Ligue 1 - preview 25. kola

25.02.2012, 09:38, aktualizováno 26.02.2012, 09:10
Previews
Lille se může přiblížit vedoucímu duu, jelikož Paříž včera remizovala v Lyonu, obhájce titulu dnes bude bojovat na půdě Rennes. Nahoru se postupně posouvá Marseille, na další tři body Deschampsovi svěřenci myslí v Brestu, Toulouse změří síly se Sochaux.
Stade Brestois - Olympique Marseille  (neděle 17:00)
André Ayew bude v Brestu slavit takové marseillské narozeniny. Pokud zasáhne do hry, a to jako že na devadesát devět procent ano, bude to jeho 100. zápas v dresu Olympiqueu. Přitom jeho gól, kterým nakonec svěřenci trenéra Didiera Deschampse vyhráli první osmifinálový duel Ligy mistrů nad Interem, by se hodil i v neděli.

Hosté by potřebovali vítězství jako sůl. Na čele tabulky totiž začíná být pořádně zhuštěný prostor a Brest není tím týmem, kterého by Marseille nemohla porazit. Jenže pozor! SB29 patří před vlastními fanoušky k vůbec nejnepříjemnějším celkům. Vždyť vyhrát tam letos dokázalo pouze vedoucí PSG.

Domácí celek právě spoléhá na své prostředí. A také na to, že většinu výsledků dotáhne alespoň do remízového konce. Zatímco ostatní z Ligue 1 nemají na kontě ani deset remíz, Brest už jich stihl nasbírat čtrnáct. Proto, že pouze šestkrát prohrál, se sice drží až na třináctém místě, ovšem do sestupového pásma ještě nikdy nespadl.

Marseille má aktuálně velkou fazónu. Jenže to, co pokazila na podzim, nyní horko těžko dohání. Rennes, Lyon, St. Étienne jsou na tom hodně podobně, Lille už je dokonce vzdáleno na rozdíl šesti bodů. A to je právě ten problém. Třetí Dogy totiž drží poslední postupovou pozici do kvalifikace Ligy mistrů.

Deschamps má nově jeden problém. Na tři týdny se totiž zranil nejlepší střelec Loïc Rémy. I bez něj však OM dokázal proti Interu uspět. Druhý nejproduktivnější hráč André Ayew vsítil jedinou branku utkání ve druhé minutě nastavení. Ghanský útočník věří, že s francouzským velkoklubem může dokázat velké věci.

"To, čeho už klub dosáhl, je velké. Můj otec (Abedi Pele) hrál za Marseille a vždy z ní cítil odhodlání a touhu," uvedl Ayew. "Stále nám nabízí překonávat sami sebe - a díky tomu vítězíme." Deschampsův tým jinak vstupuje do utkání s Brestem se sérií devíti neprohraných utkání v řadě. V šesti z nich přitom zvítězil.
Stade Brestois - pravděpodobná sestava:
Elana - Baysse, Martial, Zebina, Daf, Guidileye, Sissoko, Grougi, Khaled, Lesoimier, Ben Basat
Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
Mandanda - Fanni, Diawara, N'Koulou, Morel, Cheyrou, Valbuena, Kaboré, Amalfitano, A. Ayew, J. Ayew
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.80 - 3.10 - 2.05
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Toulouse FC - FC Sochaux  (neděle 17:00)
Odčinit poslední domácí porážku se St. Étienne a co nejvíce se přiblížit pohárovým pozicím. To je jediný cíl fotbalistů Toulouse. Sochaux by jim přitom nemuselo stát tolik v cestě, v tabulce je totiž úplně na dně. Jenže jsou to právě hosté, kdo především potřebuje nějaké ty body, jinak může dojít k tomu nejhoršímu - sestupu.

TFC je před vlastními fanoušky hodně silné. Nejenže během dvanácti utkání inkasovalo jen sedmkrát, sedmkrát také doma vyhrálo. Tolik vítězství nemá třeba Marseille ani Bordeaux. Celky z dolní poloviny tabulky přitom na Stadium Municipal poslední dobou nejsou úspěšné. Prohrál tam Évian Thonon Gaillard nebo i Caen.

Domácí naposledy slavili úspěch na půdě Nancy. Tam zvítězili jednoznačně 3:0, přičemž během dvaceti minut vedli už o dvě branky. Aktuálně jsou v tabulce na osmém místě v těsném kontaktu s pohárovými příčkami. Na trojici Rennes, Lyon a Marseille ztráta činí pouze dva body.

Bilance mezi oběma týmy je vyrovnaná, přesto se Sochaux může pyšnit dvěma výhrami nad svým soupeřem. Na podzim přitom nad ním získalo jeden z nejlepších výsledků sezóny, a to když vsítili Toulouse hned tři branky, dvě z nich si na své konto připsal Modibo Maïga. V loňské sezóně rozhodl venku o jeho vítězství jedinou trefou rovněž Maïga.

Hostující celek je na tom aktuálně s formou jinak hodně, hodně špatně. Naposledy ve středeční dohrávce doma nestačil Lille a podlehl mu těsně 0:1. Kolo předtím remizoval v nudném zápase 0:0 s Auxerre. Na ligové tři body čeká od 6. listopadu, kdy porazil senzačně Lyon 2:1, tedy jedenáct utkání v řadě.
Toulouse FC - pravděpodobná sestava:
Ali Ahamada - Aurier, Congré, Abdennour, M'Bengue, Regattin, Didot, Capoue, Sissoko, Machado, Riviére
FC Sochaux - pravděpodobná sestava:
Cros - Corchia, Perquis, Peybernes, Sauget, Doubai, Martin, Banana, Boudebouz, Bakumbu, Maïga
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.55 - 3.50 - 7.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Stade Rennes - Lille OSC  (neděle 21:00)
Lille stále věří, že může obhájit ligový titul. Ze třetí pozice totiž ztrácí na vedoucí PSG jen šest bodů a to není nic, co by nebyli Dogy schopné dohnat. Jenže musí pokračovat ve stávajících výsledcích, třeba jako při středečním vítězství na půdě Sochaux. V Rennes je ale čeká pořádně těžká zkouška.

Hostům hodně pomohla remíza 2:2 mezi dvěma vedoucími celky PSG a Montpellierem z minulého kola. Právě díky tomu se mohli v dohrávce v Sochaux dotáhnout na oba celky a to díky jediné brance Nolana Rouxe ze 76. minuty splnila. Byla to pro ně třetí výhra z posledních čtyř zápasů, v půlce února pouze prohráli v divoké přestřelce 4:5 Bordeaux.

"Teď jsme stále ve hře. Budeme i nadále motivováni a budeme se snažit o to, abychom sezónu zakončili úspěšně a dosáhli našich největších cílů," sliboval gólman Mickaël Landreau. "Zareagovali jsme na porážku od Bordeaux skvěle. V Lorientu i Sochaux jsme získali šest bodů a to je pozitivní."

SRFC je přímý konkurent Lille v boji o nejvyšší příčky. I když se mu v poslední době příliš nedaří a ztrácí na něj šest bodů. Prohrál totiž jak doma s Marseille, tak naposledy v St. Étienne. Tam přitom utrpěl hodně překvapivý debakl 0:4. "Rennes se bude chtít zvednout ode dna. Letos mělo velmi dobré výsledky," dodával Landreau.

Domácí nemají s Lille příliš příznivou bilanci. Od roku 2003 nad ním zvítězili z devatenácti utkání jen v jednom případě! Stejně jako jejich soupeř i Rennes před nedávnem doma skolilo Sochaux. Bylo to před dvěma týdny. "Lille je jedním z nejlepších mužstev v lize. Má vítěznou morálku a tou my zatím ještě nedisponujeme," říkal trenér Fréderic Antonetti.

Jeho mužstvo se nebude moci bát Balmonta, který má stále problémy se stehnem. Zpět v týmu je ale Chedjou, který do středeční dohrávky nezasáhl. "Budeme hrát velmi rizikový zápas. Ale my vlastně bojujeme v každém zápase a riskujeme. Hrajeme navíc stále otevřeně - tvoříme si šance, ale někdy je neproměníme," dodal domácí stratég.
Stade Rennes - pravděpodobná sestava:
Costil - Danzé, Apam, Kana-Biyik, Théophile-Catherine - Ekoko, Pajot, Féret, M'Vila, Pitroipa - Erdinc
Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Landreau - Debuchy, Cetto, Chedjou, Béria - Cole, Gana Gueye, Mavuba, Pedretti, Hazard - Roux
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.60 - 3.10 - 2.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Montpellier HSC - Girondins Bordeaux  (sobota 19:00)
Dva týmy, kterým se poslední dobou mimořádně daří. To jsou Montpellier a Bordeaux, kteří se utkají v důležitém duelu, v němž půjde domácím o titul a hostům o poháry...

Trenér průběžně druhého celku tabulky René Girard nepopírá, že jeho tým je už nepochybně zapojen do honu za mistrovskou trofejí, a to i přesto, že naposledy pohrdl šancí vyšvihnout se do čela tabulky. Naposledy v Paříži totiž "pouze" remizoval 2:2 a zůstává tak o bod za svým posledním soupeřem. Vyrovnávací gól přitom výrazně bohatší a hvězdnější PSG vstřelilo až v 88. minutě...

Pro La Paillade to byla vůbec první ztráta bodů od 21. prosince, což je zároveň datum jejich poslední prohry (přišla na hřišti Évianu). Domácí tedy mají skvělou formu, a Girard vyzývá mužstvo, aby se soustředili na Bordeaux.

Těm se totiž nedaří o moc hůře: v posledních dvou utkáních porazili dva favority na titul, když nejprve ve strhující oslavě fotbalu urvali výhru 5:4 v Lille a následně před vlastními fanoušky přehráli 1:0 Lyon. Dočká se bordeauxská série vítězství nad předními týmy třetího pokračování?

Girard to nevylučuje; utkání podle něj bude mimořádně těžké. "Je pravděpodobnější prohrát nyní s Bordeaux než naposledy s PSG," vysekl Les Girondins velkou poklonu. "Liga ještě neskončila a místa pro Ligu mistrů jsou stále otevřená. Titul ještě nebyl nikomu udělen. Teď je před námi úkol, na jehož konci můžeme mít o tři body více, a ten úkol je stejně důležitý jako ten v Paříži," shrnul domácí lodivod.

"Ztrácíme pouze bod na čelo, musíme zůstat soustředění. Udržet se ve vrchní pětce bude těžké; to bylo jasné od začátku sezony," připomněl však, že jeho cíle jsou stále relativně skromné. A co si René Girard myslí o možném titulu? "Pokud budeme hrát jako doposud - proč ne?"
Montpellier HSC - pravděpodobná sestava:
Jourdren - Bocaly, Hilton, Yanga-Mbiwa, Bedimo - Estrada, Stambouli - Camara, Belhanda, Utaka - Giroud
Girondins Bordeaux - pravděpodobná sestava:
Carrasso - Mariano, Sané, Planus, Ciani, Trémoulinas - Obraniak, Plašil, N'Guemo, Maurice-Belay - Gouffran
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.88 - 3.30 - 4.25
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
OGC Nice - SM Caen  (sobota 19:00)
Fotbalisté Nice by měli konečně zabrat. Jinak to s nimi v boji o záchranu nemusí dopadnout vůbec dobře. To Caen je na tom naopak o hodně lépe. Díky poslednímu vítězství 2:1 nad Auxerre ve středeční dohrávce se posunulo na jedenácté místo tabulky a má šestibodový náskok na sestupové pásmo. Svou formu chce potvrdit i o tomto víkendu.

OGC z posledních pěti zápasů vydoloval jen dva body. Jen díky lepšímu skóre není oproti Sochaux poslední. Domácí přesto zatím nemusí nijak panikařit, do konce sezóně je ještě spousty času a ztráta na ostatní není nijak vysoká. Přesto by tak důležité zápasy, jakým určitě bude i to s Cean, měli zvládat lépe, pokud se chtějí v Ligue 1 udržet.

Svěřenci kouče Francka Dumase můžou být aktuálně klidní. Drží se ve středu tabulky, a pokud zvítězí i v Nice, jejich třicet bodů bude výborná pozice pro záchranu ve zbývajících kolech. "Mentalita týmu se během dvou týdnů posunula kupředu. Hráče nemusím držet za ruku, zachrání se sami," říkal v rozhovoru pro www.ligue1.fr hostující stratég.

SMC během tří kol získal hned sedm bodů včetně senzační výhry v Lyonu. "Potřebovali jsme jiskru a právě ta zažehla v Lyonu. Jenže naše výsledky jsou nevyzpytatelné, takže nic není jisté," dodával Dumas. Poslední skalp Auxerru hodnotil pozitivně. I když... "Byl bych raději, kdybychom ten zápas rozhodli už dříve. Ale touha po vítězství nám pomohla uspět."
OGC Nice - pravděpodobná sestava:
Ospina - Clerc, Gomis, Civelli, Monzón - Grandin, Coulibaly, Digard, Anin, Mounier - Mouloungui
SM Caen - pravděpodobná sestava:
Thébaux - Vandam, Sorbon, Hertaux, Montaroup - Hamouma, Proment, Frau, Seube, Bulot - Nabab
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.91 - 3.20 - 4.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AC Ajaccio - Dijon FCO  (sobota 19:00)
V souboji nováčků mezi Ajacciem a Dijonem půjde hlavně o zisk nějakých těch bodů do boje o záchranu. Domácí mají hodně solidní formu, nicméně i hosté si drží svůj standard a do sestupového pásma ještě zatím nespadli. Zatímco v posledním kole korsický celek doma pouze remizoval, hosté si připsali pohodlné vítězství 3:0 nad Nice.

A je pravda, že Ajaccio nebylo příliš nadšeno z toho, že před vlastními fanoušky urvalo z duelu s Brestem jen bod. "Byli jsme zklamaní. Chtěli jsme tři," potvrdil kapitán Jean-Baptiste Pierazzi. "Ovládali jsme hru, nehrozilo nám nebezpečí. Jenže jsme také narazili na pevnou defenzívu soupeře. Chyběl kousek ke štěstí."

Přitom kdyby Eduardo v 84. minutě proměnil penaltu, mohlo být o hodně lépe. Přesto se domácím od prosince prostě daří. Z posledních osmi kol prohráli pouze jednou a to na půdě o titul bojujícího Montpellieru. I když nyní by nad Dijonem rozhodně chtěli zvítězit, jelikož si během uplynulých tří kol připsali na své konto pouze dva body.

"Po zápase s Brestem jsme chtěli hrát ihned a toužili po vítězství," prozradil Pierazzi. "Stejně jako my i Dijon bojuje o záchranu. Takže to nebude snadné. Budeme muset být agresivní a plně se soustředit. Musíme přece jenom dohnat nějaké ty vroubky z předchozích zápasů. Ale těšíme se, až ty tři body získáme," vzkazoval soupeři.

Hosté jsou aktuálně o tři příčky a tři body čtrnáctí. Měli menší výsledkovou krizi během minulých tří kol, vše ale napravili poslední skalpem Nice. "Ajaccio mělo naposledy doma dvakrát problémy s Nice i Brestem. Pořád je to ale dobrý tým," uvedl kouč Patrice Carteron. "Vždy je na Korsice těžké vyhrát. Musíme být hlavně dobří v defenzívě, v ofenzívě totiž tolik problémů nemáme."
AC Ajaccio - pravděpodobná sestava:
Ochoa - Diawara, Medjani, Poulard, Bouhours - André, Mostefa Sbaa, Cavalli, Pierazzi, Tibéri - Eduardo
Dijon FCO - pravděpodobná sestava:
Reynet - Varrault, Méité, Souprayen, Diabaté - Kone, Corgnet, Kakuta, Kumordzi, Bauthéac - Jovial
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.45 - 3.00 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Valenciennes FC - FC Lorient  (sobota 19:00)
Tradice posledních let nasvědčuje, že zápas mezi Valenciennes a Lorientem by mohl být hodně atraktivní - obě mužstva totiž mají leccos společného.

S minimálními prostředky bojují už řadu let v elitní společnosti, kde sbírají dlouhodobě vynikající výsledky (vzhledem k možnostem) a navíc se prezentují ofenzivním a oku příjemným fotbalem. Za styčný bod bychom mohli označit i letošní formu, která není ani u jednoho z týmů zrovna ideální...

...a hůř jsou na tom rozhodně hosté z Lorientu, kteří tak do utkání vstupují z pozice papírového outsidera. Trenér Christian Gourcuff ujistil hráče, že nemá cenu svádět špatné výsledky na nedostatek štěstí. Les Merlus čekají na vítězství už 9 zápasů a na sever tak jedou s pořádně zamotanými hlavami.

Je to jejich třetí výlet na hřiště soupeře v osmi dnech; předchozí utkání v Lille a vložené v Saint-Étienne oranžoví prohráli a propadli se na dvanácté místo; Valenciennes je desáté. Gourcuff se k situaci vyjádřil pro oficiální stránky FCL: "Musíme se zotavit. Tři zápasy v tak krátkém období jsou těžký úkol, a prohrát první dva zrovna nepomáhá, ale musíme to hodit za hlavu. Zbývá ještě 14 utkání, a na ty je třeba se soustředit."

"V Saint-Étienne jsme nehráli špatně a šli si pro dobrý výsledek, ale v klíčových bodech jsme nedokázali zaexcelovat,"
podotkl kouč, jehož tým prohrál na hřišti silného soupeře, který pošilhává po Lize mistrů, 2:4. "Něco podobného nás čeká i v nadcházejících zápasech, musí se proto projevit naše kvality."

Je to ale těžký úkol - Les Merlus vyhráli naposledy loni v listopadu. Valenciennes navíc mají třízápasovou sérii neporazitelnosti a naposledy dokázali remízou 1:1 obrat o body silné Marseille. Budou-li chtít vyhrát i tentokrát, budou však muset překonat kapitána a oporu hostí Fabiena Audarda, který se vrací do brány po vypršení disciplinárního trestu.
Valenciennes FC - pravděpodobná sestava:
Penneteau - Mater, Isimat Mirin, Gil, Bong - Sanchez, Cohade - Ducourtioux, Kadir, Danic - Pujol
FC Lorient - pravděpodobná sestava:
Audard - Gassama, Écuelé Manga, Koné, Mareque - Monnet-Paquet, Romao, Mvuemba, Barthelme - Emeghara, Autret
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.87 - 3.20 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Évian Thonon Gaillard - AS Nancy-Lorraine  (sobota 19:00)
Záchranářský souboj uvidí Annecy, kam přijíždí Nancy utkat se s místním Évianem o jeden z "šestibodových" zápasů kola.

Takové jsou předpoklady; Cédric Barbosa, záložník domácích, však utkání takovou váhu nepřikládá a nemyslí si, že jeho výsledek rozřeší sestupovou otázku. ÉTG je šestnácté a Nancy jen těsně nad ním, avšak to nemusí příliš znamenat, neboť spodní půlka tabulky je jako tradičně hodně stěsnaná a šest týmů od sebe dělí pouhé čtyři body.

To ovšem neznamená, že by utkání s Les Chardons nebylo důležité, a Barbosa to ví. "Je důležité bodovat doma," řekl pro oficiální stránky klubu, "a je dobře, že se nám to daří, protože venku jsme ještě nevyhráli. Proto jsou výsledky v takovýchto utkáních klíčové. Zápas nebude rozhodující, ale pochopitelně by bylo lepší, kdybychom získali co nejvíce bodů proti přímému konkurentovi."

"Jsme součástí takové mini-ligy,"
míní Barbosa. "Proti těmto týmům, s nimiž bojujeme o umístění, musíme získávat co nejvíce bodů. A pokud ne přímo vyhrát, rozhodně bychom neměli alespoň prohrávat. Rozhodující budou poslední tři zápasy."

Utkání bude mít mimořádně zvláštní příchuť pro domácího trenéra Pabla Correu; uruguayský kouč se k nováčkovi přestěhoval teprve v zimě, poté, co (už v létě) po devíti letech opustil právě Nancy.

A svého soupeře tak pochopitelně dobře zná. "Nancy hraje venku lépe než doma," připomněl protřelý lodivod známý fakt, podpořený i čísly: z letošních 5 výher červenobílí dosáhli 3 právě mimo vlastní stadion. "To by nás mělo varovat. Vést tým proti Chardons pro mě bude zvláštním zážitkem, ale to je teď podružné."
Évian TG - pravděpodobná sestava:
Andersen - Dja Djédjé, Angoula, Cambon, Rippert - Govou, Poulsen, Sorlin, Barbosa - Khelifa, Sagbo
AS Nancy-Lorraine - pravděpodobná sestava:
N'Dy Assembé - Sami, André Luiz, Puygrenier, Haidara - Karaboué, Sané, Mangani, Mollo - Niculae, Bakar
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.05 - 3.10 - 3.90
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
AJ Auxerre - AS Saint-Étienne  (sobota 19:00)
St. Étienne v posledních pěti kolech jasně naznačilo čelo tabulky: Mějte z nás strach. Poté, do ve středeční dohrávce skolilo doma Lorient, se posunulo na čtvrté místo tabulky a za sebou má Marseille, Lyon i Rennes. Auxerre naopak naposledy podlehlo Caen, a stále se tak nachází v sestupovém pásmu.

Devět bodů. Takový je aktuální rozdíl mezi Les Verts a první PSG. Ti z posledních pěti klání získali hned dvanáct bodů, porazili třeba venku Toulouse nebo doma Rennes, přitom podlehli jen na půdě obhájce titulu z Lille, kde se jim zápas vůbec nepodařil. Tým je ale v naprosté pohodě. A hodlá to potvrdit i proti malátnému Auxerre.

"Moc dobře víme, co chceme. To znamená dojít tak daleko, jak jen to půjde," objasňoval cíle záložník Laurent Batlles. "Musíme si udržet náš standart. Máme skvělé mužstvo, které má navíc mezi sebou velmi dobré vztahy. A když máte hráče jako je třeba Aubameyang, dělá nám to ještě lepší vyhlídky."

Právě gabunský forvard vsítil proti Lorientu svůj první hattrick a díky němu nakonec domácí zvítězili 4:2. "Často jsem byl kritizován, že neumím dávat góly hlavou. Ale já moc dovře vím, jak se to dělá," cítil satisfakci. "Mám hodně odhodlání a touhy dokázat určité věci. A především pak střílet branky."

AJA je na tom s morálkou o poznání hůře. Mužstvo naposledy zvítězilo v 17. kole nad předposledním Nice a od té doby získalo jen tři body. Na sedmnácté Ajaccio ztrácí po porážce 1:2 v Cean stále dva body. "My nesmíme dopustit sestup. Budeme pokračovat v našem boji dále," burcoval kouč Laurent Fournier.
AJ Auxerre - pravděpodobná sestava:
Sorin - Hengbart, Boly, Grichting, Dudka - Segbefia, N'Dinga, Mandjeck, Cissé, Kapo - Oliech
AS Saint-Étienne - pravděpodobná sestava:
Ruffier - Ebondo, Marchal, Mignot, Ghoulam - Nicolita, Lemoine, Clément, Sako - Aubameyang, Batlles
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.70 - 3.00 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Olympique Lyon - Paris Saint-Germain  (sobota 21:00)
Sobotní šlágr francouzské Ligue 1 mezi Lyonem a PSG může pořádně rozhodnout o osudu obou celků. Především domácím začíná ujíždět vlak, a jestli nechtějí ještě ztratit alespoň částečnou naději na zisk titulu, měli by nad ním zvítězit. To hosté naopak rovněž potřebují zvítězit, aby si s jistotou udrželi vedoucí pozici, na kterou stále tlačí Montpellier.

Ten právě od sedmi večer přivítá Bordeaux, čili také žádného lehkého soupeře. Jestli ale Montpellier zvítězí, bude muset PSG odpovědět o pár chvil později stejnou notou. A to bude pořádně těžký úkol. Vždyť v lize Pařížané na Stade de Gerland vyhráli před více jak šesti a půl lety! Právě nyní by bylo potřeba tuhle dlouhou sérii přerušit.

Minulý víkend se přitom sehrála přímá bitva o první příčku. PSG totiž přivítalo doma Montpellier a málem prohrálo. Až v 88. minutě nakonec vyrovnal na konečných 2:2 Hoarau a odvrátil tak ztrátu první příčky. Další těžký soupeř je tedy na řadě. I když se Lyonu poslední dobou spíše nedaří. Padl třeba doma s Caen (1:2) i naposledy na půdě Bordeaux (0:1).

Hostující tým si pomalu a jistě zvyká na úlohu lídra. "Není to snadná práce," přiznával záložník Mathieu Bodmer. "Situace se tu změnila. Jsou tu noví hráči, nový trenér Carlo Ancelotti, a díky penězům, které byly vynaloženy, musíme nyní vyhrát každý zápas. S ohledem na tuto skutečnost musíme to samé udělat v Lyonu, u našeho konkurenta v boji o příčky zaručující Ligu mistrů."

Důvod toho, proč nakonec PSG nezískalo tři body s Montpellierem, vidí v jednom problému. "Je to vždy o tom neinkasovat. A podržet balón," myslí si Bodmer. "Dnes máme větší kontrolu nad míčem, než tomu bývalo dříve. Ale první věcí, co jsme chtěli zlepšit, byla právě obranná činnost. A to jsme udělali teprve nedávno. Až nyní je potřeba ještě vypilovat útok."

Pro Olympique je to opravdu možná poslední šance, jak alespoň nějak ještě promluvit do samotného čela tabulky. Aktuálně na svého soupeře ztrácí hrůzných dvanáct bodů. Pokud by však nyní PSG porazil, ztenčil by se rozdíl na devět korálků. V opačném případě... Na to asi OL ani nechce pomyslet. Remíza pro něj vlastně nic neřeší.

Domácí by přitom rovněž měli myslet na zisk třetí pozice. Právě to je poslední možnost, jak proklouznout alespoň do kvalifikace Ligy mistrů. Po dlouhých 13 let Lyon tuhle soutěž hrál. Jenže tentokráte se na ní cpe pořádně ostrá konkurence. Třicet devět bodů má nyní stejně jako Lyon i Rennes a Marseille.

Co je ovšem horší, do boje výrazně promluvilo také St. Étienne, které má čtyřicet dva bodů. A protože ve středeční dohrávce uspělo třetí Lille na půdě Sochaux, ztrácí OL na Dogy už šest bodů! Scénář nynější prohry s PSG a nedělní vítězství Lille v Rennes by znamenalo pořádné zkomplikování celé situace. Olympique zkrátka není v příjemné pozici.

Hostující lodivod Ancelotti ještě stále nepočítá do základu s Pastorem, jenž doléčuje zranění stehna. "Potřebuje stále pracovat a najít lepší kondici," uvedl Ital. "Proti Montpellieru zahrál velice dobře i jako náhradník. A dokonce si vypracoval i jednu tutovku. Ale žádný hráč není nepostradatelný a my to tentokráte zvládneme bez něj."
Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:
Lloris - Réveillére, Koné, Cris, Cissokho - Briand, Gonalons, Källström, Bastos - Lisandro López, Gomis
Paris Saint-Germain - pravděpodobná sestava:
Sirigu - Biševac, Alex, Sakho, Maxwell - Matudi, Sissoko, Motta, Nene - Hoarau, Gameiro
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 3.20 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Paris Saint-Germain24156340:2151
2.Montpellier HSC24155447:2550
3.Lille OSC24129342:2645
4.AS Saint-Étienne24126633:2642
5.Olympique Marseille23109434:2239
6.Olympique Lyon24123937:2839
7.Stade Rennes24116733:2939
8.Toulouse FC24107725:2337
9.Girondins Bordeaux2499630:2736
10.Valenciennes FC24761124:2727
11.SM Caen24761130:3627
12.FC Lorient2469924:3027
13.Stade Brestois24414621:2226
14.Dijon FCO24751229:4226
15.Évian Thonon Gaillard2359931:3724
16.AS Nancy-Lorraine24581122:3323
17.AC Ajaccio24581125:4223
18.AJ Auxerre24491130:3821
19.OGC Nice24481222:2920
20.FC Sochaux24481222:3820

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (10)

Přidat komentář
smazaný uživatel

No dneska Paříž musí, jinak Montpelier půjde před ně.. Na druhou stradu Bordeaux se docela rozjelo. Po zápase QPR s Fulhamem další dnešní parádní zápas

Reagovat
Godwinson

Hodně zajímavé kolo.

Souboj dvou nejlepších jarních týmů, to bude zajímavé, ale Montpellier by tam měl hrát za tři, i přes tu skvělou formu Bordeaux. Žádné absence, těším se.

Ale dnešní vrchol bude porážka PSG v Lyonu :)) To si asi nenechám ujít. A snad zabere Évian s Caen.

Můj největší požadavek na toto kolo je ztráta Lille v Rennes.

Reagovat
Godwinson

Zase bez Stambouliho, ten Girard mě zase začíná štvát :))

A ta kurzíva je pěkná, nechal bych jí. :)

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Godwinson

Dnes dokonce skvělý sopcast na Montpellier, wow

Zvuky z Mossonu jsou sice potlačené a slyšet je jen agresivní a příliš hlasitý rumunský komentátor, ale ... člověk nesmí být příliš náročný :))

Reagovat
Godwinson

Montpellier zatím vzadu hoří vcelku zajímavě, Bordeaux výborný úvod ... až na to, že je trochu filmařský :)

Reagovat
Godwinson

Simulant Plašil pravděpodobně zemře.

Reagovat
Godwinson

To 5-3-2 je stejně zajímavé :)) Asi to vůbec nejzajímavější na celém zápase :(

Reagovat
smazaný uživatel

Compo de l'OL

Lloris, Réveillère, Cris, B.Koné, Cissokho, Gonalons, Källström, Briand, Bastos, Lisandro, Gomis

Compo du PSG

Sirigu – Maxwell, Alex, Sakho, Jallet – Motta, Sissoko – Nene, Pastore, Ménez - Hoarau

Reagovat
smazaný uživatel

Dnes sa Lisandro konečne prebudí zo zimného spánku !!! Allez OL

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele