Konfederační pohár - první hrací den

15.06.2013, 23:06, aktualizováno 15.06.2013, 23:06
Komentáře a souhrny
Na Estádio Nacional de Brasília byl odstartován letošní Pohár FIFA a úvodní zápas přinesl radost do řad domácí Brazílie. Kanárci porazili Japonsko 3:0, gólově se pod to podepsali Neymar, Paulinho a Jo...

Brazílie - Japonsko 3:0

15.06.2013 21:00

Góly: 3. Neymar, 48. Paulinho, 90+3.

Japonské Šinkanseny dnes na domácí tanečníky samby nestačily, Brazílie si s hosty poradila rozdílem tří branek. Již ve třetí minutě poprvé skórovala katalánská naděje zvaná Neymar, tři minuty po změně stran své jméno na listinu střelců přidal Paulinho. A třetí branku ve třetí minutě nastavení přidal střídající Jo.

Brazilská horečka sobotní noci začala úvodním kláním skupiny A Konfederačního poháru. Domácí Brazilci v renomovaném turnaji vyzvali prvního vážného soupeře - Samuraje z Japonska. Brazílii čeká v příštím roce výsada coby hostující země Mistrovství světa, a pokud je finálový turnaj vrcholem reprezentační sezony, Konfederační pohár je pak první lahodnou ochutnávkou očekávaného svátku.

V rytmu očekávané samby přicházely oba týmy na hrací plochu za elektrizující atmosféry a projevů Seppa Blattera. Na hvězdně obsazených postech domácí jedenáctky figurovali celosvětově proslulá jména jako Hulk, Neymar nebo Thiago Silva. Mezi jejich oponenty jsme od první minuty mohli spatřit Kagawu, Nagatoma nebo Hondu.

Diváci v Brazílii vzdávají dlouhodobě díky kouzelníku Neymarovi, který se před přesunem do Katalánska chce s rodnou zemí rozloučit ve velkém stylu. A to se mu podařilo již po třech minutách, protože centr Marcela se dostal k hrotovému útočníkovi Fredovi. Ten míč sklepl do běhu právě Neymarovi a mladá hvězda jej z voleje poslala přímo do rohu Japonců! Brankář Kawashima neměl šanci zasáhnout, Kanárci vedli a Neymar si mohl vychutnat potlesk nadšených příznivců.

Nutno podotknout, že na Národní stadion Brazilci hrdí býti nemohou, minimálně na kvalitu trávníku tohoto stadionu. Ten totiž velmi často kazil výtvory obou týmů a značně komplikoval jejich plynulou rozehrávku. Japonci se sice dostávali stále častěji k přímému i nepřímému ohrožení strážce brazilské svatyně, jímž byl pro tento duel zkušený Julio César. Bývalá jednička milánského Interu měla mnohokrát štěstí, i díky nerovnostem na trávníku však musel častokrát prokazovat své schopnosti.

Když se pomaličku naplňovala řádná doba první půle, do výborného zakončení se dostal zkušený kanonýr Fred, jehož ránu musel s velkými obtížemi likvidovat Kawashima. Nakonec se to japonskému brankáři povedlo a skóre se již do konce prvního dějství neměnilo.

Rychlé vstupy dnes patřily jednoznačně Brazilcům. Po uplynutí tří minut na začátku utkání rozjásal diváky Neymar, stejný časový úsek dělil Brazilce od vstřelení gólu také ve druhé půli. Po nástupu ze šaten se totiž Brazilci dostali před Kawashimovu bránu a z území penaltového puntíku se do míče opřel Paulinho. Brazilská ‚osmnáctka‘ z Corinthians překonala padajícího Kawashimu a poslala domácí do dvoubrankového vedení.

Neymar sváděl s Uchidou velmi atraktivní souboje, oba hráči naplno rozvíjeli své rychlostní schopnosti. V té chvíli létal do pokutového území Japonců jeden míč za druhým, ani jeden ze tří útočníků ale balon nezasáhl. Kanárci si však museli dávat pozor také na obrannou část, zadní linie nevypadala příliš jistě a občas za ní nějaký ten centr propadl. Na svém místě však stál pozorný Julio César.

Na hřiště se postupně dostali i hráči jako Lucas nebo Říman Hernanes z Lazia. Japonské šiky se sice čas od času posunovaly směrem Julia Césara, ale jejich útoky často ztroskotaly na neklidné rozehrávce a překombinovaném zakončení. Naopak Brazilci si na držení míče zakládali a po druhé vstřelené brance nikam zásadně nespěchali. Sudí Pedro Proença se rozhodl nastavit tři minuty, možná v naději, že po dvou a půl minutách opět Brazilci udeří. Pokud ano, jeho očekávání se vyplatilo.

Ve třetí nastavené minutě se totiž k míči dostal Oscar, nahrál do běhu střídajícímu Joovi, který míč prostřelil pod padajícím Kawashimou a uzavřel skóre utkání. Brazílie i díky tomu v klidu porazila nevýrazné Japonce a první chod očekávaného turnaje bude divákům chutnat ještě dlouho.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Brazílie11003:03
2.Itálie11002:13
3.Mexiko10011:20
4.Japonsko10010:30
Co čekat od zítřka?

Nedělní program nabídne tentokrát dva zápasy, a zejména v případě toho prvního půjde o velký svátek - poprvé po rekonstrukci se totiž pro oficiální soutěžní utkání otevírají brány slavného stánku Maracaná. Čest zahájit novou éru jednoho ze symbolů světového fotbalu dostane olympijský vítěz a úřadující šampion mistrovství Severní a Střední Ameriky Mexiko, proti kterému se postaví stříbrný medailista posledního Eura z Itálie.

V našlapaném pelotonu skupiny A je zároveň jasné, že žádný z týmů si nemůže dovolit zaváhání - tím méně na samém začátku turnaje. A ač se jako papírový favorit na první pohled jeví Italové, řada indicií ukazuje, že výchozí pozice obou týmů je spíše vyrovnaná - středoamerický tým má s tímto šampionátem bohaté zkušenosti (z devíti dosavadích ročníků chyběl pouze třikrát), pro Evropany zase mluví vzájemná bilance, čítající jedinou prohru z 11 zápasů (1:2 v přátelském utkání před třemi lety, které bylo zároveň posledním setkáním těchto soupeřů).

Italskému kouči Cesare Prandellimu na klidu nepřidává ani aktuální forma jeho svěřenců - v generálce na turnaj totiž pouze remizovali 2:2 se slabým Haiti, což Prandelli celkem pochopitelně označil za "ostudu". Proti Mexiku by tak mohl vyzkoušel křídelní rozestavení s Alessiem Cercim a Antoniem Candrevou; hlavní útočné úkoly budou klasicky ležet na bedrech dvojky Mario Balotelli - Stephan El Shaarawy. Prandelliho sok José Manuel de la Torre bude spoléhat zejména na útočnou trojici Javier Hernandez, Giovani dos Santos, Andrés Guardado; stabilitu a spolehlivost v defenzivě pak mají zajistit zkušení Francisco Rodríguez a Carlos Salcido.

Mexickým cílem je navázat na rok 1999, kdy v domácím prostředí Konfederační pohár poprvé a naposledy vyhrálo, a de la Torre nedostatkem sebevědomí zrovna netrpí: "Na každém takovém turnaji se favorizuje Brazílie, Španělsko nebo Itálie, ale nikdy nemůžete odepsat ostatní týmy. Fotbal se rychle vyvíjí, rozdíly mezi jednotlivými celky jsou menší než kdy dříve."

Ani Prandelli pochopitelně sílu mexického výběru nepodceňuje: "Začínáme proti Mexiku, které hraje hodně kombinační, technický fotbal ve velké rychlosti. Nedostali se sem náhodou - jejich tým je kvalitní, zejména v útoku," uznává. A jak vnímá italský kouč šampionát vzhledem ke svému týmu? "Tento turnaj nám pomůže se ještě více zlepšit, navíc vyzkoušíme některé hráče, kteří by mohli být v budoucnu hodně užiteční."

Přesně o půlnoci středoevropského času pak na trávník vyběhne druhý z velkých favoritů - úřadující mistry světa a Evropy Španěly čeká Uruguay. Napodobí Del Bosqueho výběr úspěch domácí Brazílie?

Souboj to bude každopádně hodně prestižní - oba soupeři patří historicky ke světovým velmocím a aktuálně vlastní zlaté medaile z kontinentálních šampionátů. Co se skutečné formy týče, jsou na tom lépe určitě Španělé, kteří neprohráli 22 utkání v řadě (ač například domácí kvalifikační remíza s Finskem není zrovna ideálním výsledkem); Uruguay naopak od dva roky staré výhry v Copa América paběrkuje a reálně hrozí, že se nedostane ani na mistrovství světa.

Pro La Roju navíc jasně hovoří i vzájemná bilance - z devíti vzájemných utkání totiž Uruguay nezvítězil ani jednou a pouze pětkrát remizoval. Vůbec poprvé se oba soupeři utkali rovněž v Brazílii, na mistrovství světa v roce 1950; tehdejší zápas skončil 2:2.

Oba trenéři se na turnaj těší a očekávají velkou zkoušku schopností svých týmů; Del Bosque se nechal slyšet: "Bude to náročný šampionát, všichni jsou odhodlaní uspět. Jsou tu nejlepší hráči a trenéři z celého světa, a Brazílie je země, která fotbalem skutečně žije a dýchá. Bude to skvělý turnaj, a nebude lehké jej vyhrát - upřímně doufám, že Španělsko dosáhne největšího možného úspěchu."

Případné zlato by pro Španěly znamenalo doplnění poslední velké mezinárodní trofeje, která jim ve sbírce ještě chybí - totéž však platí i pro Uruguay, jehož kouč Oscar Tabarez má pro dnešního soka jen slova chvály: "Víme, že hrajeme na velmi prestižním turnaji, a chceme si ho především užít. Nečeká nás však nic lehkého, Španělé momentálně definují novou éru fotbalu. To oni vyhrávají nejcennější medaile, jejich fotbal jim celý svět závidí, a jejich styl má velký vliv na novou tvář hry jako takové."

Autor: Dominik Zezula / fifa.com

Komentáře (664)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele