Když brankář nejen chytá, ale i střílí

24.02.2015, 18:17
Názory a komentáře
Je za námi další dramatické kolo bundesligy. Stejně jako před týdnem i tentokrát padaly góly v závěrech zápasů a o jeden z nich se postaral také brankář Marwin Hitz. Díky němu tak Augsburg remizoval s Leverkusenem 2:2. Na góly brankářů se zaměřil komentátor české verze Eurosportu Tomáš Petr.

Brankáři mají v popisu práce hlavně chytat střely soupeře, ale někteří z nich občas dostanou i chuť zapsat se mezi střelce. Většinou dostávají šanci při penaltách, když už je o výsledku rozhodnuto. Občas si ale zoufalá situace žádá zoufalé činy a brankář tak za nepříznivého stavu v závěru zápasu vyrazí na opačnou stranu hřiště na rohový kop. V bundeslize se zatím gólově prosadilo jedenáct brankářů, kteří se podělili dohromady o 38 branek.

Jen tři z nich ale vstřelili gól ze hry. Tím vůbec prvním byl Jens Lehmann. Strážce branky Schalke se stal hrdinou derby o Porúří v prosinci 1997. Tým z Gelsenkirchenu prohrával v Dortmundu 1:2, když v poslední minutě Lehmann zamířil do vápna soupeře na roh. Hlavou na zadní tyči pozdější vicemistr světa vyrovnal na konečných 2:2 a zapsal se nesmazatelně do dějin bundesligy. Ze hry se pak prosadil také o skoro pět let později Frank Rost. Jeho Brémy sice doma prohrávali v závěru zápasu s Hansou Rostock 2:3, ale po vyrovnání Rosta v 90. minutě se trefil ještě Ailton a Werder zvítězil 4:3.

O uplynulém víkendu se k Lehmannovi a Rostovi připojil Marwin Hitz. Švýcarský brankář chyběl v brance Augsburgu od konce listopadu, kdy si poranil koleno, do hry se ale vrátil ve velkém stylu. V duelu s Leverkusenem sice dvakrát inkasoval, ale ve čtvrté nastavené minutě zařídil střelou z otočky vyrovnání na výsledných 2:2. Hitz se tak stal teprve třetím brankářem, který vstřelil v bundeslize gól ze hry. Zároveň je to poprvé, co se prosadil v německé nejvyšší soutěži brankář, který se nenarodil v Německu.

Góly vstřelené brankáři v bundeslize:
26 gólů - Hans-Jörg Butt (Hamburk, Bayer Leverkusen)
2 góly - Andreas Köpke (Norimberk), Jens Lehmann (Schalke)
1 gól - Dieter Burdenski (Werder Brémy), Volkmar Groß (Tennis Borussia Berlín), Marwin Hitz (Augsburg), Wolfgang Kneib (Arminia Bielefeld), Manfred Manglitz (Duisburg), Oliver Reck (Schalke), Frank Rost (Werder Brémy), Ralf Zumdick (Bochum)

Historicky úplně prvním strážcem branky, který se radoval v bundeslize z gólu, byl Manfred Manglitz. Brankář Duisburgu v červnu 1967 úspěšnou penaltou při porážce s Borussií Mönchengladbach korigoval stav na konečných 1:3. Nejpilnějším střelcem v bundesligové historii - co se týče mužů v rukavicích - je Hans-Jörg Butt. Ten si v barvách Hamburku a Leverkusenu ve 26 případech z 31 počínal přesně při exekuci pokutového kopu. Celkem má pak Butt na kontě 32 tref.

Celosvětovým králem brankářů - střelců je však Brazilec Rogério Ceni. Statistici mu napříč všemi soutěžemi napočítali celkem 123 gólů. Mezi známé gólmany, kteří dávali pravidelně branky, patří také další Jihoameričané: José Luis Chilavert, René Higuita nebo Jorge Campos. Z domácí kotliny se v rukavicích dokázali gólově prosadit na vrcholové úrovni například Zdeněk Jánoš, Radek Černý, Petr Kouba nebo Radek Sňozík.

Autor: Tomáš Petr / redakce české verze Eurosportu

Komentáře (16)

Přidat komentář
smazaný uživatel

První

Reagovat
lubik

Gratuluju

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Milan.B

prví budu aj tak poslední takze smola

Reagovat
ACSMan

Taky to takhle hlásíš svojí holce když se uděláš?

Reagovat
smazaný uživatel

bravo

Reagovat
smazaný uživatel

blbosť, prvý bol predsa Manfred Manglitz

Reagovat
ACSMan

na Štěcha to nemá to je hotovej Ronaldinho s rukavicema

Reagovat
Murtago

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
smazaný uživatel

Už keď dal Hitz v sobotu gól som vedel že o tomto bude článok od Eurosportu.

Reagovat
FC Porto FC

Butt docela dost

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
smazaný uživatel

A jak to bylo,když se hrálo ještě systémem postupů z regionálních soutěží do celostátního finále?

Reagovat
smazaný uživatel

Hansi dal gol z pentle i za Bayern

Reagovat
smazaný uživatel

Ale nebylo to v BL.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele