Ligue 1 - preview 23. kola

11.02.2012, 08:52, aktualizováno 12.02.2012, 08:49
Previews
V sobotu vyhrál Montpellier a dnes se čeká, jak na půdě Nice odpoví PSG. Boj o titul ještě nevzdává Lille, které dnes doma přivítá Bordeaux. Dva týmy z první poloviny tabulky změří síly i večer, Toulouse hostí St. Etienne...
Lille OSC - Girondins Bordeaux  (neděle 15:00)
Únor je nejdůležitějším měsícem sezony, hlásí manažer Bordeaux Francis Gillot. Nedávného mistra Francie totiž v průběhu tří týdnů čekají hned tři týmy nejlepší francouzské čtyřky. Girondins svou pouť začínají proti obhájci titulu z Lille.

Bordeaux se vůbec nepovedl start do nového ročníku, tým Francise Gillota ale v posledních týdnech opět začal šlapat v solidním tempu. Z posledních deseti zápasů se radoval z plného počtu bodů hned v polovině zápasů, prohrál pouze dvakrát. V minulém kole si dokonce připsal cenný skalp Toulouse a dostal se již na deváté místo. Z toho ale na evropské poháry i nadále ztrácí devět bodů.

V dohánění tohoto propastného náskoku by mu ale měl pomoci právě tento měsíc, ve kterém se Girondins nejprve utkají s Lille, dále je čeká Montpellier a Lyon, který právě Bordeaux v průběhu týdne vyřadil v osmifinále Coupe de France.

"Máme před sebou velice těžký měsíc. Ale pokud by se nám dařilo okrádat takovéto týmy o body, možná bychom mohli sezonu zakončit ještě úspěšně. Problém je, že se nám v podzimní části nepodařilo porazit týmy z první osmičky. Naším cílem tak nyní je, abychom s těmito družstvy dokázali držet krok," sdělil k nadcházejícím třem zápasům Gillot.

"Bude velice těžké dostat se do první šestky. Jsou tam opravdu špičkové týmy jako Marseille, Paris Saint-Germain, Montpellier, Lille či Lyon," vytyčil manažer dnešního hostujícího celku možnou metu letošní sezony. K té mu nyní pomáhá především skvělý start do nového roku; v tom si Bordeaux připsalo z devíti možných bodů hned sedm. Jedinou ztrátou zůstává remíza s Évianem.

"Myslím, že bychom na tom mohli být ještě o něco lépe. Od konce zimní přestávky se zápasy protloukáme a výsledky jako bychom si vytahovali z klobouku. Musíme ale vzpomenout na úvod ročníku, kdy jsme sice hráli pohledný fotbal, ale body jsme nezískávali," zavzpomínal Gillot.

"Proti Valenciennes a Évianu jsme nijak světoborně nehráli, ale přesto jsme získali body. Sice se nám příliš nedaří hrát svým stylem hry, ale výsledkově jsme na tom dobře, protože jsme stále ještě neporažení," radoval se lodivod Girondins, který se kormidla týmu ujal před začátkem letošní sezony.

Také Lille v průběhu týdne zažilo zklamání v Coupe de France. Za LOSC se sice znovu prosadil Nolan Roux, nicméně Valenciennes vstřelilo branky dvě a do čtvrtfinále postupuje ono. Lille se tak má z čeho těšit alespoň v domácí soutěži; v minulém utkání před vlastními diváky rozstřílelo Saint-Étienne 3:0, dvěma trefami při svém debutu se blýskl Roux.

Lille tak i nadále zůstává na třetí pozici, z které na vedoucí Montpellier ztrácí deset bodů. Z nižších příček se na něj ale drápe Lyon i Rennes, kteří mají shodný počet bodů, Marseille má pouze o bod méně.

O speciální utkání se jedná pro českého obránce Davida Rozehnala, který by si dnes mohl připsat svůj stý zápas ve francouzské nejvyšší soutěži. "Je to opravdu něco mimořádného. Svůj stý zápas neslavíte každý den. Popravdě, jsem opravdu rád, že ho mohu oslavit zde. Cítím se tu jako doma," sdělil pro oficiální webové stránky vysoký stoper.
Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Landreau - Debuchy, Rozehnal, Chedjou, Béria - Mavuba, Balmont, Pedretti, Cole, Hazard - Roux
Girondins Bordeaux - pravděpodobná sestava:
Carrasso - Mariano, Henrique, Planus, Ciani - Trémoulinas, Plašil, Obraniak, N'Guemo - Maurice-Belay, Jussiê
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.65 - 3.50 - 5.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
OGC Nice - Paris Saint-Germain  (neděle 17:00)
Fotbalisté PSG hodlají v Nice uspět stejně jako v minulých čtyřech kolech, ve kterých zvítězili, aby se jim navrátila zpět první příčka, o kterou přišli díky sobotní výhře Montpellieru nad Ajacciem. Domácí jsou ovšem v sestupovém pásmu a rovněž potřebují body, aby se z něho vyhrabali.

OGC nechce ponechat nic náhodě. Na předposledním místě se mu logicky nelíbí a chce z ní postoupit výše co nejrychleji. "Čeká nás šestnáct nervydrásajících utkání do konce sezóny, série těžkých zápasů, co nebude snadné je řešit. Podle mého o záchranu bude bojovat tak šest až osm klubů a každý bod bude rozhodovat," říkal záložník Julien Sable.

Nice přitom může stavět na posledním výsledku. V Ajacciu totiž uhrálo remízu 1:1 po čtyřech porážkách v řadě. "Musíme nyní dobře zahrát doma. A to i ve velkých zápasech, jaký bude ten v neděli," dodával Sable. Domácím se poslední zápas s PSG před vlastními fanoušky nepovedl. Loni s ním prohráli 0:3.

Sable vylučuje, že by byl tým díky špatnému postavení v tabulce v nějakém rozkladu. "Nemám pocit, že by spoluhráči na něco rezignovali. Vůbec ne!" burcoval. "Musíme ale všichni vědět, že cesta bude dlouhá a velmi, velmi těžká. A možná že ta nejtěžší práce nás bude čekat v posledním kole v Lyonu."

Klub z hlavního města je naopak v naprosté pohodě. V Ligue 1 neprohrál sedm kol v řadě, v šesti z nich zvítězil. Přesto PSG nechce v Nice nic podcenit. "Bude to složité utkání," uvedl záložník Mathieu Bodmer. "Soupeř potřebuje nutně body, aby se mohl udržet v Ligue 1. A to je pro něj těžký úkol."

Naposledy si PSG poradilo s Évianem, vyhrálo 3:1. I když po první půli prohrávalo 0:1. "Nyní chceme ale předvést lepší výkon než proti Évianu. Na druhou stranu bude rozhodovat jenom výsledek," pokračoval Bodmer. "Chceme tam získat tři body. To je náš jediný cíl a naše jediná motivace."
OGC Nice - pravděpodobná sestava:
Ospina - Clerc, Gomis, Civelli, Monzón - Digard, Abriel, Anin, Dja Djedjé, Mounier - Moulongui
Paris Saint-Germain - pravděpodobná sestava:
Sirigu - Biševac, Alex, Sakho, Maxwell - Motta, Sissoko, Bodmer, Menez, Nene - Gameiro
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.60 - 3.25 - 1.83
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Toulouse FC - AS Saint-Étienne  (neděle 21:00)
Zajímavý souboj se odehraje na Stade Municipal, kam k boji o zachování pohárových ambic přijíždí Saint-Étienne.

Řízný stoper Les Verts Sylvain Marchal si je důležitosti nadcházejícího duelu dobře vědomý a nabádá spoluhráče, aby zůstali plně soustředení i přesto, že Francii (jako většinu Evropy) zavalila vlna krutých mrazů. Saint-Étienne se na hřiště vrací po dvoutýdenní pauze - minulý víkend bylo právě kvůli počasí přerušeno jejich střetnutí s Lorientem po pouhých 10 odehraných minutách. Naposledy tak stále ještě nejúspěšnější klub ve francouzské historii vyběhl na trávník 28. ledna, kdy prohrál 3:0 v Lille.

Dnešní soupeři jsou také tabulkovými sousedy; domácí Toulouse je sedmé, hosté osmí. Předpověď počasí sice říká, že v Okcitánii bude mrznout i dnes, ale podle Marchala je jedinou věcí, na kterou je třeba se soustředit, výsledek zápasu. "Když jsem hrál za Méty, zažil jsem také několik velmi chladných zim," řekl obránce pro klubové stránky.

"Museli jsme improvizovat a střídat venkovní a uzavřené tréninky. Musíte se zkrátka adaptovat. Je ale pravda, že teď je opravdu zima, takto nízké teploty jsou poměrně vzácné. Doufáme jen, že se to brzy zlepší," dodal Marchal. "V takovéto chvíli by mohlo být nebezpečné, kdybychom prostě jen relaxovali. Je potřeba zůstat soustředění, naším cílem je vyhrát utkání s Toulouse."

"Toulouse jsou ve stejné situaci jako my, takže jde o souboj s přímým konkurentem, stejně jako v případě zápasů s Rennes a Lorientem. Tato utkání musíme zvládat. Náš tým má velký potenciál a v posledních letech vychoval několik dobrých mladých fotbalistů. Máme hodně fyzické síly a vůle,"
uzavřel bývalý kapitán Lorientu.

Velkou posilou pro Stéphanois je návrat Pierre-Emericka Aubameyanga; gabonský fotbalista se vrátil do Francie z domácího APN, kde jeho tým vypadl už ve čtvrtfinále s Mali. To Galtierovým svěřencům může vytrhnout pořádný trn z paty: dneškem totiž začíná třízápasový disciplinární trest pro Florenta Sinamu-Pongolleho.

Naproti tomu Toulouse bude postrádat velkou oporu Moussu Sissoka; klíčový záložník byl při posledním zápase (prohra 0:2 s Bordeaux) vyloučen. Nenastoupí ani zranění Yohann Pelé a Jean-Daniel Akpa-Akpro; Mohammed Fofana potom teprve včera získal s Mali bronzové medaile a tento zápas ještě nestihne.
Toulouse FC - pravděpodobná sestava:
Ahamada - Aurier, Congré, Abdennour, M'Bengue - Capoué, Didot, Devaux - Braaten, Riviére, Tabanou
AS Saint-Étienne - pravděpodobná sestava:
Ruffier - Ebondo, Zouma, Marchal, Ghoulam - Lemoine, Clément, Nicolita - Sako, Kitambala, Aubameyang
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 3.10 - 4.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Montpellier HSC - AC Ajaccio  (sobota 15:00)
Pořádně ostrého soupeře, na kterého si musí rozhodně dávat velkého bacha, dostal ve 23. kole druhý tým Ligue 1 z Montpellieru. Korsické Ajaccio totiž během několika týdnů udělalo velké pokroky, vyhrabalo se ze sestupového pásma a v lize stále drží pětizápasovou ligovou neporazitelnost. HCSM však kvůli stíhání PSG nutně potřebuje naplno bodovat.

Pět kol rovná se třináct bodů. Během této krátké chvíle hosté získali více jak polovinu svých dosavadních získaných. Až minulý víkend Nice zastavilo jejich šňůru čtyř výher v řadě. "Jedeme do Montpellieru s cílem uhrát tam nějaký ten bod. Pro naše dobro potřebujeme udržet naší sérii dobrých výsledků," říkal kouč Olivier Pantaloni.

Mužstvo trenéra Reného Girarda má ovšem v hlavách už následující střetnutí. V příštím kole totiž zajíždí na půdu PSG. A v hlavním městě tak vypukne přímá bitva o první místo v tabulce! "Pro něj je to velice důležité utkání, aby i nadále mohl stíhat PSG. Jenže i my chceme pokračovat v našich výkonech," dodal Pantaloni.

Pochopitelně že Ajaccio to bude mít na Stade de la Mosson setsakramentsky těžké. Montpellier doma vyhrál devět z jedenácti utkání a prohrál pouze jednou - a to navíc právě s vedoucí Paříží. Naposledy skolil doma Brest a v Coupe de France přešel přes druholigové Chateauroux do čtvrtfinále.

Ve velké pohodě je přitom nejlepší střelec Olivier Giroud. Celkově má na svém kontě osmnáct vstřelených branek a atakuje hranici dvacítky. "Moji chlapci stále dávají do všeho mnoho úsilí," popisoval Girard. "Bude velmi důležité odehrát to v pohodě proti Ajacciu. Abychom pak správě vyrazili proti PSG."
Montpellier HSC - pravděpodobná sestava:
Jourdren - Bocaly, Stambouli, Hilton, Bedimo, Pitau, Estrada, Cabella, Belhanda, Utaka, Giroud
AC Ajaccio - pravděpodobná sestava:
Ochoa - Lippini, Medjani, Maire, Bouhours, Mostefa Sbaa, Pierazzi, André, Lasne, Tibéri, Eduardo
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.30 - 4.75 - 11.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Olympique Lyon - SM Caen  (sobota 15:00)
Lyon je připraven svému soupeři z Caen vrátit porážku z podzimní části sezony.

Byl to Lyon, který se na začátku sezony trápil. A bylo to právě Caen, které mělo na svědomí jedno z největších překvapení ligy a jeden z nejlepších startů do tohoto ročníku vůbec. Loňskému nováčkovi se na konci letních prázdnin neobyčejně dařilo a své skvělé výkony podpořil i vítězstvím 1:0 nad sedminásobným šampionem z Lyonu.

Od té doby se ale role obou mužstev obrátily. Je to znovu Lyon, který útočí na ty nejvyšší pozice v tabulce. A je to právě Caen, které se lopotí na chvostu tabulky s bodovým náskokem před sestupovými příčkami. Stade Malherbe se v posledních týdnech vůbec nedaří. Na výhru čekají již od 6. listopadu, kdy se jim před vlastními diváky poštěstilo s Dijonem. Od té doby ale bodově paběrkují.

Naproti tomu Lyon z posledních osmi zápasů vyhrál hned pětkrát a postupně se vyškrábal na čtvrtou pozici. Třetí Lille má přitom pouze lepší skóre. V případě dnešního úspěchu by se navíc lyonští znovu dostali alespoň na dostřel vedoucímu Paris Saint-Germain, od kterých l’OL nyní dělí deset bodů.

"Byla to první porážka v této sezoně. Ale od té doby jsme se již vrátili ke svému standardu. Nedívá se mi na tento zápas úplně příjemně. Ale nějakou pomstu zapotřebí nemáme," vyjádřil se na předzápasové tiskové konferenci lodivod dnešního domácího celku - Rémi Garde.

Tomu se v týdnu podařilo získat cenný skalp konkurenčního Bordeaux a v Coupe de France tak postoupil již do čtvrtfinále. Gardův výběr pokračuje i v jiném národním poháru, po vítězství nad Lorientem ho již čeká pouze finále Coupe de la Ligue s Olympiquem Marseille. "Čistě statisticky máme větší šanci získat trofej, když jsme ve čtyřech soutěžích," připomněl Garde ještě Ligu mistrů, ve které jeho celek účinkuje.

"Dobré pro nás je, že si vše můžeme vypočítat, a dávat tak šanci mladým hráčům, kteří by rádi ukázali svůj potenciál. Ale my jsme zatím ještě nic nevyhráli, měli bychom být ostražití," uvědomuje si kouč Lyonu, který na lavičku klubu usedl teprve před začátkem letošní sezony.

Cokoliv jiného než vítězství dává hned třem týmům za Caen naději na úprk ze sestupových pozic. Hned tři týmy totiž mají shodně devatenáct bodů a zatímco Caen prohrálo dvě poslední utkání v řadě, třetí by mu mohlo zlomit vaz a poslat do červeně označených příček...
Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:
Lloris - Réveillère, Koné, Umtiti, Cissokho - Gonalons, Grenier, Briand - Gourcuff, Bastos, Gomis
SM Caen - pravděpodobná sestava:
Thébaux - Vandam, Heurtaux, Sorbon, Montaroup - Seube, Nivet, Hamouma, Bulot - Niang, Frau
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.40 - 4.33 - 8.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AJ Auxerre - FC Lorient  (sobota 15:00)
Boj o záchranu. Stále a nadále. Pro fanoušky Auxerre, možná stále ještě namlsané z předešlé sezony oslazené Ligou mistrů, letos již samozřejmost. V dalším z bojů o udržení tentokrát vyzve Lorient.

Laurentu Fournierovi se stále ještě nepodařilo najít ten nejlepší recept na sestavení auxerrské sestavy, na určení taktiky, stále podle všeho nenašel to pravé, co by Auxerre pomohlo ze sestupových vod. A v té nejhlubší francouzské tůňce začíná přituhovat. Minulá prohra 1:3 s rivalem o udržení z Nancy přišel třetí mrazivý moment během čtyř zápasů. Naději na krátké osvěžení vnesla do tváře fanoušků snad jen remíza 2:2 s nováčkem z Dijonu, kterou Auxerre zachránilo až v poslední desetiminutovce.

Devatenáct bodů, pětatřicet obdržených branek a devatenáctá, předposlední pozice. S tím loňský účastník nejprestižnější klubové soutěže spokojen nemůže být. Poslední vývoj v klubu se nelíbí ani Alainovi Traorému, který poslední týdny reprezentoval Burkinu Faso na Africkém poháru národů.

"Samozřejmě, že jsem v Africe sledoval, jak se klubu daří. Každý zápas jsem sledoval v televizi. Trpěl jsem i na tu dálku. Mluvil jsem po utkání buď s trenérem, nebo se spoluhráči. Nyní musíme všichni táhnout za jeden provaz," burcuje záložník AJA, který je se sedmi brankami druhým nejlepším střelcem týmu.

"Na začátku sezony se nám dařilo. Byli jsme plni nadšení, optimismu, sebedůvěry. To jsme ale také hráli úplně jinak, mnohem více agresivně," zamyslel se nad momentální situací Traoré, který ale svému týmu stále nebude moci pomoci. Z afrického mistrovství si totiž přivezl zranění stehna.

Naproti tomu vypadá situace Lorientu dosti pohodově. Ani momentální rozpoložení v táboře oranžových ale navzdory solidnímu desátému místu ideální není. Vypadnutí z Coupe de France i Coupe de la Ligue, pouhá dvě ligová vítězství z posledních deseti zápasů. Poslední tři utkání skončila shodně remízou; to buď důkazem chybějící pohody Gourcuffových svěřenců.

A přestože oba týmy od sebe dělí devět příček, bodový rozdíl zase tak propastně nepůsobí. Sedmibodový je nyní náskok Lorientu na sestupové příčky. Od těch pohárových ho naproti tomu dělí bodů hned třináct. Gourcuff se ale i nadále může utěšovat myšlenkou, že má zápas se Saint-Étienne k dobru. Po devíti minutách totiž rozhodčí v minulém kole rozhodl, že dále se již za takových podmínek hrát nemůže a utkání bylo odloženo.

"Fakt, že jsme o víkendu nenastoupili k žádnému utkání, nám trochu vzalo zápasový rytmus," postěžoval si manažer dnešního hostujícího celku, který může rovněž strašit vzájemná statistika obou týmů. Z posledních deseti zápasů mezi Auxerre a Lorientem se totiž pouze jednou radovali z vítězství Les Merlus. Jeho soupeř je pak čtyřikrát úspěšnější.

Hostům budou chybět záložníci Yann Jouffre a Kevin Monnet-Paquet. Lednové posily Lamine Gassama, Ladislas Douniama a Wesley Lautoa by si naopak dnes měly připsat svůj premiérový start za Lorient.
AJ Auxerre - pravděpodobná sestava:
Sorin - Dudka, Boly, Grichting, Berthod - Cissé, Mandjeck, Ndinga, Chafni - Sahar, Oliech
FC Lorient - pravděpodobná sestava:
Audard - Gassama, Kone, Lautoa, Mareque - Romao, Mvuemba, Coutadeur, Barthelme - Emeghara, Douniama
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.35 - 3.10 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Valenciennes FC - AS Nancy-Lorraine  (sobota 15:00)
Těžko představitelné dvousetprocentní nasazení po svých svěřencích požaduje manažer Valenciennes Daniel Sanchez v dnešním zápase s Nancy. Jako by francouzskému lodivodovi nestačil nedávný úspěch v Coupe de France...

Nejen, že se Valenciennes podařilo v minulém kole naplno zabodovat na půdě nováčka z Dijonu a usadit se těsně pod pokličkou první desítky, v průběhu týdne se Sanchezovi svěřenci radovali z postupu do čtvrtfinále Coupe de France. Va’nnes si v osmifinále překvapivě poradilo s Lille, obhájcem trofeje, v poměru 2:1 a ve čtvrtfinále se může těšit třeba na Lyon či Montpellier.

"Víme, že zápas s Nancy je důležitý především pro své konsekvence. Není to rozhodující mač, ale může nám poodhalit, jakým směrem by se tato sezona mohla dále vyvíjet. Víme, že se v posledních týdnech hodně zlepšili. Neinkasují příliš branek a směrem dopředu jsou nebezpeční, mají rychlý přechod do útoku," charakterizoval svého soupeře, který má nyní stejný počet bodů, nicméně v tabulce mu patří až čtrnáctá pozice, kouč domácího celku.

"Není to tým, proti kterému by se nám hrálo lehko. A budeme muset hrát na 200 %, abychom z tohoto zápasu vyšli jako vítězové," dodal Sanchez. Jeho tým ale sráží statistika ze sezon předchozích. Valenciennes se z výhry nad Nancy naposledy radovalo v roce 2006. Od té doby se pětkrát radoval ze všech bodů soupeř, ve stejném počtu zápasů se urodila remíza.

Hostům ale v dnešním zápase bude chybět klíčový obránce Sebastien Puygrenier. Bývalého hráče Zenitu Petrohrad či AS Monaka, jenž se do Nancy vrátil teprve letos v lednu, podle všeho nahradí v sestavě Mustapha Bayal Sall, který je v týmu na hostování z konkurenčního Saint-Étienne.

Ještě s Puygrenierem v sestavě se Nancy podařilo v uplynulém ligovém utkání zaskočit jednoho z bojovníků o evropské poháry. Rennes muselo po bezbrankové remíze odjíždět z východní Francie s pouhým bodem. Tým Jeana Fernandeze tak ještě prodloužil svou sérii bez nalezení přemožitele; ta nyní zahrnuje již tři poslední ligové zápasy.
Valenciennes FC - pravděpodobná sestava:
Penneteau - Mater, Isimat Mirin, Gil, Bong - Camara, Gomis, Kadir, Cohade, Danic - Pujol
AS Nancy-Lorraine - pravděpodobná sestava:
N'Dy Assembé - Sami, André Luiz, Loties, Haidara - Mangani, Karaboué, Sane, Lemaître - Niculae, Mollo
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.83 - 3.10 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Stade Rennes - FC Sochaux  (sobota 18:00)
Na poslední chvíli nastala změna termínu televizního utkání mezi Rennes a Sochaux. Vedení Ligue 1 rozhodlo, že se odehraje o tři hodiny dříve kvůli počasí. V Rennes ani v celé Francii nepanují na fotbal nijak zvlášť příjemné podmínky, hodně sněží a teploty klesají pod bod mrazu. Takže o úspěchu rozhodne asi to, kdo se s těmito mrazy lépe popere.

Žádný z týmů si ale prý podle Yacineho Brahimiho nemá na nic stěžovat. "Pro všechny jsou podmínky stejné," uvedl domácí záložník pro staderennais.com. "Musíme v tom počasí hrát. Každý rok se objeví odložené zápasy, nebo ty, které se hrají v extrémních podmínkách třeba jako tomu bylo minulý víkend v Nancy. Nemůžeme se vymlouvat."

SRFC naposledy v Nancy uhrál remízu 0:0. Nicméně v úterý si trochu napravil reputaci a v krásném utkání Coupe de France, které nabídlo plno zvratů, nakonec postoupil do čtvrtfinále. V lize se stále drží v popředí tabulky, na třetí příčku zaručující Ligu mistrů ztrácí jen tři body.

"A proto budeme muset v sobotu bezpodmínečně zvítězit, abychom na čele zůstali. Proti Sochaux to bude nelehká bitva, soupeř totiž potřebuje body jako sůl," dodával Brahimi. "Víme, jak těžké je se udržet mezi pěti, čtyřmi nebo třemi nejlepšími. To je také důvod toho, proč jsou malé rozdíly mezi osmým a posledním místem tabulky."

Hosté jsou na tom aktuálně s formou hodně, hodně špatně. Jejich poslední klání s Lille se navíc muselo kvůli počasí rovněž odložit, takže hráči nemají v nohách již dva týdny soutěžní zápas. Na vítězství čeká poslední celek tabulky od 6. listopadu, kdy se radoval z pěkného vítězství 2:1 nad Lyonem.
Stade Rennes - pravděpodobná sestava:
Costil - Danze, Mangane, Kana-Biyik, Theophile Catherine - Kembo-Ekoko, Doumbia, Féret, M'Vila, Pitroipa - Erdinc
FC Sochaux - pravděpodobná sestava:
Cros - Sauget, Perquis, Mouyokolo, Mikari - Boudebouz, Doubai, Martin, Nogueira, Bakambu - Butin
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.44 - 4.00 - 8.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Stade Brestois - Dijon FCO  (sobota 19:00)
Zápas mezi domácím Brestem a hosty z Dijonu nebude pouze obyčejným soubojem o tři body. Po devíti měsících bez fotbalu se Ahmed Kantari konečně představí domácím divákům.

Střední obránce Ahmed Kantari musel na své první utkání po zranění Achillových šlach čekat pořádně dlouho. Od května minulého roku neznal marocký reprezentant, který svou zemi dokonce reprezentoval na právě probíhajícím africkém mistrovství, nic jiného než posilovací stroje a přísnou rekonvalescenci.

Až minulé utkání s Montpellier. Šestadvacetiletý stoper se do francouzské Ligue 1 vrátil po tři čtvrtě roce; svou přítomností ale svému týmu k lepšímu výsledku nepomohl. Brest prohrál na hřišti momentálně druhého celku 0:1, jedinou branku vstřelil poměrně šťastně Geoffrey Dernis.

Jeho celek ale i nadále zůstává na solidní, jedenácté pozici, ze které má pětibodový náskok na příčky sestupové. Od první desítky ho dělí pouze dva body. Svému soupeři má navíc Brest co oplácet. Podzimní měření obou celků totiž dopadlo lépe pro nováčka soutěže, který bral po brance z penalty to nejtěsnější možné vítězství; a navázal tak na tři předchozí ze soubojů obou těchto týmů, které narušuje jediné vítězství brestovských.

Dijonu se ale v poslední době příliš nedaří, po prohře s Lyonem přišla ztráta všech bodů i s Valenciennes a DFCO se propadli až na šestnáctou pozici, ze které mají hubený, tříbodový náskok na osmnácté Nice. I proto se francouzským novinářům linula na jazyk otázka ohledně takzvaného "utkání o šest bodů".

"Co tím myslíte? Je to souboj o tři body! Jistě to ale bude těžký zápas, také Dijon bojuje o udržení. Ten, kdo bude na utkání připraven lépe a který půjde za výhrou agresivněji, získá skalp soupeře. Osobně to pro mě bude velice zajímavý zápas. Po devíti měsících si znovu zahraji na Stade Francis-Le Ble. Už se opravdu těším na naše příznivce," radoval se Ahmed Kantari.

Nová "posila" Brestu se vrátila také k poslednímu ligovému klání s Montpellier: "Měl jsem veliké obavy, byl jsem unavený, příliš jsem toho nenaspal a mezi Afrikou a Francií to byl opravdu veliký teplotní šok. Ale fyzicky jsem se cítil dobře a směrem dozadu se nám poměrně dařilo. Byl jsem příjemně překvapen."

Domácí se však budou muset obejít bez Abdoula Sissoka, který byl v minulém kole - při svém debutu za tým - vyloučen za nebezpečný zákrok na Romaina Pitaua.
Stade Brestois - pravděpodobná sestava:
Elana - Baysse, Martial, Zebina, Daf - Ewolo, Grougi, Poyet, Lesoimier - Alphonse, Jemaa
Dijon FCO - pravděpodobná sestava:
Reynet - Varrault, Souprayen, Méité, Diabate - Kumordzi, Sankharé, Guerbert, Corgnet - Bauthéac, Jovial
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.95 - 3.00 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Paris Saint-Germain22154338:1949
2.Montpellier HSC22144442:2346
3.Lille OSC21109236:2139
4.Olympique Lyon22123736:2539
5.Olympique Marseille22108433:2138
6.Stade Rennes22106632:2536
7.Toulouse FC2297622:2234
8.AS Saint-Étienne2196624:2433
9.Girondins Bordeaux2279624:2330
10.FC Lorient2168721:2426
11.Stade Brestois22412620:2124
12.Valenciennes FC22651122:2623
13.Évian Thonon Gaillard2258929:3523
14.AS Nancy-Lorraine2258922:2923
15.AC Ajaccio22571025:3922
16.Dijon FCO22641225:4122
17.SM Caen21551124:3220
18.OGC Nice22471122:2619
19.AJ Auxerre21471028:3519
20.FC Sochaux21471022:3619
Zbývající zápasy
11.02. 15:00Évian Thonon Gaillard - Olympique Marseille (zápas odložen)

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (24)

Přidat komentář
Godwinson

Montpellieru se vrací Yanga-Mbiwa, takže doufám v posunutí Stambouliho do zálohy. Vzhledem k návratu Belhandy by bylo výborné, kdyby se na kraj přesunul Cabella, přesně jak je v téhle sestavě. V předpokládané sestavě na FF chybí Aït-Fana, ale nepodařilo se mi zjistit, z jakého důvodu. Vím, že v poháru střídal po soupeřově červené, ale snad ...

Na zápas jsem zvědav, Ajaccio má slibnou formu, potřebovali by klepnout přes prsty.

Hodně jsem zvědav na Caen, snad dnes konečně zaberou, když se jim vrací útok :)

Reagovat
Langi

prej snad konečně zaberou...taký válec jako je Lyon v posledních zápasech nějaké Caen nezastaví

Reagovat
smazaný uživatel

dneska se podívám aspoň na poločas,tak jsem na něho zvědavý

Reagovat
smazaný uživatel

bez prdele... já vím, že to počasí je děsné, ale kdy to všechno pak bude Marseille dohrávat?

Reagovat
Godwinson

Sestava Montpellieru parádní, Girard se asi naučil číst zdejší diskuzi :))

Reagovat
Godwinson

Ten Montpellier, to je dnes taková tragédie ... pár stupňů pod nulou a oni se tam sotva hýbou. Ta strategie zavři oči, kopni balón na bránu a Giroud to tam nějak dostane ... no zatím slabé.

Reagovat
Godwinson

Góól!

Reagovat
Godwinson

Caen

Reagovat
Langi

žebráci takhle se prohrává titul

Reagovat
Langi

žebráci takhle se prohrává titul

Reagovat
Langi

držení míče 64:36 a 2 střely na bránu...ještě že sem ten zápas neviděl...to musel bejt otřes, nechápu co to s váma je

Reagovat
Langi

tak Montpellier a PSG v nedohlednu, Marseille zápas k dobru, Lille dva zápasy k dobru...nakonec ještě budu muset přát Sochaux abysme nebyly 6. za Rennes...hezký hezký

Reagovat
juninho8

1 stadion a z veleuspesneho klubu je priemerny klub ktory musi bojovat o ucast v EL....to sme mohli radsej hravat na luke a hrat o popredne miesta

Reagovat
Langi

bude hůř, až začneme prodávat opory, abysme každou sezónu nekončili v červených číslech...dorostenci budou na ligu stačit a o evropskejch pohárech si budem stejně moct nechat jen zdát

Reagovat
juninho8

uz sa neviem dockat kedy uvidm v prestupovom okne spravy typu lovren odchadza do anglicka...lisandro opusta lyon...Lloris sa stahuje z Francuzska a podobne

Reagovat
juninho8

toto neviem ci je spravna volba ist po vzore PSG alebo MAN CITY...cakal som skor len nejakeho sponzora a nie predaj klubu...uvidime co z toho bude...kazdopadne peniaze potrebujeme

Reagovat
onze

ALLEZ PARIS SG ! ! ! Na budúci týždeň, som priamo na Parc des Prince, na zápase PSG ! Ach veľmi sa teším ! PSG

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Langi

Reagovat
smazaný uživatel

Vedení Montpellieru stanovilo reálnou cenu, za níž je ochotno prodat kanonýra Oliviera Girouda - podle francouzských médií nechá hráče odejít za šestnáct milionů eur.

Není to nějak málo? :)

Reagovat
smazaný uživatel

Odpovídající cena. On má zrovna formu, ale je mu myslím 27, hraje ve Francii a nevím, jak to má se smlouvou. Podle mě to je reálná cena, kterou momentálně má

Reagovat
smazaný uživatel

reakce na Bozze

Reagovat
smazaný uživatel

kokos, to v tom lille ine peklo)))))

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele