Ligue 1 - preview 10. kola

23.10.2010, 10:43, aktualizováno 24.10.2010, 08:54
Previews
V neděli hrají v Ligue 1 čtyři v týdnu úspěšní zástupci Francie v evropských pohárech. Hodně zajímvý duel se hraje v Lille, kam cestuje Marseille. PSG změří síly s Auxerre, Lyon se představí na hřišti posledního Arles a bere pouze tři body...
Paris Saint-Germain - AJ Auxerre  (neděle 17:00)
Minulou sezónu byla role obou týmu trochu jiná. Zatímco nyní třetí Pařížané mohli být se svými výkony nespokojeni, devatenácté Auxerre mohlo skvělé výsledky kvitovat. Teď je ovšem situace úplně obrácená. Domácí by rádi udrželi solidní formu z posledního měsíce, naopak hosté už déle nechtějí být v sestupovém pásmu.

Oba celky letos hrají evropské poháry. Pokud bychom měli srovnat, komu se v nich zatím daří výsledkově lépe, musíme ukázat na PSG. To je totiž ve skupině J v Evropské lize na prvním místě se sedmi body. Naposledy venku uhráli důležitý bod za remízu 1:1 na půdě Borussie Dortmund, po níž má cestu do další fáze hodně otevřenou.

To situace AJA v Lize mistrů není nijak příjemné komentovatelná. V těžké skupině s Ajaxem, AC Milán a Realem Madrid zatím neuhrálo ani bod, ačkoli z posledního střetnutí v Amsterdamu si klidně remízu odvézt mohlo. Copak o to, veleúspěchy se v této milionářské soutěži nečekaly. A ani vedení nekladlo na mužstvo před touto sezónou žádný přehnaný tlak.

Co však začíná být alarmující, tak to jsou výkony v Ligue 1. Klub předem avizoval, že nebude možné zopakovat třetí pozici z loňského ročníku. Že by se však po devíti kolech Auxerre krčilo v sestupovém pásmu a s pouhou jedinou výhrou na kontě, to možná nečekal ani on sám. A v Parku princů bude obzvláště těžké odrazit se k lepším výkonům.

Domácí aktuálně zdobí především skvělá obrana. Během posledních osmi zápasů, počítáme-li i ty z Evropské ligy, pustili za svá záda jen jednu jedinou branku! A to dlouhou sérii neprůstřelnosti utnul právě až ve čtvrtek německý Dortmund. Po 725 minutách. "Jeli jsme si tam pro bod a máme ho," byl spokojený útočník Melvüt Erding. "Opět jsme ukázali, jak jsme jednotný tým. Jsme na dobré vlně a tu si chceme udržet."

Kádry obou mančaftů mají poměrně velkou marodku. V sestavě PSG sice může nastoupit Bodmer, který už problémy s lýtkem nemá, Ceará, Kežman ani Maurice však do hry kvůli zranění nezasáhnou. Na druhé straně má trenér Jean Fernandez ještě více absencí, Jeleň, Traoré, Langil, Le Tallec, Sanogo i Licata totiž nejsou zdravotně v pořádku.
Paris Saint-Germain - pravděpodobná sestava:
Edel - Jallet, Armand, Sakho, Tiéné - Giuly, Makelele, Chantome, Nene - Hoarau, Erding
AJ Auxerre - pravděpodobná sestava:
Sorin - Hengbart, Coulibaly, Mignot, Grichting - Oliech, Pedretti, N'Dinga, Birsa - Contout, Quercia
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.65 - 3.45 - 5.35
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AC Arles-Avignon - Olympique Lyon  (neděle 17:00)
Zatím nejhorší tým soutěže Arles, který získal jediný bod a krčí se na posledním místě tabulky, hostí velkoklub z Lyonu. Hosté jsou však daleko za očekáváním a po deseti odehraných kolech jsou až na čtrnácté příčce tabulky Ligue 1.

Trenér hostů Puel doufá, že jeho tým bude pokračovat ve zlepšených výkonech z poslední doby. Lyon má na svém kontě čtyři vítězství v řadě. Nejprve si v Lize mistrů poradil s Tel-Avivem, v tomto týdnu vyhrál nad Benfikou. V domácí soutěži pak porazil Nancy i Lille.

Dá se tak řici, že kouč Puel prožil na lavičce Lyonu "klinickou smrt." Dlouho se totiž spekulovalo, že trenér hostů neustojí špatné výsledky z Ligue 1. Lyon totiž během prvním sedmi kol zvítězil pouze jedinkrát. Lodivod hostů je ale přesvědčen, že výkony jeho týmu půjdou už jen nahoru. "Proti Lille jsme už převáděli dobrý fotbal. Naše hra nebyla špatná ani proti St. Etienne, ale tam při nás nestálo potřebné štěstí," řekl Puel a dodal: "Tým je od té doby zase silnější, jak psychicky, tak fyzicky. Neustále se zlepšujeme," řekl pyšně trenér hostů.

Lyonu chybí Toulalan, který si poranil nohu a pravděpodobně nenastoupí ani v dalším utkání. Arles nehlásí žádné problémy se zraněním.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 7.50 - 3.90 - 1.45
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Lille OSC - Olympique Marseille  (neděle 21:00)
Šlágr desátého kola se odehraje mezi Marseille a Lille. Dva sousedé v tabulce, kterým se vstup do ligové sezony příliš nepovedl. Musíme vyhrát, zní před důležitým utkáním z obou táborů.

Marseille se nepodařil především vstup do nové sezony. Po dvou úvodních kolech měl obhájce trofeje na svém kontě stále nula bodů a hned pět inkasovaných branek. Vše se obrátilo k lepšímu na konci srpna, kdy si svěřenci Didiera Deschampse připsali své první vítězství v domestické soutěži. Tehdy to odnesl Lorient.

A od té doby je v lize Marseille nezastavitelná. V následujících šesti zápasech nenašla přemožitele ani jednou a postupně se vyšplhala tabulkou až na momentální sedmé místo. Ani to ale pochopitelně není pro obhájce titulu příliš příznivé umístění. A když se podrobněji koukneme na tabulku, brzy odhalíme, kde je slabina týmu z přístavního města. Patnáct vstřelených branek sice patří k vůbec nejlepším číslům v celé francouzské lize, nicméně deset inkasovaných znamená nejděravější obranu z první desítky francouzských týmů.

Nad čím přemýšlet má manažer Deschamps i v Lize mistrů. Jeho tým si z odehraných tří utkání připsal jediné vítězství - a to proti papírovému outsiderovi ze Žiliny. Doma se Spartakem Moskva padla 0:1, z Londýna odjížděla rovněž poražena. Chelsea jí na cestu nadělila dva nepříjemné dárečky.

"Od té doby co jsem v Marseille jsem se naučil chtít vyhrát za každou cenu. Toto je klub s obrovskými požadavky. Musíte být co nejefektivnější, i když by to mohlo znamenat, že nebudete hrát tak pohledný fotbal. Z obou našich posledních dvou her jsme si připsali dva body (výhra nad Žilinou a předtím ligové vítězství 1:0 nad Nancy; pozn. red.), takže jsem maximálně spokojen," říkal pro oficiální webové stránky Stéphane M'Bia, jenž se v sestavě Marseille zabydlel ve středu obrany, přestože v posledním utkání proti Žilině se objevil na postu defenzivního záložníka.

"Klidně bych znovu přijal stejný vývoj a výsledek jako v utkání proti Žilině. Předpokládáme takticky svázaný duel plný fyzických soubojů, ale na to musíme být v Marseille připravení. Po dobře odvedené defenzivní práci se můžeme soustředit na naši obvyklou hru a získávat tak další cenná vítězství," dodal.

Ani Lille se zatím v Evropě příliš nedaří. Ze tří utkání Evropské ligy získali čtyři body - v úvodním zápase podlehli doma Sportingu Lisabon, následně remizovali v Genku a nakonec své znovuzrození dokončili vítězstvím nad bulharským Levski Sofia. Jedinou branku utkání vstřelil Aurélien Chedjou. Naopak v lize má vývoj formy naprosto opačný směr. Až do minulého kola drželi dogy skvělou sérii - v osmi odehraných zápasech ani jednou neodešli poražené.

Až v minulém kole tato série vzala za své. LOSC smetl na domácím hřišti zlepšující se Lyon, dvěma brankami se blýskl především uzdravený Lisandro López. Přesto se Lille stále - jako jeden ze tří týmů - může těšit domácí neporazitelnosti. Na svém stadionu zatím neprohrál ani jednou, během čtyř zápasů navíc inkasoval pouze dvakrát. Lépe je na tom pouze Brest.
Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Landreau - Debuchy, Rami, Rozehnal, Emerson - Mavuba - Balmont, Cabaye - Gervinho, Sow, Hazard
Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
Mandanda - Azpilicueta, Diawara, M'Bia, Heinze - Cissé - Lucho, Cheyrou - Rémy, Gignac, Ayew
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.40 - 3.10 - 2.90
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
AS Saint-Étienne - SM Caen  (sobota 19:00)
St. Étienne, před dvěma koly vedoucí celek tabulky, v posledních dvou utkáních nezvítězil. A přišel tak o roli lídra, kterou teď ve své moci drží Rennes. Bylo by hezké přesunout vítězné žezlo opět na svou stranu. V cestě bude domácím stát nováček Cean, který je aktuálně až v dolní polovině tabulky, ale už stačil překvapit nejednoho favorita.

Hostům se však poslední tři ligové zápasy také příliš nezdařily. Během nich doma dvakrát remizovali 0:0 a venku na půdě Valenciennes prohráli. Pořád však z jeho mužstva čiší respekt. V každých předzápasových informacích můžeme připomenout, že jejich týmu nestačila Marseille nebo Lyon, jen bod uhrálo Auxerre a Montpellier.

Les Verts naposledy prohráli trochu překvapivě v Nice 1:2. "Tahle porážka ale nezpochybňuje naší kvalitu tvrdé práce a odhodlání hráčů. Musíme zůstat v klidu a analyzovat příčiny ztráty bodů," uvedl v rozhovoru pro www.ligue1.com trenér Christophe Galtier. "Nejsem typ trenéra, který říká, že co tě nezabije, to tě posílí. Na druhou stranu můžeme využít těchto poznatků ze zápasu k tomu, abychom lépe kontrolovali hru v tom dalším."

Galtier má před utkáním s Cean poměrně velkou marodku. Horší je, že marodku hráčů základní sestavy. Obránce Bocanegra má problémy s krkem, kapitán Loic Perrin má poraněný kotník a útočník Sanogo zase stehno. Útočník Bergessio obdržel proti Nice červenou kartu a dostal automaticky stopku na toto střetnutí.

"Vzhledem k našim zraněním a suspendacím je kádr logicky užší. Ale musíme zůstat optimističtí," povídal domácí lodivod. "Vím, že jsme čtyři měsíce tvrdě trénovali a jsme schopni reagovat na výzvy. Budeme si muset sáhnout hluboko a dostat se zpátky do role rovnocenného soupeře, která bude fyzicky i psychicky velmi náročná."

Hostující brankář Alexis Thébaux má ze soupeře respekt. "Očekávám velký, opravdu velký zápas," říkal. "Potřebujeme hrát kompaktně a vyrážet do brejků," nastínil jednoduchou taktiku. Cean hlásí co se týče absencí pozitivní zprávy. Kapitán Seube, Van La Parra a Deroin jsou zpět po zraněních, Sorbonovi už karetní trest vypršel.
AS Saint-Étienne - pravděpodobná sestava:
Janot - Ebondo, Monsoreau, Bayal, Néry - Payet, Landrin, Battles, Matuidi, Payet - Rivière
SM Caen - pravděpodobná sestava:
Thébaux - Sorbon, Leca, Heurtaux, Tafforeau - Marcq, Seube - Hamouma, Nivet, Mollo - El-Arabi
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.85 - 3.15 - 4.45
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Stade Rennes - Montpellier HSC  (sobota 19:00)
Rennes zůstává v Ligue 1 jediným, kdo ještě nezažil porážku a právem se nacházejí na samotném čele ligové tabulky. Dá se říci, že pokud dokáží uhrát remízu s Montpellierem, pravděpodobně si vedoucí postavení udrží. Doma by však chtěli napravit předvedenou mizernou hru z posledního kola na půdě Lens.

Výsledek 0:0 z půdy celku, který se nachází v sestupovém pásmu, bylo pro Rennes naposledy dost málo. Tam ale jako by se ani nesnažilo o víc. Nudný zápas tak skončil spravedlivou dělbou bodů. Vliv na postavení v tabulce to však nemělo, domácí zůstali na prvním místě. "Je to dobré pro důvěru i atmosféru v kabině," říkal trenér Frederic Antonetti.

Hostující stratég Rene Girard se soupeře nebojí. Ba naopak, vidí výhodu v tom, že se mu tak skvěle daří. "Myslím, že je to totiž zdroj největší motivace pro můj tým. Co tam můžeme ztratit?" ptal se novinářů. "Budeme se snažit být rovnocennými partnery v tomto utkání. Musíme věřit sami v sebe. Pokud to neuděláme my, kdo to za nás udělá?"

HSC je aktuálně ve středu tabulky na devátém místě a to není ta pozice, o kterou by chtěl bojovat. Spíš se čekalo, že by se mohl pohybovat stejně jako loni okolo příček zaručující evropské poháry. "V tuhle chvíli se o postavení v tabulce nestarám," uvedl Girard. "Máme 14 bodů z devíti kol a to není špatné. Hlavně se starám o to, jak co nejlépe zlepšit výkon a úsilí."
Stade Rennes - pravděpodobná sestava:
Douchez - Danzé, Kana-Biyic, Mangane, Théophile Catherine - Leroy, Mvila, Dalmat - Brahimi, Kembo, S. Marveaux
Montpellier HSC - pravděpodobná sestava:
Jourdren - Bocaly, Yanga-Mbiwa, Spahic, Jeunechamp - J. Marveaux, Pitau, Estrada - Belhanda, Giroud, Camara
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.80 - 3.25 - 4.60
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
AS Monaco - Valenciennes FC  (sobota 19:00)
Brzy by vás mohl čekat boj o záchranu, varují trenéři obou mužstev před případným dnešním neúspěchem. Jak Monako, tak Valenciennes sice předvádějí pohledný fotbal, nicméně na body to mnohdy nestačí. Dva sousedé v tabulce se tak dnes utkají o veledůležité tři body.

Přestože Monako v této sezoně prohrálo zatím pouze dvakrát, fanoušci nejsou z postavení svého milovaného klubu v tabulce příliš nadšení. A jak by také mohli být. Vždyť výhru zatím od začátku srpna mohli zapíjet pouze jednou. Jedinkrát v této sezoně se totiž týmu Guye Lacomba podařilo v lize zvítězit. A to je již téměř dva měsíce stará událost...

Jinak je to z pohledu knížecího klubu bída. Remíza. Remíza. Bezbranková remíza. Tak vypadají letošní výsledky monackých. Stačí se podívat na poslední zápas - v Caen to nemohlo skončit jinak než bez branek. A také neskončilo. Pouhých sedm vstřelených branek v devíti odehraných utkáních dává jasně najevo, kde Monako tlačí kopačka. Ve výsledku to pak dělá jednu výhru, šest remíz a dvě prohry. Matematicky: 3+6=9 bodů, které nestačí na lepší než šestnáctou pozici.

Na sestupové příčky tak mají náskok jediného bodu. "Čekám od svých hráčů jednoznačnou odpověď na poslední výsledky. Musí přijmout své povinnosti. Náš kapitán, ať už je jím Stéphane Ruffier nebo Alejandro Alonso, se v poslední době o této situaci vyjádřili tak, že by mohla začít být nebezpečná," začal o problému vyprávět kouč Lacombe.

"Je to pouze na nás. Musíme ukázat stejného bojového ducha a bojovnost jako v minulém utkání v Caen. Minimálně to chci vidět dnes proti Valenciennes, jelikož toto je to nejmenší, co od hráčů požaduji. Musíme alespoň jednou skórovat, což se nám minulý víkend nepodařilo - přestože jsme měli několik vyložených šancí. Přes týden jsme ale na tom hodně zapracovali, tak snad to bude dnes vidět."

"V minulém zápase nám chybělo štěstí, ale nesmíme to svalovat pouze na něj. Máme několik talentovaných hráčů, kteří dokážou jistojistě skórovat, ale momentálně nám chybí sebevědomí a možná i trochu odhodlání," zakončil svou řeč Lacombe, který se v útoku chtěl spoléhat především na Dieumerciho Mbokaniho, jenž zamířil do Francie teprve v létě z belgického Standardu Lutych.

Přestože za něho knížecí klub zaplatil sedm milionů eur, investice se mu zatím nevrací. V pěti utkáních se trefil zatím pouze jednou, jeho branka přitom neznamenala žádný bodový úspěch. Nyní se vrací do sestavy po karetním trestu. "Byl francouzskou ligou překvapen. Přišel s velikou nadějí, ale netušil, že to tu bude tak těžké. Musí si zvyknout na nový styl hry i na nové spoluhráče," vyjádřil se manažer domácích k problému stále nególového útočníka.

Že by útočníci nedávali branky, na to si zase nemohou stěžovat ve Valenciennes. Zde se mohou spolehnout na stálici Grégoryho Pujola a také na talentovaného Mamadoua Samassu. Ti dali dohromady více jak polovinu branek VA. Zatím ale ani to na nějaký výraznější úspěch nestačí - z devíti zápasů získali pouze deset bodů za dvě vítězství a čtyři remízy. V tabulce jsou tak jedno místo právě nad Monakem.

"Nemyslím si, že bychom hráli špatně. V ofenzivě jsme nebezpeční, v defenzivě chybujeme poskrovnu. Ale i to bohužel stačí na potrestání a následné inkasování. Proti Monaku chceme pokračovat v ofenzivním pojetí hry a soustředit se na ty malé detaily, které nás momentálně sužují," sdělil k utkání kouč hostů Philippe Montanier.
AS Monaco - pravděpodobná sestava:
Ruffier - Bonnart, Puygrenier, Hansson, Adriano - N'Koulou, Gosso - Alonso, Park, Aubameyang - Mbokani
Valenciennes FC - pravděpodobná sestava:
Penneteau - Mater, Angoua, Baldé, Pallois - Saez - Cohade, Sanchez - Ducortieux, Danic - Pujol
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.90 - 3.05 - 4.35
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AS Nancy-Lorraine - FC Lorient  (sobota 19:00)
Fotbalisté Lorientu se trápí, z posledních čtyř ligových utkání získali jediný bod a klesli až na osmnáctou pozici. Ze sestupových vod se však mohou dostat po sobotním střetnutí s Lorientem, který má v tabulce pouze o tři body více.

Toho si je dobře vědom i útočník domácích Vahirua, který se vrací po zranění a potká se svým bývalým týmem. Spolu s dalším navrátilcem do sestavy Lemaitrem budou hledat návod, jak poprvé bodovat před vlastním publikem.

Vahirua, forvard původem z Tahiti, odešel do Nancy po minulé sezóně, předtím strávil v Lorientu tři sezóny. "Víme, že jsme několik věcí udělali špatně a díky tomu se nacházíme na sestupové příčce. Ale zase nejsme tak daleko od vyšších pater tabulky," dodává optimisticky Vahirua.

Lorient podává nevyrovnané výkony a střídá vítězství s porážkami. Před třemi týdny těsně podlehl na hřišti Bordeaux, minulý týden však doma porazil Valenciennes. Do Nancy však jedou hostující fotbalisté s jasným cílem: "Jedeme tam vyhrát, naše pozice v tabulce není ideální a jen vítězství nás posune výše," netajil se velkými ambicemi útočník Lorientu Gameiro.

Domácímu celku bude minimálně čtrnáct dní chybět záložník Berenguer, který má opakované problémy s kolenem.
AS Nancy-Lorraine - pravděpodobná sestava:
Gregorini - Chrétien, Sami, S. André Luiz, Lemaître - Nguemo, Traoré - Féret, Vahirua, Brison - Hadji
FC Lorient - pravděpodobná sestava:
Cappone - Baca, Sosa, Ecuele-Manga, Le Lan - Monnet-Paquet, Amalfitano, Romao, S. Diarra - Gameiro, Kitambala
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 3.05 - 3.35
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
RC Lens - OGC Nice  (sobota 19:00)
Stav je kritický. Lens je na předposlední pozici, po devíti odehraných kolech má na svém kontě pouze jednu výhru a straší ho záporné skóre 7:17. Prezident Racingu Gervais Martel ale nepropadá panice - a to ani před zápasem s Nice.

Racing Lens se letos radoval z tříbodového zisku zatím pouze jednou - ve Francii existuje již pouze jeden horší prvoligový tým - pochopitelně nováček z Arles. Právě avignonský klub je zatím jediná jistota, která drží Lens od poslední příčky. Nesestupové pozice se nyní týmu Jeana-Guye Wallemmeho vzdálily o další dva body.

Také kvůli tomu se v poslední době začalo ve francouzském tisku nemálo spekulovat o možném odchodu trenéra Wallemmeho, prezident Martel ale něco takového rázně popírá. "Situace je sice znepokojivá, ale kouč má naši absolutní důvěru. Nechystám se oslovit Josého Mourinha nebo přemluvit Sonnyho Andersona, aby za nás střílel branky. Problém je na hřišti," vyprávěl představitel klubu.

"Hráči si musí uvědomit své nedostatky a chyby, které při zápasech dělají. Odpovědí je tvrdě pracovat a zlepšovat se na trávníku. Musíme ukončit toto delirium. Každý hráč se na sebe musí podívat s dostatečným odstupem," dodal ještě pětapadesátiletý byznysmen, jehož týmu se nedařilo ani v Coupe de la Ligue, kde hned v úvodním zápase podlehl Monaku 0:1.

Domácí se stále nemohou spolehnout na služby záložníka Samby Sowa, jenž doléčuje problémy se šlachami. Kvůli zranění lýtka se na trávníku neobjeví ani Marco Ramos. Francouzská disciplinární komise poté přidělila kapitánovi Yohanu Demontovi jednozápasový trest, ten si ale hráč odpyká až v následujícím utkání proti Toulouse.

Ani v Nice ale na tom se zraněními nejsou zrovna nejlépe. Kvůli zdravotním problémům je stále mimo kvarteto Habib Bamogo, Drissa Diakite, Didier Digard a David Hellebuyck. V sestavě pak Grégoryho Paisleyho nejspíš nahradí Mamadou Bagayoko.

Tým od Středozemního moře si ale zatím s poměrně rozsáhlou marodkou dokázal poradit - po devíti odehraných kolech mu patří solidní dvanáctá příčka, když získal třináct bodů. V této sezoně prohrál zatím pouze dvakrát - a to nejdříve 0:4 se Sochaux a následně 1:2 s Rennes - vše ale nahodil na správnou vlnu bezbrankovou remízou s Paris SG a následným vítězstvím nad Saint-Étienne.

"V Paříži jsme zastavili ty negativní výsledky a minulý víkend se nám podařilo na tento úspěch navázat vítězstvím. Bylo to pro nás ohromně důležité co se týče psychické stránky. Zvýšilo nám to určitě morálku. Do Lens určitě jedeme za body - chceme hrát hezký fotbal a neinkasovat. Nemají momentálně zrovna dobrou formu, takže je jen a pouze na nás, abychom udrželi naši solidní sérii," řekl k utkání hostující středopolař Kafoumba Coulibaly.
RC Lens - pravděpodobná sestava:
Runje - Aurier, Yahia, Chelle, Bedimo - Demont, Hermach - Boukari, Roudet, Akalé - Pollet
OGC Nice - pravděpodobná sestava:
Ospina - Clerc, Civelli, Pejcinovic, Gace - Coulibaly, Sable - Moulongui, Fae, Mounier - Ljuboja
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.05 - 3.05 - 3.75
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Girondins Bordeaux - Stade Brestois  (sobota 19:00)
Velmi zajímavý duel se odehraje v Bordeaux. Domácí tým se pomalu oklepává ze špatného vstupu do sezóny a v posledních střetnutích opět začal sbírat body. Z posledních čtyř utkání nzískal 10 bodů, a pokud v sobotu večer uspěje, přiblíží se samotnému čelu tabulky.

V cestě mu však bude stát ambiciózní nováček z Brestu. Hosté zatím překvapují, po deseti odehraných kolech se drží na výborné páté pozici s pouze čtyřbodovou ztrátou na lídra z Rennes.

Domácím bude dlouhou dobu chybět kapitán Diarra, jenž byl v minulém utkání proti Auxerre vyloučen. Diarra fauloval protihráče a dostal žlutou kartu, to se mu však nelíbilo a strčil do rozhodčího, za což uviděl druhou žlutou kartu. Disciplinární komise však byla nekompromisní a do 10. listopadu Diarrovi vystavila stopku. Poté se rozhodne, zda mu bude trest ještě prodloužen, nebo ne. Každopádně kapitán Bordeaux zmešká minimálně tři ligová utkání.

"V týmu není žádné zvláštní napětí," narážel trenér Tigana na chybějícího kapitána Diarru, který má na kabinu velký vliv. "Víme, co se bude dít a už to nezměníme, takže se teď soustředíme jen na zápas s Brestem. Alou (Diarra) bude před zápasem v šatně s ostatními hráči, kteří půjdou do sobotního utkání s jediným cílem - zvítězit," dodal domácí lodivod.

"S Diarrou jsem nemluvil, ale určitě lituje svého činu. Co udělal, si uvědomil hned, protože se okamžitě omlouval rozhodčímu," řekl nakonec na adresu kapitána Bordeaux Tigana.

Na stadion Bordeaux přijede tým s velmi kvalitní obranou. "Možná mají momentálně nejlepší obranu v celé soutěži. V prvním zápase s Toulouse sice inkasovali dvakrát, od té doby však dostali další pouhé dva góly," varuje před obranným valem soupeře Tigana a dodává: "Brest vyniká organizovanou obranou. Před utkáním jsem velmi opatrný. Vím, že jejich výsledky nejsou náhodné."

Trenér hostů Dupont nabádá svůj tým, ale pokračoval ve výkonech z posledních utkání: "Základem je stabilní obrana, která tvoří pevný základ a od tohoto základu se může odrazit naše útočná činnost. Pokud bychom tohle nedodrželi, proti Bordeaux se můžeme dostat do problémů."

Bordeaux také postrádá zraněného Trémoulinase, hostům chybí dvojice Toure a Ferradj.
Girondins Bordeaux - pravděpodobná sestava:
Carrasso - Sané, Planus, Ciani, Marange - Gouffran, Fernando, Plašil, Jussie, Wendel - Modeste
Stade Brestois - pravděpodobná sestava:
Elana - Baysse, Brou Apanga, Kantari, Daf - Poyet, Lička, Ewolo, Lesoimier - Mičola, Roux
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.60 - 3.40 - 6.05
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Sochaux - Toulouse FC  (sobota 21:00)
Před pěti koly bylo Toulouse první bez ztráty bodu. Od té doby se však tabulkou propadlo až na aktuální osmou pozici. Pokud nechce ztratit kontakt s čelem tabulky, mělo by na hřišti Sochaux konečně zabrat. Domácí jsou však jen bod za svým soupeřem desátí, pro FCT je navíc možná ještě větším strašákem forma, s jakou Les Lionceaux hrají na svém stánku.

Sochaux naposledy venku nestačilo Montpellieru, kde prohrálo 0:2. Jenže teď na řadu přichází zápas na domácí půdě, kde je mužstvo kouče Francise Gillota zatím velice silné. Bod totiž na Stade Auguste Bonal z pěti utkání uhrálo pouze Lille. "Toulouse je však tým, který vyhrál první čtyři zápasy v Ligue 1," očekává těžký souboj Gillot.

A domácí trenér ví, že vrátit se k solidní formě, kterou Sochaux mělo před prohrou v Motpellieru, nebude v sobotu večer nic jednoduchého. "Na poslední kolo se musíme dobře zaměřit. Je to jediný zápas sezóny, ve kterém jsme nedokázali odpovědět. Neskórovali jsme a ani jsme neuhráli pozitivní výsledek," připomínal v rozhovoru pro sports.fr.

Záložník Boudebouz se může po zranění vrátit zpátky do sestavy, chybět ovšem budou Gillotovi český útočník Václav Svěrkoš, jenž má problémy s kolenem, a levý obránce Mikari kvůli poraněnému kotníku. "Střetnutí v Montpellieru byl náš zatím jediný neúspěch," pokračoval Gillot. "Když budeme dělat věci správně, tak, abychom respektovali naše zásady, bude to v pořádku," věří.

Hosté postrádají zraněného Peleho, Larsena, Pentecoteho a M'Bengueho, ovšem Didot, Tabanou i útočníka Santander se mohou již v základní sestavě objevit. "Soupeř má v týmu osobnosti, velké talenty... Ale bez ohledu na to, proti komu hrajeme, se musíme starat především o sebe," zakončil sochauxský lodivod.

Sobotní měření sil mezi dvěma skoro sousedy v tabulce můžete od 21:00 sledovat živě na Nova Sport, českého krajánka Václava Svěrkoše však v akci na devadesát devět procent neuvidíte.
FC Sochaux - pravděpodobná sestava:
Dreyer - J. Faty, Perquis, Brechet, Sauget - Anin, Boudebouz, Mar. Martin, Maurice-Belay - Ideye, Maïga
Toulouse FC - pravděpodobná sestava:
Valverde - Gunino, Congré - Cetto, Tabanou - Capoue - Machado, Didot, Sissoko, Mansaré - Braaten
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.25 - 3.00 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Stade Rennes954012:419
2.AS Saint-Étienne952214:917
3.Paris Saint-Germain943213:615
4.Olympique Marseille943215:1015
5.Stade Brestois94327:415
6.Lille OSC935112:814
7.Girondins Bordeaux94239:714
8.Toulouse FC942310:914
9.Montpellier HSC94239:914
10.FC Sochaux941416:1113
11.SM Caen93428:813
12.OGC Nice93429:1113
13.FC Lorient93249:1011
14.Olympique Lyon932410:1211
15.Valenciennes FC92439:1010
16.AS Monaco91627:79
17.AJ Auxerre915311:118
18.AS Nancy-Lorraine92259:168
19.RC Lens91357:176
20.AC Arles-Avignon90183:201

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (14)

Přidat komentář
domingo

Lorient superofenzivní sestava

Reagovat
smazaný uživatel

Věřim, že Lens dneska protrhne smůlu a zvítězí. Maoulida tam dneska jeden dotlaci.Fotbal to nebude moc koukatelny, ale 1. Za ten kurs to dam.

Reagovat
smazaný uživatel

Dneska Montpellier jede na remizu.

Reagovat
smazaný uživatel

Sochaux smete Toulouse

Reagovat
smazaný uživatel

Lička do repre

Reagovat
Godwinson

Snad to bude dnes alespoň za bod.

Reagovat
smazaný uživatel

Hoši z ´´Francie´´ jak hraje César Azpillicueta? dík

Reagovat
domingo

Nic moc, naposledy místo něj hrál Kaboré. Není špatnej, ale taky žádný terno. Asi takhle - kdyby si nechali Bonnarta, dopadli by stejně :)

Reagovat
smazaný uživatel

Mně se líbí.. Hraje dost defenzivně, do útoků se nezapojuje, protože když začne útočit Taiwo, tak se hraje na 3 obránce. Hlavně ale nedělá chyby, čte hru.. Na to kolik mu je hraje fakt dobře..

Reagovat
domingo

Je hrozně nevýraznej, ale beru, že mít vedle sebe Taiwa je těžký.

Reagovat
Godwinson

Sakra, famózní výsledky, udržet !!

Reagovat
onze

ALLEZ PSG ! ! !

Reagovat
smazaný uživatel

Dneska se proti Arles ukaze, jakou mame formu.

Tip 0-2

Reagovat
alcantara

ten golman pariza je naozaj vtipny

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele