Ligue 1 - preview 19. kola

20.12.2013, 10:23, aktualizováno 22.12.2013, 08:52
Previews
Paris Saint-Germain má ideální příležitost, jak si pojistit první místo - AS Monaco už v pátek nestačilo na Valenciennes, Pařížené pak dnes hostí třetí Lille. Lyon cestuje do Lorientu, v dobré formě hrající Bordeaux se představí v Marseille...
Olympique Marseille - Girondins Bordeaux  (neděle 14:00)
Bordeaux nabralo s blížícím se koncem roku vynikající formu, dnes jej však čeká soupeř z nejtěžších - Olympique Marseille, které se bude snažit udržet kontakt s pozicemi zajišťujícími Ligu mistrů.

Přestože tabulková pozice Marseille není bůhvíjak kritická, podzimní část sezony fanoušky neuspokojila; ostudu v Lize mistrů se nepodařilo napravit ani v domácí soutěži, což odnesl trenér Élie Baup. Na třetí Lille ztrácí Les Phocéens už jedenáct bodů, takže pokud chtějí mít na jaře alespoň trochu reálnou šanci vedoucí smečku dohnat, musí dnes bezpodmínečně zvítězit. V takovém případě by se jednalo o první ligový úspěch od nástupu bývalého sportovního ředitele Josého Aniga.

Anigo zatím vedl ambiciózní tým do třech utkání, a výsledky pod ním mají vzestupnou tendenci - po prohře s Dortmundem v závěrečném utkání skupiny Ligy mistrů přišla těžce vydřená remíza v Lyonu, který přitom už vedl o dvě branky, a naposledy pohárový postup přes Toulouse. Právě tento úspěch přesvědčil prezidenta Vincenta Labruneho natolik, že dal novému trenérovi důvěru až do léta, pokud se nenajde vyloženě ideální kandidát.

"S panem prezidentem jsme se před zápasem dlouho bavili. Říkal, že hledání nového kouče nechce uspět, prý to může zabrat klidně pět měsíců. Původně jsem tu měl být do Vánoc, ale nakonec zůstanu i v novém roce," potvrdil Anigo. "Nevím, co se bude dít dál. Tenhle vývoj jsem neočekával, ale jsem zaměstnancem klubu a jsem mu plně k dispozici. Počítám, že druhá polovina sezony bude hodně těžká, ale je to velká výzva," dodal.

Pokud se nestane něco neočekávaného, bude Bordeaux na Vélodrome hodně kousat. Svěřenci Francise Gillota jsou nenápadným týmem, nestrhávají na sebe pozornost, ale díky skvělému načasování formy se vyšvihli už na čtvrté místo; na prohru čekají pět zápasů, naposledy otočili duel s Valenciennes a vyhráli 2:1. Pomohla jim přitom i trocha štěstí, když gólman Cédric Carrasso chytil ve druhé půli Yamissiho penaltu.

"Nemáme tým, který by mohl ovládnout celou soutěž. Nemůžeme si dovolit cokoliv vypustit, musíme jet neustále na 100 procent. Pokaždé potřebujeme nějaký budíček, jako byla naposledy zahozená penalta," sumarizuje Gillot se svojí typickou skromností. Na Vélodrome však Girondins pouze na štěstí spoléhat nemohou - ze 40 utkání jich tu vyhráli pouze pět.

Skvělá série Bordeaux (podpořená pohárovým postupem přes Rennes) je o to impozantnější, že se hrdý klub ještě po sedmi kolech nacházel v sestupovém pásmu; nyní se vyhřívá na pohárových příčkách. "Málem jsme v to ani nedoufali, protože náš start do sezony byl opravdu špatný," uznává hrdina Carrasso, který se dnes postaví klubu, v jehož barvách fotbalově vyrůstal. "Do Marseille jedeme uvolnění, tlak bude ležet na soupeři. Dokázali jsme se zvednout, takže tento zápas bude takový bonus," zakončuje.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.20 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
FC Lorient - Olympique Lyon  (neděle 17:00)
Lyon ani zdaleka nestihne před zimní pauzou napravit, co zpackal. Zase se však může ve svém posledním utkání tohoto roku opřít o dobrý prosinec, ve kterém z šesti zápasů podlehl jen vedoucímu PSG. I Lorient je ovšem ve velké pohodě, pět ligových výher v řadě ho katapultovaly na devátou příčku.

Les Merlus vyztužili především své defenzivní řady. Během šesti posledních utkání inkasovali jen jednou - v minulém kole na půdě Ajaccia. Dá se říci, že podobnou bilancí se mohlo pyšnit do pátečního večera už jenom Monako či Lille. "Když vyhrajeme i nad Lyonem, budeme mít klidné svátky," uvedl obránce Grégory Bourillon.

Ani ofenzíva přitom nešlape vůbec špatně, vždyť od 14. kola Lorient v každém utkání skóroval minimálně dvakrát. "Lyon letos hraje trochu rozpačitě," ví Bourillon. "Je to chyba mládí. Protihráči jsou sice talentovaní, ale je těžké být pořád dobrý, zvláště v mladém věku. I tak nás čeká pořádný kus práce."

Domácí týden po týdnu přinášejí stále lepší a lepší zprávy. Fit už je konečně Jérémie Aliadiére, konečně také trenér Christian Gourcuff, jenž podstoupil plánovanou operaci kyčle a proti OL se vrátí zpět na lavičku, střelecký apetit Vincenta Aboubakara stále nepřešel. Horší je to aktuálně jen na brankářském postu.

Nově je totiž mimo hru Florent Chaigneau, jenž zaskakuje za neotřesitelnou jedničku Fabiena Audarda, takže mezi tři tyče by se měla postavit trojka Baptiste Reynet. Třiadvacetiletý gólman letos odchytal už čtyři zápasy. "Lorient je ve velké pohodě. Ale chceme získat tři body," burcoval záložník Yoann Gourcuff.

Olympique ve středu skolil v Ligovém poháru Remeš 3:2, právě na tenhle úspěšný zápas by hosté chtěli navázat i nyní. "Když budeme hrát tak jako v posledních několika týdnech, bude pro každého soupeře těžké s námi bodovat," věří si Gourcuff. "Máme dobrý tým, mládí v útoku bude nyní rozhodovat," dodal.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.50 - 3.10 - 2.90
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Paris Saint-Germain - Lille OSC  (neděle 21:00)
Pořádný thriller si los Ligue 1 nachystal na poslední zápas roku 2013 - lídr tabulky PSG přivítá na svém stadionu Lille, největší překvapení podzimu a jednoho z vážných (ač nečekaných) kandidátů na titul.

Kromě těchto dvou týmů se v boji o nejvyšší příčky angažuje už pouze Monaco, které však své domácí utkání s Valenciennes hrubě nezvládlo, prohrálo 1:2 a poskytlo tak oběma dnešním soupeřům šanci vylepšit své postavení. Lille má před sebou nezáviděníhodný úkol: pokud vyhraje, sníží manko na první místo na pouhý bod, kdyby ale uspěli domácí, vznikne mezi oběa kluby už sedmibodová propast.

Lille si pod novým koučem René Girardem udělalo jméno jako tým s fantasticky organizovanou obranou, dnes jej však čeká dosud nejtěžší zkouška - Pařížané zaměstnávají v Ibrahimovicovi s Cavanim dva nejlepší střelce celé ligy. Hvězdné duo skórovalo dohromady v Ligue 1 už šestadvacetkrát a celkově dokonce čtyřicetkrát (!), a že jsou oba ve formě, ukázal i poslední zápas v Rennes, kde se jak švédský, tak uruguayský kanonýr gólově podepsali pod výhru 3:1. Cavani pak přispěl také k postupu přes Saint-Étienne v osmifinále Coupe de la Ligue (2:1).

Právě tento zápas však může paradoxně hrát do karet hostům - ASSE nejsou žádní "nazdárci" a favoritovi dokázali řádně zatopit. Vítězná branka padla až ve 117. minutě, takže Blancův tým bude před dnešním duelem hodně unavený (Lille v týdnu žádný zápas nehrálo). Aktuální forma Dog pak znamená další hrozbu; jediná prohra v posledních 13 duelech a pouhých 6 inkasovaných branek v celém dosavadním průběhu sezony mluví za vše.

"Naštěstí jsme vyhráli - říkám naštěstí, protože poté, co jsme ze sebe vydali tolik energie a sil, by vypadnutí po prodloužení nebo penaltách bylo velkým zklamáním. Takhle můžeme jít na Lille s hlavami vztyčenými," oddychl si Blanc. Hostující kapitán Rio Mavuba hledí k nedělnímu večeru s obavami: "Podle mě mají nejlepší zálohu ve Francii a jednu z nejlepších na celém světě. Těží ze skvělého koktejlu zkušeností a inteligence Thiaga Motty, mládí a čerstvosti Marca Verrattiho a odhodlání a fyzičky Blaise Matuidiho."

"Na začátku sezony nám nikdo nepředpovídal, že budeme po 18 zápasech na bedně. Věděli jsme, že PSG a Monako mají více peněz a lepší kádry než my," pokračuje Mavuba, jehož opatrnost pramení i z toho, že Lille v hlavním městě nevyhrálo od roku 1996. "Pokud bychom v současnosti vyhráli v Parku princů, bylo by to něco úžasného. I pouhý bod by byl dobrým výsledkem," připomíná zkušený záložník třicetizápasovou šňůru neporazitelnosti, díky níž se stadion PSG proměnil v nedobytnou pevnost.

Podobná slova uznání však zní i z druhého tábora. "Lille je kompaktní soupeř, proti kterému se hraje hodně špatně," varuje Thiago Motta. "Jsou velice silní v defenzivě a mají fantastického gólmana, navíc umí přidat i agresivní hru v záloze. Musíme být naprosto stoprocentní ve všech činnostech, pokud je máme porazit," dodává středopolař, který od přestupu do Paříže prohrál v Ligue 1 jediný zápas.

Laurent Blanc může vedle Ibrahimovice počítat i s Alexem (oběma vypršel disciplinární trest), hůře už je na tom dvojice beků Jallet - Maxwell, která vynechala duel se Saint-Étienne kvůli zraněním. Na hřiště by se tak měl podívat i Lucas Digne, jenž si udělal jméno právě v dresu Lille. Hostům budou chybět forvardi Ryan Mendes a John Jairo Ruiz, otazníky visí nad Simonem Kjaerem (stehno) a Idrissou Guéyém (lýtko).
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.44 - 4.33 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Saint-Étienne - FC Nantes  (sobota 17:00)
ASSE se může v případě výhry posunout před soupeře z Nantes. Navíc se Les Verts mohou za určité konstelace dostat až na čtvrté, tedy pohárové místo.

Domácí však mají drobnou nevýhodu v tom, že na rozdíl od hostujícího celku se jejich pohárový zápas s PSG ve středu protáhl až na 120 minut, po kterých se navíc z postupu radoval tým z hlavního města díky gólu Cavaniho ze 119. minuty. S týmž soupeřem přitom ASSE loni v penaltovém rozstřelu uspělo, a následně slavilo zisk tohoto poháru.

"V Nantes musí mít určitě velkou radost z toho, jak se to naše utkání s PSG vyvinulo. Nicméně jsem přesvědčený o tom, že do toho našeho vzájemného souboje zmobilizujeme všechny síly a tohoto rivala v tabulce předskočíme," nechal se slyšet trenér Christophe Galtier. Toho může těšit fakt, že turecký forvard Mevlul Erding se stal platným žolíkem, jelikož si drží průměr jedné vstřelené branky na zápas.

Galtier však zároveň dodal, že si s hráči na postup přes lídra tabulky věřili: "To, že jsme vypadli, bylo samozřejmě zklamání, přestože jsme si byli vědomí toho, že to utkání bude obtížné. Hráči do něj ale dali veškerou svou energii, ale pak jsme inkasovali těsně před závěrem prodloužení. Přitom i v ligovém zápase jsme od PSG dostali vyrovnávací gól před závěrečným hvizdem."

Nantes v minulém kole nezvládlo domácí zápas s Toulouse, ovšem předtím si na konto připsalo dvě vítězství - porazilo jak Valenciennes, tak Marseille na Stade Vélodrome. A na rozdíl od ASSE, v Ligovém poháru postoupilo díky výhře 1:0 do čtvrtfinále. Nutno však dodat, že soupeř byl o poznání snadnější, neboť Auxerre nyní hraje jen druhou ligu.

Trenér hostí Michel Der Zakarian věří, že se opět rozstřílí nejlepší střelec Filip Djordjević, jenž do branky protivníka nezamířil už pět zápasů. Zmíněný pohárový mač pak proseděl jen na lavičce. "Ani se tomu příliš nedivím. Sice se mi teď zrovna dvakrát střelecky nedaří, ale nemůžete přeci skórovat pořád. Nicméně pořád si věřím a tvrdě pracuju, tudíž jsem přesvědčený o tom, že moje další góly na sebe nenechají dlouho čekat."

I když se teď srbský útočník střelecky neprosazoval, jeho spoluhráči v čele se Sergem Gakpém a Issou Cissokhem se shodují, že je pro tým i tak velice platný. Jestli osmigólový střelec rozšíří svůj počet vstřelených branek, to uvidíme v sobotu večer. ASSE sice až takového kanonýra v kádru nemá, nicméně Romain Hamouma je hráč, který může kdykoliv udeřit ze záložní řady a také vsítit nějakou tu branku.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.80 - 3.40 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Stade Reims - AC Ajaccio  (sobota 20:00)
Fotbalisté Remeše neprohráli v lize třikrát v řadě. Spravit chuť po porážce 2:3 od Lyonu v rámci Coupe de la Ligue si tak budou chtít proti malátnému Ajacciu, které má na kontě jen jedno vítězství a s devíti body okupuje předposlední příčku. Hosté by alespoň rádi navázali na úspěšnou bilanci s tímto soupeřem z minulých let.

Naposledy totiž Remeš urvala tři body nad korsickým celkem v roce 2007, od té doby ho v osmi utkáních v řadě porazit nedokázala. Ve středu na Stade de Girland neodehrála vůbec špatnou partii, i když se s Ligovým pohárem nakonec rozloučila. "Být vyřazený od takového soupeře není žádná ostuda," nebyl zklamaný prezident klubu Jean-Pierre Caillot.

Ten je zatím s prací kouče Huberta Fourniera spokojený, a proto s ním naposledy neváhal prodloužit smlouvu o další dva roky. "V utkání s Lyonem jsme měli možnost vidět pozitivní věci. Právě takové pomáhají týmu zrát," dodával Caillot. "Určitě nám to pomůže buď v Coupe de France proti Marseille, nebo v lize."

Závěr sezóny by měl mít pro domácí ježíškovou pohodovou atmosféru. Soupeř se totiž topí v bahně, takže pokud ho výrazněji nepodcení, měli by si udělat hezké vánoce. AJA totiž čeká na vítězství už dvanáct kol, disponuje vůbec nejhorším útokem a druhou nejhorší obranou. Bídněji je na tom s prací vzadu už jen poslední Sochaux.

Co se týče absencí, definitivně je mimo hru Tallo, který svoje zranění kolena ještě nedoléčil. Pedretti má naopak stále problémy s lýtkem a Zubar rovněž nemůže nastoupit kvůli svalovému zranění. Lepší je to naopak už s Goncalvesem, jenž by už měl nastoupit. Fournier naopak žádné nové absence nehlásí.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.67 - 3.50 - 5.50
více informací
FC Sochaux - Stade Rennes  (sobota 20:00)
Sochaux musí proti Rennes zabrat, jelikož už teď ztrácí na první nesestupové místo osm bodů.

Kouč Hervé Renard je přesvědčen o tom, že jen lednové posily mohou klubu pomoci ze sestupové zóny. Soupeř z Rennes je ale určitě hratelný i se současným kádrem, protože svěřenci Philippa Montaniera také nehrají nikterak oslnivý fotbal, díky čemuž "dřepí" až na čtrnáctém místě. V sezoně zatím z osmnácti vyhráli pouhopouhých pět zápasů, ačkoliv ve srovnání se Sochaux, které vyhrálo jen jeden, je to vcelku luxusní počet.

Trenér Renard si získal slušnou pověst díky vítězství na loňském Africkém poháru národů, kde překvapivě dovedl k titulu podceňovanou Zambii. Ve své rodné Francii však před Les Lionceaux nikdy žádný jiný tým nevedl. Ke svému současnému zaměstnavateli se připojil na začátku října, jenže od té doby, která čítá devět zápasů, si na konto připsal jenom tři získané bodíky.

V posledních dvou duelech se jeho svěřenci utkali s OGC Nice. V lize z toho byla těsná prohra 0:1, díky které slavilo mužstvo z Allianz Riviéry po delší době vítězství na tomto novém stadionu. V týdnu se v rámci Ligového poháru střetly oba týmy znovu a byla z toho jasná výhra Nice, jehož hráči nasázeli Sochaux tři góly v průběhu dvaceti minut. Skutečnost, která Renarda překvapila: "Musíme si připomínat jen ty dobré zápasy proti Saint-Étienne, Monaku, Marseille a Bastii. Teď je ale třeba se soustředit na důležitý domácí duel s Rennes, po kterém nás čeká několikadenní dovolená, během které načerpáme novou energii."

A zároveň dodal: "Určitě musíme přivést nové hráče. Všichni, kteří Ligue 1 sledují, se shodují v tom, že kvalita kádru na nejvyšší uroveň nemá. Nakupování by asi bylo obtížnější, ale myslím, že na hostování se nám podaří nějaké dobré fotbalisty, především do defenzivy, přilákat." Je pravda, že v Sochaux neustále mluví o tom, že je třeba se soustředit na každý další zápas a zlepšit výkony, ale na hřišti to stále není znát. Na druhou stranu právě Rennes se v současném rozpoložení jeví býti soupeřem, kterého by domácí o body obrat mohli.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.00 - 3.10 - 2.45
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Toulouse FC - EA Guingamp  (sobota 20:00)
Souboj dvou týmů ze středu tabulky se odehraje na toulouském Stade Municipal, kam přijíždí nováček z Guingampu.

Ačkoliv v posledních týdnech už svěřencům Jocelyna Gourvennece dochází dech, zatím se Guingampu stále daří nad očekávání a v Okcitánii rozhodně nebude chtít zklamat - což platí dvojnásob pro zkušeného útočníka Cédrika Faurého. Fauré začal svoji kariéru právě v Toulouse, v sezoně 2002/03 v jeho dresu vsítil hned 20 gólů a pomohl k postupu do Ligue 1; další rok přidal i deset prvoligových zářezů.

Ačkoliv následně vystřídal hned několik klubů, do této formy už se nevrátil; není proto divu, že na angažmá u Les Violets vzpomíná v dobrém a dokonce lituje, že odcházel tak brzy. "Doufám, že pokud dám gól, nebudou na mě domácí fanoušci bučet," glosuje. "Myslím, že jsem našel dobrý domov, ale stále jsem v kontaktu s některými příznivci Toulouse. Je škoda, že jsem odešel tak unáhleně. Kéž bych tehdy zůstal ještě na několik sezon a dokázal, že těch 10 gólů v nováčkovském ročníku nebyla náhoda," dodává Faure s povzdechem.

Na dvanáctém místě ztrácí ÉAG na svého konkurenta jediný bod a v případě úspěchu jej může přeskočit v tabulce; právě takový je také plán čtyřiatřicetiletého forvarda. "Doufám, že v Toulouse získáme body. Pokud by byly tři, bude to znamenat klidné svátky, pokud uhrajeme remízu a obraz hry tomu bude odpovídat, budeme také spokojeni. Každopádně chceme dosáhnout co nejlepšího výsledku," uzavřel Faure.

Forma Guingampu není však zrovna závratná; z posledních sedmi ligových utkání vyhrál jediné, minulé 3 zápasy přinesly Gourvennecovu týmu hned dvě prohry. Toulouse je naopak už 4 zápasy neporažené (2 výhry, 2 remízy).
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.80 - 3.30 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
OGC Nice - Évian Thonon Gaillard  (sobota 20:00)
Ačkoliv předsezonní ambice obou týmů byly naprosto odlišné, mají Nice a Évian na sklonku podzimu totožnou výchozí pozici: v tabulce jsou přímými sousedi, navíc je spojuje i zisk dvaceti bodů. Nice má na patnácté příčce navrch pouze díky lepšímu skóre..

Netřeba zmiňovat, že loni čtvrtí Les Aiglons se určitě viděli v tabulce výše, zvláště poté, co se přestěhovali na zbrusu nový stadion, navržený tak, aby uvnitř byly co nejlepší akustické podmínky k vytvoření pořádně bouřlivé atmosféry. V polovině září byli Puelovi svěřenci pátí, ještě 18. října doma porazili Marseille.. a pak přišel děsivý listopad, orámovaný hned sedmi (!!) porážkami v řadě. Nutno ovšem říct, že los byl k jihofrancouzskému týmu hodně krutý; domácí zápasy se Sochaux a Évianem tak přináší před vánoční pauzou vítanou úlevu. Proti Sochaux to tedy žádná hitparáda nebyla, ale psychicky obrovsky důležitou výhru se nakonec urvat podařilo, i když pouze poměrem 1:0. Teď stojí v cestě další outsider.

Évianu se letos poměrně daří - ne snad že by byl v tabulce bůhvíjak vysoko, ale umí zabrat ve správný okamžik a momentálně nevypadá jako tým, který by se měl propadnout do podobných záchranářských problémů jako v Sochaux či Ajacciu. Dva týdny zpátky dokonce Les Croix de Savoie udolali na vlastním stadionu mistrovské PSG, připravili jim tak první porážku v sezoně a také jako první ustrážili obávanou pařížskou útočnou vozbu s čistým štítem. Nice tak každopádně čeká spousta práce.

Kouč Claude Puel se už musel pro tento rok rozloučit se zraněným stoperem Nemanjou Pejcinovićem, ale dobrou zprávou je uzdravení kolumbijského gólmana Davida Ospiny - jedna z největších opor klubu doléčila zraněné koleno a do branky se poprvé postavila minulý týden proti Sochaux. Ospinova absence nakonec trvala měsíc a půl. "Pořád mě to trochu pobolívá, ale zvykl jsem si. Trénujeme pomalu a koleno reaguje dobře, ale řekněme, že teď mám mnohem silnější ruce a levačku," uvádí s úsměvem. "Myslím ale, že to bude v pořádku. V první chvíli jsem byl zděšen, protože v létě se hraje mistrovství světa a tohle je moje první vážnější zranění v kariéře, ale nakonec to vypadá dobře," shrnuje.

Hosté budou postrádat dvě velké opory zálohy, k zápasu nejsou připraveni Cédric Barbosa a Nicolas Benezet.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.85 - 3.30 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SC Bastia - Montpellier HSC  (sobota 20:00)
Nový trenér Montpellieru Rolland Courbis má jasný cíl - dostat klub do klidnějších vod.

Montpellierští nedokázali v předchozích devíti ligových zápasech zvítězit, díky čemuž se propadli až na první nesestupovou pozici. Obnovená premiéra však staronovému kouči nevyšla, neboť v domácím prostředí jeho svěřenci nestačili na AS Saint-Étienne, což šedesátiletého lodivoda pochopitelně nepotěšilo: "Netvrdím, že mám v rukávu schované nějaké zázračné triky, ale vím, jak vést fotbalový tým. Ze všeho nejvíce musíme zapracovat na našem sebevědomí. Jakmile máme míč na kopačkách, cítím z hráčů jakousi nejistotu. Dokonce i z těch nejzkušenějších. Připadá mi, že všichni hrají ani ne na 50% svých skutečných možností. Všichni jsou ale připravení pořádně pracovat a své výkony zlepšit."

Ani soupeř z Bastie se nenachází v úplně optimální pozici. V lize naposledy vyhrál v rámci 15. kola nad Évianem, ovšem s tím samým klubem vypadl v týdnu z Ligového poháru. Pokud si ale svěřenci Frederika Hantze s těmi Courbisovými poradí, mohou se za určitých okolností dostat do první desítky. V domácím prostředí se korsickému klubu daří. Z osmi utkání šestkrát vyhrál, jednou remizoval a jednou prohrál. V této statistice mu patří výborné čtvrté místo za triem Lille, PSG, Monako. A navíc, na Stade Armand Cesari má s MHSC také velmi dobrou bilanci.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.10 - 3.10 - 2.38
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Monaco - Valenciennes FC  (pátek 20:30)
Monako má možnost alespoň do neděle posunout se na první místo. Potřebuje k tomu jen porazit stále se trápící Valenciennes, jenž na ligovou výhru čeká už šest kol. Domácím by se navíc po zranění měl vrátit útočník Radamel Falcao, který neodehrál díky pochroumanému stehennímu svalu poslední čtyři zápasy.

Sedmadvacetiletý Kolumbijec naštěstí Claudiu Ranieriovi nechyběl výraznějším způsobem, ASM totiž zapracoval na defenzívě, a jeho góly tak nebyly potřeba. Už 450 minut Ranieriho mužstvo neinkasovalo. "Tenhle týden normálně trénoval. Budu se muset rozhodnout, jestli začne od začátku nebo na lavičce," uvedl italský trenér.

V cestě mu nyní stojí soupeř, který se pomalu a jistě odděluje v sestupovém pásmu společně s Ajacciem a Sochaux od ostatních. V současné chvíli ztrácí na sedmnáctý Montpellier už pět bodů. "Dejme pozor na koncentraci," vyzývá Ranieri. "Soustřeďme se na naši hru. VAFC dokáže být nebezpečné, takže si musíme dát pozor."

Hosté nebudou mít v Monaku, které vyhrálo už pětkrát v řadě, vůbec co ztratit, na pohodě jim rozhodně nedodá ani přes 1000 kilometrů dlouhé cestování. Kouč Ariel Jacobs nominoval z béčka teprve sedmnáctiletého Lyese Houriho, jelikož ani s absencemi na tom není Valenciennes nejlépe.

Pořád se nemůže spolehnout na služby dlouhodobě zraněných zkušených útočníků Le Talleca a Pujola, dále chybí Traoré a Rose. Na zápas se naopak může těšit Gary Kagelmacher, jenž je v klubu na hostování právě z Monaka. "Je to vždycky radost vrátit se na Stade Louis II," uvedl Uruguayec na svém twitteru.
AS Monaco - pravděpodobná sestava:
Subašič - Raggi, Carvalho, Abidal, Kurzawa - Toulalan, Obbadi - James Rodríguez, Moutinho, Ferreira-Carrasco - Riviére
Valenciennes FC - pravděpodobná sestava:
Penneteau - Néry, Kagelmacher, Angoua, Ciss - Doumbia, Enza-Yamissi - Ducourtioux, Dossevi, Masuaku - Bahebeck
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.22 - 5.50 - 15.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Paris Saint-Germain18134142:1143
2.AS Monaco18125130:1141
3.Lille OSC18123320:639
4.Girondins Bordeaux1886425:1930
5.FC Nantes1892723:1529
6.Olympique Marseille1884625:1828
7.AS Saint-Étienne1783625:2027
8.FC Lorient1882824:2426
9.Stade Reims1868419:2026
10.Olympique Lyon1866626:2524
11.Toulouse FC1866620:2424
12.EA Guingamp1865719:1923
13.SC Bastia1865721:2623
14.Stade Rennes1856721:2221
15.OGC Nice18621015:2420
16.Évian Thonon Gaillard1755718:2820
17.Montpellier HSC18210618:2416
18.Valenciennes FC18251115:2711
19.AC Ajaccio18161112:309
20.FC Sochaux18151213:388

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (60)

Přidat komentář
Marv

Mohlo by se po půlce sezony srovnat čelo tabulky na 44-43-42 bodů

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Marseille uvažuje o hostování Nianga z AC Milán a Gourcuff stopro odejde, bo údajně necítí důvěru týmu . Jo a Ménez dost možná skončí v Juventusu.

Reagovat
Langi

Koukam to je posledni dobou takovej evergeen u nas...kazdej kdo chce odejit tak rika ze neciti duveru tymu

Reagovat
.13

ja dost verim, ze Menez skonci v Gala, ak ho teda fakt budu chciet

A celkom dost paradox po tom ako ste Gourcuffovi verili aj ked bol zraneny alebo bez formy a on povie, ze neciti doveru akurat teraz, ked mu celkom ide karta

Reagovat
smazaný uživatel

No já nevím s tím Gourcuffem...je jasné že se na něm nedá stavět, když je většinu času zraněný. Bůhví zase, co je na tom zase pravdy, ale jeho odchod by mě mrzel asi nejméně, bohužel.

Reagovat
.13

mohli by ste ho nejak rozumne spenazit teraz ked celkom nabral formu. Aj ked posledne roky sa od vas neprestupuje za take ciastky ako v minulosti, ale mohlo by sa vam aspon nieco z neho vratit. Keby ste ho predali nad 7m a za tie peniaze kupili Corchiu, tak by to pre vas skoncilo asi najlepsim moznym scenarom

Reagovat
smazaný uživatel

Já fakt už nevím, co mám od přestupových období čekat. Teď čtu v expreskách, že Khazriho chce Bordeaux a ten byl taky jednou nohou v Lyonu

Pro mě je priorita stoper, který by nebyl špatný už v lednu a nějaký útočník, pokud odejde Gomis a v létě nějak nahradit Greniera s Gonalonsem. To budou klíčové úkoly a doufám, že se to nezaplácne nějakými 30 letými průměráky.

Reagovat
Godwinson

No to by byla od Bordeaux teda pořádná bomba a jen by to podtrhlo absolutní nevyzpytatelnost, co se týče transferů v L1

Reagovat
smazaný uživatel

Hlavně Bordeaux překvapuje celkově se svým čtvrtým místem.

Reagovat
Godwinson

Gillot je Bůh. Přál bych mu zase postup výše, třeba teď by se zrovna jedna varianta nabízela

Reagovat
.13

ten keby chytil OM, tak by z nich konecne siel aj strach

Reagovat
domingo

Podle me by jim moc nesedl, jeho nejvetsi sila je, ze dokaze dokonale reagovat na soupere, zvolit spravnou taktiku, rozlozit sily.. Marseille musi naopak nutit svuj fotbal ostatnim, mit silnou osobnost s jasnou vizi. K nim by paradne sednul Der Zakarian.

Reagovat
domingo

Jeden ze 3 nejlepsich koucu v lize

Reagovat
domingo

Kolik za nej bude Aulas chtit?

Reagovat
Godwinson

Vždy o milion více než je nabízená suma.

Reagovat
smazaný uživatel

To už nikde nikdo nepíše. Ale kolem těch 7 to možná bude.

Reagovat
smazaný uživatel

A podle Canal+ byla uzavřena dohoda mezi Laziem a Nantes ohledně Djordjeviće...takže to bychom měli další potenciální posilu do útoku pryč

Reagovat
Godwinson

Tak Niang do Montpellieru, do konce sezóny s opcí na tu další. Asi lepší než drátem do oka.

Reagovat
smazaný uživatel

Monaco dneska musí vyhrát v pohodě v hcp. Není jiná možnost. Navíc Falcáč bude ready, takže musí být válec

Reagovat
Godwinson

Monaco

Reagovat
smazaný uživatel

Můžete mi někdo vysvětlit, co hraje Monaco?

Reagovat
Godwinson

Otočí

Reagovat
smazaný uživatel

Ale mají aspoň nějaké šance? Nebo jaký byl průběh hry v prvním? Nechce se mi věřit, že prohrají

Reagovat
Godwinson

Možná neotočí, no Ale správně hledají někoho do obrany, i když tohle byl krásný protiútok.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak málo diváků v tom Monacu Šílenost a ostuda

Reagovat
REPLIKATOR

Monaco

Reagovat
smazaný uživatel

neviete niekto prečo dneska neboli na štadione v Monacu diváci ? maju niejaký trest ? sedila tam akurat nejaky funkcionati . par ludi. ako na dedine.

inak Falcao je golova masina,. ta penalta bola luxusna. nech uz je len prec hocikde inde a nech sa vyslobodi z tohoto otroctva. bolo mu videt slzy v očiach. veľká tragedia ked niekto dokáže takto pokaziť hráčovi jeho sny.

Reagovat
smazaný uživatel

Taky nechápu, kde všichni byli. Strašně málo diváků

Reagovat
smazaný uživatel

Víc jich tam stejně nikdy nepřijde. Prostě tam fotbal netáhne a ty 4000 co tam přijdou je fakt maximum.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale chudák ten Falcao, otročí tam za kus okoralého chleba a vody na den a jeho sny jsou dennodenně zašlapavány zlými majitely klubu, kteří se k němu chovají jako k největšímu póvlu.

Reagovat
smazaný uživatel

jj je to chudak. ked uz ani divaci nestoja za to aby ho videli. to moze hrat aj za lokomotivu kosice. tam by sa nanho prislo pozret vac ludi

Reagovat
Langi

Pokud si ti jeho investor bude prat tak klidne muze za ty Kosice hrat

Reagovat
EAG le grand amour

Snad už bude hrát Yatabaré

Reagovat
Pipo123

Oplatí sa podať na Bastiu ?! Doma by mali vyhrať, ten kurz 2,80 je veľké lákadlo

Reagovat
Pipo123

Borci čo je zač Filip Djordjevic ?! Údajne sme ( Lazio ) prebili konkurenciu a dohodli sa sním na prestupe v lete, zadarmo to môže byť dobrá posila ?

Reagovat
.13

zadarmo to moze byt skvela posila

Reagovat
smazaný uživatel

zadarmo asi ťažko

Reagovat
Pipo123

Prečo zadarmo asi ťažko ?, ved mu končí kontrakt....

Reagovat
Langi

zadarmo prebili konkurenci...takze porad mame sanci za tech par micu, co Aulas utrousi

Reagovat
Dominator

Reagovat
onze

ALLEZ PARIS SG ! ! !

Reagovat
.13

Reagovat
smazaný uživatel

Jdeme si pro 3 body

Reagovat
Israha

Payete, Payete...vyber si na lavičce nějaké místo s dobrým výhledem, protože až bude prázdná marodka, budeš si tam vysedávat asi docela často. Neskutečný výkonnostní propad oproti loňsku, nechápu to.

Reagovat
Israha

A diváci na Velodrome se mnou souhlasili, koukám...pěkně ho vypískali.

Reagovat
smazaný uživatel

To se zhrošil až tak moc? Patřil k mím oblíbencům

Reagovat
.13

no tak zatial sa dost hlada

Reagovat
Israha

Špatný ve všech ohledech. Nepřihraje, chodí do dvou tří obránců a zadrbává tak útoky, ani kloudně nevystřelí, standardky rozehrává průměrně. Ten rozdílový hráč, kterým byl v Lille, v něm aktuálně vůbec není vidět. Jeho přínos pro hru je aktuálně asi na úrovni Amalfitana z loňské sezony, bohužel.

Reagovat
smazaný uživatel

Dnes si to pozriem na Digi tak dúfam že nás Aboubacar nerozstrieľa

Reagovat
Langi

nádhera

Reagovat
Langi

to je typický...ti nekopové mají první střelu na bránu v 60. minutě a hned je z toho gól

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Langi

sestupte...paka

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Najlepšie že Biševac tam krýva od 20. minúty a nechá ho dohrať zápas

zase stratene 2 body tak ako proti Valenciennes, Toulouse či Marseille, mohli sme byť niekde inde nebyť našej skvelej obrannej fázy, mohli sme mať plus 8 bodov a byť vysmiatí.

Reagovat
smazaný uživatel

tech hloupych ztrat bylo jeste mnohem vice, napr. doma proti remesi

Reagovat
Langi

tohle už je moc v prdeli...Lorient byl dneska slabej jak čaj...měli 2 střely na bránu a z toho 2 goly

Reagovat
juninho8

wtf is this? ach boze...no nevadi....treba hrat hrat hrat a ono sa to nejako este uhaluzi

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele