Ligue 1 - preview 27. kola

09.03.2012, 09:05, aktualizováno 11.03.2012, 08:44
Previews
PSG cestuje do Dijonu a má jasný cíl vyhrát a potvrdit vedení v tabulce. Druhý Montpellier ztrácí jenom jeden bod a večer bude hostit Caen. Auxerre se po sobotních zápasech propadlo až na samé dno, možnost znovu předskočit Sochaux pro něj představuje duel s Rennes...
Stade Rennes - AJ Auxerre  (neděle 17:00)
Nedělní program si pro nás nachystal i utkání na Stade de la Route de Lorient, kde domácí Rennes poměří síly s Auxerre. Půjde o souboj z opačných pólů tabulky, zatímco bretaňský tým má v plánu zaútočit na evropské poháry, tak hosté pomalu ztrácejí půdu pod nohama.

Rennes zažívá, ostatně jako už se stalo v posledních letech u tohoto celku zvykem další povedenou sezónu - tu by ovšem svěřenci Frédérica Antonettiho rádi zakončili po několikaleté odmlce o něco výše, respektive na příčkách zaručující start v evropských pohárech. K tomu mají momentálně přes vysokou konkurenci jenom ty nejlepší předpoklady: dvanáct kol před koncem pouze ztráty tří bodů (ta se navíc může v případě nedělního vítězství anulovat), do konce soutěže relativně příznivý los, ke všemu ještě s přemírou domácích zápasů, a pak stabilní a dostatečně široký kádr dávají záruku, že se musí s Rennes zkrátka počítat.

To na druhé straně barikády je situace o poznání dramatičtější, tradiční celek se neustále propadá, až zůstal na úplném suterénu, ze kterého nebude zrovna jednoduché vstát. Kromě toho začínají Auxerre všichni našeptávat, aby se už konečně zbavilo neúspěšného Laurenta Fourniera...přičemž někteří jsou schopni zajít tak daleko, že vyzívají samotného kouče. "Vím, že hodně lidí chce, abych už konečně odešel. Ale já mám doposud plnou prezidentovu podporu, pokud by mě chtěl vyhodit, tak by to zcela jistě udělal," nepochybuje hostující kormidelník.

Pověstným plamínkem naděje by tak mohla být alespoň poslední vybojovaná remíza z Lille, která tak dává fanouškům auxerrského klubu naději na lepší zítřky - zejména, když domácí ještě deset minut před koncem vedli ještě o dvě branky, AJA však utkání zásluhou Sahara a Hengbarta srovnalo, mohlo si tak na své konto zapsat již jedenáctý (!!) nerozhodný výsledek v sezóně.

Domácí budou takřka kompletní, zatímco Auxerre se bude muset obejít bez zraněného Ndingy, jehož ze hry vyřadila třísla, stehenní sval potom stále působí doznívající potíže u Alaina Traorého. Mimo hru je také Coulibaly, Sidibé a Kossoko. Disciplinární trest potom nedovolí myslet na hru Le Tallecovi. Asi až do konce aktuálního ročníku potom bude chybět po operaci třísel mladý Yaya Sanogo.
Stade Rennes - pravděpodobná sestava:
Costil - Danzé, Boye, Mangane, Théophile-Catherine - Pajot, M'Vila - Montaño, Féret, Pitroipa - Hadji
AJ Auxerre - pravděpodobná sestava:
Sorin - Hengbart, Boly, Grichting, Dudka - Contout, Mandjeck, Cissé - Segbefia, Oliech, Kapo
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.57 - 3.60 - 6.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Dijon FCO - Paris Saint-Germain  (neděle 17:00)
Už počtvrté v této sezóně na sebe narazí Dijon a PSG, z toho potřetí během uplynulých pěti měsíců na stadionu Stade Gaston Gérard. Zatím má na kontě dvě vítězství pařížský celek a jedno svěřenci Patriceho Carterona. Dijon může svému soupeři oplatit poslední vyřazení z osmifinále Coupe de France, hosté však v boji o titul potřebují tři body.

Ancelottiho hoši v minulém kole zase vystoupali na první místo tabulky díky pohodlnému vítězství 4:1 nad Ajacciem. Teď ho tedy znovu čeká v krátké době další nováček Ligue 1. Právě ten má nyní před sebou velmi těžký los. Naposledy ale získal cennou remízu 1:1 s Montpellierem, který právě díky této ztrátě přenechal vedoucí pozici PSG.

Přitom domácí mohli proti Montpellieru brát všechny body. Jenže ten nakonec vyrovnal za pět minut dvanáct Jonathanem Tinhanem. Dijon má jinak se zápasy s PSG letos největší zkušenosti. Kromě zmíněného střetnutí Coupe de France ho dokázal v říjnu v Coupe de la Ligue vyřadit z osmifinále, tři dny předtím hrál na jeho půdě znova v rámci ligy, tam ale podlehl 0:2.

Čelo tabulky se jinak začíná osamostatňovat. A je velmi pravděpodobné, že o titul si to rozdají na ostré nože Montpellier a PSG. "Jsme rádi, že jsme zase první. Dodalo nám to na sebedůvěře," řekl Blaise Matuidi pro www.psg.fr. "Montpellier se nikdy nevzdá. My se však musíme soustředit sami na sebe. A nesmíme také zapomínat na třetí Lille."

Pokud Ancelottiho mužstvo vyhraje ve zbývajících dvanácti kolech, zajistí si s jistotou toužebný titul. I když tahle vize je hodně v mezích teorie. "Máme ale vše ve svých rukou," ví Matuidi. "Víme, že ještě dávno není konec. Všechno je strašně těsné. Na druhou stranu máme velice dobrý náskok na další konkurenty Lyon i Marseille."

Domácí jsou stejně jako celá dolní polovina tabulky namočeni do bojů o záchranu. Ačkoli pokud budou sbírat takové výsledky jako proti Montpellieru, neměli by se sestupu bát. "Je to velmi dobrý tým," uznával Matuidi. "Viděli jsme, jak minulý týden hrál. Myslím si však, že jsme kvalitativně lepší. A pokud do toho dáme všichni sto procent, o výsledek se nebojím."
Dijon FCO - pravděpodobná sestava:
Reynet - Varrault, Méité, Souprayen, Diabaté - Guerbert, Marcq, Corgnet, Kumordzi, Kakuta - Jovial
Paris Saint-Germain - pravděpodobná sestava:
Sirigu - Jallet, Alex, Sakho, Tiéné - Sissoko, Matuidi, Ménez, Pastore, Nene - Gameiro
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.40 - 3.50 - 1.80
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Montpellier HSC - SM Caen  (neděle 21:00)
Montpellier bojuje o titul a další krok k němu může udělat doma proti poslední dobou slušně hrajícímu Caen.

Pomoci mu k tomu může už i Olivier Giroud, který se vrací po disciplinárním trestu. La Paillade budou v závěrečném utkání 27. kola velkými favority - na Stade de la Mosson jsou totiž prakticky neporazitelní a žádný tým v lize nemá lepší domácí bilanci.

Svěřenci Reného Girarda však již nebudou nastupovat z průběžné první pozice, kterou minulé kolo přepustili rivalům z PSG díky remíze 1:1 v Dijonu, a i tam za favorita vyrovnával až v samém závěru střídající Jonathan Tinhan, který tak zaznamenal první ligový gól v životě. Faktem nicméně je, že bez ústřední trojice Giroud, Belhanda, Bédimo (a také bez Saïhiho) není plichta žádnou ostudou, zvláště ve vyrovnaném poli L1.

A Girard si to myslí taky. "Myslím, že jsme zahráli pohledné utkání a ukázali dostatek vůle," řekl sedmapadesátiletý kouč. "Dokázali jsme se v závěru zvednout a vybojovat bod, to dokazuje, že se nikdy nevzdáváme a máme dostatek sebevědomí. Nálada v týmu je klidná. Kluci byli po utkání v kabině s bodem relativně spokojeni."

Montpellier tak prodloužil svoji sérii neporazitelnosti na 10 zápasů a v novém roce ještě nenašel přemožitele. Je zároveň nejlepším týmem jarní části - s pěti výhrami a dvěma remízami. Před vlastními fanoušky potom vyhrál v sezoně jedenáctkrát, jednou remizoval a pouze ze souboje s PSG odešel poražen.

Caen nicméně cestuje na jih s touhou porušit neblahou tradici: posledních 9 zápasů v Montpellieru nedokázalo vyhrát. A i celkově se Dumasově týmu mimo domov příliš nedaří; známkou blýskání na lepší časy budiž nedávná výhra 2:1 v Lyonu. Jinak je forma červenomodrých dobrá, s jedinou porážkou v posledních pěti zápasech, což týmu zajistilo úprk ze sestupové zóny. Na tu má momentálně dvoubodový náskok.

Z Lille zapůjčený bek Jerry Vandam si však od dnešního zápasu mnoho neslibuje, neboť má ještě v paměti frustrující domácí remízu s Brestem v minulém kole. "Od teď až do konce sezony hrajeme o bytí a nebytí," ví Vandam. "Do utkání s Brestois jsme dali hodně a to, že jsme nedokázali vyhrát proti přímému rivalovi, je ostuda. Kdyby se to povedlo, byli bychom na tom mnohem lépe, ale zradila nás koncovka."

"Víme, že boj o záchranu bude složitý. Jestli chceme uspět teď v Montpellieru, musíme ze sebe vydat úplně vše - jako ostatně v každém zápase. Žádná utkání nejsou stejná a o úspěšných a neúspěšných budou rozhodovat detaily."

Caen už může nasadit kapitána Nicolase Seubeho, zatímco Montpellier stále postrádá Geoffrey Dernise. Důležitější však bude zdravotní stav Belhandy: marocký playmaker možná nastoupí po zranění už dnes. Girard může najisto využít služby Henriho Bédima, který by měl nalevo v obraně nahradit Jeunechampa, a návrat Girouda odsune Utaku na jeho obvyklé místo na levém křídle.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.50 - 3.90 - 6.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Stade Brestois - Girondins Bordeaux  (sobota 19:00)
Souboj ze středu tabulky, který sice na první pohled napovídá, že by mohl skončit předpokládaným remízovým výsledkem, ale ve kterém zároveň mají oba týmy zájem získat tři body. Zatímco Bordeaux by se po dvou porážkách chtělo více přiblížit pohárovým příčkám a ještě o ně usilovat, Brest se hodlá ještě více vzdálit sestupovému pásmu.

Pokud se domácímu celku podaří zvítězit, může se svému soupeři dokonce přiblížit jen na rozdíl tří bodů. Z 12. místa sice vzhlíží na sestupové pásmo z relativně hezké vyhlídky, jenže propast mezi tímto neúspěchem a úspěchem je pouze na čtyřech bodech. Čím více je přitom náskok větší, tím určitě pro SB29 lépe.

Avšak proti Bordeaux mu budou chybět dvě opory defenzívy. Jonathan Zebina a Johan Martial - dva základní články - kvůli karetnímu trestu, respektive zranění, jsou mimo hru. Přitom remízový král Ligue 1 právě spoléhá na dobrou práci v zadních liniích. Vždyť díky tomu má na kontě patnáct nerozhodných výsledků.

To je suverénně nejvyšší číslo v této statistice. "Zranění Johana není tak vážné, nakonec může být fit," uvedl překvapivou zprávu kouč Alex Dupont. "Ještě uvidíme, jak na tom bude. Ale jsme na absence připraveni a nenecháme si tím nic zkazit. Máme ovšem i obavy z jiných hráčů, třeba z Baysseho či Kantariho. Přiznávám, že ztráta Zebiny nám škodí."

Bordeaux po vítězstvích nad Lille a Lyonem mělo nakročeno k lepším zítřkům, jenže tuhle formu nedokázalo potvrdit v Montpellieru a co je ještě horší, že ani na domácí půdě proti Nice, ve kterém nečekaně podlehlo soupeři 1:2. Les Girondins se ale stále mohou poprat v našlapané tabulce alespoň o Evropskou ligu.

Brest přitom v nedávné době dokázal vyhrát nad jedním francouzským velkoklubem. Překvapivě skolil Marseille, která byla ve výtečné formě. "Když hrajete proti někomu jako je Bordeaux, musíte hrát stejně dobře třeba právě jako proti Marseille," říkal Dupont. "Je to top tým Ligue 1. A na začátku sezóny byl velice silný," připomněl na závěr.
Stade Brestois - pravděpodobná sestava:
Elana - Coulibaly, Baysse, Kantari, Daf - Khaled, Lička, Ewolo, Grougi, Ben Basat - Jemaa
Girondins Bordeaux - pravděpodobná sestava:
Carrasso - Mariano, Sané, Planus, Ciani, Trémoulinas - N'Guemo, Obraniak, Maurice-Belay - Gouffran, Tidiane Diabaté
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.30 - 2.70 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Toulouse FC - FC Lorient  (sobota 19:00)
Loni se Lorient touto dobou blížil spíše k Evropě, letos je namočen do sestupových vod a na svého sobotního hostitele ztrácí šestnáct bodů. Poslední dva vzájemné souboje však nepřinesly jediný přesný zásah a Tolouse tak bude chtít navázat na třígólovou výhru s zpřed Vánoc 2010.

"Poslední zápas potvrdil, že náš tým má potenciál. Moji hráči jsou schopni vyhrát v Marseille, proti týmu, který má šanci kvalifikovat se do čtvrtfinále Ligy mistrů, to už něco znamená," chválí svěřence trenér Casablanca, kteří si minulý týden připsali třetí vítězství s čistým kontem v řadě.

Momentálně je tak TFC jen o skóre za pohárovou Evropou a na rozdíl od loňského roku je tak před příjezdem Les Merlus favoritem, který by neměl zaváhat. Lorient má navíc opravdu příšernou sérii jedenácti zápasů bez vítězství a za poslední čtyři kola neuhrál ani bod.

Jsou teď sice postaveni hodně nízko, ale jejich tým by tam neměl být. Přijedou hrát a způsobit nám problémy, zápas to bude zajímavý," ovšem nepodceňuje svého soupeře domácí trenér, který bude chtít v co nejvíce možném počtu pokořit brankáře Audarda, jenž se po pouhých dvou zápasech vrátil na místo jedničky svého klubu, prezentoval se ale dvěma prohrami.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.80 - 3.20 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
OGC Nice - AS Nancy-Lorraine  (sobota 19:00)
Dva zachraňující se celky, jež mají navíc shodný počet šestadvaceti bodů a balancují na hranici sestupového pásma, jsou na vzájemný duel patřičně nažhaveni. Oba totiž naposledy získaly dva velmi cenné skalpy. Zatímco Nice dokázalo venku porazit 2:1 Bordeaux, Nancy doma skolilo Lyon 2:0.

Především pro domácí mužstvo měly dvě vítězství v řadě, včetně toho na půdě Caen, obrovskou váhu. "Mohu vás ujistit, že se nyní do šatny vrátila velká pohoda," říkal kapitán Didier Digard. "Ale nemáme se čím chlubit. Je to jenom šest bodů. Stále jsme totiž v ohrožení sestupu a pořád jsme v obtížné situaci."

Pád do nižší ligy je přitom v dnešní době tím nejhorším možným scénářem. Obecně chybí peníze a fotbal není výjimkou. "Ekonomická hrozba sestupu znamená, že se týmy chtějí udržet nahoře ještě více než dříve," ví Digard. "Každý krok směrem dozadu může znamenat zánik klubu. Bude to boj až do posledního dne."

Nancy rovněž nebylo před týdnem v nijak dobré pozici. Před výhrou nad Lyonem získalo ze čtyř kol jen jeden jediný bod. A po pátečním vítězství Ajaccia v Marseille spadlo aktuálně na první sestupovou příčku. Přesto o záchranu stále bude muset soupeřit prakticky celá dolní polovina tabulky, a ASNL tak nemusí nijak panikařit.

"Právě v konfrontacích s těmito týmy se rozhodne, kdo přežije, a kdo ne," říkal pro klubové stránky www.asnl.com útočník Daniel Niculae. "Musíme prolomit jeho nynější rozběh díky jeho výsledkům nad Caen a Bordeaux. To ale nebude vůbec jednoduché. Hrajeme přece na horké půdě Stade Municipal du Ray."

Nice na jaře v Nancy podlehlo díky jediné trefě právě od rumunského hráče. "Teď ale nutně potřebujeme vyhrát my," vyzýval Digard. "I když remíza Nancy udrží v tabulce za námi, protože máme lepší skóre, a to by také nebylo špatné. Samozřejmě ale že tři body jsou náš cíl. V Bordeaux jsme ukázali, že vítězit umíme."
OGC Nice - pravděpodobná sestava:
Ospina - Clérc, Gomis, Civelli, Monzón - Grandin, Coulibaly, Digard, Anin, Mounier - Gnuie Gneki
AS Nancy-Lorraine - pravděpodobná sestava:
N'Dy Assembé - Sami, André Luiz, Puygrenier, Haidara - Bakar, Sané, Traoré, Karaboué, Mollo - Niculae
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.05 - 3.10 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Valenciennes FC - AS Saint-Étienne  (sobota 19:00)
Sobotní porce zápasů nejvyšší francouzské soutěže Ligue 1 je poměrně štědrá, z šesti klání se navíc hned pět z nich hraje od sedmé hodiny večerní středoevropského času. Patří k nim i souboj jednoho ze žhavých kandidátů na pohárovou Evropu Saint-Etienne a klubem bez větších ambicí, který se spíše soustředí na klidné udržení elitní ligy, Valenciennes.

I přes rozličné postavení v tabulce jsou mírným favoritem domácí borci z Valenciennes. Svědčí o tom nejen dobrá forma (šest zápasů bez porážky a jen dvě remízy), ale i bilance vzájemných zápasů, v nichž Sanchezovi svěřenci mají navrch. Z minulých pěti klání na Stade Nungesser čtyřikrát odcházeli s pocitem vítězů, jednou - a byl to poslední vzájemný duel na půdě Valenciennes - se body dělily. Celkově pak z osmi nejčerstvějších klání vyhráli Les Verts jen dvakrát.

Nejen proto budou chtít hosté ze Saint-Etienne za každou cenu bodovat. Dluh navíc mají i u fanoušků, kterým minulý týden předvedli na domácím stadionu s Evianem bídný výkon a prohráli 0:2. Trenér Christophe Galtier ale zůstává klidný. "Nesmíme jít do zápasu s Valenciennes pod tlakem a ve strachu ze špatného výsledku. Zaměříme se na to, co jsme v utkání udělali špatně a pokusíme se to napravit."

Uvědomuje si však i sílu sobotního soupeře na domácím stadionu. "Valenciennes nasbírali 85% bodů na svém novém stadionu, na němž fanoušci vždy udělají skvělou atmosféru. Minulý týden jsme tři body ztratili a byla to trhlina v našich plánech. Jsme si jistí, že to bude těžké i tentokrát, ale o vítězství se porveme," zdůrazňuje Galtier.

Lodivod Valenciennes Daniel Sanchez ovšem nebere spekulace o tom, že jeho celek bude v sobotu favoritem příliš vážně a vyzdvihuje kvality Saint-Etienne. "Jsou skvělým, kompletním týmem, jež chybí v absolutní špičce tabulky jen nešťastně. Mají velký potencionál v ofenzivě a vyvážený defenzivní systém," pochválil nejbližšího soupeře Sanchez.
Valenciennes FC - pravděpodobná sestava:
Penneteau - Mater, Isimat Mirin, Gil, Bong - Ducourtioux, Sánchez, Kadir, Cohade, Danic - Pujol
AS Saint-Étienne - pravděpodobná sestava:
Ruffier - Ebondo, Mignot, Marchal, Ghoulam - Gradel, Lemoine, Clément, Sako - Sinama Pongolle, Aubameyang
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 3.10 - 3.70
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Évian Thonon Gaillard - FC Sochaux  (sobota 19:00)
Ve skvělé formě hrající Évian přivítá v Annecy poslední Sochaux a je v tomto utkání jasným favoritem - překvapující obraz vzhledem k předsezonním prognózám...

Podceňovaný nováček se ve velmi slušném světle představil už na podzim, ale v novém roce pod vedením zkušeného harcovníka Pabla Correy sbírá body jak na běžícím pásu a ze sestupových vod se vyšvihl už do první půlky tabulky.

Bývalý kouč Nancy však burcuje, že ač má jeho tým v zádech třízápasovou šňůru výher, bude mu to k ničemu, pokud to nedokáže potvrdit proti Les Lionceaux. Spanilá jízda ÉTG začala před dvěma týdny výhrou nad Nancy a pokračovala pokořením pohárových aspirantů ze Saint-Étienne a Marseille; Correa však nehodlá polevovat, jak potvrdil pro oficiální stránky klubu

"Je těžké porazit jakýkoliv tým. Byl jsem přesvědčen, že porazit Saint-Étienne půjde jen hodně ztuha, ale nakonec se to ukázalo jako možné," řekl kouč. "To samé jsem si říkal i před Marseille, a říkám si to i teď před Sochaux. Teď nám jde o sobotní výsledek, čeho jsme dokázali předtím, to mě nezajímá."

Sochaux se bude snažit zabrat pod novým trenérem - kvůli katastrofálním výsledkům byl totiž odvolán Mehmed Baždarević a na jeho místo provizorně nastoupil asistent Éric Hély. Ten se při zachraňování tradičního klubu pořádně zapotí - letošní účastník Evropské ligy už na záchranu ztrácí 5 bodů a poslední vítězství zaznamenal 6. listopadu proti Lyonu..

Velezkušený gólman a kapitán mužstva Teddy Richert ve změně na trenérském posu vidí pozitiva; i přesto nicméně apeluje, aby se hráči soustředili sami na sebe. "Na hřišti hrajeme my, a my bychom měli získávat body, ne komentovat situaci v klubu a polemizovat nad tím, jestli to bylo nebo nebylo správné rozhodnutí."

"Máme chuť se ukázat. Trenér poukázal na některé aspekty, jako je odhodlání, síla a ukázání temperamentu. Všechny nás varoval, že chceme-li zůstat v Ligue 1, musíme se snažit na hřišti - jednoduše být lepší," uzavřel Richert.

Domácí kvůli zranění přišli o dva členy základní sestavy - Bertrand Laquait ani Yannick Sagbo se na trávníku neobjeví, stejně jako Saša Cilinšek a Youssef Adnane. Fit jsou naopak Fabrice Ehret a Mohammed Rabiu. Co se hostů týče, vzpruhou by mohl být návrat největší hvězdy Marvina Martina po disciplinárním trestu; Hély však bude muset odkroutit své první "velké" utkání bez pomoci celé legie zraněných hráčů, mezi něž patří Bréchet, Perquis, Mouyokolo, Carlao, Mikari a Cros.
Évian TG - pravděpodobná sestava:
Andersen - Dja Djédjé, Mongongu, Cambon, Wass - Govou, Poulsen, Sorlin, Barbosa - Bérigaud, Khelifa
FC Sochaux - pravděpodobná sestava:
Richert - Corchia, Peybernes, Banana Yaya, Sauget - Boudebouz, Martin, Doubai, Bakambu - Butin, Maïga
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.80 - 3.40 - 4.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Olympique Lyon - Lille OSC  (sobota 21:00)
Lyon zažívá krušné období, vypadl v Lize mistrů už v osmifinále a ani doma se mu příliš nedaří. Teď ho prověří úřadující mistr z Lille..

A Rémi Garde burcuje své svěřence, aby vítězstvím dali zapomenout na ostudu na Kypru, po níž do čtvrtfinále milionářské soutěže postoupil tamní APOEL. "Utkání proti Lille je důležité," prohlásil lakonicky mladý trenér. "V lize nám nyní zbývá odehrát 12 zápasů. Tohle je pro nás příležitost vrátit se zpátky na vítěznou vlnu, zlepšit psychiku v kabině."

Ligová účast Lyonu v sezoně 2011/12 je zatím prachbídná. Jeden z kandidátů na titul je momentálně až sedmý, na svého dnešního protivníka (trůnícího na třetí příčce, poslední zajišťující kýžený postup do LM) ztrácí plných 7 bodů a naposledy nechal všechny body na Stade Marcel Picot v Nancy. To také znamenalo, že na vítězství na půdě l'Hexagone čekají Les Gones už 5 zápasů, nejdéle od prosince 2009!

Rémi Garde prohlásil vypadnutí z Ligy mistrů za obrovské zklamání. "Hodně toho litujeme," neskrýval rozladění nad penaltovým vyřazením z dvojutkání, které mohlo týmu trochu vylepšit prozatím zpackanou sezonu. "Nyní doufám, že se hráči z této porážky poučí. Není to příjemné."

Lille je na tom sice lépe, ale ani u nich se nedá hovořit o nějaké zázračné formě, a myšlenky na mistrovský titul se také pomalu rozplývají. Mohou za to zejména zápasy se slabšími soupeři, jako naposledy proti Auxerre, kde si Garciovi svěřenci nechali vzít hned dvoubrankové vedení. Bodová ztráta Les Dogues na vedoucí příčku činí stejně jako ta Lyonu na Ligu mistrů - 7.

Benoït Pedretti si podruhé za sebou zahraje proti bývalému klubu - proti AJA to bylo bez vítězné tečky, co nyní s Lyonem? Kreativní záložník už v titul sice nevěří, ale zato podotýká, že vítězství na půdě velkoklubu od řeky Rhony může znamenat dvě věci - zvýšení sebevědomí a definitivní odstřelení Les Gones z boje.

"Titul na nás nezáleží," ví Pedretti. "Budeme se ale snažit pohlídat si třetí místo. A abychom to dokázali, musíme se vyvarovat bodových ztrát, jako v posledních dvou kolech. Tohle bude důležitý zápas - pokud zvítězíme, budeme mít náskok už 10 bodů, což bude pro Lyon velmi obtížné stáhnout. Jsou naším soupeřem, a tohle je příležitost vyřadit jej z boje."

A že se to povést může, je jasné při pohledu na marodku Lyonu, na níž vysedává Yoann Gourcuff a nejistý je i start Lovrena. Na druhé straně bude Garcia postrádat suspendovanou posilu z Palerma, Maura Cetta.
Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:
Lloris - Reveillere, Cris, Lovren, Cissokho - Gonalons, Källström - Briand, Grénier, Lacazette - Gomis
Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Landreau - Debuchy, Rozehnal, Chedjou, Béria - Mavuba, Balmont, Pedretti - Cole, Roux, Hazard
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.40 - 3.25 - 2.90
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
AC Ajaccio - Olympique Marseille  (pátek 20:00)
OM v poslední době trpěl. V lize prohrál již třikrát v řadě a ztratil možná díky tomu šanci na to bojovat ještě o titul. Ajaccio naopak horoucně soupeří o záchranu a aktuálně je na první sestupové příčce. Domácí naposledy na půdě PSG nehráli úplně špatně, byť prohráli 1:4, tentokráte by však měli mít proti Marseille větší šanci.

Jen díky gólu Hoaraua z 86. minuty a Neneho z minuty devadesáté vypadá konečná porážka Ajaccia v Parku princů tak špatně. Teď ale bude mít proti dalšímu favoritovi hned několik výhod - tou první je domácí publikum. Tou druhou je vlastní vůbec ne špatná forma. A především mu může hrát do karet špatné rozpoložení soupeře.

Tři zápasy a ani jeden bod. A to přitom Deschampsobo mužstvo nenarazilo na nikoho z absolutní špičky. Snad jen Toulouse se stále drží v horní polovině tabulky. Porážky na půdě Brestu a v úterní dohrávce na půdě Évianu Thonon Gaillard jsou ale neomluvitelné. Nyní je Olympique až na osmém místě tabulky!

Ztráta na první PSG se už vyšponovala na rozdíl šestnácti bodů. Třetí příčka, kterou aktuálně drží Lille, je vzdálena na osm bodů. Marseille opravdu nutně potřebuje z tohohle zápasu uhrát co nejlepší výsledek. Nejen díky tomu, jak špatně na tom teď je, ale aby se dobře naladila na osmifinálový zápas Ligy mistrů s Interem, který jí čeká příští týden.

"Musíme si celou situaci s hráči objasnit v klidu. Nebudu upadat do beznaděje, není to můj styl. Ano, jsme osm bodů za třetím místem a nebude to pro nás snadné. Ale já pořád věřím, že máme dobré hráče s potřebnými kvality," uvedl v rozhovoru prezident klubu Vincent Labrune. "Hráči musí ukázat, co v nich je. Oni už to ale jednou udělali - v říjnu."

Alespoň Deschampse může těšit návrat nejlepšího střelce Loica Rémyho, bez nějž byl díky jeho zranění podkolenní šlachy celkem čtyři neúspěšná kola. Zraněný je sice André Ayew, na Inter by ale měl být připravený. Zpět po problémech se stehnem je také Valbuena a rovněž i Stéphane Mbia.

Ajaccio je sice v sestupovém pásmu, nemělo ovšem úplně jednoduchý los. Na rozdíl od svých konkurentů hrálo s Montpellierem i PSG. Z posledních pěti utkání vyhrálo pouze 2:1 nad Dijonem. Nyní ho čeká rovněž těžký sok a příští víkend kupříkladu jiný velkoklub v podobě nevyzpytatelného Bordeaux.

"Bez ohledu na to, kdo proti nám stojí, si musíme udržet domácí formu," vyzýval záložník Mostefa Sbaa. "Marseille je stále velký klub v naší lize bez ohledu na to, jaké má aktuální výsledky. Nesmíme jí dát šanci chytit dech. Doufám, že nám také fanoušci hodně pomohou. Někteří nevěří, že jsou na hřišti slyšet, ale já je slyším velmi dobře a moc mi to pomáhá."
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.00 - 3.25 - 1.95
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Paris Saint-Germain26167348:2655
2.Montpellier HSC26166449:2654
3.Lille OSC261211345:2947
4.Stade Rennes26127736:3043
5.AS Saint-Étienne26127733:2843
6.Toulouse FC26127728:2343
7.Olympique Lyon261241041:3440
8.Olympique Marseille26109734:2639
9.Girondins Bordeaux2699831:3036
10.Évian Thonon Gaillard2689937:3733
11.Valenciennes FC26871127:2831
12.Stade Brestois26515622:2230
13.SM Caen26771230:3728
14.FC Lorient26691124:3427
15.Dijon FCO26761331:4527
16.OGC Nice26681225:3026
17.AS Nancy-Lorraine26681224:3526
18.AC Ajaccio26681228:4726
19.AJ Auxerre264111132:4023
20.FC Sochaux26491323:4121

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (124)

Přidat komentář
poz3n

Teda ta fotka jak nějakej naštvanej bohatej Rus

Reagovat
domingo

Reagovat
smazaný uživatel

Trenér házenkářú z Marseille. Tip: 1:1 ;Marseille 3 zápasy bez vstřeleného gólu a bez bodu! Ted už by měla když se jim vrátí ten drak Remy.

Reagovat
smazaný uživatel

7 kometnů a zase jenom o fotce.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Didier Deschamps haze mic jako holka..

Reagovat
Stiksxx

a jak ho hážou chlapi?

Reagovat
smazaný uživatel

Absolutne jsi nepochopil odkud tato veta je. Tvuj nizsi intelekt budiz tvoji omluvou..

Reagovat
smazaný uživatel

Co mě fotíš, tady máš hajzle!

Reagovat
smazaný uživatel

on ma s tou loptou zabije

Reagovat
smazaný uživatel

Od té doby co odešel Sochaux Ideye Brown do Kyjeva a Metalist je venku rozprášil 0:4 jsou v lize na poslední místo.Nechápu,přitom minulou sezonu to tak šlapalo...

Reagovat
Langi

Dnes se to musí zlomit...Allez OL

Reagovat
Israha

Já očekávám zase nějakou divokou remízu 3:3 nebo 4:4...a druhá možnost je 0:0 a nuda k uzívání z obou stran Anyway, tohle bude remízový zápas.

Reagovat
Langi

možný je cokoliv...klidně i výhra Lille...ale doufám ve štastnej konec

Reagovat
Israha

A Bordeaux zabrat! Je potřeba ty kopáče z Brestu srazit tam, kam patří - do druhé ligy.

Reagovat
Langi

Brest zas remizuje

Reagovat
Godwinson

Lyon musí, to jinak nejde, dnešní prohra by je asi z těch bojů vyřadila, vzhledem k tomu, že mají tuším všechny soupeře venku.

Jinak už se spekuluje, že Sissoko po sezóně opustí Toulouse :) Marseille nebo Lyon by tím mohli vyhrát v loterii, vzhledem k tomu, že už se trochu stáhl a budu dostupnější.

Reagovat
Langi

Reagovat
Godwinson

*bude

Reagovat
smazaný uživatel

Kdyby přišel Sissoko byl by to sen a mohlo by se začít hrát 4-2-2-2 zase, ale moc tomu nevěřím.

Reagovat
Langi

dalo by se i 4-2-3-1 s Fofanou a Gonalonsem na DM a před nima někdo jako Sissoko nebo Belhanda, každopádně takováhle posila by bodla

Reagovat
smazaný uživatel

no snád to dnes vyhráme ,! remíza je prehra !! musíme vyhrat ALLEZ OL !!

Reagovat
smazaný uživatel

Lloris, Réveillère, Cris, Lovren, Dabo, Grenier, Gonalons, Bastos, Källström, Lisandro, Lacazette.

Reagovat
smazaný uživatel

Kdyby si někdo tu komedii neuměl představit http://on.fb.me/yE1qKo

Reagovat
Langi

twl to je prostě nemožný Kim na křídle a za ním Dabo

Reagovat
Godwinson

Tohle je nesmysl, ne? Nebo je to oficiální?

Reagovat
Langi

boha jeho...za co?? ...uplně zbytečný stavět Kima když střed by v pohodě zvládnul Clem, měl hrát od začátku Ederson nebo Gomis, protože stejně Alex bude na křídle a ty dva se budou motat ve středu...Dabo je škoda slov

Reagovat
smazaný uživatel

v predošlích zápasoch som si myslel ze horšie sa zostava poskladat už nedá .. bol som na omyle dá !! tu je

Reagovat
Langi

Kim na křídle nebude to prostě nejde

Reagovat
smazaný uživatel

Stejně to bude normální 4-2-3-1, spíš to je nějaký renonc

Reagovat
Langi

bude no...akorát Kim nemusel hrát vůbec...Greniér umí v pohodě zahrát i MC, mohli sme zkusit druhej hrot Gomise

Reagovat
smazaný uživatel

nakoniec to bude ze stred bude Gonalons-Kallstrom a na AM Grenier a v predu Bastos-Lisandro-Lacazette... mozno to len zle poskladali...ale tak je to asi najrealnejsie ...

Reagovat
Langi

taky to tak vidim

Reagovat
Godwinson

Digne opět v základu, sakra, to snad naladím.

Reagovat
smazaný uživatel

Dnes najvacsia pravdepodobnost asi , ze Dabo bude vylučený

Reagovat
smazaný uživatel

nejaký link pls

Reagovat
Langi
Reagovat
smazaný uživatel

dakujem langi

Reagovat
Langi

Alex

Reagovat
Langi

Dabo centroval...neni možný

Reagovat
smazaný uživatel

to fakt nieje mozne

Reagovat
Langi

ale parádní gól...Alex naprosto sám ve vápně, nikdo ho nebránil

Reagovat
smazaný uživatel

Ferguson na tribune

Reagovat
Langi

Hazard

Reagovat
smazaný uživatel

Joe Cole

Reagovat
smazaný uživatel

Dabo

Reagovat
juninho8

Reagovat
Langi

Reagovat
smazaný uživatel

Ten Källström fakt hraje z křídla...omg

Reagovat
Langi

já to nechápu...zrovna na křídle mohl nastoupit nějaký křídelníka ne Kallstrom, máme jich kdyžtak dost

Reagovat
smazaný uživatel

oj kalstrom mohol krajšie zamierit

Reagovat
Langi

tak teď si je povodili celou obranu

Reagovat
smazaný uživatel

Lichááááá...

Reagovat
Langi

Lille vzadu trošičku hoří

Reagovat
smazaný uživatel

je táááááááá Kallstom, Bastos, Lacazette jak pan pri tukol a Licha s prehladom..

Reagovat
smazaný uživatel

huuu paráda .. a teraz to dufam udržíme !!!

Reagovat
Langi

ještě přidáme 1 nebo 2...Lille hraje vzadu katastrofálně, momentálně hůř než my

Reagovat
juninho8

tak toto povedat je odvaha nekukam zapas...skoda...to by som teda chcel vidiet

Reagovat
juninho8

a nevedel jeden banan padnut aj na Cypre? ale nevadi..nech padaju aspon teraz

Reagovat
smazaný uživatel

A už se vezem ..jak jinak než z rohu?

Reagovat
juninho8

a v 45. minute

Reagovat
smazaný uživatel

akurat som povedal, nedostat gol, nadstavene minuty to su nase... (PSG)

Reagovat
smazaný uživatel

ach gol do šatne je velmi pre OL negatívny ... no teraz to bude ovela tažšie ,, škoda ze sme to neustrážili do konca

Reagovat
Langi

ach jo...proč tohle prostě...

Reagovat
smazaný uživatel

Z těch standartek jednou dostanu infarkt

Reagovat
smazaný uživatel

ide vám stream??

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

posraný sudi, Lovren čisty zákrok od krásy a on faul a aj žltá..

Reagovat
Langi

komedianti

Reagovat
Langi

Rémi docela nasranej

Reagovat
smazaný uživatel

Omg....Bastus

Reagovat
Langi

to je škoda

Reagovat
Godwinson

Tak co, pánové? Kdo vyhraje? Nějak jsem to nestihl zapnout.

Reagovat
smazaný uživatel

Remíza, v nastaveném čase na 2:2 snižuje Payet ale bylo by to hodně nespravedlivé

Reagovat
Langi

to už neřikej ani v legraci

Reagovat
smazaný uživatel

Cris mu naložil

Reagovat
smazaný uživatel

cris velmi zariskoval

Reagovat
smazaný uživatel

nechtiac to bolo

Reagovat
smazaný uživatel

Bože, to je zápas

Reagovat
smazaný uživatel

Namiesto Kima by tam mohol Remi poslat Edersona alebo Gomisa

Reagovat
juninho8

nieze nam Fergusson vykupi po tomto zapse polku timu ale tak niektorych hracov by som mu dal aj zadarmo na cele s veleksuenym kapitanom

Reagovat
Langi

škoda že nenastoupil Mensah, určitě by se mu líbil

Reagovat
Godwinson

Reagovat
smazaný uživatel

ten keby mal hrat tak sa urcite zrani na rozcvicke

Reagovat
juninho8

a mozno by bral aj Gourcuffa keby nebol zraneny este za pomerne slusne peniaze lebo ak to takto pojde dalej tak odide za centy alebo vobec a bude sa trapit

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak Lacazette na hrotu s Lisandrem je paráda chtělo by to jedno pořádné křídlo koupit a útok by byl vystaraný

Reagovat
Godwinson

Snad tam není Ferguson kvůli Hazardovi, to by bylo největší zklamání léta.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

I když je fakt, že do United ještě nechtěl jít, poslední velkoklub, ve kterém je jeho snem hrát

Reagovat
Godwinson

Reagovat
smazaný uživatel

rozhodca je velmi slabý .. chce to edersona aby nafilmoval penaltu

Reagovat
smazaný uživatel

Tak si Hazard skočil a podržel si holeň no

Reagovat
Langi

kurva fix rozhodčí to posral

Reagovat
smazaný uživatel

no a presne toto ederson dokáze robit !! len nie ked je na lavičke

Reagovat
smazaný uživatel

Hazard ho preskocil a tukol spicku o lovrenovu nohu

Reagovat
smazaný uživatel

a prvu zltu kartu dostal nepravom

Reagovat
Godwinson

Ale to ne, červená a ještě pro Lovrena ...

Reagovat
Godwinson

Simulant!

Reagovat
juninho8

zle je :D chudak Lovren....nehra 100 rokov a teraz si azse nezahra...a to este nepravom ako vravite

Reagovat
juninho8

aspon ho nekupi Śaňo

Reagovat
Langi

zasraný komedianti simulantský...na to že ani jeden zákrok nebyl na kartu...Lille

Reagovat
Godwinson

Garde Pěkný dvojstřídání.

Reagovat
smazaný uživatel

no dufajme ze to už zvládneme !!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Dabo to podle mě nedohraje taky

Reagovat
Godwinson

Hugo

Reagovat
smazaný uživatel

průměrák

Reagovat
Godwinson

Ještě teď mě z té debility bolí oči :))

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Godwinson

Chedjou

Reagovat
smazaný uživatel

Ty vole 4 minuty? bych dal maximálně dvě

Reagovat
Godwinson

Fantastická čistá a bolestivá kosa Fofany, takhle to má vypadat :)

Reagovat
smazaný uživatel

Joooo parádní hra, skvělě ubráněno, kupa štěstí, kupa smůly a hlavně výhra. Zápas jak má být

Reagovat
smazaný uživatel

není reakce

Reagovat
juninho8

prezili sme nastaveny cas...no ja neverim

Reagovat
smazaný uživatel

ALELUJA

Reagovat
Langi

a Lille má kulový

Reagovat
smazaný uživatel

Lovren

Reagovat
smazaný uživatel

no super ! dufam ze táto výhra nás nakopne do buducna !

Reagovat
smazaný uživatel

Dnes rozhodca strasne slabý, vela čistých zákrokov alebo na hrane ktore sa nedali zapískat no aj tie zappískal, Lovrenove žlté, tak mozno ta druha ale ta prva nebol ani faul, ved on keby mal pískat anglicku ligu , kde sa vela zakrokov pusta a hraje sa tvrdy futbal tak by ho po 5 minutach odvolali...

Reagovat
smazaný uživatel

Ten druhý, kdy si Hazard skočil?

Reagovat
smazaný uživatel

tak to bolo take...na faul hej ale na kartu ani nie..ved hazard ho perskocil a spickou kopacky sa dotkol lovrena a spadol a zakrical ako keby mu noha klapla do pasce na medvedov...

Reagovat
Langi

rozhodčí vždycky pískají proti nám, to je takovej evergreen týhle sezóny

Reagovat
smazaný uživatel

aj ja som si to všimol ... ale tento rozhodca myslim ze nebol zaujatý proti nám ale bol naozaj slabý .

Reagovat
Godwinson

Sissoko

Tak Dijon by to mohl dát.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele