Ohlédnutí za Konfederačním pohárem v deseti bodech

08.07.2013, 20:28
Názory a komentáře
Týden po skončení největší fotbalové události léta 2013 přichází čas podívat se blíže na poznatky, které během oněch 14 dnů v Brazílii vyšly na povrch, a krátce zhodnotit vystoupení jednotlivých účastníků. Nechybí ani ideální sestava turnaje.

Záznamy v historických análech hovoří jasnou řečí - zlato získala po finálové výhře 3:0 nad Španělskem domácí Brazílie, bronz berou po úporné bitvě s Uruguayci Italové. Semifinále tak bylo výsostnou záležitostí evropských a jihoamerických celků, čímž se pouze potvrdila trvající nadvláda těchto dvou světadílů nad zbytkem fotbalového světa; zástupci Afriky (Nigérie), Asie (Japonsko), Severní a Střední Ameriky (Mexiko) a Oceánie (Tahiti) odjeli domů už po základních skupinách. Nejlepšími střelci se s pěti brankami stali Fred a Fernando Torres, Zlatý míč pro nejlepšího hráče vybojoval Neymar před Andrésem Iniestou a Paulinhem. A teď už k jednotlivým bodům...


Sociální problémy v Brazílii jsou neprávem přehlíženy

Do fotbalového shrnutí to tak úplně nepatří, ale nebylo by fér tvářit se, že se tak kolosální akce, jako je mezinárodní šampionát v nejpopulárnější hře světa, odehrává pouze na hřišti. Každá pořadatelská země je v době konání mistrovství světa pod obrovským logistickým tlakem, a pokud nejsou splněny některé základní podmínky, nelze akci považovat za úspěšnou - a to ani kdyby se pár desítek tisíc šťastných diváků bavilo zápas co zápas gólovými přestřelkami. Fotbal je tradičním sportem "obyčejných lidí", Brazílie je zemí fotbalu zaslíbenou - a právě proto je alarmující pozorovat, s jakými problémy se organizátoři Konfederačního poháru potýkali.

A nejde jen o průtahy se stavbou stadionů a příslušného zázemí - to už je u turnajů podobného rozsahu v podstatě koloritem, jakkoliv zamyšleníhodným - větší znepokojení vyvolávají pouliční protesty proti vysoké míře korupce, daním a dalším sociálním otázkám, které brazilská vláda podle názoru obrovské části veřejnosti zcela přehlíží. Mistrovství světa se koná už za necelý rok, a půjde ještě o mnohem větší akci než Konfederační pohár - a už tomu hrozilo kvůli nepokojům v ulicích, proti nimž musely zasahovat ozbrojené jednotky, předčasné ukončení. Nespokojení občané si dobře uvědomují, že jejich hlasy budou nejvíc slyšet právě v době konání po olympiádě největšího sportovního mítinku, kdy budou na Brazílii upřeny zraky celého světa. Jak se s touto otázkou nejlidnatější jihoamerická země vlastně hodlá popasovat?


Domácí reprezentace bude napřesrok vážným kandidátem na medaile

Ale zpět k fotbalu - konkrétně k brazilské reprezentaci, která svým vystoupením na Konfederačním poháru zanechala velmi pozitivní dojem a zdá se, že Scolariho tým má slibně nakročeno k velkému úspěchu. Otazníků před startem turnaje bylo poměrně dost - náhlá změna trenéra, nejistota ohledně formy Júlia Césara, oproti zbytku sestavy nevýrazné složení středu zálohy, Fred na hrotu útoku i Neymarova faktická premiéra na ostře sledovaném mezinárodním poli představovaly účinnou protiváhu obecně vysokým očekáváním natěšeného publika. Kanárkům se však povedlo všechny nejasnosti během oněch pěti zápasů poměrně účinně rozmetat.

Snad pouze Oscar na pozici playmakera nebyl tak výraznou postavou, jak by se od brazilské "desítky" očekávalo; jinak však zlatý tým šlapal jako hodinky. Scolari je díky nepovedenému angažmá v Chelsea v Evropě často neprávem vysmívanou postavou, přitom jeho úspěchy na domácí půdě jsou nepopiratelné - byl to koneckonců on, kdo v roce 2002 dovedl Selecao k zatím poslednímu titulu mistrů světa, a fanoušci mohou po třetím "konfederačním" triumfu v řadě směle doufat, že se mu tento kousek podaří napodobit i příští léto. Dobrou zprávou je zejména fakt, že vedle vynikajícího Neymara byli nejvíce vidět tři hráči, kolem nichž se přitom před startem turnaje vznášely největší pochybnosti - Júlio César, Paulinho a Fred. Fakt, že Brazílie dokráčela ke zlatu suverénním rozmetáním takřka neporazitelného Španělska, tak nakonec může symbolicky stvrdit předávání žezla nadvlády nad světovým fotbalem. S čímž souvisí...


Španělská jízda se chýlí ke konci

Španělský kouč Vicente del Bosque se nikterak netajil tím, že po zlatu z Konfederačního poháru hodně touží - silná nominace i vyjádření prakticky všech členů týmu jasně nasvědčovaly tomu, že nic jiného než poslední titul, který této generaci ještě chybí ve sbírce, nebude považováno za úspěch. La Roja navíc začala impozantním způsobem, když bez problémů přehrála Uruguay a následně i ve vycházkovém tempu rozstřílela Tahiti; potom se však úspěšné soukolí jednoduše zadrhlo, a je na místě ptát se, co to může s ohledem na další léta znamenat.

Brankář a kapitán Iker Casillas se už v průběhu turnaje vyjádřil, že španělský mládežnický fotbal je na takové úrovni, že generační výměna může proběhnout zcela hladce, aniž by reprezentace výrazněji ztratila na své úderné síle; otázkou je, jestli stávající výběr svoji sbírku úspěchů ještě dokáže rozšířit. Už proti Nigérii to zdaleka nebylo ideální, ale výrazně zkušenější a kvalitnější Španělé nakonec přece jen dokázali vysoko zvítězit; Itálie však v semifinále Del Bosqueho výběr přehrála, a proti Brazílii vypadali mistři světa prakticky bezmocně.

Nechci přímo říkat, že je španělský styl fotbalu přežitý, ale zbytek světa se pomalu učí, jak se s ním vypořádat - a Del Bosque, protřelý veterán, jehož fotbalovou mantrou je absolutní kontrola nad míčem, nedokáže změnit kurz svého uvažování. Jistě, Brazilcům ve finále výrazně pomohla rychlá branka - jenže ani za stavu 0:1 nedokázali Španělé reagovat adekvátním utažením ofenzivních šroubů. Tento tým je známý tím, že ve vyřazovacích bojích prakticky neexistuje způsob, jak mu vstřelit branku; pokud se to však povede, zdá se, že je napůl hotovo. Dokážou se úspěchy přesycené hvězdy na mistrovství světa vzepnout k poslednímu velkému úspěchu, nebo zaboduje přímočařejší styl reprezentovaný Brazílií a Německem?


Nigerijská federace by měla podržet Stephena Keshiho

Existují stabilní a nestabilní fotbalová prostředí, a existuje Nigérie - země, které díky intervencím excentrického prezidenta Goodluck Jonathana hrozilo vyloučení z FIFA, kde se vyhazují trenéři po mistrovství světa díky nesplnění nereálného předturnajového plánu (semifinále v roce 2010), a kde ani heroický triumf na Africkém poháru národů nezaručuje úspěšnému lodivodovi Stephenu Keshimu klid k další práci. Dlouho ani nebylo jasné, jestli Keshi po lednovém kontinentálním titulu vůbec zůstane u týmu, a naposledy vyšlo najevo, že už téměř půl roku čeká na výplatu.

Je přitom nasnadě, že chce-li se Nigérie vrátit na fotbalovou mapu v témže světle, v jakém zářila v období druhé poloviny devadesátých let, musí Keshi u kormidla zůstat stůj co stůj. Nikterak tomu nebrání ani nepostup ze skupiny - jednak pojal bývalý mládežnický kouč celý Konfederační pohár jako možnost vyzkoušet nové hráče, často z domácí soutěže (na rozdíl od prakticky všech ostatních, kteří vyslali do hry výběry v plné polní), a jednak - a to především - byli Super Eagles vyrovnaným soupeřem jak Uruguayi, tak místy dokonce i Španělsku. Keshi má jasnou herní vizi, pod jeho vedením dokonale ožil John Obi Mikel (který je pro hru týmu naprosto klíčovým elementem), a pokud dostane důvěru a volnou ruku k hledání ideální cesty, může být Nigérie napřesrok podobně efektivním týmem, jakým byla na posledním Mundialu Ghana.

Jenže ono se taky může stát, že v době, kdy tento článek vyjde, už Keshi pro nigerijskou fotbalovou federaci pracovat nebude. Snad jen kolegové ze Senegalu a Kamerunu se totiž mohou "pochlubit" podobně svérázným přístupem k zacházení s trenéry.


Itálie už nespoléhá pouze na defenzivu

Když Italové v roce 2006 ovládli mistrovství světa, putoval Zlatý míč po právu do rukou řízného stopera Fabia Cannavara. Člověk by těžko hledat lepší symbolické vyjádření toho, co italskou fotbalovou reprezentaci tradičně zdobí - mluvit v souvislosti s Gli Azzurri o "pevné" či "nepropustné" defenzivě je sice už obludným klišé, jenže empirická zkušenost jej zas a znovu potvrzuje. Tedy až doteď tomu tak bylo - na Konfederačním poháru totiž Prandelliho výběr zaujal vším, jen ne nějakou hermeticky uzavřenou hrází před Buffonovou brankou. Připočtěte si k tomu nevalnou kvalifikační formu, remízu v přátelské generálce proti Haiti (!) a obrovskou únavu klíčových postav (na Itálii byl tento faktor znát zdaleka nejvíce, a Squadra Azzurra byla také jediným týmem, který na dlouhou a náročnou sezonu doplatil řadou zranění důležitých hráčů), a není těžké si představit, proč byla řada lidí před startem turnaje ke stříbrnému medailistovi z Eura minimálně skeptická.

Jenže Italové, vedení famózním Balotellim a za vydatné pomoci ne až tak hvězdných hráčů jako Giaccherini, Maggio či Candreva, vybojovali nakonec bronzové medaile, a jediným vyloženě nepovedeným zápasem byl z jejich strany ten proti Japonsku - a i ten dokázali nakonec vyhrát, čímž zároveň potvrdili, že jim nedělá potíže otáčet skóre, je-li to nutně potřeba. Nezvykle vysoký počet obdržených branek (10 v 5 zápasech) vyvážila velmi dobře šlapající ofenziva, a Prandelliho tým tak alespoň na několik měsíců dokonale zbortil mýtus, že Italové umí pouze bránit, zatímco vepředu jim to moc nepadá. Není důvod hledat za tím nějakou zvláštní magii - tento výběr je zkrátka tvořen vynikajícími fotbalisty, kterým nedělá problém přizpůsobit se situaci a v optimální pohodě se mohou rovnat světové špičce. Pozorné diváky italský bronz nemohl nijak překvapit.


Mexiko a Uruguay musí čelit tvrdé realitě

Mexičané jsou úřadujícími olympijskými vítězi, Uruguay zase drží titul z Copy Amériky - a přesto se ani jednomu z nich nepodařilo úplně přesvědčit. V případě Los Charrúas alespoň fungovala jejich tradiční bojovnost a schopnost připravit se na velký turnaj; člověk se však přesto nedokázal zcela ubránit dojmu, že tento Tabarézův výběr už místy mele z posledního. Je to poměrně logické - řada členů základní sestavy (Lugano, Pérez, Pereira, Arevalo Ríos a především Forlán) je na prahu třicítky (či za ním), nejmladšímu triu Cáceres - Cavani - Suárez je šestadvacet, a vzhledem k tomu, že na medaili z dalšího mistrovství světa současná generace myslet spíše nemůže (a díky poslední Copě už na jeden velký úspěch dosáhla), těžko si lze představit, že bude uruguayská výkonnostní křivka v dalších letech nabírat jiný směr než sestupný. Forlán a spol. mají zkrátka svoje už odpracováno...

...a navíc ani není jisté, že se na Mundial vůbec probojují, což platí i pro Mexiko. Výběr Josého Manuela de la Torreho trápí trochu jiné problémy - mládí Mexičanům nechybí, talent také ne, jenže když se zřetelný nedostatek důrazu v útočné fázi snoubí s katastrofálním úpadkem formy zkušeného stopera a kapitána Mazy Rodrígueze, není vlastně moc na čem stavět. Olympijský triumf dává nejlepšímu středoamerickému celku reálný důvod doufat ve světlé zítřky, ale v roce 2014 bude na nějaký průlom zkrátka ještě brzy. Pro mexické vystoupení se z celé osmičky účastníků nejvíce hodí termín "nevýrazné" (vedle zkušeného gólmana Corony zaujal alespoň pravý bek Hiram Mier).


Nedostatek vítězné mentality není jen arabským, ale obecně asijským problémem

Živelné nadšení, pohyblivý a vířivý herní projev, genialita Keisuke Hondy se Shinjim Kagawou - japonská reprezentace působí na první pohled rozhodně konkurenceschopným dojmem. V Albertu Zaccheronim má navíc zkušeného lodivoda, schopného efektivně odbourat tradičně palčivý problém s nedostatkem taktické disciplíny - proč tedy Modří samurajové zakončili svoje vystoupení na Konfederačním poháru bez jediného bodu?

Jednak je třeba vypíchnout, že jedenáct inkasovaných branek ve třech utkáních je zkrátka příliš, a to za jakýchkoliv okolností; důležitější odpověď však poskytl v pořadí druhý duel s Itálií, který je také jediným, v němž vlastně reálně o něco šlo (Brazílie na úvod byla zkrátka příliš velkým soustem, v posledním zápase s Mexikem pak už Japonci neměli možnost postoupit). Zaccheroniho tým evropského favorita přehrál způsobem, který si vysloužil sympatie nezaujatých diváků po celém světě i slova obdivu z tábora samotných Italů, jenže body nakonec přistály po výhře 4:3 na kontě soupeře - a to i přesto, že asijský mistr po většinu utkání vedl. Nejvíc alarmující však bylo pozorovat dění na hřišti - jako by Japonci byli zkušenějším a vyspělejším Italům jen takovými nadšenými sparingpartnery, zatímco Pirlovi a spol. stačilo prostě zabrat ve správný okamžik. Proč vlastně Japonci nebyli schopni dotáhnout takhle slibně rozehrané střetnutí do vítězného konce?

Odpověď je jednoduchá - prostě to neumí. Ne mimo "domácí" asijskou půdu. Nebylo to poprvé ani naposledy.


Nestranní fanoušci stále milují outsidery

Posledním z osmi účastníků turnaje je Tahiti - a je nasnadě, že pokoušet se o nějaké shrnutí jejich herního projevu nemá prakticky žádný význam. Výběr nadšených amatérů pod vedením kouče Eddyho Etaety si přijel jednoduše zahrát proti těm nejlepším, splnit si životní sen, a pokud možno vstřelit alespoň jeden gól - což se povedlo Jonathanu Tehauovi hned v úvodním zápase. Konečné skóre 1:24 sice otevírá otázky o tom, má-li smysl podobné týmy na velké akce vůbec zvát, ale jiný spravedlivý systém neexistuje - oceánská zóna je zkrátka členem FIFA jako každá jiná, a její vítěz má na svoji místenku na Konfederačním poháru plné právo.

Nejzajímavější věcí na tahitském představení však nebyl fotbal samotný, nýbrž způsob, jakým na entuziasticky bojujícího outsidera reagovalo brazilské publikum - s výjimkou domácích favoritů neexistoval tým, který by v průběhu turnaje požíval větší divácké podpory. Burácivé povzbuzování brankáře Mickaëla Rocheho pokaždé, když se mu povedlo zastavit některou ze španělských střel, muselo pohladit po duši každého, kdo ještě věří v ušlechtilé ideály spojené s představou fotbalu coby nejjednodušší a nejkrásnější hry na světě. Španělé v onom zápase vyhráli 10:0, ale pro diváky bylo i tak vítězem Tahiti.


Technologie ve fotbale může být užitečná

..alespoň to tvrdí takové přirozené autority, jakými jsou generální sekretář FIFA Jerome Valcke či ostřílený sudí Howard Webb. Technologie GoalControl, určená k hlídání brankových čar pro případ posuzování sporných gólových situací, tak dostala zelenou i pro nadcházející mistrovství světa. Půjde o vpravdě historický okamžik - i přes dlouhotrvající snahu šéfa FIFA Seppa Blattera ponechat rozhodování ve fotbale čistě na lidském faktoru to totiž znamená, že technická "výpomoc" dostává definitivně zelenou. Nepouštějme se teď do debat, je-li to správně či ne - klíčové rozhodnutí zkrátka padlo. Nezbývá než doufat, že jde o správný krok.


Konfederační pohár není zbytečným turnajem

A závěrečná noticka - pokud se přeneseme z nepokojných brazilských ulic do útrob stadionů, prakticky neexistuje důvod, proč by si nezaujatý fanoušek na letošní Konfederační pohár stěžoval. K vidění bylo zkrátka vše, co člověk od fotbalu na nejvyšší úrovni očekává - krásné góly, divoké přestřelky, napínavé bitvy nervů, skvělé individuální výkony i velkolepé finále dvou největších favoritů. Připočtěme si k tomu, že samotná idea Konfederačního poháru má ve světovém fotbale důležité místo (ať už coby prověrka schopností pořadatelů nadcházejícího mistrovství světa, nebo vítaná možnost porovnání fotbalových stylů ze všech koutů planety), a výsledek je jasný - tento turnaj smysl určitě nepostrádá. Elektrizující atmosféra na stadionech nadchnula i samotného Seppa Blattera, a jako fotbalová ochutnávka před blížícím se Mundialem zafungoval letošní ročník perfektně.

Jediným problémem tak zůstává přetěžování hráčů po dlouhé a náročné sezoně. Pokud se (nejen, leč zejména) italští fanoušci proti tomuto poslednímu bodu budou ohrazovat, nikdo se jim nemůže divit.


All-stars: Julio César (Brazílie) - Sergio Ramos (Španělsko), Diego Godín (Uruguay), David Luiz (Brazílie) - Andrés Iniesta (Španělsko), Edígio Arévalo Ríos (Uruguay), Paulinho (Brazílie), Emmanuele Giaccherini (Itálie) - Edinson Cavani (Uruguay), Fred, Neymar (oba Brazílie)

Náhradníci: José Corona (Mexiko) - Christian Maggio (Itálie) - Jesús Navas (Španělsko) - Mario Balotelli (Itálie)

Autor: Dominik Zezula

Komentáře (86)

Přidat komentář
bruchy

TA-HI-TI

Reagovat
smazaný uživatel

Docela dobrý turnaj, dodnes však nechápu, co tam dělali ti beznadějní looseři z Tahiti

Reagovat
bruchy

vyhráli OFC Nations Cup ... těžké pochopit že

Reagovat
Le Gunner

Ptá se na to každý hlupák pod každým druhým článkem o konfederačním poháru. Nemá cenu to vysvětlovat.

Reagovat
smazaný uživatel

Kdyby neměl Nový Zéland zrovna špatný den a Austrálie před lety neprošla do asijské konfederace, tak by nikdy nevyhráli ani prd...

Reagovat
smazaný uživatel

a kdyby tvuj táta nestříkal dovnitř, tak bys tady neprudil

Reagovat
smazaný uživatel

Víš velkou píču o fotbale, zmrde ušatej. Já jsem v TV sledoval již MS 1982 a to bylo tedy v době, kdy jsi ty svému otci ještě bezstarostně plaval v koulích

Reagovat
Al Capone

Sice jsi možná starší než většina diskutérů, ale taky jsi mnohem větší dement

Reagovat
smazaný uživatel

A to mi říká někdo, kdo si dal nick po zesnulém italsko-americkém mafiánovi, jehož IQ bylo tak cca 80?

Reagovat
risk je zisk

jestli posuzujes lidi podle nicku na internetu tak to jo :D nechtel bych byt tvuj syn docela bych se stydel..

Reagovat
smazaný uživatel

Odkud jsi? Zeptej se na mě mamky, možná to s tím otcovstvím nebude až tak velká utopie jak si myslíš, synu

Reagovat
risk je zisk

hmm..ja myslel ze pochopis naco narazim

Reagovat
smazaný uživatel

Internetový nick neznamená vůbec nic, to je jasné, pokud si ho ovšem někdo zvolí po nechvalně známém gangsterovi jakým byl Al Capone, nasvědčuje to člověka, trpícího jistým komplexem méněcennosti, který si prostřednictvím internetových diskusí masíruje své zubožené ego, o tom není pochyb.

Reagovat
smazaný uživatel

O to je pochyb. To je moc zjednodušené psychologické zhodnocení. Asi jako bych napsal, že máš nick hroznýš, protože si tím kompenzuješ, že máš mezi nohama slepýše či spíše žížalu.

Reagovat
cetto

Což mi připomíná, že jsem se před nedávnem díval na YT na cca hodinový dokument o jednom masovém vrahovi, který tedkom v nějakých osmdesáti byl ochoten poskytnout onterview o tom, co cítil, proč to dělal..no hlavně prostě co se mu v tom okamžiku motalo hlavou. Je to sice trochu strašidelné, ale určitě doporučuju, pokud má někdo alespon trochu rád psychologii a zajímá ho, co se mu v tom okamžiku honí hlavou. Jen dodám, že od prvního okamžiku, kdy promluví, jde poznat, že veškéré jeho city jsou zvrácené, jeho způsob myšlení je naprosto odlišný od normálních lidí..

Reagovat
risk je zisk

no me by se to celkem hodilo posles link?

Reagovat
cetto
Reagovat
risk je zisk

diky

Reagovat
cetto

nz

Reagovat
smazaný uživatel

Za prvé : Co je to YT . Za druhé : A jak se to jmenuje ?

Reagovat
risk je zisk

youtube

Reagovat
smazaný uživatel

Ajó a cca název ?

Reagovat
risk je zisk

na ten taky cekam

Reagovat
Trapper

Reagovat
Al Capone

No ty jsi úplný psycholog..bravo chlapče

Reagovat
Losinho

To je zajímavý, že internetovej nick neznamená nic, ale ty podle něj dokážeš udělat krásnou psychologickou analýzu.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, to dokážu

Reagovat
risk je zisk

jo jeste tohle

Reagovat
smazaný uživatel

co ty si za kokota, to se jen tak nevidí, palec nahoru

Reagovat
bobis21

IQ Al Caponeho určitě nebylo 80, musel to být jeden z nejchytřejších lidí, stejně jako všechny jemu podobné velké ryby

Reagovat
smazaný uživatel

V jeho době existovaly mýty o tom, že je to génius a jeho IQ se pohybuje kdesi na úrovni 170. Byla to fáma, když mu FBI po zatčení dělala IQ testy vyšlo mu 95, to se můžeš klidně dočíst v historických análech, takže až takový chytrák to nebyl. Na to, aby se člověk stal úspěšným zločincem netřeba být žádným Einsteinem, stačí trocha vynalézavosti, drzosti a krutosti a je to...

Reagovat
smazaný uživatel

povznes se nad tím, jsi -li opravdu duchem starší

Reagovat
risk je zisk

Reagovat
Losinho

A jak jsi starej, tak jsi blbej.

Reagovat
domingo

No a?

Reagovat
smazaný uživatel

No je to takové "neplnohodnotné" vítězství, protože kdyby Austrálie pořád působila v OFC, tak Tahiti nikdy nemají šanci postoupit na jakýkoliv závěrečný turnaj.

Reagovat
domingo

A kdyby pes nesral, tak praskne.

Ja uz driv rikal, ze imo by idealnim resenim bylo ty dve federace normalne sloucit, ale protoze se tomu tak zatim nestalo, tak je Tahiti proste regulernim vitezem poharu OFC a pravoplatnym ucastnikem turnaje. Kdyby Novy Zeland nevypadl s Kaledonii, byl by tam on. Kdyby EURO vyhrala Moldavie, byla by tam ona. Jenze se to nestalo, Tahiti zaznamenalo historickej uspech a ti kluci prave zazili nejvetsi zazitek svyho zivota, tak jim to prej a dejte uz s timhle pokoj.

Reagovat
smazaný uživatel

Koho sloučit AFC a OFC? Tak to si tedy neumím představit, jak by amatéři z Vanuatu cestovali na kvalifikační zápas do Pákistánu nebo Mongolska a zejména odkud by jejich domácí fotbalová federace sehnala na takovéto "výlety" finance?

Reagovat
domingo

Asijska kvalifikace funguje jinak nez evropska, oni by se stejne vymlatili mezi sebou a Zeland by se pak proste pripojil k ostatnim. Slo by to, a ne ze ne.

Reagovat
smazaný uživatel

Fotbaloví hlavouni z Japonska, Číny či bohatých arabských zemí by takovou fúzi nikdy nedopustili, neboť by z ní pro ně nevyplývaly žádné výhody, to si doufám střízlivě uvědomuješ - možná v případě, že by jim tak přibylo jedno postupové místo na MS, pokud si to myslel tak, tak tehdy možná...

Reagovat
domingo

Nerikam, ze se tomu tak stane, pouze ze si to umim predstavit a bylo by to podle me idealni pro vsechny strany, protoze oceanske tymy by o ten svuj poutak neprisly a zaroven by byly pod stabilnejsim zazemim vetsi organizace, nez je legracni OFC. A nemluv se mnou jak se stenatkem labradora, bud od ty lasky.

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

jsi hrozně nepřející, ti kluci přehráli hráče, kteří za to berou nemalé peníze a ty si z toho furt nesedneš na prdel,abys jednou řekl ..Bravo !

Reagovat
smazaný uživatel

Přehráli Samou, Vanuatu a Novou Kaledonii, pokud se dobře pamatuji (možná to byly jiné země), to není až tak ohromující úspěch.

Reagovat
Kongo

Je to pro ně úspěch.Neber to z pohledu vyspělé fotbalově země,ale z pohledu Tahiťanů.

Reagovat
smazaný uživatel

to jeho mravenčí hlavička nepochopí, vzdej to...

Reagovat
cetto

Žádné vítězství není neplnohodnostné. Prostě vyhráli, tím to hasne. Jakákoliv diskuse je zbytečná

Reagovat
REPLIKATOR

Kdyby byly ryby

Reagovat
smazaný uživatel

nauč se anglicky, losere

Reagovat
smazaný uživatel

spíš to asi myslel obrazně

Reagovat
smazaný uživatel

Vot are jú áshol?

Reagovat
TheAdy

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Godwinson

Tahiti pro mě byli to nejlepší na tomhle turnájku. Bylo to takové pohlazení po duši.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

praví Klabzubáci, ať žije ideál fotbalu jako sportu

Reagovat
smazaný uživatel

Až na to, že Klabzubáci dávali každýmu čočku...............Já nevím, co je každému sympatické na tom, že jsou amatéři a dostávají na prdel. Nic proti nim, ale mně to k sympatiím nestačí. Ale nekoukal jsem na to, takže třeba fakt vystupovali hodně sympaticky a mile.

Reagovat
smazaný uživatel

a zas takovej turnájek to nebyl...LM mezi národy a i kvalita hry byla o dost lepši než poslední MS nebo Eura

Reagovat
Losinho

EURO je náhodou vždycky super, co se týče kvality...

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Losinho

Reagovat
rezba

Díky za skvělý článek

Zpravodajství z GoldCupu asi v plánu není, že?

Reagovat
EAG le grand amour

Reagovat
smazaný uživatel

Největší prekvapko Italie. Fakt se na posledni dobou hezky divv. Mimo zapasu u nas no...

Reagovat
smazaný uživatel

legendy vzadu, divočáci vepředu ...jako vždy si poradili s generačním problémem tím,že prostě 15 let počkali

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to All stars nic moc... jestli tam hrál Godín lépe než Thiago Silva nebo Chiellini to bych se opravdu hádal co se týče stoperůno a mohl tam být rozhodně i Dani Alves! (Maggio) , ale to jen pokial by to nebylo o 3 stoperech ale i krajním.... A Areválo v záloze taky dobrej joke :-D technika nulová spíše faulér :-D Tam bych místo něj radši viděl Oscara, který tam zahrál dost solidně a nebo možná i Kagawu, sice Japonsko poslední ve skupině ale on tam hrál skvěle a Keisuke Honda nebyl o moc horší No koukal jsem snad na všechno krom 3 západsů, které len hajlajty a stats a nějaké review a tak, no myslím si, že som aj tak viděl dost a možu tento příspěvek napsat :-)

Reagovat
EAG le grand amour

zařadil bych tam Candrevu, líbil se mi jeho herní projev

Reagovat
domingo

Godin i Arevalo byli vynikajici, technika neni vsechno.., Alves se Silvou tam byt mohli

Ta sestava je vyrazne subjektivni samozrejme, taky je to v rubrice "nazory a komentare". Divacka XI z fifa.com je kdyztak tohle:

Cesar - Alves, Ramos, Silva, Luiz - Iniesta, Pirlo, Paulinho - Neymar, Torres, Fred

Reagovat
cetto

Jo vidíš, Torres...Ten by tam mohl být místo Cavaniho, i když na druhou stranu, Cavani je prostě větší zabiják v současnosti a jeho přínos pro tým na tomto turnaji byl větší. Španělsko by se dostalo do finále i bez Torrese, Uruguay by tak daleko bez Cavaniho golů asi ani neprošel

Reagovat
domingo

Torres v podstate za ctyri goly Tahiti fakt ne, i kdyz celkove nehral nejak spatne.

Reagovat
cetto

Víceméně souhlas. Neymar nejlepší hráč turnaje, ale z obránců jednoznačně Chiellini. Ten se mi líbí už od doby, kdy hostoval tuším v Benfice, ale dnes je to plnohodnotný stoper s vynikající podporou ofensivy a na turnaji hrál výborně. Silvu bych tam moc necpal, ten mi nepřišel nejjistější a Ramos je snad vtip už jen pro tu penaltu (neproměnit rozhodující penaltu je jako udělat mega kiks vedoucí ke golu). Se zálohou víceméně souhlas, Giaccheriniho jsem poprvé viděl takhle ve velké míře a fakt mě překvapil, stejně tak Paulinho. Arevalo není moc vidět, ale odbrání si svoje, ale je otázka, jestli do té top sestavy strkat raději jeho, a nebo nějakého ofensivního hráče (třeba Honda se mi velice líbil). A útok asi ani jinak složit nešlo

Reagovat
domingo

Ja si Arevala vsiml poprve na MS 2010, kdy mi prisel famozni, ale pak jsem prakticky zapomnel, ze existuje, az doted - a zase mi prisel famozni. Ja nevim, ja byt trenerem, tak takovyhle hrace vyvazuju zlatem, pres nej proste nikdo neprojde, odpracuje obrovsky mnozstvi prace, nechtel bych proti nemu hrat ani za nic. Skvele DM.

Reagovat
cetto

Jojo, jak říkám, je otázka, jestli tam strkat DM a nebo to udělat ofensivnější. Taky jsem osobně pro tuto variantu. Co se týká Arevala, tak toho si od onoho MS pravidelně kupuju v FMku. A taky mám takové hráče rád, tedkom jsem hrál pár sezon za Panaitolikos a měl jsem tam jednoho nejmenovaného Kakoudakise a byla radost pohledět na to, jak ukončil 80% akcí soupeře ještě než začly ale pryč s FMkem.. Arevalo je skvělý hráč a bude tomu týmu neskutečně chybět, až ukončí karieru. Podobný typ jako Senna a toho jsem taky zbožnoval, když jela žlutá ponorka svou divokou jízdu Ligou Mistrů

Reagovat
smazaný uživatel

Rios byl v Palermu celkem zbytečný, nechtěný, neprosadil se, ani teď ho Gattuso nepotřebuje do Serie B, proto zamíří do MLS... Ale turnaj si dával, to jo..., taky proto, že že celková kvalita poháru byla menší. brazílie o Neymarovi, Itálie skoro Béčko a starý Forlán hrával celé zápasy..

MS už musí být záležitost těchto Italů.

Reagovat
domingo

To me vlastne neprekvapuje, ze se plne koncentroval na turnaj, tihle Uruguayci obecne pusobi presne timhle dojmem, a on mi pripada jako jejich ztelesneni.

Reagovat
Al Capone

Já mám tento turnaj rád. Takové oživení sezony a hlavně předkrm před svátkem fotbalu.

Reagovat
smazaný uživatel

Mňa tohtoročný Pohár konfederácií veľmi bavil a hlavne ma navnadil na budúcoročný šampionát. Už teraz sa ho neviem dočkať. Už len 339 dní...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Pokahontas

Reagovat
smazaný uživatel

Cesar - Alves, Ramos, Silva, De Sciglio - Candreva, Iniesta, Paulinho - Neymar, Balotelli. Fred

Reagovat
Fairplay

Překvapilo mě, těch pár pozitivních ohlasů na de Sciglia. Na mě působil tragicky, zejména teda jeho zpracování míče je až komické, centry mi přišli průměrné a obranná fáze nejistá. Zajímalo by mě, zda hraje mnohem lépe v AC Milán nebo je to prostě takový druhý Moses - hráč, pro kterého ve velkém týmu hraje tak akorát věk...

Reagovat
domingo

V podstate , nebyl bych tak tvrdej, urcite je to kvalitni hrac a mel tam hodne dobrych momentu, ale tech chyb dozadu byly fakt mraky, hlavne ze zacatku.

Reagovat
Pokahontas

Za mimofotbalové okolnosti turnaje si bohužel může FIFA do značné míry sama.

Jistě,taková akce je vždycky příležitostí upozornit na věci,které se samotným turnajem nesouvisí,ale to není úplně tento případ.

Jde o to,že FIFA má na pořádající země přehnaně,ba až nehorázně přísné požadavky.Její posedlost moderností je přímo otřesná,žádný stadion jim není dost moderní,před každým mistrovstvím se vše musí nesmyslně rekonstruovat či dokonce stavět úplně nově,a to za obrovské peníze,samozřejmě z veřejných rozpočtů.Rekonstruované stadiony mívají navíc menší kapacitu a vyšší vstupné,atmosféra na nich není nikdy taková jako na těch tradičních-hlavně že se má fotbal dělat pro lidi

A nejde jen o stadiony,leckdy požadují dokonce stavbu naprosto zbytečných nových letišť a silnic,to vše kvůli jednorázové akci trvající několik týdnů a pár primadonkám,co by patrně psychicky nezvládli přistát na letišti starším než jeden rok

Takovéto nehorázné plýtvání penězi daňových poplatníků logicky nemůže nevyvolat odpor u těch,co mají aspoň trochu sebeúcty,neboť přináší užitek pouze majitelům velkých stavebních firem.

Betonářská lobby je bohužel nesmírně mocná a jejímu tlaku zdá se nedokáže odolat ani FIFA.

Dokud se toto nezmění,tak bude ta část domorodců,která mírně řečeno nebude z pořádání turnaje zrovna nadšená,v budoucnu stále silnější.Průlomové bude,až některá země,které bude pořadatelství přiděleno,jej následně z tohoto důvodu odmítne-pak snad dostane FIFA rozum...

Reagovat
smazaný uživatel

Na kterým MS měla Nigérie primární cíl to semifinále? V roce 2006 na MS nehráli...

Reagovat
domingo

2010 samozrejme, sorry.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele