Fantasy MS - Staň se nejlepším manažerem EuroFotbalu

09.06.2018, 16:52
Aktuality
Zaujalo nás
S každou výraznou sportovní událostí se vážou i různé hry pro její nadšené příznivce a nejinak tomu bude i v případě letošního mistrovství světa. Oficiální stránky FIFA umožňují komukoli zúčastnit se tzv. fantasy soutěže, která každého jednotlivce postaví do role manažera vlastního celku složeného z přímých účastníků ruského šampionátu.

Základní princip je jednoduchý. Reálné úspěchy hráčů na hřišti znamenají přísun bodů vašemu týmu. Každý má jedinečnou šanci prokázat své fotbalové znalosti v praxi a zasoutěžit si přímo ať už s blízkými, statisíci fotbalových fanoušků z celého světa nebo si vychutnat třeba zdejší nabubřelé diskutéry.

Po velkém zájmu o tuto hru na předešlých světových i evropských šampionátech se i letos můžete těšit na EuroFotbalovou ligu a pravidelné články, které budou schraňovat prostor pro volnou diskuzi k této populární kratochvíli.



Pravidla


Vše podstatné je k nalezení na oficiálním webu soutěže. Kdo již svůj účet na stránkách FIFA má například díky minulému MS v v Brazílii, stačí se pouze přihlásit bez dalších registračních formalit.

Poté přichází na řadu složení týmu. Hráč má k dispozici stomilionový obnos, za nějž si pořídí svých patnáct vyvolených. Každý fotbalista byl na základě svého renomé, statistik a postavení v národním týmu ohodnocen přiměřenou částkou, a to tak, aby nebylo možné seskládat celou soupisku jen z největších hvězd. Dále není povoleno mít v týmu více než tři hráče z jedné reprezentace. Toto omezení se ovšem po odehrání základních skupin bude měnit a s každým dalším vyřazovacím kolem je možné vzít do týmu adekvátně vyšší počet hráčů.

Nyní přejděme k volbě základní sestavy. Není vůbec třeba lámat si hlavu se zobrazením hráčů na hřišti. Přestože grafika zobrazuje např. Matse Hummelse na levém kraji obrany, jeho bodový zisk tím nijak ovlivněn nebude. Změny formace se docílí výběrem požadovaného rozestavení na grafickém znázornění hřiště nebo jednoduchým přetažením hráčů z lavičky namísto hráče v jiné řadě. Nutnou podmínkou je účast vždy alespoň tří obránců, dvou záložníků a jednoho útočníka.

Důležitým prvkem hry je možnost střídat jednotlivé fotbalisty i v průběhu hracího kola, a to za hráče z lavičky, kteří mají zápas teprve před sebou. Soutěžící, kteří nemají zájem se "fantě" věnovat každý den, však nemusí zoufat. Stačím jim zvolit si základní jedenáctku podle svého nejlepšího uvážení a nic dalšího řešit nemusí, byť se ocitnou v nevýhodě oproti aktivnějším konkurentům.

Rozhodujícím jazýčkem na vahách obvykle bývá výběr kapitána týmu, neboli fotbalisty, jemuž se počet získaných bodů v daném kole zdvojnásobí. I kapitánskou pásku lze během každého jednotlivého hracího dne přenášet na další hráče, kteří mají svá utkání teprve před sebou. Např. dáte šanci Golovinovi do zahajovacího zápasu mistrovství, ten ovšem nepředvede takový výkon, jaký byste čekali. Pásku mu tak seberete a předáte ji třeba Cristianu Ronaldovi, jenž má v tu chvíli první zápas se Španělskem stále před sebou. Netřeba zdůrazňovat, že podobná rozhodnutí jsou trvalá, o své body střídáními a změnami kapitána přijdete permanentně.

Největší letošní novinkou jsou tzv. "boostery", a to v podobě dvou jedinečných možností, jak si během turnaje bodově polepšit. Vykutálenost jménem Maximum captain automaticky v daném kole přidělí kapitánskou pásku vašemu nejbodovějšímu hráči z celé základní sestavy, druhá vymoženost s názvem Bench boost zase na jedno hrací kolo vpustí do hry celou vaši soupisku včetně všech náhradníků. Zatímco první možnost doporučujeme šetřit až na závěr turnaje, bodový přínos hráčů z lavičky se naopak hodí využít ať už v prvních kolech, nebo na počátku vyřazovací fáze. Boostery je nutno aktivovat před začátkem vámi vybraného kola, nelze je využít oba najednou a pozor, po jejich aktivaci již nelze udělat krok zpět.

Škála možného bodového zisku je zde podobná známým fantasy soutěžím z klubové úrovně. Ceněné jsou vedle samotné účasti na trávníku především góly, asistence a čistá konta, přičemž karetní prohřešky a inkasované branky naopak přinášejí bodové srážky. Kompletní znění pravidel včetně bodového systému najdete v oficiálním PDF dokumentu.

Přestože se jedná prvoplánově o zábavu, je možné s trochou štěstí také vyhrát zajímavé ceny. Za celkové prvenství v soutěži můžete dostat zbrusu nové auto, další přední umístění pak nabízí zisk televizoru či kapitánskou pásku s podpisem samotného hráče, jenž ji na šampionátu oblékal. Bližší informace jsou k nalezení v sekci Prizes.

Uživatele mobilních zařízení pak potěší přítomnost aplikací pro Android a také iOS.

EuroFotbalová liga


Kromě automatického zařazení do ústředního žebříčku spolu se všemi ostatními může být každý hráč součástí neomezeného počtu dalších minilig, ať už otevřených veřejnosti či soukromých jen pro ty nejbližší. Oproti zvyku zde v rámci MS neuvidíte koncept zvaný Head to Head, kdy se hráč v každém kole utká s protivníkem v přímém souboji o tři body za výhru a bod za remízu do tabulky. Jako jediný typ ligy tak zůstává ten nejjednodušší - vítězem je hráč, jenž nasbírá nejvyšší počet bodů.

Ke vstupu do EuroFotbalové ligy, která je volně přístupná všem zdejším návštěvníkům, postačí po registraci na webu FIFA kliknout na tento odkaz, případně v sekci Leagues po kliknutí na "Join league" zadejte kód ZGZXSNX4.

Uzávěrka sestavení soupisek je stanovena na počátek mistrovství, tedy úvodní výkop utkání Ruska se Saúdskou Arábií ve čtvrtek 14. 6. v 17:00 středoevropského času. V případě jakýchkoli pochyb se neváhejte ozvat v diskuzi níže.

Autor: Martin Kantor / fifa.com

Komentáře (1898)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele