DFB-Pokal - souhrn čtvrtfinále: Bayern i Dortmund končí

04.04.2023, 22:40, aktualizováno 05.04.2023, 22:43
Komentáře a souhrny
Oslavující Nicolas Höfler (© AFP)

Německý pohár dospěl do čtvrtfinále, které bylo konečnou tři aktuálně nejlepší celky Bundesligy - z hřiště Bayernu veze senzační postup Freiburg, Dortmund neuspěl v Lipsku a stejně dopadl i Union na půdě Frankfurtu. Čtvrtým semifinalistou se stal Stuttgart, který se v Bundeslize trápí, ale v DFB-Pokalu zatím s papírově slabšími soupeři nezaváhal, teď vystavil stopku Norimberku.

RB Lipsko - Borussia Dortmund 2:0

05.04.2023 20:45

Góly: 22. Timo Werner, 90+8. Willi Orbán

Tak přesně takovouhle vzpruhu Lipsko po nevalném březnovém působení potřebovalo. Poté, co o minulém víkendu doma jasně nestačilo na Mohuč, nabídlo svým fanouškům ten pravý odpustek v podobě postupu do semifinále Německého poháru. Nutno říci, že ten si vydobylo zcela po právu. Dortmund se zkrátka po porážce na půdě Bayernu ani této frontě nepochlapil.

Domácí se dostali do první vážnější možnosti už po třech odehraných minutách. Laimer perfektně načasoval timing, naběhl si za obranu na pravé straně, a tam podržel míč. Ten pak předložil k Wernerovi, který Rakušana následně oslovil zpětnou patičkou, jeho pokus z blízkosti ale uměl reflexivně vyrazit do zámezí gólman Kobel.

V 6. minutě se dostalo Lipsko do další dobré šance. Ze střední vzdálenosti napřáhnul Dani Olmo, jehož pořádně neposedný pokus uměl Kobel vyrazit pouze před sebe. K dorážce tak ještě přibíhal Szoboszlai, avšak hostující muž v rukavicích byl u meruny přece o něco dříve, takže celou nepříjemnou situaci vyřešil, a to i společně s rezultujícím odkopem obránce Ryersona do bezpečí.

Ohromný tlak saského výběru každopádně pokračoval, Borussia vůbec nevěděla, kam dřív skočit. Ve vyložené pozici se ve 12. minutě ocitl ve vápně Dani Olmo, Kobel přitom zasahoval vůči jeho střele s vypětím všech sil a balón svou nohou protečoval vedle své brány. Nakonec se však přece Die Roten Bullen dočkali ve 22. minutě. Simakan zakombinoval u pravé lajny se Szoboszlaiem, vyrazil na zteč z defenzivy v opravdu pravou chvíli, pak předložil přihrávku na bližší tyčku, odkud Werner jemně zacílil do spodního rohu branky na zadní tyč.

Ve 33. minutě se pokoušel náskok domácího mančaftu navyšovat Gvardiol, svou hlavičku ovšem neusměrnil přesně, o pár chvil později z voleje neuspěl ani jeho spoluhráč Dani Olmo, na jehož pumelici byl Kobel připravený. Lipsko tak jako tak do přestávky dokráčelo ke zcela zaslouženému vedení, to se přitom po obrátce snažilo především zbytečně neztratit.

A poněvadž Dortmund i nadále nepůsobil žádným svěžím dojmem, dařil se Lipsku taktický plán bez zásadnějších komplikací. Po jednom z brejků, konkrétně ze 78. minuty, mohlo navíc své vítězství pojistit, nicméně v tutovce trestuhodně selhal Laimer, jenž mířil pouze do Kobela.

Druhý gól tedy zaznamenalo RBL až v samém závěru, to když při posledním rohovém kopu Dortmundu vběhl do soupeřova pokutového území také Kobel. Jenže to neměl dělat, jelikož poté, co se Kampl zmocnil míče a přeběhl půl hřiště, přičemž posléze pobídl Orbána, se konalo jednoduché zakončení do poloprázdné hostující brány.

Více informací k zápasu

1. FC Norimberk - VfB Stuttgart 0:1

05.04.2023 18:00

Góly: 83. Enzo Millot

Jediný druholigový celek mezi osmičkou nejlepších v Německém poháru nakonec vypadl se Stuttgartem. Ačkoli hosté v Bundeslize tvrdě bojují o záchranu, aktuálně přitom nejsou ani náhodou v dobrém rozpoložení, a družinu poprvé vedl nový trenér Sebastian Hoeness, zdařilo se jim Norimberk porazit. O jedinou trefu tohoto klání se postaral v 83. minutě Enzo Millot.

Nebyla to ani náhodou žádná dechberoucí podívaná, která by diváky zvedala ze sedadel. Bylo evidentní, že mančaft z Bádenska-Württemberska, ač pasován do role mírného favorita, hledá už nějaký ten pátek sám sebe. Vypořádávat se přitom musel také s faktem, že na lavičce měl nového muže poté, co byl nekompromisně odvolán od kormidla Bruno Labbadia. Svěřenci kouče Dietera Heckinga ve finále nebyli horším mužstvem, jen prostě doplatili na jedno inkasování.

Vlastně až v 51. minutě došlo na první důležitější moment tohoto střetnutí, to když Sosa našel svým centrem od rohového čtvrtkruhu hlavičku Antona, nicméně tu mu zlikvidoval dobře postavený domácí brankář Vindahl. V 74. minutě přišel na hřiště Millot a o devět minut později již zařídil Stuttgartu postupový výsledek. Zleva na něj adresoval svou dlouhou přihrávku Ito, Francouz pak naběhl středem pole do vápna, odkud pak pohotově skóroval.

Více informací k zápasu

Bayern Mnichov - SC Freiburg 1:2

04.04.2023 20:45

Góly: 19. Dayot Upamecano - 27. Nicolas Höfler, 90+5. Lucas Höler (pen.)

Opravdu dlouho čekal Freiburg na první vítězství na půdě Bayernu. Dočkal se až nyní a náležitě si to užil. Bavory totiž vyřadil z německého poháru. Díky penaltě, kterou v závěru střetnutí proměnil Lukas Höler, si tak semifinále soutěže zahrají "Breisgauer".

Thomas Tuchel na lavičce Mnichovanů zažil svou vůbec první porážku. Jeho mužstvo přitom do čtvrtfinále DFB-Pokalu vstoupilo dobře a dostalo se do vedení. O náskok ovšem poměrně rychle přišlo. Po změně stran pak favorizovaný "Rekordmeister" nedokázal přidat druhý přesný zásah, po nedovolené hře rukou Jamala Musialy se naopak radovali hráči SCF.

První branka zápasu se urodila ve 20. minutě. Hostující Eggestein při rohovém kopu neuhlídal Upamecana, jenž tak hlavičkou zblízka zužitkoval centr Kimmicha. Za dalších osm minut ovšem Coman řádně neodkopl míč od vlastní brány a posunul jej pouze k Höflerovi. Středopolař Freiburgu se následně zpoza vápna opřel do meruny a krásným volejem ji napálil k tyči mimo dosah natahujícího se gólmana Bavorů Sommera - 1:1.

Do vedení se Mnichované mohli záhy vrátit, nicméně tečované zakončení Goretzky po rohovém kopu přeletělo břevno. Po dalším centru od rohového praporku zase pálil nad stoper De Ligt. Ve druhé minutě nastavení první půle měl velkou šanci ke skórování Müller, k jehož nohám vyrazil brankář hostů Flekken centr Comana. Müller následně střílel do odkryté brány, avšak před brankovou čárou zastoupil Flekkena duchapřítomný Ginter.

Po hodině hry naservíroval před bránu Freiburgu další nebezpečný pas Kimmich. Na jeho standardní situaci si naskočil Pavard, jehož hlavička skončila na břevně. Postupem času ovšem nápor Bayernu opadal, což nezměnila ani střídání. Gnabry, jedna z nových tváří na hřišti, sice v 89. minutě pálil nebezpečně, z ostrého úhlu ale prostor mezi třemi tyčemi netrefil.

Když už se zdálo, že nic nebrání prodloužení, trefil Höfler v pokutovém území domácích ruku Musialy. Hlavní arbitr tedy nařídil penaltu, kterou střelou pod břevno proměnil Höler. Freiburg tak z čistého nebe zničil vyhlídky Bayernu na pohárový úspěch. Sami "Breisgauer" naopak dál mohou snít o tom, že zopakují minimálně loňský postup do finále.

Více informací k zápasu

Eintracht Frankfurt - Union Berlín 2:0

04.04.2023 18:00

Góly: 11. Randal Kolo Muani, 12. Randal Kolo Muani

Berlínský klub v minulém ročníku došel do semifinále, teď tedy skončil o jedno kolo dříve. Tak trochu symbolicky v tom měl prsty, resp. nohy, Randal KOLO Muani, díky němuž se Eintracht podívá v této soutěži mezi nejlepší čtyři poprvé os sezony 2019/2020.

Francouzský útočník hesenského celku na sebe upozornil už v 5. minutě. Jeho dobrou střelu zpoza vápna ale Lennart Grill skvěle vytěsnil. Stříbrný medailista z posledního světového šampionátu se záhy dožadoval penalty, neboť se domníval, že jej Christopher Trimmel fauloval. Bastian Dankert byl každopádně zcela opačného názoru.

Skóre se tedy měnilo až v minutě jedenácté. Makoto Hasebe poslal z poloviny hřiště do soupeřova pokutového území centr, který Mario Götze famózní patičkou posunul na Randala Kola Muaniho, jenž pak prostřelil muže v rukavicích - 1:0. Než se hosté stačili vzpamatovat, prohrávali už o dva zásahy, přičemž i pod pojistku se postaralo stejné duo.

Po ztrátě míče si hráč s devítkou na dresu nabíhal z pravé strany, přičemž si všimnul, že se brankář Grill vydal na výlet, což vyřešil efektivním obloučkem, který se zastavil až v síti - 2:0. Orli byli jasně navrchu a Hasebe mohl přidat třetí branku, Rafael Borré ji po Butově přihrávce opravdu přidal, jenže byl o něco málo rychlejší, a tudíž se pískal ofsajd. Ve 28. minutě pálil autor této neuznané trefy z hranice malého čtverce do břevna.

Po změně stran se osmělil Sebastian Rode a svým dalekonosným pokusem těsně minul. Mario Götze měl sám svou velkou šanci v 53. minutě, avšak napálil jenom obránce Paula Jaeckela. Poté střílel Sheraldo Becker a Kevin Trapp bez větších problémů zakročil. Svěřenci Urse Fischera byli v ofenzivě překvapivě bezzubí, jak doložil svým nepřesným zakončením i Josip Juranović. Jedinou velkou možnost si vypracoval po dobré individuální akci střídající Jamie Leweling, leč gólman zvládnul zakročit.

Více informací k zápasu

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (45)

Přidat komentář
Müllered

Hrozný výkon, Cancelo dostal celý zápas proč, ten měl jít o poločase. Tuchel, Kahn, Brazzo out, dojebali jste to. Nags in, ten dal Freiburgu 5:0 na podzim, nejdebilnější vyhazov v historii.

Reagovat
db18

Reagovat
Tominko

Tiež som nepochopil prečo od začiatku nehrá Musiala a Davies. A keď tak minimálne Musiala mal hrať základ a Daviesa mohol postaviť po prestávke. Záverečná penalta bol proste smolný moment, to že nevieme využiť šance či už je tréner Tuchel alebo Nagelsmann je vec druhá. Ale súhlasím že ten vyhadzov bol debilný

Reagovat
db18

No, Musiala ať si to vyžere, když byl jeden z těch, kdo způsobil, že je Nagelsmann pryč... protože nehrál dost minut.

Reagovat
Tominko

To ani neviem že on bol proti Nagelsmannovi. Ale ak sa mu zdalo že hrá za Nagels. málo tak teraz bude určite spokojný

Reagovat
db18

Reagovat
Rudnevs

Musiala praveze nebol ci?

Reagovat
db18

Proti Nagelsmannovi: Mane, Neuer, Cancelo, Gnabry, Sané, Musiala, Ulreich.

Pro Nagelsmanna: Kimmich, Goretzka, Pavard, Upamecano, de Ligt.

Thomas Müller se nevyjadřoval.

Reagovat
Fendi

Nesmysl

Reagovat
Rudnevs

Sané nech je radšej ticho, každý vie, že jeho žena celý čas tlačí na jeho návrat do Manchestru a Cancelo je tam dva dni aj s cestou, Neuer je kapitola sám pre seba, ten nejak neunáša, že jeho pozícia slabne a že mu vyhodili kamoša (alebo podľa drbov dokonca priateľa). Ulreich je irelevantný a Musiala ma jediný z toho zoznamu prekvapuje.

Reagovat
db18

Reagovat
Rich

Muller byl jeden z hráčů, který byl taky proti… Dokonce bych řekl, že s Neuerem inicioval odchod Natelsmanna…

Reagovat
Dontlookatme

Za mě větší šílenost, že dohrál Müller (nic proti tvýmu nicku :D), ale ten byl šílenej a říkal jsem si, že musí jít jako první dolů a on ho tam nechá celý zápas.

Reagovat
Tominko

Proti BVB hral Müller super, ale na nich on hrať vie. Müllerovi sedí krídlo a keď dáva lopty na hrot, tak ako keď hral Lewa za nás. Im tá spolupráca išla na slepo.

Bez čistokrvného hroťáka sa dostať za posledné 3 sezóny v pohári najďalej a v LM do top 8 je taký malý zázrak

Reagovat
Rich

Muller není problémem. Mane je problémem, zbytečné protesty a fauly… Plus neskutečně pomalý…

Reagovat
db18

Reagovat
esmuellert

Já moc nerozuměl střídání Goretzka - Mané, když se zápas blížil do finální fáze a bylo jasné, že bude ve vápně hodně vzdušných soubojů...

Reagovat
Agent z Melmacu

aj Tuchel sa bojí Maného

Reagovat
Nuno čomes

Tam muselo hrát velkou roli to jejich ego

Reagovat
db18

DFB Pokal: :check:

Champions League: coming soon

Bundesliga: coming soon

Reagovat
Heresy

Ty penalty to bude nejaky rekord od nas ne ?

Reagovat
Tominko

Aj ja som si všimol túto nemilú štatistiku. Ale na druhej strane zahadzovanie šancí nám tiež ide

Reagovat
vladino10

Ja som teda v druhom polčase žiadne čisté šance nevidel

Reagovat
Tominko

Boli tam také pološance alebo ako to mám nazvať. Také nedotiahnuté akcie a samozrejme kopec pokazených finálnych prihrávok

Reagovat
andrew96

Reagovat
Kuba94

Bayernu to může být jedno. Bundesliga a LM jsou přednější.

Reagovat
Rudnevs

Vzhladom na to, ze snivali o treble a kvoli tomu udajne vyhodili Nagelsmanna, tak hned v druhom zapase pod novym trenerom stratit pohar, je celkom skrt cez rozpocet.

Reagovat
smazaný uživatel

Bayernu to může být jedno. Bundesliga a LM jsou přednější.

Reagovat
Jardman

Určitě ne. Je to hodně trapný, vyhodit trenéra, kterej porazí psg 3:0 a druhej vypadne s freiburgem po hodně smutným zápase. Teď vypadneme se city a bude to nejlepší rozhodnuti vedení v dějinách fotbalu.

Reagovat
db18

Reagovat
smazaný uživatel

Jasně, já si jenom dělám prdel z Kuby, který tu větu napsal pod každý článek o tomto zápasu

Reagovat
Kuba94

Zkoušel jsem kdo mi odpoví

Reagovat
Kuba94

Van Gaal vypadl s United v poháru 4:0 tuším s třetiligovým týmem. To bylo tehda hodně trapné na co já třeba nezapomenu Tohle se dá ještě překousnout

Reagovat
Jardman

Jasný, mně přijde trapný vyhodit trénéra, sice ne v nejlépe rozjeté sezóně, ale zatím nebyl ztracenej titul, jen se nevedlo o parník, v LM vyřadil PSG 3:0 a pohár taky zatím bez problémů. A pak se z něj vypadne, to mi přijde hodně lol a myslím, že nás čeká stejnej osud se City

Reagovat
db18

Reagovat
db18

Reagovat
Fendi

Upřímně mě překvapují ty negativní reakce na odvolání Juliana. Dostal drahé posily, Mane, de Ligt, plus další kvalitní hráče Cancelo, Gravenberch a další a za mě z nich nedokázal vytěžit maximum.

Reagovat
Fendi

Tuchel je za mě lepší trenér

Reagovat
db18

Reagovat
Byleth

Reagovat
Rich

Reagovat
Rudnevs

Nedostal žiadneho plnohodnotného hroťáka za Lewu. Nevedel možno využiť posily, ale určite zlepšil hráčov ako Goretzka, Kimmich, Pavard, Stanisic,..

Reagovat
Rich

Kimmich pod nim dělal chyby a Goretzka nic moc… Možná toho Stanisice… Ale Pavarda určitě nezlepšil… Navíc byl to Nagelsmann, který se kasal na začátku sezóny, že není potřeba hrotak… Domluvil se tak s vedením… Tak to jde i za nim…

Reagovat
sensei25

Vacsi grc ako hra dnes dortmund som uz dlho nevidel

Reagovat
Rich

Tohle si Bayern prohrál sám, mohl klidně v prvním poločase dat 3-4 góly, ale neproměnění šancí a trochu smůla, tak prostě Bayern vyřadili… Musiala po zranění nemá formu a jako v nastavení ta penalta zbytečná, už by mohl vědět, jak bránit…

Pořád ale Tuchela nepodepisuji, věřím, ze muže Bundesligu udělat… Klíčová věc a to dojednali vedení Bayernu a to ze neprivedlo hrotaka…

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele