bude jeste prdel...ASSE, Lyon a Marseille se poperou o EL...a my mame ten los celkem na hovno

Reagovat
Langi

Ikdyz koukam Marseille taky...hlavne nerupnout na Velodrome...

Reagovat
juninho8

ono je to cele tak trosku viac do placu ako do smiechu....take kluby ako OL,OM a historicky aj ASSE len bojuju o nejaku EL a rusi a ropaci su daleko vpredu....a k nim sa pridava salamisticke Lille ktore sa najskor tiez pripoji k EL.....

Reagovat
smazaný uživatel

viem že sme zvyknutý už 15 rokov na Európske poháre, ale ja by som tú jednu sezónu v EL aj oželel aby sme sa mohli venovať čisto Ligue 1 a dali dokopy mužstvo

na druhej strane neviem aký by to malo dopad na káder a príchody hráčov a motiváciu

Reagovat
Langi

Tohle by nam nepomohlo...bylo by blaznovstvi myslet si ze kdybysme se jednu sezonu soustredili jen na ligu, tak by to dopadlo lip nez na nejaky 4. misto...my na vic, s kvalitou tohohle tymu, nemame. Navic sme jeden z mala tymu ktery ty EP zvlada spolecne s ligou, bez nas by sel jednak do hajzlu koeficient a navic i pro ty hrace by to bylo najednou malo, hrat jenom ligu a domaci pohary.

Reagovat
smazaný uživatel

tak zvláda ako zvláda, ak by sme mali o tých 10 zápasov menej, určite by to malo vplyv na výsledky v lige, to je jasne, veď ako to pomohlo tento rok Lille, v pohode si vybojovali účasť v predkole LM, nevravím že je to výhra, len že je to možné riešenie, ktoré má svoje pozitíva aj negatíva...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
juninho8

tak uz vieme preco ho nedaval hravat

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele