Ligue 1 - preview 15. kola

29.11.2016, 09:46, aktualizováno 30.11.2016, 08:30
Previews
Nice se představí v Guingampu a jeho cílem bude návrat na první místo, na němž ho vystřídalo AS Monaco. Zuby na vedoucí příčku si brousí rovněž PSG, mistr hostí Guingamp. Saint-Étienne změří síly s Marseille, Lyon cestuje do Nantes...
AS Nancy-Lorraine - FC Metz  (středa 19:00)
Souboj nováčků, kteří v rámci vloženého patnáctého kola opráší svojí vlastní minulost z Ligue 2, v tuhle chvíli ve francouzské nejvyšší soutěži vyznívá lépe pro Méty, jež se drží v poměrně klidném středu tabulky. To u Nancy to naopak vypadá, že by hned po roce mohlo zase spadnout o patro níže. Je totiž osmnácté.

Každopádně oběma celkům uplynulá dvě kola po reprezentační přestávce, alespoň co se výsledků týče, nevyšla vyloženě špatně. Domácí od utrpěného debaklu od Monaka vyhráli nad Dijonem a cenný bod získali nyní o víkendu na půdě Montpellieru, hosté neprohráli už třikrát v řadě, přitom naposledy před vlastními fanoušky plichtili s Lorientem.

ASNL se sice ze sestupového pásma nedokáže stále vymanit, ale jeho situace už nevypadá tak hrozivě. Spodek tabulky se začíná hodně vyrovnávat. "Jsme nováčci a musíme být pokorní s každým získaným bodem," vyzýval kouč Pablo Correa. "Částečně jsme splnili proti Montpellieru náš plán. Na druhou stranu nám chybělo odhodlání, kvalita a čerstvost."

Domácím by se do sestavy měl vrátit zkušený veterán Benoit Pedretti, útočníci Issiar Dia spolu s Youssoufem Hadjim, kteří proti Montpellieru jen střídali, se zřejmě tentokráte prosadí do základu. Zdravotní trable má brankářská jednička Guy N'Dy Assembé, v případě, že by se neuzdravil, by za něj zřejmě zaskočil běloruský reprezentant Sjarhej Černik.

Méty se minulou sobotu opravdu hodně nadřely v utkání s Lorientem. Ještě čtvrthodinu před koncem prohrávaly o dvě branky, než je senzačně zachránil náhradník Thibaut Vion s pouhými dvěma letošními starty na kontě. Při možné znovuabsenci forvarda Mevlüta Erdinca není úplně vyloučené, že by tentokráte mohl dostat šanci od začátku.

Na devadesát minut by měl být již připravený Renaud Cohade, jenž proti Lorientu jen střídal, možná ke změně dojde také v obraně, kde je poslední dobou notně zatěžovaný Benoit Assou-Ekotto. "Vzhledem k tomu, jak se vše proti Lorientu vyvíjelo, jsme spokojeni. Ve druhé půli jsme se ztratili, hráči nepochopili mé záměry," čertil se trenér Philippe Hinschberger.
AS Nancy-Lorraine - pravděpodobná sestava:
Guy N'Dy Assembé - Cuffaut, Diagne, Lenglet, Badila - Pedretti, Diarra, Bennasser - Dia, Hadji, Robic
FC Metz - pravděpodobná sestava:
Didillon - Iván Balliu, Biševac, Falette, Assou-Ekotto - Cohade, Mandjeck, Doukouré - Nguette, Vion, Lejeune
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.10 - 3.25 - 3.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Saint-Étienne - Olympique Marseille  (středa 19:00)
Z posledních šesti duelů v Ligue 1 prohrálo ASSE jediný - s vedoucím Nice. To statistiky Marseille za stejné období určitě nejsou takové, jaké by si vedení klubu, trenér, hráči a hlavně nároční fanoušci přáli.

Všechno začalo v podstatě po prvním kole minulé sezony, kdy rezignoval po prohře 0:1 s Caen Marcelo Bielsa. Od té doby se v tom slavný klub z přístavního města docela plácá a nepomohly zatím ani změny ve vedení. Sobotní střet s Monakem, jenž vyšel jednoznačně (4:0) ve prospěch knížecího celku, naznačil asi mnohé.

"I kdybychom hráče Monaka požádali, aby si dali pásky přes oči, stejně by byli schopní dát nám góly. V prvním poločase neměli zase tolik šancí, ale i tak jim to stačilo na to, aby dali tři branky. Chtěli jsme je překvapit, a tak jsme začali s ofenzivnějším rozestavení, ale pak jsme museli přejít k defenzivnějšímu. Náš největší problém byl, že jsme nedokázali udržet balon. S týmem, jaký má Monaco, v takovém případě prostě nemůžete odehrát vyrovnanou partii," prohlásil Rudi García.

Pouze Abou Diaby, Henri Bedimo (zranění) a Zinedine Machach (karty) si tohle vložené kolo určitě nezahrají. O tom, jestli do utkání proti Les Verts zasáhne Lassana Diarra, se teprve rozhodne patrně až během několika posledních hodin před jeho začátkem, neboť jeden z nejdůležitějších mužů Garcíovy skvadry utrpěl ve zmíněném mači svalové zranění.

ASSE má za sebou náročný střet s Angers, kdy muselo otáčet výsledek. Nakonec se ale díky trefě Oussamy Tannaneho podařilo zvítězit, takže pohárové příčky se nevzdálily. "Trvalo nám, než jsme se dostali do hry. Nicméně to bylo dáno i tím, že jsem musel udělat řadu změn v sestavě. Pak se nám podařilo se vrátit do hry. Nebo to možná bylo tím, že soupeř propásl příležitost nám zasadit rozhodující úder. Stéphane Ruffier nás však znovu podržel a jsem rád, že se nám po delší době podařilo vyhrát v lize," hodnotil kouč Galtier.

Ronael Pierre Gabriel, a vykartovaní Kevin Malcuit a Leo Lacroix na trávník domácího Stade Geoffroy-Guichard určitě nevyběhnou. Naopak Loïc Perrin a Kévin Théophile-Catherine budou připraveni, stejně jako Romain Hamouma, který v minulém kole odehrál jenom deset minut. O startu Roberta Beriće, Alexandra Soderlunda a Nolana Rouxe se teprve rozhodne. I bez nich by ale svěřenci Christopha Galtiera měli utkání s Marseille zvládnout.
AS Saint-Étienne - pravděpodobná sestava:
Ruffier - Théophile-Catherine, Perrin, Pogba, M'Bengue - Saivet, Selnaes, Veretout - Tannane, Hamouma, Monnet-Paquet
Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
Pelé - Sakai, Fanni, Rolando, Rekik - Cabella, Diarra, Vainqueur - Thauvin, Gomis, N'Jie
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.10 - 3.25 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
SC Bastia - Girondins Bordeaux  (středa 19:00)
Jestli to Les Girondins nemají někde opravdu rádi, pak je to na korsické půdě. Na Stade Armand Cesari naposledy zvítězili v roce 2004. A od té doby, co se soupeř pohybuje v nejvyšších kruzích, tam ze čtyř případů uhráli jen jednu jedinou bezbrankovou remízu. I Lioni di Furiani určitě hodlají na svou domácí bilanci navázat.

Protože tři body potřebují jako sůl. Jejich poslední vítězství začíná solidně zarůstat a jejich ambice pohybovat se ve středu tabulky dostávají nezdravou podobu. I když na druhou stranu víkendová remíza na půdě vedoucího Nice byla zajisté hodně velkým dopingovým povzbuzením. I proto si Bastia na opravdu mírného favorita může nyní věřit.

Domácí kouč Francois Ciccolini chce hlavně zastavit propad k červeným příčkám. "Bodovat na hřišti lídra bylo důležité. Výsledek nám umožňuje dostat se před dalšími dvěma klíčovými zápasy dál od sestupového pásma," uvědomoval si. "Hlavně brankář Leca zachytal skvěle, vůbec nejlépe v tomto ročníku," chválil svého svěřence.

Bordeaux má aktuálně velmi dobrou formu, takže by mizernou bilanci na Korsice mohlo určitě změnit k lepšímu. Pokud-li do statistik zahrneme i utkání Coupe de la Ligue, neprohrálo už sedmkrát v řadě. Reálně letos bojuje o pohárové příčky, navíc by mohlo využít úterního zaváhání Rennes v bretaňském derby s Lorientem.

Naposledy hosté porazili 3:2 v lítém souboji Dijon zásluhou gólu v nastavení. "Scénář utkání je trochu zvláštní, ale neexistují malá vítězství. Všechna, která získáte, jsou důležitá," oddychl si po výsledku Jocelyn Gourvennec. "Až ve druhé půli se nám více dařilo využívat křídla, být důraznější. V prvním poločase jsme vůbec nenacházeli prostor."

Normálně Bastia nevyužívá rozestavení 3-5-2, protože s ním však uspěla na půdě Nice, není vyloučené její znovunasazení do tohoto duelu. Na hrotu by pak spolu mohli operovat Thievy Bifouma a Allan Saint-Maximin. Nastoupit proti svému zaměstnavateli, odkud je v klubu na hostování, pak nebude smět Enzo Crivelli.

Bordeaux by oproti víkendu mělo nastoupit v základu s forvardem Francoisem Kamanem, který jako náhradník dvěma brankami v závěru výrazně pomohl porazit Dijon a může být v pořádném laufu. Zasáhnout do hry by mohl i Grégory Sertic, jenž by buď v záloze nebo obraně zacelil díru po možná absentujícím Jérémym Toulalanovi a Igorovi Lewczukovi.
SC Bastia - pravděpodobná sestava:
Leca - Peybernes, El Kaoutari, Marange - Cioni, Coulibaly, Cahuzac, Mehdi Mostefa, Bengtsson - Thievy Bifouma, Saint-Maximin
Girondins Bordeaux - pravděpodobná sestava:
Prior - Sabaly, Sertic, Pallois, Poundje - Vada, Toulalan, Plašil - Ménez - Kamano, Diego Rolán
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.25 - 3.10 - 2.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Toulouse FC - Montpellier HSC  (středa 19:00)
Toulouse má za sebou nepěknou sérii tří porážek z posledních čtyř zápasů, kterou bude chtít utnout proti Montpellieru. Ten má naopak šanci se za určitých okolností podívat do horní poloviny tabulky.

Ještě nedávno se TFC pohybovalo na příčkách zajišťujících dokonce Ligu mistrů. Jenže následoval propad až na současné deváté místo. Naposledy tým Pascala Dupraze prohrál s Rennes, přičemž jedinou branku utkání vsítil už po dvaačtyřiceti sekundách hry Yoann Gourcuff. Další porážka byla příliš pro Christophera Julliena, jenž byl po ostrém faulu v závěru vyloučen.

"Prohry jsou vždycky kruté. Prakticky hned po rozehrávce jsme už byli o gól pozadu, což nás hodně zaskočilo a nebyli jsme schopní se s tím srovnat. Při tom gólu se dostali do našeho vápna až příliš snadno. Mrzí mě to, ale alespoň to bylo venku a proti týmu, který v poslední h týdnech předvádí hodně dobré výkony," řekl Dupraz.

Z jeho svěřenců nebudou moci nastoupit Óscar Trejo, Tongo Doumbia, zmíněný Christopher Jullien a Issa Diop, jenž má potíže se zády. To znamená, že se téfécé bude muset obejít bez stoperské dvojice. Do hry by se tedy mohli dostat Yrondu Musavu-King a Dušan Veškovac. Otazník visí nad Alexisem Blinem jehož s největší pravděpodobností nahradí mladík Ibrahima Sangaré.

Na druhé straně budou chybět Yacouba Sylla a Rodrigue Casimir Ninga, jenž se zatím ukazoval býti hodně platným hráčem. Stéphanne Sessegnon zmešká výlet do Toulouse kvůli trestu za karty, jelikož proti Nancy inkasoval v rozmezí dvou minut stejný počet žlutých. Nejistý je start Geoffreye Jourdrena, takže mezi třemi tyčemi bude asi znovu stát Laurent Pionnier.

"Není to zklamání. Je to spíše frustrující. Podle mě jsme si zasloužili vyhrát. Dvakrát jsme trefili břevno. Je to vůbec poprvé, co jsme nedali ani gól. Proti Nancy je těžké hrát a nám tentokrát chybělo štěstíčko. V této sezoně se nám prostě proti postoupivším týmům nedaří," postesknul si Frédéric Hantz s narážkou na remízu 3:3 s Dijonem a prohru 0:1 s Metami. Uvidíme jak se jeho MHSC popere s Toulouse.
Toulouse FC - pravděpodobná sestava:
Lafont - Somália, Yago, Musavu-King, Moubandje - Sylla, Sangaré, Bodiger, Durmaz - Edouard, Braithwaite
Montpellier HSC - pravděpodobná sestava:
Pionnier - Deplagne, Hilton, Congré, Roussillon - Skhiri, Lasne - M. Sanson, Boudebouz, Bérigaud - Mounié
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.05 - 3.30 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Nantes - Olympique Lyon  (středa 19:00)
Lyonu pomalu a jistě ujíždí vlak, co se možného postupu do příštího ročníku Ligy mistrů týče. Na třetí PSG, s nímž v této otázce o víkendu nezvládl důležitý souboj, ztrácí už deset bodů. Takové zápasy jako proti Nantes jednoduše musí začít zvládat, aby se znovu bojům o milionářskou soutěž nějakým způsobem přiblížil. Jeho soupeř hraje o holé přežití.

Mužstvo kouče Bruna Génésia nebylo daleko alespoň od nerozhodného výsledku s pařížským velkoklubem. Jenže devět minut před koncem inkasovalo rozhodující gól. Les Gones se přitom od konce října dařilo stoupat tabulkou a napravovat nevalné výsledky z předchozích týdnů, jenže po klíčové porážce se zdá být zase všechno ztracené.

Celkem OL neprohrál pětkrát v řadě, uhrál například v Lize mistrů remízu na půdě silného Juventusu, vyhrál nad Dinamem, skolil Toulouse, Bastii i Lille. Jenže PSG byl pak prostě nad jeho síly. "Byla to hořká porážka s pachutí," smutnil Rachid Ghezzal. "Nehráli jsme dobře hlavně v první půli. Byli jsme jen diváci."

Hostující záložník přiznal, že podvědomě možná měl on a jeho spoluhráči strach ze soupeře. "Hodně nám nasekali ve Francouzském superpoháru. Asi jsme měli komplex," dodával Ghezzal. "Jsme hodně zklamaní, protože v tabulce jsme daleko za první trojicí a pomalu není šance se na ní dotáhnout," uvědomoval si.

Lyonský brankář Anthony Lopes výkon proti PSG tak černě neviděl. A rozhodně nemíní házet flintu předčasně žita. "Nebyli jsme dostatečně produktivní na to, abychom se ujali vedení. A pak jsme inkasovali z brejku. Ve druhé půli se ale nemáme za co stydět, i když jsme na úspěch nedosáhli. Musíme se nyní vzpamatovat proti Nantes," burcoval.

Ani Nantes nemůže skákat radostí do oblak, na vítězství čeká od půlky října, kdy se mu podařilo skolit venku Lorient. Od té doby získalo jen dva body a nachází se jen díky lepšímu skóre na první nesestupové sedmnácté příčce. O víkendu předvedli Kanárci další malátný výkon proti Lille a uhráli jen bezbrankovou plichtu.

Velice chladné jsou pořád vztahy mezi nantskými bouřlivými fanoušky a trenérem Reném Girardem, jenž se marně snaží najít u svých příznivců zastání. Podle deníku L'Equipe se jim teď o víkendu záměrně vyhnul při příjezdu na Stade de la Beaujoire. "Snažíme se zlepšit atmosféru. Musíme hrát lépe, aby k tomu došlo," uvedl záložník Adrien Thomasson.
FC Nantes - pravděpodobná sestava:
Riou - Kwateng, Oswaldo Vizcarrondo, Diego Carlos, Lucas Lima - Harit, Koffi Djidji, Gillet - Iloki, Sala, Moimbé
Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:
Lopes - Rafael, Nicolas N'Koulou, Diakhaby, Rybus - Darder, Gonalons, Tolisso - Ghezzal, Lacazette, Valbuena
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.75 - 3.25 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
EA Guingamp - OGC Nice  (středa 19:00)
OGC Nice potřebuje proti Guingampu vyhrát, aby mělo absolutní jistotu, že nepřijde o první místo v tabulce. Jak Monaco, tak PSG totiž zůstávají silnými konkurenty.

Na příčky zajišťující poháry bude ale chtít poskočit i Guingamp, jenž má sezonu také oproti rokům minulým solidně rozehranou, byť naposledy pouze remizoval s Caen. "V šatně to pro nás bylo hodně frustrující. Hráči jsou přesvědčení o tom, že mohli zahrát lépe a já s tím jednoznačně souhlasím. Myslím, že jsme měli více nebezpečných příležitostí než soupeř. Ale na druhou stranu musím říct, že je dobré, že jsme v Caen neprohráli," prohlásil Antoine Kombouaré.

Proti Nice mu budou chybět Reynald Lemaitre a Dorian Léveque. Jordan Ikoko a Étienne Didot by měli být podle trenérových slov připraveni do zápasu naskočit. Stejně jako Christophe Kerbrat a Yannis Salibur, kteří celý sobotní duel proseděli na lavičce náhradníků. Kouč tedy evidentně už střádal plány na tento střet v rámci vloženého kola. Uvidíme, jestli po něm protáhne Guingamp sérii bez porážky na sedm mačů.

Jenže Les Aiglons hrají ve vynikající formě a na herním projevu týmu je znát, že v šatně panuje pohoda. Vždyť doposud prohráli jen jeden jediný zápas (s Caen v poměru 0:1) O víkendu si sice Favreho svěřenci rozdělili body s Bastií, nicméně i přes vyrovnanost na předních příčkách tabulky Ligue 1 mají pořád všechno ve svých rukou.

"Dali jsme gól a pak začali trochu relaxovat. V poslední dvacetiminutovce to byl hodně dobrý výkon a měli jsme šance jít do vedení. Řekl bych, že pro Korsičany bylo hodně v některých fázích zápasu hodně lehké dostávat se do našeho pokutového území. Ale vlastně všechny naše zápasy proti týmům z dolní poloviny tabulky pro nás byly poměrně obtížné," nechal se slyšet švýcarský lodivod.

Z jeho družiny zůstávají mimo Mickael Le Bihan, Mouez Hassen, Paul Baysse, a také Mario Baotelli, po Alassane Pléovi druhý nejlepší střelec týmu. Právě fotbalista s malijskými předky skóroval i proti Bastii a měl by být znovu největší hrozbou pro soupeřova gólmana. V útoku jej budou doplňovat Valentin Eysseric a zřejmě Anastasios Donis. OGC Nice bude nepřekvapivě opět favoritem.
EA Guingamp - pravděpodobná sestava:
Johnsson - Ikoko, Kerbrat, Sorbon, Marcal - Sankoh, Diallo, Didot - Salibur, Briand, Marcus Coco
OGC Nice - pravděpodobná sestava:
Cardinale - Ricardo Pereira, Dante, Sarr, Dalbert - Seri, Bodmer, Koziello - Donis, Pléa, Eysseric
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.45 - 3.20 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Paris Saint-Germain - Angers SCO  (středa 21:00)
PSG může vyhrát popáté za sebou a do víkendového kola jít (konečně) z pozice vedoucího týmu tabulky - druhé Monaco už totiž stačilo zaváhat. Aktuálně na něj PSG ztrácí dva body stejně jako na Nice. Pokud tedy podle předpokladů udolá Angers a Jižané podruhé v řadě uklouznou, bude mít Ligue 1 starého známého lídra.

Že by kouč Unai Emery konečně našel optimální recept? Nebo se jen začíná statisticky projevovat obrovská kvalita Pařížanů? Každopádně je jasné, že aktuální forma úřadujícího mistra je od začátku sezony zajím nejlepší. Sérii ligových výher sice narušila plichta v Lize mistrů na Arsenalu, tu lze ale jen těžko brát jako nějakou tragédii. Navíc unavené PSG pár dní poté dokázalo vykrást stadion Lyonu a vyslat tak soupeřům jasný signál: jsme zpátky.

Nabitost programu na konci podzimu je nicméně nepříjemným faktorem; během čtrnácti dní totiž PSG sehraje hned pět zápasů, přičemž ten proti Angers bude čtvrtý za jedenáct dní. A přestože v Lyonu Emeryho tým vyhrál 2:1, nebyla to žádná spanilá jízda - hlavně zkraje druhého dějství Lyon tlačil a dlouho to vypadalo, že dosáhne na cenné body. Nakonec rozhodl autor obou tref Edinson Cavani, který se sice stále ne a ne zbavit pověsti paliče, statisticky má ale nejlepší formu v kariéře.

Navíc je Cavani už čtvrtým (!) nejlepším střelcem historie PSG a dnes může vstřelit jubilejní stý gól v pařížském dresu. Byl by to jeho čtrnáctý zásah v sezoně.

Cokoliv jiného než jasná výhra domácích by dnes bylo velkým překvapením. Angers si sice letos (opět) vedou oproti očekávání dobře, což platilo i v jejich loňské nováčkovské sezoně, rozdíl mezi oběma kádry je ale příliš masivní. Pouze nejstarší fanoušci Les Scoïstes ještě pamatují, jaké to je v Parku princů vyhrát; stalo se tak naposledy před 44 lety. Moulinovi svěřenci se navíc nemohou pochlubit bůhvíjak exkluzivní formou, z posledních pěti ligových zápasů vyhráli pouze jeden a naposledy se nechali přetlačit trápícím se Saint-Étienne (1:2).
Paris Saint-Germain - pravděpodobná sestava:
Aréola - Meunier, Marquinhos, Kimpembe, Maxwell - Verratti, Krychowiak - Lucas Moura, Ben Arfa, Jesé - Edinson Cavani
Angers SCO - pravděpodobná sestava:
Michel - Manceau, Ismaël Traoré, Thomas, Martinez - N'Doye, Santamaría, Mangani - Pepe, Diédhiou, Ekambi
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.18 - 7.00 - 17.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Lorient - Stade Rennes  (úterý 19:00)
Rennes patří v současnosti k nejlepším bretaňským celkům působícím v Ligue 1, Lorient je naopak ten nejhorší. V tomhle derby budou chtít hosté potvrdit dlouhodobě stabilní formu, jen tři body jim ovšem na sto procent zajistí udržení si současné čtvrté příčky. Domácí vzhlížejí ke své teprve třetí výhře v sezóně, která by jim mohla pomoci k odpoutání se ze dna tabulky.

Les Merlus naposledy zaznamenali tříbodový úspěch na konci září, od té doby utrpěli hned pět ligových porážek a uhráli dvě remízy. Jako jediní z celé nejvyšší soutěže mají na kontě bodového zisku stále jednociferné číslo. V minulém kole ovšem nebyli daleko od konečného utnutí své dlouhé série bez vítězství.

V Métách vedli ještě patnáct minut před koncem o dvě branky, nakonec však jeho soupeř dokázal srovnat na konečných 3:3. "Našli jsme v tom zápase mnoho pozitivního, zároveň jsme však frustrovaní," hodnotil kouč Bernard Casoni, který je u týmu po svém jmenování do funkce hlavního trenéra stále ještě krátkou chvilku.

Jeho celek má taktéž druhou nejhorší obranu vůbec, čisté konto udržel v posledním případě před více jak dvěma měsíci. "Na deset minut jsme vypnuli a Méty nás potrestaly," dodával Casoni. "Když jsme však prohrávali o jeden gól, odpověděli jsme dobře. Zůstali jsme organizovaní a zaslouženě vyrovnali."

Domácí stratég kvůli náročnému programu pravděpodobně sáhne k některým změnám v sestavě, minimálně někdo z trojice Jimmy Cabot, Lindsay Rose a Benjamin Jeannot by se měl objevit v základu. Pořád je však mimo hru brankářská jednička Benjamin Lecomte, toho by tedy znovu měl nahradit Paul Delecroix.

Rennes z uplynulých osmi duelů podlehlo pouze na půdě PSG, jinak s pravidelností sbírá potřebná vítězství a drží se v kontaktu s pohárovými příčkami. V páteční předehrávce čtrnáctého kola dokázalo nejtěsnějším možným způsobem skolit Toulouse. Rozhodla přitom jediná trefa hned z první minuty utkání.

Hostující stratég Christian Gourcuff přesto nebyl úplně spokojený s výkonem svého mužstva. "Když vedete 1:0, je potřeba vstřelit pojišťovací gól. Bylo to nepříjemné a docela zvláštní střetnutí," říkal. "Nejsme slepí, víme, jak jsme hráli. Je to škoda pro naše fanoušky, protože ani oni neměli nějakou přehnanou radost."

I Gourcuff se zřejmě nevyhne zásahům do své vlastní jedenáctky. Na pravém křídle by měl opět nastoupit Kamil Grosicki, jenž vynechal minulé kolo, uvidíme, zda-li na pozici stopera dostane znovu přednost mladý Joris Gnagnon nebo Rami Bensebaini. Zraněný je jinak nově trenérův syn Yoann Gourcuff a také trio Mexer, Clément Chantome a Wesley Saïd.
FC Lorient - pravděpodobná sestava:
Delecroix - Moreira, Touré, Rose, Le Goff - Mvuemba, Bellugou, Cafú - Cabot, Benjamin Moukandjo, Abdul Waris
Stade Rennes - pravděpodobná sestava:
Costil - Danzé, Pedro Mendes, Bensebaini, Baal - Grosicki, Fernandes, André, Hunou - Prcič - Giovanni Sio
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.60 - 3.00 - 2.88
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Lille OSC - SM Caen  (úterý 19:00)
Předposlední Lille pokračuje i nadále v utrápených výkonech a své fanoušky si určitě neudobřilo ani o víkendovém kole na půdě Nantes, kdy po malátné bezbrankové remíze přivezlo domů bod. Ani Caen, jenž naposledy uhrálo plichtu s Guingampem, však není v bůhvíjaké formě. A v tabulce je jen o tři body vepředu před svým soupeřem.

Česká se tedy vyrovnaná bitva, která dle porovnání skóre z minulých ligových utkáních zřejmě ani nenabídne nějakou ofenzivní podívanou. V zápasech LOSC v posledních čtyřech případech nepadla více jak jedna branka, u SMC tomu bylo za stejné období o něco lépe, když svoje statistiky v tomhle ohledu vyšponoval na číslo dva.

I v posledních čtyřech vzájemných zápasech hned třikrát skončil duel nejtěsnějším možným poměrem, takže je dost pravděpodobné, že si na tomhle střetnutí smlsnou hlavně ti největší fajnšmekři defenzivního fotbalu. On se ani dočasný trenér domácího celku Patrick Collot za nic neskrýval po souboji v Nantes.

A přiznal, že atraktivita fotbalu u Lille dlouhodobě pokulhává. "Pokud jde o zábavu, ruku na srdce, ale nebyl to žádný strhující zápas," hodnotil. "Chtěli jsme v Nantes hlavně získat body a být organizovaní, kompaktní a disciplinovaní. To je to, co jsem na hřišti viděl já. Hráči o sobě pořád pochybují, stále si kladou otázky, chybí jim sebedůvěra," dodával.

Caen patří už na několik let k nejoblíbenějším soupeřům klubu ze severu Francie. Od roku 2009 ho porazil už jedenáctkrát v řadě, naposledy s ním prohrál o dva roky dříve. "Jsme zklamaní, máme jeden bod. Ale viděl jsem tým, který chce pracovat. Musíme takto pokračovat," nebyl o víkendu vyloženě smutný hostující stratég Patrice Garande.

Hostům se nově zranila brankářská jednička Rémy Vercoutre, jehož by měl nahradit Paul Reulet. Dále budou chybět Mouhamadou Dabo, Jeff Louis, taktéž vykartovaný Emmanuel Imorou a možná i Alaeddine Yahia. Domácím nebudou k dispozici Rio Mavuba a Eric Bauthéac, zcela fit pak není ani Junior Tallo, a jeho start je rovněž v ohrožení.
Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Enyeama - Corchia, Soumaoro, Baša, Palmieri - Amadou, Obbadi - Marcos Lopes, Benzia, De Préville - Éder
SM Caen - pravděpodobná sestava:
Reulet - Da Silva, Ben Youssef, Adéoti - Guilbert, Delaplace, Seube, Féret, Bessat - Karamoh, Rodelin
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.73 - 3.50 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Dijon FCO - AS Monaco  (úterý 21:00)
Pokud-li se podíváme na poslední výsledky Monaka, pak by mu nováček ligy z Dijonu opravdu neměl stát výrazněji v cestě. Hostující trenér Leonardo Jardim ovšem přiznal, že kvůli náročnému programu zřejmě dojde k velkým změnám v sestavě. Knížecí klub by jen neměl nic podcenit, soupeř totiž před vlastními fanoušky prohrál letos jen jednou.

Pět výher v řadě. Taková je bilance aktuálně druhého celku Ligue 1, který si minulý týden zajistil účast v osmifinále Ligy mistrů výhrou nad Tottenhamem a o víkendu pak deklasoval čtyřmi brankami slavnou Marseille. Jardim udělal v těchto dvou duelech pouhé dvě úpravy v základní jedenáctce, teď však zřejmě bude muset zasáhnout daleko více.

Joao Moutinho, Nabil Dirar, Thomas Lemar, Kylian Mbappé nebo Guido Carrillo, kteří o víkendu seděli na lavičce, by měli být tentokráte připraveni do hry od první minuty. "Někteří mí hráči hráli čtyřikrát v řadě. Budeme tak v Dijonu rotovat se sestavou. Mohli bychom vyměnit tři až čtyři posty podle průběhu utkání," prozradil Jardim.

Záložníkovi Lemarovi, který obvykle patří ke stavebním kamenům Jardimova družstva, vůbec nevadilo, že si proti Marseille nakonec nezahrál ani vteřinu. Měl totiž menší zdravotní trable. "Bylo skvělé sledovat vše z lavičky," nemínil si stěžovat. "Všichni tady táhneme za jeden provaz. Jsme jedna velká parta kamarádů."

Hodně je v médiích omílaná útočná produkce ASM, který se 43 vstřelenými brankami během 14 ligových kol disponuje vůbec nejlepším útokem ze všech elitních evropských lig. V průměru tedy zaznamenává 3,07 gólu na zápas, zatímco druhý Real Madrid, co se této statistiky týče, vsítí "jen" 2,77 gólu za devadesát minut.

Na jihu Francie si v současné chvíli opravdu nemůžou na nic stěžovat. "Naším cílem je skórovat v každé soutěži. Máme mladý tým a je tu prostor pro zlepšení, ale letos jsme ještě silnější," natřásal se monacký lodivod. "Pokud jsme schopni hrát na nejvyšší úrovni v tréninku, jsme toho schopni kdekoli."

Pokud Monako dokáže urvat alespoň bod z Burgundska, vyhoupne se díky lepšímu skóre alespoň do zítřka do vedení. Jestli chce Dijon nějakým způsobem uspět, bude muset proti nejlepšímu útoku Evropy především výrazně zlepšit svou defenzivní činnost. Vždyť v posledních třech zápasech inkasoval hned sedm branek.

Svěřenci Oliviera Dall'Oglia naposledy smolně padli v Bordeaux, kde rozhodující branku obdrželi až ve třetí minutě nastavení druhé půle. "Stává se to a je velmi těžké to spolknout. Už jsme od začátku sezóny ztratili hodně bodů," hlesl domácí šéf lavičky. "Jestli proti Monaku nezlepšíme koncentraci, dostaneme deset gólů," uvědomuje si brankář Baptiste Reynet.
Dijon FCO - pravděpodobná sestava:
Reynet - Bernard, Lang, Abdelhamid, Lotiés, Rüfli - Marié, Gastien, Sammaritano - Diony, Bahamboula
AS Monaco - pravděpodobná sestava:
Subašič - Raggi, Diallo, Glik, Sidibé - Lemar, Joao Moutinho, Bakayoko, Bernardo Silva - Guido Carrillo, Germain
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.25 - 4.00 - 1.65
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.OGC Nice14103126:1033
2.AS Monaco14102243:1532
3.Paris Saint-Germain14102228:832
4.Stade Rennes1473415:1724
5.EA Guingamp1465319:1423
6.Girondins Bordeaux1465319:1623
7.Olympique Lyon1471622:1822
8.AS Saint-Étienne1456316:1221
9.Toulouse FC1454517:1319
10.Angers SCO1453613:1418
11.FC Metz1453616:2518
12.Olympique Marseille1445513:1717
13.Montpellier HSC1437420:2716
14.Dijon FCO1435618:2114
15.SM Caen1442811:2314
16.SC Bastia1434711:1413
17.FC Nantes143479:1813
18.AS Nancy-Lorraine143478:1913
19.Lille OSC1432910:1911
20.FC Lorient14221012:268

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (17)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Lille - Caen 1

Dijon - Monaco 2

Lorient - Rennes 0

Reagovat
Langi

Lyon povinne 3 body

Reagovat
juninho8

Takze mam podat remizu vravis

Reagovat
Langi

remizovat neumíme to už vsaď rovnou prohru

Reagovat
onze

ALLEZ PARIS SG ! ! !

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
Israha

Hodně solidní výkon, Ruffier zatím proti, ale tohle má smysl...

Reagovat
Langi

Slava takhle si predstavuju kvalitni zapas proti slabsim tymum...Tolisso se z talenta stava pomalu zakladnim kamenem tymu...doufam ze se hned po sezone nebude chtit pakovat

Reagovat
Langi

To Nice je posledni dobou zvlastni...dvakrat odevzdaji body zebrakum, v EL hraji hovno a pak vezou 3 body z ASSE a dnes mozna i z tezkeho Guingampu...nejaka forma nebo konstantni vykonnost se jich moc netyka...sem zvedavy, jak to s nima bude pokracovat az vypadnou z EL

Reagovat
smazaný uživatel

Znalci L1, potrebujem niečo objasniť - zostupujú s L1 normálne 3 tímy? Vlani sa myslím riešilo či dva alebo tri a som si všimol že u tabuľiek u 18 miesta svieti baráž.

Reagovat
.13

Normalne 3 sa mi zda

Reagovat
smazaný uživatel

Nech pri ňom ostanú a nešpekulujú. Toto nie je BL, baráž s tretím tímom L2 by bola o ničom

Reagovat
.13

tak vidis od tejto sezony to je asi ze 18.tim a 3.tim z L2 hraju baraz

Pre mna blbost,ale napriklad Lens alebo Auxerre by som rad videl spat v L1, aj ked AJA je teraz dost tragicke

Reagovat
smazaný uživatel

18. tym by mel jit do baraze.

Reagovat
Pyroman

jak píše Gang výše, sestupují poslední dva a 18. tým jde do baráže

Reagovat
.13

Lyon slusny kolotoc. Paradoxne im ta prehra s nami mozno pomohla

Reagovat
Langi

Diakhaby

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele