Ligue 1 - preview 14. kola

22.11.2013, 08:41, aktualizováno 24.11.2013, 08:56
Previews
AS Monaco v posledních týdnech ztrácí kontakt s vedoucím PSG, o to důležitější bude jeho nováčkovský souboj s Nantes. Lille je překvapením ligy a své postavení chce potvrdit proti Toulouse, Nice změří síly se Saint-Étienne...
Lille OSC - Toulouse FC  (neděle 14:00)
Lille bude chtít v zápase proti Toulouse udržet druhé místo.

Fotbalisté domácího celku neprohráli už osm zápasů v řadě a po třinácti kolech ztrácí na vedoucí PSG pouhopouhé čtyři body. Na to by si před sezonou vsadil málokdo. Z týmu totiž zmizeli někteří důležití hráči, a také trenér Rudi Garcia, jenž nyní s AS Řím vévodí italské Serii A. Jeho nástupce, pan Girard, však dokázal mužstvo pozvednout natolik, že příznivci už věří alespoň v kvalifikaci do Ligy mistrů. Ačkoliv ani francouzský titul pro ně nemusí být nereálný. Jaké to je stát se šampionem Ligue 1, si už nový kouč vyzkoušel minulý rok s Montpellierem. Na rozdíl od svého předchůdce na lavičce Lille však sází především na defenzivu.

Té vévodí zkušený Dán Simon Kjaer a nigérijská reprezentační jednička Vincent Enyeama, který jistými výkony v baráži pomohl své zemi k postupu na mistrovství světa do Brazílie. A daří se mu i v klubovém dresu, o čemž svědčí pouhé čtyři inkasované branky a po třinácti kolech téměř neuvěřitelných jedenáct čistých kont! Vzhledem k tomu, že hráči Toulouse mají potíže se střílením branek, je velmi pravděpodobné, že svou sérii ještě rozšíří.

Z klubu ovšem nebyl jediným hráčem, který se příští rok aktivně zúčastní toho velkého fotbalového svátku. Napodobí jej taky Francouz Rio Mavuba a útočník z Pobřeží slonoviny Salomon Kalou, na němž bude v nejbližším ligovém zápase střílení gólů, jelikož Nolan Roux, který hrál před reprezentační pauzou ve velice solidní formě, nemůže proti TFC nastoupit kvůli žlutým kartám.

"Je složité se opět zkoncentrovat na ligu, protože postup na mistrovství světa byl opravdu silným emocionálním zážitkem. Na druhou stranu jsem si dobře vědom toho, že jen díky kvalitním výkonům v lize můžu být nominován," nechal se slyšet bývalý spoluhráč Petra Čecha z Chelsea.

Svěřenci trenéra Alaina Casanovy se nacházejí na opačném pólu tabulky. V minulém utkání remizovali s momentálně sestupujícím Ajacciem, byť byli jasně lepším týmem, ale gólman soupeře Guillermo Ochoa měl holt svůj den. A předtím si připsali dvě porážky - s Évianem, a především v Rennes, odkud si domů do regionu Midi-Pyrénées přivezli nepopulárního "bůra".

I z historického hlediska jsou naprosto jasným favoritem domácí, neboť hosté na severu Francie vyhráli z posledních 36 střetnutí přesně šestinu. Současné rozpoložení napovídá spíše tomu, že tým českého obránce Davida Rozehnala by mohl tomuto soupeři, jehož defenziva nepůsobí zrovna nejjistějším dojmem, opět nadělovat.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.62 - 3.50 - 6.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
OGC Nice - AS Saint-Étienne  (neděle 17:00)
Protože oba soupeře dělí v tabulce před vzájemným duelem pouhý bod, bude na novém stadionu Allianz Riviera o motivaci postaráno.

Domácí se ovšem budou muset obejít bez služeb svého nejlepšího střelce, jelikož sedmigólový Darío Cvitanich musí stát kvůli nashromážděným žlutým kartám a Nice za něj holt nemá adekvátní náhradu, jelikož nikdo z jeho spoluhráčů se zatím netrefil více, než dvakrát. Chybět bude též malijský reprezentant Mahamane Traóre, jehož ze hry vyřadilo zranění.

To by mohla být pro hráče ASSE velká vzpruha. Vítězství by totiž potřebovali jako sůl. V úvodu sezony si přitom vedli výborně. Dokonce se pohybovali na špici tabulky, nicméně z posledních osmi zápasů vyhráli svěřenci Christopha Galtiera jen jeden! Co ten by dal za takového spolehlivého forvarda, jakým je Cvitanich. Tým totiž gólově táhnou především záložníci, jmenovitě Romain Hamouma (6 branek) a Benjamin Corgnet (4).

Protože Kurt Zouma dostal za brutální faul stop na deset zápasů a Jean-Pascal Mignot je zraněný, sílí hlasy, že v defenzivě by kouč mohl dát příležitost Florentinu Pogbovi, jehož slavnější bratr Paul válí za Juventus. "V Ligue 1 sice ještě nenastoupil, ale už nějakou dobu trénuje spolu s prvním týmem. Mohl by hrát buď vedle Loïka Perrina nebo Moustaphy Bayala Salla," nechal se slyšet pan trenér. Šance, že by ligový debut Pogby staršího mohl být vítězný, je v tomto mači určitě velmi slušná.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.88 - 3.00 - 2.63
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Nantes - AS Monaco  (neděle 21:00)
Ve šlágru kola se domácí Nantes bude chtít bodově dotáhnout na bohatého soupeře.

Trenér Claudio Ranieri však vyslal na severozápad Francie varovný signál, že všichni členové kádru jsou mu plně k dispozici. K týmu se po reprezentační pauze pochopitelně připojilo i těch pět hráčů, kteří oblékli národní dres. Teď je ale třeba koncentrovat se opět na ligu, protože nechat si utéct duo PSG - Lille je pro vedení klubu určitě nepřípustné.

Nantes hrálo ve vynikající formě a je otázka, jestli tým ona přestávka nemohla trochu vyhnat z rytmu. Bývalý hráč knížecího klubu Olivier Veigneau však tuší, co by mohlo zabrat: "Mají mnoho výborných hráčů, a pokud budou všichni mít svůj den, bude to pro nás hodně obtížné. Nicméně, jejich slabinou jsou standardní situace, ze kterých dostávají dost gólů. A my rozhodně víme, jak je efektivně zahrávat."

Bilance ze vzájemných zápasů hovoří v posledních letech více pro Veigneauova současného zaměstnavatele, takže nemůže být pochyb o tom, že zápas na Stade de la Beaujoire bude vyprodaný.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.40 - 3.10 - 2.25
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Stade Reims - Paris Saint-Germain  (sobota 17:00)
Pořádně ostrý test čeká na úřadujícího mistra v Remeši - PSG sice letos ještě neprohrálo, nicméně svoji poslední ligovou porážku poznalo právě na Stade Auguste Delaune. Domácí mají letos navíc vynikající formu a atakují pohárové příčky..

Už 24 zápasů trvá úspěšná šňůra pařížského týmu; když Remeš 2. března zvítězila ve vzájemném utkání 1:0 brankou Grzegorze Krychowiaka, byl u jeho kormidla ještě Carlo Ancelotti. Celek Huberta Fourniera tehdy uhájil cenné vítězství i přesto, že po Glombardově vyloučení dohrával v deseti. Statistika je k favoritovi vůbec neúprosná - na hřiště slavného týmu z Champagne zavítal celkem sedmkrát, avšak jedinou výhru si připsal v roce 1977 (3:2).

Domácí triumfy nad Lorientem a Nice však nalily Blancovým svěřencům do žil potřebné sebevědomí. Vedoucí tým tabulky ho bude potřebovat; bývalý reprezentační kouč totiž plánuje protočit sestavu, jak je jeho obvyklým zvykem po reprezentačním víkendu, a jednou z "obětí" by měl být i nejlepší střelec soutěže Edinson Cavani, který si ve středeční odvětě proti Jordánsku (jeho Uruguay uhrála remízu 0:0 a postoupila na MS) přivodil lehké zranění. Našlapaný pařížský kádr zřejmě vyšle na mistrovství světa více než 10 hráčů, ale největší hvězda, švédský tank Zlatan Ibrahimovic, mezi nimi nebude.

Blancovi tak nezbývá než doufat, že si zkušený forvard vyspraví chuť v Ligue 1. Ibrahimovic hraje v úžasné formě, proti Nice zaznamenal hattrick a v barážové odvětě s Portugalskem vsítil dvě branky, avšak Švédové i přesto prohráli díky třem Ronaldovým brankám 2:3. "Je opravdu zklamaný, ale po návratu do klubu byl v dobré náladě. Co se odhodlání a přístupu týče, je u něj vše v pořádku. Přál jsem si, aby mu to vyšlo - přece jen jde o mistrovství světa," glosoval Blanc. "Budeme se snažit, aby mu úspěchy v klubu toto rozčarování vynahradily."

Remeš je zatím letos k nepoznání - loňský nováček, kterému byl předvídán tuhý boj o udržení, prohrál z posledních 12 utkání všehovšudy jednou (1:2 s Toulouse v 10. kole), stal se prvním celkem, který letos porazil Monaco (1:0 v Coupe de la Ligue), vyšplhal se už na šesté místo tabulky, a nyní vyhlíží zopakování loňského úspěchu proti gigantovi z hlavního města.

"Musíme být ambiciózní a silní v defenzivě," vypočítává architekt remešského úspěchu Hubert Fournier. "Musíme také využít šance, protože nám jich soupeř mnoho nepovolí. Nejdůležitější je, abychom při závěrečném hvizdu věděli, že jsme udělali vše, co bylo v našich silách. Pokud dostaneme možnost uspět, musíme ji chytit za pačesy a věřit si, že můžeme uspět," dodal.

Kromě houževnatého soupeře čeká na Pařížany ještě jeden problém - divoké počasí v kraji Champagne, díky čemuž domácí stratég dokonce předvídá, že hřiště bude ve druhé půli připomínat spíše ornici. I přesto má však Fournier k PSG obrovský respekt a věří, že Blancův tým je dokonce ještě silnější než ten loňský. "Jsou pohromadě už rok a půl, v létě podepsali další skvělé nové hráče. Příchod Laurenta Blanca pak výrazně pomohl některým oporám, zejména Thiagu Mottovi a Marcu Verrattimu," vysekl Fournier svému protějšku poklonu.
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Sochaux - SC Bastia  (sobota 20:00)
Další z řady důležitých záchranářských soubojů čeká Sochaux, které doma přivítá v dobré formě hrající Bastii. Jeho kouč Hervé Renard se navíc nechal slyšet, že případné udržení prvoligové příslušnosti bude záviset zejména na domácí formě..

Trenér, který loni získal historický africký titul se Zambií, je před nadcházejícím duelem sebevědomý; Les Lionceaux sice před reprezentační pauzou prohráli 1:2, ale silnému Marseille způsobili na jeho hřišti dost problémů. Nadále tak platí, že se Sochaux potácí u dna tabulky a ze třinácti doposud odehraných ligových klání vyhrálo jediné; Renard se však upíná ke kouzlu Stade Auguste Bonal (ačkoliv v Montbéliardu v posledních dnech sněží).

Poslední tři domácí zápasy mu dávají za pravdu - Sochaux v nich zaznamenalo výhru a dvě remízy, které přišly proti těžkým protivníkům (Saint-Étienne a Monaco). "Pokud chceme splnit náš cíl, kterým je vyhnout se sestupu, musíme se soustředit na každý zápas. Primární jsou však ty na vlastním hřišti," nechal se slyšet pětačtyřicetiletý stratég. "Doma jsme letos už poztráceli příliš mnoho bodů, přestože poslední dvě utkání jsme hráli dobře. Proti Saint-Étienne a Marseille nám chybělo něco navíc, ale nemůžeme chtít vše najednou," dodal smířlivě.

Bastia sice možná nemá takový zvuk jako předcházející soupeři, ale to neznamená, že se jí nedaří a že ji Renard nebere smrtelně vážně. "Bude těžké je porazit, je to mentálně velmi silný tým," přemítá Renard. "Respektuji je, ale nebojím se jich. Pokud se chceme posouvat dopředu, záleží jen na jediné věci - musíme vyhrávat."

Zatímco doma je korsický protivník postrachem celé ligy, venku se mu daří mnohem hůře - z posledních sedmi zápasů na cestách získal pouze dva body, a dnes mu navíc bude kvůli zranění chybět zkušený stoper Sébastien Squillaci. Kapitán Yannick Cahuzac si dobře uvědomuje, že se Bastia musí na venkovních hřištích zlepšit.

"Tento zápas je důležitý, protože po všech těch dobrých výkonech před vlastním publikem musíme zabrat také venku. Pokud chceme zůstat v horní polovině tabulky, nemáme jinou možnost. Nemyslím si, že bychom měli nějaký psychický blok, problém je jinde. Musíme hrát odhodlaněji a tlačit na soupeře na celé ploše hřiště," prohlásil Cahuzac pro webové stránky klubu.
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Stade Rennes - Girondins Bordeaux  (sobota 20:00)
Dva sousedé v tabulce by se rádi viděli výše než jen v její dolní polovině. Rennes ani Bordeaux před reprezentační pauzou nezaznamenaly nejlepší výsledky a do konce podzimní přestávky by rádi všechno napravily. Dá se tak čekat i nyní vyrovnaný souboj, už šestkrát v řadě navíc v tomto utkání nepadly více jak dvě branky.

Oba týmy si uvědomují, že pokud nezaberou a nezískají v následujících týdnech dostatečný počet bodů, může to notně zahýbat s celým klubem. Přece jenom by si oba rády zahrály evropské poháry v příští sezóně, v případě neúspěchu ale může dojít v zimě ke změnám v kádru, na postu trenéra nebo přehodnocení ambicí.

K panice nicméně mají zatím u Les Girondins daleko. "Musíme pokračovat dál. Nemůžeme přece dopustit, aby se náš týmový duch rozpadl," uvedl útočník Jussiê. "Atmosféra na tréninku je i teď dobrá. V poslední době jsme pracovali na dlouhých pasech za obranu a na protiútocích. Je sice pěkné hrát hezký fotbal, ale někdy je potřeba být přímý."

Bordeaux na rozdíl od svého soupeře bojuje také v Evropské lize o účast v jarní části. Po porážce na půdě APOELu přišla na řadu další doma proti Nantes. "Jedeme nyní do Rennes vyhrát," burcoval Brazilec. "Myslím, že soupeř se nám bude snažit vnutit svou hru, my však musíme spoléhat na své zbraně."

Domácí kouč Philippe Montanier zatím nedokáže s Rennes sbírat s pravidelností větší nášup bodů. Mužstvo má poměrně nevyrovnané výkony a hlavně proto je až jedenácté. "Budeme muset začít vyhrávat doma, protože především tady se nám nedařilo," smutnil. "Je to nezbytná podmínka, pokud chceme mít dobrou sezónu."

SRFC se bude muset obejít stále bez Vincenta Pajota, jeho zdravotní stav se po zranění třísel ovšem lepší. "Byl zraněný víc než měsíc. Právě dokončil týdenní trénink a zjistil, že je těžké dostat se zpátky do tempa. Ale to je vlastně normální," prozradil Montanier. "Cítí se dobře, my na něj počkáme."
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Montpellier HSC - EA Guingamp  (sobota 20:00)
Velké jubileum oslaví v zápase proti nováčkovi z Guingampu montpellierský Jean Fernandez - zkušený kouč povede svěřené mužstvo do svého 600. zápasu. Pokud by se navíc Les Pailladins zároveň povedlo prolomit dosavadní chabou formu, určitě by se nezlobil..

Fernandez započal svoji trenérskou kariéru v roce 1985 v Cannes, kde mezi jeho svěřence patřil i mladíček Zinedine Zidane; jeho kroky následně vedly i do Saúdské Arábie či Tuniska. Ve Francii se zapsal do povědomí během svých dvou angažmá v Marseille (nejprve na začátku 90. let za vlády Bernarda Tapieho, poté v sezone 2005/06, kdy dohlížel na vývoj mladého Francka Ribéryho), a také pěti úspěšnými sezonami v Auxerre, které dovedl do Ligy mistrů. Není tedy divu, že se dnes už devětapadesátiletý stratég ohlíží za bohatou kariérou s jistou nostalgií.

"Není to lehké povolání. Stále mám však v sobě dost elánu a doufám, že v Montpellieru oslavím i svůj 700. zápas," prohlásil Fernandez optimisticky. Modro-oranžovým se však pod jeho vedením zatím příliš nedaří; jsou sice remízovým králem ligy, ale vítězství zažili letos zatím pouze dvakrát (z toho jednou ve fascinujícím zápase s Lyonem, který skončil 5:1). Sestup stále vypadá jako reálná hrozba, proto je potřeba zabrat - Guingamp však nebude lehkým soupeřem. Svěřencům Jocelyna Gourvennece se totiž letos daří lépe, než by očekávali i ti nejoptimističtější fanoušci.

Ligue 1 je však vyrovnanou soutěží, a šestnáctý Montpellier tak ztrácí na osmé ÉAG pouhé čtyři body; Fernandez už před sezonou vyhlásil, že jeho cílem je umístění v první polovině tabulky, a dnešní výhra by mohla jeho svěřence této metě přiblížit. Aktuální úkol je jasný: dotáhnout tým do 10. místa ještě před zimní přestávkou.

"Dnes musíme získat tři body. Řekli jsme si, že do Vánoc chceme být v první desítce. Na to, abychom to dokázali, máme ještě šest zápasů," vypočítává Fernandez se svým typickým pragmatismem. Do karet mu hraje i fakt, že Guingamp se před mezinárodní pauzou trochu "zasekl": z posledních dvou utkání získal jediný bod..
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Olympique Lyon - Valenciennes FC  (sobota 20:00)
Události těsně před reprezentační pauzou odvalily z ramenou lyonského kouče Rémi Gardeho obrovský balvan - po katastrofálním říjnu se Les Gones rehabilitovali výhrami nad Guingampem a Saint-Étienne, a nyní vyhlíží další zářez doma proti trápícímu se Valenciennes. Sám Garde však varuje před přílišným uspokojením.

Zejména dramatická výhra v prestižním derby s Les Verts se v Lyonu hodně počítá - jednak proto, že k ní došlo na stadionu soupeře, jednak díky vítězné brance Jimmyho Brianda z nastaveného času, která potvrdila zvedající se sebevědomí hrdého celku. Lyon vyšplhal v tabulce už na sedmé místo a na čtvrté Nantes už ztrácí pouze pět bodů; jen málokdo navíc počítá s tím, že by nově započatá šňůra výher měla skončit právě dnes.

Možná i proto je Garde nesmírně obezřetný. "Nesmíme usnout na vavřínech. Výsledek z derby nám přinesl spoustu radosti a naděje, ale jsou to jen tři body. Ligue 1 je velice vyrovnaná a my musíme stavět na našem nově nalezeném sebevědomí. Pokud v sobotu neuspějeme, neznamenají předchozí výsledky vůbec nic," varoval. "Proti Valenciennes nás nečeká nic jednoduchého, hráči si v posledních dvou zápasech nastavili vysokou laťku. Viděli jsme, že naše situace je špatná, a dokázali na to adekvátně zareagovat jako tým."

Garde bude postrádat obránce Mouhamadou Daba, který má poraněnou chrupavku, zatímco nad mladým záložníkem Jordanem Ferrim se vznáší otazník. Vyloženě pozitivní zprávou je pak návrat gólmana Rémy Vercoutreho, který doléčil dlouhodobé zranění - kdyby to bývalý Llorisův náhradník nestihl, měli by Les Gones obrovský problém. Jak dvojka Anthony Lopes, tak nově i třetí volba Mathieu Gorgelin jsou totiž mimo hru, a reálně tak hrozilo, že si do branky bude muset stoupnout čtyřka Jérémy Frick.

Valenciennes na tom sice není bůhvíjak, ale od nástupu nového kouče Ariela Jacobse je i přesto vidět jasné zlepšení - před reprezentační pauzou dokázali Les Athéniens urvat cennou výhru 3:1 v Ajacciu, která donutila k rezignaci kouče Korsičanů Fabrizia Ravanelliho, a následně to potvrdili remízou 1:1 s Montpellierem. Mohl z toho být i druhý triumf v řadě, ale vyrovnávací branka Benjamina Stambouliho v nastaveném čase zhatila Jacobsovy plány; Valenciennes tak stále zůstává pod čárou ponoru, ačkoliv jeho ztráta na sedmnáctý Lorient činí pouze dva body.

"Výhra Lyonu v rhonském derby jim hodně pomohla, mohou teď volně dýchat a budou mnohem sebevědomější," varoval Jacobs, který si dobře uvědomuje, že jej čeká zatím nejtěžší výzva v novém angažmá. "Musíme si uvědomit, jak kvalitní protivník proti nám stojí. Tohle nebude zápas jako proti Ajacciu či Rennes. Lyon je někde jinde."
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Évian Thonon Gaillard - FC Lorient  (sobota 20:00)
Hodně důležitý zápas čeká na fotbalisty Évianu s Lorientem: pro oba bude v konečném zúčtování úspěchem záchrana, proto si nemohou dovolit ztrácet body s přímou konkurencí. Lépe je na tom každopádně Évian, který v posledních týdnech nabral slušnou formu..

Zato Lorient se trápí - svěřenci Christiana Gourcuffa vyhráli jediné z posledních 10 utkání a dávají vzpomenout na předloňskou sezonu, kdy se po rovněž katastrofálním podzimu zachraňovali až vyloženě na poslední chvíli. Z této desítky si Les Merlus navíc připsali hned sedm proher, a v současnosti visí pouhé dva body nad sestupovou zónou; Évian má o celých pět korálků více.

Poslední kolo před reprezentační přestávkou nicméně vlilo bretaňskému týmu alespoň trochu optimismu do žil: bezbranková remíza 0:0 s Remeší sice není nic světoborného, ale v současné situaci se přesto hodí. Vincent Aboubakar, mladý kamerunský forvard a největší letní posila týmu, je pevně odhodlán negativní trend stůj co stůj zvrátit.

"Naším hlavním cílem je konečně si připsat dobrý výsledek," řekl Aboubakar. "Bod by nebyl špatný, ale proč bychom neměli být ambicióznější a jít si pro výhru? Abychom to dokázali, musíme dobře bránit a hrát pohotově v útoku. Tento tým je kvalitní, o tom není pochyb. Musíme být pouze více soutěživí, agresivnější, vydat ze sebe úplně vše. Pokud to dokážeme, výsledky přijdou," nepochybuje.

Přestože Lorientu jako celku se nedaří, Aboubakar se zatím ukazuje jako platná posila, když ve třinácti zápasech zaznamenal solidních pět branek. "V průběhu sezony jsou zkrátka chvíle, kdy se týmu moc nedaří. Je však důležité zůstávat v těchto případech pozitivní. Moje góly mě těší, ale upřednostnil bych lepší postavení Lorientu v tabulce," přiznává jedenadvacetiletý fotbalista. "Potom by byli šťastní všichni. Když se v této situaci raduji ze vstřeleného gólu, není mi to úplně příjemné, pokud se nedaří mužstvu."

U Évianu je to úplně jiná pohádka - svěřenci Pascala Dupraze neprohráli už čtyřikrát v řadě, a trojzápasovou šňůru výher přerušili teprve v posledním kole, kdy dokázali remizovat v Monaku. Je tak logické, že záložník Olivier Sorlin chce tuto sérii dále prodloužit. "Teď se nám daří, všechno klape. Uděláme vše pro to, aby to pokračovalo i nadále. Je jasné, že když vyhráváte a dokážete se měřit s velkými týmy, vaše sebevědomí narůstá," uvedl.
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AC Ajaccio - Olympique Marseille  (pátek 20:30)
Olympique Marseille se v poslední době nedaří zrovna ideálně, a obnovit kontakt s čelem tabulky bude chtít už dnes v Ajacciu - motivací jeho hráčům má být velkolepý obrat francouzského národního týmu v baráži o mistrovství světa proti Ukrajině. Korsičané, které neslavně opustil neúspěšný kouč Fabrizio Ravanelli, mají úplně jiné starosti..

Jedním z hráčů, kteří přispěli k úternímu triumfu, byl i marseilleský klenot Mathieu Valbuena - šikovný záložník podal v Paříži skvělý výkon a dal zapomenout na pokles formy před reprezentační přestávkou, k němuž se sám přiznal. Nyní jej čeká další úkol: dovést Marseille ke třem bodům na půdě Ajaccia a pomoci tak kouči Élie Baupovi stylově oslavit jeho 500. zápas v Ligue 1.

Je nutno podotknout, že se Les Phocéens dokázali vyškrábat z nejhoršího už před pauzou, když na pětizápasovou šňůru proher (z toho tři v lize) zareagovali remízou v Rennes a následně vítězstvím nad Sochaux. V tomto doposud posledním utkání vyhráli 2:1. "Před zápasem se Sochaux bylo naším cílem získat tři body, což se povedlo," podotkl pragmaticky zkušený záložník Benoït Cheyrou. "Ne všechno nám vyšlo optimálně, ale důležité bylo zvítězit. Naše výsledky před tímto utkáním byly katastrofické, takže jsme se nacházeli ve svízelné situaci, což už teď neplatí. V Ajacciu chceme dokázat to samé," dodal.

A Marseille má poměrně slušnou šanci na Korsice uspět - historicky jsou na Stade Francois Coty úspěšnějším týmem, což se potvrdilo i loni, kdy zde vyhráli 2:0. Tehdy se gólově prosadili oba bratři Ayewové, nicméně dnešní zápas se bude muset obejít minimálně bez staršího Andrého, který si při plnění reprezentačních povinností poranil meniskus a bude mimo hru zhruba osm týdnů. Tíhu ofenzivního snažení tak na sebe kromě Valbueny budou muset opět vzít oba úspěšní střelci ze zápasu se Sochaux, Florian Thauvin a André-Pierre Gignac.

Zejména Thauvin začíná po všelijakém začátku vypadat hodně slibně a konečně na hřišti působí jako posila, za kterou Olympique neváhalo vysázet 15 milionů Euro. Mládežnický reprezentant skóroval hned dvakrát v posledních třech zápasech a bude zajímavé sledovat, jak se popere s přijetím publika na Francois Coty; místní si ještě dobře pamatují, jak loni řádil v dresu rivala z Bastie, stejně jako na jeho červenou kartu ze vzájemného střetnutí.

Ajaccio, na druhé straně, má v útoku obrovské problémy. Ravanelliho nástupce Christian Bracconi sice dokázal ve svém prvním ostrém testu uhrát remízu 1:1 v Toulouse, ale nyní se musí poprat s příšernou domácí formou - a k tomu bude zapotřebí razantně zlepšit útok. Korsičané zatím vstřelili vůbec nejméně branek z celého ligového pelotonu, a nebýt excelentních výkonů gólmana Guillerma Ochoy, mohlo být v kabině ještě hůře. I tak však čeká Ajaccio na výhru už šest kol.

Bracconimu budou dnes chybět zranění Ronald Zubar a Benoït Pedretti, což nezkušenému kouči samozřejmě na klidu nepřidává. "Marseille je nebezpečný soupeř se skvělým útočným potenciálem. Mají Thauvina, Valbuenu, Gignaca, Payeta," vyjmenovával bývalý trenér juniorky. "Musíme se však snažit hrát dopředu, pokud neukážeme více v útoku a nebudeme dávat více gólů, první ligu neudržíme. Musíme být odvážnější, dostávat soupeře pod tlak. Teď hrajeme doma, potřebujeme body, potřebujeme vyhrát. V žádném případě si nesmíme dovolit, aby nás Marseille před vlastními fanoušky přejelo," dodal bojovně.
AC Ajaccio - pravděpodobná sestava:
Ochoa - Hengbart, Perozo, Dielna, Bonnart - André, Pierazzi, Cavalli, Mostefa, Lasne - Eduardo
Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
Mandanda - Abdallah, N'Koulou, Diawara, Morel - Romao, Imbula - Thauvin, Valbuena, Payet - Gignac
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Paris Saint-Germain1394027:831
2.Lille OSC1383215:427
3.AS Monaco1375121:1126
4.FC Nantes1372419:1023
5.Olympique Marseille1363418:1321
6.Stade Reims1347215:1219
7.Olympique Lyon1353519:1618
8.EA Guingamp1353516:1418
9.AS Saint-Étienne1353518:1718
10.SC Bastia1353515:1918
11.Stade Rennes1345416:1317
12.Girondins Bordeaux1345416:1717
13.OGC Nice1352614:1617
14.Évian Thonon Gaillard1344515:2116
15.Toulouse FC1344511:1916
16.Montpellier HSC1328316:1714
17.FC Lorient1332811:2311
18.Valenciennes FC1323811:209
19.AC Ajaccio131579:198
20.FC Sochaux1314811:247

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (11)

Přidat komentář
smazaný uživatel

OM to dneska haluzácky urve a vyhraje 1:0. Jinak zítra budu v Remeši na PSG :-) Doufám, že PSG po repre hrůze předvede venku lepší výkon a konečně zase na venkovním hřišti vyhraje o víc, jak jeden gól.

Reagovat
EAG le grand amour

Reims má šílenej stánek..

Reagovat
Godwinson

PSG tam dopadne stejně jako v minulé sezóně.

Reagovat
smazaný uživatel

Jak šílenej stánek? Mně přijde zcela normální.

Reagovat
EAG le grand amour

byl sem tam 2 měsíce zpátky, a jednak je celkem malinkej, a pak taky na me působil dojmem trávníku omotanýho hajzlpapírem na kterym je malá stříška. Kompletně je vyvedenej v jedný barvě, a za branou byla taková divná zítka. Prostě se mi nelíbil

Reagovat
onze

ALLEZ PARIS SG ! ! !

Reagovat
vlastik

Reagovat
smazaný uživatel

a je tam Bafe!

tie Bedimove centre

Reagovat
Godwinson

3,4 na remízu Montpellieru, to jsem v šoku.

Reagovat
smazaný uživatel

Malbranque

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele