DFB-Pokal - preview čtvrtfinále: RB Lipsko - Dortmund

05.04.2023, 10:41
Previews
André Silva (© AFP)

Freiburg a Frankfurt jsou v semifinále Německého poháru a dnes bude známa kompletní závěrečná čtyřka. Atraktivní podívanou slibuje souboj Lipska a Dortmundu a na svou šanci čeká druholigový Norimberk, tomu se do cesty postaví trápící se Stuttgart...

1. FC Norimberk - VfB Stuttgart

středa 18:00

Už jen jedno mužstvo drží v DFB-Pokalu druholigový prapor, zároveň ovšem není bez šance na postup dál. Norimberk totiž přivítá Stuttgart, jenž sice hraje o úroveň výše, zde se nicméně trápí. Do metropole Frank navíc dorazí po trenérské rošádě.

Ve 2. Bundeslize to Norimberku moc nejde a vypadá to, že do posledních chvil bude mít co dělat, aby zabránil pádu do třetí nejvyšší německé soutěže. Mnohem lépe si však "Der Club" vede v národním poháru. V něm dosud zdolal tři protivníky, přičemž nejvíce se hráči FCN zapotili v osmifinále soutěže. Tam je měla na lopatě Fortuna Düsseldorf, avšak Taylan Duman poslal vzájemný střet v nastaveném čase do prodloužení. V něm i za cenu vyloučení zabránil Fortuně ve skórování Florian Flick, i díky němuž následoval pro Norimberk úspěšný penaltový rozstřel.

Ve středu by Der Club rád napsal další hezkou kapitolu pohárového putování. "Lidé na tento zápas netrpělivě čekají. Hrát před vyprodaným hledištěm je vždycky vrcholem," uvedl kouč FCN Dieter Hecking, jenž Norimberk převzal v únoru a tým z Frank vede už podruhé ve své trenérské kariéře.

Také Stuttgart měl v probíhajícím ročníku DFB-Pokalu nejvíc práce v osmifinále, nicméně střetnutí v Paderbornu dokázal otočit ve svůj prospěch. Jednalo se však o jednu z mála radostí Bruna Labbadii na lavičce VfB. Jinak se zkušenému stratégovi ve čtvrti Bad Cannstatt moc nedařilo a v pondělí se vedení klubu rozhodlo, že Labbadiu propustí.

Náhradou za odvolaného lodivoda se stal Sebastian Hoeneß, někdejší kouč Hoffenheimu, který v mladém věku zkoušel jako fotbalista prorazit právě ve Stuttgartu. "V poháru chceme postoupit do dalšího kola. Další výzva pak spočívá v tom, abychom i příští rok hráli Bundesligu," uvědomuje si syn známého otce Dietera a synovec ještě slavnějšího strýce Uliho, co jej ve Stuttgartu čeká.

Zatímco VfB by se měl iv Norimberku představit v kompletním složení, domácí budou několik fotbalistů postrádat. Po vyloučení v osmifinále proti Düsseldorfu nemůže hrát středopolař Flick, zranění pak zůstávají brankář Christian Mathenia s obráncem Erikem Wekesserem. Na hřiště nenastoupí ani útočník Lukas Schleimer, byť ten se již alespoň vrátil do tréninku.

1. FC Norimberk - pravděpodobná sestava:
Vindahl - Gyamerah, F. Hübner, Schindler, Brown - Geis - Castrop, Möller Daehli, Tempelmann, Nürnberger - Duah

VfB Stuttgart - pravděpodobná sestava:
Bredlow - Anton, Mavropanos, Zagadou, Ito - Endo - Haraguchi, Millot - Vagnoman, Führich - Perea

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.94 - 3.63 - 1.77

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

RB Lipsko - Borussia Dortmund

středa 20:45

V docela velké nepohodě se ocitlo Lipsko v průběhu března, takže bude hledat v DFB-Pokalu cestu za znovunalezením samo sebe. Ani Dortmund nicméně do čtvrtfinále nebude vstupovat v nejlepším rozpoložení, víkendový Der Klassiker rozhodně nedopadl dle jeho představ, a tak i pro něj představuje tenhle vzájemný duel jakousi možnost omluvy všem svým fanouškům.

Oba výběry patří bezpochyby k tomu lepšímu, co Bundesliga může nabídnout. Dlouhodobě se pohybují na předních místech, hosté dokonce u těch nejvyšších. Akorát že poslední porážka Borussii způsobila pád ze samotného čela na druhou příčku. Pořád ovšem není o titulu ani zdaleka rozhodnuto, i nadále je manko na Bayern nicotné.

Die Roten Bullen sice naposledy jasně nestačili na Mohuč, a utrpěli tedy již svou čtvrtou prohru z posledních pěti utkání, pokud do statistik zahrneme i výprask od Manchesteru City v Lize mistrů, i tak ovšem jejich cíle, čili první čtyřka v tabulce, zaručující účast v milionářské soutěži pro příští ročník, nejsou nijak daleko. Akorát je potřeba najít zase správnou rovnováhu.

Pochopitelně proti BVB se Lipsku bude hledat správné řešení obtížně. Nutno však připomenout, že až na poslední vzájemný souboj, který se konal zhruba před měsícem, na tohoto soupeře umělo zahrát. Od listopadu roku 2021 ho porazil saský celek třikrát, dvakrát z toho mu vsítil aspoň tři góly. Určitě pak bude mít velký zájem mu oplatit porážku ze začátku března.

Domácí trenér Marco Rose se především snažil situaci klidnit, ač se jeho mužstvo dostalo do jakési menší krize. "Prostě je to tak, jak to je. Nálada je asi stejná jako v normálním životě,” povídal na předzápasové tiskové konferenci. "Samozřejmě jsme po tom neúspěchu s Mohučí neběželi oslovovat do tréninkového centra. Jsme si moc dobře vědomi toho, jaká je současná atmosféra, že jsme nepodnikli takové kroky, aby byla pozitivní.”

Lipsku bude jistojistě chybět Péter Gulácsi, pořád je brzy na návrat Christophera Nkunkua, mimo hru je i Xaver Schlager. Neočekává se pak, že by do hry mohl zasáhnout Yussuf Poulsen. "Víme, že jsme nepodali proti Mohuči dobrý výkon. Ale jedeme dál, zkrátka jako v běžném životě,” dodával Rose.

Borussia má o poznání větší starosti s absencemi. Karim Adeyemi je vykartovaný, fit nejsou ani Julien Duranville a Mateu Morey, přičemž k dispozici nebude ani Nico Schlotterbeck. Je pak velkou otázkou, zda budou připraveni Giovanni Reyna, Thomas Meunier a Sébastien Haller. "Pohár pro nás představuje tu nejkratší cestu k trofeji,” připomínal hostující stratég Edin Terzic. "Letos pro nás není Německý pohár snadný, pokaždé jsme totiž hráli venku. Jestli v něm ale chceme triumfovat, musíme jednoduše zvládat i těžké úkoly.”

RB Lipsko - pravděpodobná sestava:
Blaswich - Henrichs, Orbán, Gvardiol, Raum - Laimer, A. Haidara - Szoboszlai, Dani Olmo - André Silva, Werner

Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
Kobel - M. Wolf, Süle, Hummels, Raphaël Guerreiro - Can - Bellingham, Reus - Malen, Brandt - Moukoko

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.09 - 3.82 - 3.31

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací

Eintracht Frankfurt - Union Berlín

úterý 18:00

Po roce může berlínský Union opět stanout v semifinále DFB-Pokalu. V cestě mu bude stát Eintracht Frankfurt, jenž momentálně jen vzpomíná na formu z minulých měsíců. Využijí toho Berlíňané?

Už vloni Union nečekaně klepal na bránu finále Německého poháru, pozdější celkový vítěz z Lipska byl však nakonec nad jeho síly. Letos se Köpenicker opět dostali daleko. Ještě ovšem nemají dost. Úspěchem v DFB-Pokalu by rádi završili vynikající sezonu na všech frontách.

Ve čtvrtfinále soutěže se berlínské mužstvo utká s Frankfurtem, jehož sílu poznal poměrně nedávno také v Bundeslize. "Minule jsme měli štěstí, 90 minut ukázalo, jakou kvalitu Frankfurt má. Zejména v ofenzivě mají několik velmi kvalitních hráčů, kteří mohou sami rozhodnout zápas," upozornil na silné stránky protivníka kouč Unionu Urs Fischer.

V posledních týdnech ovšem hesenský celek svými náboji dost šetří. Na soutěžní výhru už totiž čeká přes měsíc. Za tu dobu vypadl z Ligy mistrů a v Bundeslize má co dělat, aby uhájil příčky zaručující kvalifikaci do pohárové Evropy i pro příští rok.

Pokud se Frankfurtu dál nebude dařit, je možné, že Německý pohár pro něj zůstane jedinou cestou do evropských pohárů. I proto DFB-Pokalu přikládá značnou důležitost.

"Uděláme vše pro to, abychom vyhráli. Máme respekt před Unionem a jeho hrou. I my však máme kvalitu a schopnosti, které mu mohou způsobit problémy. Platí to ale i obráceně. Očekávám vyhecovaný a intenzivní zápas," prohlásil trenér Eintrachtu Oliver Glasner.

V úterý bude Frankfurt dál postrádat zraněného ofenzivního tahouna Jespera Lindstrøma. Fit nejsou ani stoper Hrvoje Smolčić, jenž musel na operaci, levý bek Christoper Lenz či pravý krajní obránce Junior Dina Ebimbe. Naopak po vypršení trestu za žluté karty by se do sestavy Eintrachtu mohl vrátit brazilský zadák Tuta.

Na marodce Unionu dál figuruje středopolař András Schäfer. Nejistý je start brankářské jedničky Frederika Rønnowa, jehož už o víkendu v Bundeslize proti Stuttgartu zastoupil Lennart Grill. Jistě nebude hrát levý zadák Niko Gießelmann, jenž byl v osmifinále soutěže proti Wolfsburgu vyloučen, kvůli čemuž bude nyní pykat.

Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Trapp — Tuta, Hasebe, Ndicka — Buta, Rode, Sow, Max — Borré, Götze — Kolo Muani

Union Berlín - pravděpodobná sestava:
Grill — Doekhi, Knoche, Diogo Leite — Juranović, Khedira, Roussillon — Thorsby, Haberer — Behrens, Becker

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.90 - 3.21 - 4.45

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

Bayern Mnichov - SC Freiburg

úterý 20:45

FCB čeká Freiburg-Woche, SCF zase Bayern-Woche. Týmy z Bádenska a Bavorska na sebe během jednoho týdne narazí hned dvakrát - jednou v DFB-Pokalu, podruhé v Bundeslize. Kdo se bude radovat v prvním, pohárovém střetnutí?

Dosavadní cesta obou týmů DFB-Pokalem se poměrně zásadně liší. Zatímco Bayern neměl větší potíže, Freiburg se ve všech třech kolech pořádně zapotil. Kaiserslautern i St. Pauli porazil až v prodloužení, dalšího druholigového protivníka ze Sandhausenu zase přemohl díky brance ze závěru střetnutí.

Do čtvrtfinále se však loňský finalista Německého poháru přece jen prokousal. A rád by v soutěži pochopitelně ještě vydržel. "Všichni se na zápas těšíme. Jsme rádi, že v úterý nás místo tréninku čeká čtvrtfinále v Mnichově," prohlásil na pondělní tiskové konferenci kouč bádenského klubu Christian Streich.

SCF o víkendu v bundesligovém klání jen remizovalo s berlínskou Herthou, přesto se před Lipskem drží na vynikajícím čtvrtém místě. Ještě lepší sobotu zažil Bayern. Bavoři poprvé pod vedením trenéra Thomase Tuchela, jenž před pár dny nahradil odvolaného Juliana Nagelsmanna, porazili v přímém souboji o vedoucí pozici v tabulce Dortmund. Vrátili se tak na první příčku o dva body právě před dortmundské BVB.

Proti Freiburgu by si Tuchel rád připsal další vítězství. "DFB-Pokal je velkou soutěží. Finále v Berlíně je skvělou událostí ve skvělém prostředí. Určitě se tam chceme dostat," řekl očividně sebevědomý stratég.

Bayern, jak už je uvedeno výše, neměl s postupem mezi osm nejlepších celků Německého poháru mnoho starostí. Nejprve si hravě poradil s třetiligovou Viktorií Köln, následně po výsledku 5:2 zdolal Augsburg a v osmifinále čtyřmi góly ze soutěže vyprovodil mohučské "Nulapětky".

S Bavory sice v posledních dnech netrénoval útočník Eric Maxim Choupo-Moting, na úterní duel už by ale měl být připraven. Nejistý je start krajního beka Noussaira Mazraouiho, ještě nějaký čas pak potrvá rekonvalescence mladého forvarda Mathyse Tela.

Freiburg bude moct počítat s útočníkem Michaelem Gregoritschem, jenž vynechal poslední bundesligový zápas kvůli trestu za žluté karty. Po krátkém výpadku by měl být k dispozici také obránce Lukas Kübler, naopak stoper Philipp Lienhart ještě není fit. Postup přes osmifinále proti Sandhausenu sice vychytal Noah Atubolu, nicméně v Mnichově by se mezi tři tyče měla postavit obvyklá brankářská jednička Mark Flekken.

Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Sommer — Pavard, Upamecano, De Ligt, Davies — Kimmich, Goretzka — Sané, Müller, Coman — Choupo-Moting

SC Freiburg - pravděpodobná sestava:
Flekken — Gulde, Ginter, Schmidt — Sildillia, Eggestein, Höfler, Günter — Doan, Grifo — Gregoritsch

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.15 - 8.07 - 17.10

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele