Fousek: Hašek byl hlavní kandidát, Trpišovského neuvolnila Slavia

04.01., 15:15
Aktuality

Předseda Fotbalové asociace ČR Petr Fousek na tiskové konferenci uvedl, že nový reprezentační trenér Ivan Hašek byl pro něj první volbou. Pětičlenná pracovní skupina, která byla pověřena výběrem kouče, oslovila i Jindřicha Trpišovského, Slavia ale úspěšného trenéra nechtěla uvolnit. Podle Fouska byli dalšími kandidáty Michal Bílek a Vítězslav Lavička, reálná naopak vůbec nebyla varianta se zahraničním koučem.

"Jsem rád, že na dnešním výkonném výboru jsme jednomyslně odsouhlasili jmenování Ivana Haška. I pro mě osobně to byl hlavní kandidát, známe se 30 let a jsme si názorově v řadě věcí blízcí," řekl Fousek novinářům v sídle FAČR na pražském Strahově po jednání výkonného výboru. Hašek podepsal smlouvu do konce kvalifikace o mistrovství světa 2026 s opcí pro samotný šampionát.

Reprezentace byla bez trenéra od konce listopadu, kdy navzdory úspěšné kvalifikaci a postupu na letní Euro v Německu rezignoval Jaroslav Šilhavý. Výběrem kouče byla pověřena pětičlenná pracovní skupina, kterou vytvořili Fousek, místopředsedové FAČR Jiří Šidliák a Jan Richter, člen výkonného výboru a šéf prvoligové Viktorie Plzeň Adolf Šádek a nový technický ředitel asociace Erich Brabec.

"Měli jsme čtyři okruhy. Prvním byl trenér z ciziny, to jsme hned v úvodu zavrhli. Domníváme se, že česká mentalita je specifická, potřebuje porozumění. Doposud vedl národní tým vždy domácí kouč, v české cestě jsme chtěli pokračovat. Druhý faktor je pochopitelně ekonomický. Nikdy jsme sami žádného trenéra ze zahraničí neoslovili. Sami jsme byli osloveni prostřednictvím manažerů, nebo i neoficiálně, žádný další kontakt neproběhl," řekl Fousek.

"Druhý okruh byli trenéři, kteří pracují pro asociaci, z nich jsme ale nechtěli kouče na pozici hlavního. Probírali jsme i trenéry z klubů. Jak se Slavií Praha, tak s agentem trenéra Jindřicha Trpišovského jsme opakovaně jednali o jeho možném angažmá. Udělali jsme pro to vše, šli jsme až na nejzazší mez, ale Slavia svého trenéra nechtěla uvolnit. S trenéry z ostatních klubů jsme tak daleko nezašli," popsal předseda FAČR jednání ohledně nejúspěšnějšího českého kouče posledních let.

"Čtvrtým okruhem byli volní trenéři, tedy pánové Hašek, Michal Bílek a Vítězslav Lavička. Ti absolvovali pohovory s pracovní skupinou, diskutovali jsme s nimi o pojetí národního týmu. Pracovní skupina jednomyslně vybrala jako kandidáta Ivana Haška, a to na základě jeho lidských, trenérských i hráčských zkušeností," konstatoval Fousek.

Hašek už národní tým dočasně vedl v pěti zápasech v roce 2009, kdy byl zároveň předsedou svazu. Po dvou letech na post ve vedení rezignoval a vrátil se k trénování. Šedesátiletý bývalý kapitán národního mužstva od té doby působil v arabských zemích. Naposledy trénoval libanonskou reprezentaci, u níž předloni v březnu skončil.

"Působil dlouho v zahraničí, což považuji za velký bonus. Zaznamenali jsme to jako jednu z výhrad, že dlouho trénoval v Asii. Při své české zahleděnosti jsme přesvědčení o tom, že v Asii jsou daleko za námi a fotbal tam nemá kvalitu. Opak je pravdou, v některých ohledech jsou dokonce před námi. Věřím, že zkušenosti, které tam Ivan načerpal, využije při angažmá u reprezentace," uvedl Fousek.

Člen výkonného výboru UEFA na tiskové konferenci společně s Haškem oznámil i složení nejužšího realizačního týmu. Asistenty budou Jaroslav Köstl ze Slavie, jenž v klubu skončí, a hlavní kouč Bohemians 1905 Jaroslav Veselý. Haškův dlouholetý spolupracovník bude u národního týmu zatím do letního Eura.

Širší realizační tým bude znám do konce ledna. Stejný termín si dala pracovní skupina i pro jmenování manažera reprezentace. Ve středu funkci odmítl Pavel Nedvěd. Někdejší kapitán národního mužstva a dlouholetý člen managementu Juventusu Turín to ve vyjádření pro ČTK zdůvodnil tím, že si po mnoha letech mimo republiku není jist, zda by v této chvíli mohl českému fotbalu pomoci.

"Od začátku jsme byli ve shodě, že Pavla chceme oslovit jako ikonu českého fotbalu, držitele Zlatého míče. Jednání byla korektní, dali jsme mu svého druhu nadstandardní nabídku. Nakonec se rozhodl jinak, je nám to líto, ale je potřeba to respektovat," uvedl Fousek. "Chceme velké jméno. I za velkým jménem ale musí být pracovitost a znalost agendy manažera. Třetím kritériem je disciplína," prohlásil předseda FAČR.

Haška čeká obnovená premiéra na lavičce v březnu, kdy reprezentace sehraje dva přípravné zápasy. "Chceme uspět nejen na Euru, ale i v kvalifikaci a Lize národů, v níž se chceme vrátit do skupiny A. Hlavním cílem je postup na mistrovství světa," dodal Fousek.

Autor: ČTK

Komentáře (112)

Přidat komentář
Fakt

Fousku, vypadni.

Reagovat
Largo

Reagovat
didosh

Reagovat
Heisenberg

Fakt

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
pobody's nerfect

Nadšený z Haška nejsu, ale když člověk čte další varianty, tak se vlastně jedná o jednookeho krále se zeleným zakalem mezi slepymi.

Reagovat
didosh

trefné

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
kattos

Svědík...

Reagovat
pobody's nerfect

Ten dle vyjádření Podfouska vůbec nebyl zvazovan

Reagovat
didosh

Reagovat
Edis

Na jednu stranu je to klasický připosraný čecháčkovský řešení. Známe se, tak pocem.

Na stranu druhou ale kombinace Hašan a jeho Jardové může fungovat. Zvlášť, pokud by se Köstlíka připravovali jako budoucí náhradu. Ale bojím se, že takhle vůbec nepřemejšlej.

Reagovat
kilobyte

Proč Köstla jako náhradu? Když tam bude mít i Veselého, který má už i výsledky jako hlavní kouč?

Reagovat
Edis

Já pochopil, že to má Köstl na full a Veselý na parttime. Tj. že je Köstlík výš v tý hierarchii a Veselý to má jako doplněk k Bohemce.

Vidim tam analogii ke Klinsmann - Löw

Ano, asi je to velmi naivní představa, že by takhle uvažovali

Reagovat
letitfly

Nebo to je analogie k Nikl - Zápotočný

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Strakosha

Köstla?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
kattos

Reagovat
kilobyte

Takže za to může Slavia.

Reagovat
Salfovic

Ano.

Reagovat
srandamač

Vždyť to byla od začátku blbost. JT by tím nic nezískal vyjma volného času a s penězi by šel tak na polovinu.

Reagovat
Uwe háže buly

Reagovat
Manik...

Reagovat
wwwx

Hezky si pan Fousek kaká do úst. Mluví o české zahleděnosti a přitom odmítá uvažovat o zahraničním trenérovi. Zvlášt když jsou ty asijské repre v čele s Libanonem tak před námi.

Reagovat
Moshe Dajan

Reagovat
kilobyte

Reagovat
smazaný uživatel

Úplný hovna to jsou, celá tahle situace s vyhazovem Šilhavýho, nenávisti k němu až po celou tuhle komedii .

Reagovat
20DollarsInMyPocket

Reagovat
Cotton

Reagovat
Kucka

Reagovat
andrew96

Reagovat
Hasan Šáš

Repre z AFC na MS totálně vládly, takže jo, sou kurevsky před náma.

Reagovat
fabec1222

Fantomas pls

Reagovat
verv

strašný kecy

Reagovat
Kluivert9

Reagovat
Mass

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
Heisenberg

Specifická česká mentalita Fousek s Haškem maj taky specifický vlasy.

Reagovat
Wazz Wazz

no tvl ...probíhat to bude následovně: ta píča vyhraje s repre jeden zápas a hned dostane nabídku ze saudské arábie, kterou samozřejmě ihned přijme a vysere se na nás..tenhle kokot tam fakt nemá co dělat

Reagovat
Miguel19

"Prvním byl trenér z ciziny, to jsme hned v úvodu zavrhli. Domníváme se, že česká mentalita je specifická, potřebuje porozumění."

V překladu potřebujeme někoho, kdo nadále bude dělat nominace tak, jak potřebují agenti a jak kluby potřebují prodat hráče

A proč šli za Trpišákem až na nejzazší mez, když hlavní kandidát byl Hašek a byl volný?

Reagovat
nani92

Tak najebať sa 2 dní pred najdôležitejším zápasom kvalifikácie je silné specifikum

Reagovat
20DollarsInMyPocket

To s tim Trpisem byla stejne takova kourova clona, aby se nereklo, ze se na to uplne vysrali a jen vybirali mezi tema levnejma variantama typu Hasek. Jeste to podal tak, ze vlastne jednali s Trpisem a jeho agenta, ale zatrhla to zla Slavia.

Reagovat
Sosi

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
naheCZ

jinak trenéři nejsou chráněni stejně jako hráči? Neporušili pravidla, když jednali bez svolení klubu?

Reagovat
pobody's nerfect

Co klub může udělat? Ukončit smlouvu?

Reagovat
Manik...

Dát ho do béčka

Reagovat
Freedo

Reagovat
Mass

No jistě komedie, tam moc dobře věděli, že to neprojde.

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
ratusek

Kurva za to české specifické prostředí bych normálně pleskal, polil dotyčného marmeládou a posadil do mraveniště.

Reagovat
didosh

Reagovat
veikko

+ připravit Dovalilovi 10 piv pro plný měchýř

Reagovat
Uwe háže buly

Reagovat
Sosi

Reagovat
Freedo

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
ratusek

Reagovat
Nihilister

Reagovat
Manik...

Reagovat
verv

Reagovat
Cotton

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
eder

Proč neoslovili pana Karla Brücknera alias Klekí Petra?

Reagovat
Sosi

Jako ten okruh treneru je totalni fraska. Jestli si myslime, ze v lize se stridaji dinosauri, tak v repre to je jeste horsi. Jako vyber Hasek, Lavicka, Bilek, to je videt, ze proste vize svazu nulova. Realne nad trenerem nimdo nepremyslel. Co me ale prekvapuje je ta jednomyslnost vykonneho vyboru.

Reagovat
kilobyte

Tak k repre musíš vzít už nějakého zkušenějšího trenéra, který už má nějaký úspěchy. A když v lize většina týmů točí pořád ty stejné trenéry, tak těžko z toho vyplave někdo nový.

Ta jednomyslnost beztak něco stála. Možná se časem dozvíme, co za to Fousek Šádkovi slíbil.

Reagovat
smetos

Fousek ví, že mu do toho Hašek kecat nebude a nepřeroste ho. Hašan bude akceptovat nominace agentů, Euro posere a zase zmizí na dálným východě. A mezitím si Fousek zmizí na uefě a dva roky v prdeli

Reagovat
jenage

Oslovili Trpišáka, ale první volba byl stejně Hašek?

Reagovat
Coutinho10

to tam nepíšou ne ?

Hašek byl první volba mezi volnými trenéry

Reagovat
Tromas

Ať jde FAČR s Fouskem do prdele.

Reagovat
didosh

Reagovat
Puskas

První vaří,

druhý smaží,

třetí peče a podává,

čtvrtý jídlo ochutnává.

Pátý volá: “Dej mi kousek,

dej mi kousek,

jsem mrňousek –

matla-matla-matlafousek.“

Reagovat
roman1978

A všechno to zaříz Fousek.

Reagovat
smazaný uživatel

Asie je v něčem před námi. Ok a v čem konkrétně? Takový směšný otřepaný fráze umím taky, ale v čem konkrétně opravdu jsou v Asii jinde? Co konkrétně tam načerpal Hašek? Leda tak nudle na sto způsobů

Reagovat
Hasan Šáš

Konkrétně stačí vzpomenout na celkem nedávnou konfrontaci s AFC týmem: Austrálie - ČR 4:0, a to Austrálie hrála tak na čtvrtinu plynu, protože je čekalo MS.

Reagovat
Marisic

wtf vždyť to je alespoň 5 let a ještě k tomu v době kdy jsme byli v největší řiti pod Jarolímem a nikomu se pod ním nechtělo hrát

Reagovat
Hasan Šáš

Jakože teď sme na tom nějak vo moc líp, jo? Tenkrát sme hned asi za tři dny porazili Nigérii, před tim sme s Uruguayí dostali jenom 2:0 - takový báječný výsledky bych okamžitě bral.

Reagovat
Marisic

báječný výsledky v přátelácích no gratuluju z toho něco vyvozovat, ano jsme dneska na tom líp.

Už jenom psát jako úspěch že jsme dostali s Uruguayí v přáteláku 2:0, když oba góly padli do půlky a pak uruguayci hájili vedení

Reagovat
Shevchenko

Dobré hovno si napsal Vybrat si jeden zápas umím taky. Třeba ten proti Kuvajtu 7:0 nebo v Kataru ve stejnou dobu výhra 1:0.

Reagovat
Hasan Šáš

No vidíš, další parádní výsledek za Jarolíma. To měl navíc Katar mnohem lepší tým než teď. Kuvajt bych nepočítal, ti přivezli nějakej U23 tým neboco.

Reagovat
mistr129

Tak když už jsi u tohohle srovnávání na základě debilních přáteláků, tak pár zápasů před Austrálií jsme porazili Katar, který se stal nadcházejícím mistrem asijského šampionátu.

Reagovat
Hasan Šáš

Jo, to byl super zápas, Katar teda jasně lepší, ale naši to vodjezdili. Coufal pak kvičel do novin, že hráli jak Barcelona.

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
smazaný uživatel

až na to že Fousek samozřejmě nemyslel nějakou Austrálii, kde Hašek nikdy netrénoval

Reagovat
Acrocephalus

Trpišovský sice pěkná myšlenka, ale prakticky si ho neumím v repre představit. To je kouč pro ligu, ne pro nároďák. S jakou slávou jsme přijali Vrbu mezi sebe, ale se zlou se potácel a dodnes ho většina za jeho arogantní přístup a podraz za Machačkalu nemusí.

Reagovat
j_mrazik

Co je vlastně s Dovalilem, Jílkem a podobnými, do kterých se vkládaly naděje cca 10+ let zpátky?

Reagovat
smazaný uživatel

Jílek se vrátil do Asie. Kariéru mu poškodilo neúspěšný angažmá ve Spartě.

Reagovat
Hasan Šáš

Dovalil chronická inkontinence, Jílek se pro změnu před těžšími zápasy pravidelně posrává

Reagovat
ratusek

Reagovat
GabrielBatistuta

Reagovat
Freedo

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Mass

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
LeonardoUžoa

Já nevím proč, ale ten Fousek mě strašně štve. Hrozně chci důvody ho zpičovat, hajzla.

Reagovat
verv

"Jsem rád, že na dnešním výkonném výboru jsme jednomyslně odsouhlasili jmenování Ivana Haška. I pro mě osobně to byl hlavní kandidát, známe se 30 let a jsme si názorově v řadě věcí blízcí."

Ještě úplně bezelstně přizná, že ho tam dosadili z Kamáradšoftu

Reagovat
icefish

Tahle věta vysvětlila vše, zbytek jsou kecy

Reagovat
Dron

Neasi

Reagovat
smazaný uživatel

Hlavně by mě zajímalo, jak moc jsi jsou názorově blízcí ohledně ohodnocení. Když teda nebylo na zahraničního trenéra ze západu, tak vezmem toho z dalekého východu, jen proto že je to Čech. Bylo to teda podstatně levnější?

Reagovat
Jesfey

Reagovat
Rudnevs

Kto to je? To je niečo ako keby Nemci za repre trénera vzali Magatha?

Reagovat
cubinho
Reagovat
smazaný uživatel

Pošli ten odkaz Fouskovi, to by byl parádní nástupce, až Hašek po Euru půjde pryč, od Asiatů se máme co učit a tenhle jako bonus přinese i část afrického know-how.

Reagovat
Mass

Reagovat
Rudnevs

Ani som netušil, že niekto taký existuje, ale zdá sa, že podobný svetobežník ako Hašek

Reagovat
Perzifláž

spíš něco jako kdyby němci vzali třeba rudiho völlera... oh, wait... nebyl tam teď někdy? a neměl von nejlepší výsledky za posledních asi 6 let?

Reagovat
Rudnevs

Dobrá pointa Rudi Völler je tam teraz ako manažér. Po x rokoch. A tuším jeden alebo dva zápasy bol ako dočasný tréner.

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
Perzifláž

v této diskuzi jsou dvě (!) na sobě nezávislé narážky na Dovalilovo močící ústrojí.. to nějaký interní EF humor?

Reagovat
Sosi

Ano

Reagovat
srandamač

Krejčí by mohl vyprávět

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele