Ligue 1 preview - 10. kolo

25.10.2008, 09:25, aktualizováno 26.10.2008, 09:19
Previews
Slavné kluby se utkají v Marseille. Zatímco Paříž je až devátá, domácí Olympique stíhá vedoucí Lyon. V dalších nedělních zápasech přivítá Nancy Sochaux a St. Etienne bude hrát doma s Grenoblem.
OGC Nice - Girondins Bordeaux  (sobota 19:00)
Hráči Bordeaux ve středu ukončili neporazitelnost Kluže v Lize mistrů a na své konto si připsali první výhru v této miliónové soutěži. O víkendu je ale čeká další kolo domácí soutěže, ve kterém zajíždějí na hřiště Nice.

Hosté ztrácí na vedoucí Lyon tři body a trenér Blanc věří, že jeho mužstvo půjde v tabulce ještě výše. "Právě teď začalo naše období. Očekával jsem, že po loňském velmi dobrém umístění přijde na začátku letošní sezóny mírný pokles formy, ale nyní je zase můj tým připraven bojovat o ty nejvyšší mety. Jen doufám, že jsme doposud neztratili moc bodů, které by nám mohly chybět v závěrečném zúčtování," dodal kouč Blanc.

Hosté v minulém kole přivezli tři body z hřiště Monaka a mohou být v relativní pohodě, patří jim pěkné osmé místo tabulky. I z kabiny se ozývá, že atmosféra v týmu je výborná a právě herní pohodu chtějí domácí využít k dobrému výkonu a bodovému zisku ze sobotního utkání.

Nice bude chybět Helleybuck a Cid, hosté se musí obejít bez Jussieho.

Onyekachi Apam bude i nadále hájit barvy domácího klubu, nigerijský obránce se s Nice dohodl na prodloužení smlouvy do léta 2013.

Fotbalisté Nice budou od roku 2013 hrát své domácí zápasy na novém stánku s kapacitou pro 40 tisíc diváků. Výstavba začne v roce 2011 a spolkne sto milionů eur.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.65 - 2.90 - 2.65
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AJ Auxerre - Olympique Lyon  (sobota 19:00)
Trenér Lyonu Claude Puel věří, že díry v obraně, kterých v poslední době u mistra Francie přibývá, nebudou pokračovat i nadále. Zadáky Lyonu prověří v 9. kole hráči Auxerre, kteří patří k průměrně skórujícím mužstvům v Ligue 1.

Poslední tři zápasy se defenzívě Lyonu vůbec nepodařily. Od Rennes si odvezla tři branky, doma s Lille inkasovala dvakrát a v úterním střetnutí Ligy mistrů s rumunskou Steauou obdržela další tři góly. Přestože nakonec v Bukurešti slavil Lyon divoké vítězství 5:3. "Tohle nesmíme pustit před zápasem do našich hlav," chtěl zahnat ošidné téma Puel. "My umíme hrát kolektivně i individuálně. Jsme schopni reagovat jako tým," neznepokojuje se před zápasem touto situací, ačkoli mu rozhodně nehraje do karet ani to, že start brankářské jedničky Llorise je nejistý.

Puel ovšem přiznal, že chyby někdy můžou celé utkání rozhodnout. "Samozřejmě nás to vždycky raní, ale neklidný z toho nejsem. Brzy to vymítíme," byl Puel pozitivní. Pokud si chce jeho mužstvo i nadále udržet svou vedoucí pozici, mělo by konečně po dvou nepodařených kolech zvítězit. Porážku 0:3 z Rennes se před týdnem nepodařilo napravit, když Lyon jen remizoval s Lille 2:2.

Dvanácté Auxerre letos doma prohrálo pouze jednou a právě díky domácímu prostředí se drží na aktuálně dvanácté příčce. Body z jeho hřiště se opravdu neodvážejí lehce. Ovšem taktéž Fernandezovi hoši nijak nezáří, v posledních pěti ligových zápasech se radovali z vítězství pouze jednou, a to nad posledním Le Havrem.

Rozhodně domácím nepřidá na sebevědomí vzájemná bilance. Od roku 2001 na svém stadionu z osmi pokusů uhráli s Lyonem pouze jednou remízu! Ostatní duely hosté vždy vyhráli. Příznivou zprávou je alespoň to, že Auxerre nehlásí žádná nová zranění, stále však nejsou k dispozici Adama Coulibaly, Kamel Chafni ani Jérémy Berthod. Hosté postrádají Mathieua Bodmera, Johna Mensaha, Sidneyho Govoua, Fabia Santose i dlouhodobě zraněného Francoise Clerca.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.75 - 3.30 - 1.70
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Stade Rennes - Le Mans UC 72  (sobota 19:00)
Suverénní vítězství nad Lyonem a bodový zisk na půdě Auxerre. To jsou poslední výsledky fotbalistů Rennes, kteří v sobotu hostí Le Mans. Domácí chtějí potvrdit body z minulých zápasů, ale nadcházející soupeř patří do kategorie těch těžších. Le Mans totiž momentálně patří třetí příčka tabulky.

Hráči Le Mans, kteří jsou pro mnohé díky současnému postavení v tabulce velkým překvapením soutěže, mají domácím co oplácet. Je tomu přesně měsíc, co spolu týmy odehrály utkání Ligového poháru. Z duelu jako vítěz vzešli fotbalisté Rennes, kteří dokázali soupeře porazit 4:3 až v penaltovém rozstřelu. Zápas v normální hrací době totiž skončil remízou 2:2.

"Doufáme, že budeme ještě stoupat vzhůru. Chceme zmenšit náskok "vedoucího pelotonu" co nejvíce to půjde. Sobotní utkání bude ale těžké, protože Le Mans není na špici tabulky náhodou. Budeme potřebovat hodně silného týmového ducha, abychom soupeře porazili a navázali na naší šňůru bez prohry," nechal se slyšet domácí gólman Douchez.

Do sestavy Rennes by se ve víkendovém utkání proti Le Mans měl vrátit Bruno Cheyrou, záložník francouzského klubu nehrál více jak měsíc kvůli problémům s třísly. Do zápasu nezasáhne Mbia, a ani start Manganeho není příliš pravděpodobný. Hostům bude chybět pouze Le Tallec.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.90 - 3.20 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Le Havre AC - Valenciennes FC  (sobota 19:00)
Před začátkem desátého kola francouzské Ligue 1 sužují Valenciennes problémy se zraněními. Hostující fotbalisté se představí v Le Havru, který je beznadějně poslední.

Hosté na tom ale s formou nejsou o moc lépe, z posledních čtyř zápasů nezískali ani bod a z čtvrtého místa se propadli až na chvost tabulky. Hostujícímu kouči navíc bude chybět hned šest zraněných hráčů, další jsou suspendovaní.

Mezi hráče, kteří do zápasu s Le Havrem nebudou moci zasáhnout jsou Johan Audel, Djamel Belmadi, David Ducourtioux, Willy Grondin, Seid Khiter a Rudy Mater, dalším hráčem je samozřejmě David Sommeil, který se rozhodl po srdeční příhodě ukončit profesionální kariéru.

Elitní útočník hostů, Filip Šebo, se navíc vykartoval, takže trenér Kamboure bude jen těžko lepit prořídlou sestavu.

Valenciennes má ale štěstí, že narazí na bezzubého soupeře, Le Havre je s pěti body beznadějně poslední, i když v minulém kole dokázal získat bod ze Sochaux. Navíc se domácí kouč bude muset obejít bez zraněného útočníka Nikezice, který utrpěl zranění v minulém kole proti Sochaux.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.05 - 2.95 - 3.65
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Lille OSC - SM Caen  (sobota 19:00)
Těžké utkání čeká na hráče Caen v Lille, domácí celek neprohrál v lize šest posledních utkání v řadě a v sobotním podvečeru si brousí zuby i na navlečení sedmého korálku na pomyslnou nit.

Domácí patří spolu s PSG k týmům s nejlepší obranou v soutěži, za devět utkání tým obdržel pouhých sedm branek. Z toho dvě obdrželo Lille v posledním utkání proti Lyonu.

"Musíme být velmi ostražití. Obrana není naše příliš silná stránka, ale v tomto utkání se budeme muset dvojnásobně soustředit a neudělat chybu, protože fotbalisté Lille ji budou hned trestat. To, že v jejich týmu hrají skvělí fotbalisté, se ukázalo minulý týden v Lyonu," řekl brankář Caen Planté.

Oba týmy dělí od sebe v tabulce pouhé tři body, lze proto očekávat velmi vyrovnané utkání.

Lille bude chybět zraněný Raineau a také Eluchans, který si zlomil klíční kost a týmu bude chybět až dva měsíce. Hostům seznam zraněných rapidně zeštíhlel, mimo hru je pouze Maric a Frau.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.60 - 3.30 - 5.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Lorient - FC Nantes  (sobota 19:00)
Lorient doposud před svými fanoušky nezvítězil. Nantes je jeho konkurent v boji o záchranu, takže je tento zápas pro domácí hodně důležitý. Hlavně pro francouzského útočníka Les Merlus Vahiruau, který v Nantes strávil své fotbalové mládí a proti svému bývalému klub se tak chce vytáhnout.

Marama Vahirua začal svou profesionální kariéru v dresu svého sobotního soupeře Nantes, kde za 111 utkání nastřílel 28 gólů. Tolik, kolik mu je nyní let. Jeho bývalý klub po hodně špatném začátku stoupá pod vedením nového trenéra Elieho Baupa tabulkou výše, v posledních čtyřech ligových zápasech dokázal zvítězit třikrát.

Naposledy si poradil se St. Étienne, jenž hraje Pohár UEFA. "Tu výhru z minulého týdne jsem viděl. Nantes je tým, který chce být výše a který chce zůstat nahoře," zhodnotil svůj mateřský klub francouzský útočník. Vahirua by měl po trablech s kotníkem, které ho vyřadily z posledního mače s PSG, být na Nantes připravený.

On naopak příliš spokojený být nemůže. Jeho tým se nachází na sestupové osmnácté pozici, již osm zápasů v Ligue 1 nevyhrál. I když v posledním střetnutí s PSG byl alespoň bodu nadosah. "Je to jiný tým, než ten, který jsme mohli vidět na začátku sezóny. Hrají solidně, jsou psychicky odolní a mají chuť vítězit," bojí se Nantes Vahirua.

Obě mužstva se spolu častokrát nesetkala. Ze sedmi posledních vzájemných duelů mimo těch přátelských však byli úspěšnější pouze dvakrát hosté. Kromě navrátivšího Vahiruy může do utkání nastoupit i domácí gólman Christophe Jallet, jenž nedohrál kvůli zranění proti Paříži. Stejně jako Lorient i hostující kouč Elie Baup nemá trable s žádnou novou absencí.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 2.85 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Toulouse FC - AS Monaco  (sobota 21:00)
Toulouse se v sobotním zápase proti Monacu pokusí vrátit na dřívější vítěznou vlnu, která byla přerušena prohrou s Bordeaux v minulém kole. Bordeaux tak utlo skvělou čtyř zápasovou sérii vítězství v řadě a posunulo se z pátého místa na druhé.

Pro domácí Toulouse to ale byla zatím pouze druhá porážka v sezoně, a tak hráči rozhodně nepodléhají panice a myslí na další úspěchy. "Před zápasem s Monacem se cítíme velice silní, určitě vyhrajeme," myslí si střelec jediného gólu Toulouse do sítě Bordeaux.

"V kabině jsme si o porážce v minulém kole hodně povídali. Pořád tu budou lepší mužstva, ale my musíme udělat vše, abychom i je porazili. Prohra s Bordeaux byla trochu smolná, ale sezonu jsme začali skvěle a v tom hodláme pokračovat."

To Monaco má opačné starosti, po solidním vstupu do soutěže se v sobotu bude snažit odvrátit hrozící čtvrtou porážku v řadě. Nyní je na 15. místě s pouhými třemi body nad sestupovou zónou.

Kouč hostů se navíc bude muset obejít bez vykartovaného Leka a zraněného Gossa. Do lehkého tréninku už se naopak zapojil Meriem i Pokrivac.

Domácí trenér jmenoval do zápasu sedmnácti členný tým, nenajdeme v něm ale Mansareho, Cesara, Braatena, ani Blondela. Naopak trenér již může počítat s uzdraveným obráncem Maurem Cettem.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 2.80 - 3.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Saint-Étienne - Grenoble Foot 38  (neděle 17:00)
Ambicióznímu Saint-Etienne se vůbec nepovedl vstup do francouzské nejvyšší soutěže. Francouzskému týmu se dlouhodobě nedaří vyhrávat více zápasů v řadě a proto se nyní krčí až ve druhé polovině tabulky. Nováček z Grenoblu zatím patří k překvapením ligy a může se pyšnit sounáležitostí s deseti nejlepšími celky Francie.

Domácí borci jsou ale namlsaní z uplynulého kola Poháru UEFA, ve kterém dokázali na soupeřově hřišti snadno porazit Kodaň 3:1. Jak už ale bylo řečeno, v domácí soutěži to s nimi není zrovna skvělé – to může dokumentovat prohra 0:1 s podprůměrným Nancy.

Kouč domácích ale věří, že se jeho svěřenci po výhře v Poháru UEFA zvednou a konečně začnou tabulkou stoupat vzhůru: "Měli bychom se odrazit od výhry v Poháru UEFA, toto je další domácí zápas a my musíme získat tři body – potřebujeme je." Ke svému trenérovi se připojil i senegalský útočník Gomis: "Byla to sice jen jedna výhra, pokud ale budeme vědět, jak s ní naložit, tak máme šanci se opět dostat do dobré formy. Toto pro nás může být klíčový zápas."

Grenoble byl v prvních zápasech nové sezony obrovským překvapením Ligue 1, postupně ale začínalo nováčkovské kouzlo opadat a tým z východu Francie se začal tabulkou propadat. Nyní se nováček zastavil na desátém, stále velice solidním, místě.

Proti Grenoblu ale může hrát také zranění stabilního obránce Jimmyho Mainfroie, který se dlouhodobě zranil. Jeho místo na pravé straně obrany by měl převzít Walid Regragui. Dalšími hráči, kteří do zápasu pravděpodobně nenastoupí, jsou záložníci Feghouli s Courtoisem.

Kouč domácích se v zápase s Grenoblem bude muset obejít pouze bez zraněného záložníka Landrina, který má problémy se zraněnou nohou. Do utkání možná po zranění konečně zasáhne i Mirallas, který má na svém kontě zatím pouze jeden start za Saint-Etienne.
AS Saint-Étienne - pravděpodobná sestava:
Viviani - Perrin, Tavlaridis, Monsoreau, Sauget - Payet, Matuidi, Landrin, Matsui - Gomis, Mirallas
Grenoble Foot 38 - pravděpodobná sestava:
Wimbée - Regragui, Flachez, Vitakič, Robin - Feghouli, Batlles, Romao, Courtois - Akrour, Moreira
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.65 - 3.25 - 5.25
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
AS Nancy-Lorraine - FC Sochaux  (neděle 17:00)
V dohrávce 10. kola francouzské Ligue 1 se střetnou dva týmy z chvostu tabulky - předposlední Sochaux jede do Nancy, které je na šestnácté pozici.

Nancy se v této sezóně na domácí scéně vůbec nedaří a po devíti kolech má na svém kontě pouze jedinou výhru - ve čtvrtém kole porazilo 2:1 Le Havre. Na evropské scéně ale můžeme vidět úplně jiné Nancy, to v minulé sezoně skončilo na skvělém čtvrtém místě a kvalifikovalo se tak do Poháru UEFA, kde v prvním utkání skupinové fáze jasně přejelo nizozemský Feyenoord 3:0.

Kouč domácího celku se tak rozhodl, že do zápasu proti Sochaux opět postaví marockého záložníka Hadjiho, jenž proti Feyenoordu podal skvělý výkon. Dalšími hráči, kteří by se v sestavě Nancy mohli objevit, jsou obránci André Luiz a Jean Calve, který je nespokojený se svým herním vytížením, a záložník Brison.

Nancy si ve čtvrtek sice snadno poradilo s Feyenoordem, zápasem číslo jedna je ale pro všechny hráče nedělní duel se Sochaux: "Nehodláme úspěch proti Feyenoordu nijak ignorovat, to rozhodně ne, ale důležitějším zápasem je pro nás momentálně ten se Sochaux. Udělali jsme skvělý výsledek, ale pouze další výhrou se můžeme nastartovak k ještě lepším zápasům," myslí si záložník Julien Feret.

K tomu, aby Nancy zopakovalo výhru v pohárové Evropě má nyní skvělou možnost - potká se totiž se Sochaux, které je na předposledním místě pouze o skóre před tápajícím Le Havrem. Sochaux v devíti zápasech ještě ani jednou nevyhrálo a na svém kontě má pouze pět bodů.

Sochaux má navíc problém se zraněními - pravidelný člen záložní řady Nicolas Maurice-Belay je zraněný, další stabilní hráč, obránce Steven Pichot bude mimo hru ještě zhruba měsíc. Do zápasu pravděpodobně nezasáhne ani další člen základní jedenáctky a parťák Pichota z obrany, Jacques Faty. Jedinou pozitivní zprávou pro hostujícího gólmana tak může být návrat Pitaua po suspendaci.
AS Nancy-Lorraine - pravděpodobná sestava:
Bracigliano - Calvé, Andre Luiz, Ouaddou, Brison - Malonga Ntsayi, Berenguer, Hadji, Gavanon, Feret - Fortuné
FC Sochaux - pravděpodobná sestava:
Richert - Daf, Afolabi, Perquis, Jokič - Dalmat, Pitau, Mezague, Isabey - Erding, Birsa
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.05 - 2.95 - 3.70
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Olympique Marseille - Paris Saint-Germain  (neděle 21:00)
Jeden z aspirantů na titul, druhý Olympique Marseille, v neděli na svém hřišti přivítá další z tradičních pohárových klubů Francie – Paris Saint-Germain. Tým z hlavního města ale zatím zůstává za očekáváními a ve francouzské nejvyšší soutěži mu patří až deváté místo.

Marseille se vůbec nepovedl vstup doi Ligy mistrů a ve skupině je až na posledním místě bez jediného bodu. Jejím posledním přemožitelem se stal nizozemský mistr z Eindhovenu, který nakonec zvítězil 2:0. V domácí soutěži se ale Marseille daří a od začátku soutěže ještě nezažila hořkost porážky, hlavně díky tomu se stále drží těsně za vedoucím Lyonem.

Domácí hráči tak nepochybují, že v derby zvaném "El Clásico" nakonec zvítězí a udrží tlak na obhájci titulu z Lyonu: "Budeme hrát doma, stadion bude plný, a je mnoho důvodů, proč vyhrát – můžeme se dostat do čela Ligue 1. Není to stejné, jako když jsme hráli s PSG minulý rok, to měl náš soupeř docela jiné starosti. Nyní se ale nemusíme bát, jistě vyhrajeme," říká trenér Erik Gerets.

Paris Saint-Germain v posledních zápasech spíše tápalo, vše by se ale mělo zlomit výhrou v minulém kole, kterou odnesl podprůměrný Lorient. PSG se tak katapultovalo zpět do bojů o evropské poháry.

Domácím ale bude hrát do karet jak příznivá bilance (domácí prohráli s PSG naposledy před pěti lety), tak prázdná marodka, na které zůstal pouze nepříliš zatěžovaný obránce Julien Rodriguez.

Hosté se ve veledůležitém zápase budou muset obejít bez dlouhodobě zraněného Arnauda, který si poranil vazy v koleni a bude tak svému týmu chybět až šest měsíců. Mnohem závažnější je ale absence Ludovica Giulyho, který stále nestihl doléčit poraněný stehenní sval.
Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
Mandanda - Bonnart, Zubar, Hilton, Taiwo - Koné, Cana, Valbuena, Cheyrou, Ben Afra - Niang
Paris Saint-Germain - pravděpodobná sestava:
Landreau - Ceara, Camara, Bourillon, Armand - Makelele, Clément - Pancrate, Sessegnon, Rothen - Hoarau
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.80 - 3.20 - 4.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Olympique Lyon962114:820
2.Olympique Marseille954018:919
3.Le Mans UC 72952216:917
4.Girondins Bordeaux952212:817
5.Toulouse FC95229:817
6.Lille OSC943213:1115
7.Stade Rennes935111:714
8.OGC Nice942312:1014
9.Paris Saint-Germain94238:714
10.Grenoble Foot 3894238:814
11.SM Caen933314:1012
12.AJ Auxerre932410:1111
13.AS Saint-Étienne93156:810
14.FC Nantes93157:1310
15.AS Monaco92346:99
16.AS Nancy-Lorraine91536:98
17.Valenciennes FC92167:147
18.FC Lorient91357:146
19.FC Sochaux90549:135
20.Le Havre AC91266:135

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele