Ligue 1 - preview 10. kola

18.10.2013, 08:40, aktualizováno 20.10.2013, 08:54
Previews
Poslední Sochaux s novým koučem Renardem hostí Monako, které by rádo zareagovalo na včerejší vítězství konkurenta z Paříže. I ve druhém utkání figuruje tým ze sestupových příček, kterým je Lorient zajíždějící na hřiště Saint-Étienne, kolo pak uzavřel utkání mezi trápícími se Lyonem a Bordeaux...
FC Sochaux - AS Monaco  (neděle 14:00)
Domácí se budou chtít pohnout ze sestupových pozic, zatímco hostům půjde o udržení prvního místa v tabulce.

Monacký tým zatím skutečně proplouvá Ligue 1 tak, jako by z ní nikdy nesestoupil. Samozřejmě za to mohou Rybolovlevovy miliony a s nimi spojená až brutální letní obměna kádru. Úřadující mistr PSG však zatím zaostává pouze o skóre, ale zářiová remíza v Parku princů spíše nahrává Monaku. Pro něj teď však bude důležité neztratit právě s takovými soupeři, jako je Sochaux.

"Možná, že naše hra není až tak pohledná, ale co se výsledků týče, odvádíme dobrou práci," nechal se slyšet záložník Jérémy Toulalan. Zároveň připomněl všem kverulantům fakt, že kromě drahých nákupů hotových fotbalistů se kouč Claudio Ranieri snaží do týmu zapracovávat i mladé, talentované hráče. Mezi ně lze zařadit i Yannicka Ferreiru Carrasca. Dvacetiletý Belgičan vstřelil před reprezentační pauzou první gól v zápase s ASSE a o ten rozhodující se pak postaral jeho ještě o rok mladší spoluhráč Lucas Ocampos.

Toulalan pak také upozornil na fakt, že Monaku jde v této sezoně především o to kvalifikovat se do Ligy mistrů, což znamená obsadit první, druhé či třetí místo v tabulce, zatímco PSG chce zůstat šampionem. To Sochaux má docela jiné cíle. Samotná záchrana v nejvyšší francouzské soutěži bude minimálně pro tento ročník bohatě stačit.

Během reprezentační přestávky proto klubové vedení učinilo rozhodnutí, které vypadá jako klíčové. Erika Hélyho totiž nahradil na trenérské lavici Hérve Renard, jenž v loňském roce dovedl národní tým Zambie k překvapivému vítězství na Africkém poháru národů. "Byla to pro mě velká výzva," prohlásil pětačtyřicetiletý kouč, který ve své domovině dosud žádný klub nevedl. "A je to pro mě čest, začínat právě proti Monaku. Jsem si ale vědom toho, že to bude složité. Zvláště, když kvůli kartám nemohou nastoupit tři hráči základní sestavy," dodal.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 7.50 - 3.80 - 1.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
AS Saint-Étienne - FC Lorient  (neděle 17:00)
Oba tito soupeři nutně potřebují body. AS Saint-Étienne proto, aby neztratilo kontakt s čelem tabulky, kdežto FC Lorient kvůli tomu, aby opustil sestupové vody.

Je to tak, vypadnutí ze čtvrtého předkola Evropské ligy, kde si účast vybojovali díky vítězství v Ligovém poháru, mentální rozpoložení Les Verts příliš neovlivnilo a nadále se v tabulce drželi v první trojce. Jenže pak se zranili dva klíčoví hráči - kapitán Loïc Perrin a střelec Brandão - a přestalo se dařit. Vždyť z posledních čtyř zápasů vydolovali svěřenci Christopha Galtiera pouze jeden jediný bodík, byť jim ve zbylých třech případech pokaždé chyběla k remíze jedna vstřelená branka.

To Lorient si naposledy užil slastný pocit z výhry v poslední srpnový den. Od té doby jen remizoval s Bordeaux, ale to už je také čtyři kola zpátky. Na severovýchodě Francie však příznivci doufají, že se tato cesta do regionu Rhône-Alpes vyplatí, neboť Lorientští ve třech předchozích duelech s ASSE (dvou ligových a jednom pohárovém) dokázali zvítězit. Jenže to bylo ještě v minulé sezoně. V té současné si hráči z pěti zápasů na hřištích soupeře "vybojovali" stejný počet proher. Přesto tentokrát jistě mohou doufat v dobrý výsledek, jelikož ASSE není zatím na domácím stadionu Le Cauldron zrovna suverénní.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.60 - 3.75 - 5.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Olympique Lyon - Girondins Bordeaux  (neděle 21:00)
Lyon se potácí v nejhlubší krizi za hodně dlouhou dobu - vždyť kdy měl naposledy hrdý klub blíže k sestupu než k pohárům? Využít rozhárané nálady v táboře soupeře se bude snažit Bordeaux.

Výsledky jsou jednoduše mizerné, z posledních 11 soutěžních zápasů vyhrál Lyon jediný, avšak prezident Jean-Michel Aulas odmítá svalovat vinu na kouče Rémi Gardeho; naopak jej pochválil za to, jakou práci v těchto těžkých časech odvádí. Lyon má finanční problémy, potýká se se ztrátami a Aulas přiznává, že za to může z velké části krach v kvalifikaci Ligy mistrů. Svoji nepříjemnou situaci se Les Gones snažili vyřešit prodeji Huga Llorise, Dejana Lovrena, Kima Källströma, Alyho Cissokha, Jérémyho Pieda a Anthony Martiala, za něž utržili 36,2 milion eur - a Aulas, který je v klubu od roku 1987, nevylučuje, že další budou následovat.

"Může se stát, že budeme opět prodávat, ale nemusí se to nutně týkat Clémenta Gréniera, Maxima Gonalonse nebo Alexandra Lacazetteho," vypíchnul prezident tři nejcennější hráče současného Olympique. "Kdybychom do Ligy mistrů bývali postoupili, náš rozpočet by byl vyrovnaný a nebylo by třeba prodávat nikoho. Nechci říct, že před přesunem na (nový stadion) Grand Stade nekoupíme žádné další hráče, ale určitě to nebudou nějaké velké hvězdy," dodává.

Fanoušci nedávného neohroženého vládce Francie to vskutku nemají jednoduché - jejich favorité podlehli v posledním kole Montpellieru vysoko 1:5 a připomněli tak sezonu 2010/11, v níž byli po devíti kolech rovněž čtrnáctí s jedenácti získanými body. Tehdy se nakonec podařilo vybojovat třetí příčku. "Ohromilo mě, jak si Rémi (Garde) poradil s veškerou tou mediální masáží," nezastírá Aulas. "Nenecháváme se srazit k zemi, v klubu panuje pozitivní atmosféra. Musíme se také potýkat s řadou zranění. Nemám obavy, ale jsem obezřetný. Lidem bych chtěl připomenout, že jsme v této situaci už jednou byli, a nakonec to skončilo Ligou mistrů," připomíná a dodává: "Je víc důvodů, proč být optimistou, než proč se obávat nejhoršího. Náš tým je kvalitní, což dostatečně ukázal na začátku sezony. Teď musíme především pokračovat v práci, ne lamentovat nad naším údělem."

Ani v Bordeaux si ovšem pískat příliš nemohou - před posledním kolem se se svěřenci Francise Gillota táhla šňůra sedmi zápasů bez výhry, kterou prolomila až následná domácí výhra 4:1 nad Sochaux (Gillot zkrátka ukázal, že svůj bývalý klub zná více než dobře). Pro morálku v týmu bylo toto vítězství velmi důležité - alespoň podle názoru Grégoryho Sertice. "Samozřejmě, že nám to dodalo sebevědomí. Byly tu nějaké obavy, ale věděli jsme, že dokážeme adekvátně odpovědět, protože náš kádr má velkou kvalitu. Máme hráče, kteří by měli bojovat o místa poblíž čela tabulky, a je jen na nás, abychom to dokázali co nejdříve. Ideálně už teď o víkendu," burcuje šikovný středopolař.

Girondins získali dokonce ještě o bod méně než jejich soupeř a v tabulce jsou průběžně patnáctí. "Stejně jako my, i Lyon prochází složitým obdobím. Naše pozice je křehká v tom, že jsme blízko ke dnu tabulky, proto je tento zápas tolik důležitý. Máme šanci Lyon přeskočit," uvědomuje si Sertic. "Bude to velký zápas se vším všudy, Lyon totiž také potřebuje nutně vyhrát. Je pouze na nás, abychom získali tři body."

Složitý úkol budou Bordeaux zjednodušovat absence v domácím kádru - Bakary Koného a Samuela Umtitiho trápí stehno, Rémy Vercoutre stále ještě není připraven po operaci kolene (ačkoliv dělá pokroky), a Yoann Gourcuff s Miguelem Lopesem budou v pořádku nejdříve příští týden proti Monaku. Gardeho tak mohou těšit alespoň návraty Mouhamadou Daba a Milana Biševaće.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.10 - 3.20 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Paris Saint-Germain - SC Bastia  (sobota 17:00)
Mistrovské PSG přivítá na své půdě nepříjemného soupeře z Bastie, a domácí kouč Laurent Blanc při té příležitosti plánuje dát šanci některým hráčům z širšího kádru.

Důvod je zřejmý - milionářský tým uvolňoval minulý víkend spoustu hráčů k plnění reprezentačních povinností, a někteří se vrátili až po úterních zápasech z velké dálky. Únava a časový posun mohou vykonat své, proto Blanc obmění jedenáctku, která naposledy i přes oslabení vybojovala velecenné vítězství na půdě Marseille (šlo už o čtvrtou výhru Pařížanů v řadě). "Bude to dobrá příležitost, jak nechat některé hráče odpočinout a jiným naopak poskytnout možnost se ukázat," glosoval kouč, který bude zcela jistě postrádat zraněného Thiaga Silvu a také suspendovaného playmakera Marca Verrattiho, hráče měsíce září celé ligy.

Ani tyto změny však nemohou změnit nic na výsledcích, které Blanc od svého kádru právem považuje - největší favorit soutěže neprohrál už 12 soutěžních zápasů a z druhého místa jej od vedoucího Monaka dělí pouze marginálně horší skóre. "Zažíváme dobrý start do sezony, to je pravda. Na to jsme se ale připravovali," sdělil kouč v rozhovoru pro klubový kanál PSG TV. "Po dvou remízách v úvodu to vypadalo všelijak, ale cítili jsme se čím dál silnější a silnější, a následující výsledky to jen potvrdily. Není to tak, že bychom pouze vyhrávali zápasy, snažíme se hrát fotbal - a to se mi líbí, protože to koresponduje s mojí filozofií," dodal.

Hostující stratég Frédéric Hantz si zatím také nemůže stěžovat - Bastia nemá pohárové ambice, ve své druhé sezoně je jejím cílem primárně záchrana, a zatím to vypadá, že by s ní Korsičané nemuseli mít problémy. S vyrovnanou bilancí tří výher, remíz i porážek se nacházejí na desátém místě, v pohodlném středu tabulky, pět bodů od osmnáctého Lorientu. Problémy však existují - zejména v útoku, který je po odchodu dvou klíčových ofenzivních postav loňské sezony (Modeste s Thauvinem) nepříjemně neefektivní.

Až poslední ligové kolo tento trend zlomilo - Bastia v něm rozstřílela Lorient 4:1 a směle tak míří na dlouhou cestu do Paříže, na stadion, kde v pětadvaceti dosavadních duelech ještě nikdy nevyhrála. Hantzův tým je nicméně proslulý svou bojovností a zarputilostí, a neochota vzdávat se předem čiší i z kouče samotného: "Budeme opatrní, víme, jak kvalitní má Paříž tým. Stále ale platí, že se zde chceme ukázat. Musíte si vždy připouštět šanci, že můžete překvapit. Ale těžké to bude, to nepochybně."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.25 - 5.75 - 11.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Stade Rennes - Valenciennes FC  (sobota 20:00)
Už to prostě nešlo jinak. Po bídném startu se u posledního celku tabulky rozhodli pro odvolání trenéra Daniela Sancheze, který v uplynulých dvou sezónách dovedl mužstvo k 11. a 12. místu, ale pod jehož vedením má nyní Valenciennes po deseti kolech jen čtyři body. V Rennes se bude chtít snažit vše změnit Ariel Jacobs.

"Je to na vás!" To byly první slova nového belgického lodivoda, jakmile se poprvé potkal s hráči v kabině. Zkušeností má tenhle chlapík až až - trénoval belgickou jedenadvacítku, Lokeren, Mouscron, pět let působil v Anderlechtu. Naposledy trénoval FC Kodaň, s níž loni vyhrál titul, až byl po špatném období v srpnu vyhozen.

Do Francie ho cesty zavedly vůbec poprvé v kariéře. "Myslím si, že mužstvo má na víc, než je aktuální postavení v tabulce. Je na nás, abychom to změnili," uvedl šedesátiletý Jacobs. "Nechceme bojovat o titul nebo hrát o Evropskou ligu. V tomhle kontextu je naděje výše než všechno negativní."

Hosté nebudou mít v Bretani co ztratit. Soupeř má kádr daleko zvučnějších jmen, jemuž se ale období před reprezentační pauzou vůbec nepovedlo. Remizovalo se v Montpellieru, což by se nemuselo brát jako takový neúspěch, nicméně na porážku v derby s Nantes se navázalo jen další prohrou v Guingampu - tedy s druhým lokálním rivalem.

Fanouškům tak Rennes má rozhodně co vracet. Kouč Philippe Montanier si moc dobře uvědomuje, že dvoutýdenní přestávka může pozitivně i negativně zasáhnout do jakéhokoli mužstva a především že jeho celek nenasbíral na přelomu září a října dobré výsledky. I proto klesl na dvanácté místo.

Na předzápasové tiskové konferenci mluvil hodně opatrně. "Neakceptujeme fakt, že je Valenciennes až na dvacátém místě. Má mnoho kvalitních i talentovaných hráčů a s Ligue 1 obrovské zkušenosti," krotil sebevědomí. "Bude smutné, pokud soupeř sestoupí, stále má ale hodně utkání před sebou," vzkázal do tábora soupeře.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.73 - 3.50 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Montpellier HSC - Lille OSC  (sobota 20:00)
Hostující kouč René Girard se zajisté moc těší na aktuální zápas v Montpellieru. Právě v tomhle klubu totiž zaznamenal na trenérské židli svůj největší úspěch kariéry, předloni s ním získal ligový titul. I s Lille má pochopitelně velké plány a zatím se mu cíle daří plnit. Jeho mužstvo je průběžné třetí.

Girard opustil Montpellier teprve loni, tedy rok po bouřlivých oslavách, a na lavičce LOSC nahradil v červenci Rudiho Garcíu, který odešel do AS Řím. Byl to trošku překvapivý tah montpellierského bosse Louise Nicollina, že nechal svého velitele jen tak lehce pláchnout k ligové konkurenci.

Devětapadesátiletý kouč přiznal, že loučení bylo těžké. "Stalo se, co se stalo. Ale já jsem zdvořilý a vychovaný člověk, takže na nikoho házet špínu nebudu. Je těžké o tom mluvit, protože Nicollin mi tehdy dal příležitost. Je mi líto, že jsme se nerozešli v dobrém, ale byli jsme na konci nějakého cyklu a přišel čas odejít," vzpomínal.

Lille si pod jeho vedením zatím vede slušně, pravidelně sbírá body a v tabulce je čtyři body za "velkou dvojkou" z PSG a Monaka. Naordinoval týmu trochu jiný styl fotbalu, vždy ofenzivně laděný celek nyní sází naopak na pevnou obranu. Ostatně jako před lety v Montpellieru je důležitá hlavně disciplína.

A novinky rozhodně sklízejí ovoce, více jak čtyři inkasované branky mají v Ligue 1 třeba i PSG s Monakem. "Zaprvé jsem musel nastartovat mašinu, která se na konci minulé sezóny zasekla," uvedl Girard. "Nesmíme usnout na vavřínech. Představovali jsme si lepší začátek, teď už je zase všechno dobré."

Domácí patří k nejnepříjemnějším protivníkům, z devíti kol totiž prohráli jen jednou. Týmu bohužel chybí jakási šťáva, která by nalila do nádrže chuť po vítězství - těch má totiž Montpellier pouze dvě. "Girard dostane ovace vestoje a zaslouží si je. Budu mu tleskat také, vždyť s klubem získal titul," vysekl předem poklonu kouč Jean Fernandez.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.63 - 3.20 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Évian Thonon Gaillard - EA Guingamp  (sobota 20:00)
Tabulkově jde sice o souboj šestnáctého s třináctým, ale jak domácí Évian, tak hosté z Guingampu už letos dokázali uhrát zajímavé výsledky a prezentovat se slušným fotbalem; dá se tedy očekávat, že jejich vzájemné utkání nabídne slušnou podívanou.

Savojský klub visí momentálně pouhé dva body nad sestupovou zónou, a dvoubodový je také rozdíl mezi ním a výše postaveným Guingampem - v případě triumfu by tedy domácí v tabulce svého soka přeskočili. Senegalský forvard Modou Sougou, který minulý víkend musel z lavičky sledovat prohru svého národního mužstva v baráži o MS s Pobřežím Slonoviny (1:3), by takovým scénářem rozhodně nepohrdnul.

Z pěti domácích zápasů však Évian dosud vyhrál jediný; nejčastějším výsledkem v Annecy je remíza, která se urodila hned třikrát. "Upřímně řečeno, z probíhající sezony mám zatím spíšené pocity," svěřil se Sougou pro webové stránky klubu. "Přišel jsem sem (z Marseille) s ambicemi hrát a dokázat pro tento klub velké věci. Zatím jsem se stále nepřiblížil své vrcholné formě, ale pracuji tvrdě na tom, aby k tomu brzy došlo."

Sougou patří k hráčům, které kouč Pascal Dupraz využívá pravidelně, a v novém dresu si připsal už i první branku. "Udělám vše pro to, abych mohl hrát každý víkend," tvrdí africký útočník. "Výhra v Guingampu by pro nás byla velmi důležitá, zvlášť s ohledem na to, že jak my, tak náš soupeř máme tentýž cíl, kterým je záchrana. V tento okamžik platí, že výsledkově stále tápeme. Je zřejmé, proč je tak důležité nadcházející duel vyhrát," objasňuje.

Guingamp je letos v soutěži nováčkem (Évian načal svůj už třetí rok), ale v posledních týdnech to tak nevypadalo - svěřenci Jocelyna Gourvenneka vyhráli dva ze tří zápasů před reprezentační pauzou, a to 5:1 proti Sochaux a zejména 2:0 v ostře sledovaném bretaňském derby s Rennes. Jejich forma je tedy, dá se říct, signifikantně lepší než ta soupeřova, a sebevědomí v hostujícím táboře chybět určitě nebude.

"Na začátku sezony měli nějaké potíže, ale pak začali dělat dobré výsledky. Jejich tým má potenciál. Mají skvělé útočníky, hlavně jejich centrforvard dává spoustu gólů," vyzdvihuje Sougou přínos malijského "tanku" Mustaphy Yatabarého. Ten musel v poslední době kromě fotbalových záležitostí řešit také otázku svého dalšího angažmá - jeho současný kontrakt totiž končí v červnu 2014, takže je nasnadě, že se začalo mluvit o případném odchodu. "Mým cílem je zažít skvělou sezonu a potom se sejít s prezidentem a diskutovat o případném prodloužení. Primárním cílem je nyní udržet klub v Ligue 1," nezatěžuje se spekulacemi Yatabaré.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.25 - 3.20 - 3.25
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AC Ajaccio - FC Nantes  (sobota 20:00)
Mimořádně zajímavý soupeř přijíždí na Stade Francois Coty - Nantes se zatím v nováčkovské sezoně daří nad očekávání dobře, vystoupalo už na pátou příčku a na třetí Lille ztrácí jediný bod. Domácí Ajaccio se oproti tomu stále potácí v sestupové zóně..

Hostům bude v utkání chybět venezuelský obránce Gabriel Cíchero, avšak důvod pro to má poměrně nekonvenční - když totiž v roce 2011, ještě v dresu Lens, navštívil Bastii, byl v onom zápase vyloučen a následně suspendován na celých pět měsíců. Důvod? Údajně napadl jednoho z bastijských funkcionářů, ačkoliv sám trvá na tom, že on sám byl napaden první. "S Gabrielem jsme o tom měli rozhovor. Nechtěl se za na Korsiku za žádnou cenu vracet," vysvětloval na tiskové konferenci důvod Jihoameričanovy absence kouč Michel Der Zakarian.

Pokud by Les Canaris v Ajacciu uspěli i bez něj, jednalo by se o jejich už čtvrtou výhru v řadě; Ajaccio má pod vedením nového kouče Fabrizia Ravanelliho na kontě zatím jedinou. Vylepšit tuto nevalnou statistiku by rád i teprve devatenáctiletý záložník Claude Goncalves, který do klubu přišel už v roce 2007, ale svoji první profesionální smlouvu podepsal teprve letos v létě. Goncalves bude opět k dispozici poté, co mu vypršel jednozápasový trest, a doufá, že i nyní najde místo v Ravanelliho sestavě.

"Když je vaším koučem tak skvělý bývalý hráč a má ve vás důvěru, člověka to hodně potěší," vyjádřil se na Ravanelliho adresu mladý fotbalista, který debutoval na hřišti při oné slavné výhře 2:1 nad Lyonem. "Jsem šťastný a ještě více motivovaný k dalšímu snažení. Když jsem nastoupil poprvé proti Lyonu, musel jsem se smát - najednou proti mě stáli vynikající borci jako Clément Grénier, které jsem až doposud sledovat pouze v televizi. Na hřišti jsem však vždy stoprocentně soustředěný a je mi jedno, proti komu nastupuji," svěřuje se Goncalves.

Defenzivní středopolař s portugalskými kořeny také věří, že Ajaccio nemá špatnou výchozí pozici do dalších bojů. "V dosavadním průběhu sezony jsme potkali hodně silných soupeřů, a přesto dokázali uhrát dobré výsledky. Máme spoustu času na to, abychom vše dohonili. V dalším zápase musíme Nantes zatlačit, vnutit mu svoji hru, být agresivní a soustředění. Nadcházejících několik utkání je v našich silách zvládnout," uvedl Goncalves.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.25 - 3.10 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Stade Reims - Toulouse FC  (pátek 20:30)
Dosud jen jednou poražená Remeš přivítá po reprezentační pauze Toulouse, které po slabším vstupu do sezóny šplhá tabulkou výše. Domácí kouč Hubert Fournier může být zajisté spokojený se současným středem tabulky, nicméně by rád konečně po šesti remízách slavil plný bodový zisk.

Na to, jaké ódy se pějí na disciplinované, takticky výborně hrající mužstvo, které nemá problém bodovat i s těmi největšími favority, na tom není Remeš až zas tak dobře. Především nevyužitý potenciál v ofenzívě, která mezi prvními deseti celky patří jednoznačně k tomu nejhoršímu, by Fournier zajisté nějakým způsobem měl oživit.

Sedm vstřelených branek za devět kol není kdovíjak vysoké číslo. "Jsme mistři v uhrávání remíz," těší remešského lodivoda. "Je to takový příběh z lahve, která je tak z poloviny plná. Sice naše výsledky ukazují, že máme docela silný tým, jenže na druhou stranu nám to neumožňuje stoupat tabulkou výše."

Problémem je, že Remeš nemá v týmu vyloženého střelce, jenž by byl hlavním tahounem útoku. "Těch sedm gólů nám dalo sedm různých hráčů," připomněl Fournier. Že by ho však více trápily výkony Gaëtana Courteta, forvarda s bezgólovým účtem, to se říci nedá. "Postupně se vrací zpátky do formy."

Courtet působí v klubu už čtyři sezóny, ta loňská se mu povedla ze všech nejvíc. Jenže v úvodu soutěže zatím tápe. "Musí nabrat zpět sebevědomí po devíti vstřelených brankách z minulého ročníku. Vždy je nejtěžší vše zopakovat," nezoufá domácí stratég. "Pokud však víme, že může skórovat každý, musíme říci, že nemáme vyloženého šutéra."

Skolit Toulouse nebude pro domácí jednoduchý úkol. Alespoň před reprezentační pauzou zvítězilo třikrát ze čtyř případů, uvidí se, jestli pohoda v týmu zůstala i nadále. "V každé linii mají silnou položku. Mám slabost pro Didota. Má skvěle taktické myšlení, je to inteligentní hráč," chválil Fournier.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.70 - 3.00 - 2.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
OGC Nice - Olympique Marseille  (pátek 20:30)
Tradiční derby na Riviéře bude mít příchuť boje o pohárové příčky - čtvrtá Marseille přijíždí na půdu šestého Nice a ráda by se stala prvním celkem, který na novém stadionu Allianz Riviera urve všechny tři body.

Pomoci by jí k tomu měl i André-Pierre Gignac, který vyřešil problémy s bolavým chodidlem a bude připraven podílet se na odčiňování domácí prohry z Le Classique, v němž PSG na Vélodrome dokázalo i v deseti uhájit výhru. Statistika je pro hosty příznivá - Les Phocéens proti Nice neprohráli už posledních šest utkání, když zaznamenali čtyři vítězství a dvě remízy.

Gignac, který se tuto sezonu se třemi ligovými brankami dělí o pozici nejlepšího klubového střelce s Dimitri Payetem, přiznává, že si na specifické prostředí marseilleského tlaku už dobře zvykl. "Pokud se nám daří, je to malá krize. Když se nám nedaří, je to obrovská krize," glosoval. "Olympique je zkrátka pokaždé v krizi, a reakce jsou pokaždé extrémní." K současnému zaměstnavateli nicméně váže urostlého forvarda silné pouto: "Narodil jsem se tady a chci se tu usadit poté, co moje kariéra skončí. Nechci být posuzován jako útočník, který zde prožil pouze šest dobrých měsíců za čtyři roky. Tuto možnost si vůbec nepřipouštím. Chci v klubu zanechat nějakou stopu pro sebe, svoji rodinu a všechny fanoušky."

Trenér Élie Baup měl během reprezentační pauzy o čem přemýšlet: Olympique proti PSG vedlo a mělo výhodu jednoho hráče v poli navíc, přesto však dopustilo otočení skóre. "Rozumím tomu, že zápas s PSG ovlivnil smýšlení hodně lidí, ale nyní máme před sebou jasný úkol, kterým je získat dobrý výsledek v Nice a následně jej potvrdit v Lize mistrů s Neapolí," nechal se slyšet prostovlasý stratég. "Musíte vždy hledět dopředu, tak to ve fotbale chodí." A jak je to tedy s tou vzpomínanou krizí? "V žádné krizi nejsme, to je nesmysl. Kritika je součástí této práce, tři moji kolegové už letos v Ligue 1 přišli o práci. Záleží pouze na výsledcích, pokud vyhráváte, je vše v pořádku," podotkl Baup, načež dodal: "Co chci vidět především, je zlepšená hra: způsob, jakým si přihráváme míč, jakým útočíme, jak se pohybujeme na hřišti. Máme spoustu mladých hráčů, které musíme nadále začleňovat a pomáhat jim v růstu."

Také Nice před čtrnácti dny prohrálo, 0:1 v Toulouse, ale domácí kulisa Puelovu celku zatím vyhovuje náramně: pro Euro 2016 postavená Allianz Riviera, do které se vejde 35.000 diváků, zatím zažila dvě utkání, z nichž Les Aiglons vybojovali plný počet bodů, aniž by inkasovali jediný gól. Jak Puel, tak hráči si navíc pochvalují design stadionu, který z něj dělá jeden z nejhlučnějších stánků ve Francii, a dá se očekávat, že v nadcházejícím derby proti velkému rivalovi bude tento aspekt ještě zřetelnější.

"Ten stadion je akusticky postavený tak, že se na hřišti skoro neslyšíte. Je to úžasné," rozplýval se Puel. "Je to skutečný fotbalový svatostánek, a když si uvědomíte, že proti Marseille bychom jeho kapacitu mohli naplnit i třikrát, dojde vám, jaká nálada ve městě vzhledem ke klubu v současnosti panuje." Také srbský stoper Nemanja Pejcinović souhlasí: "Zpočátku jsem měl problémy uvědomovat si, že jsme vlastně v Nice. Atmosféra je fantastická, fanoušci jsou na hřišti skutečně slyšet, je tady spousta hluku a emocí. Ve dvou zápasech jsme dokázali dvakrát zvítězit. Vím, že to bude těžké, ale proti Marseille chceme tuto tradici dodržet!"
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.80 - 3.10 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.AS Monaco963016:521
2.Paris Saint-Germain963014:521
3.Lille OSC952211:417
4.Olympique Marseille952213:717
5.FC Nantes951314:816
6.OGC Nice942311:1014
7.AS Saint-Étienne941412:1113
8.Montpellier HSC926114:1212
9.Stade Reims92617:612
10.SC Bastia933311:1112
11.Stade Rennes93338:912
12.Toulouse FC93337:1012
13.EA Guingamp932412:1011
14.Olympique Lyon932413:1211
15.Girondins Bordeaux924311:1210
16.Évian Thonon Gaillard923410:179
17.AC Ajaccio91446:127
18.FC Lorient92167:157
19.FC Sochaux91267:185
20.Valenciennes FC91175:154

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (23)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Nádherný stadion

Reagovat
Neuro

takový anglický styl

Reagovat
smazaný uživatel

Vůbec ne.

Reagovat
Arne

To je, ale nechápu, proč tam musí být tři poschodí, když je to "jenom" na 35 tisíc.

Reagovat
blaugrana

Marseille klasicky na remízu, čo myslíte?

Reagovat
domingo

nejpravdepodobnejsi vysledek

Reagovat
Pipo123

Skúsil som remízu, tak snad máš pravdu

Reagovat
Israha

Thauvin je zatím k ničemu...sólující fracek s jedním geniálním momentem za poločas, worth of 15 millions, no. A za takhle prasácky sehranou offside trap byl ten gól zasloužený, Fanni je tam takhle zapomenutý za linií taky furt. Obraz hry jinak dobrý, ale to je na houby.

Reagovat
Pipo123

Marseile lepšie ale zakončenie mali katastrofálne

Reagovat
Israha

Spíš Ospina měl jeden ze svých skvělých dnů. Vynikající výkon, Nice má tři body jen díky němu.

Reagovat
Pipo123

Pravda, ale Ayew mal na nohe 3 góly, najskôr tyč, potom trestuhodne vedľa a tá hlavička v závere nebola nič extra, Ospina sa pri zákrokoch hodne predvádza, ako keby sledujem brankára v NHL

Reagovat
Israha

Tyčku trefil v pádu, to byl celkem těžký kop, a ta hlava v nastavení byla taky v dost krkolomné pozici, vyřešil to taky ještě poměrně dobře. Tyhlety dvě situace bych za zahozené nepovažoval...

Reagovat
blaugrana

Banda tragédov.

Reagovat
juninho8

OT: nieco som cital ze Aulas bude predavat ale nie tych hlavnych tahunov....dufam ze to nezk*rvi uplne este vaic ako to je....inac ked som dnes videl Pjanica ako hral tak mi skoro az vybehla slza ze sme si vtedy nechali Gourcuffa a jeho sme poslali do AS....s tymto sa asi nikdy nezmierim

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Pipo123

Ajaccio dneska musí, verím v ich výhru

Reagovat
smazaný uživatel

Lopes, Zeffane, Bisevac, Saar, Dabo, Fofana, Malbranque, Grenier, Lacazette Gomis, Benzia

Tak Zeffane a Saar se dočkali. Tak to jsme všichni zvědaví.

Reagovat
smazaný uživatel

*Sarr

Reagovat
juninho8

Reagovat
Langi

za sestavu

Reagovat
smazaný uživatel

To teda bude tuhý boj o záchranu

Reagovat
Langi

Bordeaux z jedny střely na bránu tohle...

Reagovat
smazaný uživatel

Spíš jde o to, že sice ten gol dostanem, ale nejsme schopni dát ani jeden, to je na tom nejhorší

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele