Frťalu těší jistota účasti ve střední skupině, mrzel ho ale výkon proti Dynamu

20.04., 22:08
Aktuality
Zdenko Frťala (© FK Teplice)

Trenér Teplic Zdenko Frťala po domácí remíze 2:2 s Českými Budějovicemi neskrýval smíšené pocity. Severočeši mají kolo před koncem základní části jistotu, že se po pěti letech vyhnou nadstavbové skupině o záchranu, třiapadesátiletého slovenského kouče ale rozladil dnešní výkon v zápase s předposledním týmem tabulky. Na tiskové konferenci nicméně ujistil, že účast ve skupině o Evropu bere jako úspěch.

Teplice měly jistotu prostřední nadstavbové skupiny už před podvečerním utkáním proti Dynamu. Nahrála jim remíza jedenáctých Bohemians 1905 v Karviné. "Jsou to smíšené pocity. Jsme šťastní za to, že jsme dokázali uhrát střední skupinu, ale tenhle zápas si musíme detailně zanalyzovat," řekl Frťala.

Severočeši prohrávali od 25. minuty po vlastním gólu Lukáše Marečka a zejména v úvodu byli horším týmem. Ještě do poločasu zařídili obrat reprezentanti do 21 let Daniel Fila se Štěpánem Chaloupkem, v 67. minutě pak srovnal z penalty Jan Suchan.

"Vstup do zápasu byl katastrofální, prvních 20, možná 30 minut bylo strašných. V páté minutě se mi začalo honit hlavou, že budu střídat. Byli jsme lehkovážní, lehkomyslní, taková hra nám vůbec nepřísluší," zlobil se Frťala.

Jeho tým je před posledním kolem v tabulce desátý a posun na šesté místo do skupiny o titul už je jen v rovině teorie. "Skláři" se ale především chtěli poprvé od sezony 2018/19 vyhnout boji o záchranu. "O elitní skupině jsme vůbec neuvažovali, to určitě ne," podotkl Frťala.

Své svěřence se pokusil nabudit jiným způsobem. "Před zápasem jsem klukům řekl, že před 27 lety jsme hráli předposlední kolo doma se Slavií a vítězství nám přineslo účast v předkole Ligy mistrů. Takhle jsem je motivoval, že pro nás je prostřední skupina takový postup do předkola Ligy mistrů," uvedl bývalý dlouholetý hráč Teplic.

Rodák z Nitry slavil trenérské úspěchy dosud pouze ve druhé lize. V sezoně 2014/15 dovedl na postupovou příčku Varnsdorf, ačkoliv Severočeši se následně posunu do nejvyšší soutěže vzdali. V ročníku 2020/21 ovládl druhou ligu s Hradcem Králové a následně se přesunul do manažerské pozice v Teplicích. Na lavičku "Sklářů" usedl vloni v březnu a i v této sezoně s nimi potvrzoval výkonnostní vzestup.

"Klíčem je to, co jsem hráčům kladl na srdce od prvního dne působení tady v Teplicích. Začali chápat, jakou má tenhle klub tradici, co je pro teplický fotbal typické. To je maximální nasazení a ochota nechat na hřišti duši. Myslím, že i naším přičiněním se zvedla návštěvnost, to všechno vnímáme. Budeme chtít, aby byli fanoušci spokojeni i po konci nadstavby," řekl Frťala.

Pokud Tepličtí podle očekávání nedosáhnou na elitní šestku, o soupeři pro nadstavbu budou mít jasno až po základní části, kterou zakončí za týden v Plzni. Vítěz prostřední skupiny si zahraje o účast v evropských pohárech se čtvrtým či pátým týmem skupiny o titul.

"Kromě dvou tří hráčů, kteří zažili před pěti lety prostřední skupinu, s tímhle nemáme žádné zkušenosti, ani já ne. Je to nějaké play off, na které se budeme chtít co nejlépe připravit. Ale teď nás pořád ještě zajímá hlavně poslední zápas v Plzni," dodal Frťala, jenž před angažmá v Teplicích vedl v nejvyšší soutěži pouze Jablonec v sezoně 2015/16. V minulosti dělal asistenta Michalu Bílkovi v Blšanech, Plzni a pražské Spartě.

Autor: ČTK

Komentáře (10)

Přidat komentář
monty25

Jsem rád, že ten skvělý začátek sezony nepřišel vniveč. Prostřední skupina byla dlouhodobě jasným cílem, který se dneska povedlo splnit.

Reagovat
Axelrose

Reagovat
Fakt

Teplice a Frťala a to tady bylo tolik smíchu a označování Teplic jako hlavního kandidáta na sestup po vyhazovu ultra geniálního manažera a debílka Jarošíka.

Reagovat
esmuellert

Na to bych úplně zapomněl, kolik fotbalových expertu se pod jedním článkem sešlo...

Reagovat
dantetomas

Stacil navrat do Ruska a bolo po sympatakovi

Reagovat
monty25
Reagovat
Sosi

Jarosik

Reagovat
Uwe háže buly

Tak já bych je Jarošíka co se trenérských kvalit úplně ještě nezatracoval. Špatný trenér to podle mě nebude. Spíš mě přijde poslední roky že se tu čeká na chybu mladých trenérů, aby se mohli shodit. U Holoubka na to čeká každý druhý, u Kováče už taky každý druhý snižuje jeho kvality, podobně Zapo/Nikl.. přitom žádná super generace mladých trenérů tu nikde nečeká.

Reagovat
esmuellert

Sen o Evropu žije!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele