Ligue 1 - preview 13. kola

16.11.2012, 08:45, aktualizováno 18.11.2012, 09:03
Previews
Týmům z čela se zatím ve třináctém kole francouzské ligy příliš nedařilo. V neděli Lyon hostí Remeš a Nice přivítá Toulouse. Večer pak ve šlágru kola hraje Bordeaux s Marseille, která na půdě Girondins nevyhrála už pětatřicet roků.
Olympique Lyon - Stade Reims  (neděle 14:00)
Vzhledem k váhavé formě PSG i Marseille to momentálně vypadá, že Lyon má šanci získat po šesti letech mistrovský titul - a ačkoliv je na podobné soudy ještě brzy, kouč Rémi Garde věří, že je v silách jeho svěřenců kýžené prvenství vybojovat.

Les Gones vstoupí do domácího zápasu s nováčkem z Remeše ze třetího místa, jediný bod za vedoucím duem, a to mohou být ještě frustrovaní z posledního utkání se Sochaux - nebýt zbytečné ztráty dvou bodů, bylo by v Lyonu ještě veseleji. Garde potvrdil, že cílem jeho týmu je kvalifikace do Ligy mistrů, ale zároveň nepochybuje o tom, že konečný výsledek může být ještě lepší.

"Už od začátku sezony jsem říkal, že nevidím důvod, proč nás odepisovat z boje o titul," tvrdí mladý trenér. "Dokud budeme mít matematickou šanci zvítězit, budeme se o to snažit. Pokud bychom si nemysleli, že na to máme, byli bychom hloupí," ujasňuje.

Gardeho protějšek Hubert Fournier se nachází ve složitější situaci; Remeš v posledních týdnech ztratila formu a tudíž i kontakt s předními příčkami. I přesto se však nachází na desátém místě, což je na nováčka vynikající pozice - a může být ještě lepší, pokud se mu podaří na Stade Gerland překvapit.

Tradiční klub získal z posledních čtyř zápasů jediný bod, ale Fournier i přesto neztrácí sebevědomí. Lyonské prostředí koneckonců dobře zná - mezi lety 1998 a 2000 tam jako hráč sám působil. "Do zápasu jdeme s tím, že chceme něčeho dosáhnout," ujišťuje. "Na papíře to nevypadá tak, že bychom se Lyonu mohli rovnat, ale jsme odhodlaní."
Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:
Vercoutre - Réveillére, Biševac, Lovren, Dabo - Gonalons, Malbranque - Lisandro, Gourcuff, Lacazette - Gomis
Stade Reims - pravděpodobná sestava:
Agassa - Mandi, Tacalfred, Weber, Signorino - Ca, Krychowiak - Fortes, Rodrigues, Ghilas - Fauvergue
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.36 - 4.50 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
OGC Nice - Toulouse FC  (neděle 17:00)
Toulouse se poslední dobou nedaří a jejich šance před zápasem v Nice nevypadají zrovna nejrůžověji - jistě, Les Violets jsou stále favority, ale jejich současná forma příliš respektu nebudí. Ví to i trenér Alain Casanova, který nicméně odmítá jakkoliv panikařit.

Dlouhodobý (a dlouhodobě neúspěšný) účastník boje o poháry vstoupil do sezony, jak je jeho zvykem, velice dobře, jenže poslední dva zápasy Casanovovi svěřenci prohráli - naposledy dokonce doma, 2:4 proti Ajacciu. "Necítíme paniku, nechceme dělat ukvapené závěry," tvrdí kouč. "Věděl jsem, že přijdou časy, kdy se nám nebude dařit. Musíme se snažit najít balanc v útoku i v obraně."

Ajaccio bude pravděpodobně bojovat o záchranu, což je osud, který korsický celek pojí s dnešním soupeřem Toulouse. Nice sice přes léto kvalitně zainvestovalo do nových hráčů, ale na hřišti se to zatím příliš neodráží. "Je to dobrý tým, vstup do sezony se jim povedl a mohli mít touto dobou více bodů," uznává Casanova. "Nepouštějí moc gólů a ví, jak skórovat. Minulý týden ukázali, že se nikdy nevzdávají."

V předchozím kole totiž svěřenci Claude Puela uhráli remízu 2:2 na hřišti Marseille, a obránce Romain Génévois věří, že se štěstěna začíná obracet jeho týmu vstříc. "Víme, že dokážeme hrát velmi dobrý fotbal. Příliš často ztrácíme koncentraci a platíme za to, ale dřív nebo později se nám začne dařit."

"Toulouse to poslední dobou moc nejde, ale už ukázali, že jde o těžko porazitelný celek. Rádi diktují hru a mají spoustu kvalitních hráčů. My máme podobnou charakteristiku, takže očekávám otevřený zápas, který může skončit jakkoliv. I dvě výhry v řadě mohou změnit naši sezonu," glosuje pravý bek Les Aiglons.
OGC Nice - pravděpodobná sestava:
Ospina - Génévois, Civelli, Gomis, Kolodziejczak - Digard, Abriel - Eysseric, Bauthéac, Pied - Cvitanich
Toulouse FC - pravděpodobná sestava:
Ahamada - Ninkov, Abdennour, Zebina, Akpa-Akpro - Capoué, Sissoko, Didot - Djaló, Ben Yedder, Tabanou
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.63 - 3.00 - 2.88
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Girondins Bordeaux - Olympique Marseille  (neděle 21:00)
S pořádně citelným oslabením pojede kouč Olympique Marseille Élie Baup na půdu vždy nepříjemného Bordeaux. Pokud tam přitom zvítězí, dostane se v tabulce na první místo, jelikož PSG v sobotu podlehlo nečekaně Rennes. Jenže bez Gignace, Rémyho i A. Ayewa to nepůjde snadno.

OM navíc prožívá výsledkovou krizi. Nedaří se mu příliš jak na domácí scéně, tak i na té evropské. Z posledních sedmi zápasů dokázal vyhrát jen v Ajacciu, naposledy remizoval v rámci Evropské ligy s M'gladbachem i s Nice v Ligue 1, v obou případech 2:2.

I tak ale stále drží krásnou druhou příčku jen s jednobodovou ztrátou na vedoucí PSG. Nyní se hosté budou muset obejít hned bez trojice útočníků - zatímco Gignacovi s Rémym dělá problém pochroumané zdraví, A. Ayew je v karetním trestu. To je hodně špatná zpráva před zápasem v Bordeaux.

Vždyť Marseille tam nedokázala vyhrát už 35 let! "Vůbec nevěnuji pozornost statistikám," uvedl bek Souleymane Diawara. "Mluvilo se o tom tenhle týden celkem dost. Když jsem zase přišel do Marseille já, říkalo se, že jsme 18 let nezískali titul. A vlastně se to podařilo o rok později," mávl rukou.

Baup ani není nervózní z toho, že se jeho mužstvu říjen ani listopad moc nepovedl. "Nevyčerpali jsme se, najdeme řešení," uvedl. "Nemá to nic dočinění s problémy, o kterých bychom věděli předem, před sezónou. Je to zkrátka shoda okolností, smůla, že nás postihla zranění a suspendace." Les Girondins jsou na tom naopak v poslední době velice dobře. Vyhráli již třikrát v řadě, přičemž v těchto utkání ani jednou neinkasovali. Naposledy venku čtyřmi zásahy vyprovodili Lorient. V tabulce jsou zatím na sedmém místě, pouhé dva body za svým soupeřem.
Girondins Bordeaux - pravděpodobná sestava:
Carrasso - Mariano, Sané, Planus, Marange, Trémoulinas - Saivet, N'Guemo, Obraniak - Gouffran, Jussie
Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
Mandanda - Abdallah, Fanni, N'Koulou, Morel - Amalfitano, Kaboré, Valbuena, Cheyrou, J. Ayew - Raspentino
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.10 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Paris Saint-Germain - Stade Rennes  (sobota 17:00)
Udržet vedoucí pozici, pochopitelný cíl fotbalistů PSG. A ke kompletní jistotě je potřeba jediné - zvítězit. Na Rennes se jim ovšem vůbec, ale vůbec nedaří. Aktuálně devátý celek tabulky, který je soupeři vzdálen jen na rozdíl čtyř bodů, byl jimi poražen z posledních jedenácti utkání jen jednou jedinkrát.

Abychom byli ještě přesnější, z téhle série zápasů vyšlo SRFC hned sedmkrát vítězně. Až v loňské sezóně PSG utnulo nelichotivou bilanci, kdy svěřence kouče Fréderica Antonettiho vyšachoval hattrickem Nene. Domácí se ještě budou muset stále obejít bez potrestaného Ibrahimoviče, jenž byl vyloučen v utkání se St. Étienne.

K tomu se navíc vykartoval Sakho a v trestu je i van der Wiel, zranění jsou Jallet, Motta a Bodmer. Na druhé straně bude chybět útočník Montaňo, který má problémy s nohou a jenž do ligy zasáhl naposledy na konci září v Toulouse, se stehnem zase laboruje Sane. Po suspendaci se však vrací Pajot.

Antonetti vůči soupeři volil nedávno možná trochu nešťastná slova - nazval ho totiž "italským klubem hrajícím ve Francii." Na webových stránkách Rennes nyní vše uvedl na pravou míru, že tím nemyslel nic hanlivého: "Když jsem to řekl, myslel jsem tím, aby hráči i jejich zaměstnanci, reprezentující Calcio, přinesli do Paříže kulturu vítězství."

Samozřejmě že v menší míře má pravdu - kouč Carlo Ancelotti, gólman Salvatore Sirigu, Thiago Motta nebo Marco Verratti - ti všichni pochází z Apeninského poloostrova. A to byl Thiago Silva společně se Zlatanem Ibrahimovičem koupeni z AC Milán, podobně jako Javier Pastore z Palerma, nebo Ezequiel Lavezzi z Neapole.

Jenže na druhou stranu jsou tu Matuidi, Sakho, Ménez a Jallet, kteří jsou členy francouzské reprezentace, první tři přitom nastoupili k nedávnému přáteláku proti Itálii. "Nikdo mi nerozuměl. Respektuji italský fotbal i Carla Ancelottiho. Je to čest mít někoho takového v lize, kdo má tak skvělou kariéru jako on," chválil kolegu.

Domácí celek také v průběhu týdne hodně řešil výkon rozhodčího Clémenta Turpina v posledním zápase s Montpellierem (1:1). A dokonce si měl Antonetti rýpnout, že je PSG, lidově řečeno, ubrečené. "Nikdy jsem neřekl nic proti Leonardovi, manažerovi klubu. Jen svůj klub brání a snaží se ho obhájit," zakončil hostující stratég.

Francouzská fotbalová asociace si ale už jak Ancelottiho, tak Leonarda přizvala na disciplinární řízení kvůli Turpinově kritice. "V 10. minutě udělal chybu, když vyloučil Sakha. Každý rozhodčí chce pískat co nejlépe a předvést se, ale podle mého názoru to přehnal. Chtěl až moc," uvedl Leonardo.
Paris Saint-Germain - pravděpodobná sestava:
Sirigu - Camara, Thiago Silva, Alex, Maxwell - Lavezzi, Chantome, Verratti, Matuidi, Ménez - Hoarau
Stade Rennes - pravděpodobná sestava:
Costil - Théophile-Catherine, Kana-Byiyk, Boye, Mavinga - Pitroipa, M'Vila, Féret, Makoun, Alessandrini - Erdinc
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.62 - 3.75 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Stade Brestois - SC Bastia  (sobota 20:00)
Dost těžkou úlohu bude mít Bastia na půdě Brestu. Ten sice v minulém kole i posedmé v řadě prohrál venku v Lille, doma se mu ovšem opravdu náramně daří. Z pěti utkání odešel vítězně hned čtyřikrát, přičemž v tabulce je jen o bod za svým soupeřem. Toho navíc trápí velká a hlavně citelná marodka.

Před vlastními fandy je SB29 nebezpečný pro kohokoliv - a rozhodně má chuť smlsnout si i na klub z Korsiky, který dalekou, přes 1500 kilometrů vzdálenou cestu do Bretaně váží hned bez osmi hráčů soupisky. Ilan, Jerome Rothen, Sylvain Marchal a Gilles Cioni jsou zranění, Joseph Barbato, Julian Palmieri, Sambou Yatabaré i Jérémy Choplin jsou v trestu.

Bastii jako by se rozpadal zatím docela dobře postavený domeček z karet. "Ještě před zápasem s Ajacciem na konci října jsme neměli jediného hráče mimo hru. To jenom dokazuje, jak se všechno rychle semlelo," hlesl kouč Frédéric Hantz. "Je to o dost horší, že se to stane v době, kdy jedeme do Brestu."

Hosté zaznamenali na své konto za uplynulá dvě kola dvě porážky, pět gólů si odvezli z Lyonu, tři doma dostali od Valenciennes. S devětadvaceti inkasovanými brankami stále zůstávají nejhorším týmem Ligue 1 v defenzivní činnosti. "Hrajeme nyní obzvláště důležité utkání. Bude ale hodně těžké tam něco uhrát," zakončil Hantz.

Brest naposledy doma skolil Lorient 2:0 bez větších problémů, tým drží právě vlastní stánek Stade Francis-Le Blé, na kterém v rámci ligy "zaváhal" jen s Bordeaux, které tu remizovalo 1:1. Trenér Landry Chauvin postrádá trojici hráčů, Alexandre Alphonse, Adama Ba a Ousmane Coulibaly nejsou zdravotně v pořádku.
Stade Brestois - pravděpodobná sestava:
Thébaux - Baysse, Martial, Kantari, Mendy - Touré, Sissoko, Dernis, Grougi, Lesoimier - Ben Basat
SC Bastia - pravděpodobná sestava:
Bonnefoi - Angoula, Marque, Sans, Harek - Maoulida, Cahuzac, Thauvin, Sablé, Khazri - Modeste
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.25 - 3.30 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Valenciennes FC - Montpellier HSC  (sobota 20:00)
Téměř každý druhý zápas končí prohrou, z dvanácti zápasů ovládl Montpellier v letošní sezoně pouze tři. Obhájce titulu navíc nyní zajíždí na půdu rozjetého Valenciennes.

Tým Reného Girarda v loňské sezoně možná až zázračně triumfoval v nejvyšší francouzské soutěži, po odchodu řady opor v čele s kanonýrem Olivierem Giroudem to však jde s někdejší drtičkou všech protivníků od desíti k pěti: Montpellier letos zvítězil pouze třikrát, z dvanácti odehraných kol vytěžil pouze třináct bodů a v tabulce mu patří až čtrnáctá pozice.

"Tato sezona není pro Montpellier zatím příliš úspěšná. Sice mají letos méně bodů než loni, ale je to pořád ten stejný tým jako v minulé sezoně - až na absenci Olivivera Girouda," nezapomenul na bývalou klíčovou figuru, která loni nastřílela za MHSC jednadvacet branek a přidala devět asistencí, Daniel Sanchez, manažer domácího celku.

"Younes Belhanda by dnes mohl našemu soupeři chybět, ovšem já se neohlížím na to, jaké hráče by náš protivník mohl postrádat, věřím především vlastnímu týmu." A Sanchez má dobrý důvod svému družstvu důvěřovat. Červení v posledních dvou zápasech zvítězili - jak proti Sochaux, tak následně i proti Bastii - navíc v těchto dvou duelech nastříleli hned šest branek.

Za zmínku rovněž stojí masakr s Marseille, Valenciennes tento duel ovládlo v poměru 4:1, ještě o dvě branky více nastřílelo do sítě Lorientu a s šestadvaceti brankami ve dvanácti zápasech je tak vůbec nejproduktivnějším francouzským celkem. Rovněž tato skvělá statistika pomohla Valenciennes již na páté místo v tabulce, z něhož na vedoucí Paris Saint-Germain ztrácí pouze dva body.

Va’nnes navíc zůstává jedním ze čtyř celků, které stále na domácím stadionu nenašli přemožitele. Po Lyonu se jedná vůbec o nejlepší domácí družstvo dosavadního ročníku Ligue 1. "Je to domácí zápas. Víme, že na nás fanoušci mají určité nároky. Nicméně doma se nám v poslední době poměrně daří. Kdyby se nám podařilo porazit Montpellier 1:0, myslím, že by veřejnost byla velmi spokojena," přemítal Sanchez.

Fazóny svého soupeře si je vědom i manažer hostujícího celku René Girard, jehož mužstvo však v lize po sérii špatných výkonů a výsledků přeci jen v poslední době zabralo: po výhře nad Nice přišla remíza s Troyes a naposledy s Paris Saint-Germain. "Momentálně hraje Valenciennes skvěle. Jsou skvěle sehraní a mají výbornou ofenzivu," neuniklo Girardovi, jehož mužstvo má na svém kontě o devět vstřelených branek méně.

"Jsou velice silní, na dobré úrovni. Očekávám opravdu těžké utkání. Budeme muset být velmi koncentrovaní."
Valenciennes FC - pravděpodobná sestava:
Penneteau - Mater, Isimat-Mirin, Gil, Bong - Sanchez, Ducourtioux, Dossevi, Danic - Kadir, Pujol
Montpellier HSC - pravděpodobná sestava:
Jourdren - Jeunechamp, Congré, EL Kaoutari, Bedimo - Saihi, Estrada - Cabella, Mounier, Camara - Charbonnier
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.10 - 3.25 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Évian Thonon Gaillard - AS Saint-Étienne  (sobota 20:00)
Saint-Étienne konečně novou sezonu zahájilo podle svých představ. Po dvanácti odehraných kolech se dokonce pohybuje na pohárových příčkách, dnes ho čeká rutinní utkání proti sestupem ohroženému Évianu.

Zeleno-bílým se v letošní sezoně opravdu daří. V posledních sedmi ligových zápasech ani jednou neprohráli, poslední tři klání pro ně dokonce skončila radostným vítězstvím. Tým Christopha Galtiera se tak v tabulce Ligue 1 posunul již na čtvrtou pozici, z níž na vedoucí Paris Saint-Germain ztrácí pouze dva body.

Klíč k úspěchu? Kanonýr Pierre-Emerick Aubameyang. Ještě před několika lety nechtěné dítě v AC Milán se ve francouzském klubu pořádně rozstřílelo, ve dvanácti duelech nasázelo do branek soupeřů již osm branek a po Zlatanu Ibrahimovićovi je tak nejlepším střelcem francouzské nejvyšší soutěže.

Netřeba dodávat, že gabunský reprezentant se trefil v posledních třech po sobě jdoucích zápasech; například i proti Paris SG, které na začátku listopadu ASSE podlehlo dokonce na domácí půdě. "Udělal v posledních letech neuvěřitelný pokrok," nenechal si zlepšení tohoto třiadvacetiletého kanonýra ujít Jean-Pierre Papin, bývalý fotbalista roku FIFA.

"Již minulá sezona se mu mimořádně vyvedla a nyní pokračuje ve velkém stylu. Je opravdu rychlý. Není mnoho hráčů, kteří dovedou běhat tak rychle jako Aubameyang. Nyní se mu podařilo tuto rychlost skloubit i s kvalitním zakončováním, a to je dobře," chválil Aubameyanga bývalý útočník Marseille, AC Milán či Bordeaux.

"Navíc branky nejen střílí, ale rovněž připravuje svým spoluhráčům. Pomalu se tak stává opravdu kompletním útočníkem. Zatím dělá vše velmi dobře, ale já si myslím, že má na to, aby dokázal fantastické věci," zakončil svůj chvalozpěv Papin.

I díky tomuto hráči drží Saint-Étienne již devítizápasovou sérii bez porážky, ať už v Ligue 1 či Coupe de la Ligue, v němž Galtierovi svěřenci postoupili již do čtvrtfinále. Nicméně na druhé straně barikády situace tak růžová není. Évian se s jedenácti body tak tak drží nad sestupovým pásmem.

V posledním utkání se mu sice podařilo zvítězit nad nováčkem z Remeše a utnout tak sérii tří porážek v řadě, nicméně na lepší než sedmnáctou pozici a tedy pouze velmi těsný úprk ze sestupového bahna to nestačilo.
Évian TG - pravděpodobná sestava:
Laquait - Dja Djedje, Angoula, Cambon, Wass - Kone, Sorlin - Govou, Rabiu, Ehret - Sagbo
AS Saint-Étienne - pravděpodobná sestava:
Ruffier - Clerc, Perrin, Bayal Sall, Brison - Cohade, Clément, Guilavogui - Aubameyang, Brandao, Hamouma
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.75 - 3.40 - 2.00
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
ES Troyes - AS Nancy-Lorraine  (sobota 20:00)
V letošní sezoně zatím oba vyhráli pouze jednou. Oba se nacházejí na samém chvostu tabulky. Souboj mezi Troyes a Nancy by mohl napovědět, který z týmů se přeci jen odrazí k tabulkovým výšinám a který ještě hlouběji zabředne do sestupové bažiny.

Jediné vítězství Troyes přitom překvapivě pramení z utkání proti jednomu z nejsilnějších celků francouzské nejvyšší soutěže: Olympiqueu Marseille. V následujících duelech se mu ještě podařilo sebrat bod Remeši a Montpellier, v minulém utkání ale opět vyšlo - letos již posedmé - bodově naprázdno.

ESTAC tentokrát nestačil na letos silné Saint-Étienne, potřetí v sezoně nevstřelil ani branku a klesl až na předposlední, devatenáctou pozici. Z té na sedmnáctý Évian ztrácí již čtyři body. "Přestože atmosféra na Stade de l’Aube pravděpodobně nebude taková jako v Saint-Étienne, musí nás fanoušci přijít podpořit," přemítal domácí obránce Fabrice N’Sakala.

"Potřebujeme je. Jejich podpora nám může opravdu výrazně pomoci, body proti Nancy jsou extrémně důležité. Řešení bez jejich pomoci přijít nemůže," hlásal dále N’Sakala, jehož mužstvo je doma přeci jen daleko nebezpečnější než mimo něj. V domácím lůně uhráli šest ze svých celkových sedmi bodů.

Za velice špatným vstupem Troyes do nové sezony a především do nové soutěže mohou mimo jiné četná zranění. Ani dnes rozhodně nemá trenér Jean-Marc Furlan kompletní sestavu. Kvůli zranění chybí obránci Rincon a Jeremie Brechet, záložník Julien Faussurier a útočník Sebastian Grax.

"Zranění a absence a příchody nových hráčů s naším mužstvem pochopitelně často otřásly. Již opravdu dlouho jsme nebyli v kompletním složení. Proto se ještě všichni od každého učíme. Tentokrát se však nesmíme spokojit s jedním bodem. Musíme udělat vše pro to, abychom zvítězili a získali tak body všechny," burcoval mladý Francouz N’Sakala.

Problémy má Furlanův tým především s defenzivou, ve dvanácti odehraných zápasech inkasoval hned dvaadvacetkrát, horší statistiku má pouze Bastia s Lorientem. O nic lépe na tom ovšem není ani jeho dnešní soupeř z Nancy. Ten letos v lize inkasoval již jednadvacetkrát, vstřelil pouze pět branek a zůstává tak jediným celkem s jednomístným počtem vstřelených branek.

I kvůli tomu zůstává mužstvo Jeana Fernandeze pevně přikováno k poslednímu místu tabulky. ASNL zvítězilo pouze v prvním kole, následovala bída a nesnáz a svízel. Naposledy Nancy prohrálo s Rennes, momentálně má na svém kontě již tři porážky v řadě.

Nancy čeká po utkání s Troyes zápas proti Ajacciu a Évianu, kapitán André Luiz doufá, že tato kombinace pro jeho celek nebude až příliš namáhavá. "Jsou to tři velice důležité zápasy, na každý z nich se musíme perfektně připravit. Ale neměli bychom se sami stavět pod tlak. Neměli bychom mít strach. Naopak, musíme konečně převzít iniciativu!"
ES Troyes - pravděpodobná sestava:
Thuram-Ulien - Colin, Jarjat, Rincon, N'Sakala - Nivet, N'Goyi, Obbadi - Bahebeck, Marcos, Camus
AS Nancy-Lorraine - pravděpodobná sestava:
N'Dy Assembé - Sami, Sané, Puygrenier, André Luiz - Bakar, Mangani, Ayasse, Mollo - Moukandjo, Zenke
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.20 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AC Ajaccio - FC Sochaux  (sobota 20:00)
Korsické Ajaccio se po čtyřech zápasech bez výhry konečně dočkalo - a v Toulouse, na půdě předního týmu tabulky, vyhrálo vysoko 4:2. Nyní chce potvrdit tento výsledek i proti Sochaux, celku, který od začátku sezóny balancuje na hranici sestupu. Domácí věří, že se po nehezké sérii mužstvo konečně opět našlo.

Mužstvo kouče Alexe Duponta vstoupilo do nového ročníku celkem slibně. Negativní období ovšem odstartovala porážka v Lille - za celý říjen a začátek listopadu získalo pouhé dva body. "Už je ale zpátky staré Ajaccio," slibuje obránce Yoann Poulard. "Trochu jsme se poslední dobou ztratili, to je pravda."

Po senzačním skalpu Toulouse ovšem na Korsice opět větří dobré časy. "Sami jste viděli, že na začátku všechno skvěle šlapalo. Možná že potom jsme podvědomě trochu polevili," přiznával Poulard. "V Toulouse jsme inkasovali jako první, ale byli jsme schopni najít duši, zůstat pořád ve hře a vyhrát," básničil.

V Ajacciu také řeší aktuálně jeden dost nepříjemný problém. Na Korsice je pořád velká kriminalita, která zasahuje i do fotbalu - zastřelen byl generální sekretář tamního Ajaccia Jacques Nacer, před měsícem pak přišel o život klubový právník Antoine Sollacaro. A prezident klubu Alain Orsoni má strach o svůj život.

Možná tedy v nejbližší době odstoupí, což potvrdil v jednom z rozhovorů. Každopádně bude určitě ještě sledovat duel se Sochaux, osmnáctým celkem tabulky, který naposledy uhrál cennou remízu 1:1 s Lyonem. Na hřištích soupeřů se mu příliš nedaří, už čtyřikrát prohrál a v šesti utkání skóroval jen třikrát.
AC Ajaccio - pravděpodobná sestava:
Ochoa - Lippini, Medjani, Poulard, Bouhours - Belghazouani, Faty, Mostefa, Diarra - Mutu, Eduardo
FC Sochaux - pravděpodobná sestava:
Pouplin - Corchia, Kanté, Poujol, Sauget - Camara, Nogueira, Boudebouz, Roudet, Contout - Privat
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.80 - 3.30 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Lorient - Lille OSC  (pátek 20:45)
Už celkem dlouhotrvající nevalnou formu Lorientu nyní prověří Lille, sedmý tým tabulky, který se naopak na domácí scéně postupně zvedá. Z posledních pěti ligových zápasů vyhrál hned čtyřikrát, remizoval pouze v Bordeaux. V úterý v Bělorusku bude hrát o bytí a nebytí v evropských pohárech, dobrý výsledek tak určitě potřebuje.

A to nejen pro psychickou pohodu, ale i kvůli udržení kontaktu s čelem tabulky. V současnosti totiž svěřenci trenéra Rudiho Garcii ztrácejí na vedoucí PSG jen tři body, takže by po případném vítězství mohli poskočit až o několik příček dopředu. V Lorientu se může samozřejmě vše povést - jenže soupeř, to je jedna velká neznámá.

Slovo nevyzpytatelnost je možná hodně slabé slovo. "Člověk nikdy neví, jak bude Lorient hrát," potvrzuje Garcia. "Ta pochybnost kolem něho dokáže destabilizovat každého. My se s tím ale musíme vyrovnat. Pro nás se nic nemění - pokud chceme zůstat v kontaktu s nejlepšími, budeme muset získat body."

LOSC se v rámci Ligy mistrů příští týden potká s BATE Borisov a pokud mu neoplatí předchozí porážku, nepostoupí ani ze třetího místa do jarní části Evropské ligy. Jenže domácí Les Merlus potřebují teď ten nejlepší výsledek možná ještě dvakrát tolik než jejich soupeř, jenž si potřebuje "jen" uchovat před důležitým kláním klid v kabině.

Kouč Christian Gourcuff ví, že situace kolem jeho klubu začíná být kritická. Na výhru čeká od 16. září, konkrétně od té doby již v osmi zápasech. Co je ovšem ještě alarmující, to je aktuální defenzivní činnost, což se potvrdilo i v minulém kole. Před vlastními fanoušky si nechal nasázet od Bordeaux hned čtyři branky.

Abychom hrozivou statistiku ještě upřesnili - 16 obdržených branek během čtyř zápasů! Průměr na jedno utkání není tak těžké spočítat. "To, co v současné době zažíváme, je těžké popsat, každopádně je vše pro každého hodně těžké," uvedl domácí lodivod. "Chyby se pořád opakují, stále dokola. Nedůvěra pak padá na celý tým."

Lomit rukama ale nemůže - musí se jednat. "Potřebujeme se z té spirály dostat. Už to není otázka vůle, ale otázka sebedůvěry. Musíme si říct, že hrajeme o přežití," dodával. "Musíme se podle toho chovat, najít soutěživého ducha. Pro výhru dáme ruku do ohně, to garantuji. Nesmíme už více padat dolů do spirály."
FC Lorient - pravděpodobná sestava:
Audard - Pedrinho, Koné, Lautoa, Le Lan - Sunu, Jouffre, Romao, Monnet-Paquet - Aliadiére, Giuly
Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Landreau - Debuchy, Chedjou, Baša, Digne - Kalou, Balmont, Mavuba, Pedretti, Payet - Roux
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.25 - 3.20 - 2.25
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Paris Saint-Germain1265118:823
2.Olympique Marseille1172216:1023
3.Olympique Lyon1164120:1122
4.AS Saint-Étienne1263321:821
5.Valenciennes FC1263326:1421
6.Girondins Bordeaux1256117:1021
7.Lille OSC1255216:1220
8.Toulouse FC1254320:1519
9.Stade Rennes1261516:1519
10.AC Ajaccio1244414:1716
11.Stade Reims1243513:1115
12.FC Lorient1236319:2515
13.SC Bastia1242619:2914
14.Montpellier HSC1234517:1713
15.OGC Nice1227317:1913
16.Stade Brestois1241711:1813
17.Évian Thonon Gaillard1232713:2011
18.FC Sochaux1232712:1911
19.ES Troyes1214711:227
20.AS Nancy-Lorraine121295:215

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (102)

Přidat komentář
ryzskej

Dijon brzo udeří!

Reagovat
Godwinson

Čekal bych velkolepý zápas, ale Lorient má příšernou marodku. Prakticky všichni zásadní hráči chybí, ale tak, budu doufat, že Lille vyprovodí i bez nich.

Reagovat
domingo

To bude over 3,5 a dvojka.

Reagovat
Godwinson

Reagovat
Godwinson

Jinak když tak koukám na sestřih, ten Deschamps je senzační. Zatím jsem (hlavně z jeho nominací a základních sestav) nadšen.

Reagovat
smazaný uživatel

Gonalons by se tam mohl taky častěji podívat. Kvůli tomu, co předvádí, by si mohl taky kopnout v základu někdy. Jen ten Evra mi tam pořád vadí.

Reagovat
Godwinson

Určitě. Ten střed pole se mi jeví třeba úplně dokonale, naprostá paráda. Evra je odpornost, ale potěšilo mě, že si zahrál Trémoulinas a časem ho vystřídá, což je taky supr. Přesně to, co chybělo Blancovi, to je radost.

Reagovat
smazaný uživatel

Nejlepší by byl střed Gonalons Cabaye/Capoué. I když těch kandidátů na tu pozici tam je mnoho, včetně Steeda .

Reagovat
Langi

Gonalons - Malbranqueideál

Reagovat
smazaný uživatel

Tak jsme si zapřeháněli

Reagovat
Langi

uvidíme...třeba ho Deschamps zkusí

Reagovat
Godwinson

Steed už je pro repre za zenitem. Ten střed Matuidi, Capoue, Sissoko je pro mě naprosto ideální, horší už asi pro martyho, ať žije hrubá síla. Tam už chybí jen ten Trémoulinas, možná posazený Sakho na úkor Mapoua a je to top.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak je za zenitem, ale zahrát si aspoň v přáteláku by si zasloužil za to, co zatím předvádí. Jinak čtyřka Gonalons, Sissoko, Capoue, Cabaye by se mi líbila nejvíc. Škoda, že tam je takový přetlak kvalitních hráčů, že se stěží dostane na všechny. A stoperskou dvojku bych dal Koscielny - Sakho/Mbiwa, ale to by Kosťa musel hrát tak, jako loni.

Reagovat
Godwinson

Jj, to zase jo, proč ne. Přesně, tam je z čeho vybírat, škoda, že má Francie tak zmrdskou tu ofenzívu, tam už se vybírá hůř :)

Jinak Sakho mi letos přijde jak praštěnej palicí po hlavě, to nemá s tím Sakhem, kterého známe, co dělat ... ale je pravda, že se stoperama je to ve Francii nevalný a i když má super nominaci, pochybuju, že bude mít odvahu povolat třeba Varaneho, i když by si to už pomalu zasloužil.

Reagovat
smazaný uživatel

Ofenzíva je taky dobrá. Ribéry - Valbuena - Martin a před nimi Giroud/Benzema...Škoda, že Valbuena z toho středu moc nehraje, přitom by tam byl nejlepší.

Reagovat
Langi

Valbuena sice ho rád nemam, ale hraje parádně...jinak s tim Martinem bych byl zatím trochu opatrný, vloni jsem ho obdivoval, ale letos se docela svezl s tou mizérií Lille a zdaleka nehraje tak parádně

Reagovat
smazaný uživatel

Já to bral podle sympatií no. Čistě výkonem by tam byl nejlepší asi Ménez, možná Nasri.

Reagovat
Langi

tak podle sympatií Martin jednoznačně když další alternativy jsou Menéz a Nasri

Reagovat
DieFohlenBMG

1:3

Reagovat
Langi

Lorient do toho ...Lille už se nějak moc přibližuje pohárům, je na čase je trochu přibrzdit

Reagovat
Langi

Gooooool

Reagovat
Godwinson

Lorient pěkně, pěkná i sestava, byť na Gourcuffa se mi tam zdá až moc hráčů, který umí bránit :)

Reagovat
Langi

Goooool pěkně...pěkně

Reagovat
Langi

pro Lille nemálo frustrující, když ve všech statistikách Lorient přehrávají

Reagovat
Langi

super...teď ještě PSG a Marseille aspoň remízy ...o přesvědčivé výhře Lyonu se netřeba zmiňovat Allez OL

Reagovat
smazaný uživatel

Stejně jako minulý týden

Reagovat
Langi

to by ještě chybělo abysme ztrácely body i doma

Reagovat
Godwinson

Ještě, že dnes nejsem u svého netu, Valenciennes si zase budou lepšit skóre

Reagovat
Langi

Lyon má údajně zájem o záložníka Tiaga, jemuž v létě vyprší smlouva v Atlétiku Madrid. Zkušený Portugalec už v Lyonu působil v letech 2005 až 2007.

twl my fakt budem asi ted kupovat starou gardu...jinak k čemu by nám byl další MC nechápu...pokud neplánují prodat Gonalonse

Reagovat
Godwinson

To bude vymyšlené. Lyon by ze sebe udělal dementy, hráčů do středu má dost, i kdyby měl někdo odejít. Podle mě výmysl :)

Reagovat
smazaný uživatel

Kachna, ale aby nakonec přístí rok jsme to nehráli Tiago-Malbranque, Govou-Malouda, Fred-Baroš.

Reagovat
Langi

to by byla sestava ...a ještě by se mohl vrátit Squillaci s Abidalem

Reagovat
onze

ALLEZ PSG ! ! !

Reagovat
Godwinson

Fautrel

Reagovat
Langi

ty vole...Rennes udržíme

Reagovat
Langi

jinak co se tam dělo?? že dostal redku i brankář

Reagovat
Langi

to by v tom byl čert, abysme po tomhle kole nešli do čela Allez OL

Reagovat
Godwinson

Doufám, že v tom bude Remeš

Reagovat
smazaný uživatel

Víme, že musíš za každou cenu jít proti mainstreamu, ale tohle bys Lyonu mohl aspoň na týden dopřát

Reagovat
Godwinson

Mainstream je k ničemu. Já Lyonu směle dopřeju titul, je to ta nejsympatičtější volba nahoře, ale Remeši, Bastii a Montpellieru by ty body snad darovat mohli. :)

Reagovat
vlastik

Tak dneska se v plné nahotě ukázalo, že bez Ibrahimoviče jsme poloviční. Proti devíti nedat gól, to je docela mazec. Ach jo.

Reagovat
smazaný uživatel

Jak sa darí maxwelovi?

Reagovat
vlastik

nic moc, podle mého jeden z nejslabších článku sestavy

Reagovat
vlastik

dopředu to jakž takž jde, ale křídel máme dost, směreme dozadu suverénně nejhorší

Reagovat
smazaný uživatel

Vsechny teamy jsou bez nej polovicni

Reagovat
smazaný uživatel

Vercoutre, Réveillère, Bisevac, Umtiti, Dabo, Gonalons, Malbranque, Gourcuff, Lacazette, Lisandro, Gomis

Reagovat
Langi

takže zas dostanem gola...a proč hraje vubec Gourcuff?? Greniér už je zdravej ne

Reagovat
smazaný uživatel

pretoze ma formu pravdepodobne..

Reagovat
Langi

pořád není lepší jak Greniér...už aby šel, cejtim tam průser...Greniér byl nasranej už vloni když ho cpali na DM...aby ješě nakonec nechtěl odejít a nám nezbyl tehle přeplacenej marod

Reagovat
smazaný uživatel

Nemůže přece Greniera postavit po zranění hned do základu. Blbost.

Reagovat
Langi

tak to byla spíš otázka než konstatování byl na soupisce už minule tak se proto divim, nevim jesi je uplně fit nebo ne

Reagovat
smazaný uživatel

Yoann momentálně hraje dobře. Pochybuju, že by Grenier byl po zranění hned stoprocentní

Reagovat
Langi

tak nehraje špatně, ale zatim jak tak koukám, tak má zase víc ze hry Malbranque

Reagovat
smazaný uživatel

Zase je skvělý. Dneska cítím, že tam zavěsí nějaký gol

Reagovat
Langi

mohl by si dát konečně i ze hry

Reagovat
smazaný uživatel

Steed si tam robí čo chce

Reagovat
Langi

Reagovat
smazaný uživatel

No už by chlapci mohli začít hrát.

Reagovat
smazaný uživatel

Nechápu, proč si pořád nahrávají ve vápně, místo toho, aby to někdo propálil a možná by to tam spadlo...

Reagovat
Langi

goooool...a jakej

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Takhle se pasíruje míč do brány

Reagovat
Langi

byl to Steed žeo??

Reagovat
smazaný uživatel

Ne. Reveillere právě, divil jsem se co dělá pravý bek na levém křídle v malém vápně.

Reagovat
Langi

to se teda divim taky...já sem to pořádně nepostřeh kdo to byl...zas tak kvalitní stream nemam

Reagovat
smazaný uživatel

já mám anglický sopcast, takže já jsem viděl

Reagovat
smazaný uživatel

Ještě jeden gol. Nevěřím, že tenhle zápas skončí s nulou vzadu.

Reagovat
juninho8

presne...chce to este gol...odkedy pozeram reims neboli v nasej 16-ke ale uz to vidim ze tam raz zavitaju a bude pohroma

Reagovat
smazaný uživatel

za zapas mali 2 strely a z toho jednu na branu aj to po Maximovej chybe

Reagovat
juninho8

bafeeeeeeeeeeeee...esteze to nebol vlastny a bafe si ho mohol dorazit

Reagovat
smazaný uživatel

obranci Remešu maju asi dnes pomylene branky dobre padne ked sme v zakonceni bezzubí

Reagovat
juninho8

ten prvy bol tiez zevraj vlastny....ale niekde som videl ze ho pripisuju aj anthonymu...neviem ako to bolo....to som nevidel

Reagovat
smazaný uživatel

Tak snad už to dohrajeme v klidu. Gomis

Reagovat
Langi

Reagovat
Langi

no sláva...naše opora jde na plac

Reagovat
smazaný uživatel

chcelo by to niekoho na miesto Bafeho na krídlo a Lichu na hrot..

Reagovat
juninho8

preco? zatial co pozeram tak bafe hra dobre

Reagovat
juninho8

Clem is back

Reagovat
smazaný uživatel

Inak nechcem zakrýknuť ale Umtiti hraje dnes na jednotku

Reagovat
smazaný uživatel

Však tam ani nic nemusel řešit a jenom se tam většinou procházel

Reagovat
smazaný uživatel

ved ani to nevedel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Grenier

Reagovat
Langi

škoda Licha...pojdme jim ještě naložit

Reagovat
juninho8

tak teraz ich brankar podrzal

Reagovat
juninho8

Lichaaaaaaaa

Reagovat
smazaný uživatel

konecne mu to tam padlo

Reagovat
Langi

jooooo

Reagovat
Langi

a zase Steed žeo

Reagovat
juninho8

bol to steed

Reagovat
juninho8

kto je njie? dalsi mladik...pre mna uplne neznami

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
Langi

twl sem ani nevěděl že je na soupisce áčka

Reagovat
smazaný uživatel

no jo podla toho co tam pise tak on prisiel do Lyonu pred rokom ani neviem odkial

Reagovat
juninho8

pod nejakym clankom som cital komentar ze lyon nema dobrych mladikov a nedava im dost sanci....na tom sa da len zasmiat

Reagovat
smazaný uživatel

pičovina

Reagovat
Godwinson

Dobrý mladíky má dnes každý druhý francouzský tým

Reagovat
smazaný uživatel

prve minuty pre N'Jieho

Reagovat
juninho8

a ideme na prve miestooo tam kde patrime vecer girondins aspon remku

Reagovat
Langi

kurva snad mi Marseille večer nezkazí radost...jdeme do čela

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele