Ligue 1 - preview 25. kola

26.02.2011, 09:42, aktualizováno 27.02.2011, 08:31
Previews
Lille v sobotu přišlo o první místo, dnes se na něj může vrátit, ale bude to mít hodně těžké, doma totiž hostí Lyon. PSG přivítá Toulouse, Marseille si pro body důležité v boji o titul jede do Nancy...
AS Nancy-Lorraine - Olympique Marseille  (neděle 17:00)
Ve výborné formě hrající Marseille zajíždí do Nancy, jednoho z nejhorších domácích týmů.

Tým pod vedením velezkušeného kouče Didiera Deschampse má na svém kontě tři ligová vítězství v řadě, neprohrál již od začátku prosince, kdy l'OM překvapivě porazilo Nice po brance Emerseho Faého v poslední minutě. Naposledy si Marseille poradila před vlastními fanoušky se Saint-Étienne. Po bojovném utkání nakonec slavnější celek urval tři body po výsledku 2:1 - trefil se Lucho González a Loïc Rémy.

Poměrně úspěšně skončilo i první utkání osmifinále Ligy mistrů proti anglickému Manchesteru United. Na Stade Vélodrome udržela obě mužstva čisté konto a po nepříliš zábavném průběhu mají oba dva kluby vyrovnané šance na postup do čtvrtfinále. "Je vždy velice těžké koncentrovat se po také soutěži jako je Liga mistrů znovu na domácí soutěž. My ale musíme vyhrát, abychom udrželi tlak na vedoucí Lille," sdělil záložník hostů Mathieu Valbuena, jenž je v posledních dnech skloňován právě s přestupem k Red Devils.

"Navíc po Manchesteru je vždy těžké naladit se na takové týmy jako je Nancy, jenž bude spoléhat spíše na defenzivní činnost. Musíme to ale překonat a dnes zvítězit," je si vědom šestadvacetiletý ofenzivní hráč Marseille, která momentálně ztrácí na první příčku tři body. Lille má ale o pět branek lepší skóre.

To Nancy pod vedením Pabla Correy má pochopitelně úplně jiné starosti než jeho dnešní protivník. Po výprasku na hřišti Lyonu - tým okolo záložníka Juliena Féreta odjel s vysokou porážkou 0:4 - je jeho náskok na sestupové příčky pouze stále čtyřbodový, v případě výhry by se ale ASNL mohlo v nejlepším případě posunout až na jedenáctou příčku.

Nancy ale z posledních šesti ligových klání prohrálo hned pětkrát, mezi nejsilnější celky se pak neřadí ani před vlastními diváky. Z dvanácti zápasů dokázalo vyhrát pouze pětkrát, získalo pak pouze šestnáct bodů. "Brzy bude březen a všichni favorité na zisk titulu teď musí zabrat. I Marseille ví, že musí získat tři body a zaútočit tak na titul," ví domácí středopolař Pascal Berenguer.

"L'OM je jedním z nejlepších francouzských týmů, nebude stačit pouze odhodlání po dobrém výsledku. Musí se nám podařit také podržet balon, jinak by hrozilo, že budeme pouze bránit před svým pokutovým územím. Také si musíme dát pozor na jejich rychlý přechod do útoku a na naše technická zaváhání. To ale neznamená, že uhrát výsledek by bylo nemožné. My totiž rovněž nutně potřebujeme získat body," připomněl nelichotivou pozici svého týmu devětadvacetiletý Berenguer.
AS Nancy-Lorraine - pravděpodobná sestava:
Grégorini - Chrétien, Sami, N'Diaye, Haidara - Diakite, N'Guemo - Feret, Cuvillier - Vahirua, Hadji
Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
Mandanda - Kabore, Diawara, Heinze, Taiwo - Cisse, Cheyrou, Lucho - Rémy, Brandao, Ayew
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.70 - 3.25 - 2.00
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Paris Saint-Germain - Toulouse FC  (neděle 17:00)
PSG by mělo držet krok s čelem tabulky, kde se nachází hned pět celků, aby reálně bojovalo o titul. A nemělo by především v domácích zápasech příliš váhat. Toulouse sice patří k těm lepším soupeřům ve Francii, nicméně se nachází jen ve středu tabulky o osm bodů pozadu. Domácí jsou tak v tomto zápase favoritem.

Na podzim TFC svůj duel s Pařížany nezvládlo a podlehlo mu doma 0:2. "Máme z PSG velký respekt. Ale máme také velké ambice v naší práci," říkal pro oficiální stránky klubu www.tfc.info kouč Alain Casanova. "Z PSG se stal velký kolektiv. Opravdu se zlepšilo v mnoha bodech, které jim v letech minulých dělaly problémy."

Domácí jsou navíc posíleni o postup do osmifinále Evropské ligy. Ačkoli proti BATE Borisovu nepřevedli ledajaký výkon, díky poslední remíze 0:0 před hubenou návštěvou 5000 diváků proklouzli do další fáze. V Bělorusku totiž uhráli remízu 2:2 a díky více vstřeleným gólům na hřišti soupeře mohli slavit.

"Je to velmi uspokojující," pochvaloval si po utkání pařížský lodivod Antoine Kombouaré. "Podali jsme solidní výkon v defenzívě, promarnili jsme ovšem také zbytečně mnoho příležitostí. Teď nás čeká velmi důležitý zápas v neděli proti Toulouse."

Casanova vidí největší přednost svého soka právě v obranné činnosti. "Stal se z něho skutečný tým a obranu má daleko pevnější. Všichni brání dohromady. Mají také osobnosti, které týmu pomáhají více než dříve," myslí si. "Myslím si, že je to největší favorit na zisk titulu," prohlašoval toulouský lodivod.

Zatímco v Ligue 1 naposledy PSG s přehledem porazilo venku Nice 3:0, Toulouse má co napravovat, i přes dobrý výkon totiž doma podlehlo Rennes 1:2. V Parku princů ale bude mít hostující stratég jeden velký problém. Brankářská jednička Valverde je stále na marodce, dvojka Pele je na dlouhodobé listině zraněných a ani devatenáctiletý Vidal nenastoupí.

Ten si v utkání s Rennes poranil koleno. Takže zbývá nasadit do brány jedině dvacetiletého Kamerune Aliho Ahamadu, který už nastoupil na posledních pět minut v zápase s Rennes, nebo devatenáctiletého panamského borce Luise Mejiu. Pro koho se Casanova nakonec rozhodne?

"Ahmada je atletický brankář, je technicky dobře vybavený. Je to velký kus chlapa, je dobrý na brankové čáře i ve vzduchu a má dobrou kopací techniku. Musí zlepšit svou koncentraci a být připravený po celých 90 minut," představil prvního kandidáta. "Mejia na sobě tvrdě pracuje. Chceme ho více zapojit do ligového dění, aby řídil obranu. Dobře čte hru a diriguje. Má jinou techniku než Evropané," popsal přednosti druhého jmenovaného.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.62 - 3.60 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Lille OSC - Olympique Lyon  (neděle 21:00)
Souboj o čelo tabulky mezi Lille a Lyonem zakončí v neděli večer 25. kolo Ligue 1. Domácí už nejsou ti suverénní vládci jako třeba před několika týdny a pokud se svým aktuálním soupeřem prohrají, mohou dokonce ztratit svou vedoucí pozici. Les Gones by se v tom případě přiblížili Dogám na rozdíl jednoho bodu.

Pořádně na paty šlape LOSC především fotbalisté Rennes. Ti totiž před týdnem venku porazili Toulouse, zatímco svěřenci kouče Rudiho Garcii prohráli na půdě Montpellieru. Náhle se tak rozdíl mezi prvním Lille a druhým Rennes ztenčil na dva body. Tři body v závěsu je Marseille, čtyři Lyon a PSG.

Lyon se bohužel v tomto duelu bude muset obejít bez své velké hvězdy Lisandra Lópeze. Sedmadvacetiletý Argentinec nenastoupil od 18. února, kdy se OL střetl s Nancy, a jeho zdravotní problémy stále přetrvávají. Ani k důležitému úternímu zápasu Ligy mistrů s Realem Madrid (1:1) nemohl být nominován.

Trenér Claude Puel věří, že Lisandro bude k dispozici příští týden proti poslednímu celku tabulky Arles-Avignonu. "V pátek trénoval s kondičním trenérem Nicolasem Quinaultem. Začínal postupně, ale snímky z ultrazvuku stále ukazují zbytkové problémy. Lisandro je na dobré cestě zpět, nic však riskovat nebudeme," uvedl Puel.

Domácí nezažívají příliš povedené časy. Zatímco Lyon nakonec uhrál remízu s Realem Madrid, a pořád tak má šanci probojovat se do další fáze Ligy mistrů, Lille už z Evropské ligy vypadlo. Po remíze 2:2 s nizozemským PSV Eindhoven v odvetě soupeři jednoduše nestačilo a prohrálo jednoznačně 1:3.
Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Landreau - Debuchy, Rami, Chedjou, Béria - Mavuba - Gervinho, Balmont, Cabaye, Hazard - Sow
Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:
Lloris - Réveillére, Cris, Lovren, Cissokho - Briand, Toulalan, Gourcuff, Källström, M. Bastos - Gomis
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 3.20 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Sochaux - Montpellier HSC  (sobota 19:00)
Souboj týmů ze středu tabulky uvidí diváci na Stade Auguste Bonal v Sochaux. V něm domácí tým vyzve soupeře z Montpellieru.

Domácí tým sice vyhrál pouze dva z posledních šesti ligových utkání, se ziskem 31 bodů však okupuje 11. příčku tabulky a jak to vypadá, tak se sestupovým problémům bezpečně vyhne. Ještě lépe jsou na tom hosté, ti jsou totiž stále blízko pohárové Evropy. Na kvalifikaci do Evropské ligy jim momentálně chybí pouhé čtyři body.

Hosté jsou namlsaní vítězstvím nad vedoucím Lille, které minulý týden porazili 1:0. Avšak trenér Girard nehodlá usnout na vavřínech: "Minulá sezóna se nám velmi povedla a já se nebojím říct, že to samé se dá říci i o té letošní. Jsme na dobré pozici v tabulce, ale ještě to není naše maximum."

Zápas v Sochaux však nebude zrovna jednoduchý, domácí jedenáctka totiž patří v tabulce utkání před vlastním publikem k těm lepším týmům. "Jsou jedním z nejlepších mužstev před domácími fanoušky. Musíme být ostražití a ne pořád myslet na utkání s Lille a domnívat se, že výhru máme v kapse už teď. V Ligue 1 musíte jít od zápasu k zápasu a nemyslet na nic jiného," nechal se slyšet lodivod hostů Girard.

Sochaux bude chybět potrestaný záložník Anin, který v minulém utkání napodobil hlavičku Gattusa a dostal třízápasovou stopku. Otazník také visí nad Carlaem, kterého trápí poraněný kotník.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.25 - 3.00 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Valenciennes FC - FC Lorient  (sobota 19:00)
Mohl by Lorient ještě zaútočit na evropské poháry? Ofenzivně skvěle vybavený tým, jenž v minulém utkání roznesl Bordeaux 5:1, bude o své nepříliš veliké naděje bojovat na půdě Valenciennes.

Kdo se zajímá o francouzský fotbal a zároveň nemá v zemi galského kohouta žádný oblíbený tým, ten nemůže nikdy prohloupit, zhlédne-li utkání Lorientu. Tým pod vedením manažera Christiana Gourcuffa praktikuje absolutní fotbal - buď nastřílíme víc gólů než soupeř, nebo utkání skončí prachmizerným výsledkem.

Důkazem budiž například dvě poslední ligová utkání Lorientu. Oranžoví nejdříve odehráli své utkání v Monaku - a s knížecím celkem padlo 1:3. Hned v následujícím klání si ale tým okolo kanonýra Kevina Gameira spravil chuť - před vlastními fanoušky totiž rozstřílel ambiciozní Bordeaux 5:1. Hattrickem se blýskl právě Gameiro. Za vše hovoří také skóre FCL - po čtyřiadvaceti odehraných zápasech v této kolonce stojí mírně pozitivní 32:31.

"Je to tým, který je několik míst nad námi - což prokázal ve svém posledním zápase s Bordeaux. Musíme mít podobný přístup jako náš soupeř, aby se nám podařilo ho porazit. Mají skvělou ofenzivu - Diarra nalevo, vpravo Monnet-Paquet a dále i Mvuembu, Amafitana a Romaa. Byla by chyba soustředit se jenom na Gameira. Lorient má dobré hráče na všech postech," myslí si manažer domácích Philippe Montanier.

VA v minulém utkání remizovalo na hřišti Caen, nerozhodný výsledek 2:2 se ale dá počítat spíše jako zisk jednoho bodu než ztráta dvou. Montanierův výběr totiž po hodině hry prohrával již 0:2, v posledních deseti minutách se mu ale zásluhou Grégoryho Pujola a Steevena Langila podařilo vyrovnat.

Přesto tým vyznávající červenou barvu klesl v tabulce o jednu příčku níž - konkrétně na třináctou. "Utkání v Caen ukázalo, že potřebujeme všechny hráče. Naši náhradníci v zásadě utkání rozhodli. Čím více takových hráčů budeme mít, tím lépe pro nás," sdělil dále Montanier.

Také domácí záložník Remi Gomes si je vědom, že toto utkání může být velice důležité. V případě vítězství a zaváhání všech konkurentů, by se Valenciennes mohlo posunout na desátou příčku. "Je to důležitý zápas. Doma jsme poslední tři ligové zápasy vyhráli - a to jsme hráli proti Brestu, Toulouse či Lyonu. Teď si chceme vzít to pozitivní z utkání s Caen a přenést to do dnešního zápasu."

"Víme, jakým stylem Lorient hraje, jakou mentalitu Gourcuff praktikuje. Hrají skvělý fotbal a mají výjimečné hráče. my si ale věříme, neprohráli jsme čtyři zápasy za sebou. Víme, že Gameiro je ve skvělé formě, nastřílel devět branek v pěti utkáních, ale to stejné by se dalo říct i o nás," zakončil sebevědomě.

To kanonýr domácích Gregory Pujol vítá především návrat zraněných hráčů. "Návrat zraněných hráčů nám všem pomůže," vykládal hráč, jenž v minulých čtyřech zápasech rozvlnil síť soupeře hned třikrát. "Myslím, že to je díky výkonů celého mužstva, jsem týmový hráč," dodal.

Hostům se po zranění vrací dvojice záložníků Yann Jouffre a Olivier Monterrubio. Mimo je ale nadále středopolař Antoine Buron a obránci Bruno Manga, Lamine Kone a Arnaud Le Lan.
Valenciennes FC - pravděpodobná sestava:
Penneteau - Mater, Bisevac, Angoua, Ducortieux - Nam, Gomis, Sanchez - Dossevi, Pujol, Danic
FC Lorient - pravděpodobná sestava:
Audard - Baca, Bourillon, Romao, Morel - Amalfitano, Mvuemba - Monnet-Paquet, Diarra - Gameiro, Kitambala
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.15 - 3.10 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Stade Rennes - RC Lens  (sobota 19:00)
Rennes je ve velkém laufu. V minulém kole se díky výhře na půdě Tolouse a zaváhání vedoucího Lille dostalo na dosah první příčky, konkrétně na rozdíl dvou bodů. Pokud doma porazí o záchranu bojující Lens, může se relativně dostat do samotného čela. Lille totiž v neděli večer čeká těžké utkání s Lyonem.

Domácí mají na kontě celkem tři ligová vítězství v řadě, během těchto utkání inkasovali jen jednou. Ačkoli jsou na tom svěřenci kouče Fréderica Antonettiho aktuálně velice dobře, reprezentační záložník Toga Razak Boukari se chce držet nohama pevně na zemi. "Ano, daří se, ale nic to neznamená," prohlásil.

Lens nebude žádné lehké sousto, byť je v tabulce až na předposlední příčce. Bojuje přece o záchranu, takže má o motivaci postaráno. Třeba nedávno už v Ligue 1 potrápilo jednoho francouzského favorita, houževnatý výkon stačil v Parku princů na remízu s PSG. "Lens je soudržné mužstvo. Proti jeho obraně to budeme mít složité. Musíme proměnit ty příležitosti, které si vytvoříme," myslí si Boukari.

Pro Boukariho bude mít tohle střetnutí zvláštní náboj. Jednu dobu totiž v táboře soupeře působil. "Bude to trošku divné," připustil. "Tohle ale není poprvé, co se to ve fotbale stalo. Je to zvláštní, v Lens mám i několik přátel. Jenže já jsem teď prostě na jiné straně barikády," dodával.

Hosté se stále nemohou vymanit ze sestupového pásma, v posledním měsíci je velkým problémem zvítězit. Nepodařilo se jim to už ve čtyřech utkáních v řadě, naposledy doma podlehli dokonce Sochaux, které patří ve francouzské lize vůbec k nejhorším celkům na cizích hřištích. Soupeře nechali skórovat celkem třikrát a nakonec prohráli 2:3.

Přesto má záložník Grégory Sertic, vypůjčený z Bordeaux na hostování, jasno, jaké cíle si mužstvo klade před duelem s Rennes. "Jedeme si pro tři body," hlásal. "Potřebujeme venku vyhrávat, jestli chceme pokračovat dále. Mohli bychom začít už v sobotu. Víme, že má Rennes dobré časy. My jsme v sestupovém pásmu a těžko se to přijímá. Lens ale bude bojovat."
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.65 - 3.50 - 5.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Saint-Étienne - OGC Nice  (sobota 19:00)
Nepříliš povedené poslední dvě utkání mají za sebou fotbalisté St. Etienne i Nice. Obě mužstva totiž v poslední 14 dnech dvakrát prohrála.

Zatímco St. Etienne v posledních týdnech body ztrácí a tabulkou se propadlo, stále zůstává na sedmém místě. To hosté jsou na tom daleko hůře, s dvoubodovým náskokem na sestupové příčky je asi čekají náročná zbývající kola v boji o záchranu.

"V minulých dvou kolech jsme čelili velmi těžkým soupeřům, proto se těším na papírově lehčího soupeře. Lyon i Marseille v těch zápasech jasně ukázali, že patří v tabulce před nás. A svoje kvality ostatně prokázali i v Lize mistrů," řekl domácí trenér Galtier a pokračoval: "V obou utkáních jsme ukázali dobré momenty, ale nevydrželi jsme tak hrát celý zápas. A soupeři čekali na naše chyby, které dokázali potrestat."

Nice však bude chtít na hřišti St. Etienne bodovat, aby se odpoutalo od dolních příček tabulky. "Bez ohledu na to, že Nice je ve svízelné situaci, my se musíme soustředit na náš vlastní výkon a získat tři body. Jen ty nám zajistí umístění v klidném středu tabulky," řekl Galtier a nakonec dodal: "Ztráta bodů z této soboty by nás na konci sezóny tak mohla mrzet daleko více než ty, které jsme ztratili proti Lyonu a Marseille."

Hosté do Montpellieru přijedou bez obránce Paisleye, kterého trápí zraněné stehno. Mimo hru je i Diakité, který byl v minulém utkání proti PSG vyloučen.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.75 - 3.25 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Monaco - SM Caen  (sobota 19:00)
Důležitý souboj o záchranu čeká Monako, aktuálně až osmnáctý celek tabulky, jemuž se letos prostě enormně nedaří. Na jeho půdu totiž zavítá Cean, které je jen o čtyři příčky výše. Pokud domácí zvítězí, přiblíží se tomuto soupeři na rozdíl jednoho jediného bodu. Knížecí klub mimochodem porazil tohoto soka naposledy před více jak šesti lety.

Tehdy v roce 2005 slavil výhru 5:2. Jenže od té doby se marně pokoušel o totéž hned v pěti případech. Možná že tenhle souboj je ovšem ten nejdůležitější. "Víme, že to nebude lehké. Ale budeme tvrdě makat, abychom toho cíle dosáhli," říkal trenér Laurent Banide. "Pokusíme se poslat na hřiště ten nejlepší tým. Necháme na něm duši. Bude to velký souboj."

Cean má zřejmě největší zájem na tom v utkání neprohrát. Ale i o vítězství by se mělo prát za každou cenu. Pokud se tak stane, ještě více se vzdálí sestupovému pásmu a posune se blíže klidnému středu tabulky. "Cean je kvalitní a organizované mužstvo plné skvělých individualit," hodnotil monacký lodivod.

"Letos už venku předvedlo několik dobrých výkonů," připomínal třeba nedávný skalp SMC na půdě Bordeaux. "Vyhrálo v Marseille i Brestu. Nebude to náhoda, hraje opravdu dobře. Máme se čeho bát," dodal. K zápasu nebude moci nastoupit potrestaný Adriano a Malonga, Traoré, Maazou ani Niculae rovněž nebudou k dispozici.

Hosté naposledy doma jen remizovali s Valenciennes 2:2, jelikož v posledních deseti minutách dvakrát inkasovali. "Mohli jsme mít v rukách o dva body navíc," smutnil záložník Benjamin Nivet. "Výhra by nám dodala čerstvého vzduchu. Potřebujeme udržet pohodu na několik dalších týdnů."

Kouč Franck Dumas má nemalé potíže s absencemi, Seube, Lazarevič, Proment, Deroin a Hamouma jsou zranění, N'Diaye s La Paresou jsou zase vykartovaní.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.91 - 3.20 - 4.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AC Arles-Avignon - Stade Brestois  (sobota 19:00)
Záchrana Arles? Teorie. Poháry v Brestu? Rovněž taktéž nemožné. Souboj dvou nováčků Ligue 1, kteří ale mají před vzájemným utkáním v Avignonu velmi rozdílné výchozí pozice.

Arles byl od začátku sezony prorokován boj o udržení a předpoklady mnoha odborníků na Ligue 1 se nakonec naplnily. Arles je po čtyřiadvaceti kolech beznadějně poslední, získalo zatím pouze deset bodů - připsalo si jedinou výhru. Avignonský celek zároveň obdržel nejvíce branek ze všech (44) a vstřelil nejméně (12). Ztráta na nesestupové příčky? Čtrnáct utkání před koncem soutěže je to šestnáct bodů.

Přesto ACA drží na své poměry solidní sérii dvou utkání bez prohry v řadě. Nejdříve se týmu Faruka Hadžibegiče podařilo doma remizovat s Montpellierem, v minulém kole bylo Arles dokonce blízko vítězství - Auxerre vystřelil remízu až šest minut před koncem Ireneusz Jeleń.

To Brest má daleko jiné starosti - vicemistr Ligue 2 nastartoval svou sezonu v nejvyšší francouzské soutěži raketově, jeden čas se dokonce vyhříval na samé špici tabulky. Poté ale nováčkovské nadšení opadlo a tým, v němž působí i Mario Lička a Tomáš Mičola, se nyní pohybuje ve středu tabulky se střídavými úspěchy.

Naposledy si Stade Brestois poradilo se vzdorujícím Monakem, obě branky vstřelil Jonathan Ayité, lednová posila klubu z druholigového Nimes. Pokutový kop, z něhož přišla druhá branka zápasu, zařídil pro domácí mužstvo český záložník Mario Lička. Tým Alexe Duponta tak z devátého místa stále může promluvit do bojů o evropské poháry, na čtvrtou pozici ztrácí - v Ligue 1 lehce smazatelných - sedm bodů.

Domácím bude chybět hned trojice fotbalistů. Problémy s rukou má brankářská jednička Cyrille Merville, útočník Yann Kermorgant má potíže s kýlou, Franck Dja Djedjé - se čtyřmi brankami nejlepší střelec Arles - se zotavuje ze zranění kolena.

Za hosty nenastoupí marocký obránce Ahmed Kantari, jenž si přivodil zranění menisku. "Je to již lepší. Ale do utkání s Arles nenastoupí, nechceme nic riskovat," řekl ke zranění reprezentačního hráče Alex Dupont. Mimo je kvůli zranění stehna stále klíčový útočník Nolan Roux, velice nejistý je také start dalšího klíčového obránce Omara Dafa.
AC Arles-Avignon - pravděpodobná sestava:
Plante - Laurenti, Balde, Pavon, Germany - Soro, Rocchi - Meriem, Ghilas, N'Diaye - Diawara
Stade Brestois - pravděpodobná sestava:
Elana - Baysse, Apanga, Martial, Daf - Ewolo, Lička - Poyet, Grougi, Lesoimier - Ayité
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.10 - 3.00 - 2.35
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Girondins Bordeaux - AJ Auxerre  (sobota 21:00)
V minulé sezoně by se jednalo o jednoznačný šlágr kola. Bordeaux poměří síly s Auxerre. Letos se musí oba účastníci tohoto souboje spokojit pouze se sobotním šlágrem.

A i za tento výběr mohou být oba týmy rády. Bordeaux se po předloňské mistrovské sezoně propadá tabulkou čím dál hloub, momentálně mu patří až dvanáctá pozice. Auxerre, jenž se loni probojovalo až do Ligy mistrů, je na tom ještě o něco hůř - ze šestnáctého místa nemá záchranu vůbec jistou.

Girondins, jehož nedílnou součástí je i český záložník Jaroslav Plašil, se letošním ročníkem zatím potácí bez delší série dobrých výsledků. Z posledních deseti ligových utkání dokázalo mužstvo Jeana Tigany vyhrát pouze jednou, poslední dva duely poté prohrálo. Nejdříve přišel šok proti nováčkovi z Caen, který vyloupil Stade Chaban-Delmas po výsledku 1:2 a brance Romaina Hamoumy v poslední minutě, poté přišel ještě ostudnější výsledek.

Lorient nedal svému soupeři v posledním utkání pražádnou šanci a svého soupeře k potěšení domácích fandů rozstřílel v poměru 5:1. Hattrickem se blýskl především kanonýr Kevin Gameiro. Tři nevyhraná utkání v řadě již nepřekousl asistent trenéra Michel Pavon, který předevčírem na svou funkci rezignoval. Jako důvod udal nedostatečnou komunikaci s hlavním koučem Tiganou.

Vedení Bordeaux má ale evidentně s trápícím se koučem dostatek trpělivosti, prezident Bordeaux Jean-Louis Triaud mu v průběhu týdne znovu vyjádřil podporu: "Otázka odchodu Jeana Tigany není na programu dne, není třeba dělat nějaké rozhodnutí. Nemůžete ho vinit za všechno."

Trenér černé pleti nyní se svým týmem ztrácí na evropské poháry již deset bodů, od sestupového pásma ho dělí o tři body méně. "Na pohárové pozice musíme zapomenout. Auxerre je momentálně náš přímý konkurent. Musíme odpovědět na ostudný výsledek z Lorientu a získat dnes tři body. To je nesmírně důležité," myslí si Tigana.

"Musíme prokázat především odhodlání a vůli po výhře. To nám v minulém utkání chybělo. To od svého týmu očekávám, myslím, že tím by mohlo napětí okolo klubu trochu povolit. Fanoušci se vydali do Lorientu a pochopitelně se vrátili zklamaní. Dnes jim musíme nastavit druhou tvář, dokázat jim, že stále dokážeme porážet silné týmy," dodal manažer domácích.

Ani Auxerre ale letos nezažívá povedenou sezonu. Pomalý rozjezd je u týmu Jeana Fernandeze již obvyklou věcí, slabší konec podzimu a mizerný úvod jara se ale příliš neočekával. A co potom posledních deset ligových utkání bez jediného vítězství? AJA se vznáší těsně nad sestupovými bažinami, od sestupujícího Monaka ho dělí pouze dva body.

Domácím se po několikaměsíční pauze vrací stoper Marc Planus, který se v listopadu podrobil operaci kolene. V brance se pak objeví velezkušený Ulrich Ramé. "Kdybychom nebyli momentálně v takové krizi, asi bychom dali šanci talentovanějšímu Olimpovi. Nyní ale nemáme na výběr. Ulrich se v tréninku ukazuje velice dobře. Navíc zná obranu dobře, je velmi zkušený a to momentálně potřebujeme," řekl k výběru brankáře Tigana.

Hostům se na druhé straně vrací klíčový defenzivní záložník Delvin N'Dinga, stejně jako nepříliš zatěžovaný středopolař reprezentace Burkiny Faso Alain Traoré. Zranění ale zůstavají důležití obránci Stephane Grichting a Jean Pascal Mignot.
Girondins Bordeaux - pravděpodobná sestava:
Rame - Chalme, Ciani, Sane, Marange - Diarra, Fernando - Plasil, Jussie, Ben Khalfallah - Modeste
AJ Auxerre - pravděpodobná sestava:
Sorin - Hengbart, Coulibaly, Dudka, Berthod - Pedretti, N'Dinga - Oliech, Birsa - Traoré, Jeleń
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.70 - 3.40 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Lille OSC24129342:2345
2.Stade Rennes24127528:1843
3.Olympique Marseille24119434:2042
4.Olympique Lyon24118538:2441
5.Paris Saint-Germain24118537:2441
6.Montpellier HSC24107721:2337
7.AS Saint-Étienne2498733:3035
8.FC Lorient241041032:3134
9.Stade Brestois2497825:2434
10.Toulouse FC241031126:2633
11.FC Sochaux24941139:3131
12.Girondins Bordeaux24710729:3031
13.Valenciennes FC2479830:2730
14.SM Caen24771026:3428
15.AS Nancy-Lorraine24841226:3928
16.AJ Auxerre24414629:3026
17.OGC Nice24681015:2726
18.AS Monaco24412823:2624
19.RC Lens24591024:3824
20.AC Arles-Avignon24171612:4410

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (106)

Přidat komentář
Pipo123

dneska Auxerre musí

Reagovat
domingo

Dneska by to jit mohlo, na naseho nejhorsiho hrace hraje jejich nejhorsi hrac, takze by se tak mohla trochu ztratit jeho lemplovitost. No a zbytek sestavy konecne !!! (asi po ctvrt roce) vypada k svetu.

Reagovat
Godwinson

Lyon pod Claudem Puelem nezažívá zrovna úspěšnou éru v historii klubu a nyní připustil, že by v létě mohl Olympique opustit. "Na konci sezóny bych se mohl rozhodnout, že s trénováním skončím nebo půjdu do jiného klubu," uvedl devětačtyřicetiletý kouč, který v Lyonu působí třetí sezónou.

To by byl Claude kádr.

Reagovat
smazaný uživatel

Nástupce Rijkaard a jedem.

Reagovat
Godwinson

Sakho, Sissoko in, Bastos out a na vítězství v LM :)

Reagovat
smazaný uživatel

Ještě Griezmann, ať nejsme skromní, toho je beztak ve Španělsku věčná škoda. Když nad tím tak přemýšlím, tak při dobrém výběru nabídky by Bastos mohl zacálovat klidně i většinu peněz na tyto tři borce.

Reagovat
Godwinson

No, Griezmann je asi nereálnej, i v tomhle našem výběru. Pořád prohlašuje, jak hraje v nejlepší lize na světě atd., asi dlouhý pobyt na Slunci, no to je jedno.

Jj, Bastos, možná i ten Hugo, těžko soudit, to by bylo peněz jako želez :)

Reagovat
Pipo123

kde by sa mohla pohybovať Bastosova cena ? 20 mil e ?

Reagovat
Pipo123

kde by sa mohla pohybovať Bastosova cena ? 20 mil e ?

Reagovat
Godwinson

Jj, tak nějak bych to viděl, možná by to mohlo sahat až k 25, to uvidíme.

Reagovat
Pipo123

a myslíš že by sa dali do tej ceny zohnať Sakho a Sissoko ? taký skvelý hráči budúcnosti

Reagovat
smazaný uživatel

Sakhovi končí smlouva v červnu 2012, což se na ceně může negativně projevit. (negativně pro PSG, samozřejmě)

Sissokovi sice končí smlouva o rok dýl, ale zase nemá tak obrovský kredit, pořád to je ještě relativně neokoukaný hráč, ten za víc než za 15 M € neodejde.

Reagovat
Godwinson

Reagovat
Pipo123

ono bude asi aj záležať či bude PSG hrat LM, to by asi predlžil na 100% nie ? no som zvedavý kde nakoniec táto dvojica skončí

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně tak, Sakho si nechává dveře otevřený, protože i když je v PSG už 11 let, cítí, že boje "jen" o EL už pro něj nejsou dostačující, takový hráč by se měl ukázat i v LM, když už ne v lepší lize...

V aktuálním ročníku to PSG nemá rozehraný vůbec špatně, přesto jim na Ligu mistrů moc nevěřím, museli by mít hodně štěstí, aby alespoň ten třetí flek uhráli.

Reagovat
Godwinson

Škoda, že on se nakonec bude přesouvat někam Barcelona/Arsenal apod. :(

Reagovat
smazaný uživatel

Zrovna Arsenalu se divim, že ho neangažoval už loni imho za stejný prachy místo pozičně nic moc hrajícího Koscielnyho.

Barca snad nebude tak rozežraná, když tam mají samý "XYBauery", i když ve dvojici s Piquém by to byl neskutečně brutální střed obrany. Na celym světě nevidim lepší, tak na 8 let by měli vystaráno.

Reagovat
Pipo123

Koscielny je výborný hráč, ked hral proti Barce tak bol neskutočný, to bol parádny hráč, možno škoda že hraje v PL

Reagovat
smazaný uživatel

vedle Piquenbauera do budoucna nejspíš bude hrát Fontásbauer nebo Bartrabauer, není potřeba export z Francie. Ledaže...dokáže Sakho zahrát na LB na pozici Abidala?

Reagovat
domingo

Sakho je lepsi nez jakysi Fontas, ale jenom dobre, aspon se v tom paklubu nebude zahazovat

Na LB tezko, on je klasickej vladce stredu obrany, jeho nejvetsi prednosti je organizace a rozehravka.

Reagovat
Godwinson

Reagovat
smazaný uživatel

Nač kupovat nějakého předčasně vyspělého a velkým fotbalem neprověřeného hráče, když si můžeme vychovat svého Navíc by byl přehnaně drahý a jak vidno neuniverzální. Jen ať jde do PL

Reagovat
smazaný uživatel

Jak kdyby to psal herbage.

Reagovat
Godwinson

Rouhání.

Reagovat
Godwinson

No srovnání Sakho - Koscielny, až takhle hluboce urazit Sakha bych tedy nechtěl :)

Reagovat
domingo

PSG na LM nema, neboj.

Reagovat
Godwinson

Určitě ne, Sissoko by šel za 10, Sakhova cena by se šplhala ke 20. Ale Lyon by to neskutečně zvedlo :)

Reagovat
smazaný uživatel

Odejít tyhle dva, to by byl ranec, ale s odchodem Huga by se musel řešit i příchod náhradu, tedy Ospina, nebo Ruffier s tím, že monackého kapitána k nám asi nic nepotáhne, což je škoda, kdyby spadli, hned by se vyjednávalo líp...

U Bastose by byla hloupost, kdyby nakonec odešel na míň než 25 M €, přišel za 18 M, jeho jméno ještě stouplo na kreditu, dostal se nastálo do repre, prosazuje se v LM, tady by vedení nemělo udělat blbost.

Reagovat
Pipo123

Čo ten Kim Källström ? vraj ho sleduje Bayern, zdá sa mi ale prehnaná tá cena 12 mil

Reagovat
smazaný uživatel

Kim za 12 M by byl naprosto výbornej, jestli se nepletu, tak Bayernu podobnej typ hráče docela chybí a v Lyonu to letos přece jen není úplně ono. Podle mě by mohly vydělat obě strany, Kimovi bych podobnej velkoklub moc přál.

Reagovat
Godwinson

Přesně, Ospina by byl ideální volbou na již prověřené trati :) Já myslim, že ani Ruffier by nebyl nereálnej, o něm se už nedávno spekulovalo i v souvislosti s PSG a to máte teda výrazně lepší vyjednávací pozici ... ale byl by moc drahej :)

Co s Pjanićem, myslíš, že zůstane?

Reagovat
smazaný uživatel

Pjanićovi dost přitížil ten příchod Gourcuffa, no, loni hrál jasnej základ, měl skoro nejvíc minut z celýho týmu a letos je přes Yoanna rád za každej start. Já sám bych byl hodne nerad, kdyby odešel, ale zároveň je jasný, že potřebuje hrát, pro mě elegantní řešení poslat jej na rok někam na hostovačku, třeba pro Bordeaux by byl k nezaplacení, Yoann časem beztak odejde výš, takže místo mít určitě bude. Hlavně ho neprodávat, teď bysme na tom mohli jenom ztratit.

Reagovat
smazaný uživatel

Krásně se to čte

Reagovat
domingo

Sestava Lorientu to bude neskutecna zabava. Dnesni program zapasu je naprosto jasnej.

Jeste prihodim tipy:

Sochaux - MHSC 1:0 nebo 2:1

Va'nnes - Lorient - tohle se tipovat prakticky neda, muze to byt treba 5:0 nebo 0:4, ale tipuju 2:2

Rennes - Lens 3:0

ASSE - Nice 2:0 nebo 0:0

Monaco - Caen... pevne doufam ve dvojku a myslim, ze 0:1 neni nerealny, jinak 0:0 nebo 1:1

Arles - Brest 0:0

Bordeaux - Auxerre - 1:2.

Reagovat
Godwinson

Doufám, že nemáš pravdu! :)

Ale ta sestava neni špatná, lepší jak minule ... to bude asi nejlepší zápas.

Reagovat
smazaný uživatel

Rennes si dneska s chuti zastrili

Reagovat
Godwinson

Pýcha předchází pád!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Godwinson

Jedinej link na Montpellier, vypadá to nadějně, rozběhne se to a tam Štěpáni, dopr

Reagovat
Godwinson

Tisíceré díky.

Reagovat
domingo

Nz. Zatim hrozne praseci zapas

Reagovat
domingo

Ten Ideye je kokot

Reagovat
Godwinson

On tam má někdo ze Sochaux už rudou?

Reagovat
domingo

Jj, za hlavicku Mapouovi.

Reagovat
Godwinson

Boudebouz

Reagovat
Godwinson

Ten Estrada je do poločasu venku.

Reagovat
smazaný uživatel

Boukari.

Reagovat
Godwinson

Reagovat
smazaný uživatel

O co vlastně jde tobě? Vždyť ty v tom flašku nemáš..

Reagovat
Godwinson

Překážej tam Montpellieru! ,)

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
domingo

To bylo jasny, ze ty zebraky porazi

Reagovat
smazaný uživatel

hele včera ste něco říkali o sázce..o co de?

Reagovat
smazaný uživatel

Poď se vsadit, že Rennes neskončí do druhýho místa... Když vyhraješ, koupim ti flašku čeho chceš, když prohraješ, koupíš tu stejnou flašku mě.

Reagovat
smazaný uživatel

no to nevim,asi radši ne...sice jim věřim ale v lize je možný všechno...do pohárů půjdou určitě ale to druhý sna dtaky,ale nevim

Reagovat
smazaný uživatel

koukam že tady Rennes moc lidí rádo nemá co?

Reagovat
smazaný uživatel

Ale má.. To jen tady pár jich je tu zainteresovaných..

Reagovat
smazaný uživatel

no zatim to vypadá že moc ne...já jim teda fandim dost,kéž by skončili aspon druzí

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Risk je zisk, třeba ti to vyjde a získáš zadarmo flašku...

Reagovat
Godwinson

Reagovat
smazaný uživatel

no radši ne,jak sem řek je to velkej risk ikdyž jim věřim ale nevim no..radši ne

Reagovat
Godwinson

V pohodě, já se směju tomu nápadu Frankieho.

Reagovat
smazaný uživatel

pohoda...teda ten Montaňo 2 tutovky a ani ejdu nedá,to je hrůza,aspon že Boukari dal fíka...tipuju ho na gol kola

Reagovat
domingo

Bocaly je borec, furt ho vidim vepredu a vzadu na lajne ma Sochaux promenadu.

Reagovat
Godwinson

Navíc má žlutou, taky sranda :)

Reagovat
Godwinson

Ooou, škoda.

Reagovat
Godwinson

Camaro, ty debile!

Reagovat
domingo

Perquis

Reagovat
domingo

Ideye

"He provoked me first. He pushed me in the back, so I hit him in the head."

Drsnak !!

Reagovat
Godwinson

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Godwinson

Žádnej ofsajd, exot čárovej :(

Reagovat
Godwinson

Kdyby tam tak byl Karim, to by vypadalo jinak.

Reagovat
Godwinson

Na konci poločasu už se to od Montpellieru zlepšilo, ale hra byla nápaditá jako hrom. Do druhé půle jednoznačně Aït-Fana!

Reagovat
domingo

Tak Sochaux - Montpellier zatim dost vyhrocenej zapas, hodne bych se divil, kdyby nepadla jeste cervena.. hlavne Bocaly s Estradou zrali syrovy maso, Estrada je dneska nezvykle zakernej.

Domaci ze zacatku urcite lepsi, zatlacili je, ale po tom vylouceni se docela stahli, je videt, ze jim hrozne chybi ten SS vedle Maigy, kterej tak musi behat uplne vsude (kor kdyz kridla zatim nic moc) a chybi jim ta uderna sila vepredu. Ve zlutym nejlepsi urcite Perquis, brani skvele a zabranil i skoro jasnymu golu, pak se mi docela libil Carlao (ze zacatku, pak se trochu vytratil, ale furt dobry), naopak Drame celkem hori, ofenziva je rozhozena a Richert chyta jak silenec, lita tam jak hadr na holi

Montpellier je posledni ctvrt hodinu drtil, hazi si to kolem vapna, ale Sochaux dobre brani v bloku. Muzou dekovat sudimu, ze neposlal ven Jourdrena jinak nejlepsi asi Pitau, solidni je i Mapou. Chybi jim ale rychly kridlo, ktery by z tech ne zrovna jistych beku Sochaux udelalo statisty a predvedlo vepredu neco primocarejsiho - Camara to urcite neni.

Reagovat
Godwinson

Perquis je skvělej, ostatně, nic výjimečnýho :( Za co Jourdrena, co provedl?

Reagovat
domingo

Skocil nekomu (Maiga? ted nevim) pod nohy na same hranici vapna a z opakovacky to vypadalo, ze vyvezl mic rukou mimo vapno.

Reagovat
Godwinson

Tak to je v pohodě, Carrasso by ti potvrdil, že to se "může"

Reagovat
Godwinson

ARLES!

Reagovat
Godwinson

Kurvaa!

Reagovat
Godwinson

Zasranej Turpin, na lajnách má dementy, píská jak kretén ... úchvatná to kombinace.

Bez Spahiće by to mělo být jasné, to se může jít kouknout na tu Autoškolu :)

Reagovat
Godwinson

René

Reagovat
onze

ALLEZ PSG ! ! !

Reagovat
smazaný uživatel

Dneska Lyon musí

Reagovat
Langi

Dofám ve výhru Lyonu aspon o gol. Lille by potřebovalo vytrestat za ty dva odfláknutý zápasy s PSV kdy 2x postavili béčko, do tedka mi hlava nebere co ten Garcia hulil než skládal sestavu Allez OL

Reagovat
smazaný uživatel

Co hulil? Měl na výběr 2 možnosti - postavit to nejsilnější, co mohl, a riskovat, že se nějaký důlěžitý hráč zraní v pro něj nezajímavé a nevýdělečné soutěži, anebo postavit béčko a mít všechny hvězdy čerstvé pro boj o titul a LM....

Reagovat
domingo

Nastesti Francie neni zmagorena koeficientovymi flamy pitomcu jako Italie a BL, takze Garcia si to v pohode obhaji - ma ted zabijacky los a chce LM. Jenom za ucast v LM bude mit vic prachu, nez kdyby v EL dosel treba do semifinale. Je to logicky.

Reagovat
Langi

no máte pravdu...mě jen udivilo, že se ani nesnažili uhrát nějaký lepší výsledek doma, Gervinho hrál 5 minut, Sow ani nenastoupil, pochopil bych kdyby první zápas nasadili silnou sestavu a nevyhráli, tak že by odvetu vypustili, ale vypustit celý dvojzápas a připravit se o postup dál? Nevím nezní m to moc logicky, Lille sem tipoval jako velkého favorita EL

Reagovat
Godwinson

Koukám, že je možné, že Tiganu v následujícím týdnu nahradí Courbis ... :)

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Newcastle Open Negotiations For Lille’s Gervinho

Tak doufám, že příští sezonu už bude Lille o něco slabší.

Reagovat
Godwinson

To bude stejně :)

Reagovat
Godwinson

Pěkná sestava Marseille :)

Reagovat
Godwinson

Féret

Bodmer koukám zase válí na AM :)

Reagovat
smazaný uživatel

On se Bodmer nezdá, ale na AM se vcelku hodí, má výbornou přihrávku a střelu ze střední vzdálenosti, pořád lepší, než jej cpát na stopera, jak to v minulosti dělal jeden trouba...

Škoda, že Marseille vyrovnala.

Reagovat
smazaný uživatel

Dělal to jeden trouba, ale nehrál tam nijak strašně.. Jednu dobu byl dokonce nejlepší stoper

Reagovat
smazaný uživatel

Nejlepší stoper ze čtveřice zraněný Mensah, Cris v nejhorší formě, Boumsong v nejlepší formě ( ) a právě Bodmer, wow.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Godwinson

Tj, mě tam nadchnul už proti Seville.

Jj, velká škoda, ale stejně je udolají. Večer na vás spoléhám!

Reagovat
smazaný uživatel

Bez Lisandra to ale půjde ztuha, už na podzim u nás rozhodoval v podstatě sám.

Reagovat
Godwinson

Když už mám dnes den spekulací, nesmim zapomenout na tu, v níž Bordeaux usiluje o Fofanu. To by byla paráda, kéž by to vyšlo. Hlavně, ať neskončí u strejdy Houlliera.

Reagovat
smazaný uživatel

:( To byl teda gól ... ach jo

Reagovat
smazaný uživatel

KAAAALSTROOOOOM!!! NADHERNEJ GOOOOOL

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele