Experti: Hašek je dobrá volba, není problém, že dlouho trénoval mimo Evropu

04.01., 19:04
Aktuality

Experti oslovení ČTK považují jmenování Ivana Haška novým trenérem české reprezentace za dobrou volbu. Bývalý kouč národního týmu Petr Rada i historicky nejlepší reprezentační střelec Jan Koller nevidí problém v tom, že Hašek působil posledních 15 let mimo Evropu, protože podle nich má velký přehled o fotbale i další přednosti.

"Jsem rád, že to dostal Ivan Hašek. Bude to mít těžší, protože jak to vnímám, tak široká fotbalová veřejnost není tomuto kroku úplně moc nakloněna a Ivan bude pod tlakem hned od první chvíle. Držím mu palce a přeju hodně štěstí, bude ho potřebovat," řekl Koller.

"Ivan je persóna, akorát ho všichni spojují s tím, že 15 let nebyl v českém nebo evropském fotbale. Ale to jako problém nevidím. Má hodně velký přehled o fotbale. A z toho, co tady teď vykrystalizovalo, je to asi optimální řešení," doplnil Rada, který v současnosti vede druholigovou Duklu.

Ani Kollerovi nevadí, že Hašek v poslední době trénoval výhradně v arabském světě. "Já si nemyslím, že je to problém. Jak znám Ivana, tak má velmi dobrý přehled o našich hráčích, sleduje náš fotbal a do toho si vybral velmi dobré asistenty (Jaroslavy Köstla a Veselého). Je to týmový hráč, osobnost. Myslím, že umí dobře komunikovat s hráči, umí si je dostat na svou stranu. Ale ukázaná platí," uvedl autor 55 reprezentačních gólů.

Rada připomněl, že Hašek už českou reprezentaci v roce 2009 vedl v pěti zápasech coby dočasný kouč, kdy byl zároveň svazovým předsedou. "Byl tam sice krátce, ale ví, jak to funguje. Má respekt u hráčů, je jazykově dobře vybavený," ocenil pětašedesátiletý kouč, jenž trénoval národní mužstvo v letech 2008 až 2009. "Jediná nevýhoda je, že bude mít jenom jeden sraz do Eura, takže tolik s týmem nebude. Ale nedá se nic dělat. Ivan je zkušený trenér a měl by si s tím poradit," přidal Rada.

Podle Kollera mohl být nový reprezentační kouč zvolen dříve. Fotbalová asociace ČR vybírala trenéra poté, co se Jaroslav Šilhavý v listopadu po konci kvalifikace navzdory postupu na letní mistrovství Evropy do Německa rozhodl u týmu nepokračovat.

"Za mě je to pozdě, ale zaplaťpánbůh, že už je to teď a nový realizák se může začít připravovat na Euro. Ještě bohužel chybí manažer národního týmu. Škoda, že to Pavel Nedvěd odřekl. To ještě reprezentaci trošku limituje," upozornil bývalý útočník Sparty, Anderlechtu, Dortmundu, Monaka nebo Norimberku.

Sám by si ale na takovou funkci netroufl. "Já určitě ne, nejsem na to fundovaný. Ale souhlasím s Ivanem Haškem, který by si tam představoval třeba Petra Čecha. Ale u něj bude asi problém, že žije v Anglii, a nevím, jestli by to byl schopný dělat na plný úvazek. V úvahu přichází i Karel Poborský nebo Vláďa Šmicer," dodal Koller s odkazem na bývalé reprezentační spoluhráče.

Autor: ČTK

Komentáře (53)

Přidat komentář
kilobyte

Je pravda, že jestli mu budou dělat asistenty Köstl a Veselý, tak to asi nebude tak špatný.

Reagovat
Infeld Prácheňský

Jakože - když ho někdo bude hlídat, tak by to nemusel posrat úplně ? Asi jo, ale jestli to jsou dobrý vyhlídky si nejsem úplně jistej

Reagovat
kilobyte

Ne. Ale myslíš, že Veselý a Köstl by dělali podržtašky nějakému ňoumovi?

Reagovat
Panini Calciatore

ale moze to byt kostlive a vesele

Reagovat
Damis

Hhhhhhhhh

Reagovat
Puskas

Zatímco předtím v něj kdekdo vkládal naděje a on pláchnul, tak teď mu lidé spíše nevěří, takže může jen mile překvapit.

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Imos

Reagovat
Mr.Dalby

Reagovat
Pablos

ale chápal bych ten názor, že z toho někdo není nadšený, protože... a teď ty důvody. Ale tady se jede vyloženě, že to je úplnej nýmand a bude to stát za hovno

Reagovat
Puskas

Ono už když dělal asistenta Chovancovi s Brücknerem, tak se psalo, že jediný Brückner dával hře nějaký řád, tï dva neuměli ani novinářům vysvětlit, co budeme hrát, resp. co jsme hráli. Nejsem z něj vůbec nadšený, ale třeba budu fakt o to více překvapený.

Reagovat
Acrocephalus

Reagovat
spider_8

Koller, Rada

Reagovat
Sosi

Tak on uplny nymand neni... ale kdyz uz, meli ho jmenovat pred 10, 15 lety, ne ted, s krizkem po funuse. Nema to zadnou logiku, bud vezmu kouce, co stoupa na vrchol a je to pro nej prirozeny krok, nebo kouce, co ustupuje ze slavy, ale porad na to ma, nebo nekoho, kdo si drzi uroven. Ale on je proste uplne mimo system. Neco jako by se ted Martin Pospisil stal kapitanem repre. To uz tam rovnou mohli dat toho Macalu nebo Soukupa.

Jinak ti experti, hezky ucelove vybrano, ty kritiky (Palicka nebo kdo) nejak opomneli....

Reagovat
Strakosha

Reagovat
Damis

Mimo systém.

Reagovat
Azazelo RD

Ceska reprezentace Jaroslava Soukupa.

Reagovat
Heisenberg

Našli jediný dva exoty mimo vedení svazu, který z nějakýho důvodu Haškovi věří, a Četka z toho udělá konsensus expertů.

Reagovat
andrew96

Hmm ne no.

Reagovat
letitfly

Chtěl jsem Svědíka a nechtěl jsem Haška, protože dinosaurus. Ale ta volba s asistentama Köstl a Veselý mě vlastně strašně zajímá a překvapivě tomu věřím a těším se. Veselý už kvality ukázal, Köstl sice jen asistent, ale nabídky z ligy už taky určitě měl. Dělat Trpišovi už x let pravou ruku není špatný. Doufám, že na ně Hašek převede hodně zodpovědnosti a bude to fungovat. Moc nadějnějších trenérů v. ČR nemáme

Reagovat
$$CaptainKokotko

Reagovat
Kucka

Reagovat
Cotton

Reagovat
delfin

Reagovat
insane

Tak když se vykopanýho dinosaura zastal trilobyt Rada, strach už nemam.

Reagovat
PBLead

trilobit Rada? Pro vás, co neudělaj ani 3x žongl, je to pan plukovník!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Freedo

Reagovat
ratusek

Reagovat
lajka30

Reagovat
krisa

Reagovat
Greaber

Reagovat
cr7sux

Reagovat
Witcher

Pan Teletext

Reagovat
Mass

trilobit

Reagovat
Fakt

Reagovat
Tromas

Jak by řekl Fousek všichni jsou jenom pseudoexperti.

Reagovat
ratusek

pan předseda Fousek

Reagovat
Pablos

pan UEFA křeslo Fousek

Reagovat
Acrocephalus

Pro cizí jenom Petr.

Reagovat
zorz767

Absolutně nechápu, proč by manažera repre měl dělat bývalý fotbalista. Je to manažerská pozice říznutá sekretářkou. Na to jsou vhodný úplně jiný lidi než fotbalisti.

Reagovat
Lemond Laws

Protože se musí odlišovat vedoucí a manažer.

Vedoucí by za mě měl být výkonná funkce, která zařizuje zájezdy a organizační věci.

Manažer v repre spíše více jako maskot a ambasador - ideál bývalý hráči

Reagovat
zorz767

Na funkci vedoucího jsem zapomněl. Tím pádem je ale manažer zbytečná funkce, kterou můžou zrušit. Od toho je tam trenér, aby zaštítil mužstvo. Maskota snad nepotřebujou. Ani v hokeji se podle mě tento model neosvědčil.

Reagovat
Salfovic

A na takový píčoviny jako je ambasador má svaz peníze ?

Reagovat
Lemond Laws

To já nevím. Ja spíš jenom vysvětluju aby se nezaměňovala role manažera a vedoucího týmu

Reagovat
Lemond Laws

Trochu úcty k panu doktorovi Haškovi by neuškodilo

Reagovat
ratusek

zvládal 20 nebo kolik funkcí naráz uplně bez problému, tak trénovat ty naše lemply dokáže levou zadní

Reagovat
Spalovač šancí

Souhlas, taky nevidím problém v tom, že trenér je mimo

Reagovat
jsemdement

Jako sorry, ale když můžeš mít mě a vezmeš radši Haška (i tohodle), tak rezignuješ na výhru na Euru a na favoritnictví na MS. A experti, co se k tomu teď nevyjádřili pak budou machrovat, až mu to nevyjde, že to nebyla dobrá volba a oni to věděli!!

Reagovat
0:1

Na Haška se tady na Eurofotbalu většinou jen nadává, ale v článku kde je fotka Rady, což je král sprosťáků, což většině Čechů imponuje a v nadpisu je slovíčko experti, tak se ho najednou naprosto drtivá většina zde zničehonic zastává. Zajímavý psychologický experiment.

Reagovat
-R2D2-

Tvl jak ta diskuze dokáže bejt často skvělou psychohygienou, tak tady snad abych požádal o ban.

Reagovat
mickey mouse

Po té jeho štaci v ČMFS se nedivím, že jsou ze strany fans samá negativa. Už tehdy se na něj pohlíželo jako na spasitele a jak to dopadlo.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele