Evropská liga - souhrn prvních zápasů čtvrtfinále

07.04.2016, 23:01
Komentáře a souhrny
Remízou 1:1 skončilo první měření sil mezi Borussií Dortmund a Liverpoolem. Další tři duely přinesly triumfy 2:1, venku se radovaly a velký krok směrem k postupu udělaly Sevilla a Šachtar Doněck, Villarreal tímto poměrem před vlastními fanoušky přehrál Spartu...

SC Braga - Šachtar Doněck 1:2

07.04.2016 21:05

Góly: 89. Wilson Eduardo - 45. Jaroslav Rakickyj, 75. Facundo Ferreyra

Fotbalisté Šachtaru Doněck zvládli na jedničku úvodní zápas čtvrtfinále Evropské ligy a po výhře 2:1 na půdě portugalské Bragy jsou jednou nohou v semifinále. K důležitému vítězství je nasměroval na konci prvního poločasu Jaroslav Rakyckyj, čtvrthodiny před koncem pojistil jejich vedení Facundo Ferreyra. Braga to tak bude mít v odvetě na ukrajinské půdě nesmírně náročné a dá se očekávat, že její cesta letošním ročníkem EL tak bude u konce.

Přitom do zápasu lépe vstoupili domácí, kteří zahrozili již ve 2. minutě. Po nepřesném výkopu Pjatova se dostal ke střele Rafa Silva, ovšem brankář hostujícího výběru dokázal svou minelu rychle napravit a balón vyrazil nad horní tyčku. Po dvaceti odehraných minutách se objevil v dobré pozici Pedro Santos, jenže střela z dvaadvaceti metrů mu vůbec nesedla a šla hodně mimo tři tyče hostujícího výběru.

Krátce po odehrané půlhodině dostal krásnou přihrávku za obranu z levé strany Koka, avšak před prázdnou brankou ho dokázal na poslední chvíli odzbrojit vracející se Rakyckyj. Tři minuty před koncem se znovu ozvali domácí hráči, když z dvaadvaceti metrů vystřelil Carlos, ale zamířil jen doprostřed branky a pro Pjatova to byla snadná práce. O dvě minuty později zahrozili poprvé v zápase také hosté.

Po pasu Taisona se zjevil před domácí brankou osamocený Marlos, jenže místo kličky volil přihrávku a o míč přišel. Nicméně za další minutu se již prosadil Rakyckyj. Ten se po rohovém kopu Taisona z levé strany a následné prodloužené hlavičce ocitl na zadní tyči a z ostrého úhlu zamířil z voleje přímo pod horní tyčku. Ihned po změně stran mohl zvýšit vedení Šachtaru Malyšev, nicméně po zpětné přihrávce do šestnáctky a jeho následné střele z osmi metrů zasáhl včas na brankové čáře brankář Matheus.

Braga mohla vyrovnat v 51. minutě, kdy po několik odrazech v šestnáctce Doněcku nakonec vystřelil Rafa Silva a z deseti metrů lízl břevno. O šest minut později se po skrumáži v pokutovém území dostal ke střele Stěpaněnko, ovšem trefil jen před sebou stojícího Bolyho. Po hodině hry nejprve střílel ze střední vzdálenosti těsně vedle bližší tyče Vukčevič, ihned na to trefil Boly ve výborné pozici bránícího Malyševa.

Zhruba dvacet minut před koncem pálil z úhlu kapitán Srna a Matheus vyrážel nohou do bezpečí, avšak v 75. minutě již inkasoval podruhé. Po přihrávce na pravou stranu převzal balón Marlos a předložil ho na hranici brankového území Ferreyrovi, který lehkým dloubákem přehodil domácího strážce.

O pět minut později nevyužili hosté velký závar v šestnáctce Bragy a domácí se nakonec dočkali alespoň snížení. V 89. minutě odcentroval kapitán Baiano z pravého křídla a hlavičkující Wilson Eduardo zamířil přesně k tyči, Pjatov i přes dotyk nedokázal zabránit míči v cestě do sítě.

Více informací k zápasu

Villarreal CF - Sparta Praha 2:1

07.04.2016 21:05

Góly: 3. Cédric Bakambu, 63. Cédric Bakambu - 45+4. Jakub Brabec

Villareal porazil v prvním zápase čtvrtfinále Evropské ligy Spartu 2:1 a na Letnou tak pojede v mírné výhodě. Pražané ovšem vzhledem k průběhu utkání musí výsledek brát všemi deseti a díky vstřelenému gólu na půdě soupeře rozhodně nebudou příští týden bez šance.

Sparťané začali na východě Pyrenejského poloostrova nejhůře, jak jen mohli. Neuběhly ani tři minuty, když Martin Frýdek poslal docela těžkou malou domů Davidu Bičíkovi a zkušený brankář tak dlouho váhal s rozehrávkou, až napálil napadajícího Cédrica Bakamba, od něhož se kulatý nesmysl odrazil do sítě. Villareal přišel k vedoucímu gólu jako slepý k houslím, nicméně i v dalším průběhu poločasu potvrzoval roli favorita.

Skórovat mohl po rohu Denise Suáreze Mario Gaspar, na zadní tyči ovšem netrefil balón ideálně. Poté si několikrát koupil odpustek u sparťanských fanoušků David Bičík, ve 13. minutě využil parádního pasu od Triguerose Samuel Castillejo, obhodil si Konatého, vousatého gólmana však nepřekonal. Stejně tak nepochodil ani o chvíli později Bakambu, jenž se nejprve na Bičíka po chybě Brabce řítil sám z úhlu, deset minut nato zase nebezpečně hlavičkoval - jednička Sparty byla při obou situacích na místě.

Když už to vypadalo, že se do kabin půjde za stavu 1:0 pro domácí, z čista jasna udeřili hosté. Bořek Dočkal nacentroval od rohového praporku přesně na hlavu Jakuba Brabce a talentovaný stoper vsítil branku, která může mít v konečném součtu ještě velkou váhu. Brabec si zároveň připsal již svou třetí trefu v právě probíhajícím ročníku Evropské ligy.

Obrázek hry se nezměnil ani po přestávce, Žlutá ponorka nadále držela otěže utkání pevně v rukou a svěřenci Zdeňka Ščasného se snažili alespoň ojediněle chodit do rychlých protiútoků. Do žádné vyložené příležitosti se ale nedostali. Na rozdíl od Villarealu, jenž Bičíka ohrožoval velice často. Ve 47. minutě ještě Gaspar rozezvučel břevno, po hodině hry se už však skóre měnilo. Denis Suárez výborně otevřel prostor pro Bakamba a reprezentant DR Kongo s přehledem skóroval.

Českého vicemistra v závěru znovu několikrát podržel vynikající Bičík, na němž rozhodně nebylo poznat, že včera oslavil již 35. narozeniny. Blýskl se především čtvrthodiny před koncem, když zlikvidoval ránu Suáreze i následnou dorážku Bakamba. Nadějný výsledek do odvety kazí fakt, že již během prvního poločasu musel pro zranění střídat Mario Holek, do odvety navíc nebudou k dispozici ani vykartovaní Brabec s Costou.

Více informací k zápasu

Athletic Bilbao - Sevilla FC 1:2

07.04.2016 21:05

Góly: 48. Aritz Aduriz - 56. Timothée Kolodziejczak, 83. Vicente Iborra

Spojení Sevilly s Evropskou ligou jednoduše nebere konce. Zatímco v domácí soutěži Andalusané stále marně čekají na své vůbec první vítězství z hřiště soupeře, ve čtvrtfinále Evropské ligy se jim to na půdě Athleticu úspěšně podařilo, přestože prohrávali po úvodní brance Adurize. Trefy Kolodziejczaka s Iborrou se však postaraly o nanejvýš cenný obrat na konečných 2:1 a sevillští mají zase o něco blíže k obhajobě trofeje.

Pro hosty šlo o mimořádně kuriózních posledních pár dní. Takřka po celou sezonu se svěřenci Unaie Emeryho těšili výtečné domácí formě, zatímco na půdě soupeřů snad jen s výjimkou ligového poháru opakovaně selhávali. O víkendu však přišla překvapivá prohra na vlastním stadionu proti Realu Sociedad a nyní pro změnu sevillští uspěli vůbec poprvé na stěží uvěřitelný dvacátý pokus, když vezmeme v potaz jejich letošní měření sil z ligy a evropských pohárů.

Z pohledu situace obou zúčastněných v Primera División mělo jít o vyrovnanou partii, neboť jak Sevilla, tak Athletic mají momentálně na kontě shodně 48 bodů a přetahují se spolu s Celtou Vigo o to, kdo ještě může ohrozit čtvrtý Villarreal v boji o Ligu Mistrů, potažmo vlastní kvalifikaci do příštího ročníku Evropské ligy. Jakožto čtyřnásobní mistři této soutěže však mohli být za mírné favority považování přece jen hosté.

Hustý déšť se postaral o opatrný začátek utkání, který naplno propukl v záživnou podívanou až po půlhodině hry. Iňaki Williams v té době dravě pronikl kupředu, ale se svou ranou si na brankáře Davida Soriu nepřišel. Dvě minuty nato o sobě dali poprvé vážněji vědět hosté, když Krohn-Dehli vhodně načasoval kolmici na unikajícího Vitola, ovšem i tentokrát vzešel z nebezpečné akce vítězně brankář Iago Herrerín.

Když pak pět minut před koncem trefil Aritz Aduriz pouze brankovou konstrukci a De Marcos vypálil záhy těsně vedle, odcházelo se k nelibosti domácích do kabin za bezbrankového stavu. Po změně stran se už ale Athletic dočkal zaslouženého vedení, a to hned po třech minutách. Tentokrát již po Muniainově centru nestárnoucí Aduriz hlavičkoval přesně a bezmocný Soria musel lovit míč ze sítě.

Sevillští však na nepříznivý vývoj zápasu zareagovali příkladně a vedení domácím vydrželo jen necelých deset minut. Po chaosu v šestnáctce Athleticu, způsobeném chybou Muniaina, se dostal k míči Kolodziejczak a chladnokrevně srovnal. Hosté tak již měli splněno - gól na hřišti soupeře se vždy počítá. Přesto se jim v závěru slibnou remízu 1:1 podařilo dokonce ještě vylepšit. Vicente Iborra byl na trávníku sotva pár minut, když využil šikovný pas Kevina Gameira k přesnému zakončení a sevillskému obratu na konečných 2:1.

Athletic tak v odvetě potřebuje minimálně dvakrát skórovat, pokud ještě chce pomýšlet na postup. Favoritem je nyní již jednoznačně Sevilla.

Více informací k zápasu

Borussia Dortmund - Liverpool FC 1:1

07.04.2016 21:05

Góly: 48. Mats Hummels - 36. Divock Origi

Trenér Jürgen Klopp dokázal se svým Liverpoolem uhrát v Dortmundu, kde dlouhých sedm let působil a kam se zase velmi rád vrátil, cennou remízu 1:1. Hosté se sice ujali vedení do poločasu zásluhou Divocka Origiho, domácí však dokázali odpovědět brankou Matse Hummelse zkraje druhé půle.

BVB vstoupil do utkání aktivněji. Castro po čtvrthodině hry sice svým pasem našel protihráče Lallanu, ten však míč odkopl pouze k nohám Reuse, který se snažil zakončit po zemi, branku Mignoleta ovšem minul. O pár chvil později se do dobré střelecké pozice dostal Mchitarjan po centru Weigla, jeho pokus mu ale zablokoval obětavý obránce Sakho.

Na druhé straně málem udeřilo po Milnerově standardce. Hostující záložník poslal míč na hlavu Lovrena a ten zamířil mezi tři tyče. Gólman Weidenfeller měl s tímhle pokusem potíže a musel ho likvidovat nadvakrát. Ve 28. minutě se po rohovém kopu dostal k balónu Alberto Moreno, ovšem selhal v koncovce a pálil jen nad bránu.

Mchitarjan následně po rychlém brejku pálil mimo a ve 36. minutě se Reds ujali vedení. Milner sklepl míč hlavou pro Origiho, který si ho ihned zpracoval a přes obránce zamířil přesně k tyčce. V nastavení první půle mohl srovnat Aubameyang, každopádně Lovren se dortmundskému forvardovi vrhl ve skluzu pod nohy.

Borussii se podařilo skórovat tři minuty po obrátce. Mchitarjan rozehrál rohový kop nakrátko, poté poslal z pravé strany ostrý pas do šestnáctky, kde Hummels hlavou propálil Mignoleta. Liverpool se mohl ujmout vedení znovu záhy, nicméně Weidenfeller střelu Philippeho Coutinha ze střední vzdálenosti dokázal vyrazit.

Po hodině hry se snažil z přímého kopu přesně zacílit Reus, jenž obstřelil zeď, ovšem zamířil jen do míst, kde byl připravený Mignolet. Tempo hry pak dost opadlo a šancí už bylo poskvrnu. V jedné takové se ocitl deset minut před koncem Castro, nicméně hostující brankář si s tímhle pokusem dokázal bezpečně poradit.

Více informací k zápasu

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (18)

Přidat komentář
Counter

Remízy z Paříže a Dortmundu... Na tragédy z Anglie slušné

Reagovat
smazaný uživatel

tvl tyhlety žabomyší války, to je taky debilita

Reagovat
Counter

Pf, prostě pochvala ManCity s LFC, že místo zklamání vezou domů povedené výsledky.

Reagovat
avicii

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fenixLFC

no...remiza super, jasne, dortumnd je lepsie muzstvo ale po dnesku je to trosku skoda. sice drzali loptu ale co tak spominam, tak vylozenych sanci sme mali o 1-2 viac. jurgen nas skvelo pripravil na to co nas cakalo, skoda ze to posrala nasa slabina, standartky. Beznadejne to este nie je, ale favoritom furt nie sme. doma nam sice staci bezgolova remiza ale na to sa spoliehat nemozme a musíme predviest minimalne taky dobry vykon ako dneska. bojim sa ci dokazeme reusa a aubu vymazat znova.

Kazdopadne sakho MOTM, nespochybnitelne. lovren, divock, emre aj allen skvele vykony. coutinhovi ked na tie 2-3 minuty dali priestor tak ich skoro popravil.

a v európskej lige zostavame jediny neporazeny

Reagovat
smazaný uživatel

i i

Reagovat
fenixLFC

na konci? nemyslim si, sme jediny neporazeny tim

Reagovat
smazaný uživatel

Dostal si ma. Ale ten tím si nedopísal, preto mi to hneď padlo do oka. .

Reagovat
fenixLFC

yup tiez som rozmyslal aku koncovku ale myslel som to ako tim tak som to dal s ypsilonmi

Reagovat
smazaný uživatel

dobre sa brani na superovom ihrisku hlavne ked z prvej sance date gol,ale liverpol ma dobre muzstvoodveta bude zaujimava,dufam ze postupi ale dortmund zasluzi si to...

Reagovat
smazaný uživatel

El Kloppo vybojoval remizu. Prajem Liverpoolu no aj tak myslim ze postupi BVB

Reagovat
smazaný uživatel

Ta Sparta je jako pohádka. Ať to na letné dopadne jakkoli...teď se hodí hláška zmeho oblíbeného filmu: Jdete do boje pánové, bůh s vámi, už teď jste hrdinové!

Reagovat
smazaný uživatel

skor jdete do boje aj ked nato nemate

Reagovat
smazaný uživatel

A to bylo v nějakém filmu?

Reagovat
smazaný uživatel

"Slovenské každoroční putování Evropou"

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele