Ligue 1 - preview 19. kola

19.12.2014, 08:33, aktualizováno 21.12.2014, 09:23
Previews
Tři ligové zápasy z nejvyšší soutěže jsou na programu ve Francii. Marseille si bude chtít na čele obnovit náskok proti Lille, Saint-Étienne přivítá Évian a Bordeaux se ve šlágru utká s dalším tradičním celkem Lyonem...
Olympique Marseille - Lille OSC  (neděle 14:00)
Marseille má před startem posledního kola roku 2014 jednu jistotu - pokud porazí doma Lille, získá titul podzimního půlmistra. To by byl samozřejmě pro kouče Marcela Bielsu obrovský úspěch, a k jeho splnění už chybí pouze poslední krok..

Domácí budou jasným favoritem díky své domácí formě - na Vélodrome vyhráli už osmkrát (!) v řadě. Venku se jim sice tolik nedaří, naposledy padli v Monaku a promeškali šanci zajistit si podzimní titul s předstihem, před vlastním publikem však stále platí za nezastavitelnou mašinu. V neděli je bude kupředu hnát 60 000 fanoušků.

Situace na Riviéře však není tak idylická jako pár měsíců zpátky. Bielsa postavil svůj dosavadní úspěch na skvěle fungujícím útoku v čele s kanonýrem André-Pierre Gignacem, v Monaku však Les Phocéens neskórovali už počtvrté v sezoně - a také počtvrté prohráli. Venkovní duely s přímými konkurenty o čelo tabulky jim zatím zkrátka nejdou, jak dokládají i prohry v Lyonu a Paříži.

To však na druhou stranu znamená, že právě tyto tři soupeře - tedy největší protivníky v boji o titul - potkají marseilleští na jaře doma. A vyhrát na Vélodrome nebude nic jednoduchého ani pro takové giganty. Lille by mohlo vyprávět - samo zde získalo tři body pouze dvakrát z posledních 13 pokusů, a málokdo očekává, že by se mu to v neděli podařilo zopakovat.

Svěřenci Reného Girarda se totiž stále potácejí ve spodní polovině tabulky, mají nejhorší útok celé soutěže (Marseille naopak nejlepší) a z letošních 28 soutěžních zápasů vyhráli 6. To je opravdu tragická statistika pro tým, který loni urval třetí místo a touhle dobou platil před rokem za reálného kandidáta na titul.

Sebevědomí Dogám dodává alespoň výhra 3:0 v minulém kole nad Toulouse; tento výsledek přerušil sérii třinácti (!!) duelů bez tříbodového úspěchu. Pravda, Toulouse odehrálo skoro celý zápas v deseti, ale na to se historie ptát nebude. O branky se podělili Djibril Sidibé, Ryan Mendes a Nolan Roux, díky nimž má nyní Lille čtyřbodový náskok na sestupovou zónu (a tedy jistotu, že v ní po podzimu neskončí).

Zlepšená morálka byla vidět hned v dalším zápase, ve středečním osmifinále Coupe de la Ligue proti Bordeaux, které Dogy vyhrály na penalty. Girard vyslal na hřiště značně obměněný tým včetně několika mladíků a nyní ho tak čekají příjemné povinnosti při skládání sestavy. Bude potřeba zvolit správně, neboť 120 minut těžkého utkání na konci půlsezony, kde tým navíc nastupoval v Evropě, se na únavě určitě projeví.

Poslední týden tedy přinášel dobré zprávy fanouškům na Stade Pierre-Mauroy; venku je to ale úplně jiná písnička. Mimo vlastní stadion získal Girardův tým letos pouze pět bodů, a to ještě čtyři byly vybojovány na neutrální půdě. V nepřátelském prostředí tak Lille urvalo jedinou remízu v Monaku, a se vší úctou k fanouškům na Stade Louis II, atmosféra na Vélodrome bude neporovnatelná.

Girard se při skládání jedenáctky bude muset obejít bez Francka Bérii, který vynechal poslední tři zápasy; v poháru nenastoupili ani Jonathan Delaplace, Marvin Martin a Rony Lopes, zatímco gólman Steeve Elana se pro změnu zranil během zápasu. Marseille hlásí absenci Romaina Alessandriniho, který se k fotbalu vrátí až na jaře.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.57 - 4.00 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Saint-Étienne - Évian Thonon Gaillard  (neděle 17:00)
St. Étienne nesmí ztratit v souboji s Évianem, aby mu před vánoci zbytečně neutekla vedoucí trojka. Hosté nedokážou hrát konstantně, takže se jich naopak stále týká záchrana nejvyšší soutěže. Po dvou porážkách v řadě by určitě nějaký ten bod potřebovali, v sestupovém pásmu totiž nejsou jen díky lepšímu skóre.

Les Verts naposledy nedokázali vsítit branku na půdě Nice, takže jejich vítězná série skončila po třech utkáních. Chuť a náladu si alespoň v tomto týdnu spravili díky Coupe de la Ligue, v němž vyřadili venku Lorient. Celkově si vedou velmi slušně, v Ligue 1 už neprohráli od půlky října, tedy devětkrát za sebou.

Zklamání bohužel převažuje jen nad působením na evropské scéně. V Evropské lize totiž ASSE nedokázal zvítězit ani jednou, vsítil pouhé dva góly a skončil na posledním místě ve skupině. "Myslíme pozitivně," uvedl kouč Christophe Galtier. "Čeká nás těžký zápas, Évian je vždy pevně odhodlaný zachránit se."

Na tohoto soupeře navíc jeho mužstvo umí, vyhrálo nad ním hned čtyřikrát ze šesti případů. "Máme zajímavý počet 33 bodů. Vzhledem k tomu bych si přál jediný vánoční dárek, a to zvítězit nad Évianem," dodával domácí stratég. "Je důležité, abychom rok zakončili úspěšně. Mám mužstvo, které je toho rozhodně schopné."

Galtier by měl do sestavy zařadit Théophileho-Catherina, který nenastoupil do pohárového klání s Lorientem od začátku, zpět je i Ismaël Diomandé, jemuž vypršel karetní trest. Hosté naopak možná nebudou moci počítat s neuzdraveným Milošem Ninkovičem a Jonathanem Mensahem. Potrestaný je nově i obránce Cédric Cambon.

ÉTG v posledních dvou zápasech podal celkem sympatický výkon, ale na body to jak proti Lyonu, tak v Remeši, prostě nestačilo. V obou případech padl 2:3. "Náš výkon nebyl špatný," myslí si obránce Aldo Angoula, jehož na podzim trápilo zranění stehna. Nastoupil tak pouze k šesti utkáním. "Vím, že v lednu budu hrát více," dodal.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.44 - 4.20 - 8.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Girondins Bordeaux - Olympique Lyon  (neděle 21:00)
Hodně prestižní duel uvidí diváci na závěr roku na Stade Chaban-Delmas, kam přijíždí rozjetý Lyon. Hrát se bude o co nejlepší výchozí pozici pro jarní útok na poháry.

Oba celky navíc spojuje jedna věc - shodně v týdnu vypadly z Coupe de la Ligue, navíc po penaltách. Bordeaux uvolnilo cestu Lille (5:6), Lyon Monaku (4:5). To znamená, že oba týmy odehrály těžkých 120 minut proti velice silným soupeřům, a v neděli tak dost možná bude hrát klíčovou roli způsob, jakým se dokázaly vypořádat s fyzickou únavou i zklamáním z vyřazení.

Kouč Lyonu Hubert Fournier má navíc ještě jeden důvod ke starostem - jeho tým šlapal jako hodinky od chvíle, kdy se rozhodl postavit vedle nejlepšího střelce ligy Lacazetteho do útoku Yassine Benziu a stáhl Nabila Fekira na pozici ofenzivní spojky. Benzia se však ve středu zranil, a je tedy zapotřebí jej nějak nahradit. Pokud se to Lyonu povede, může při ideální shodě okolností podzimní část dokonce vyhrát - na druhé PSG ztrácí jediný bod, na vedoucí Marseille dva.

Temných bodů bylo na podzim v Lyonu poměrně dost - ambiciózní tým ostudně vypadl z předkola Evropské ligy, zahájil sezonu v bídné formě, po dvou dekádách prohrál prestižní derby v Saint-Étienne a nyní se poroučel i z Coupe de la Ligue. Pohled na ligovou tabulku však všechny tyto nepříjemnosti přebíjí - jen ti největší optimisté čekali, že Lyon bude v této době ve stejné pozici jako loni Lille, tj. tlačit na dvojici favoritů na čele.

Zatímco celé Olympique momentálně horečnatě řeší, co se zraněným Benziou - je to s ním prý vážné, v Lyonu nemají útočníků nazbyt a mladíci N'Jie s Yattarou navíc pojedou v lednu na APN - Fournier zůstává nohama na zemi a soustředí se především na Bordeaux. Připouští sice, že klub bude dost možná v zimě nucen shánět útočníka, nejprve chce ale získat tři body na hřišti Bordeaux a zakončit podzimní půlsezonu na pozitivní vlně.

Jeho protějšek Willy Sagnol po pohárovém vyřazení litoval jedné věci - přílišné liknavosti jeho svěřenců na posledních 25 metrech. Faktem je, že Bordeaux vstřelilo o devět gólů méně (a inkasovalo o pět gólů více) než jeho nedělní protivník, jinak ale mohou být domácí sebevědomí - na půdě Bordeaux totiž letos ještě neprohráli, z osmi zápasů triumfovali hned šestkrát, zatímco Lyon naopak venku bůhvíjak nezáří (pouze dvě výhry z osmi pokusů). V případě úspěchu Les Girondins by se navíc rozdíl mezi oběma celky snížil na pouhé dva body..
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.50 - 3.20 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Paris Saint-Germain - Montpellier HSC  (sobota 17:00)
Je PSG na konci kalendářního roku v krizi? Svěřenci Laurenta Blanca byli i přes pomalý úvod dlouho v sezoně neporaženi, poté však padli postupně v Lize mistrů s Barcelonou a v domácí soutěži v Guingampu. Dnes proti Montpellieru tak musí bezpodmínečně opět zvítězit..

Naštěstí pro Pařížany minulý víkend ztratilo také Marseille, takže jejich ztráta na čelo činí stále jediný bod; kouč Laurent Blanc si však nedělá žádné iluze a požaduje akutní zlepšení formy. "V podobné situaci jsme byli i loni, není to pro nás nic nového," prohlásil. "Pokud prohrajete dvakrát v řadě, je na vás vyvíjen obrovský tlak. Výsledky jsou nejdůležitější."

Obhájce trofeje se už stihl "oklepat" v týdnu, kdy vyřadil z Coupe de la Ligue druholigové Ajaccio, a Blancovi se viditelně ulevilo. "Zápas s Ajacciem si za chvíli nikdo pamatovat nebude, ale pro nás byl důležitý. Dal nám možnost opět najet na vítěznou vlnu," dodal kouč.

Ani proti Korsičanům to však favorit zprvu neměl jednoduché, dokonce prohrával a výhru 3:1 museli až v závěru zajistit Serge Aurier a Jean-Christophe Bahébeck. Blanc pochopitelně zamíchal sestavou, takže se na hřišti objevili i Adrien Rabiot s Clémentem Chantomem; "devítku" hrál Edinson Cavani a kapitánskou pásku navlékl David Luiz.

Dnes proti Montpellieru by už měla nastoupit obvyklá jedenáctka. "Opory jsou fyzicky v pořádku, čeká nás poslední zápas před pauzou," sumíroval Blanc. "Po mentální stránce doufám, že nás výhra s Ajacciem uklidnila a že proti Montpellieru už opět budeme hrát tak, jak jsme zvyklí."

Les Pailladins sice jedou do hlavního města s vizitkou jasného outsidera, přesto však mají důvod k sebevědomí - z posledních dvou zápasů získali čtyři body, když nejprve rozstříleli Rennes na jeho půdě 4:0 a poté uhráli divokou remízu 3:3 s Lens. Ofenziva tak kouči Rollandu Courbisovi evidentně funguje.

"Uvidíme, jestli se nám v Paříži podaří potvrdit dobrou formu v útoku. Doufám, že dokážeme v Parku princů skórovat alespoň dvakrát - ať už bude konečné skóre jakékoliv," plánuje svérázný trenér a dodává: "Nevím, jestli je to moc ambiciózní přání, nebo naopak moc málo. Takový je ale náš cíl."

Courbis také dodal, že existuje scénář, v němž má Montpellier nulovou šanci na body - to pokud budou ve formě Zlatan Ibrahimovic, Marco Verratti a Javier Pastore. Naštěstí pro něj Pastore hrát nemůže, trápí ho totiž lýtko; připraven je naopak jiný Argentinec, uzdravený Ezequiel Lavezzi.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.18 - 7.00 - 17.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Stade Rennes - Stade Reims  (sobota 20:00)
Stade Rennes si drželo poměrně solidní šňůru neporazitelnosti. Nicméně poté svěřenci Philippa Montaniera dostali čtyři góly od Montpellieru a dva od Bastie, přičemž nevstřelili ani gól. Nebýt těchto proher, mohli klidně okupovat pohárovou pozici.

Naštěstí v týdnu tým zvládl duel Ligového poháru, kde byl protivníkem druholigový US Créteil, a postoupil do čtvrtfinále. Výsledek 1:0 sice nebyl příliš přesvědčivý, nicméně výhra a postup hráčům určitě zvedne sebevědomí. A pokud by Rennes vyhrálo i proti Remeši, mělo by na kontě jednatřicet bodů, tedy o rovných deset více než tomu bylo v minulé sezoně.

"To by znamenalo, že naši práci odvádíme dobře a že jsme se rozhodně o dost zlepšili," nechal se slyšet Montanier. To jeho protějšek Jean-Luc Vasser měl radost z vítězství proti Évianu minulý týden, ovšem ví, že Rennes bude asi přeci jen obtížnější soupeř. Navíc, Remeši se v poslední době venku vůbec nedaří. A co víc, na Stade de la Route de Lorient vyhrál klub naposledy v roce 1959! Samozřejmě co se ligových střetnutí týče.

"Základ bude nebýt myšlenkami už někde na dovolené. A také nesmíme jít do toho duelu s vědomím, že nemáme o co přijít. A to všechno jenom proto, že jsme porazili Évian. Pokud bychom ale vydolovali tři body i tentokrát, bylo by to rozhodně památné vítězství. Na ten zápas jsme tedy maximálně soustředění a jsem přesvědčený o tom, že minimálně bod můžeme uhrát," prohlásil na tiskové konferenci Vasseur.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.75 - 3.60 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Toulouse FC - EA Guingamp  (sobota 20:00)
Ještě před několika týdny byl Guingamp v pořádné bryndě. Jenže závěr roku pro něj připravil fantastickou pohádku. Vyhrál totiž pětkrát v řadě, aktuálně se nachází mimo sestupové příčky, postoupil do Evropské ligy a dál pokračuje i v Coupe de la Ligue. Zato Toulouse nemůže hodnotit pozitivně vlastně nic.

EAG se dostal do formy v možná nejlepší možnou chvíli. Chleba se lámal jak v evropských pohárech, tak v lize, kde se ještě před několika týdny nacházel na samotném dně. Jenže zaslouženě vybředl. Uspěl. A vánoce tak může oslavit relativně v klidu, ačkoli zachraňovat se po novém roce bude muset pořád a pořád.

Přitom ten poslední ligový skalp se dá doslova zařadit do kolonky senzací. PSG letos v Ligue 1 ještě neprohrál, tedy do té doby, než narazil právě na bretaňský celek. Jérémy Pied už v 11. minutě rozhodl o vítězství 1:0. Na tenhle výkon Guingamp navázal i ve středu, kde v rámci Francouzského ligového poháru vyřadil druholigový Arles-Avignon.

Jako by ani nikdo netušil, jak se tenhle obrat vůbec stal. "Jako bychom kouzlili. Každý se nás na to ptá, ale je to těžké vysvětlit," říkal záložník Julien Cardy. "Ale nesmíme zapomenout, že uplynuly jen tři týdny, kdy jsme prohráli důležitý zápas v Évianu. Tehdy jsme byli na posledním místě," připomněl.

Mužstvo kouče Jocelyna Gourvenneca úspěšně bojovalo i Evropské lize. Ačkoli mu na půdě Soluně stačil bod, dokonce na horké řecké půdě zvítězilo. "Jsme na sebe hrdí. Když proběhlo losování, nikdo nám tehdy nevěřil, že bychom mohli postoupit. Naším cílem ale bylo kvalifikovat se. Povedlo se," dodával Cardy.

Toulouse naopak strádá. Za posledních pět utkání získal jen tři body, celkově už prohrál deset z osmnácti utkání. Jeho situace začíná být čím dál horší, na sestupové pásmo disponuje pouhým čtyřbodovým náskokem. V utkání navíc budou chybět suspendovaní Maxime Spano a Étienne Didot, zranění jsou William Matheus, Oscar Trejo i Mihai Roman.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.95 - 3.30 - 4.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Metz - AS Monaco  (sobota 20:00)
Mety by se v případě výhry s největší pravděpodobností dostaly mimo sestupové pozice. Jenže Monaco bude jistojistě proti. V posledních týdnech chytli svěřenci Leonarda Jardima až obdivuhodnou formu, když neprohráli v pěti utkáních za sebou, přičemž do výčtu je zahrnuta i středeční výhra nad Lyonem v rámci Coupe de la Ligue, která zajistila knížecímu klubu účast ve čtvrtfinále.

V případě výhry a zaváhání Bordeaux, které se utká právě s Olympiquem Lyon, by se AS Monaco mohlo nakonec vyškrábat do první pětky. Trenéra však rozhněval fakt, že jeho tým nehraje po náročném pohárovém střetnutí další ligový zápas až v neděli: "Je to náročné jak fyzicky, tak mentálně. A ještě k tomu hrajeme s Metami, které mají velmi dobrý, ačkoliv defenzivní tým. Rozhodně budeme muset předvést všechny svoje kvality."

Svěřenci Alberta Cartiera mohou soupeři současné výsledky v podstatě jenom závidět. Vždyť naposledy bodovali naplno na začátku listopadu, když o gól (3:2) porazili dalšího ligového novice z Caen. Od té doby si připsali pouze bod za bezbrankovou remízu s Girondins Bordeaux. Pokud by takto pokračovali dál, zřejmě by to znamenalo v příští sezoně boj o titul v Ligue 2.

"Od začátku sezony jsme sehráli osmnáct zápasů, přičemž jen ve čtyřech byl náš výkon opravdu chabý. To si myslím, že je pro čerstvě postupivší klub dobrá bilance. Když se zrovna nedaří, nechce se ani příliš nastoupit k dalšímu zápasu, nicméně věřím, že proti Monaku ukážeme svojí sílu a odrazíme se k lepším výsledkům," prohlásil Cartier.

V Metách jistě s radostí uvítali fakt, že za Monaco zřejmě nebude moci nastoupit João Moutinho a nejistý je i start Ricarda Carvalha a Laciny Traorého. Jinak vzájemné zápasy těchto celků v naprosté většině případů přinesly radost celku ze Stade Louis II. Přitom se odehrály ještě před vstupem bohatého vlastníka do klubu. Tím spíše se i teď dá čekat jeho vítězství.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.00 - 3.25 - 2.05
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Lorient - FC Nantes  (sobota 20:00)
FC Nantes se kvůli několika méně přesvědčivým výkonům propadlo na osmou pozici. Nicméně pořád může mít po podzimní části sezony na kontě velmi slušných třicet bodů. Stačí porazit Lorient, toho času okupující čtrnácté místo.

"Hodláme udělat všechno pro to, abychom si mohli dovolenou v klidu užít, nikoliv abychom se znepokojovali naším umístěním v tabulce. Navíc jde o derby, takže kdybychom vyhráli, dostali by naši příznivci extra dárek. Nicméně známe sílu soupeře a víme, že teď má dobrou formu. Jenže to samé platí i pro nás," nechal se slyšet mladíček Yoann Wachter.

"Podle mě to bude skvělý zápas. I proto, že také mají v kádru několik hodně mladých hráčů. Nicméně my se soustředíme především sami na sebe. Pokud by se nám podařilo vyhrát, tak více než na udržení, bychom se na jaře mohli soustředit spíše na co možná nejlepší umístění v horní polovině tabulky," dodal.

Oba týmy sehrály v týdnu osmifinálový duel Coupe de la Ligue. Jenže zatímco Lorient prohrál těsně s AS Saint-Étienne, FC Nantes nakonec v prodloužení udolalo Mety a postoupilo do jarního čtvrtfinále, kde se může utkat ještě s Bastií, Rennes, PSG, Guingampem, Monakem a Lille. Nicméně trenér Michel Der Zakarian teď především nechce zaváhat proti Lorientu.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.30 - 3.10 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
SM Caen - SC Bastia  (sobota 20:00)
Poslední Caen má jedinečnou šanci odpoutat se před koncem roku 2014 ze dna tabulky - poslední podzimní utkání totiž sehraje doma proti Bastii, a jelikož se oba celky před pár dny utkaly v domácím poháru a Korsičané nakonec postoupili, motivuje jej navíc i touha po odplatě.

Brankář Damien Perquis sice tvrdí, že vypadnutí z Coupe de la Ligue dnešní duel nijak neohrozí, fanoušci v ochozech Stade Michel D'Ornano však určitě budou smýšlet jinak. Inkriminovaný zápas sice dospěl až do prodloužení, v něm však Bastia triumfovala 3:2 a připravila tak Caen čtvrtou soutěžní porážku v řadě.

Korsický celek také není před dalekou cestou na sever zrovna v ideální formě; pokud by dnes padl, bodové skóre obou týmů se vyrovná. Nový kouč Ghislain Printant má zatím u kormidla střídavé výsledky, a jen pár minut chybělo k tomu, aby se z pohárového postupu radovalo naopak Caen - ještě těsně před koncem totiž vedlo 2:1.

"Jsou to dvě rozdílné soutěže," trvá na svém Perquis. "Vítězství nebo porážka v Coupe de la Ligue nikterak neovlivňuje výsledky v Ligue 1," dodává. To je sice možná pravda, ale Caen potřebuje i přesto okamžitě zabrat - z posledních 21 možných bodů získalo pouze 2 (!). Svěřenci Patrice Garandeho nadále baví fanoušky ofenzivním fotbalem, úspěchy však nepřicházejí.

Podle Perquise je však Caen týmem bojovníků, což také stálo za jeho loňským postupem z Ligue 2. "Minulou sezonu jsme hodně přemýšleli o tom, co pro nás tento klub znamená, o všech lidech, kteří tu pracují. To nám pomohlo postoupit. Teď máme jiný cíl, ale k zápasům musíme přistupovat stejně," burcuje gólman.

Bastia jede do Normandie s vědomím, že případný triumf by pro ni byl už třetím v řadě - minulý víkend totiž před vlastními fanoušky udolala silné Rennes 2:0 a přerušila tak sérii tří porážek. Venku se jí však daří mnohem hůře; poslední úspěch z cest je starý už dva měsíce.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.25 - 3.30 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
RC Lens - OGC Nice  (pátek 20:30)
Ke svému poslednímu utkání tohoto roku se připravují fotbalisté Lens a Nice. Domácí by už neměli být v takové nejistotě, jako před sezónou, neboť finanční stránka klubu se díky novým investicím zlepšila. A třeba jim tenhle impuls pomůže k celkovému úspěchu, kterým není nic jiného než záchrana nejvyšší soutěže.

Lens je aktuálně na předposlední příčce se šestnácti body. Poslední dva ligové zápasy pro něj dopadly celkem dobře, uhrál bod jak doma s Lille, tak naposledy na půdě Montpellieru. Před vlastními fanoušky se mu ale překvapivě nedaří. Z osmi utkání jen dvakrát zvítězil a hned čtyřikrát prohrál.

Je pravda, že případné nynější vítězství by ho katapultovalo minimálně do soboty mimo sestupové pásmo. "Bude to skvělý zápas. Chceme rok zakončit výhrou a s 19 body na kontě," uvedl kouč Antoine Kombouaré. "Přineslo by nám to klid. Druhou část sezóny bychom začínali v celkem obstojných podmínkách."

Loňský konec roku přitom Lens nevyšel úplně podle představ. "Nelíbil se mi. A to vůbec," vzpomínal Kombouaré. "Do té doby jsme tehdy neprohráli. Porážka 1:2 s Istres byla katastrofální. Měli jsme pak volno a na konci sezóny si uvědomili, že to byla zbytečná ztráta, která nám způsobila obrovské škody."

Nakonec pro Kombouarého družstvo dopadlo vše dobře. Postoupilo do Ligue 1 ze třetího místa, a to se čtyřbodovým náskokem před čtvrtým Nancy. "Přes všechny problémy, které klub postihl, jsme si řekli, že zisk 20 bodů by byl skvělý. Kdybychom tak získali 19 bodů, bylo by to nečekané," zakončil domácí stratég.

Nice před dvěma týdny dokázalo zvítězit na půdě Caen, následně doma uhrálo bezbrankovou remízu se silným St. Étienne. Aktuálně se nachází na jedenáctém místě tabulky, ale v klidu být rozhodně nemůže. Na sestupové pásmo má vrchovatý náskok pěti bodů. Uhrát body na půdě Lens bude pro něj bude navíc hodně těžké.

Vždyť na jeho půdě OGC naposledy zvítězil v roce 1988! Za posledních dvanáct vzájemných utkání ho porazil pouze v jednom případě. "Ztratili jsme už hodně bodů," říkal gabonský obránce Lloyd Palun, pro něhož souboj s Lens bude na dlouhé týdny posledním. Odjíždí totiž po svátcích na Africký pohár národů do Rovníkové Guiney.

Ostatně mnoho klubů podobný problém vypořádat se ztrátami kvůli lednovému turnaji ještě čeká. V Ligue 1 je afrických hráčů požehnaně. A ani Nice není žádnou výjimkou. "Jsme vděční, že jsme vůbec jedenáctí," dodával Palun. "Není to špatné. Ale pořád musíme mít snahu tabulkou stále stoupat nahoru."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.25 - 3.20 - 3.25
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Olympique Marseille18122436:1638
2.Paris Saint-Germain18107132:1337
3.Olympique Lyon18113435:1736
4.AS Saint-Étienne1896319:1233
5.Girondins Bordeaux1894526:2231
6.AS Monaco1885522:1829
7.Stade Rennes1884620:2128
8.FC Nantes1876517:1627
9.Montpellier HSC1874721:1925
10.Stade Reims1874722:2925
11.OGC Nice1864821:2422
12.Lille OSC1756614:1521
13.EA Guingamp18701119:3021
14.FC Lorient18621020:2420
15.Toulouse FC18621021:2820
16.Évian Thonon Gaillard17611020:2919
17.FC Metz1854917:2619
18.SC Bastia1845915:2217
19.RC Lens18441018:2416
20.SM Caen18351021:3114

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (94)

Přidat komentář
smazaný uživatel

OT: Na nete sa vyrojila správa že pri odchodoch Yattaru a Njieho na CAN, zranenie Benziu ktorý je mimo minimálne na celý január by Aulas dotiahol niekoho do útoku pravdepodobne ale len na hosťovanie do konca sezóny. Jednou z možno sti by mal byť Lisandro, na jednej strane by to bolo scifi no na druhej strane to nieje nereálne.

Reagovat
juninho8

jednu posilu pocas APN uz mame....a to ze tam je aj Burkina Faso cize asi aj Kone

Reagovat
Langi

Tak kdyby mu v emiratech platili 3/4 platu tak asi klidne

Reagovat
smazaný uživatel

Černý Lisandro a bilý Lacazette v útoku ♥ ♥ ♥

Reagovat
smazaný uživatel

benzia chvili hraje a hned se zrani, na to uz fakt seru

Reagovat
Israha

Hm, dneska bez Payeta. To smrdí bezgólovou remízou .

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Vůbec bych se nedivil, při ztrátě ropáků většinou následuje i ztráta naše. Navíc na poslední domácí výhry se dost nadřeli a výraznou měrou se o ně zasloužil právě Payet, absence určitě nepotěší. Uvidíme, ale je to další hozená rukavice ze strany PSG.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

zas dabo nalevo lepsi by tam bylo dat tolissa a mvuembu do zalohy, tam se stejne tolissovi posledni zapasy tolik nedarilo jak na beku

Reagovat
juninho8

asi tak....a tiez by som skor preferoval Yattaru pred Njiem...aj ked jeden horsi ako druhy ale Njiemu zavadzia lopta...Yattara je aspon vysoky...mozno mu daco trafi gebulu

Reagovat
smazaný uživatel

To by ale napřed Yattara musel doběhnout do vápna

Reagovat
juninho8

standardka nie? to pockaju kym tam dokraca

Reagovat
smazaný uživatel

Jenže od té doby co nemá žlutou hlavu je snadno přehlédnutelný.

Reagovat
juninho8

tak sme mohli hrat teda ja desiati

Reagovat
smazaný uživatel

ja trochu doufal, ze na hrotu bude fekir a na am yoann, coz je mensi zlo jak jeden z tech dvou, ale co se da delat

Reagovat
juninho8

Yoann to asi este nema na taku porciu minut...

Reagovat
smazaný uživatel

Klasik Clinton

Reagovat
juninho8

ja uz nemam nervy nanho

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
juninho8

SASAAAAAAAAAAAA

Reagovat
smazaný uživatel

Tak se zakončuje

Reagovat
smazaný uživatel

lacazette klasicky aim bot

Reagovat
juninho8

ani sa neda povedat kde by sme boli bez neho asi v L2

Reagovat
smazaný uživatel

Co jsme mohli vidět od N'Jieho, tak asi jo

Reagovat
smazaný uživatel

neskutecna forma, one man show cely rocnik

Reagovat
juninho8

veru...ako dopredu mame 3 schopnych hracov v tejto sezone....Laca,Yoann-vid pohar s Monakom a Fekir....thats all

Reagovat
smazaný uživatel

strasna skoda ted, to bylo 5 na 3

Reagovat
juninho8

a za pol minutky sa to dalo tiez vyriesit....Njie

Reagovat
smazaný uživatel

tak to njie vyjimecne udelal dobre, malem dal jeslicky, carrasso mel stesti

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
juninho8

no jo...ale bol pri tej lopte skor....mohol do toho viac kopnut...ale tak tazko mu tu nieco vycitat....tu jednu schopnost mu musime nechat...behat celkom vie

Reagovat
smazaný uživatel

by si mel kazdy trenink jit s yattarou prihravat navic, fakt by to potreboval

Reagovat
smazaný uživatel

hodne odvazny tiket, ale preju ti, at ti to vyjde

Reagovat
juninho8

za ten kurz som to skusil.....ale o to horsie sa mi to pozera teraz

Reagovat
smazaný uživatel

I also like to live dangerously

Reagovat
juninho8

troska si treba okorenit zivot infarktovymi stavmi....a co budem robit cez sviatky

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ať ti to vyjde a máš ještě lepší svátky

Reagovat
juninho8

uz aj to atletico otocilo v noci este mam nejaku NHL ale na tom som nevyhral uz vecnost

Reagovat
smazaný uživatel

Já jsem naposledy sázel na MS a tam jsem si na bwinu ztrojnásobil svůj vklad a od té doby jsem na to nesáhl

Reagovat
juninho8

ja som nepodaval cely november lebo mi hrozne neslo....v decembri som znovu zacal a daco povychadzalo tak som to dnes skusil takto....

Reagovat
smazaný uživatel

Ou yeaaaaaaa Corchentáán

Reagovat
juninho8

TOLISSSOOOOOOOOOOOOOOO

Reagovat
smazaný uživatel

Tolisso - 2 zapasy na GB a 2 goly

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

krasne jsi mi vratil mensi kritiku corentinku ♥

njie dokonce prihral

Reagovat
juninho8

Njie asistencia

Reagovat
juninho8

jaaaaaaaaaj Jordaaaaaaaan

Reagovat
smazaný uživatel

to se jeste vymsti

Reagovat
juninho8

niekedy sa divim zkade zobral Fekir taku techniku a ovladanie lopty

Reagovat
smazaný uživatel

tak on v obliceji vypada na 30, tak abysme se nedivili jeste

Reagovat
juninho8

zeby uz cachre robili aj v alzirsku?

Reagovat
smazaný uživatel

Rozhodčí

Reagovat
smazaný uživatel

Ale tak aspoň ta redka byla jasná, tu penaltu je fakt, že z té dálky mohl přehlédnout, ale od čeho tam je potom čárový, to nechápu.

Reagovat
juninho8

mal si s tymto este chvilu pockat

Reagovat
smazaný uživatel

hm, kompenzace za evian

Reagovat
smazaný uživatel

tak nakonec jen polovicni

Reagovat
juninho8

cista pena podla mna....z toho Njieho bude este Man of the match....tak aspon redkaaaaaaa...joooo

Reagovat
juninho8

za stavu 2:0 je mozno aj lepsie redka ako pena....Njie ide dole....nakoniec nanho nadpriemerny vykon

Reagovat
smazaný uživatel

Kometa

Reagovat
juninho8

NABIIIIIILLLL....zasluzuil si

Reagovat
smazaný uživatel

co to bylo za gol

Reagovat
smazaný uživatel

Nabileeek ♥ ♥ ♥

Reagovat
Godwinson

Lyon Přemýšlím, jestli se smát nebo plácat po zádech, že jsem tam Huberta od první chvíle cpal. Ale konkurence je tragická a ta první dvojka takhle vypadá mnohem lépe. Navíc mi Fekir s Lacazettem prakticky ve dvou vyhrají fantu

Reagovat
smazaný uživatel

Hubert překvapil, ze začátku jsem mu moc nevěřil.

Reagovat
juninho8

len este tu prvu dvojku prehodit a je to....a za toto mozno budem ukrizovany ale ja by osm bol radsej aj keby zelenaci preskocili ropakov

Reagovat
smazaný uživatel

to zas ne, francie potrebuje psg v LM, ti jedini tam maji potencial neco uhrat s marseille

Reagovat
smazaný uživatel

To raději ne,PSG aspoň něco uhraje v LM, zelenáči nejsou schopni vyhrát ani nad nějakýma uzbekama v EL.

Reagovat
juninho8

bolo to podla sympatii brane a nie koeficientu....ten koeficient by veru chybal....

Reagovat
juninho8

mas dalsiu asist pre Lacu

Reagovat
smazaný uživatel

Najlepší utok

Reagovat
smazaný uživatel

no defense

Reagovat
juninho8

tak aj Ferriiiii

Reagovat
smazaný uživatel

Destrukce přehypovaného Bordeaux pokračuje

Reagovat
smazaný uživatel

sagnolovo rozestaveni 1-4-4 neni uplne perspektivni

Reagovat
smazaný uživatel

Škoda tej haluznej výhry Marseille

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

tak myslim, ze aulas ma po dnesku jasno, jestli privest dalsi hrot

Reagovat
juninho8

inak ak bude v poriadku Yoann alebo Clem tak mozno nebude treba...Fekir k Lacovi a je to....

Reagovat
smazaný uživatel

sasaaaaaaaaaaaaa, to je zakonceni, jake sem nevidel od benzemy

Reagovat
juninho8

jajajaaaaaaaj....Laca

Reagovat
smazaný uživatel

Dabo Saša

Reagovat
smazaný uživatel

*Bedimo

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

ja som mu tak prial

Reagovat
Godwinson

To je šílenec

Reagovat
smazaný uživatel

Ať se taky krotí, takhle ho bude chtít půlka Evropy a nezůstane do konce kariéry v Lyonu

Reagovat
smazaný uživatel

aspon neskonci v prumernych klubech jako newcastle nebo liverpool

Reagovat
Godwinson

V Lyonu budou rádi, když ho udrží v lednu

Reagovat
smazaný uživatel

Tak já si myslím, že v lednu ještě neodejde, tam se fakt mluví jenom o Liverpoolu a Aulas už i s Gonalonsem ukázal, že když nechce prodat, tak neprodá. Léto už bude tutovka no...

Reagovat
Langi

Mohl by rok jeste dat...Benzema taky svou predposledni sezonu prerostl Lyon i ligu a vypadalo to ze uz je neudrzitelny

Reagovat
Israha

Lacazette, vyser se na to, už to přestává být zábavné

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele