Vitesse vyhlásilo finanční sbírku, klub bojuje o licenci na druhou ligu

03.05., 22:20
Aktuality
GelreDome (© AFP)

Finančními problémy sužovaný nizozemský klub Vitesse Arnhem se rozhodl vyhlásit crowdfundingovou kampaň ve snaze udržet si licenci, aby mohl v příští sezoně hrát alespoň druhou ligu. K sestupu byl odsouzen poté, co ho v dubnu fotbalový svaz potrestal odpočtem 18 bodů za porušování licenčních pravidel. Do pátku se podařilo vybrat více než milion eur, jako první přispěli hráči, kteří věnovali své výplaty.

Arnhem opustí nizozemskou nejvyšší soutěž po 35 letech a proti trestu se neodvolal, aby nepřišel o licenci a mohl působit nadále alespoň v druhé lize. Po odpočtu měl v tabulce -1 bod, aktuálně má na kontě dva.

Podle nizozemských médií musí Arnhem, jehož dluhy dosahují téměř 19 milionů eur, do 17. května splnit určitá kritéria. Klub musí mimo jiné předložit udržitelný plán do budoucna.

Nizozemský svaz uvedl, že Vitesse opakovaně nedokázal splnit podmínky udělení finanční licence. Arnhem měl dlouhá léta vazby na ruského oligarchu Romana Abramoviče. Ten se po napadení Ukrajiny Ruskem v únoru 2022 ocitl na sankčním seznamu a britská vláda ho donutila Chelsea prodat. List Guardian loni uvedl, že Abramovič tajně financoval Arnhem více než 100 miliony dolarů.

Autor: ČTK

Komentáře (3)

Přidat komentář
monty25
Reagovat
MarcoBanco

Wow neuveritelné ako minulý rok v Hamburgu

Reagovat
Freedo

Kolik přispěl Kalas?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele