Chtěl bych se ještě jednou zúčastnit mistrovství světa, přeje si Hašek

04.01., 16:50
Aktuality

Nový trenér české reprezentace Ivan Hašek označil za jeden z prvních úkolů dát mužstvo dohromady a zlepšit kázeň a disciplínu. Plánuje se sejít s trojicí hráčů, kteří byli vyřazeni z týmu poté, co před listopadovým závěrečným zápasem evropské kvalifikace proti Moldavsku navštívili v noci v Olomouci diskotéku. Šedesátiletý kouč na tiskové konferenci také uvedl, že chce hrát s mužstvem líbivě s moderními prvky. Rád by si splnil sen představit se s týmem na mistrovství světa, dlouholeté působení v arabském světě nepovažuje za nevýhodu.

"Jedním z našich prvních úkolů je, abychom hráče dali dohromady a přesvědčili je, že jsme tým. Týmovost má být naše nejsilnější stránka, to je základní předpoklad k úspěchu. Chci, aby se otupily veškeré problémy, které byly. Kázeň a disciplína, které možná trochu chyběly, budou hodně důležité. Bez toho se nedá uspět," řekl Hašek, kterého dnes výkonný výbor FAČR zvolil jako nástupce Jaroslava Šilhavého.

Chystá se mluvit s trojicí Jan Kuchta, Vladimír Coufal a Jakub Brabec, kteří byli v závěru kvalifikace kvůli návštěvě olomouckého podniku Belmondo vyřazeni z reprezentace. "Belmondo je můj oblíbený herec, ale tahle akce se nepovedla. Byl to malér jako hrom a obrovská chyba, to si přiznejme. Nechci teď soudit, aniž bych s těmi hráči mluvil. Nejdřív bych si s nimi potřeboval promluvit. Kdo z nás neudělal chybu, ale tahle byla kardinální. Rozhodneme se až po osobních jednáních," nastínil Hašek.

V posledních zápasech reprezentace scházel záložník Fiorentiny Antonín Barák, kterého předchozí realizační tým od června nepovolával kvůli údajnému nevhodnému chování v týmu. "Záleží především na něm, jak se postaví k národnímu týmu. Samozřejmě budu s ním chtít mluvit osobně. Myslím, že ta lajna je teď trochu jiná. Přijde nový realizační tým, všichni kluci mají šanci dostat se do reprezentace. Pokud (Barák) bude chtít být součástí kolektivu, který chce uspět v každém zápase, má dveře otevřené. Ale samozřejmě musí hrát a mít výkonnost, to je na prvním místě," řekl Hašek.

K jeho prvním krokům ve funkci budou patřit také návštěva základny na předměstí Hamburku, kde bude tým pobývat během letního mistrovství Evropy, i schůzky s hráči v čele s kapitánem Tomášem Součkem. "Hned zítra se sejdeme s lidmi z realizačního týmu. Rozdělíme si úkoly, kdo na čem bude pracovat. V neděli odjíždíme do Hamburku, abychom se podívali, jak vypadá kemp. Uděláme si rozpis, kdo za jakými hráči pojede do zahraničí, s kým budeme chtít mluvit osobně. Jedním z prvních bude určitě kapitán," řekl Hašek.

Prezentovat se chce aktivní hrou. "Chceme hrát moderní fotbal, který se přizpůsobí hráčům, které budeme mít k dispozici. Že budeme všechny napadat a každému dávat 10 gólů, to vám neřeknu. Ale slíbím vám, že uděláme maximum, abychom se na každý zápas připravili tak, že budeme hrát fotbal, který se bude lidem líbit. Že nebude zastaralý. Chtěl bych, aby tam byly moderní prvky, jako vidíme u Sparty, Slavie, Plzně. Budeme chtít navázat na to, co hráči dokazují v klubech v zahraničí a především doma ve špičkových klubech," uvedl Hašek.

V říjnu v rozhovoru s ČTK a Radiožurnálem Sport označil své šance za malé, neboť si ho podle něj někteří lidé nepřejí. "Jestli jsem teď překvapený? Jsem za to rád. Myslím, že se nějaké hroty otupily. Že prostě zvítězil rozum, fotbal. Všichni vědí, že čas utíká hodně rychle a je třeba zvolit nového trenéra. Jsem rád, že zvítězila sportovní stránka," podotkl Hašek, který už reprezentaci vedl jako dočasný kouč v pěti zápasech v roce 2009, kdy byl zároveň svazovým předsedou.

Smlouvu podepsal do konce nadcházející kvalifikace mistrovství světa, tedy do listopadu příštího roku, s opcí na baráž, případně závěrečný turnaj. "Je dobře, že tady mohu být delší čas, že to není angažmá na půl roku. Pak se dá pracovat koncepčně. V ideálním případě ve čtyřletém cyklu od jednoho do dalšího mistrovství světa. Vést českou reprezentaci pokládám za svůj trenérský vrchol. Udělám všechno pro to, aby národní tým uspěl nejen na mistrovství Evropy, ale samozřejmě také v kvalifikaci o postup na mistrovství světa," řekl Hašek.

"Mám velký celoživotní sen ještě jednou se zúčastnit mistrovství světa. Jako hráč jsem tu možnost měl, teď tam chci být i s nároďákem jako trenér. Mistrovství Evropy je velká věc, ale v porovnání se světovým šampionátem to je nebe a dudy. Moc bych si přál, abychom se na ten svět zase probojovali. Uděláme pro to vše," doplnil.

Je připraven na velký tlak, kterému vždy reprezentační trenér čelí. "Už teď vím, že mám na zádech terč. Ale jsem připravený. Možná to je trochu masochismus, ale chybělo mi to," řekl s úsměvem Hašek.

V roce 2011 po dvou letech ve funkci nečekaně rezignoval na post svazového předsedy a od té doby působil jen v arabských zemích. "Někdo říká, že jsem v posledních 20 letech nebyl na očích a pohyboval se v arabském světě... Ale kdybych nebyl úspěšný, asi bych tam nebyl. Někdo se tam podívá jednou v kariéře. Byl jsem za ty roky šťastný, něco jsem tam odvedl. Byl jsem v nejúspěšnějším a nejlepším klubu v celé Asii, dvakrát se povedlo zachránit beznadějně poslední týmy, což může být těžší úkol než vyhrávat ligu," řekl Hašek.

"Věřím si. Kdybych si nevěřil, tak tu nejsem. Beru to jako obrovskou výzvu. Pro mě to není o nějakém dokazování. Věřím, že když se obklopím těmi správnými lidmi, kteří potáhnou za jeden provaz, můžeme být úspěšní," doplnil bývalý reprezentační kapitán, jehož asistenty budou Jaroslavové Köstl a Veselý.

Plánuje se sejít s předchůdcem na lavičce. "S Jardou Šilhavým i s jeho asistentem panem (Jiřím) Chytrým se potkám, rád bych si s nimi popovídal. Jardovi Šilhavému je třeba poděkovat za to, jak úspěšnou práci tady v předchozích pěti letech se svým týmem odváděl. I díky němu v červnu jedeme na mistrovství Evropy," upozornil Hašek.

Mrzí ho, že jiný bývalý kapitán české reprezentace Pavel Nedvěd na poslední chvíli odmítl nabídku stát se manažerem týmu. "Několikrát jsme spolu seděli a přemýšleli stejně. Ale Pavel byl a je perfekcionista, vždy chtěl dělat všechno naplno. Nakonec u něj zřejmě převážil fakt, že by na asociaci nemohl být na denní bázi. Do budoucna by bylo dobře, aby u reprezentace v roli manažera figurovala silná osobnost. To jsem řekl i na výkonném výboru. Napadají mě jména Vladimíra Šmicera, Petra Čecha a Karla Poborského," řekl Hašek.

Autor: ČTK

Komentáře (122)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Tenhle trenér nás má dostat na MS?

Reagovat
eder

Říkal, že se chce zúčastnit MS. Neříkal s kým...

Reagovat
Sosi

Reagovat
delfin

Reagovat
fabec1222

Ani v jakém sportu

Reagovat
JackDaniels.

Ani v ktorom svete

Reagovat
Imos

Ani v kterým čase

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
0:1

Bude bojovat o lístky na zápasy jako lev.

Reagovat
Kily

za týden začíná Asijský pohár, tam je cca 24 šancí, že přijde nějaká nabídka ještě před březnovými přáteláky, tak snad

Reagovat
Maximm9

Reagovat
josepe

a neříkal jakého ...

Reagovat
ACSeRw!n

rikal, asi si nevidel tiskovku

Reagovat
GjøvikFF

Reaguje v nadsázce na ten titulek. To je tak těžký pochopit?

Reagovat
eder

Neviděl. Můj čas je drahý. Nemám čas na píčoviny...

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
db18

Reagovat
Strakosha

My víme, že si na post hlavního trenéra preferoval Köstla, který má ani né měsíc profi licenci ty pseudoexperte

Reagovat
smazaný uživatel

Fousku?

Reagovat
delfin

Koho by jsi chtěl? Ono jiných variant moc nebylo.

Reagovat
Csaplárova past

HAHA, a od těch předchozích to snad někdo čekal?

Reagovat
Man__United

Po Euru stejně zdrhne zase někde do Emirátů

Reagovat
Sasha

Reagovat
Cotton

hodně štěstí

Reagovat
FiX

Chtěl bych se jmenovat Jan.

Reagovat
JackDaniels.

Jan Fix

Reagovat
GabrielBatistuta

Je to kurva.

Reagovat
Han střelil první

Být přítel dívek a dam.

Reagovat
Neon

Přicházet k nim nepozván.

Reagovat
dondinho

Šmicer ? proboha

a Poborák ten se určitě pohrne dělat Fouskovi užitečnýho idiota

Reagovat
fenixLFC

Tak si kup vstupenku

Reagovat
kattos

Tak jsem zvědavý. Jako konec konců i kdyby tam šel trénovat nejideálnější trenér, tak vždycky to je o těch výsledcích.

Reagovat
delfin

"Myslím, že ta lajna je teď trochu jiná."

Takže Jankto v repre nebude..

Reagovat
kattos

Ty vole, ten mě překvapuje, hraje víc než jsem myslel

Reagovat
delfin

Taky říkal cosi o terči na zádech. To bych teda nechtěl, být Jankto a jezdit lajnu. Ale uvidí se, třeba tam Jankto fakt bude.

Reagovat
Axelrose

No, teď už to je tak nějak jedno.

Takže nezbývá, než popřát hodně štěstí, vítězných zápasů a aby se mu splnili ty jeho sny. Ideálně s naším naroďákem.

Reagovat
verv

Reagovat
Moshe Dajan

My taky, Ivane. Aspoň ještě jednou, protože tempem jedné účasti za 30 let se toho nemusí dožít ani lidé s geny dlouhověkosti.

Reagovat
Nadržený šimpanz

GM naroďáku Chovanec??

Reagovat
smazaný uživatel

V normálním státě by tento zmrd dávno seděl ve vězení.

Reagovat
Strakosha

Reagovat
delfin

Reagovat
Kaspar

Bohemka ale udajne nic nevi o tom, ze Vesely ma byt asistentem u repre, za celou dobu s nima nikdo nejednal

Reagovat
Sosi

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
db18

Reagovat
Neon

Reagovat
Neon

Ještě nenašli v posteli koňskou hlavu?

Reagovat
Ofenziva > Defenziva

Už teď ho lidi nesnáší víc, než Bílka. To bude jízda

Reagovat
delfin

To je dobré znamení.

Reagovat
AjaxFans

Reagovat
realm75

Tak ještě si může koupit lístky. To dáš Ivane. Ale líbís e mi, že zde chce přenést prvky ze svých angažmá na Blízkém Východě. To bude panečku jízda.

Reagovat
pobody's nerfect

Hráči budou čumět, že mají pětkrát denně na kolena a modlit se

Reagovat
delfin

Reagovat
Strakosha

Opravdu výjimečný humor. Tleskam ti nad hlavou

Reagovat
mayday

U skříňky každej kobereček a jedem

Reagovat
Greaber

Reagovat
ACSeRw!n

konecne kvalitni trener, co nas dostane na MS

Reagovat
JackDaniels.

Maticu slovenskú?

Reagovat
Mass

mateřská škola

Reagovat
Aldeano

Reagovat
Greny

A proč jste na něj tak vysazení ? Dejte me důvody, jo obava že uteče za prachama ale jinak? Proč?

Reagovat
20DollarsInMyPocket

Spis mi dej duvod, proc bychom nemeli byt.

Reagovat
Greny

Ok protože je to první trenér co řekl že euro má byt pro nás jasná věc a priorita kvalifikace na MS?

Reagovat
Fakt

jebat jeho trenérské výsledky, hlavně že řekne, že priorita je MS

Reagovat
Greny

Hele já viděl nakonec jeho rozhovor u Zajíce a ono zní dobře není tak hloupej , třeba říkal že Jurásek je pro něj hráč do nominace atd

Byt předseda Pelta tak zde máme skandál repre by měl Trpis a byl by brekot větší za mě je Hašek ok

Reagovat
Fakt

To, že hezky mluví z něj nedělá trenéra pro repre. Jeho trenérské štace a výsledky tam za posledních 20 mluví za sebe - tragédie. A opravdu potřebujete cpát do repre Juráska, kterej nehraje pořádně ani ve Slavii ?

Reagovat
Greny

Dobře dej mě jiné jméno kromě Svedika dík

Reagovat
Fakt

Měl to být Svedik za každou cenu. To, že o něm svaz vůbec neuvažoval je totální magořina. Menší problem bych měl asi s Holoubkem, i kdyz ani to neni ideální volba. Nebo si prostě vytáhnou hlavu ze zadku a zkusit zahraniční cestu, když v Česku není kde brát.

Reagovat
Uwe háže buly

Svědík by neprošel kvůli dostupnýmu, zahraniční trenér kvůli platů (leda nějaký Slovák) a pro Holoubka by byla ideální U21 místo toho strejdy.

Reagovat
Fakt

Takže všude ve světě zahraniční trenér není problém ale tady se nezaplatí? OK

Reagovat
Uwe háže buly

Tak strop byl půl mega měsíčně. To možná nějaký "noname" Calzona apod. Ale to zas musí někdo doporučit nebo najít.

Reagovat
Strakosha

Reagovat
Strakosha

Fakt není možný,kolik je tady pseudoexpertů

Reagovat
Fakt

Co se ti nezdá pane experte?

Reagovat
Strakosha

Nezdá se mi tvůj názor,ale respektuji, že je to názor fanouška, který ví o fotbale tužku

Reagovat
Fakt

Ok, děkuji za názor. Poprosil bych tě o názor na pana Haška. A proč si myslíš, že je to lepší volba na Svedik. Děkuji

Reagovat
Strakosha

Martin Svědík je jistě dobrý trenér, ale má specifický styl práce, který je založen na každodenní dřině a aby mohl být úspěšný, potřebuje mít s týmem pravidelný tréninkový cyklus. Což samozřejmě v repre je absolutně nemožné. Post repre trenéra je i víceméně manažerská funkce a Svědík se často bohužel chová jak vidlák. Teď ještě nepřišel jeho čas.

Holoubek je úplný nesmysl, to samozřejmě napíše jen člověk, který o tom fotbale po odborné stránce nic neví.

Ivan Hašek je vzdělaný člověk, který má mnoho zkušeností ze zahraničí. Bude mít všeobecný respekt. Má k sobě i velmi slušný realizák, který dostane určitě hodně prostoru. Trpišák odmítl, což je dobře, ten patří na klubovou scénu. A zahraniční varianta byla asi finančně nedostupná, tu bych např. preferoval já. Z toho pohledu je Ivan Hašek logická a vlastně jediná správná volba

Reagovat
Fakt

Zahraniční cesta určitě nebyla finančně nedostupná. Pokud může mít cizího trenéra i taková Albánie, proč ne my? To je pouze neochota a lenost svazu někoho hledat.

Reagovat
Uwe háže buly

Tak taky je tam neochota svazu dát tomu trenérovi peníze. Sylvinho bere víc jak Hašek, plus má obrovský odměny za kvalifikaci.

Reagovat
andrew96

Jestli teda tohle stačí jako důvod...

Reagovat
delfin
Reagovat
Rudy

Souhlasim. Berem to moc vazne. Ted mi to taky docvaklo, nesmim se na to divat jako na Inter. Zmenit nastaveni mysleni a divat se na to jako na United. Hned to do sebe zapada. Proste to brat s humorem

Reagovat
Heisenberg

Jokerizace fotbalu

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
bobis21

Protože jeho poslední angažmá, které stojí za řeč, bylo v sezoně 2006-2007 a předtím před rokem 2003. Teď je rok 2024.

Jeho poslední úspěch je starší, než někteří hráči, které bude trénovat.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
verv

Já třeba nejsem vysazenej konkrétně na něj, ale spíš na způsob, jakým FAČR přistoupil k jeho výběru a jak to okecávaj.

Osobně bych byl radši za Lavičku, ale to možná spíš kvůli osobním sympatiím. Trpiš byl evidentně nereálnej, u Svědíka nevím, kde berou všichni tu jistotu, jak by byl u repre skvělej, když styl jeho práce je dost jinej než u repre trenéra. A pokud ani neuvažovali o zahraničním trenérovi, tak mi Hašek přijde jako uplně v pohodě volba. Kecy, že uteče za prachama, beru jako takovej místní kolorit typu Souček nemá hrát základ v repre nebo Hložek je línej.

Reagovat
JackDaniels.

Boli by ste radsej za zahraničného trénera?

Reagovat
Rudy

Vicemene kdokoliv naprosto odstrihnuty od svazu je z meho pohledu prijatelny. Pokud se mezi sebou vubec nedokazou domluvit, jedine dobre. Tlumocniky si necha zakazat uz v jeho smlouve, jinak nepodepisovat.

Reagovat
20DollarsInMyPocket

Za me klidne jo, ale trochu bych se bal s cim by svaz prisel. Protoze jediny zahranicni jmeno, ktere se realne s repre ted spojovalo (mimo Papszuna, kteryho si vyblouznili lidi z deniku sport), byl Matthaus

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
letitfly

Já jsem se teď pár dní zpátky dozvěděl, že Papszun neumí ani slovo anglicky. To by mělo zajímalo, jak by v kabině komunikovali

Reagovat
Strakosha

Polsky?

Reagovat
letitfly

Jakoze by nominoval Pospíšila, Schwarze, Petraska, Hlouska

Reagovat
delfin

Hloušek už se našel?

Reagovat
Nadržený šimpanz

Brzo se najde, na dně Orlíku

Reagovat
Uwe háže buly

Dostal by do začátku asistenta z Baníku.

Reagovat
thewall

Dannyho Searleho?

Reagovat
Mass

Polák se naučí česky za měsíc, když se mu chce.

Reagovat
delfin

Reagovat
letitfly

Zahustel se česky nenaučil za 32 let

Reagovat
Kucka

Reagovat
Greny

Špatně jsi položil otázku, takže odpověď je : byl by někdo na svazu proto? Ne

Reagovat
JackDaniels.

Polozil som ju dobre, nazor zväzu ma nezaujima

Reagovat
GjøvikFF

Když nejsou schopni zaplatit ani českého trenéra (Trpiš má ve Slavii 4x více), tak o zahraničním nemá smysl vůbec uvažovat.

Reagovat
Greny

Však ho chtěli ale Slavia ho nepustila že by do toho šli

Reagovat
JohnnyBravo

To bere Trpiš ve Slávce 2 mega?

Reagovat
Lemond Laws

Základ cca 1,7M ale nesmysl prémie k tomu...

Reagovat
JohnnyBravo

Tvl to čumim, moc českou ligu nesleduju, to mě překvapilo, že tam bere takovou raketu

Reagovat
smazaný uživatel

1,5m + 100k za každej bod v lize + bonusy za ligu, pohár a Evropu

Reagovat
Lemond Laws

ty body jsou ještě rozdělený doma/venku...

Reagovat
JohnnyBravo

Tomu řikám motivace bodovat

Reagovat
El Cid z City

Absolutně NE!

Reagovat
realm75

Našeho specifická kabina specifické české prostředí by to nezvládly. Ještě, že jsme tak specifičtí, že nás nikdo nechápe.

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
hilarious

za mě výběr Haška vypovídá o stavu FAČRu - lenost, alibismus, neodbornost, hlavně ať je to náš kamarád...jak někdo psal výše, Albánii trénuje Sylvinho, ty vole, Brazilec, ale holt česká kabina je česká kabina. Přeju si úspěch na EURU, ale tímhle stylem budeme hned po něm hledat jiného trénera. Prostě Libanon není Slovácko

Reagovat
Greaber

Tohle uvažování, že nemůžeme mít trenéra cizince, protože jsme jiný a negramotný (angličtina), to je opravdu pravěk.

Reagovat
Han střelil první

Reagovat
verv

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Han střelil první

Je mi z té volby strašně smutno. Hašek je prostě sráč, co zdrhl od rozdělané práce za petrodolary a nechal svaz v rukou Pelty a Berbra. Teď si přijde jako trenérská mrtvola na svaz, že bych chtěl trénovat na Euru, na kterém nemá jedinou zásluhu, protože má na FAČRu kámoše. Mafiánství a zlodějství nahradil klientelismus a nekompetentnost.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele