Ligue 1 - preview 28. kola

17.03.2012, 09:00, aktualizováno 18.03.2012, 08:40
Previews
Souboj o všechno se rozhoří v Sochaux, domácí tým, toho času na posledním místě, přivítá osmnácté Nice. Rennes a Toulouse se ve vzájemném souboji pobijí o evropské poháry a kolo uzavře zápas mistrovského Lille proti nevyzpytatelnému Valenciennes...
FC Sochaux - OGC Nice  (neděle 17:00)
Poslednímu Sochaux se drasticky krátí čas, a pokud chce ještě zabrat a zachránit si holou kůži, musí porazit přímého konkurenta v boji o sestup, OGC Nice.

Les Aiglons platili dlouhou dobu za tápající celek nevyužívající svůj potenciál a neschopný vybřednout ze sestupového pásma. V novém roce se však jejich forma zlepšila, a z posledních tří zápasů vydolovali hned 7 bodů; na svého dnešního soupeře tak mají tříbodový náskok.

A Franck Dja Djédjé, agilní křídelník Nice, nabádá své spoluhráče, aby se při daleké cestě na sever měli na pozoru. Aktuální forma Nice podle něj sama Sochaux neporazí. "Poraněné zvíře je stále nebezpečné," řekl. "Mají spoustu problémů, stejně jako my, ale přesto musíme dobře začít a držet se herního plánu."

"Musíme způsobit, aby byli o krok za námi, a nemohli si tak zvyšovat sebevědomí," dodal hráč, jehož tým má za sebou výhry nad Caen a Bordeaux a remízu s Nancy. "Stále jsme uprostřed bitvy. Naše budoucnost je v našich vlastních rukách."

"Poslední dobou přistupujeme ke každému zápasu jako k důležitému finále. V našich hlavách je povinnost odevzdat úplně vše pro vítězství, a pokud se to nedaří, tak alespoň pro neprohru," zakončil forvard, upozorňujíc na nutnost plného soustředění a neusínání na vavřínech.

Domácí Les Lionceaux naposledy porazili Évian, ale byl to první záblesk po hodně dlouhém a krušném období. Problémy celku, který k záchraně vede po odvolání neúspěšného Bazdareviće nový trenér Éric Hély, navíc prohlubují absence: Mathieu Peybernes byl proti ÉTG vyloučený a nezahraje si celý měsíc, a na listině zraněných jsou Yassin Mikari a Cédric Bakambu.
FC Sochaux - pravděpodobná sestava:
Richert - Corchia, Banana Yaya, Poujol, Sauget - Romeric Lopy, Nogueira - Boudebouz, Martin, Camara - Butin
OGC Nice - pravděpodobná sestava:
Ospina - Clerc, Gomis, Civelli, Monzón - Digard, Anin, Coulibaly - Dja Djédjé, Guie Gneki, Mounier
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.38 - 3.00 - 3.25
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Stade Rennes - Toulouse FC  (neděle 17:00)
Kromě sobotního alpského derby poutá o tomto francouzském víkendu velkou pozornost i přímý souboj o evropské poháry, v němž aktuálně šesté Rennes hostí sedmé Toulouse. Oba týmy nemají špatnou formu, navíc jejich střetnutí až na to podzimní často přinášejí gólové hody. Mohl by to tedy být trhák se vším všudy.

Tím spíš, když fotbalisté Rennes budou mít zvláštní motivaci poté, co doma nyní dvakrát v řadě jen remizovali (pokaždé 1:1). A obecně, i po předešlých dvou hubených výhrách či dokonce prohře s Marseille, se tedy potřebují fanouškům revanšovat. Pro to si přitom "vybrali" na pohled ideálního soupeře. Toulouse z Route de Lorient nevezlo tři body už 28 let, naposledy roku 1983. Jakkoliv tehdy zrovna svého soka deklasovalo 5:1, od té doby na tomto místě padlo hned desetkrát.

Nicméně Rennes právě vstupují do tradičně nejkrušnějšího období sezony: pomalu vbíhají do cílové rovinky, kde v uplynulých dvou letech měli pod Antonettim mimořádné problémy se sbíráním úspěchů. Roku 2010 to byly jen čtyři body z posledních 24 možných, loni se zase Rennes při konečném sčítání pochlubilo vizitkou 29 poztrácených korálků během závěrečných 12 kol! Teď se nicméně v Bretani odvolávají na daleko zkušenější kádr, do něhož navíc v létě či zimě zavítala jména jako Pitroipa nebo Erding, takže se prý něco takového nemůže opakovat.

Proti bude samozřejmě Toulouse, i se svou obvykle tuhou a druhou nejpevnější defenzívou. Třináct čistých kont z 27 kol budí docela velký respekt stejně jako tři nuly z minulých čtyř hracích víkendů. Během nich tedy le Téfécé inkasovalo jednou jedinkrát, aby v minulém kole konečně - po třech vitálních triumfech - ztratilo. Na druhou stranu venku Toulouse pořád obdrželo dvojnásobné množství branek co doma, tudíž by se možná bretonští fotbalisté mohli předvést. Už jen aby soupeři oplatili porážku z podzimního měření sil, z něhož mimochodem TFC vyvázlo také s čistým štítem.

Mužstvo Alaina Casanovy bude na tomto složitém výjezdu opět postrádat brankáře Yohanna Pelého, kterého následky plicní embolie ne a ne vpustit na trávník. Tam se někdejší brankář Le Mans naposledy představil v září 2010, v lize za těch dva a půl roku odchytal za Toulouse jenom 18 zápasů. Kromě něj už ale le Téfécé chybí akorát Firmin, který se dál zotavuje z poranění zadního stehenního svalu.

Rennes je na tom o něco hůře. Lýtko shodně trápí Saného i Apama, přičemž Jebbour se už snad úspěšně zotavuje a čeká ho jeden z posledních dnů na marodce. Z vůle trenéra se pak do nominace nevešel nejlepší nahrávač týmu Féret, ačkoliv v základu nechyběl od začátku kalendářního roku ani jednou.
Stade Rennes - pravděpodobná sestava:
Costil - Danzé, Boye, Kana-Biyik, Théophile-Catherine - Pajot, M’Vila - Kembo, Brahimi, Pitroipa - Erding
Toulouse FC - pravděpodobná sestava:
Ahamada - Aurier, Congré, Abdennour, M’Bengue - E. Capoue - Regattin, Mou. Sissoko, E. Didot, Machado - E. Rivière
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.10 - 4.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Lille OSC - Valenciennes FC  (neděle 21:00)
V sobotu se bojovalo o Alpy, v neděli se budou celky Lille a Valenciennes prát o belgicko-francouzské hranice. Ačkoliv ve Flandrech mají ještě jedno významnější derby mezi Lille a Lens, i tento souboj bude bedlivě sledován. A to hlavně proto, že les Dogues budou odrážet atak Lyonu, který včera obstál ve zmíněném klání se sousedním Saint-Étienne.

To Valenciennes by na první pohled o moc nešlo, 11. příčka přeci jen nevěstí nic jako strach o udržení. Ovšem realita je poněkud jinačí. Vinou neskutečně vyrovnané spodní polovině tabulky má VAFC jenom čtyři body náskok na aktuálně sestupující Nice, i pro něj tedy bude výsledek tohoto duelu s rivalem ze severu znamenat mnoho. Lille naproti tomu rozřešení alpského derby napomohlo, neboť Lyon takto akorát dotáhl ztrátu na Saint-Étienne, takže teď Lille jednak může jít do čtyřbodového trháku, jednak se hlavně bezprostředně nemusí bát o třetí příčku, stále ještě zajišťující účast v Lize mistrů.

Obě mužstva se dnes v lize potkají již po třicáté osmé, na mapě sídla těchto klubů dělí pouze 50 kilometrů. Přesto byla před utkání netradičně klidná atmosféra. Prezidenti obou celků Michel Seydoux (Lille) a Jean-Raymond Legrand (Valenciennes) se netradičně nešpičkovali, stejně tak kamarádi napříč oběma tábory jako Debuchy s Danicem přípravy promlčeli. Oba kohouti si jsou očividně dobře vědomi důležitosti utkání a nehodlají se zbytečně rozptylovat. Ostatně Lille už tři kola čeká na plný bodový zisk, VAFC dvě a posledně přišlo o pětizápasovou šňůru neporazitelnosti, takže je tato zvýšená koncentrace jistě na místě.

Dlouho se nevědělo, zda kouč Valenciennes Daniel Sanchez bude moci počítat s klíčovou součástkou obrany, Gäetanem Bongem - teď už má nicméně nepříjemnou jistotu, že jej využít nebude moct. Šanci tak patrně dostane Ducourtioux. Dále Pujola trápí přitahovače a trenérův jmenovec Carlos Sanchez načíná devítizápasovou stopku za prošlápnutí Lemoineova kotníku.

Lille se ovšem ocitá v podobně svízelné situaci, když se bude muset obejít bez dvou středních obránců, Bašy a Cetta. Černohorec ještě nestihl vykurýrovat bolavé rameno, zatímco jeho argentinský kolega si v neděli odpyká druhý ze dvou zápasů, pro něž je suspendován. Naopak Joe Cole je v pořádku a součástí nominace.
Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Landreau - Debuchy, Béria, Chedjou, Digne - Mavuba, Balmont, Pedretti - Cole (Payet), Roux, Hazard
Valenciennes FC - pravděpodobná sestava:
Penneteau - Mater, Angoua, Gil, Ducourtioux - Cohade, R. Gomis, P. Camara - Kadir, Aboubakar, Danic
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.57 - 3.60 - 6.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Girondins Bordeaux - AC Ajaccio  (sobota 19:00)
Fotbalisté Bordeaux se v tabulce nacházejí až na devátém místě a i když je situace před nimi hodně vyrovnaná, tak v každém případě potřebují získat každý bod. Ajaccio ale dobře ví, že i když je na třináctém místě tabulky, tak rozhodně záchranu jistou nemá. Má na kontě 29 bodů a je pouze o dva body před osmnáctým Dijonem.

Domácí celek se po dvou prohrách s Montpellierem a Nice znovu chytil v minulém kole, kdy dokázal zvítězit na půdě Brestu. Hosté se zvedají hlavně v poslední době, i přes těžký los získávají cenné body a to se může v konečném účtování hodit. V minulých deseti duelech prohráli jen s vedoucími PSG a Montpellierem, jinak dokázali hned šestkrát vyhrát a minule dokonce nad obhájcem druhého místa z Marseille.

Obránce hostujícího celku Damien Tiberi dobře ví, že jeho tým potřebuje každý bod a žádná lehká zkouška ho nečeká. "Bordeaux je opravdu velice dobrý tým s kvalitními hráči. Všichni víme, o co soupeř hrál v posledních letech a máme určitý respekt. Nicméně my máme tak své ambice a když jsme dokázali doma porazit Marseille, proč by to nemohlo vyjít i nyní? Naším cílem je získat alespoň bod a nespadnout do zóny sestupu," uvedl Tiberi.

Důležitý záložník domácího celku Fahid Ben Khalfallah uvádí, že jsou jeho spoluhráči povzbuzeni minulou výhrou a chtějí se pokusit o pohárové příčky, na které nyní ztrácejí minimálně sedm bodů. "Bylo nečekané, že soupeř porazil Marseille, nicméně Ajaccio v poslední době získalo hodně bodů. Bude bojovat, aby se udrželo v Ligue 1 a čelíme tak velkému odhodlání. Utkání nesmíme vzít na lehkou váhu a musíme předvést podobný výkon, jako v Brestu," říká Khalfallah.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.44 - 4.00 - 8.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Lorient - Stade Brestois  (sobota 19:00)
Fotbalisté Lorientu by měli konečně zabrat, jinak budou mít obrovské problémy se záchranou. A tím slovem "zabrat" se nemyslí nic jiného než zvítězit. Na tříbodový výsledek totiž tápající Les Merlus čekají již od 27. listopadu, tedy dvanáct zápasů v řadě. Teď k nim přijede Brest, jenž je v tabulce jen o kousíček vepředu.

Patnáctá příčka a jen jeden korálek náskoku před sestupovým pásmem. Podzim vyšel Lorientu velice dobře, jenže na jaře se pořádně trápí. Získal v něm pouhopouhé čtyři body. Vyhrát nad Brestem je navíc pořádně těžký úkol pro všechny celky z Ligue 1, čela tabulky nevyjímaje. Vždyť SB29 má na kontě patnáct remíz, suverénně nejvíc ze všech.

"Vstupujeme nyní do období, kdy budeme hrát s týmy, co mají stejné zájmy a jsou ve stejné situaci jako my," uvedl pro klubové stránky domácí trenér Christian Gourcuff. "Není to možná okamžik pravdy, ale ten se pomalu a jistě blíží. Celá tahle situace je vždy o tom jednom jediném - stále hledat a hledat co nejvíce bodů."

Hosté mají jinak celkem solidní formu. Během uplynulých pěti kol prohráli pouze jednou, a to naposledy s Bordeaux, kdy jim chyběl základní článek obrany Jonathan Zebina. Tomu již karetní trest vypršel a vrátí se tak zpět do sestavy. Jinak třeba před nimi padla i Marseille, tři remízy pak uhráli v Ajacciu i v Caen a doma s Dijonem.

Lorient nyní čeká opravdu velmi důležitá fáze sezóny. Postupně se totiž ještě střetne s Ajacciem, Évianem a Nice, čili s celky bojující o přežití. "Když uspějeme, budeme mít větší šanci na zlepšení současného stavu," dodával Gourcuff. "Potřebujeme z každého zápasu získat nějaký bod. Teď nás čeká první zkouška a na ní se musíme co nejlépe připravit."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.83 - 3.10 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Olympique Marseille - Dijon FCO  (sobota 19:00)
Loňský druhý celek Ligue 1 letos v lize pořádně tápe. I když v Lize mistrů si nyní pořádně spravil chuť. Byť na půdě Interu prohrál 1:2, stačilo mu to díky domácímu vítězství 1:0 nakonec k postupu do čtvrtfinále. Na tuhle fazónu chce Marseille navázat i teď na domácí scéně, na Stade Vélodrome se utká s Dijonem.

Jenže domácí by si měli na tohoto soupeře dávat obzvláště velký pozor. Ten aktuálně nemá vůbec příznivý los a po zápasu s Montpellierem a PSG ho tak čeká další francouzský velkoklub. Dijon se však s touhle situací pere velice statečně. S HSCM dokázal remizovat 1:1 a s PSG málem rovněž také uhrál alespoň bod.

Až do 90. minuty se v Dijonu hrálo 1:1. Jenže v poslední možný moment se Paříž utrhla do brejku, z něhož nakonec skórovala. I proto jsou nyní hosté v sestupovém pásmu na osmnáctém místě díky nejhoršímu skóre. Napravit situaci proti Marseille také nebude snadný úkol. I když se Deschampsovi svěřenci v Ligue 1 trápí.

Alespoň se Marseille daří na evropské scéně. Ve čtvrtfinále Ligy mistrů se objevuje poprvé od roku 1992. Tehdy celou soutěž dokonce vyhrála. "Pochopitelně si nebudeme stěžovat na porci zápasů, kterou máme," říkal asistent trenéra Guy Stéphan. "Jsme schopni hrát každé tři dny. I když ano, bude to pro nás hodně složité."

Páteční los přitom do cesty postavil Marseille německého favorita Bayern Mnichov, v semifinále by případně narazila na někoho ze souboje APOEL - Real Madrid. "Samozřejmě to bude velmi těžké. Chtěli jsme se vyhnout oběma španělským týmům. Myslím si však, že Bayern je hned za nimi," uvedl Deschamps.

Na konci března čeká OM utkání s Montpellierem, které je vloženo právě mezi oba duely Ligy mistrů. "Přál bych si ale, aby byly zápasy v jiných termínech. První v úterý a odvetu tři dny po Montpellieru," říkal domácí lodivod. "Raději bych hrál odvetu ve středu. V Allianz Aréně se totiž bude rozhodovat."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.44 - 4.00 - 8.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AJ Auxerre - Évian Thonon Gaillard  (sobota 19:00)
Jeden z důležitých mačů sehraje v tomto kole předposlední Auxerre. Společně se Sochaux je totiž namočeno v pořádné bryndě a na ostatní celky tabulky musí dohánět minimálně ztrátu tří bodů. Na jeho hřiště nyní zavítá nováček ligy Évian Thonon Gaillard. Ten je překvapivě v klidném středu tabulky a pyšní se solidní formou.

Naposledy však hosté zaváhali. Jejich tři vítězství v řadě, včetně toho na půdě čtvrtého celku ze St. Étienna a toho na domácí půdě s Marseille, utlo právě poslední Sochaux, které po čtyřech měsících získalo tři body. Évian si tak potřebuje spravit chuť, byť body nepotřebuje tolik jako jeho soupeř.

Ten má na kontě vůbec nejméně výher ze všech týmů Ligue 1. Číslo čtyři je v této statistice nepříjemně hubené a které AJA nemůže v žádném případě posunout vpřed. Je sice hezké, že z posledních šesti zápasů prohrál pouze v Caen a získal hned pět remíz, nicméně tříbodový výsledek mu prostě bezpochyby chybí.

"Auxerre je v hodně špatné situaci. Ale je to tým, který vás nenechá dýchat," čeká těžký duel hostující záložník Guillaume Lacour. "My musíme na jeho půdu jet s velkým odhodláním. I pro nás je to důležitý zápas. Možná že pod tlakem budou více oni, protože hlavně oni potřebují nutně vyhrát. Toho bychom na druhou stranu mohli využít."

Évianu se letos na venkovních hřištích moc nedaří. Podobně jako Auxerre má na nich velký problém - vyhrávat. Urvat tři body se mu podařilo překvapivě až právě proti St. Étienne. "V sobotu musíme Auxerre zabránit co nejrychleji v myšlence, že by mohli uspět," říkal Lacour. "Je to tým, který je totiž málokdy v potížích. I když nyní menší přece jenom má."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.25 - 3.10 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AS Nancy-Lorraine - Montpellier HSC  (sobota 19:00)
Druhý Montpellier musí pokračovat ve stejném tempu, aby se minimálně i nadále schovával v zákrytu za vedoucím PSG, zabojoval o titul a zároveň udržel ostatní vlčáky vzadu na uzdě. Na třetí Lille má sice pohodlný náskok deseti bodů, ten ale může být během pár kol pryč. Nyní zajíždí do Nancy - tým, který je určitě v silách svěřenců kouče Reného Girarda.

Zápas s ASNL je pro Montpellier o to důležitější, že v příštím kole přivítá doma St. Étienne, čtvrtý tým tabulky, a hned v tom další jede do Marseille. Je proto velmi důležité, aby tým do těchto dvou klíčových utkání vstupoval s pohodovou náladou. A to mu zařídí jedině vítězství a povinný zisk tří bodů.

Domácí jsou na sedmnácté pozici jen díky lepšímu skóre, sestupovému pásmu jsou pořádně blízko. Proti HSCM jsou outsidery. Přesto si mohou dělat alespoň nějaké menší vize na úspěch. Po třech porážkách v řadě totiž zabrali, zvítězili dokonce nad Lyonem 2:0 a v Nice naposledy uhráli remízu 1:1.

O dva týdny později tak Nancy přivítá na svém stánku dalšího francouzského favorita. S ním nemá úplně špatnou bilanci. Od roku 2004 se s ním střetnul v sedmi případech a vítězství slavil hned třikrát. Na podzim ho ale Montpellier porazil 2:0, o branky se tehdy postaral Olivier Giroud a Souleymane Camara.

Girard jedenáct kol před koncem opravdu vážně myslí na myšlenku zisku titulu. Bude to sice tuhý boj, ale HSCM je nyní vlastně jediný kandidát, který může PSG ještě sebrat první místo. "Paříž není lepší než my. My se navíc stále budeme zlepšovat, a i když vyhrát podle předpokladů nemáme, uvidíme, jak to dopadne," volil ostrá slova.

Montpellier jinak naposledy neměl problémy s Caen, porazil ho v klidu 3:0. "Musíme být ambiciózní. Jinak se nám to možná nepodaří už nikdy," dodával Girard. "Naším úkolem je zůstat na čele co nevíce. Jediné, co můžu říct hráčům, je: Líbí se mi, jak pracujete, tak nemějte žádné slitování. Kdyby bylo PSG silnější, tak bych to neřekl. Jenže není."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.25 - 3.10 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
SM Caen - Paris Saint-Germain  (sobota 19:00)
PSG jede do Caen pro vítězství, lídr tabulky si chce pojistit první místo a potěšit své fanoušky. V základní sestavě se ale neobjeví celá řada hvězd. Překvapí ho Caen?

Svěřenci trenéra Carla Ancelottiho by rádi vydrželi na první pozici také po tomto kole francouzské nejvyšší soutěže, k navýšení bodů na svém bohatém kontě musí ale porazit Caen. Jejich největší sok - Montpellier - ztrácí na klub z hlavního města pouze jeden bod.

Domácí trenér Franck Dumas nemůže počítat se službami kapitána Nicolase Seubeho, který má až příliš karet na to, aby mohl do utkání zasáhnout. Kromě něj se ale příznivci slavného klubu mohou těšit na všechny své miláčky, na hrotu útoku by dokonce mohl nastoupit bývalý útočník PSG, Francouz Pierre Alain - Frau.

Carlo Ancelotti má naproti tomu mnoho důvodů k obavám, mimo hru budou například Maxwell, Chantome, Sissoko nebo Nené. Jejich místa by měli zaplnit Blaise Matuidi, Christophe Jallet nebo Siaka Tiené. Ancelotti si je dobře vědom toho, že na jeho tým je vyvíjen velký nátlak ze strany Montpellieru a pokud PSG uspěje, přehoupne se přes hranici šedesáti bodů.

V minulém kole se PSG podařilo uzmout tři body až na poslední chvíli. Diváci museli mít v utkání proti Dijonu velkou trpělivost, jejich obavy uklidnil až v závěru utkání střídající Kevin Gameiro. Skóre zápasu otevřel Siaka Tiené, který by se měl opět dočkat startu v základní sestavě.

Caen prohrálo s druhým Montpellierem vysoko 0:3, v utkání se opět trefil nejlepší ligový střelec Olivier Giroud. PSG prohrálo mimo svůj stadion pouze jednou, pasivní skóre mají spíše domácí. Ti prohráli před vlastními fanoušky hned šest zápasů, vyhráli pouze čtyři. Na tuto statistiku budou spoléhat hosté z Paříže také v tomto zápase.

V souboji střelců by se mohl prosadit Kevin Gameiro, který ve venkovních utkáních vstřelil už osm branek. Nejlepším střelcem domácích je pětigólový Frau. Který z nich rozšíří svou sbírku?
SM Caen - pravděpodobná sestava:
Thebaux - Vandam, Sorbon, Herteaux, Montaroup - Proment - Hamouma, Nabab, Bulot, Nangis - Frau
Paris Saint-Germain - pravděpodobná sestava:
Sirigu - Jallet, Alex, Sakho, Tiene - Motta, Matuidi - Ménez, Pastore, Bodmer - Gameiro
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.00 - 3.40 - 1.91
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
AS Saint-Étienne - Olympique Lyon  (sobota 21:00)
Alpské derby mezi St. Étienne a Lyonem má netradičně jiného mírného favorita, než jak tomu bývalo zvykem v minulých sezónách. Právě domácí mají podle sázkových kanceláří trochu navrch nejen kvůli domácímu prostředí, ale i díky překvapivě lepšímu postavení v tabulce. A Les Verts by právě nyní chtěli utnout špatnou bilanci s tímto soupeřem.

V loňském roce se St. Étienne utkalo s Lyonem hned třikrát, vždy ale prohrálo. Dvakrát přitom museli domácí fanoušci snášet těžké porážky se svým úhlavním rivalem 1:2 a 1:4. Domácí celek má však nyní rozhodně formu na to, aby OL konečně pořádně zatopil. Vždyť v tabulce je o tři příčky výše.

Z osmi posledních zápasů mužstvo kolem kouče Christopheho Galtiera vyhrálo hned pětkrát, včetně posledního skalpu 2:1 na půdě Valeicnennes. Hostům naopak může rovněž pomoci zvednout se z blamážových výsledků poslední vítězství nad Lille, které urvali na domácí půdě díky stejnému příznivému výsledku 2:1.

Dá se říci, že se čeká jeden z nejvyrovnanějších duelů tohoto kola francouzské ligy. "Derby je výjimečný zápas. A nikdo není favoritem," jasně smetl ze stolu tohle téma Galtier. "Můžeme říci, že je Lyon pod tlakem, ale on je na to zvyklý. S remízou se však nespokojíme, to v žádném případě," burcoval.

Galtier navíc vůbec neřeší, že se jeho tým nachází nad očekávání na pozicích, které zaručují v příští sezóně evropské poháry. "Je to sice hezké, je pěkné, když si něco naplánujete a ono vám to i vychází. Důležité ale bude, jak na tom budeme po osmatřiceti kolech. Až to je něco, co můžu hodnotit," dodal.

Zklamání z vypadnutí z Ligy mistrů v Lyonu asi stále převládá. Přesto kouč Remi Garde chce soustředit pozornost už jen na domácí scénu. "Dvě kola dozadu jsme hráli pod tlakem. Myslím si, že už jsme si zvykli," uvedl. "I když v derby je tlak jiný. Myslím si, že oba kluby mají stejné cíle, a to zůstat v popředí tabulky."

Garde upřímně současné skvělé výkony soupeři nijak nezávidí. "Je to tým, který se zlepšuje i přesto, že má nové hráče. Má velkou kvalitu a svou pozici v tabulce si zaslouží," chválil Garde. "Vždy jsme byli schopni co nejlépe se mobilizovat na důležité zápasy, ačkoli jsme nebyli někdy úspěšní. Motivaci však pořád máme velkou."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.70 - 3.10 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Paris Saint-Germain27177350:2758
2.Montpellier HSC27176452:2657
3.Lille OSC271211446:3147
4.AS Saint-Étienne27137735:2946
5.Stade Rennes27128737:3144
6.Toulouse FC27128729:2444
7.Olympique Lyon271341043:3543
8.Olympique Marseille27109834:2739
9.Girondins Bordeaux27109833:3039
10.Évian Thonon Gaillard27891039:4033
11.Valenciennes FC27871228:3031
12.Stade Brestois27515722:2430
13.AC Ajaccio27781229:4729
14.SM Caen27771330:4028
15.FC Lorient276101125:3528
16.OGC Nice27691226:3127
17.AS Nancy-Lorraine27691225:3627
18.Dijon FCO27761432:4727
19.AJ Auxerre274121133:4124
20.FC Sochaux27591326:4324

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (47)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Pokud chce Lyon myslet na poháry, musí to bezpodmínečně vyhrát. Chtěl bych stejnou sestavu, jako proti Lille, ale bez Kima na křídle.

Reagovat
Langi

bez Kima, za to s Edersonem na křídle ...náhodou, aspon by zase mohl vyniknout Dabo, pro příští sezonu to bude asi naše jediná volba na levo

Reagovat
smazaný uživatel

Dabo by před Cissokhem měl dostávat přednost častěji, horší není určitě (sice pokaždé smrdí redkou), ale aspoň se snaží. Kdežto Cissokho už to má delší dobu v p*či.

Reagovat
Langi

jak sem Cissokha docela opěvoval v zimě tak se mi ted taky moc nelíbí, průměrák, už neudělá nic navíc, dřív se snažil podporovat útok a centrovat, ted už ani to ne...Dabo, pokud přežije prvních 30 minut bez karty, tak se to s ním docela dá...minule ten centr, to snad ani nechtěl

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Godwinson

Hodně zajímavé zápasy. Montpellieru už se vrací Belhandy, i když bude pravděpodobně jen na lavičce a co mě tedy šokovalo, to Girardovo vyjádření :) Pěkné.

Doufám, že zaboduje Caen a ideálně remíza večer v derby :)

Reagovat
Godwinson

a

Reagovat
cristiano.K.

dal sem,že Lorient dá gol do konstant v kombiku,ale je to sranda tiket

Reagovat
smazaný uživatel

Dnes Cris odohraje svoj 300. zápas za Lyon , a možno i svoj posledný, keď vyhorí jak fakľa a návrat Lovrena by mohol znamenať do konca sezony dvojičku Lovren - Kone

Reagovat
Langi

bylo by fajn kdyby kariéru zakončil takovymhle pěknym číslem

Reagovat
smazaný uživatel

a víťazstvom

Reagovat
Godwinson

Všichni mu budeme přát alespoň dalších 200 zápasů v dresu Lyonu.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

bože chráň

Reagovat
domingo

Jestli tohle nevyhrajem, tak si myslim, ze sestoupime. Porazit doma ty umele mineralky je proste absolutni povinnost, AJ Auxerre nikdy nesestupuje, tak doufam ze si to ten lyonsky sasek uvedomuje a bud neco udela, nebo odstoupi. Velka cast tech problemu je zapricinena prave trenerem, ktery se proste snazi hrat neco jineho nez ten tym delal poslednich 5 let, to zaprve, a zadruhe ty pohyby v kadru jsou obcas brutalne divne - vyhlasit ze budu stavet na mladych a poslani Bourgeoise na hostovani, tragicky utok a presto nenasazovani Sanoga (!!), neustale posilovani a zvesti o posilovani utoku, i kdyz v obrane je dira jak vrata. Porazit Evian je povinnost, spoliham na Oliecha, sice je to porad strasna lopata a matlak, ale z nejakyho duvodu mu to tam letos pada (ale cela letosni sezona ve Francii je takove wtf, ze nad tim asi nema cenu se zamyslet).

Vecer v Derby du Rhone jednicka

Reagovat
Godwinson

Těch mladých je hrozná škoda, tak alespoň ten Boly dělá radost.

Reagovat
domingo

Boly mi zpusoboval na podzim priserne stresove okamziky, protoze to bylo co zapas, to kiks. Talentovany je ohromne, ale postavit na nem obranu je moc brzo

Reagovat
Godwinson

Určitě, mně se jen hrozně líbí ten rozmach mladých stoperů :))

Reagovat
domingo

Mel se rozmachovat vedle Mignota a bylo by to naprosto idealni, takhle je hozeny do vody a akorat to brzdi jeho vlastni rozvoj. No co uz, netreba brecet a teoretizovat, treba hrat a bojovat

Reagovat
Godwinson

To jo, mohli k němu hodit i Calveta a vidělo by se

Reagovat
domingo

Tomu jeste ani nenalejou, ne? ...

Ale jo, mam radost z te nove generace. Za takove 3 roky bude obrana Boly - Calvet stejny hit jako driv Mexes - Boumsong... Auxerre pujde znova od zacatku. Pokud to teda Fournier nezprasi a nespadne do druhe ligy.

Reagovat
Godwinson

Je to tak, to by měla být parádní dvojka. Ale Auxerre tam má těch hráčů spousty, je škoda, že to je tak, jak to je, viz výše :) Na druhou stranu, když Fourniera kopnou, v úvahu připadá asi jen jedno jméno .. hádej můžeš třikrát :)) Ale uvidíme, čekám, že se i Sochaux začne drápat nahoru, bude to hodně zajímavý.

Reagovat
domingo

Trikrat? Guy Lacombe, Elie Baup, David Carre.

Samozrejme podminkou je, ze by prisel Puel, Montanier nebo proste nekdo schopny, ne tady ti klauni..

Reagovat
smazaný uživatel

Sven Goran Eriksson

Reagovat
domingo

apage satanas

Reagovat
Godwinson

Je to tak, napadl mě hlavně právě Elie :) Na druhou stranu, takový Puel, to by byla trefa do černého a už se o něm v souvislosti s nějakým klubem i spekulovalo.

Reagovat
domingo

Boze, dej at prijde... v mensim klubu by byl skvely, nejaka takticka vyspelost, to je to, co ti hura kluci potrebuji...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Jak moc je velka sance,ze Etienne Lyon klepne v soucasne chvili? :)

Reagovat
domingo

60%, ale jestli chces vsazet, tak na to ser. Etienne ma na lavicce submisivniho a neasertivniho metrosexuala a Lyon je odepsany a vyhorely a nastoupi Cris, takze to muze skoncit uplne jakkoliv

Reagovat
Langi

Lyon po minulym kole vstává z popela...jasná 2

Reagovat
smazaný uživatel

Lloris - Réveillère , Umtiti (ou Koné) , Cris , Dabo - Gonalons , Grenier , Bastos , Källström - Lacazette , Lisandro

přesně jak jsem chtěl

Reagovat
smazaný uživatel

no to bude iste az hodku pred zápasom

Reagovat
Langi

Kim na křídle again ...aspon ten Greniér

Reagovat
smazaný uživatel

ja by som to dnes dal skor takto :

Lloris - Réveillère , Koné , Cris , Dabo(Cisokho) - Gonalons , Grenier - Bastos ,Lisandro - Lacazette , Gomis

Reagovat
Godwinson

Ancelotti se rozjel, taková hyperextraofenzivní sestava.

Reagovat
onze

ALLEZ PARIS SG !

Reagovat
domingo

A Auxerre do druhe ligy posila... chvile napeti... Thomas Kahlenberg

Reagovat
stas87

co to?ved este nie je koniec ligy a auxerre sancu stale ma

Reagovat
domingo

Ja vim, jde mi o tu ironii (a pokud nevyrovname, tak to tak mozna i bude...)

Reagovat
Maresma

PSG je neskutecne marny.

Reagovat
Godwinson

Co to je za kolo, kurva.

Reagovat
domingo

Reagovat
smazaný uživatel

PSG zase v nadstavenom case (vposlednych zapasoch dost casto (Lyon, Dijon, Caen)

Reagovat
smazaný uživatel

Teď angažovat Voldemorta a vzhůru k záchraně

Reagovat
Godwinson

Prý ho nahradí Wallemme ...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele